Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-12-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 175350950

Έκδοση 1

brf1512

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

" Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από την Υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, παρέστησαν σήμερα, Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου, στην κηδεία του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

" Αύριο, Τρίτη στις 11.00, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Καραμανλή, συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, με θέμα «Η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της».

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα γίνει αύριο το briefing;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Όπως δεν γίνεται πάντα όταν συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

ΚΑΠΡΑΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Τον περασμένο μήνα είχατε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, όσον αφορά στην υπόθεση Βατοπαιδίου. Σήμερα, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, η κυβέρνηση τι βλέπει; Βλέπει ότι έχουν προκύψει στοιχεία για τη σύσταση και Προανακριτικής, καθώς όπως όλα δείχνουν, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα καταθέσουν και σχετικό αίτημα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Να επισημάνω το εξής: Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, το οποίο είναι αποτέλεσμα μιας πολύ συστηματικής, σε βάθος εργασίας και έρευνας, που άρχισε με πρωτοβουλία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης - -η οποία, όπως γνωρίζετε, είχε προτείνει και τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής- - επεδόθη μόλις πριν από λίγη ώρα, στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα. Δεν είχα, συνεπώς, ούτε τον τρόπο, ούτε το χρόνο να μελετήσω αυτό το εκτενές κείμενο - -είναι 95 σελίδες- - ώστε να μπορώ να τοποθετηθώ λεπτομερειακά επ` αυτού. Ένα-δυο πράγματα μόνο θα ήθελα να πω: Το πόρισμα διαπιστώνει ξεκάθαρα και πέρα από οποιαδήποτε αμφιβολία τη μη ύπαρξη, την ανυπαρξία δηλαδή, ποινικών ευθυνών.

ΜΑΝΗ: Από την ενημέρωση που μας έκανε ο Πρόεδρος της Εξεταστικής κ. Μαρκογιαννάκης και από όσα προλάβαμε και εμείς να δούμε στο πόρισμα, γιατί όπως καταλαβαίνετε, μπορεί να είναι περίπου 100 σελίδες, αλλά όλοι πήγαμε στις δύο τελευταίες που είναι το «δια ταύτα», γίνεται λόγος για πολιτικές ευθύνες. Εσείς μας είχατε πει δύο φορές σε αυτή την αίθουσα ότι κατά την προσωπική σας άποψη, δεν υπήρχαν πολιτικές ευθύνες. Έχει αλλάξει κάτι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είχα πει κάτι συγκεκριμένο. Δεν είμαι, πρώτα απ` όλα, εδώ για να αποδίδω ή μη ευθύνες. Είχα πει ότι δεν μου προέκυπταν σε συγκεκριμένο χρονικό σημείο - -σε αυτό αναφέρθηκα- - αυτό το οποίο είπατε: Ευθύνες. Σημασία έχει ότι η Εξεταστική Επιτροπή είχε την αποστολή να διερευνήσει την υπόθεση σε βάθος, το οποίο και έκανε. Ολοκλήρωσε τις εργασίες της και έχουν καταγραφεί τα ευρήματα στο πόρισμα. Θα έλεγα ότι όλοι θα πρέπει να το διαβάσουν προσεκτικά, για να μη σπεύδουν να κάνουν μια υπεραπλούστευση των ευρημάτων και των διαπιστώσεων που περιέχονται στο πόρισμα της Επιτροπής.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Όταν η κυβέρνηση «κουκουλώνει» ένα καραμπινάτο σκάνδαλο, το πολλοστό στη σειρά, ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει στην κοινωνία και δεν είναι δικαιολογημένη από το σημείο αυτό και μετά, η οργή του κόσμου για τη στάση της κυβέρνησης που συγκαλύπτει και «κουκουλώνει» τα σκάνδαλα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας υπενθυμίζω: Η κυβέρνηση είναι εκείνη η οποία πρότεινε στη Βουλή και προχώρησε, με τη σύμφωνη γνώμη των άλλων κομμάτων που εκπροσωπούν τους Έλληνες πολίτες στο Κοινοβούλιο, στη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος. Συνεπώς, αυτό το οποίο εσείς υπαινίσσεστε ως δήθεν συγκάλυψη, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ούτε σκάνδαλο καν δεν αναγνωρίζετε, ούτε πολύ περισσότερο πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση. Δηλαδή, ποιος το έκανε το σκάνδαλο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το έχετε διαβάσει το πόρισμα;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Όχι, δεν το έχω διαβάσει εγώ, αλλά η πολιτική θέση με ενδιαφέρει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας συνιστώ να το διαβάσετε πρώτα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η πολιτική θέση της κυβέρνησης με ενδιαφέρει εμένα. Η κυβέρνηση από την αρχή ήταν υπέρ της συγκάλυψης και αυτό αποδεικνύεται στο τέλος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή είναι δική σας άποψη, την οποία δεν συμμερίζομαι και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Νομίζω, ωστόσο, ότι θα έχετε διαβάσει ότι στο πόρισμα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Της Εξεταστικής Επιτροπής, που γίνεται λόγος, επιτρέψτε μου να συνεχίσω, νομίζω ότι θα το έχετε διαβάσει, για αντικειμενικές πολιτικές ευθύνες σε όσους τουλάχιστον υπέγραψαν. Δεν ξέρω ποιους «φωτογραφίζει». Εσείς μπορείτε να μου πείτε, τι ανακαλύπτετε πίσω από τη φράση «αντικειμενικές πολιτικές ευθύνες»;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ, επειδή διαπιστώνω ότι δεν έχετε διαβάσει το πόρισμα...

