Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-02-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 185210984

Έκδοση 1

brf1002

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλό μεσημέρι.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου. Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν το νομοσχέδιο το οποίο προβλέπεται, όπως γνωρίζετε, από το Σύνταγμα, για να δοθεί η δυνατότητα να ψηφίζουν οι Έλληνες ομογενείς στον τόπο όπου διαμένουν. Γιατί, βεβαίως, δικαίωμα ψήφου έχουν και οι Έλληνες υπήκοοι οι οποίοι ζουν στο εξωτερικό. Η ρύθμιση αυτή αποτελεί - -πέρα από το ότι προβλέπεται στο Σύνταγμα, όπως σας είπα- - και μια συγκεκριμένη δέσμευση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, της σημερινής κυβέρνησης, για την ψήφιση από τη Βουλή του εκτελεστικού νόμου, ο οποίος θα ρυθμίζει όλα τα σχετικά θέματα. Προηγήθηκε διάλογος με όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στην ελληνική Βουλή και, όπως είπε και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος, σε δηλώσεις που έκανε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, έχει γίνει επεξεργασία του νομοσχεδίου το οποίο και θα κατατεθεί στη Βουλή. Υπενθυμίζω ότι εφόσον ψηφιστεί, με την αυξημένη πλειοψηφία που προβλέπεται από το Σύνταγμα, το σχετικό νομοσχέδιο θα εφαρμοστεί μετά τις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν μετά την 1/1/2011.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θεωρείτε ότι στην κυβέρνηση υπάρχουν Υπουργοί οι οποίοι προτάσσουν το προσωπικό τους συμφέρον και παραμερίζουν το παραταξιακό συμφέρον;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι τι θέλετε να πείτε. Εγώ γνωρίζω ότι οι Υπουργοί της κυβέρνησης όλοι μαζί, συλλογικά, ο καθένας στον τομέα της αρμοδιότητάς του, παράγουν έργο, παράγουν αποτελέσματα προς όφελος και της κοινωνίας και των Ελλήνων πολιτών.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει θέμα με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας που παρέστησαν χθες στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Τατούλη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τι είναι αυτά που λέτε; Πρόκειται για παρουσία σε μια κοινωνική εκδήλωση, όπου ένας βουλευτής, ένα μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου παρουσίασε ένα βιβλίο. Αυτό είναι σύνηθες στη λειτουργία και στη συμπεριφορά των βουλευτών.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εφόσον σπεύσατε προ ολίγου να πείτε ότι οι εκλογές θα γίνουν την 1/1/2011...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα αυτό εγώ. Είπα ότι το νομοσχέδιο αυτό, εφόσον ψηφιστεί, θα τεθεί εν ισχύ για οποιεσδήποτε εκλογές γίνουν, μετά την 1/1/2011.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ωραία. Σωστά, καλύτερα που είπατε εσείς τον πρόλογο της ερώτησής μου. Τότε, ποιος ο λόγος να εισαχθεί σήμερα στην Κυβερνητική Επιτροπή ένα τέτοιο νομοσχέδιο; Δεν φαίνεται να συντηρεί την εκλογολογία, που εσείς οι ίδιοι ως κυβέρνηση αποδοκιμάζετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αντιθέτως, σας είπα ότι αποτελεί μια συγκεκριμένη δέσμευση της κυβέρνησης, εδώ και πολλά χρόνια, του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Και είναι και μια επιταγή του Συντάγματος, μια πρόβλεψη του Συντάγματος, αν επιθυμείτε - -ότι πρέπει με συγκεκριμένη διαδικασία να δοθεί η δυνατότητα να ψηφίζουν οι Έλληνες ομογενείς, στον τόπο που ζουν. Να μην έρχονται στην πατρίδα, να μην υποβάλλονται σε κόστος, να μη χάνουν τη δουλειά τους και να μη χάνουν χρόνο. Αυτό δεν έχει καμία σχέση ούτε με τις ευρωεκλογές, ούτε με τις επόμενες εκλογές. Αυτό είπα προηγουμένως. Είναι σαφές αυτό το οποίο λέω.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Η ερώτησή μου είναι, για ποιο λόγο να εισαχθεί τώρα, για ποιο λόγο δηλαδή να συζητηθεί τώρα αυτό το θέμα...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία και η κυβέρνηση κρίνει ότι το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να κατατεθεί. Σας το έχω πει πολλές φορές και στο παρελθόν.

