Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-04-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 14 Απριλίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 196615529

Έκδοση 1

brf14042009

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 14 Απριλίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Γεια σας.

" Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου, η συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής, με τη συμμετοχή και της Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνης Πάλλη  Πετραλιά. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, η κ. Πετραλιά έκανε δηλώσεις, οι οποίες φαντάζομαι ότι σας είναι γνωστές.

" Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου και ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Λέγκας ανακοίνωσαν ότι ξεκινά από σήμερα, Μ. Τρίτη 14 Απριλίου 2009, η καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης ύψους 500 ευρώ, στους πολίτες που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο κύριας κατοικίας και πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου 3756/2009 σχετικά με την έκτακτη ενίσχυση δανειοληπτών. Η έκτακτη ενίσχυση  υπενθυμίζω  θα δοθεί για στεγαστικά δάνεια κύριας κατοικίας που έχουν συναφθεί έως τις 5 Μαρτίου 2009 με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή με πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία λειτουργούν στην Ελλάδα.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι πάσης φύσεως συνταξιούχοι που είναι ή ήταν δικαιούχοι του ΕΚΑΣ κατά το τελευταίο τρίμηνο, πριν από την κατάθεση της διάταξης αυτής στη Βουλή, δηλαδή από τις 5 Δεκεμβρίου 2008 έως τις 5 Μαρτίου 2009, καθώς και οι άνεργοι που έχουν λάβει επίδομα από τον ΟΑΕΔ σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο κατά το ίδιο διάστημα.

Η καταβολή της ενίσχυσης θα πραγματοποιείται από τα καταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, με την υποβολή σχετικής αίτησης υπεύθυνης δήλωσης, όπου θα αναφέρεται ότι το στεγαστικό δάνειο αφορά σε κύρια κατοικία και ότι ο δικαιούχος δεν έχει λάβει την ίδια παροχή από άλλη αιτία.

" Θα ήθελα να επαναλάβω, επίσης, μία δήλωση την οποία έκαναν χθες οι δύο Υπουργοί, ο κ. Παπαθανασίου και ο κ. Λέγκας σχετικά με αυτό το θέμα: Με την έκτακτη αυτή ενίσχυση  είπαν οι δύο Υπουργοί  στηρίζουμε έμπρακτα ένα μεγάλο αριθμό συνταξιούχων και ανέργων δανειοληπτών, οι οποίοι βρίσκονται σε δυσχερή θέση εξαιτίας των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Είναι καθήκον και προτεραιότητα της κυβέρνησης  το έχουμε πει αυτό επανειλημμένως  στη δύσκολη αυτή στιγμή να σταθούμε δίπλα σε εκείνους που είναι οικονομικά οι ασθενέστεροι στην κοινωνία μας και προς αυτή την κατεύθυνση, είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε κάθε δυνατό περιθώριο.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Καταρχήν, αν έχει προϋπολογιστεί πόσους δικαιούχους αφορά η έκτακτη ενίσχυση των 500 ευρώ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω αυτή τη στιγμή πρόχειρα τα στοιχεία. Ευχαρίστως, σε λίγη ώρα, να ενημερωθώ από το αρμόδιο Υπουργείο και να σας τα δώσω τηλεφωνικώς.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πριν από λίγο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε σύσκεψη, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχουμε διπλές εκλογές τον Ιούνιο και επίσης έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου να μην υπάρξει παραγραφή για τις υποθέσεις που διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη. Ήθελα το σχόλιό σας και για τα δύο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι δύο διαφορετικά θέματα. Όσο αναφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησης, δεν έχω να πω κάτι παραπάνω από αυτό που έχω πει επανειλημμένως σε αυτή την αίθουσα και με κάθε ευκαιρία. Επαναλαμβάνω αυτό που έχει πει ο Πρωθυπουργός: Μέλημα της σημερινής κυβέρνησης, έννοια της σημερινής κυβέρνησης είναι η εφαρμογή του ολοκληρωμένου σχεδίου που έχουμε για την αντιμετώπιση των συνεπειών της διεθνούς οικονομικής κρίσης και στη χώρα μας. Αυτό μας ενδιαφέρει. Αυτό έχει απόλυτη προτεραιότητα για εμάς. Όσοι εκλογολογούν προφανώς δεν αντιλαμβάνονται ούτε τι συμβαίνει στη χώρα, ούτε τι συμβαίνει στον κόσμο ολόκληρο. Εξυπηρετούν δικά τους μικροκομματικά συμφέροντα και τίποτε άλλο.

