Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-03-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 190564652

Έκδοση 1

brf1103

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 11 Μαρτίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλησπέρα.

" Με συγχωρείτε για την καθυστέρηση, που οφείλεται στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή.

Η Κυβερνητική Επιτροπή ασχολήθηκε σήμερα με θέματα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα:

Πρώτον, με τη ρύθμιση η οποία προωθείται, σχετικά με το σχέδιο νόμου για τις εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις. Πρόκειται για ρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση και γίνονται τώρα πράξη. Περισσότερα θα πληροφορηθείτε από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Δεύτερον, με την καλύτερη, αποτελεσματικότερη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

" Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι αύριο δεν θα γίνει η καθιερωμένη ενημέρωση, όπως δεν γίνεται κάθε φορά, που πραγματοποιείται συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή. Και μια τέτοια συζήτηση έχουμε αύριο, για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Διαβάσαμε στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» μια λίστα στόχων τρομοκρατικών οργανώσεων και τρομοκρατικών ενεργειών, η οποία βεβαίως εμπεριείχε πάρα πολλούς ανθρώπους, κλάδους, τομείς, ήταν γενικώς μια πολύ γεμάτη λίστα. Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση με δύο σκέλη. Πρώτον: Σε σχέση με αυτό καθαυτό το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι, κάποιοι κλάδοι και κάποιοι τομείς έχουν στοχοποιηθεί απ` την τρομοκρατία, αν απασχολείται, αν προβληματίζεται η κυβέρνηση. Και δεύτερο: Αν η διαρροή ενός τέτοιου εγγράφου σε μια, καθόλα έγκυρη βεβαίως, εφημερίδα, από την Αστυνομία, μπορεί να επισύρει και παραιτήσεις ακόμη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η διαρροή οποιουδήποτε επίσημου εγγράφου, ειδικά όταν έχει εμπιστευτικό χαρακτήρα, είναι απολύτως καταδικαστέα. Πρώτον, είναι δυσάρεστο το γεγονός της δημοσίευσης. Δεύτερον, θα ήθελα να πω, ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τη χρήση τέτοιων όρων.

Δεν θέλω να σχολιάσω κάτι που έχει σχέση με την επιχειρησιακή ετοιμότητα των διωκτικών Αρχών και της Ελληνικής Αστυνομίας. Δεν το κάνω ποτέ και δεν θα το κάνω πολύ περισσότερο για ένα τόσο λεπτό θέμα.

Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να είστε πολύ προσεκτικοί με τους όρους που χρησιμοποιείτε και δεν το εννοώ, σε καμία περίπτωση, ως προσωπική μομφή.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, πού αναφέρεστε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θέλω να πω το εξής: Είναι φυσικό οι διωκτικές Αρχές, βάσει στοιχείων τα οποία έχουν - -και όταν έχουν προηγηθεί ορισμένες παράνομες ενέργειες- - να λαμβάνουν όλες εκείνες τις προφυλάξεις και να παίρνουν όλα εκείνα τα μέτρα τα οποία είναι απαραίτητα, προκειμένου να διαφυλάσσεται και η δημόσια τάξη και η σωματική ακεραιότητα Ελλήνων πολιτών. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

ΧΙΩΤΗΣ: Γνωρίζετε αν εκτός από αυτό τον κατάλογο, υπάρχουν και άλλοι κατάλογοι που έχει συντάξει η Αντιτρομοκρατική ή κάποια άλλη υπηρεσία, με πρόσωπα τα οποία κρίνεται ότι πρέπει να φρουρούνται περισσότερο την προσεχή περίοδο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για επιχειρησιακά θέματα της Ελληνικής Αστυνομίας.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω αν για τις εισπρακτικές εταιρείες με βάση τη ρύθμιση που προωθείτε θα προβλέπονται και κάποιες ποινές οι οποίες θα είναι αυστηρές για όσους παραβαίνουν το νόμο, ακόμη και να φτάνουν και σε λουκέτο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ήθελα να σας πω ότι δεν πρόκειται πλέον - -για αυτό και χρησιμοποίησα τον καινούργιο όρο- - για εισπρακτικές εταιρείες, διότι απαγορεύεται ρητά από τη νέα ρύθμιση η είσπραξη χρηματικών απαιτήσεων από αυτές τις εταιρείες.

