Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-02-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 186857437

Έκδοση 1

BRIEFING(180209)

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλησπέρα.

" Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, στο Μέγαρο Μαξίμου, η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή. Γνωρίζετε ότι συζητήθηκαν θέματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων. Ειδικότερα συζητήθηκε το θέμα του χωροταξικού σχεδίου για τη βιομηχανία, το οποίο ανέπτυξε ο Υπουργός κ. Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος προέβη σε σχετικές ανακοινώσεις όπου σας παραπέμπω.

" Νωρίτερα, όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε με τον Γερουσιαστή κ. Ρίτσαρντ Ντέρμπιν και τον πολιτειακό Υπουργό Οικονομικών του Ιλινόις τον κ. Αλέξη Γιαννούλια.

" Καλέσαμε, όχι μόνο χθες -είναι η πολλοστή φορά που το κάνουμε- το ΠΑΣΟΚ να μας διευκρινίσει επιτέλους τι εννοούν ο κ. Παπανδρέου και η ηγετική του ομάδα, όταν για την αντιμετώπιση της ανεργίας προτείνουν τη θεσμοθέτηση της λεγόμενης «κοινωνικής εργασίας». Δεν πήραμε, για μια ακόμη φορά, καμιά απάντηση. Το ΠΑΣΟΚ περιορίστηκε ξανά σε γενικότητες και αοριστολογίες. Τα ερωτήματα που θέτει η κοινή γνώμη είναι συγκεκριμένα. Τα επαναλαμβάνω:

Είναι η κοινωνική εργασία αμειβόμενη ή εθελοντική;

Είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης;

Είναι ασφαλισμένη ή ανασφάλιστη;

Για πόσους ανθρώπους, για πόσους Έλληνες πολίτες μιλάμε;

Σε ποιους τομείς θα απασχοληθούν και με ποιο τρόπο;

Τι είδους συμβάσεις θα έχουν;

Και εν πάση περιπτώσει, ας μας δώσει το ΠΑΣΟΚ, ας μας δώσουν ο κ. Παπανδρέου και η ηγετική του ομάδα, κάποια παραδείγματα από χώρες όπου λένε πως εφαρμόζεται αυτό το εφεύρημά τους, για να καταλάβουμε κι εμείς τι ακριβώς εννοεί το ΠΑΣΟΚ με τον όρο «κοινωνική εργασία». Ο κ. Παπανδρέου χρωστάει άμεσα ξεκάθαρες απαντήσεις σε όλα αυτά τα πολύ σοβαρά ερωτήματα. Όλα τα άλλα είναι λόγια κενά περιεχομένου.

Παρακολουθήσαμε χθες την προσπάθεια του κ. Παπανδρέου να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά τους θεσμούς της χώρας για να δημιουργήσει εντυπώσεις και τίποτε παραπάνω. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν διστάζει με διάφορα τεχνάσματα που δεν αρμόζουν καν -πρέπει να πω- στη θεσμική του ιδιότητα, να συντηρεί ο ίδιος την εκλογολογία. Το Σύνταγμα της χώρας -είναι σαφές αυτό που θα πω- επιδιώκει ευρύτερες συναινέσεις για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι πολιτικές δυνάμεις είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν τη μέγιστη προσπάθεια για να προστατεύουν και να θωρακίζουν πάντα το θεσμό του ανώτατου πολιτειακού μας παράγοντα.

Η Νέα Δημοκρατία, η σημερινή κυβέρνηση, το έπραξε πάντα στο παρελθόν, θα το πράξει φυσικά και στο μέλλον.

Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που ο κ. Παπανδρέου κάνει κάτι τέτοιο. Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που εμφανίζεται έτοιμος να θυσιάσει τα πάντα στο βωμό των δικών του μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Πρέπει, λοιπόν, άμεσα ο κ. Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει πότε το ΠΑΣΟΚ μιλάει με τη γλώσσα της ειλικρίνειας και πότε αποκαλύπτει τις πραγματικές του προθέσεις στον ελληνικό λαό.

Όταν τοποθετείται ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και δηλώνει ότι θα στηρίξει την επανεκλογή του.

Ή όταν, λίγη ώρα πριν από τη δική του είσοδο στο Προεδρικό Μέγαρο, τοποθετούνται κορυφαία στελέχη του κόμματός του και δηλώνουν ακριβώς τα αντίθετα, όπως είχε κάνει άλλωστε, σας θυμίζω, και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι πολίτες αντιλαμβάνονται πολύ καλά τι θέλει να πετύχει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, αντί να καταθέσει, όπως οφείλει, το δικό του συγκεκριμένο ουσιαστικό και ρεαλιστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, κάνει ό,τι περνά από το χέρι του -ευτυχώς χωρίς επιτυχία- για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογικές περιπέτειες.