Την ημερομηνία, δε, που σας είπα, την 1/1/2011, την έχω αναφέρει σε αυτή την αίθουσα δυο ή τρεις φορές, αν δεν κάνω λάθος, κατά τα παρελθόντα έτη. Απλώς, χρειαζόταν μια διαβούλευση, μια ανταλλαγή απόψεων με τα άλλα κόμματα, με το ΣΑΕ, δηλαδή με την εκπροσώπηση των Ελλήνων οι οποίοι ζουν στο εξωτερικό, προκειμένου να καταλήξει η κυβέρνηση, που έχει και την ευθύνη της κατάθεσης των νομοσχεδίων, σε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα καταθέσει στη Βουλή.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Υπάρχει συμφωνία μεταξύ των κομμάτων για το τι θα γίνει; Γιατί μας είπατε ότι το νομοσχέδιο θέλει αυξημένη πλειοψηφία. Γι` αυτό ρωτάω, αν μπορείτε να μας πείτε δύο πράγματα γι` αυτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γνωρίζω ότι έχει γίνει ανταλλαγή απόψεων. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να καταθέσει τη ρύθμιση την οποία θεωρεί ότι είναι η πιο ωφέλιμη και η πιο αποτελεσματική στη Βουλή προς ψήφιση, προς επικύρωση, με την αυξημένη πλειοψηφία η οποία προβλέπεται από τα Σύνταγμα. Άλλωστε, όπως αναφέρεται και στην εισηγητική έκθεση του κ. Παυλόπουλου - -μίλησε επ` αυτού, θα ήθελα να σας πω, ως συναρμοδία και η Υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, γιατί αφορά βεβαίως τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό- - αλλά και στο νομοσχέδιο, αυτό καθαυτό, αναφέρεται ότι αυτή θα είναι μια μεταβατική ρύθμιση. Έτσι θα διαπιστωθεί στην πράξη αν είναι η καλύτερη, ώστε οι Έλληνες υπήκοοι που ζουν στο εξωτερικό, οι Έλληνες ψηφοφόροι που ζουν στο εξωτερικό, να μπορούν να ρίχνουν την ψήφο τους στην κάλπη εκεί που πραγματικά ζουν.

