Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-05-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 25 Μαΐου 2009

Αριθμός Δελτίου: 203541788

Έκδοση 1

brf2505

O ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 25 Μαΐου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

" Αύριο, Τρίτη 26 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι, θα συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, η Διυπουργική Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Θέλω να ρωτήσω, αν υπάρχει κάποιο σχόλιο από πλευράς κυβέρνησης για δημοσιεύματα που αφορούν τη Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας κ. Πατριανάκου, που αφήνουν αιχμές για τον τρόπο που κινήθηκε και επιχειρηματικά μετά την πολιτική ανάδειξή της.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει απαντήσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα, απολύτως ικανοποιητικά, η κ. Πατριανάκου.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπήρξε κάποια επαφή συνεργάτη του Πρωθυπουργού με τον κ. Χριστοφοράκο ή συνήγορο του κ. Χριστοφοράκου, τις προηγούμενες ημέρες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ακόμη και η παραπληροφόρηση έχει και τα όριά της. Μυθεύματα, όπως αυτά, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Στην τελευταία συνέντευξή του, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για επανεκλογή του κ. Κάρολου Παπούλια, εφόσον ο ίδιος το επιθυμεί, που μπορεί να γίνει από νέα Βουλή, με συμβολή πλειοψηφίας ΠΑΣΟΚ. Θα ήθελα το σχόλιό σας για αυτό, καθώς και για την πρόταση του κ. Καρατζαφέρη για εκλογές τον Φεβρουάριο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς το πρώτο θέμα σχετικά με αυτά που έχουμε πει κατά καιρούς. Η αναμόχλευση θεμάτων, τα οποία δεν είναι επίκαιρα, δεν έχει κανένα νόημα αυτή τη στιγμή. Για το δε δεύτερο θέμα, δεν έχω να πω κάτι. Ο καθένας λέει ό,τι προκρίνει, ό,τι θέλει ή ό,τι νομίζει ότι τον εξυπηρετεί να πει. Σε δύο εβδομάδες από σήμερα έχουμε ευρωεκλογές. Αυτές είναι οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Τελικά έχετε καταλήξει, αν με τα περί βαρβαρότητας του κ. Παπανδρέου εννοεί τους οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας ή την κυβερνητική πολιτική; Υπάρχει μία παρατεταμένη συζήτηση και αντιπαράθεση για αυτό το θέμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι σαφές αυτό το βαρύτατο πολιτικό ολίσθημα, στο οποίο περιέπεσε ο κ. Παπανδρέου. Και όχι μόνον αυτό. Εξακολουθεί κάθε μέρα να διαπράττει το ίδιο πολιτικό ολίσθημα, προφανώς μη διαισθανόμενος ότι με αυτόν τον τρόπο, προσβάλλει βάναυσα την ελευθερία που έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες να επιλέγουν το κόμμα, το οποίο θέλουν να ψηφίσουν. Περιμένω από τον κ. Παπανδρέου, να έχει το πολιτικό θάρρος και να ανασκευάσει όσα λέει.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Υπάρχουν δημοσιεύματα σήμερα, στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» συγκεκριμένα, που λένε ότι οι Υπουργοί ερίζουν μεταξύ τους για θέσεις διορισμών. Θα ήθελα ένα σχόλιο για αυτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μίλησα προηγουμένως για παραπληροφόρηση. Αυτό είναι άλλο ένα σημείο παραπληροφόρησης. Φαίνεται ότι όταν κάποιοι δεν έχουν τι να γράψουν, «ανακαλύπτουν» δήθεν έριδες μεταξύ Υπουργών.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Με αφορμή τα προχθεσινά συμβάντα με τη διαμαρτυρία αλλοδαπών, η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε το θέμα και έχει κάποιες σκέψεις για το πώς είναι δυνατόν να εξελιχθεί η κατάσταση αν δεν υπάρξει διαφορετική στάση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα ήδη από την περασμένη Παρασκευή με δήλωση την οποία εξέδωσα αργά, εννοώ για τους περισσότερους από εσάς όσον αφορά τις εφημερίδες του Σαββάτου και της Κυριακής που γνωρίζω ότι κλείνουν νωρίς.

