Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-02-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 186495628

Έκδοση 1

BRIEFING(160209)

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

" Αύριο, Τρίτη 17 Φεβρουαρίου, στις 12.30, ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν κ. Ιλχάμ Αλίγιεφ, ο οποίος επισκέπτεται επίσημα τη χώρα μας. Μετά την ολοκλήρωση των διμερών συνομιλιών, θα γίνουν δηλώσεις προς τα Μέσα Ενημέρωσης. Ακολούθως, ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα εργασίας στον κ. Αλίγιεφ και την αντιπροσωπεία που είναι μαζί του. Η αυριανή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου, θα πραγματοποιηθεί εδώ, εκτάκτως, στις 11.30.

" Παρακολούθησα χθες, δεν σας το κρύβω, με ενδιαφέρον την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Γιώργου Παπανδρέου. Και απογοητεύτηκα, όπως απογοητεύτηκαν -είμαι βέβαιος- πάρα πολλοί Έλληνες πολίτες. Και χθες, όπως κάνει πολύ συχνά τον τελευταίο καιρό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έμεινε πιστός στον εαυτό του. Κατέβαλε κάθε προσπάθεια να ξεπεράσει όλες τις παραστάσεις ακατάσχετης εκλογολογίας, άκρατου λαϊκισμού και αδίστακτης παροχολογίας που έχει δώσει μέχρι τώρα. Ο παρονομαστής όλων αυτών των δημόσιων εμφανίσεων του κ. Παπανδρέου είναι ένας: Πλήρης πολιτική ανευθυνότητα. Τίποτε συγκεκριμένο, τίποτε ουσιαστικό, τίποτε χρήσιμο για τους ανθρώπους και τον τόπο. Ο κ. Παπανδρέου και η ηγετική ομάδα που τον περιβάλλει τον τελευταίο καιρό, έχουν κάνει τέχνη τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, την παραποίηση στοιχείων, τη συνειδητή αποσιώπηση των σχεδίων τους. Κανέναν όμως δεν πείθουν, προσπαθώντας να διαγράψουν το βεβαρημένο παρελθόν τους, το οποίο τους ακολουθεί και σήμερα. Και αυτά που λένε, επιβεβαιώνουν το παρελθόν αυτό. Κανένας Έλληνας δεν ξεχνάει ότι τα τεράστια χρέη τα οποία ξεπληρώνουμε και τα οποία επικαλείται ο κ. Παπανδρέου κάθε τόσο, είναι αποτέλεσμα της άφρονος διαχείρισης των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, των οποίων ο κ. Παπανδρέου ήταν - αδιαμαρτύρητα υπενθυμίζω- κορυφαίο στέλεχος. Κανένας δεν λησμονεί τους πειραματισμούς του ΠΑΣΟΚ, με τα δημόσια οικονομικά, τα οποία πλήρωσαν οι Έλληνες με 80 καινούργιους φόρους, πάλι από τις κυβερνήσεις που τόσο πιστά υπηρέτησε ο κ. Παπανδρέου. Είναι πια ηλίου φαεινότερο πως ο κ. Παπανδρέου και η ηγετική του ομάδα νοσταλγούν εκείνες τις εποχές. Όμως οι Έλληνες και οι Ελληνίδες δεν θα του επιτρέψουν, να καταφύγει ξανά σε τέτοιου είδους πειραματισμούς. Και γι` αυτό εμπιστεύονται τη μόνη δύναμη ευθύνης που μπορεί να τους βγάλει, με σιγουριά και σωφροσύνη, χωρίς παχιά λόγια και με επίγνωση της πραγματικότητας από τη διεθνή οικονομική κρίση, της οποίας οι επιπτώσεις φθάνουν τώρα και στη χώρα μας, δηλαδή, τη σημερινή κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Δεν θα απαντήσω ούτε στον ίδιο τόνο, ούτε με τις ίδιες λέξεις και πολύ περισσότερο, ούτε με το ίδιο ύφος που χρησιμοποίησε χθες ο κ. Παπανδρέου. Δεν μας εκφράζει και βεβαίως, δεν με εκφράζει ούτε εμένα προσωπικά.

Θα ήθελα, όμως, να αναφερθώ σε ορισμένα στοιχεία, γιατί τόσο χθες - είπα και προηγουμένως- όσο και τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Παπανδρέου κάνει συνειδητή παραποίηση στοιχείων. Αναφέρομαι στον τραπεζικό δανεισμό και στα επιτόκια. Λέει, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ, ότι έχουμε από τα υψηλότερα επιτόκια χορηγήσεων στην ευρωζώνη. Πρώτον, τα επιτόκια δανεισμού των ελληνικών νοικοκυριών είναι από τα χαμηλότερα μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης και όχι τα ακριβότερα, όπως ακριβώς συνέβαινε πριν από πέντε χρόνια. Στην καταναλωτική πίστη, αλλά και στα επιχειρηματικά δάνεια, επιτυγχάνεται την τελευταία πενταετία μεγαλύτερη σύγκλιση των τραπεζικών επιτοκίων με τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης, ενώ τα επιτόκια καταθέσεων είναι από τα πλέον υψηλά, σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης. Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ παραλείπει συνειδητά οποιαδήποτε αναφορά στα στεγαστικά δάνεια, τα οποία αποτελούν το 65% του συνολικού δανεισμού των ελληνικών νοικοκυριών. Και φυσικά αυτό δεν το κάνει τυχαία. Τα ελληνικά νοικοκυριά δανείζονται με ένα από τα χαμηλότερα επιτόκια στεγαστικής πίστης, μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, δανείζονται με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως ένα έτος, με ποσοστό 4,92%, που είναι μικρότερο κατά 0,18% από το μέσο όρο της ευρωζώνης, όταν το Μάρτιο του 2004, όταν ανέλαβε, δηλαδή, την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας η Νέα Δημοκρατία, δανείζονταν ακριβότερα, κατά 0,91%, δηλαδή σχεδόν μια ολόκληρη μονάδα, από το μέσο όρο της ευρωζώνης.