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι, έχω διαβάσει, όμως, τη συγκεκριμένη αυτή αναφορά περί αντικειμενικών πολιτικών ευθυνών. Νομίζω ότι θα την έχετε διαβάσει και εσείς.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μπορείτε να μου πείτε σε ποια σελίδα είναι η φράση που αναφέρατε, για να τη βρω και εγώ; Διότι αυτό, εξ όσων γνωρίζω, αυτή η φρασεολογία, δεν μου φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Έτσι όπως την είπατε ολόκληρη τη φράση τουλάχιστον.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Άρα, θα ξέρετε, λοιπόν, ποια είναι η φρασεολογία. Μπορείτε να μας πείτε για την ακριβή φρασεολογία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Το πόρισμα θα το διαβάσετε εσείς. Δεν πρόκειται να σας κάνω ανάλυση του πορίσματος.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι, είπα, αν το έχετε διαβάσει, επειδή αμφισβητήσατε αυτό που είπα, υποψιάζομαι ότι θα ξέρετε επακριβώς.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εν πάση περιπτώσει, η ερώτησή σας ποια είναι;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Λέω, τι σημαίνει «αντικειμενικές ευθύνες Υπουργών»;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γι` αυτό, παρακαλώ, να απευθυνθείτε σε ειδικούς οι οποίοι θα σας το εξηγήσουν. Αυτό στο οποίο αναφέρεστε, αποτελεί μια ολόκληρη, μεγάλη παράγραφο στο πόρισμα, την οποία ευχαρίστως θα σας τη δώσω μετά από την ενημέρωση, προκειμένου και εσείς να ενημερωθείτε για τι ακριβώς πρόκειται.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Πρέπει να σας πω ότι την έχουμε μέσω κοινοβουλευτικών συντακτών. Εσείς μπορείτε να μας πείτε, τι υπονοείται πίσω από αυτή τη φράση; Νομίζω ότι είναι μια φράση η οποία επελέγη από βουλευτές, συναδέλφους σας δηλαδή, της Νέας Δημοκρατίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Δεν έχω να πω κάτι άλλο.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή έχει δημιουργηθεί μια σύγχυση θα σας ρωτήσω για δύο θέματα στα οποία θέλω τη θέση της κυβέρνησης την οποία εκφράζετε. Το πρώτο σκέλος της ερώτησής μου είναι αν η κυβέρνηση τελικώς, αφού έχει λάβει γνώση, απ` ό,τι καταλαβαίνω, του πορίσματος, θεωρεί ότι υπάρχουν ή δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση του Βατοπαιδίου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησα και προηγουμένως και θα το επαναλάβω: Το πόρισμα περιλαμβάνει ευρήματα, τα οποία είναι αποτέλεσμα της ενδελεχούς, μακράς, συστηματικής εργασίας και έρευνας που έγινε απ` όλους τους βουλευτές, οι οποίοι μετέχουν σε αυτή την Εξεταστική Επιτροπή, της οποίας τη σύσταση ζήτησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Τα ευρήματα που υπάρχουν σε αυτό το πόρισμα θα μελετηθούν και θα αξιολογηθούν αναλόγως.