Οι εταιρείες αυτές - -ακριβώς γι` αυτό λέγονται «εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών»- - έχουν υποχρέωση μέσα σε ένα σαφές, αυστηρό, προδιαγεγραμμένο κανονιστικό πλαίσιο - -κάτι που δεν υπήρχε μέχρι τώρα-- να ενημερώνουν οφειλέτες για τις οφειλές που έχουν προς διάφορα νομικά πρόσωπα. Θα το θέσω έτσι, με αυτό τον όρο, γιατί δεν αφορά μόνο το χρηματοπιστωτικό τομέα. Και αυτό το λέω ξεκάθαρα.

Θα ήθελα, όμως, να σας παρακαλέσω - -εγώ σας δίνω αυτό το γενικό περίγραμμα- - για ό,τι αφορά τις ειδικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, να έρθετε σε επαφή με το Υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να δείτε τι ακριβώς προβλέπεται. Ούτε ειδικός είμαι, ούτε φυσικά έχω εντρυφήσει στις λεπτομέρειες των συγκεκριμένων ρυθμίσεων, ώστε να μπορέσω να σας τις αναλύσω περαιτέρω.

Εκείνο, όμως, το οποίο ξέρω είναι: Πρώτον, ότι γίνεται πράξη μια ρητή, συγκεκριμένη δέσμευση, την οποία είχε αναλάβει η κυβέρνηση και δεύτερον, ότι τελειώνει οριστικά το καθεστώς αυτών των αμφιλεγόμενων εισπρακτικών μηχανισμών.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο της κυβέρνησης για το κείμενο που υιοθέτησε το ECOFIN σχετικά με την...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκε με πολύ λεπτομερειακό τρόπο, σε όλα τα θέματα, ήδη από χθες, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Παπαθανασίου. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Έγινε ενημέρωση στην Κυβερνητική Επιτροπή, συζητήθηκε καθόλου το θέμα της οικονομίας; Και αν όχι...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας ανέφερα τα δύο θέματα που συζητήθηκαν.

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε αν θα συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή ή η Κυβερνητική γι` αυτό το θέμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω κάτι επ` αυτού. Όταν υπάρξει κάτι νεότερο, θα σας ενημερώσω.

ΧΙΩΤΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω, η δέσμευση χθες του Υπουργού Οικονομικών στις Βρυξέλλες ήταν ότι δεν επιβληθούν νέοι φόροι και ιδιαίτερα αύξηση του ΦΠΑ. Δεν κατάλαβα, όμως, αν η δέσμευση αυτή αφορά το παρόν ή αφορά ολόκληρο το 2009, τουλάχιστον. Δηλαδή, είδα μια θολή δέσμευση «δεν συζητάμε νέους φόρους». Από την άλλη, όμως, επειδή πολύ πρόσφατα ο Πρωθυπουργός είχε πει αν χρειαστεί θα υπάρξουν αναγκαίες προσαρμογές, θέλω να μου αποσαφηνίσετε, αν η δέσμευση «δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι» ισχύει μόνο γι` αυτή την περίοδο ή για ολόκληρο το έτος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει αυτό που έχει πει ο Πρωθυπουργός. Ισχύει αυτό το οποίο είπε, χθες, ο κ. Παπαθανασίου. Ισχύει αυτό το οποίο έχω πει και εγώ, κατ` επανάληψη - -τελευταία φορά, χθες- - σε αυτή την αίθουσα.

Το σχέδιο το οποίο έχουμε είναι ολοκληρωμένο και προετοιμάστηκε έγκαιρα και με καλό τρόπο. Είναι ένα σχέδιο, το οποίο έχουμε πρόθεση να εφαρμόσουμε στο ακέραιο και απαρέγκλιτα και μπορεί να μας οδηγήσει, έχει τις δυνατότητες - -αυτό εννοώ- - στους στόχους που έχουμε θέσει.