Όσον αφορά τα καταναλωτικά δάνεια, στα οποία εστιάζεται η κριτική του ΠΑΣΟΚ, θα ήθελα να επισημάνω τα ακόλουθα: Για δάνεια με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως ένα έτος, το ποσοστό ανέρχεται στο 8,76%, αυξημένο κατά 0,60% σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης, όταν το Μάρτιο του 2004 ήταν αυξημένο κατά 2,57%, δηλαδή πάνω από τέσσερις φορές από ό,τι είναι τώρα, σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης.

Τρίτον, για δάνεια με επιτόκιο σταθερό άνω του ενός και έως πέντε έτη, το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 9,49%, αυξημένο κατά 2,48%, σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης, όταν το Μάρτιο του 2004 ήταν αυξημένο κατά 3,14%, σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης. Το ίδιο ισχύει και για νέα δάνεια προς επιχειρήσεις, χωρίς καθορισμένη διάρκεια, το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 7,13%, αυξημένο κατά 0,87%, σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ το Μάρτιο του 2004, η διαφορά ήταν στο 1,64%. Συνεπώς, όλα αυτά δείχνουν ότι στο διάστημα αυτό υπάρχει σύγκλιση των επιτοκίων.

Και τέλος, το ΠΑΣΟΚ παρέλειψε, επίσης, οποιαδήποτε αναφορά, όπως σας είπα, στα επιτόκια καταθέσεων. Και φυσικά και αυτό δεν ήταν τυχαίο. Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης με τα υψηλότερα επιτόκια στους προθεσμιακούς λογαριασμούς. Το Δεκέμβριο το μέσο επιτόκιο για προθεσμιακή κατάθεση, μέχρι 12 μήνες, ήταν 5,36%, όταν το Μάρτιο του 2004 ήταν μόλις στο 2,29%, με υψηλότερα επιτόκια βάσης τότε.

Αυτά τα λέω για ένα πάρα πολύ απλό λόγο: Όχι γιατί τα επιτόκια έχουν φθάσει στο ιδανικό επίπεδο, αλλά για να αποδείξω κάτι πολύ απλό. Ότι τα στοιχεία τα οποία χρησιμοποιεί το ΠΑΣΟΚ, είναι παραποιημένα, είναι «πειραγμένα». Και όπως θα σας πω και παρακάτω για άλλα θέματα, αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά, τον τρόπο της παραπληροφόρησης, τον τρόπο των εσφαλμένων στοιχείων τα οποία χρησιμοποιεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

" Θα ήθελα να πάω και σε ένα άλλο θέμα, στη στήριξη της απασχόλησης: Το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι τα ποσοστά ανεργίας διαφέρουν από εκείνα που παρουσιάζει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος και η αλήθεια βρίσκεται, δήθεν, στα ποσοστά που υπολογίζουν τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα. Προτείνουν, επίσης, να θεσμοθετηθεί η κοινωνική εργασία. Τα στοιχεία, λοιπόν, έχουν ως εξής: Η κυβέρνηση εργάζεται για την πραγματική απασχόληση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Όλες οι πολιτικές της είναι στραμμένες στην αγορά εργασίας, γι` αυτό και η πολιτική της είναι συγκροτημένη, στοχευμένη και αναπτυξιακή και δεν βασίζεται σε σλόγκαν και σε διάφορα πολιτικά συνθήματα, στα οποία καταφεύγει το ΠΑΣΟΚ, ανήμπορο να αρθρώσει τεκμηριωμένο λόγο και πραγματικά επιχειρήματα. Μόλις προ ημερών, το ΠΑΣΟΚ δημοσιοποίησε ένα δεκαεπτασέλιδο κείμενο δήθεν προτάσεων. Οι 15 σελίδες απ` αυτές ήταν αφιερωμένες στο τι κάνει ή δεν κάνει η κυβέρνηση και δύο σελίδες χωρίς ουσιαστικά στοιχεία, περιείχαν δήθεν προτάσεις του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα επίσημα στοιχεία, το Νοέμβριο του 2008 πρώτον, η ανεργία ανήλθε στο 7,8%, ποσοστό μικρότερο από το μέσο όρο της ευρωζώνης, από 11,3% που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2004. Το ίδιο διάστημα, το ποσοστό συνολικής απασχόλησης έφθασε στο 62%, από 58%. Δηλαδή, όλο και περισσότεροι Έλληνες πολίτες βρίσκουν θέσεις εργασίας. Δεύτερον, στις γυναίκες ειδικότερα: Το ποσοστό απασχόλησης αυξήθηκε στο 50% από 44%, ενώ η ανεργία μειώθηκε στο 11,6%, από 17,1%. Δημιουργήθηκαν 305.000 νέες θέσεις εργασίας και ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 160.000. Ανέκαθεν -και θέλω να το τονίσω αυτό και φυσικά και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ- η ανεργία μετριόταν ακριβώς κατά τον ίδιο τρόπο, από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, της οποίας, σ` αυτόν τον τομέα, δέχεται ανεπιφύλακτα τα στοιχεία η Eurostat (Eυρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία). Το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται, ως λύση για το πρόβλημα της ανεργίας, τη θεσμοθέτηση της αποκαλούμενης από το ίδιο «κοινωνικής εργασίας». Θέλουμε το ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίσει στους Έλληνες πολίτες άμεσα και με απόλυτη ευκρίνεια, τι σημαίνει κατά την αντίληψή του «κοινωνική εργασία». Είναι αμειβόμενη, ή εθελοντική; Είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης; Είναι ασφαλισμένη ή ανασφάλιστη; Σε ποιες χώρες, τέλος, εφαρμόζεται;

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σκέπτεται ο κ. Καραμανλής να ζητήσει από τον κ. Βουλγαράκη να αυτομαστιγωστεί δημοσίως στο Σύνταγμα για να σωθεί η κυβέρνηση και να ξανακερδίσει τις εκλογές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν ασχολούμαι με θέματα παραπολιτικής.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Είναι δηλώσεις του πρώην Υπουργού, κύριε Εκπρόσωπε, δεν είναι παραπολιτική. Είναι επίσημες δηλώσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζω, όπως γνωρίζετε, δηλώσεις βουλευτών.