Όσο αναφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, πράγματι, πριν από λίγο, σύμφωνα με την πληροφόρηση την οποία έχω, εκπρόσωποι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκαναν μία δήθεν παράσταση στον Πρόεδρο της Βουλής και σύμφωνα με την πληροφόρησή μου, πρόκειται να κάνουν και μία αντίστοιχη παράσταση και στον Υπουργό Δικαιοσύνης. Η αλήθεια είναι απλή: Έδωσαν μία παράσταση, μία παράσταση κακή, μία παράσταση κακοστημένη, που λίγο θα μας ενδιέφερε, αν δεν ήταν μία παράσταση που δεν είναι παρά μία ακόμη προσπάθεια για ευθεία παρέμβαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο έργο της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης.

Προφανώς, δεν έχουν ακούσει τίποτα για τη διάκριση των εξουσιών, ένα βασικό πυλώνα της Δημοκρατίας, σε όλες τις ευνομούμενες κοινωνίες. Και για αυτό ακριβώς, ζητούν πράγματα που ούτως ή άλλως είναι στη φαντασία τους. Ζητούν, δηλαδή, από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον επικεφαλής της νομοθετικής εξουσίας στην Ελλάδα, αλλά και από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, να παρανομήσουν, να δράσουν αντισυνταγματικά, να επέμβουν στο έργο  το λέω για μία ακόμη φορά  της ανεξάρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Δεν μας εκπλήσσει αυτή η συμπεριφορά  σας το λέω για μία ακόμη φορά  γιατί και αυτή η κίνηση του ΠΑΣΟΚ, απαράδεκτη, αντισυνταγματική, αντιθεσμική, εντάσσεται σε μία τακτική που ακολουθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τελευταίο διάστημα και όχι μόνο θα έλεγα. Το τελευταίο διάστημα με μεγαλύτερη ένταση. Μία πολιτική που έχει δύο περιεχόμενα: Πρώτον, την άκριτη λασπολογία και δεύτερον, την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου. Αυτοί που θέλουν να φαίνονται δήθεν υπέρμαχοι των θεσμών, με τις πράξεις τους αποδεικνύουν κάτι πολύ απλό: Ότι τους ποδοπατούν τους θεσμούς. Εμείς, δεν πρόκειται να συμπράξουμε σε αυτές τις μεθοδεύσεις.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μετά τις πληροφορίες που βγαίνουν προς τα έξω από την Εξεταστική Επιτροπή, για την κυβέρνηση τίθεται ηθικό θέμα σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς που έκανε ο πρώην Υπουργός κ. Παυλίδης σε σχέση με την αγορά ενός διαμερίσματος; Ηθικά μιλάω, νομικά θα το κρίνει η Εξεταστική Επιτροπή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας απαντήσω με έναν και απλό τρόπο. Την κυβέρνηση την ενδιαφέρει ένα πράγμα: Η πλήρης, σε βάθος, εξαντλητική διερεύνηση της υπόθεσης. Όπως την ενδιαφέρει η διερεύνηση κάθε υπόθεσης. Θα περιμένουμε, συνεπώς, την ολοκλήρωση της διερεύνησης της υπόθεσης, πριν τοποθετηθούμε. Άλλωστε, σας το επαναλαμβάνω για όσους δεν θέλουν να το καταγράψουν, δεν θέλουν να το θυμηθούν, δεν θέλουν να το ξέρουν, πρόκειται για διαδικασία, η οποία εκ του νόμου είναι μυστική.