ΧΙΩΤΗΣ: Έχω και ένα δεύτερο σκέλος, αλλά σε ό,τι αφορά το πρώτο, μέχρι τώρα έχουμε ακούσει αντικρουόμενες απόψεις από την ίδια την κυβέρνηση, έχουμε ακούσει τη δική σας φράση ότι κατά τη δική σας γνώμη δεν υπάρχουν ευθύνες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα ότι στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο δεν μου προκύπτουν.

ΧΙΩΤΗΣ: Την περασμένη εβδομάδα ήταν το συγκεκριμένο χρονικό σημείο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Πριν τρεις εβδομάδες περίπου.

ΧΙΩΤΗΣ: Μάλιστα, έστω, το δέχομαι. Την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει αντικειμενικά ευθύνη της Πολιτείας σε βάθος δεκαετίας. Και σήμερα οι πληροφορίες που έχουμε, είναι ότι στο πόρισμα καταγράφεται σαφής ύπαρξη πολιτικών ευθυνών στο πόρισμα της πλειοψηφίας. Ερωτώ, λοιπόν: Με βάση αυτά που έχουν συμβεί και με βάση το πόρισμα που έχετε ήδη στα χέρια σας, η κυβέρνηση τι θέση εκφράζει; Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει τη θέση ότι θα μελετήσει όσα περιλαμβάνονται στο πόρισμα - -το οποίο όπως σας είπα, είναι αντικείμενο μακράς και ενδελεχούς εργασίας- - και θα τα αξιολογήσει. Δεν έχω να προσθέσω κάτι.

ΧΙΩΤΗΣ: Το δεύτερο σκέλος της ερώτησής μου είναι το εξής: Η κυβέρνηση είχε πει κατά τη διάρκεια συγκρότησης της Εξεταστικής Επιτροπής, ότι εφόσον οι εργασίες ολοκληρωθούν, είναι ανοιχτή και στην πιθανότητα συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με ποια προϋπόθεση είχε πει η κυβέρνηση;

ΧΙΩΤΗΣ: Δεν θυμάμαι να είχε θέσει κάποια προϋπόθεση...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα έπρεπε.

ΧΙΩΤΗΣ: Είπε θα μελετήσει τις εργασίες...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις.

ΧΙΩΤΗΣ: Μάλιστα. Ωραία, συμφωνούμε σε αυτό. Από τη στιγμή που έχετε πλέον το πόρισμα στα χέρια σας, η κυβέρνηση συζητά την πιθανότητα να συγκροτηθεί Προανακριτική Επιτροπή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εξ όσων γνωρίζω, η λεγόμενη Προανακριτική Επιτροπή - -διότι δεν είναι αυτός ο σωστός όρος ο περιλαμβανόμενος στις διατάξεις που ισχύουν- - συγκροτείται εφόσον υπάρχει ή διαπιστώνεται υπόνοια ή υποψία για ποινικές ευθύνες. Το πόρισμα, εξ όσων γνωρίζω, λέει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχουν τέτοιες ευθύνες.