ΧΥΔΙΡΟΓΛΟΥ: Αν δεν κάνω λάθος, προφανώς θα το θυμόσαστε και εσείς γιατί υπήρξατε δημοσιογράφος, επί κυβερνήσεως Σημίτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία είχε κατηγορηθεί για παραποίηση στοιχείων, οι οποίες αφορούσαν στοιχεία τα οποία πήγαιναν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την απασχόληση και την ανεργία. Το σχόλιό σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ, παλαιότερα, σας είπα ότι είχε επικριθεί για στοιχεία τα οποία είχαν σχέση με το έλλειμμα και είχαν σταλεί πίσω. Γι` αυτό και αναφέρθηκα στα θέματα ανεργίας.

ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ: Έχοντας σημειώσει εδώ, τα όσα είπατε στην αρχή, πριν δώσετε τα στοιχεία για το δανεισμό και τα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων, την αποστροφή του λόγου σας ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες δεν θα του επιτρέψουν, αναφέρεστε βέβαια στο ΠΑΣΟΚ, και θα εμπιστευθούν ξανά μια δύναμη ευθύνης, σιγουριάς και εμπιστοσύνης που θα τους βγάλει από την οικονομική κρίση. Με δεδομένο ότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αύριο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα του ζητήσει εκλογές, η αποστροφή αυτή του λόγου σας είναι και το στίγμα της Νέας Δημοκρατίας για μια πιθανή προσφυγή στις κάλπες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ` αρχάς είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία είναι πάγια. Δεν διαφέρει σε τίποτε από όσα έχουν πει, πρώτον ο Πρωθυπουργός, δεύτερον πολλοί Υπουργοί το τελευταίο διάστημα και φυσικά και εγώ από αυτήν εδώ τη θέση από την οποία εκτελώ συγκεκριμένα καθήκοντα. Το δεύτερο που θα ήθελα να σας πω, είναι ότι εμείς πιστεύουμε πραγματικά ότι οι Έλληνες πολίτες θα προκρίνουν και αυτή τη φορά, τις δυνάμεις ευθύνης.

ΧΙΩΤΗΣ: Σας άκουσα προηγουμένως να αναφέρεστε και στη λειτουργία των τραπεζών, αλλά και στην προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση για δημοσιονομική εξυγίανση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν χρησιμοποίησα εγώ καθόλου τον όρο «δημοσιονομική εξυγίανση».

ΧΙΩΤΗΣ: Αυτή δεν είναι η βασική προσπάθεια της κυβέρνησης; Κάνω λάθος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επειδή είπατε ότι αναφέρθηκα σήμερα. Δεν αναφέρθηκα σ` αυτό.

ΧΙΩΤΗΣ: Όχι, αναφερθήκατε στις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση για να συγκρατήσει τους οικονομικούς δείκτες, επειδή υπάρχει αυτή η κρίση. Γι` αυτό το λέω. Αλλά εν πάση περιπτώσει, δεν είναι αυτό το ερώτημά μου. Το ερώτημά μου είναι το εξής. Υπάρχει ένα δημοσίευμα σήμερα στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, που αναφέρει ότι δόθηκαν μπόνους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ σε στελέχη επιχειρήσεων και τραπεζών, πολύ κάτω από τη χρηματιστηριακή αξία των μετοχών. Δόθηκε το δικαίωμα σε στελέχη τραπεζών να αποκτήσουν μετοχές σε τιμές πολύ πιο κάτω της χρηματιστηριακής τους αξίας και μάλιστα τα πρόσθετα έσοδα που είχαν, σε ένα μέρος ήταν αφορολόγητα. Αυτό αναφέρει το δημοσίευμα. Η δική μου ερώτηση είναι: Αν έχετε εικόνα ότι σε αυτά τα στελέχη συμπεριλαμβάνονται και στελέχη τραπεζών ή δημοσίων επιχειρήσεων, στα οποία βασικός μέτοχος είναι το ελληνικό Δημόσιο και αν θεωρείτε ότι υπάρχει ευθύνη των μάνατζερ που διοικούν αυτές τις επιχειρήσεις για τόσο χρυσά μπόνους, σε μια περίοδο κρίσης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όποιος δίνει υπερβολικές αμοιβές, όποιος δίνει αμοιβές οι οποίες προκαλούν το δημόσιο αίσθημα, ασφαλώς είναι κατακριτέος. Δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι η κυβέρνηση μέσα από το σχέδιο για τη ρευστότητα στην οικονομία, έχει βάλει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Γνωρίζετε ότι αυτές τις ημέρες θα τοποθετηθούν οι Επίτροποι στις τράπεζες, στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που μετέχουν σ` αυτό το σχέδιο και οι οποίοι μεταξύ των άλλων καθηκόντων έχουν και την ευθύνη του ελέγχου τέτοιων πρακτικών.

ΚΟΡΑΗ: Δεδομένου ότι αυτά τα ποσά τα 200 εκατομμύρια ευρώ ήδη έχουν δοθεί, η κυβέρνηση θα προβεί σε κάποιες κινήσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν επιβεβαιώνω καν ότι έχουν δοθεί ή όχι. Εγώ σας είπα, ότι κατ` αρχήν δεν γνωρίζω για ποιες χρήσεις και σε ποιο διάστημα αναφέρονται, αν είναι έτσι. Θα μου επιτρέψετε να ενημερωθώ γι` αυτό και να σας πω αύριο ή αργότερα σήμερα. Αλλά εν πάση περιπτώσει, σας λέω τη γενική, κεντρική τοποθέτηση της κυβέρνησης πάνω σ` αυτό.