Η δήλωση αυτή περιλαμβάνει τη θέση μας, η οποία είναι σαφής. Σας παραπέμπω σε αυτή τη δήλωση. Υπάρχει όμως και δήλωση-τοποθέτηση του αρμοδίου Υπουργού, του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη που καλύπτει απόλυτα το θέμα.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Σε εκείνη την ανακοίνωση του κ. Μαρκογιαννάκη δεν αναφερόταν οτιδήποτε για σκίσιμο Κορανίου ή εν πάση περιπτώσει για το πού κατέληξε η έρευνα που διατάχθηκε. Υπάρχει κάτι νεότερο που θα μπορούσατε να μας πείτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να σας ανακοινώσω κάτι νεότερο.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Ο κ. Παπανδρέου έκανε προχθές στην ίδια συνέντευξη, στην οποία αναφέρθηκα και προηγουμένως, μια αναφορά στην ανάγκη για νέο εκλογικό σύστημα, μικτό, μονοεδρικό, πολυεδρικό μια προσαρμογή του γερμανικού συστήματος. Επειδή grosso modo σ΄αυτό έχουν αναφερθεί και κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας κατά καιρούς, θα μπορούσατε να το σχολιάσετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Να πω το εξής: Καλό είναι να υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ για τα ζητήματα που απασχολούν αυτή την εποχή τους Έλληνες πολίτες. Αυτό είναι εκείνο που μετράει. Και ο κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ αποφεύγουν συστηματικά να τοποθετηθούν με ευκρίνεια και συγκεκριμένο πολιτικό λόγο γι΄ αυτά που είναι τα κύρια θέματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα μας.

Καιρός είναι να απεγκλωβιστούν, αν μπορούν ακόμη, από τα δικά τους δεσμά τα οποία οι ίδιοι έβαλαν στον εαυτό τους και να αρθρώσουν επιτέλους συγκεκριμένο, ουσιαστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο. Αυτό είναι που περιμένει ο Έλληνας πολίτης σήμερα.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Να καταλάβω ότι η Νέα Δημοκρατία είναι εναντίον ενός τέτοιου συστήματος απ΄ όσα είπατε ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Να καταλάβετε ότι εμείς έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις. Έχουμε τοποθετηθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Απλώς, είναι θέμα το οποίο δεν συζητείται αυτή τη στιγμή. Και επαναλαμβάνω: Γίνεται κουραστικά ανιαρή η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ με το να προσπαθεί να θέσει ορισμένα θέματα τα οποία δεν απασχολούν αυτή τη στιγμή τον Έλληνα πολίτη.

Θα πρέπει να καταλάβει ότι είναι καιρός να τοποθετηθεί συγκροτημένα, ουσιαστικά, χωρίς ευχολόγια στα ζητήματα που αποτελούν πρώτη προτεραιότητα στους Έλληνες.

ΤΖΟΥΝΟΣ: Να ρωτήσω αν ερευνά η κυβέρνηση τον τρόπο με τον οποίο απέκτησε την γερμανική υπηκοότητα ο κ. Χριστοφοράκος; Και ο λόγος είναι γιατί σύμφωνα με το νόμο, για να πάρει κάποιος την γερμανική υπηκοότητα, πρέπει - -για παράδειγμα- - να έχει δηλώσει ότι έχει ολοκληρώσει τη στρατιωτική του θητεία. Ερευνά αυτά τα στοιχεία η κυβέρνηση; Να σημειώσω επίσης ότι πολλά γερμανικά δικαστήρια έχουν ανακαλέσει ή ακυρώσει - - αν θέλετε - - υπηκοότητες αν έχει κάποιος δηλώσει ψευδή στοιχεία. Ερευνά κάτι τέτοιο η κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι θέμα - -όπως γνωρίζετε- - έρευνας της κυβέρνησης. Δεν γνωρίζω άλλωστε επακριβώς το νόμο περί ιθαγενείας. Γι΄ αυτό θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό να σας πει τι ισχύει, τι δεν ισχύει ή ποιο Δίκαιο εφαρμόζεται εν προκειμένω.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 25 May 2009 - 16:57:51 UTC