ΧΙΩΤΗΣ: Άρα, εικάζουμε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά την πιθανότητα συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω κάτι άλλο.

ΧΙΩΤΗΣ: Γιατί, μου επιτρέπετε να πω, όταν δέχθηκε η κυβέρνηση τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, δεν δεχόταν ότι υπήρχαν πολιτικές ευθύνες. Παρά ταύτα, δέχθηκε τη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής, πιεζόμενη προφανώς, από τη δυναμική...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ και πάλι να διαβάσετε όλο το πόρισμα, διότι αντίθετα με αυτό που λένε κάποιοι, δεν είναι θέμα μιας, δυο ή τριών σελίδων. Είναι η συγκρότηση όλου του κειμένου, το οποίο είναι μεγάλο κείμενο. Πριν καταλήξει κάποιος σε συμπεράσματα, καλό είναι να το μελετήσει.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, συγχωρέστε με για την επιμονή μου. Δεν θέλω να καταλήξω σε συμπεράσματα και δεν στέκομαι στο πόρισμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι ερωτήσεις που μου κάνετε δείχνουν ότι καταλήγετε σε συμπεράσματα.

ΧΙΩΤΗΣ: Ποιο είναι το συμπέρασμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα κάνω ανάλυση των ερωτήσεών σας.

ΧΙΩΤΗΣ: Όχι, εγώ ζήτησα τη θέση της κυβέρνησης όπως την εκφράζει σήμερα για δύο ζητήματα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα.

ΧΙΩΤΗΣ: Επιτρέψτε μου να πω, δεν την έχω ούτε ως προς το ένα σκέλος, ούτε ως προς το δεύτερο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Φαντάζομαι ότι θα σχολιάσετε προς αυτή την κατεύθυνση.

ΜΑΝΗ: Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης στις δικές τους πορισματικές εκθέσεις, το λέω σωστά, μιλούν για περαιτέρω ευθύνες που χρήζουν διερεύνησης. Το ΠΑΣΟΚ επαναβεβαίωσε σήμερα την πρόθεσή του να καταθέσει πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή μετά τις γιορτές. Σε αυτή την περίπτωση, το κυβερνών κόμμα θα παραμείνει στην ψηφοφορία ή θα φύγει πάλι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με ρωτάτε να τοποθετηθεί η κυβέρνηση για ένα θέμα το οποίο ακόμη δεν έχει προκύψει;

ΜΑΝΗ: Η πρόθεση είναι προφανής, είναι γνωστή. Θα περιμένετε να κατατεθεί επίσημα το αίτημα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Από την ανακοίνωση προθέσεων μέχρι τη διενέργεια μιας πράξης πολλές φορές, η απόσταση είναι πολύ μεγάλη.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν κατάλαβα καλά, και συγνώμη εάν δεν κατάλαβα, πριν στην ερώτηση του κ. Παλαιολόγου του είπατε ότι δεν είναι έτσι η φράση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το σύνολο της φράσης.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια ολόκληρη παράγραφος, έτσι είπατε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα ότι η φράση την οποία διατύπωσε ο κ. Παλαιολόγος...