ΚΟΡΑΗ: Θα περιμένουμε την απάντησή σας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μετά την υποδαύλιση της δικομματικής πόλωσης την οποία επιχειρήσατε και με τη σημερινή σας αρχική τοποθέτηση, επιμένετε ακόμη ότι οι πρόωρες εκλογές δεν είναι στην ατζέντα της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον, έχει τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός για το συγκεκριμένο θέμα και δεν έχω να προσθέσω κάτι. Δεύτερον, διαφωνώ κάθετα με τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύετε -αλλά είναι, βέβαια, δικαίωμά σας- τον τρόπο με τον οποίο εγώ τοποθετήθηκα. Αντιθέτως είπα, ότι δεν θα ακολουθήσω σε καμία περίπτωση το ΠΑΣΟΚ και τον αρχηγό του, ούτε στον τρόπο, ούτε στα λόγια, ούτε στο ύφος, με τα οποία τοποθετήθηκε χθες ο ίδιος.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, ο Πρωθυπουργός δεν έχει τοποθετηθεί σαφώς. Και την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, το άφησε ορθάνοιχτο το θέμα, κατά κοινή ομολογία και δεύτερον, έχει ξεκινήσει προεκλογικές εμφανίσεις. Έρχεται να προστεθεί και η δική σας υποδαύλιση της δικομματικής πόλωσης. Όλα αυτά δεν είναι αρκετές ενδείξεις για να πείσουν ότι πάμε σε πρόωρες εκλογές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει τίποτε απ` όλα αυτά τα οποία λέτε. Κατ` αρχήν, ο Πρωθυπουργός δεν έκανε καμία προεκλογική εμφάνιση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στη Λαμία τι έκανε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός συνεχίζει, όπως κάνει εδώ και πολλούς μήνες τις επισκέψεις του στην Περιφέρεια. Θα θυμάστε ότι μέσα σ` αυτή την αίθουσα, με ρωτήσατε στις αρχές του φθινοπώρου, γιατί ο Πρωθυπουργός είχε κάποιο διάστημα να πάει σε κάποιο μέρος εκτός Αθηνών και σας είπα ότι οι επισκέψεις αυτές γίνονται και συνεχίζονται. Τώρα που γίνονται τις θεωρείτε προεκλογικές. Κάτι δεν πάει καλά στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζετε αυτό το θέμα. Δεν μπορεί να είναι και έτσι και αλλιώς.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να επιμείνω λίγο στην ερώτηση του κ. Κακαλή και να σας ρωτήσω, από τη στιγμή που λέτε εσείς ότι οι πολίτες θα εμπιστευθούν τη μόνη δύναμη ευθύνης που είναι η σημερινή κυβέρνηση, εγώ αναρωτιέμαι, από τη στιγμή που η δεδομένη κυβέρνηση έχει μια πολύ ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή και δεν τίθεται θέμα εκλογών, γιατί να εμπιστευθούν οι πολίτες; Δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης των πολιτών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Την εμπιστεύονται κάθε μέρα.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μας είπατε πριν ότι οι πολίτες θα εμπιστευθούν τη μόνη δύναμη ευθύνης, δηλαδή, την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μας είπε προχθές, όμως, ότι οι προσπάθειες και η βούληση της κυβέρνησής του δεν αρκούν για να βγει η χώρα από την κρίση. Τελικά τι από τα δύο ισχύει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό που είπα είναι σαφές. Λέω κάτι πολύ απλό: Ότι μεταξύ της ανευθυνότητας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας που έχει σχηματίσει εδώ και πέντε χρόνια περίπου την υπεύθυνη κυβέρνηση της χώρας, οι πολίτες εμπιστεύονται την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

ΧΙΩΤΗΣ: Είπατε προηγουμένως ότι δεν ακολουθήσετε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ύφος με το οποίο εκφράζεται και στη συνέχεια σημείωσα ότι τον κατηγορήσατε για ακατάσχετη εκλογολογία, άκρατο λαϊκισμό και πλήρη ανευθυνότητα...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό το είπα πριν.

ΧΙΩΤΗΣ: Ωραία. Ποια είναι η διαφορά του ύφους, μεταξύ των όσων λέει ο κ. Παπανδρέου και όσα λέτε εσείς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα, αυτό που έκανα εγώ είναι αντικειμενικές παρατηρήσεις.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Μας είπατε λίγο νωρίτερα, ότι ο Πρωθυπουργός πάντα πήγαινε περιοδείες. Απλά, συμπίπτουν περιοδείες να πηγαίνει ο Πρωθυπουργός όποτε πέφτουν και τα νούμερα στις δημοσκοπήσεις. Και έχουμε άπειρα παραδείγματα αριθμών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας απογοητεύσω. Δεν είναι έτσι. Ο Πρωθυπουργός σε όλο αυτό το διάστημα είχε επαφή με την ελληνική Περιφέρεια και τους ανθρώπους της ελληνικής Περιφέρειας. Αυτό γινόταν, γίνεται και θα συνεχίσει να γίνεται.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Το θέμα όμως είναι ότι σε τρισήμιση μήνες έχει εκλογές, έτσι και αλλιώς, είναι οι ευρωεκλογές. Θέλω να μου πείτε το εξής: Υπό αυτές τις συνθήκες και αφού εκφράζετε απ` ότι κατάλαβα την αισιοδοξία σας για την επίδοση του κυβερνώντος κόμματος, τι χαρακτήρα δίνετε στις ευρωεκλογές; Αυτόν που έχουν ή κάτι πιο πολιτικό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτόν που πραγματικά έχουν.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, θέλετε να πείτε ότι δεν θα σας νοιάξει σε εσωτερικό επίπεδο το αποτέλεσμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω: Αυτόν που πραγματικά έχουν.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σας ακούω στις ερωτήσεις των συναδέλφων για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, να λέτε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, δεν βλέπετε πουθενά να υπάρχει κάτι τέτοιο. Ότι παρερμηνεύουμε γενικότερα τις προθέσεις και τις κινήσεις του Πρωθυπουργού.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν είπα τίποτε απ` όλα αυτά τα οποία μόλις εσείς αναφέρατε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Είπατε ότι δεν υπάρχει θέμα εκλογών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν είπα τίποτε από όσα μου είπατε εσείς. Είπα ότι τοποθετήθηκε την περασμένη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός, με τρόπο που για μένα είναι απόλυτα ξεκάθαρος.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Και είπατε ότι δεν έκανε καμία προεκλογική εμφάνιση ο Πρωθυπουργός, δεν υπάρχει τίποτε σε σχέση με θέμα εκλογών. Αυτό είπατε προ ολίγου, στον κ. Κακαλή. Εγώ αναρωτιέμαι, εφόσον εσείς διαψεύδετε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τότε πώς εξηγείτε το φαινόμενο να βγαίνουν στα διάφορα παράθυρα, στα τηλεοπτικά παράθυρα, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, να διαγκωνίζονται μεταξύ τους, να εκτοξεύουν βολές ο ένας εναντίον του άλλου και πάντα με φόντο τις κάλπες. Και θα επανέλθω πάλι στο ερώτημα του συναδέλφου. Πρόσφατα, είδαμε δυο-τρεις φορές να κάνει την επανεμφάνισή του το come back όπως λέω εγώ, ο κ. Βουλγαράκης. Πού τα αποδίδετε όλα αυτά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν τοποθετούμαι και δεν σχολιάζω, όπως σας έχω πει, δηλώσεις βουλευτών.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μα, δεν μιλάω για δηλώσεις βουλευτών. Μιλάω για δηλώσεις βουλευτών στο θέμα της κάλπης, στο θέμα των εκλογών, στο θέμα των ψηφοδελτίων, αν θα είναι ή δεν θα είναι υποψήφιοι. Αυτό το φαινόμενο πού το αποδίδετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω κάτι πέρα απ` όσα σας είπα.