Από εκεί και πέρα, επειδή οι εξελίξεις στη διεθνή οικονομία οι οποίες, όπως γνωρίζετε, έχουν έρθει στη χώρα μας, κάθε στιγμή, κάθε ώρα, κάθε ημέρα, επικαιροποιούμε και προσαρμόζουμε αυτό το σχέδιο. Το είπε, χθες, ο κ. Παπαθανασίου αναλυτικά, αναφέροντας και συγκεκριμένα παραδείγματα.

Επικαιροποίηση του σχεδίου αποτελεί και το γεγονός ότι αποφασίστηκε να περιοριστούν κατά 10%, φερ` ειπείν, οι ελαστικές δαπάνες. Πριν από τρεις-τέσσερις μήνες αυτό δεν είχε προβλεφθεί.

Μέτρο, όπως είπε, είναι και ότι μετά από 20 χρόνια ανεπιτυχών προσπαθειών βρέθηκε λύση για το θέμα της Ολυμπιακής.

Μέτρο είναι ακόμη ότι προχωρούμε με γρήγορους ρυθμούς στην εξυγίανση του ΟΣΕ.

Μέτρο είναι ότι προχωρά η Ειδική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων του Sale and Lease Back. Χρησιμοποιώ την αγγλική ορολογία, διότι δεν υπάρχει δόκιμη ελληνική ορολογία.

Όλα αυτά, λοιπόν - -και το λέω για μια ακόμη φορά- - με ομπρέλα την προσπάθεια που έχουμε ήδη παρουσιάσει για περιστολή των δαπανών στο δημόσιο τομέα, είναι το βασικό εργαλείο το οποίο θα μας οδηγήσει στον επιθυμητό στόχο.

ΧΙΩΤΗΣ: Επιτρέψτε μου να παρατηρήσω ότι σε αυτό που σας ρώτησα δεν μου έχετε απαντήσει. Η ερώτησή μου είναι πολύ σαφής. Αν η δέσμευση για μη επιβολή νέων φόρων ισχύει έως το τέλος του έτους ή αν ισχύει τουλάχιστον ως τον Ιούνιο ή την περίοδο των ευρωεκλογών δηλαδή και από εκεί και πέρα...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα το πω, για μια ακόμη φορά, διότι προφανώς δεν γίνεται σαφές: Οι προβλέψεις που ίσχυαν τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, δεν ισχύουν πια. Μόλις χθες, αυτά που είπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκλίνουν σημαντικά από αυτό που έλεγε πριν από ένα μήνα. Η παρουσίαση η οποία έγινε - -και αυτό σας είναι γνωστό- - στους Υπουργούς που μετείχαν χθες στο ΕΚΟΦΙΝ, ήταν μια εικόνα απαισιοδοξίας.

Η ύφεση στην Ευρώπη είναι πολύ χειρότερη από αυτή που προβλεπόταν πριν από ένα μήνα. Είναι λάθος να μένετε - -θα μου επιτρέψετε να πω- - και εσείς οι δημοσιογράφοι προσκολλημένοι σε λέξεις. Οι λέξεις δεν οδηγούν, εν προκειμένω, πουθενά. Πρέπει όλοι μας - -μιλάω εκ μέρους της κυβέρνησης και βεβαίως είμαι πολιτικό πρόσωπο- - εννοώ εσείς οι δημοσιογράφοι, οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ που έχετε και αυξημένο ρόλο, αυξημένη ευθύνη πάντα, αλλά ειδικά αυτή την περίοδο, πρέπει και όλοι οι Έλληνες πολίτες να καταλάβουν ότι είναι ειδικές οι συνθήκες.

Εγώ δεν έχω να προσθέσω κάτι. Και επειδή ρωτήθηκα και προχθές, εάν υπάρχουν νέα μέτρα, αν υπάρχουν νέοι φόροι, είπα ότι δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για θέματα τα οποία δεν έχουν συζητηθεί. Συνεπώς, δεν έχω να πω τίποτε διαφορετικό από αυτό που λέω όλο αυτό το διάστημα.