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αντικειμενικές πολιτικές ευθύνες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και αυτό που είπε μετά. Υπάρχει μια ολόκληρη παράγραφος.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Που σημαίνει ότι εσείς αυτή την παράγραφο την έχετε διαβάσει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχετε παρά να τη διαβάσετε και εσείς.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Που σημαίνει ότι εσείς, ότι η εικόνα για το πόρισμα, για το τι λέει το πόρισμα και τι συμπεράσματα βγάζει, στο φτωχό μου το μυαλό λέω ότι πιθανόν να έχετε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, δεν έχω. Σας το λέω ευθέως.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το διαβάζετε χωρίς να έχετε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω διαβάσει ορισμένα αποσπάσματα, αλλά δεν είχα τη δυνατότητα, ούτε το χρόνο να διαβάσω ολόκληρο το κείμενο. Όπως αντιλαμβάνεστε, κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να διαβάσει μέσα σε διάστημα τριών τετάρτων μία έκθεση και μάλιστα ένα κείμενο σύνθετο, νομικό, 95 σελίδων.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεκτόν. Λέω, η ύπαρξη πολιτικών ευθυνών διατηρεί το θέμα του Βατοπαιδίου στο επίπεδο της υπόθεσης ή και η κυβέρνηση θα αρχίσει να την χαρακτηρίζει σκάνδαλο από δω και πέρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μένω στην απάντηση την οποία σας έδωσα. Θα μελετήσουμε και θα αξιολογήσουμε όλα τα στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονται στο πόρισμα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή εγώ θα επιμείνω σε αυτό που τουλάχιστον μου μεταφέρθηκε από αξιόλογο κοινοβουλευτικό συντάκτη περί αντικειμενικών ευθυνών, εφόσον διαπιστώνονται τέτοιου είδους ευθύνες σε Υπουργούς της κυβέρνησης, δεν ξέρω από κει και πέρα, μπορεί αυτοί οι Υπουργοί να μένουν μετά στη θέση τους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και σε αυτό μένω στην απάντηση που σας είπα. Όλα τα στοιχεία θα μελετηθούν και θα αξιολογηθούν.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, όλη την τελευταία εβδομάδα και ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο, ο διεθνής Τύπος χλευάζει την ελληνική κυβέρνηση και γράφει καθόλου κολακευτικά σχόλια για τον Πρωθυπουργό. Σας απασχολεί αυτή η εικόνα; Σκοπεύετε να κάνετε κάτι για να ανατρέψετε αυτό το κλίμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παραπέμπω στην απάντηση που έδωσε ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή, στην ίδια ακριβώς ερώτηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη σε γερμανική εφημερίδα είπε ότι περίμενε κάτι τέτοιο, ότι κάποτε θα συνέβαινε, αναφερόμενη στα γεγονότα και στις εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει η επιπρόσθετη ανασφάλεια και ο φόβος για το μέλλον. Η κυβέρνηση συνολικά περίμενε κάτι τέτοιο; Γενικά μία τέτοια εξέλιξη και δεύτερο με δεδομένο ότι η κρίση είναι μπροστά περιμένει να συμβούν και άλλα τέτοια γεγονότα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εάν δεν με απατά η μνήμη μου, η πρωτότυπη απάντηση που έδωσε η κ. Μπακογιάννη, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, είναι πολύ πιο σύνθετη από αυτό που μεταφέρατε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επί της ουσίας όμως, με υπεκφυγές δεν γίνεται τίποτα. Επί της ουσίας εσείς περιμένατε σαν κυβέρνηση ή περιμένατε τέτοια επιπλέον γεγονότα στη συνέχεια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουμε τοποθετηθεί επανειλημμένως για τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας. Τελευταία φορά τοποθετήθηκε ο Πρωθυπουργός. Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε αυτό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τα θεωρείτε τελειωμένα; Για σας αυτές οι εξελίξεις έχουν τελειώσει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ποιες εξελίξεις;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με την εξέγερση των μαθητών για την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή, την οποία ποτέ δεν αναγνωρίσατε ως τέτοια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι κάνετε ένα λάθος. Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί επανειλημμένως για τον άδικο χαμό του 15χρονου μαθητού με πολύ ξεκάθαρο τρόπο. Η έρευνα επ΄ αυτού είναι αντικείμενο της Δικαιοσύνης. Και θα σας το πω για μία ακόμη φορά: Εμείς έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι θα υποστούν τις συνέπειες. Το είπε και ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή στη συνέντευξή του. Το έχουμε πει επανειλημμένως όλες αυτές τις μέρες και αναρωτιέμαι γιατί επιμένετε να το αγνοείτε. Η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Ξεκάθαρη θέση καταδίκης. Καταδίκης της βίας από οπουδήποτε και αν προέρχεται.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά επιμένω να το αγνοώ, όπως το είπατε, ακριβώς γιατί η στάση της κυβέρνησης είναι στάση επιβράβευσης και συγκάλυψης της αστυνομικής βίας. Είναι σίγουρο ότι θα ξαναβρεθεί αστυνομικός που θα στρέψει ξανά το όπλο του κατά διαδηλωτή. Γιατί η κυβέρνηση ποτέ δεν έχει αποδοκιμάσει αυτό το πράγμα; Ούτε εσείς την περασμένη βδομάδα όταν βλέπατε τα όπλα των αστυνομικών να στρέφονται κατά διαδηλωτών δεν το αποδοκιμάσατε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μόλις το έκανα. Εάν δεν θέλετε να το δείτε είναι δικαίωμά σας. Εγώ πάντως αντίθετα με σας, απεύχομαι να συμβεί κάτι τέτοιο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά όταν δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος» φωτογραφίες των αστυνομικών έξω από τη Λ. Αλεξάνδρας να σημαδεύουν τους διαδηλωτές, όταν πέφτουν σφαίρες κατά διαδηλωτών κάτω στο Π. Φάληρο, ποτέ δεν τα αποδοκιμάσατε αυτά. Άρα, αυτό δεν σημαίνει ότι τους επιτρέπετε να βγάζουν τα όπλα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Άλλη ερώτηση.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Επ΄ αυτού. Με συγχωρείτε δεν απαντήσατε στην ερώτηση του κ. Κακαλή...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως και απάντησα.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Συμφωνείτε με το σκεπτικό της κ. Μπακογιάννη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κ. Μπακογιάννη έκανε μία αναλυτική παρουσίαση των θέσεων της, η οποία εξηγεί ορισμένα πράγματα, στα οποία αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή. Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η διεθνής οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει, έχει προκαλέσει αναστάτωση σε όλο τον κόσμο; Δηλαδή εσείς το αμφισβητείτε; Έχετε την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι ένα νησί όπου αυτά τα οποία συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο δεν φτάνουν ποτέ; Απλά, το λέω για μία ακόμη φορά, για να γίνει κατανοητό: Οι συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν σε άλλες χώρες, είναι πολύ πιο ήπιες. Δεν είναι όμως ανύπαρκτες. Είναι υπαρκτές.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θεωρείτε φυσιολογικό να καθυστερεί αυτή η βαλλιστική εξέταση - -που από τις λίγες γνώσεις που έχω είναι μια απλή διαδικασία- - επί 12 ημέρες; Γνωρίζω ότι υπήρξε μια λογική καθυστέρηση τις πρώτες ημέρες για την αναζήτηση τεχνικών συμβούλων, αλλά από εκεί και πέρα...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δώδεκα ημέρες;