ΧΙΩΤΗΣ: Διαβάζω επίσης στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σήμερα, μια απόφαση του Εφετείου Αθηνών, με την οποία προκρίνεται η επέκταση αυτού του επιδόματος των 176 ευρώ σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Θέλω να σας ρωτήσω, αν αυτό αποτελεί πρόβλημα για την κυβέρνηση. Αν δέχεται τη δικαστική απόφαση και αν σκοπεύει να χορηγήσει αυτό το επίδομα που απ` ότι αντιλαμβάνομαι είναι μια πρόσθετη επιβάρυνση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω υπόψη μου το συγκεκριμένο θέμα. Παρακαλώ να απευθυνθείτε στα αρμόδια Υπουργεία.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αναφερθήκατε προηγουμένως στο δημόσιο χρέος το οποίο παραλάβατε από το ΠΑΣΟΚ. Μπορείτε να μας πείτε ποια είναι η πορεία του δημόσιου χρέους, αλλά θα ήθελα σε απόλυτους αριθμούς, όχι σαν ποσοστό του ΑΕΠ για να φανεί πραγματικά, αν αυξήθηκε αυτή την πενταετία ή όχι; Γιατί, ξέρετε υπάρχει μια διχογνωμία εδώ, ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι γνωστά αυτά τα στοιχεία. Μπορείτε εύκολα να ανατρέξετε και να τα βρείτε. Είναι δημοσιευμένα στοιχεία. Πάντως, πολλά από τα στοιχεία τα οποία αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι σε απόλυτους αριθμούς το αυξήσατε και το εμφανίζετε μειωμένο ως ποσοστό του ΑΕΠ, γιατί απλά αυξήσατε το ΑΕΠ, λέει το ΠΑΣΟΚ, με πλασματικό τρόπο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι ο γνωστός τρόπος, με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ προσεγγίζει θέματα της οικονομίας.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να σας πω ότι διαπιστώνω σε αυτά που μας λέει η κυβέρνηση μια διαλεκτική αντίφαση. Από τη μια πλευρά, ο Πρωθυπουργός στη Βουλή -και χθες στη Λαμία- ζητάει συναίνεση από την αντιπολίτευση για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση. Από την άλλη μεριά εσείς έρχεστε εδώ και μιλάτε, κατηγορείτε την αντιπολίτευση για ακατάσχετη εκλογολογία, άκρατο λαϊκισμό, πλήρη ανευθυνότητα. Αυτό το πράγμα πώς το εξηγείτε; Δηλαδή, πώς είναι δυνατόν να ζητάς από κάποιον συναίνεση στον οποίον επιτίθεσαι την ίδια στιγμή με πολύ σφοδρό τρόπο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πάρα πολύ απλό: Όταν ζητώ από κάποιον συναίνεση και του ζητώ να συμβάλει ουσιαστικά, αποτελεσματικά, εποικοδομητικά στην εξεύρεση μιας κοινής λύσης για προβλήματα που είναι κοινά για όλους μας, και όπως είπε ο Πρωθυπουργός δεν έχουν κομματικό ούτε χρώμα, ούτε χαρακτήρα, αυτό βεβαίως δεν μου απαγορεύει -αντιθέτως θα έλεγα- μου επιβάλει να διαπιστώνω την κατεύθυνση, την οποία έχει χαράξει να πηγαίνει -και εννοώ την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση- αυτός με τον οποίο θέλω να συνεννοηθώ. Και αυτό διαπιστώνω. Είναι διαπιστωτικό αυτό το οποίο έκανα.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πάω σε ένα πιο εξειδικευμένο θέμα. Στο πλαίσιο της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου είχε αποφασιστεί η δημιουργία, λέει, εργοστασίου συμπίεσης στη Σαγιάδα. Μετά από λίγο καιρό και ενώ είχαν ξεκινήσει οι εργασίες, αλλάχθηκε η γνώμη και πήγε αυτή η κατασκευή στην Πέρδικα, που είναι καμιά 60αριά χιλιόμετρα, μου λένε, μακρύτερα από τα ιταλικά παράλια απ` ό,τι η Σαγιάδα. Πέραν του ότι οι κάτοικοι σε μια καταγγελία που ήρθε σε εμένα προσωπικά, έγγραφη και ενυπόγραφη, καταγγέλλουν προοπτική τουριστικού μαρασμού της περιοχής Σύβοτα κτλ, καταγγέλλουν και κάτι άλλο πιο σοβαρό. Στην επιτροπή κατοίκων που κατέβηκε εδώ στον κ. Μπέζα, τοπικό βουλευτή της, βουλευτής Άρτας, να τον ενημερώσουν και να πάρουν κάποιες απαντήσεις...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι βουλευτής Άρτας ο κ. Μπέζας.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη, είναι βουλευτής Θεσπρωτίας, με συγχωρείτε. Δικό μου λάθος, λεκτικό. Η απάντηση που πήραν ήταν ότι η κατασκευή του εργοστασίου θα γίνει στην Πέρδικα, ακόμη και αν χρειαστεί να ανέβουν τα ΜΑΤ. Αυτό είναι πολύ σοβαρό αν ισχύει. Έχετε κάποιο σχόλιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ, να απευθυνθείτε στο αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης. Δεν μπορώ να γνωρίζω τέτοια ειδικά θέματα που δεν είναι, άλλωστε, αντικείμενο της ενημέρωσης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο βουλευτής Φθιώτιδας κ. Θανάσης Γιαννόπουλος είπε ότι θα προτιμούσε ο Πρωθυπουργός από τη μια πλατεία της Λαμίας στην άλλη να πήγαινε με τα πόδια και όχι με αυτοκίνητο. Στις περιοδείες του ο Πρωθυπουργός αποφεύγει την επαφή με τον κόσμο και γι` αυτό πηγαίνει με αυτοκίνητο, όπως υπαινίσσεται ο βουλευτής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν κάνω σχόλια. Δεν γνωρίζω καν αν υπάρχει τέτοια δήλωση.