Πρέπει κανείς να είναι συνέχεια από πάνω, να παρακολουθεί την κατάσταση διαρκώς, προκειμένου με τις έγκαιρες, κοινωνικά ευαίσθητες αντιδράσεις του και να προλαβαίνει τα χειρότερα και να προσπαθεί να θεραπεύσει συνέπειες, κάθε φορά καινούργιες για τη χώρα μας, της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έτσι όπως διαμορφώνεται το πολιτικό τοπίο, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι εύλογο η κυβέρνηση από το αίτημα της συναίνεσης να διολισθήσει στο αίτημα της συνεννόησης με τον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο. Το ερώτημα είναι, αν η συναίνεση ή η συνεννόηση αρκούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας ή θα αρκέσουν αν συνεχίσουμε σε μια τέτοια διαρκή μεταβολή των δεδομένων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πραγματικά, δεν κατάλαβα την ερώτησή σας. Η κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε, δια του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, ανέλαβε συγκεκριμένη πρωτοβουλία να καλέσει έναν-έναν τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, προκειμένου να τους παρουσιάσει με πανομοιότυπο τρόπο τα έξι σημεία, τις έξι βασικές, ουσιώδεις παραδοχές, οι οποίες κατά τη γνώμη μας πρέπει να αποτελέσουν τη βάση μιας εθνικής συνεννόησης, μιας εθνικής συναντίληψης, ώστε από κοινού να προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και για τη χώρα μας.

Τα αποτελέσματα τα γνωρίζετε. Δεν θέλω να τα επαναλάβω. Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει πάντα περιθώριο για συνεννόηση, αλλά αυτό, σε καμία περίπτωση, δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα μείνει αδρανής. Δεν μένει αδρανής όταν κάποιοι επιλέγουν άλλο δρόμο.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Το ερώτημα είχε ένα δεύτερο σκέλος, το οποίο λέει: Εάν συνεχίσουμε στην ίδια λογική του απρόβλεπτου, δηλαδή της διαρκούς επιδείνωσης των συνθηκών που επιβάλλουν τα οικονομικά φαινόμενα, θα αρκέσει για την Ελλάδα η συναίνεση ή η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων ή θα χρειαστεί κάτι παραπάνω;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση με αυτοδύναμη, συμπαγή πλειοψηφία. Και με αυτή την πλειοψηφία πραγματοποιείται το κυβερνητικό έργο. Αυτή η πλειοψηφία στηρίζει το κυβερνητικό έργο.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Επειδή μας λέτε συνέχεια για ένα σχέδιο που επικαιροποιείται συνεχώς λόγω των συνθηκών και των μεταβαλλόμενων συνθηκών στην παγκόσμια οικονομία, υπάρχει σχεδιασμός στην κυβέρνηση να υπάρξουν και νέες συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να ενημερώνονται για όλα τα νέα μέτρα που θα λαμβάνει η κυβέρνηση στο μέλλον;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός ουδέποτε αρνήθηκε να συναντήσει οποιονδήποτε πολιτικό αρχηγό, ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί από αυτόν, από την κορυφή δηλαδή της ελληνικής κυβέρνησης, αυθεντικά, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, για οποιοδήποτε θέμα άσκησης της ελληνικής πολιτικής.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να καταβάλει αναδρομικά το επίδομα των 176 ευρώ, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, για 350.000 εργαζόμενους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω το ειδικό αυτό θέμα και δεν θα ήθελα να καταφύγω σε αυθαίρετες τοποθετήσεις. Παρακαλώ, γι` αυτό το θέμα να απευθυνθείτε στα αρμόδια Υπουργεία.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, παρακολουθώ τρεις ημέρες τώρα να λέτε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία στηρίζει την κυβέρνηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν χρησιμοποίησα αυτή τη λέξη, αυτό το επίθετο, κατ` αρχάς.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Ποιο από όλα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το «ισχυρός». Όχι ότι το αμφισβητώ. Αλλά...

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Συμπαγή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας είναι ισχυρή. Αλλά θα σας παρακαλέσω να μην μου αποδίδετε λέξεις, τις οποίες δεν έχω χρησιμοποιήσει. Έχει άλλη έννοια η λέξη «συμπαγής».