Δεν θα παίξουμε, ασφαλώς, το παιχνίδι του κ. Παπανδρέου και της ηγετικής του ομάδας. Έχουμε ξεκαθαρίσει μια και καλή ότι η κουβέντα αυτή δεν μας αφορά.

Πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά το σχέδιο της κυβέρνησης. Είναι, επιτέλους, καιρός να μάθουν αν υπάρχει κάτι και για τα σχέδια -και δεν αναφέρομαι μόνο στα οικονομικά- της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Η ερώτησή μου αφορά στο ανοιχτό παράθυρο που άφησε ο κ. Σουφλιάς για το ενδεχόμενο αλλαγών στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας το οποίο έχει υποβάλει η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες. Θέλω να ρωτήσω από ποιες παραμέτρους θα καθοριστούν αυτές οι αλλαγές και σε ποια κατεύθυνση, δεδομένου ότι οι πληροφορίες από τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων λένε ότι η Ελλάδα κατετάγη μαζί με την Ιρλανδία σε μια δυσμενή θέση, κυρίως λόγω των πιέσεων που ασκούν στη χώρα οι αγορές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καταρχάς, θα σας παρακαλούσα να ακούσετε όλες τις ομιλίες και τις τοποθετήσεις που έχουν γίνει στις Βρυξέλλες. Αυτό το οποίο λέτε για το παράθυρο που άφησε ο Υπουργός κ. Σουφλιάς, είναι κάτι το οποίο εμείς έχουμε πει επανειλημμένως. Είναι κάτι με το οποίο οποιαδήποτε υπεύθυνη κυβέρνηση διαχειρίζεται την κρίση, έχει το χρέος να αντιμετωπίσει, με τη σοβαρότητα και τη νηφαλιότητα την οποία απαιτούν οι καιροί. Την κατάσταση, τις επιπτώσεις που δημιουργεί η διεθνής οικονομική κατάσταση, έχει την υποχρέωση, το είπε και ο Πρωθυπουργός χθες και σας παραπέμπω σε αυτό, να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο. Να κάνει, εφόσον κριθεί απαραίτητο, τις αναγκαίες προσαρμογές, βελτιώσεις, διορθώσεις.

Η κρίση εξελίσσεται διαρκώς. Εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς. Και είμαι βέβαιος ότι εσείς που παρακολουθείτε τα τεκταινόμενα και πέρα από τα σύνορα της χώρας μας, θα το διαπιστώνετε.

Είναι επίσης γνωστό ότι εμείς βρισκόμαστε σε μια διαρκή επαγρύπνηση, όπως πρέπει να κάνει κάθε εκλεγμένη κυβέρνηση, η οποία έχει συναίσθηση του χρέους της απέναντι στον τόπο και στους ανθρώπους.

Προσεγγίζουμε, λοιπόν, όλα αυτά τα θέματα με σωφροσύνη, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συνέπεια. Θα κάνουμε πράξη όλα όσα περιέχονται στο σχέδιο, το οποίο έχουμε υποβάλει. Το σχέδιο αυτό προβλέπει συγκεκριμένα πράγματα. Μεταξύ των άλλων -υπενθυμίζω για όσους το έχουν ξεχάσει- προβλέπει συγκεκριμένες περικοπές στον τομέα των δαπανών και όλα αυτά θα τα τηρήσουμε απαρέγκλιτα. Είμαστε αποφασισμένοι να τα τηρήσουμε για το καλό του τόπου και των ανθρώπων. Όλων των ανθρώπων, όλων των συμπολιτών μας.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε ότι έχετε ξεκαθαρίσει πως η κουβέντα περί εκλογών είναι κάτι που δεν σας αφορά. Εγώ ρωτώ ευθέως: Τίθεται ή όχι θέμα πρόωρων εκλογών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω τοποθετηθεί. Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Έχει τοποθετηθεί και ο Πρωθυπουργός με ξεκάθαρο τρόπο.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή μας είπατε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι στην έκθεσή του ο κ. Αλμούνια -η οποία σήμερα θα εγκριθεί από την Ολομέλεια των Επιτρόπων- επισημαίνει ότι η σημερινή κατάσταση στην ελληνική οικονομία οφείλεται σε κακή δημοσιονομική πολιτική του 2007, όταν ακόμη δεν είχε αρχίσει η οικονομική κρίση. Όλα αυτά...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχετε την έκθεση;