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μετά και τους υψηλούς τόνους και την πόλωση που δημιουργείται στην πολιτική ζωή, εξακολουθείτε να επιμένετε ότι δεν πάμε για εκλογές; Και να αποκλείετε και το σενάριο διπλών εκλογών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ρωτήθηκα προ ολίγου και απάντησα. Την πόλωση να την αναζητήσετε σε αυτούς που την προκαλούν. Εάν κάποιοι νομίζουν  και εννοώ την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, για να μην υπάρξει καμία αμφισβήτηση  ότι με πολιτικά ρηχές τοποθετήσεις μπορούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, σφάλλουν. Οι Έλληνες πολίτες έχουν κρίση. Όλες αυτές οι κινήσεις, όλες αυτές οι τοποθετήσεις, οι δημόσιες θέσεις σε υψηλούς τόνους, με τις οποίες εκφράζονται  το τελευταίο διάστημα και όχι μόνο, αλλά ειδικά το τελευταίο διάστημα  όσοι περιβάλλουν τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε καν τις εντυπώσεις που θέλουν να προκαλέσουν, δεν προκαλούν. Αλλά δεν θα μένουν σε καμία περίπτωση αναπάντητες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εκτός από τους υψηλούς τόνους στην αντιπαράθεση, υπάρχουν και άλλες ενδείξεις που συνηγορούν ότι βρισκόμαστε σε μία προεκλογική εκστρατεία που δεν έχει μόνο σαν στόχο την ανάδειξη των Ευρωεκλογών, όπως είπατε χθες. Ας πούμε για παράδειγμα βλέπουμε σήμερα να υπόσχεστε 200.000 στρέμματα να ενταχθούν στο σχέδιο με το καινούργιο ρυθμιστικό του κ. Σουφλιά. Χθες, κλείσατε το μάτι σε 200.000 συμβασιούχους. Όλα αυτά δεν είναι ψευδείς ενδείξεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Διαφωνώ κάθετα μαζί σας. Ρωτήθηκα χθες, για τους δήθεν 200.000 και τοποθετήθηκα με ξεκάθαρο τρόπο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Και το έγραψε από το μυαλό της η εφημερίδα, πιστεύετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος με ξεκάθαρο τρόπο. Σας παρακαλώ, διαβάστε το ρυθμιστικό σχέδιο για την Αθήνα και την Αττική, που είναι ένα μεγάλο αίτημα όλης της μείζονος περιοχής της πρωτεύουσας, όπως το λέγαμε παλιά για πάρα πολλά χρόνια. Είναι μία «σισύφεια» δουλειά, την οποία έκανε το Υπουργείο, του οποίου προΐσταται ο κ. Σουφλιάς τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ολοκληρώθηκε αυτή η μελέτη. Περιέχει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Περιέχει στοιχεία, τα οποία θα εξασφαλίσουν σε εμάς και τα παιδιά μας πολύ καλύτερη ζωή εδώ στον χώρο που ζούμε. Και δεν βρίσκω τον λόγο γιατί κάθε μεγάλη δουλειά, μεγάλη προσπάθεια, η οποία ολοκληρώνεται μετά από τόσα χρόνια κοπιώδους, συστηματικής εργασίας, δεν πρέπει να παρουσιαστεί. Ακριβώς το γεγονός ότι παρουσιάζονται όλα όσα γίνονται τον χρόνο που πραγματικά γίνονται, αποδεικνύει ένα και μόνο πράγμα: Εμάς μας ενδιαφέρει η παραγωγή έργου, ουσιαστικού έργου προς όφελος όλων των Ελλήνων πολιτών και της χώρας.