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Σωστά. Τη συγκεκριμένη αναφορά την κάνετε τρεις συνεχείς ημέρες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Την κάνω πολλές εβδομάδες.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Πολλές εβδομάδες. Δεν νομίζω, όμως, ότι αυτό είναι το θέμα. Δεν αμφισβητείται αυτή τη στιγμή από κανέναν, το αν είναι ή δεν είναι συμπαγής η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης. Έχει τεθεί, έχει μπει από διάφορες πλευρές ένα άλλο ζήτημα και πάνω εκεί απαντάτε εσείς με αυτό. Και θα ρωτήσω ευθέως, γιατί χθες ξεκαθαρίσατε μεν ότι δεν υπάρχει θέμα συνεργασίας με το ΛΑΟΣ. Από την άλλη, όμως, υπάρχουν κεντρικά πολιτικά στελέχη και υπουργοί και βουλευτές, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που αποφεύγουν να τοποθετήσουν πλέον το συγκεκριμένο κόμμα στα άκρα. Θέλω μια δική σας ευθεία τοποθέτηση. Το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη, ο ΛΑΟΣ, εξακολουθεί για την κυβέρνηση να θεωρείται κόμμα των άκρων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα απαντήσω συνολικά: Η Νέα Δημοκρατία, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διαθέτει μια ισχυρή, συμπαγή, αυτοδύναμη πλειοψηφία, η οποία στηρίζει απόλυτα το κυβερνητικό έργο. Από εκεί και πέρα - -επαναλαμβάνω, για μια ακόμη φορά, αυτό το οποίο σας είπα χθες- - ότι αποκλείεται οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία με χώρους από τους οποίους μας χωρίζουν σοβαρές πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές. Και βάζω τελεία.

ΧΙΩΤΗΣ: Επειδή και σε αυτό το θέμα που αναφερθήκατε υπάρχουν εξελίξεις, θα έχουμε ευρωεκλογές και πιθανόν, παρότι εσείς το αρνείστε, πρόωρες εκλογές, μήπως σκέπτεται και η κυβέρνηση και εκεί να προβεί σε αναγκαίες προσαρμογές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι τι θέλετε να πείτε. Γυρίζετε τη συζήτηση σε εκλογολογία, η οποία δεν έχει καμία βάση.

ΧΙΩΤΗΣ: Όχι, μισό λεπτό. Μη παίρνετε φωτιά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καθόλου. Εγώ χαίρομαι διότι μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι δυστυχώς κάποιοι γίνονται συνεχώς αγωγοί του ίδιου ανύπαρκτου κλίματος εκλογολογίας, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

ΧΙΩΤΗΣ: Εντάξει, τώρα. Επιτρέψτε μας να παρατηρήσουμε και εμείς ότι πολλά από τα θέματα που διέψευδαν οι εκάστοτε κυβερνητικοί εκπρόσωποι και της δικής σας κυβέρνησης, στο τέλος επιβεβαιώθηκαν. Προς το παρόν, όμως, επειδή δεν μπορώ να το αντικρούσω, το ερώτημά μου είναι εντελώς διαφορετικό. Αποκλείετε οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία με το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη, αλλά εγώ σας ρωτάω...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ ανέφερα συγκεκριμένα πράγματα.

ΧΙΩΤΗΣ: Μα το σημείωσα: Έχετε μία συμπαγή πλειοψηφία και αποκλείετε οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία, επειδή έχετε σημαντικές διαφορές. Όταν λέτε κυβερνητική συνεργασία, εννοείτε και μετά τις επόμενες εκλογές, όποτε και αυτές και αν γίνουν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ασφαλώς. Διότι επιδίωξή μας είναι η επίτευξη της αυτοδυναμίας.

ΧΙΩΤΗΣ: Αν δεν το καταφέρετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να παρασυρθώ σε εκλογολογία.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Λέτε ότι με το ΛΑΟΣ, την Νέα Δημοκρατία την χωρίζουν σοβαρές ιδεολογικές διαφορές. Αν υποθέσουμε ότι η Νέα Δημοκρατία καλύπτει ευρέως τον χώρο της κεντροδεξιάς, που θα κατατάσσατε το ΛΑΟΣ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω καμία τέτοια δημοσιογραφική προσέγγιση. Σε όσα είπα βάζω τελεία και παύλα. Η δήλωσή μου είναι ξεκάθαρη και πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση. Όποιοι θέλουν να συντηρούν τεχνητά θέματα, μπορούν να το κάνουν χωρίς τη δική μας σύμπραξη.