ΔΗΜΑΔΗΣ: Ακούμε συνέχεια τον Πρωθυπουργό και εσάς και όλα τα στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματός σας να επικαλούνται την έννοια της συναίνεσης. Ζητούν συναίνεση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και όλα τα σχετικά. Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω σε τι συνίσταται αυτή η έννοια και ο όρος της συναίνεσης. Δηλαδή, καλείτε το ΠΑΣΟΚ να συναινέσει πού και σε τι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις στη χώρα να συμβάλουν εποικοδομητικά, ουσιαστικά, αποτελεσματικά στην εξεύρεση εκείνων των λύσεων, που μέσα σε αυτή τη διεθνή οικονομική κρίση που εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, είναι απαραίτητες. Και το λέω αυτό με την εξής έννοια: Στρουθοκαμηλισμοί, αναφορές σε μοντέλα που δεν εφαρμόζονται πουθενά στον κόσμο ή εν πάση περιπτώσει στην Ευρώπη, δήθεν λύσεις που είναι κενά λόγια δείχνουν ακριβώς ότι μέχρι στιγμής -και αυτό είναι δυσάρεστο- δεν υπάρχει ούτε πρόθεση, ούτε ουσία για συναίνεση. Εμείς όμως δεν θα σταματήσουμε να την αποζητούμε. Γιατί πιστεύουμε ότι αυτό είναι απαραίτητο και για όλους τους ανθρώπους που ζουν σε αυτό τον τόπο και για τον τόπο μας συνολικά.

ΔΗΜΑΔΗΣ: Καλά όλα αυτά, αλλά δεν ακούσαμε κάποια δέσμη προτάσεων από πλευράς σας, τις οποίες ζητάτε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συναινέσουν και να συνδιαλλαγείτε πάνω σε αυτές. Ο κ. Καρατζαφέρης στη Βουλή κατέθεσε για παράδειγμα ένα πλαίσιο προτάσεων, 20 προτάσεων αν δεν κάνω λάθος, και ζήτησε τη συναίνεση της κυβέρνησης πάνω σε αυτές. Εσείς πάνω σε ποιες προτάσεις, πάνω σε ποιους θεματικούς τομείς ζητάτε τη συναίνεση αυτή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εμείς τις προτάσεις μας τις φέραμε στη Βουλή, τις συζητήσαμε και ψηφίστηκαν. Σε όλα είπαν όχι. Το ΠΑΣΟΚ είπε σε όλα όχι. Αυτός είναι γενικός αρνητισμός, είναι γενική άρνηση σε οτιδήποτε εποικοδομητικό.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πριν ανακοινώσετε τα μέτρα σας είχατε επιδιώξει κάποια συναίνεση με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα και κάποιο διάλογο πριν τα ανακοινώσετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα μέτρα όλα, γνωρίζετε, έρχονται με τη μορφή προτάσεων που είναι το νομοσχέδιο. Πριν καν ψηφιστεί στη Βουλή, το μέτρο συζητείται και στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια. Είδατε να κάνουν καμία εποικοδομητική πρόταση; Όχι, όχι, όχι, όχι. Αυτή ήταν η θέση τους.

ΔΗΜΑΔΗΣ: Ναι, αλλά θα ήθελα να επανέλθω στο θέμα αυτό και να σας ρωτήσω μέσα σε ποιο πλέγμα, μέσα σε ποιο πλαίσιο πρέπει να υπάρξει ένας εποικοδομητικός, όπως τον χαρακτηρίζετε εσείς, διάλογος για να επιτευχθεί αυτή η συναίνεση. Για παράδειγμα, η σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, δεν θα μπορούσε να προταθεί από τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να υπάρξει...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα έχουμε συζητήσει. Μην επιστρέφετε σε αυτά. Η Δημοκρατία λειτουργεί με συγκεκριμένους κανόνες. Όποιος θέλει να συμβάλει έχει και τους διαύλους και τις δυνατότητες να συμβάλει. Φτάνει να θέλει να συμβάλει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε πού στηρίζετε την αυτάρεσκη εκτίμησή σας ότι οι πολίτες εμπιστεύονται την κυβέρνηση για να βγάλει τη χώρα από την κρίση; Αυτό που είδα εγώ είναι ότι στα γκάλοπ, τουλάχιστον ένας στους δύο δεν θεωρεί ικανή ούτε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ούτε της Νέας Δημοκρατίας για κάτι τέτοιο. Και δεύτερον, μπορείτε να μας πείτε από το σχέδιο εξόδου από την κρίση ένα μέτρο που να θίγει τους οικονομικά ισχυρούς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, επειδή μιλάτε συνέχεια για δημοσκοπήσεις, οι δημοσκοπήσεις -το έχω πει και άλλες φορές- είναι αποτύπωση της στιγμής. Το ποιος θα αναλάβει την ευθύνη να κυβερνήσει μια χώρα το αποφασίζουν οι άνθρωποι, οι ψηφοφόροι, ο λαός, όπως θέλετε πέστε το, την ώρα που φθάνει στην κάλπη. Εγώ, λοιπόν, έχω τη βεβαιότητα ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών εμπιστεύονται τη σημερινή κυβέρνηση. Και θα σας πω όλα τα μέτρα, εφόσον θέλετε, λοιπόν, αλλά θα σας τα δώσω αύριο ή αργότερα όλα, σε μεγάλο πακέτο για να τα έχετε. Φαντάζομαι ότι θα τα δημοσιεύσετε, δεν θα έχετε καμία τέτοια επιφύλαξη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αν είναι για τους ισχυρούς, σαφώς θα τα δημοσιεύσω. Δεσμεύομαι.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, μετά τον κ. Ρουσόπουλο και τον κ. Δούκα, και ο πρώην Υπουργός ο κ. Βουλγαράκης, δήλωσε ότι θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στην Α΄ Αθήνας. Θέλω το σχόλιό σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εξαντλήθηκε το θέμα από μένα από την περασμένη εβδομάδα. Δεν έχω να πω κάτι άλλο.