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Να επανέλθω λίγο στην ερώτηση του συναδέλφου κ. Αρμένη. Ο κ. Παπανδρέου σήμερα, λοιπόν, εκτός από αυτά που προείπαμε, είπε ακόμα ότι για την οικονομική κρίση ευθύνεται η Νέα Δημοκρατία, ότι τα 28 δισεκατομμύρια δεν έπιασαν τόπο, ότι η κυβέρνηση δεν πίεσε τις τράπεζες για το θέμα της ρευστότητας και ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να κερδίσει και να νικήσει την φαυλότητα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Παπανδρέου, προφανώς, επιστρέφει στις εξωπραγματικές θέσεις, τις οποίες είχε εκφράσει πριν από λίγους μήνες. Προς στιγμήν δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι έκανε μία προσπάθεια, προφανώς όχι πολύ σοβαρή, να ξαναγυρίσει στην πραγματικότητα. Τώρα φαίνεται ότι δεν αναγνωρίζει ξανά την ύπαρξη διεθνούς οικονομικής κρίσης. Ψελλίζουν οι του ΠΑΣΟΚ κάτι διάφορα για περίεργες λύσεις, που προτείνουν, οι οποίες βεβαίως είναι πρωτοφανείς για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ως εάν η Ελλάδα να είναι εκτός της ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Δεν ξέρω, μπορεί και να φαντάζεται κάτι τέτοιο ο κ. Παπανδρέου και οι δικοί του. Και όλα αυτά δείχνουν ακριβώς την έλλειψη σχεδίου. Δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο. Συρραφή γενικοτήτων, συρραφή ευχολογίων, συρραφή εξωπραγματικών ιδεών. Θα έλεγα, ούτε καν για έκθεση είναι αυτά τα οποία λέει ο κ. Παπανδρέου.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Συγγνώμη, επ αυτού, αλλά μου δίνετε την εντύπωση ότι εμφανίζετε ή παρουσιάζετε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, ως εκτός τόπου και χρόνου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με αυτά που λέει;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δηλαδή, λέτε ότι δεν έχει, πέρα από την έλλειψη σχεδίου, ότι ψελλίζουν κάτι διάφορα για περίεργες λύσεις, πρωτοφανείς. Όλα αυτά είναι...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι αυτό ακριβώς που είπα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Σε αντιδιαστολή με ποίο σχέδιο της κυβέρνησης, αν μου επιτρέπετε; Συγγνώμη, αλλά το σχέδιο των τραπεζών που σας ρώτησε ο συνάδελφος προηγουμένως, δεν περπατάει. Και μόλις τώρα, αρχίζει κάτι να διαφαίνεται στον ορίζοντα, μετά από πέντε με έξι μήνες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το σχέδιο για τη ρευστότητα στη ελληνική οικονομία «περπατάει» -- για να χρησιμοποιήσω την δική σας έκφραση με τις δυσκολίες που έχουν όλα τα αντίστοιχα σχέδια σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Μόλις σήμερα το πρωί, ο Υπουργός Οικονομίας συναντήθηκε με εκπροσώπους των μεγαλυτέρων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τους επέστησε την προσοχή στην υποχρέωση που έχουν να ανταποκριθούν στον κοινωνικό τους ρόλο, αλλά και στους ελέγχους, οι οποίοι συνεχώς, γίνονται πιο εντατικοί. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση παρεκκλίσεις από τους κανόνες, οι οποίοι υπάρχουν. Αλλά, σας υπενθυμίζω ότι το θέμα της ρευστότητας είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί όλη την Ευρώπη. Και όχι μόνο την Ευρώπη. Απασχολεί όλες τις κοινωνίες μετά από την μεγάλη αυτή διεθνή οικονομική κρίση, η οποία, μην το ξεχνάτε, δεν έχει τελειώσει. Συνεχίζεται.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Ωστόσο κ. Εκπρόσωπε εδώ και μήνες τόσο ο υπουργός Οικονομίας, όσο και ο προηγούμενος υπουργός Οικονομίας αλλά και εσείς από αυτό εκεί το βήμα λέτε αυτό το πράγμα. Εφιστάτε στους τραπεζίτες την προσοχή και τους λέτε να ανταποκριθούν στον κοινωνικό τους ρόλο. Και παρόλα αυτά, προς το παρόν τουλάχιστον, το σχέδιο των 28 δις φαίνεται ότι δεν προχωράει. Δεν βλέπετε ότι αυτό δεν είναι αρκετό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Μην πάτε σε άλλα θέματα και μην βγάζετε συμπεράσματα στα οποία εγώ δεν έχω καταλήξει. Εγώ δεν είπα τίποτα απ΄όλα αυτά. Είπα ότι δεν περπατάει με τον ρυθμό και την περπατησιά που εμείς θα θέλαμε να έχει. Και γι αυτό ακριβώς γίνονται από την πλευρά της κυβέρνησης  και είμαι βέβαιος και από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος  όλες οι παρεμβάσεις, όλες οι υποδείξεις οι οποίες είναι θεσμικά δυνατό να γίνουν.