ΧΙΩΤΗΣ: Θέλω επίσης μία διευκρίνιση όσο αφορά το ζήτημα που συζητήθηκε σήμερα στην Κυβερνητική Επιτροπή για την αναβάθμιση, αν κατάλαβα καλά, του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι αυτή η Επιτροπή δεν λειτουργούσε επαρκώς μέχρι τώρα επειδή δεν υπήρχε επαρκές νομικό πλαίσιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πάντα προσπαθεί κάποιος να πετύχει το καλύτερο. Στη λειτουργία θεσμών είναι φυσικό να διαπιστώνεις ορισμένες ατέλειες, ορισμένες ανεπάρκειες, ορισμένες ανάγκες για βελτίωση, οι οποίες εμφανίζονται. Ακριβώς αυτές όλες θεραπεύονται με στοχευμένες δράσεις. Αλλά για αυτά, παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

ΧΙΩΤΗΣ: Επειδή συζητήθηκε και το θέμα αυτό των εταιρειών, των αποκαλούμενων εισπρακτικών, θεωρείτε ότι αυτού του είδους οι εμπειρίες με την δραστηριότητά τους καταδυνάστευσαν τους πολίτες περισσότερο από ότι τους καταδυνάστευσαν άλλες μεγάλες εταιρείες, όπως για παράδειγμα οι τράπεζες που επιμένουν να διατηρούν υψηλά επιτόκια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο με τον τρόπο που εσείς θέτετε το ζήτημα. Θα ήθελα όμως να σας συμβουλεύσω να διαβάσετε την χθεσινή Frankfurter Allgemeine Zeitung. Από το πρώτο άρθρο του οικονομικού της τμήματος, θα διαπιστώσετε ότι και στη Γερμανία παρά την πτώση των επιτοκίων βάσεως της Κεντρικής Τράπεζας, εξακολουθούν και μένουν -- δυστυχώς, όπως και εδώ -- πολύ υψηλά τα επιτόκια για τους καταναλωτές, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους. Τι θέλω να πω με αυτό; Το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό. Και για αυτό ακριβώς εμείς καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε να πετύχουμε τους στόχους προς την κατεύθυνση που θέλουμε: Στη μείωση, την περαιτέρω πτώση των επιτοκίων.

Εάν δεν το γνωρίζετε, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι μόλις σήμερα, πριν τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο Υπουργός Οικονομίας κ. Παπαθανασίου, προήδρευσε για πρώτη φορά του Συμβουλίου Εποπτείας, στο οποίο είναι μέλη οι εννέα Επίτροποι, οι οποίοι διορίστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση στις τράπεζες, προκειμένου να εποπτεύουν βάσει του νομικού πλαισίου που υπάρχει, διάφορα τέτοια θέματα. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μέχρι τέλους, με όσες διορθώσεις, με όσες βελτιώσεις, με όσες προσαρμογές απαιτούνται.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ένας αριστούχος Αλβανός μαθητής έχει δικαίωμα να σηκώσει την ελληνική σημαία στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτά τα θέματα τα έχουμε απαντήσει τα περασμένα χρόνια. Ισχύουν οι απαντήσεις που έχουμε δώσει. Δεν έχει αλλάξει κάτι.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Προέκυψε σήμερα, για αυτό σας το λέω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ό,τι και να έχει προκύψει, η πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει αναλλοίωτη.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Μαθαίνουμε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα θα έχει στην Άγκυρα επαφές για τα θέματα της Μεγάλης Μέσης Ανατολής και επιπλέον ότι θα ηγηθεί μίας διάσκεψης της Επιτροπής Θαπατέρο  Ερντογάν, για τον διαπολιτισμικό και το διαθρησκειακό διάλογο πριν από την επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Από όλο αυτό το πακέτο θα πρέπει να αναμένουμε ενδεχομένως κάποια ανακοίνωση για την υπόθεση του Πατριαρχείου και τα θέματα θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω καμία περαιτέρω τοποθέτηση για την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην γειτονική χώρα, πέρα από τα όσα ήδη έχω πει.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 11 March 2009 - 16:45:20 UTC