ΚΟΡΑΗ: Το γεγονός ότι ο κ. Βουλγαράκης είναι ήδη βουλευτής εκλεγμένος και με βάση το καταστατικό του κόμματος, λογικά θεωρείται αυτοδίκαια υποψήφιος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είμαι εκπρόσωπος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Τοποθετήθηκα ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος την περασμένη εβδομάδα.

ΚΟΡΑΗ: Πριν από λίγο δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, η ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το 0,5%. Δηλαδή, εκτός από την Ευρωπαϊκή Ένωση αμφισβητεί και η Τράπεζα της Ελλάδος τα στοιχεία του επικαιροποιημένου προγράμματος της κυβέρνησης. Αυτό δεν σας προβληματίζει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ το βλέπω και το διαβάζω διαφορετικά. Ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αμφισβητεί την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς αυτό τι σημαίνει;

ΚΟΡΑΗ: Είναι 0,2% της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 0,5% της Τράπεζας της Ελλάδος. Κατώτερα του 1,2%, του 1%.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ τι θέλω να πω με αυτό: Εμείς ως κυβέρνηση έχουμε κάνει την επίσημη πρόβλεψή μας. Έκανε και δήλωση επ` αυτού, την Παρασκευή το απόγευμα ο Υπουργός Οικονομίας κ. Παπαθανασίου στην οποία σας παραπέμπω συνολικά. Βρίσκεται η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση σε συνεχή διαβούλευση, όπως βρίσκονται και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους εταίρους μας. Επειδή πολλά ειπώθηκαν και γράφτηκαν την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο, σας μεταφέρω μια φράση από τη δήλωση του κ. Παπαθανασίου: «Δεν υπάρχει θέμα απόρριψης του επικαιροποιημένου προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης. Υπάρχει διαφορά εκτίμησης ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει 0,2%, εμείς 1,1%». Και εξηγεί ο κ. Παπαθανασίου γιατί εμείς πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί και θα επιτευχθεί. Αυτή είναι η θέση μας.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, γνωρίζετε αν έχει κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας για την υπόθεση, για τα όσα καταγγέλλει ο εφοπλιστής κ. Μανούσης σχετικά με τον Αριστοτέλη Παυλίδη, ο διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού ο κ. Αγγέλου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μέχρι την ώρα που έφευγα από το γραφείο μου δεν είχα τέτοια συγκεκριμένη πληροφορία. Θα ήθελα όμως να σας πω ότι αν ο κ. Αγγέλου κληθεί να καταθέσει, είναι αυτονόητο ότι θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση την οποία θα λάβει. Διότι, είναι πολύ απλό το τι έχει συμβεί. Σας υπενθυμίζω ορισμένα από τα γνωστά, εδώ και πολλούς μήνες, περιστατικά της υπόθεσης που διερευνάται. Είναι στοιχεία τα οποία έχω αναφέρει και άλλοτε στην αίθουσα ενημέρωσης, δεν λέω κάτι το καινούργιο. Το πρωί της 27ης Απριλίου του 2007, ενημερώθηκε ο κ. Αγγέλου τηλεφωνικά για το εν λόγω θέμα. Αμέσως ο ίδιος επικοινώνησε με τον τέως υπουργό κ. Παυλίδη, ο οποίος επίσης χωρίς χρονοτριβή, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Με βάση αυτή την κίνηση και την πρωτοβουλία του κ. Παυλίδη άρχισε η δικαστική διερεύνηση η οποία συνεχίζεται τώρα. Αυτά είναι γνωστά, λοιπόν, στοιχεία και όπως σας είπα εάν κληθεί ο κ. Αγγέλου θα προσέλθει, βεβαίως, να καταθέσει.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επ` αυτού. Το γεγονός ότι ο επιχειρηματίας κ. Μανούσης επιμένει στις καταγγελίες του και δημόσια, πέρα δηλαδή από την τακτική ανάκριση, προβληματίζει την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως έχω πει και άλλες φορές, η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και δεν σχολιάζει έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ούτε βέβαια δικαστικές αποφάσεις. Θα ήθελα όμως να σας πω ότι το ενδιαφερόμενο πρόσωπο το οποίο αναφέρατε επικαλείται, μεταξύ των άλλων, επιστολές τις οποίες έχει στείλει προς το Γραφείο του Πρωθυπουργού, οι οποίες σημειωτέον -και αυτό είναι γνωστό, δεν είναι κάτι καινούριο- εστάλησαν πολλές εβδομάδες μετά, η πρώτη, δύο μήνες αφού με πρωτοβουλία του κ. Παυλίδη είχε δρομολογηθεί η δικαστική διερεύνηση του θέματος.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχετε κάνει σαφές και σήμερα και τις προηγούμενες ημέρες ότι το ΠΑΣΟΚ και οι βουλευτές του, αντιμετωπίζουν με ανευθυνότητα την πολιτική ζωή του τόπου αυτές τις κρίσιμες ώρες που σοβεί η οικονομική κρίση. Οι δικοί σας...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ και η ηγετική του ομάδα.