Από την άλλη μεριά, να σας υπενθυμίσω για μια ακόμη φορά ότι έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα το πρόγραμμα που ΤΕΜΠΜΕ; Δηλαδή της παροχής δανείων σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Μόλις την περασμένη βδομάδα ο αρμόδιος υπουργός ο κ. Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε το δεύτερο στάδιο του ΤΕΜΠΜΕ. Αν δεν με απατάει η μνήμη μου στο πρώτο στάδιο έχουν εγκριθεί κατ΄αρχήν 27.000  συγχωρείστε με αν ο αριθμός δεν είναι απόλυτα ακριβής  αιτήσεις τέτοιων επιχειρήσεων.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι είμαστε εδώ, η κοινωνία είναι εδώ και εμείς, η ελληνική Πολιτεία  εγώ μιλώ για την Πολιτεία  στέκεται δίπλα της, αρωγός. Μόλις σήμερα η κυρία Πετραλιά παρουσίασε ένα πολύ ευρύ πλαίσιο δράσεων από τις οποίες ορισμένες είναι ήδη σε εξέλιξη, άλλες πρόκειται να αρχίσουν, ενώ άλλες θα δρομολογηθούν αργότερα μέσα στο τρέχον έτος και έχουν ένα στόχο: Να θωρακίσουν τις θέσεις εργασίας. Να προστατεύσουν και να στηρίξουν όσους δεν έχουν δουλειά, όχι μόνο λόγω της κρίσης αλλά και πριν.