ΧΙΩΤΗΣ: Νομίζω, ναι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για μετρήστε τες.

ΧΙΩΤΗΣ: Από την Κυριακή μέχρι τη Δευτέρα είναι 11.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Από την Κυριακή μέχρι τη Δευτέρα είναι 11;

ΧΙΩΤΗΣ: Εντάξει, είναι εννέα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Από την Κυριακή μέχρι τη Δευτέρα είναι εννέα; Ούτε καν εννέα δεν είναι. Από 12 τις κάνατε 11, από 11 τις κάνατε εννέα και είναι οκτώ.

ΧΙΩΤΗΣ: Μάλιστα. Οι οκτώ είναι λίγες ημέρες; Δεν είμαι καλός στα μαθηματικά, ούτε ...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επειδή εσείς ενδεχομένως έχετε γνώσεις περισσότερες από εμένα...

ΧΙΩΤΗΣ: Όχι, έχω ελάχιστες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν έχω καμία γνώση επί του συγκεκριμένου θέματος. Συνεπώς, δεν τοποθετούμαι. Εγώ έχω την πεποίθηση ότι οι άνθρωποι που κάνουν τις συγκεκριμένες έρευνες, τους συγκεκριμένους ελέγχους, κάνουν καλά και υπεύθυνα τη δουλειά τους.

ΧΙΩΤΗΣ: Γνωρίζετε, όταν ολοκληρωθεί εν πάση περιπτώσει αυτή η έρευνα, εάν θα δημοσιοποιηθεί ή αν απλώς θα σταλούν τα ευρήματά της και τα συμπεράσματά της στη Δικαιοσύνη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο έχει και την ευθύνη αυτού του θέματος.

ΚΑΚΑΡΝΙΑΣ: Την Παρασκευή, από τις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε για το αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στο Υπουργείο Εσωτερικών. Για το θέμα, αν η ηγεσία της Αστυνομίας έχει ευθύνες για το ό,τι συνέβη, θα μου επιτρέψετε να πω ότι το άφησε ανοικτό. Η κυβέρνηση πώς κρίνει τη στάση της Αστυνομίας, τώρα που έχει περάσει μια εβδομάδα, ας πούμε, από τα επεισόδια; Είναι ικανοποιημένη; Θα εξετάσει την αντίδραση της Αστυνομίας; Θα ζητήσει ευθύνες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παραπέμπω στη δήλωση του Πρωθυπουργού. Δεν έχω να πω κάτι άλλο πέραν αυτού. Ο Πρωθυπουργός έκανε μια συνολική τοποθέτηση για τη μελέτη του θέματος.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τη νεοσυσταθείσα Επιτροπή G 700. Δηλαδή, με την Επιτροπή η οποία έχει απαρτιστεί για να εκφράσει τα αιτήματα της γενιάς των 700 ευρώ. Ο Πρωθυπουργός πρόκειται να καλέσει αυτή την αντιπροσωπεία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όταν έχω κάτι, θα σας ενημερώσω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, τάσσονται υπέρ της συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχει τέτοια ανάγκη που να προκύπτει από τις τελευταίες εξελίξεις γενικότερα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν βλέπω την ύπαρξη καμίας τέτοιας ανάγκης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός, την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, είπε ότι η ελληνική οικονομία είναι σε καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, θα παρατηρήσατε και εσείς, το Σαββατοκύριακο υπήρξαν δημοσιεύματα που λένε ότι δεν έχει να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος μέσα στο Φλεβάρη-Μάρτη, η κυβέρνηση και υπάρχει κίνδυνος προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και υπαγωγής σε τριετή προγράμματα σταθεροποίησης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έγινε παρεμφερής ερώτηση στον Πρωθυπουργό, ξέρετε, σχετικά με το άνοιγμα της ψαλίδας του κόστους δανεισμού. Έχει τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός επ` αυτού.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι, ξέρω τι είπε ο Πρωθυπουργός γι` αυτό. Εγώ πάω ένα βήμα πιο πέρα και λέω εάν υπάρχει κίνδυνος να υπαχθεί η χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να μπει σε νέα σταθεροποιητικά προγράμματα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Να διαβάσω την απάντηση του Πρωθυπουργού επ` αυτού; Η Ελλάδα...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ξέρω τι είπε ο Πρωθυπουργός. Καμία σχέση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Ελλάδα εξυπηρετεί πάντοτε όλες της τις υποχρεώσεις, χωρίς καμία εξαίρεση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεχίσει να τις εξυπηρετεί.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν καταλαβαίνετε ή δεν θέλετε να καταλάβετε. Εξυπηρετεί όλες τις δανειακές της υποχρεώσεις χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Συνεπώς, δεν τίθεται τέτοιο θέμα όπως αυτό που θίξατε.

Σας ευχαριστώ.

" Αύριο, Τρίτη 16 Δεκεμβρίου, δεν θα πραγματοποιηθεί η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου, λόγω της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 15 December 2008 - 19:04:07 UTC