ΖΟΡΜΠΑ: Και η ηγετική του ομάδα. Για τους δικούς σας βουλευτές είστε ικανοποιημένος από τον τρόπο που αντιδρούν και που πολιτεύονται αυτή τη στιγμή σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν κρίνω ποτέ, όπως γνωρίζετε, τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται μεμονωμένα πολιτικά άτομα. Εγώ εκείνο το οποίο γνωρίζω είναι ότι -θα το πω για μια ακόμη φορά- η Νέα Δημοκρατία, διαθέτει στην πράξη, ουσιαστικά, μια συμπαγή Κοινοβουλευτική Ομάδα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε προηγουμένως ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την πραγματική απασχόληση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτό το κάνει δίνοντας το πράσινο φως στον διοικητή της ΔΕΗ να προχωρήσει σε ελαστικές εργασιακές σχέσεις στην επιχείρηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει τοποθετηθεί επ` αυτού ο κ. Χατζηδάκης, ο Υπουργός Ανάπτυξης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Παρέπεμψε σε άλλον Υπουργό. Τέλος πάντων, εσείς δεν έχετε θέση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει τοποθετηθεί ο αρμόδιος Υπουργός.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μαζί με τον ογκώδη φάκελο που χρωστάτε στον κ. Κακαλή για την οικονομία, θα μας δώσετε και μερικά στοιχεία για την εγκληματικότητα και το αν τα έχει καταφέρει καλά η Ελληνική Αστυνομία; Γιατί με βάση τα στοιχεία που είδαμε σήμερα, έχει αυξηθεί σημαντικά η εγκληματικότητα και μια από τις δεσμεύσεις σας ήταν και η ασφάλεια του πολίτη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Εσωτερικών.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, διαπιστώσατε πριν από λίγο το αυτονόητο, ότι οι κυβερνήσεις και τα κόμματα κρίνονται την ώρα της κάλπης. Όταν όμως διαπιστώνετε στην αρχική σας τοποθέτηση ότι οι πολίτες θα εμπιστευθούν τη σημερινή κυβέρνηση, αυτά τα δύο, αν τα συνδυάσει κανείς δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι επανατροφοδοτείτε την εκλογολογία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ασφαλώς και όχι. Αντιθέτως. Εγώ βάζω τέρμα στην εκλογολογία. Τελεία και παύλα. Άλλοι, και εδώ σε αυτή την αίθουσα τολμώ να πω -λυπάμαι που το λέω- και εκτός αυτής της αιθούσης, μιλάνε συνέχεια για εκλογές.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Πού το αποδίδετε αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εκφράσω εδώ προσωπικές μου απόψεις.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή δεν σχολιάζετε απόψεις ή δηλώσεις βουλευτών, μήπως θα θέλατε να σχολιάσετε δηλώσεις πολιτικών αρχηγών σαν κι αυτή που έκανε ο κ. Καρατζαφέρης λέγοντας, σε τηλεοπτική εκπομπή, ότι θα είναι ο αυριανός Πρωθυπουργός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κανένα σχόλιο.

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Θέλω να επιστρέψω στα θέματα οικονομίας, επειδή αναφερθήκατε στο θέμα δανειοδότησης και επιτοκίων, όλα αυτά που αφορούν τις τράπεζες και κυρίως για τα στεγαστικά. Θα έχετε διαβάσει και εσείς όλο αυτό το τελευταίο διάστημα, όπως και όλοι μας, σε όλες τις εφημερίδες, αλλά και στελέχη της κυβέρνησης συμφωνούν σε αυτό, ότι παρά το γεγονός των εγγυήσεων που έχουν πια οι τράπεζες μέσω του γνωστού προγράμματος της κυβέρνησης και τα επιτόκια τα οποία εσείς κρίνετε ότι είναι χαμηλά...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν κρίνω ότι είναι χαμηλά. Εγώ κρίνω ότι είναι χαμηλότερα από το 2004 που κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ.

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Ωραία. Εγώ συνεχίζω, λοιπόν, για να κάνω και το ερώτημά μου, λέγοντας ότι όλοι διαπιστώνουν και θέλω να μου πείτε κι εσείς αν είναι έτσι, ότι οι τράπεζες, παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι έχουν εγγυήσεις, δεν δίνουν δάνεια ούτε στεγαστικά, ούτε καταναλωτικά και κυρίως ούτε επιχειρηματικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες και από προσωπική αντίληψη του χώρου που έχω, γνωρίζω ότι αυτό το διάστημα πνίγονται. Υπάρχει κάποιο σχέδιο γι` αυτό; Δηλαδή για το να εξυπηρετούν οι τράπεζες με τις εγγυήσεις που έχουν τις κρατικές, τους δικαιούχους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχουν οι ελεγκτικές και οι ασφαλιστικές δικλείδες, οι οποίες λειτουργούν κυρίως μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος. Το έχω πει και την περασμένη εβδομάδα. Και βεβαίως αυτό θα ενταθεί, θα γίνει ακόμη πιο αποτελεσματικό, είμαι βέβαιος, με την τοποθέτηση των Επιτρόπων στις τράπεζες που μετέχουν σε αυτό το σχέδιο. Γιατί οι τράπεζες που παίρνουν τις εγγυήσεις, έχουν υποχρέωση να ανταποκριθούν πλήρως στις υποχρεώσεις τους.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχει ρωτήσει και λίγο νωρίτερα και η κ. Κοραή. Αυτοί οι επίτροποι, αν από τους ελέγχους, όταν τοποθετηθούν, διαπιστώσουν ότι έγιναν εγκλήματα με bonus σε golden boys, θα μπορέσουν αναδρομικά να επιβάλουν κάποιες κυρώσεις στις τράπεζες που ήδη παίρνουν χρήματα των πολιτών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν περιμένετε φυσικά ότι θα μπορέσω εγώ από αυτή τη θέση να αναφερθώ σε θέματα εφαρμογής των νόμων. Οι νόμοι όμως είναι εκεί για να εφαρμόζονται.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 16 February 2009 - 22:26:37 UTC