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Θέλετε να τη διαβάσετε; Είναι από την εφημερίδα «Τα Νέα». Έχουν φωτοτυπία της έκθεσης στα αγγλικά. Αν θέλετε να σας τη δώσω κιόλας να τη έχετε στο αρχείο σας. Λοιπόν, σας ερωτώ: Ο κ. Αλμούνια λέει ότι αυτό που υπάρχει σήμερα, οφείλεται στην κακή διαχείριση από το 2007. Και σε άλλο σημείο, κύριε Εκπρόσωπε λέει ότι σας είχαν προειδοποιήσει από τις 4 Μαρτίου του 2008, ότι με αυτή τη διαχείριση η χώρα κινδυνεύει να μπει ξανά σε επιτήρηση. Μου απαντάτε σε όλα αυτά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως και σας απαντώ. Είναι μια συνολική διαδικασία, η διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, στην οποία υποβάλλονται όλες οι χώρες. Όταν γνωστοποιηθεί όλο το κείμενο, το οποίο εσείς αποσπασματικά παρουσιάζετε, θα έχετε πλήρη εικόνα. Εγώ άκουσα τον κ. Αλμούνια 3-4 λεπτά, πριν κατέβω, σε τηλεοπτικό κανάλι που έλεγε και άλλα πράγματα για τη χώρα μας. Εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας και θα κάνουμε εκείνο το οποίο είναι απαραίτητο, ώστε να προκύψουν κατά το δυνατόν λιγότερες συνέπειες για τους πολίτες και τη χώρα μας. Έχουμε αίσθημα ευθύνης, αντίθετα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που το διακατέχει μια κόκκινη γραμμή, μια μόνιμη στάση ανευθυνότητας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Στο ίδιο ερώτημα θα επιμείνω και εγώ. Και επειδή επικαλεστήκατε τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Αλμούνια σε συγκεκριμένο κανάλι τηλεοπτικό...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα αυτό εγώ. Είπα ότι μεταδόθηκαν οι δηλώσεις του κ. Αλμούνια. Δεν είπα ότι έκανε δηλώσεις ο κ. Αλμούνια στο κανάλι.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ακριβώς, ναι. Ότι μεταδόθηκαν. Ας μη μείνουμε στο θέμα αυτό που είναι προσχηματικό. Επίσης ο κ. Αλμούνια χαρακτήρισε τα μέτρα που η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας, ασαφή και όχι συγκεκριμένα όπως είπατε εσείς. Μάλιστα ζητάει ασφυκτικά περιθώρια: Αντί τριών ετών όπως θέλει η Ελλάδα, δύο χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα τοποθετηθεί αργότερα ο κ. Παπαθανασίου.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αυτή είναι η απάντησή σας, ως Κυβερνητικού Εκπροσώπου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα ήδη.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Για τις πιέσεις του κ. Αλμούνια και της ΚΟΜΙΣΙΟΝ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα για την ΚΟΜΙΣΙΟΝ.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, εγώ θέλω να ρωτήσω αν θεωρείτε ικανοποιητική μέχρι τώρα την ροή της (δεν ακούγεται) του πακέτου των 28 δις. ευρώ που έχει εγκρίνει ήδη η κυβέρνηση προς τις τράπεζες, και αν αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, τις τραπεζικές, στις οποίες οι ελληνικές τράπεζες έχουν θυγατρικές, να δοθεί και ένα δεύτερο πακέτο στήριξης στις τράπεζες στο μέσο του χρόνου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο. Για τα άλλα θέματα τοποθετήθηκα χθες.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι ένα ενδεχόμενο αλλαγής στους χειρισμούς -το αφήσατε ανοιχτό και εσείς και ο κ. Σουφλιάς και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός- δεν θα χρειαστεί ανανέωση της πολιτικής νομιμοποίησης για αυτόν που αναλαμβάνει τους χειρισμούς αυτούς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Να σας πω κάτι; Τελεία και παύλα στο θέμα των εκλογών.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, ρωτάω το εξής: Εσείς κάνετε μία συγκεκριμένη πολιτική και λέτε ότι «είμαστε σε επαγρύπνηση». Που σημαίνει ότι «αν χρειαστεί θα πάρω πρόσθετα μέτρα ή κάποια μέτρα ή κάπως αλλιώς θα το χειριστώ». Αυτό το «κάπως αλλιώς» είμαστε σίγουροι; Δεν μιλάω για εκλογές έτσι πεζά. Λέω, αποκλείεται να χρειαστεί ανανέωση της πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είτε πεζά, είτε ... ποιητικά τοποθετηθείτε σε αυτό το θέμα, η απάντησή μου είναι μία. Αυτή που σας έχω δώσει.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Επειδή είπατε «τελεία και παύλα στο θέμα των εκλογών» να συνάγω εξ αυτού ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εξαντλήσει την τετραετία, ανεξαρτήτως βουλήσεως του ΠΑΣΟΚ για την προεδρική εκλογή το 2010;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκ μέρους της κυβέρνησης βάζω τελεία και παύλα στο θέμα της συζήτησης των εκλογών. Έχει τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα, με τρόπο ο οποίος είναι ξεκάθαρος. Δεν έχω να προσθέσω ή να αφαιρέσω οτιδήποτε σε αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Αν μου επιτρέπετε, ο Πρωθυπουργός δεν είπε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση δεν ασχολείται με την εκλογολογία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μένω στη δήλωση του Πρωθυπουργού.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Θα επιμείνω λοιπόν στο ίδιο θέμα. Είπατε πριν από λίγο ότι δεν σας αφορά η κουβέντα περί εκλογών. Δεν σας αφορά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ή δεν σας αφορά σε βάθος χρόνου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω τοποθετηθεί.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Σε αυτό που σας ρωτάω;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω τοποθετηθεί ξεκάθαρα. Το άγχος για τις εκλογές πριν από τις ευρωεκλογές, το έχει το ΠΑΣΟΚ και κανείς άλλος. Δεν είναι άγχος του ελληνικού λαού. Δεν είναι άγχος της Δημοκρατίας και των πολιτών. Δεν είναι άγχος του πολιτικού συστήματος. Είναι απλά και μόνο το προσωπικό άγχος του κ. Παπανδρέου και είναι άμεσα συνυφασμένο με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τις ενδεχόμενες μετέπειτα εξελίξεις στο κόμμα μου για τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου.

ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες ο κ. Τραγάκης στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ερωτηθείς αν οι πρώην Υπουργοί που εμπλέκονται στην υπόθεση του Βατοπεδίου θα είναι στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, δήλωσε ότι «δεν βλέπω το λόγο να μην είναι». Ποια η δική σας απάντηση στην ίδια ερώτηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτε παραπάνω. Το θέμα, για μένα, έχει τελειώσει.

ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Ανεξάρτητα από το πότε θα γίνουν οι εκλογές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα: Έχω απαντήσει επανειλημμένως, έχω τοποθετηθεί. Δεν υπάρχει θέμα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Συγγνώμη, είπατε «το θέμα έχει κλείσει»; Γιατί δεν έχει ανοίξει καν ακόμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω τοποθετηθεί ξεκάθαρα με τον τρόπο που γνωρίζετε.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η λεγόμενη κοινωνική εργασία ήταν μία επιλογή του Υπουργείου Εργασίας επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, που ίσχυσε τουλάχιστον μία πενταετία. Δεν ήταν μόνιμη, δεν ήταν πλήρης, δεν ήταν ασφαλισμένη. Όλα ήταν στο μέσον.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Συνδέεται με το Λαύριο;

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Να ολοκληρώσω; Το ερώτημα είναι αν η Νέα Δημοκρατία, ως παρούσα κυβέρνηση ή ενδεχομένως ως μελλοντική, θα θέσει σε εφαρμογή τέτοιο μέτρο για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εμάς εκείνο που μας ενδιαφέρει -και το έχουμε πει επανειλημμένως- είναι η θωράκιση της εργασίας. Λαμβάνουμε συγκεκριμένα μέτρα, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίσταση. Τα μέτρα αυτά είναι γνωστά, έχουν κοινοποιηθεί. Μετατρέπουμε το επίδομα ανεργίας σε επίδομα εργασίας. Και χαίρομαι που και από την πλευρά σας δίνετε κάποιες απαντήσεις σε έναν περίεργο θεσμό που θυμάμαι ότι τότε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου τον είχε περιγράψει με τρόπο νεφελώδη. Ίσως για αυτό το ΠΑΣΟΚ αρνείται ακόμη και σήμερα να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, για μία ακόμη φορά. Μιλάει για ασφαλισμένη ή ανασφάλιστη εργασία; Συγκεκριμένα πράγματα.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Μας απαντάτε, συνέχεια απευθύνεστε στο ΠΑΣΟΚ, όταν σας ρωτάμε εμείς κύριε Εκπρόσωπε, με συγχωρείτε, δεν μας δίνετε καμία απάντηση. Ρωτάτε το ΠΑΣΟΚ, τι εννοεί και σας ρωτάμε αν, εν πάση περιπτώσει, σας είχε προειδοποιήσει η ΚΟΜΙΣΙΟΝ και δεν μας απαντάτε. Εν πάση περιπτώσει, εγώ θα ήθελα να ρωτήσω κάτι άλλο. Σε ό,τι αφορά τη δήλωση του κ. Παπανδρέου, επειδή φαντάζομαι ότι και το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί όπως λειτουργεί και η Νέα Δημοκρατία, δηλαδή, τον τελευταίο λόγο τον έχει...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ασφαλώς και δεν λειτουργούμε με τον ίδιο τρόπο.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: ... ο αρχηγός του κόμματος. Και εγώ παίρνω υπόψη μου τη δήλωση του κ. Παπανδρέου που σας καλεί να πείτε αν συναινείτε στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τι απαντάτε, σε αυτό το συγκεκριμένο ερώτημα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουμε τοποθετηθεί επανειλημμένως. Δεν πρόκειται αυτή τη στιγμή να ανοίξω καμία συζήτηση για θέματα που έμμεσα ή άμεσα έχουν σχέση με εκλογές. Αυτό το κάνει συνεχώς το ΠΑΣΟΚ. Με όποιο τρόπο και αν επιχειρηθεί, είτε από εσάς καλόπιστα, είτε από το ΠΑΣΟΚ, δεν ξέρω πόσο καλόπιστα, να εμπλέξει την κυβέρνηση ειδικά αυτές τις δύσκολες στιγμές, σε συζήτηση για εκλογές, εμείς δεν θα το κάνουμε.