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Αν δεν κάνω λάθος, το είχε ξαναφέρει αυτό το θέμα η κυβέρνηση, πριν από περίπου ένα χρόνο το είχε απορρίψει το ΠΑΣΟΚ, είχε τεθεί ενάντια σε αυτό. Το ξαναφέρνετε πάλι. Έχει αλλάξει κάτι σε αυτό για να συμφωνήσει το ΠΑΣΟΚ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες για όλες τις διαβουλεύσεις και τις συζητήσεις που έγιναν μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων τα οποία εκπροσωπούνται στη Βουλή. Γι` αυτές τις λεπτομέρειες, αρμόδιος είναι ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος, ο οποίος έχει διαχειριστεί υπεύθυνα, από τη θέση του, αυτό το θέμα. Θέλω να πω, όμως, ότι δεν είναι δυνατόν επειδή μια φορά ή δύο φορές προσκρούει μια πρωτοβουλία σε ένα «όχι» από κάποια πλευρά, να μην φτάσουμε στη Βουλή. Πρέπει κάποτε να αποφανθεί και η Βουλή.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες ρωτηθήκατε εάν στο άκυρο της κατάρτισης των ψηφοδελτίων εντάσσεται και η περίπτωση του κ. Ρουσόπουλου και δώσατε την απάντηση που δώσατε. Αργότερα, από ό,τι διαβάζω σήμερα, εγώ δεν την είχα ως πληροφόρηση, υπήρχαν διευκρινίσεις ότι δεν αναφερόσασταν στο θέμα του κ. Ρουσόπουλου. Θέλετε να μας διευκρινίσετε πώς ακριβώς είναι τα πράγματα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο,τι είχα να πω γι` αυτό το θέμα, ειπώθηκε χθες εδώ.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Αναφερθήκατε τελικά στον κ. Ρουσόπουλο ή όχι; Δηλαδή, η διευκρίνιση η οποία δινόταν χθες το απόγευμα...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω: Ο,τι είχα να πω, ειπώθηκε εδώ χθες.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, συμμερίζεστε ή αποδοκιμάζετε δηλώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που πρώτον, προεξοφλούν την ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές και δεύτερον, ανοίγουν θέμα διαδοχολογίας στη Νέα Δημοκρατία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο το οποίο γνωρίζω είναι ότι η Νέα Δημοκρατία, όπως είπα και χθες, έχει μια συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και έχει την εντολή από την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, να προχωρήσει το έργο της, να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Και αυτό ακριβώς κάνει. Δηλώσεις τις οποίες εσείς επικαλείστε, δεν λέω ότι κακώς επικαλείστε ή...

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Του κυρίου Μανώλη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: ... ή λανθασμένα επικαλείστε, εγώ δεν πρόκειται να σχολιάσω. Δεν σχολιάζω, όπως γνωρίζετε, δηλώσεις βουλευτών και δεν πρόκειται να το κάνω ούτε και σήμερα.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Είπατε, βεβαίως, ότι δεν σχολιάζετε δηλώσεις βουλευτών. Σε ένα άλλο θέμα, όμως, χθες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργός κ. Πάγκαλος, μιλώντας για την εποχή που ήταν Υπουργός Μεταφορών, είπε για την Ολυμπιακή ότι είχε καταθέσει ένα υπόμνημα και είχε προτείνει τη χρεοκοπία της εταιρείας, το κλείσιμο και τη δημιουργία μιας άλλης εταιρείας. Αμέσως μετά, είπε δε - -και εδώ θα ήθελα ένα σχόλιό σας- - ότι το κλίμα τότε δεν ήταν κατάλληλο, γιατί ο Πρωθυπουργός μπορεί να μην είχε παντρευτεί την κ. Λιάνη, αλλά ζούσε με αεροσυνοδό συνδικαλίστρια του χώρου και η επιρροή του χώρου τότε ήταν αυξημένη. Το σχόλιό σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το σχόλιό μου είναι πολύ απλό. Εμάς, μας ενδιαφέρει μια υγιής, αποτελεσματική αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής. Και αυτό επιδιώκεται με τη διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να επανέλθω στο θέμα της ψήφου των αποδήμων. Όταν είχαν γίνει οι πρώτες συζητήσεις, είχε υπάρξει κατ` αρχήν σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ, η Αριστερά είναι εναντίον. Τους τελευταίους μήνες υπάρχει πλήρης απόκλιση και του ΠΑΣΟΚ, άρα όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις εκτός της Νέας Δημοκρατίας είναι εναντίον ενός τέτοιου σχεδίου. Ποια σκοπιμότητα υπηρετεί η κατάθεσή του στη Βουλή υπ` αυτές τις συνθήκες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας εξήγησα πριν από λίγο. Μένω σε αυτά που έχω πει. Δεν έχω να πω κάτι παραπάνω.