Και, όπως είπε η κυρία Πετραλιά, προσαρμόζεται ακόμη και το ΕΣΠΑ από το οποίο θα χρηματοδοτηθούν το 70% με 80% αυτών των δράσεων, στις ανάγκες που δημιουργεί η κρίση. Αυτές είναι δράσεις σημαντικές για τη στήριξη εκείνων που έχουν πραγματικά ανάγκη. Για τη στήριξη νέων επιχειρηματιών. Για τη στήριξη ανθρώπων που δουλεύουν σε τομείς όπως είναι ο τουρισμός, για παράδειγμα, που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ σημαντικός τομέας για τη χώρα μας. Και όλα αυτά πέρα από τα ειδικά μέτρα που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση και εφαρμόζονται ήδη για την τουριστική βιομηχανία, αν και δεν μου αρέσει πολύ η λέξη «τουριστική βιομηχανία», προτιμώ να λέω για τον τουρισμό, για τον τομέα του τουρισμού. Όπως γνωρίζετε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας απασχολούνται σ αυτό τον τομέα που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της χώρας μας αλλά και για την κοινωνία γενικότερα.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αναρωτιέμαι αν ύστερα απ όλα αυτά που είπατε για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και για την ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το μείζον θέμα της συναίνεσης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η συνεννόηση είναι πάντα το μεγάλο αίτημα. Το μεγάλο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας. Εμείς ανταποκρινόμαστε σ αυτό το αίτημα. Έχουμε πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Θυμάστε ότι ο Πρωθυπουργός κάλεσε τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε προσωπικές συναντήσεις και τους παρουσίασε έξι βασικές αρχές στις οποίες εμείς πιστεύουμε ότι μπορούν τα κόμματα να συνεννοηθούν. Δεν περιμένουμε από τα κόμματα, ως κυβέρνηση, την πλήρη στήριξη των πολιτικών μας. Είναι φυσικό αυτό. Το κάθε κόμμα έχει τη δική του προσέγγιση σε πολλά θέματα. Αλλά δεν μπορεί κάποιοι να λένε επί μονίμου βάσεως όχι σε όλα, γιατί έτσι νομίζουν ότι δήθεν εξυπηρετούν τα δικά τους μικροκομματικά συμφέροντα. Αυτό το «όχι» θα το βρουν μπροστά τους.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Να επανέλθω στο θέμα της ρευστότητας. Για να σχηματίσει γνώμη και η κοινωνία στην οποία αναφερθήκατε πριν, μπορείτε να μας δώσετε συγκεκριμένα στοιχεία, πόσα δισεκατομμύρια έχουν μεταφερθεί στην πραγματική οικονομία; Πόσα δηλαδή έχουν δοθεί για δάνεια σε νοικοκυριά, πόσα έχουν δοθεί για μικρομεσαίες επιχειρήσεις κ.λπ.;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτά είναι στοιχεία που θα πρέπει να τα ζητήσετε από το υπουργείο Οικονομίας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, εσείς δεν έχετε ενδιαφερθεί σαν κυβέρνηση; Δεν σας ενημέρωσε στην επιτροπή ο υπουργός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ενημερώνομαι συνεχώς για όλες τις πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Χθες συνεδρίασε το συμβούλιο, με συγχωρείτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή τη στιγμή δεν έχω συγκεκριμένα στοιχεία να σας δώσω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν τα έχετε εδώ και 2,5 μήνες, όμως. Εδώ και δύο-τρεις μήνες δεν τα έχετε ποτέ. Είναι τυχαίο αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας έχω δώσει, παλαιότερα, στοιχεία. Και άλλες φορές σας έχω δώσει πολλά στοιχεία, σας έχω δώσει αριθμούς. Εγώ δεν είμαι από εκείνους που ωραιοποιούν καταστάσεις. Το ξέρετε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε ότι είναι αποτελεσματικός ο έλεγχος. Πώς το λέτε αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα: Ο έλεγχος γίνεται ολοένα και πιο αποτελεσματικός. Αλλά υπενθυμίζω για μια ακόμη φορά, ότι το πρόβλημα της ρευστότητας το αντιμετωπίζουν όλες οι κοινωνίες, είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε, είτε δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε. Παρόλα ταύτα θα γίνουν ακόμη περισσότερα από την πλευρά μας, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Πάντως κ. Εκπρόσωπε τον Ιανουάριο  διαβάζω σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία  η ανεργία έφτασε το 9,4%, από 8% που ήταν τον Ιανουάριο του 2008.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κρίση θίγει, δημιουργεί προβλήματα στην απασχόληση. Είναι δυνατόν μια τέτοια κρίση, σε τέτοια ευρεία κλίμακα, να μην δημιουργήσει προβλήματα απασχόλησης; Από την άλλη μεριά όμως σας υπενθυμίζω ότι εγκαίρως, πολύ πριν από τον Ιανουάριο  και αυτό είναι σημαντικό  η σημερινή κυβέρνηση είχε επεξεργαστεί με τα πρώτα σημάδια της κρίσης προγράμματα θωράκισης της απασχόλησης. Προγράμματα ώστε το επίδομα ανεργίας να γίνει επίδομα απασχόλησης. Θυμάστε ότι κάποιοι είχαν σπεύσει να κακολογήσουν  για να μην χρησιμοποιήσω χειρότερη έκφραση  αυτές τις πρωτοβουλίες.

Φανταστείτε ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα της κρίσης εάν τα τελευταία χρόνια, από το 2004 και μετά, δεν είχαν γίνει συστηματικές προσπάθειες και με τη συνεχή ανάπτυξη και με άλλες πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί, ώστε να μειωθεί η ανεργία από το ποσοστό του 11% συν, που την άφησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, σε ποσοστό κάτω από 8% που ήταν μέχρι τις αρχές, το ξέσπασμα, της κρίσης. Φανταστείτε λοιπόν τι θα γινόταν εάν δεν είχαν ληφθεί όλα τα συγκεκριμένα μέτρα. Αυτό φαίνεται σε άλλες χώρες, συναφείς με την Ελλάδα, που αντιμετωπίζουν υψηλότατους διψήφιους αριθμούς ανεργίας, που αγγίζουν δηλαδή σαν ποσοστά ακόμη και το 18-20%.