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Μου θυμίζετε την απάντησή σας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ασκεί πολύ καλά τα καθήκοντά του. Εγώ δεν πρόκειται να ακολουθήσω το ΠΑΣΟΚ, σας το λέω, σε συζήτηση για εκλογές.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εσείς πολύ σωστά κάνετε από την πλευρά σας, αλλά ταυτόχρονα επειδή κατηγορείτε το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Παπανδρέου ότι δεν διστάζει με διάφορα τεχνάσματα να συντηρεί την εκλογολογία, αναρωτιέμαι: Την εκλογολογία δεν τη συντηρούν επίσης βουλευτές και στελέχη του κόμματός σας, που δημόσια τοποθετούνται και κάνουν δηλώσεις για το θέμα των εκλογών; Αφήνω τι μπορεί να λένε σε συνομιλίες με δημοσιογράφους. Δεν τη συντηρούν και στελέχη του κόμματός σας; Ή το γεγονός...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γνωρίζετε και εσείς την κεντρική θέση της κυβέρνησής μας, η οποία είναι σαφής. Και γνωρίζω ότι έχουμε μια συμπαγή Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία αποδεικνύει, ακριβώς στην πράξη, πόσο συμπαγής είναι.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, το γεγονός όμως ότι πολλά στελέχη και βουλευτές και να υπενθυμίσω και ονομαστικά, όπως ο κ. Βουλγαράκης, που επανέρχονται στο θέμα των ψηφοδελτίων ή όπως ο κ. Δούκας ή και άλλα στελέχη, αυτοί δεν συντηρούν την εκλογολογία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζω δηλώσεις βουλευτών και το γνωρίζετε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι, εγώ λέω, που αποδίδετε το γεγονός ότι πολλοί βουλευτές μιλάνε για το ενδεχόμενο της καθόδου τους στα ψηφοδέλτια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όσο και να προσπαθήσετε, συζήτηση για εκλογές και εκλογολογία, εγώ δεν πρόκειται να κάνω.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Τα στελέχη σας όμως το κάνουν, αυτό επισημαίνω.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Θα παρακαλέσω κύριε Εκπρόσωπε, βέβαια ο καθένας έχει το δικαίωμα στη γνώμη του, αλλά μη μου καταλογίζετε ότι απάντησα κρίνοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ για τις θέσεις απασχόλησης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα αυτό. Εσείς είπατε ότι είναι ανασφάλιστη εργασία.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Ναι, δεν ήταν απάντηση σε κάτι, ήταν διαβεβαιωμένο ρεπορτάζ...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Χαίρομαι ακόμη περισσότερο. Χαίρομαι διπλά γιατί ένας έγκυρος δημοσιογράφος το λέει σε αυτή την αίθουσα.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Πάμε σε μια δεύτερη ερώτηση: Η Αθήνα υπεδέχθη τους κυρίους Ντέρμπιν και Γιαννούλια ως Αμερικανούς πολιτικούς ή επίσημους φίλους του Προέδρου Ομπάμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ως πρόσωπα της αμερικανικής πολιτικής σκηνής.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Τι σημαίνει, «ως πρόσωπα της αμερικανικής πολιτικής σκηνής»;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως έρχονται και άλλοι αξιωματούχοι, Αμερικανοί ή από άλλες χώρες, ήρθαν και οι δύο κύριοι, των οποίων την επίσκεψη ανακοίνωσα χθες. Και έγιναν και εκείνοι δεκτοί σε συνάντηση από τον Πρωθυπουργό όπως γίνεται και με άλλους αξιωματούχους.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι, ως επίσημοι φίλοι, ας πούμε, του Αμερικανού Προέδρου κ. Ομπάμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχει ο όρος «επίσημος φίλος»; Με βάζετε να συζητώ ανύπαρκτους όρους;