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα της Ολυμπιακής συζητήθηκε σήμερα στην Κυβερνητική Επιτροπή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έκανε μία σύντομη ενημέρωση ο Υπουργός, ο οποίος διαχειρίζεται το θέμα, όπως γνωρίζετε, κατ΄ εντολή της Διυπουργικής Επιτροπής, ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος είναι και μέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επανέρχομαι στο θέμα που έθεσε ο κ. Παλαιολόγος, με διαφορετικό τρόπο και λέω το εξής: Ο Πρωθυπουργός, ο κ. Καραμανλής είναι ένας νέος άνθρωπος. Η κυβέρνηση είχε δουλειά μπροστά της και παράγεται το έργο που παράγεται. Γιατί έχουν τόσο άγχος κάποιοι παράγοντες, κάποιοι φορείς του δημόσιου διαλόγου να δημιουργούν blocks μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Θέλω να πω ότι την παρέμβαση του κ. Μανώλη μπορεί να μην τη σχολιάζετε, αλλά ήταν πολύ χοντροκομμένη. Δηλαδή, ποιος έθεσε θέμα block της κ. Μπακογιάννη για να βγει ο κ. Μανώλης να μιλήσει για block αντί της κ. Μπακογιάννη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συζητήσω τοποθετήσεις βουλευτών.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά δεν βοηθάει το δημόσιο διάλογο το όνομα της (δεν ακούγεται), το βοηθάει αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μένω σε αυτό το οποίο σας είπα.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Επειδή κατ επανάληψη έχετε επιρρίψει στο ΠΑΣΟΚ την ευθύνη ότι καλλιεργεί συστηματικά την εκλογολογία, ήθελα να σας ρωτήσω εάν θεωρείτε ότι έφτασε η στιγμή να υπενθυμίσετε ή να απευθύνετε ανάλογο μήνυμα και στους βουλευτές του κόμματος του δικού σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω απαντήσει σε όλα αυτά. Εσείς επανέρχεστε. Είπα, χθες, προχθές, την περασμένη εβδομάδα -- ξεκάθαρα πράγματα- - ότι η κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη, είναι προσανατολισμένη, είναι προσηλωμένη στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της, στην παραγωγή έργου προς όφελος της κοινωνίας και των Ελλήνων πολιτών. Αυτό είναι σαφές από όλα αυτά τα οποία γίνονται. Και η ελληνική κοινωνία τα καταγράφει.

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει ένα πρόβλημα με τους νοσηλευτές, οι οποίοι συνεχίζουν και δημιουργούνται προβλήματα στα νοσοκομεία. Έχετε κάποιο σχόλιο για αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, υπάρχει μία ρύθμιση σε εξέλιξη. Θα τοποθετηθούν στη συζήτηση, η οποία θα γίνει στη Βουλή, οι αρμόδιοι Υπουργοί και Υφυπουργοί.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εγώ όμως θα επανέλθω στο θέμα που έθεσα με τον κ. Μανώλη και θα ρωτήσω: Οι δηλώσεις του κ. Μανώλη δεν είναι διχαστικές για ένα κόμμα, όπως είναι η Νέα Δημοκρατία, που είναι στην κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία διαθέτει συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Απάντησα προηγουμένως σε μια από τις πρώτες ερωτήσεις που μου έγιναν.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Οι βουλευτές το γνωρίζουν αυτό, όπως ο κ. Μανώλης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία, και αυτό φαίνεται στη πράξη, διαθέτει συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Η σαφής κοινοβουλευτική πλειοψηφία εξαρτάται μόνο από τον αριθμό των βουλευτών ή έχει να κάνει και με μία κοινωνική νομιμοποίηση, η οποία μπορεί να καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ξέρετε, οι κυβερνήσεις κρίνονται ουσιαστικά και με τρόπο που φέρνει αποτέλεσμα στη διακυβέρνηση της χώρας, όταν οι Έλληνες πολίτες φτάσουν στις κάλπες. Αυτή είναι η ουσιαστική κρίση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 10 February 2009 - 16:58:35 UTC