ΜΠΟΪΛΕ: Τη δεύτερη δικογραφία για την υπόθεση Παυλίδη την μελετήσατε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε όσα είπα χθες.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σε συνέχεια της ερώτησης του κ. Αρμένη, κ. Εκπρόσωπε, θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Υπάρχει μια πρόβλεψη για το τρέχον έτος ότι οι άνεργοι μπορεί να αγγίξουν τις 100.000.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εννοείτε οι νέοι άνεργοι;

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Οι νέοι άνεργοι. Μπορεί να αγγίξουν και τις 100.000 λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Ήθελα να σας ρωτήσω εάν μήπως η κυρία Πετραλιά, στη συνεδρίαση που προηγήθηκε, ανέφερε αριθμούς. Δηλαδή εάν τα μέτρα που πρότεινε, το πλαίσιο αυτό γύρω από το οποίο θα επιδιώξει η κυβέρνηση να προστατεύσει τους εργαζόμενους και να αναπτύξει νέες θέσεις εργασίας, αν ανέφερε κάποιους αριθμούς. Αυτό θα ήθελα να μάθω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, δεν έγινε αναφορά σε αριθμούς. Εκείνο το οποίο μας ενδιαφέρει, είναι κάθε άνθρωπος που έχει τη δουλειά του, για κάθε άντρα και κάθε γυναίκα που έχουν μια δουλειά να βρεθούν τρόποι ώστε να διατηρήσουν τις δουλειές τους.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, εξ όσων αντιλαμβάνομαι από την πρόσφατη απάντησή σας, τελευταία αλλά και προγενέστερα, σχετικά με την εκλογολογία, την πέτρα του εκλογολογικού αναθέματος την πετάτε στο ΠΑΣΟΚ. Αναρωτιέμαι εάν εσείς εκτιμάτε ως κυβέρνηση, αν έχετε υπάρξει επαρκώς ξεκάθαροι σχετικά με τη βούλησή σας να μην οδηγήσετε τη χώρα σε πρόωρες κάλπες, αν είστε σε θέση να είστε απολύτως ξεκάθαροι σ αυτό και αν ναι πού αποδίδετε αυτό το φαινόμενο του ότι η σπορά της εκλογολογίας βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην πολιτική ζωή του τόπου συνέχεια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτα απ όλα γι αυτό το θέμα έχει τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός πρόσφατα, όπως και πολλές άλλες φορές. Δεν επιθυμώ να επιστρέψω σε αυτό. Η συζήτηση απλώς και μόνο αυτού του θέματος τροφοδοτεί ακριβώς την εκλογολογία η οποία δεν έχει καμία βάση, δεν πρέπει να έχει καμία βάση στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα. Εκείνο που χρειάζεται η χώρα είναι η κυβέρνησή της να είναι πάνω από τα προβλήματα, όπως και είναι η σημερινή κυβέρνηση. Να δίνει λύσεις και να μην ασχολείται, όπως δεν ασχολείται, με θέματα που είναι καθαρά μικροκομματικού ενδιαφέροντος, όπως είναι αυτά με τα οποία ασχολείται η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Το μόνο που την ενδιαφέρει  το λέω για μια ακόμη φορά  είναι προφανώς αυτή η βουλιμία για εξουσία που έχουν, αν όχι ο κ. Παπανδρέου, οπωσδήποτε κάποιοι γύρω και δίπλα από τον κ. Παπανδρέου. Σύνδρομο ανυπομονησίας είναι αυτό. Θα περιμένουν για πολύ ακόμη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά η αναβολή του ταξιδιού του κ. Μεϊμαράκη στις ΗΠΑ δεν συνδέεται με τους εκλογικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν γνωρίζω ούτε για ταξίδι, ούτε για αναβολή, να σας το πω απλά. Αλλά υπάρχει μια τάση, θα μιλήσω γενικότερα, κάποιο γεγονός το οποίο δεν έχει καμία σχέση με ένα άλλο, να γίνεται προσπάθεια να συνδεθούν. Δεν έχουν καμία σχέση. Θα σας πω ότι στο ίδιο διάστημα ο πρωθυπουργός έχει προγραμματισμένα πολλά άλλα ταξίδια εδώ και καιρό. Ξαφνικά λοιπόν, βγήκαν ορισμένοι και είπαν ότι ο πρωθυπουργός έτσι, από τη μια μέρα στην άλλη, προγραμμάτισε ταξίδια τα οποία είναι προγραμματισμένα στην ατζέντα του, προβλεπόμενα αν θέλετε, για να χρησιμοποιήσουμε έναν ακριβέστερο όρο, εδώ και μήνες. Διότι δεν μπορείτε φυσικά να μου πείτε ότι η συνάντηση στη Βαρσοβία αποφασίστηκε τις τελευταίες ημέρες, ούτε η Σύνοδος η οποία πρόκειται να γίνει στη Σόφια αποφασίστηκε τις τελευταίες ημέρες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θα πάει στη Σόφια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τι σας είπα; Προβλεπόμενα ταξίδια. Εξαρτάται τελικά από κάποιους παράγοντες αν πραγματοποιηθούν διάφορα ταξίδια, για τα οποία γίνεται προετοιμασία. Και σας υπενθυμίζω τη γνωστή ιστορία με το ταξίδι στην Αυστραλία που εσείς επιμένατε ότι θα γίνει σε κάποιο χρονικό σημείο και σας έλεγα ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί. Τα ταξίδια οριστικοποιούνται τη στιγμή που ρυθμίζονται όλες οι λεπτομέρειες. Δεν οριστικοποιούνται πριν.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε είπατε πριν ότι «όσοι λένε όχι σε όλα θα το βρουν μπροστά τους». Τι ακριβώς εννοείτε; Το ΠΑΣΟΚ θα το πληρώσει στις ευρωεκλογές; Αυτό λέτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μπορείτε να κάνετε όποια ερμηνεία θέλετε. Εσείς θέλετε να επικεντρώνεστε στις ευρωεκλογές. Θα μου επιτρέψετε να έχω ευρύτερη εικόνα του πολιτικού γίγνεσθαι στην Ελλάδα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θα συνεχίσω την εύστοχη ερώτηση της συναδέλφου κυρίας Ζορμπά. Δεν είδα όμως να απαντήσετε όταν σας «προκάλεσε» να ξεκαθαρίσετε εάν δεν θα γίνουν διπλές εκλογές...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ θεωρώ ότι η απάντηση που έχει δώσει ο Πρωθυπουργός είναι απολύτως ξεκάθαρη.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ρίχνετε μονίμως το μπαλάκι στο ΠΑΣΟΚ ότι εκλογολογεί, ότι η εκλογολογία δεν συμφέρει, δεν είπατε όμως κατηγορηματικά ούτε απ΄αυτό το βήμα ότι δεν θα γίνουν διπλές εκλογές σε ... (δεν ακούγεται)