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Συγνώμη, να ρωτήσω επ` αυτού; Ο Πρωθυπουργός, δηλαδή, δέχεται, εντάξει δεν είναι κάποιοι τυχαίοι άνθρωποι, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν είναι και τα πρώτα στελέχη. Μπορεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός να δεχθεί όποιον του ζητήσει μια συνάντηση, τη στιγμή που δεν εκπροσωπεί τίποτε, παρά μόνο την ελληνική Ομογένεια. Ωραία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον, ο ένας ήταν πολιτειακός Υπουργός και ο άλλος, ήταν Αμερικανός Γερουσιαστής. Θα μου επιτρέψετε, την κρίση για το ποιους θα δέχεται, να την κάνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θέλω να επιμείνω λίγο, σ` αυτό που σας ρώτησα στην αρχή και δεν μου απαντήσατε. Πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, την πίεση που ασκεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεδομένου ότι κατατάσσει την Ελλάδα μαζί με την Ιρλανδία, στις χώρες που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από τις αγορές, για τη δανειοδότηση και έχοντας γνώση των στοιχείων, η Ελλάδα εμφανίζει έλλειμμα λίγο πάνω από 3%, η δε Ιρλανδία εμφανίζει έλλειμμα με διψήφιο αριθμό. Θέλω, λοιπόν, να σας ρωτήσω πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, αυτή την ομαδοποίηση των χωρών και πώς θα αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πίεση που ασκεί η ΚΟΜΙΣΙΟΝ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχει η τοποθέτηση, από την περασμένη εβδομάδα, του κ. Παπαθανασίου, η οποία εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο. Δεν έχω να πω προσθέσω κάτι. Σημασία έχει ότι εμείς έχουμε την αποφασιστικότητα, τη βούληση να κάνουμε πράξη όλα όσα έχουμε ανακοινώσει. Και η διαβούλευση αυτή συνεχίζεται.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: (Δεν ακούγεται).

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι τι θέλετε να πείτε. Τα χρήματα έχουν διατεθεί κανονικά στις τράπεζες. Οι τράπεζες πρέπει να ανταποκριθούν, το έχω πει και άλλη φορά, στο κοινωνικό καθήκον που έχουν, μεταξύ των άλλων.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεδομένου όπως είπατε ότι η κεντρική κυβερνητική γραμμή είναι να τεθεί τέλος στην εκλογολογία, να υποθέσω ότι η κυβέρνηση είναι δυσαρεστημένη με όσα στελέχη της εμφανίζονται δημόσια υποδαυλίζοντας τη συζήτηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζω ποτέ -σας το έχω πει και άλλες φορές- τοποθετήσεις βουλευτών. Ούτε βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ούτε βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Δεν θα το κάνω ούτε και σήμερα. Σημασία έχει η κεντρική γραμμή, την οποία θα μου επιτρέψετε να πω, έχω την εξουσιοδότηση να εκφράζω, σε αυτόν εδώ το χώρο.

ΖΟΡΜΠΑ: Δεν σας ζήτησα να σχολιάσετε μεμονωμένες δηλώσεις βουλευτών. Συνολικά, θέλω να πω, αν η κυβέρνηση είναι δυσαρεστημένη με όσα στελέχη της παρεκκλίνουν της κεντρικής κυβερνητικής γραμμής.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα. Δεν έχω να πω κάτι άλλο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 19 February 2009 - 17:05:03 UTC