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πριν από λίγες μέρες τοποθετήθηκε επ΄ αυτού ο Πρωθυπουργός. Εάν εσείς και ορισμένοι άλλοι εδώ και αλλού θέλουν να αναμασούν την ίδια καραμέλα, δεν έχουν παρά να το κάνουν. Εγώ το βρίσκω λίγο βαρετό. Μ αρέσει να αλλάζω γεύσεις.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, πρόσεξα σήμερα στις απαντήσεις σας ότι βάλατε κατά του περιβάλλοντος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δύο φορές, αλλά όχι ευθέως κατά του κ. Παπανδρέου. Αυτή η μεταστροφή σημαίνει κάτι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Μην το λέτε αυτό. Εδώ μου είπαν οι συνάδελφοί σας ακριβώς το αντίθετο. Υπεύθυνος για όλα όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ και για όλες τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, είναι ένας και μόνο. Ο αρχηγός του.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Εγώ θα συνεχίσω λίγο με την εκλογολογία. Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει την τετραετία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα για όλα αυτά τα θέματα με σαφήνεια. Δεν έχω να προσθέσω κάτι.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Ένα σχόλιο για τις τουρκικές παραβιάσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη φρεγάτα «ΨΑΡΡΑ», έχετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Ελλάδα γνωρίζει να υπερασπίζεται αποτελεσματικά όλα τα εθνικά της δίκαια. Και κάνει όπου χρειάζεται τις παραστάσεις και τις ενέργειες που επιβάλλονται.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 11 May 2009 - 11:10:46 UTC