Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-11-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 170326430

Έκδοση 1

brf1711

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

" Όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες, όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, τιμούμε σήμερα την 35η επέτειο από την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο. Τιμούμε τη μνήμη των επώνυμων και ανώνυμων αγωνιστών που όρθωσαν το ανάστημά τους στη δικτατορία, διεκδικώντας ελευθερία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Όπως επιτάσσει το πνεύμα αυτής της μεγάλης επετείου, επαναβεβαιώνουμε την κοινή μας δέσμευση να αγωνιζόμαστε με πνεύμα ενότητας και συναίνεσης για τη συνεχή εμβάθυνση και θωράκιση της Δημοκρατίας μας, για την εμπέδωση ενός νέου πολιτικού πολιτισμού, για τη διασφάλιση σε κάθε νέα και σε κάθε νέο περισσότερων ευκαιριών για εκπαίδευση, απασχόληση και προκοπή.

" Αύριο, Τρίτη 18 Νοεμβρίου, στις 11.00, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή. Για το θέμα θα ενημερωθείτε αργότερα. Στις 14.30, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

" Η Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΟΗΕ αποφάσισε ομόφωνα στις 13 Νοεμβρίου 2008, ότι η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της στους ευέλικτους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Αναλυτικότερα, στην απόφασή της, η Επιτροπή του ΟΗΕ, μεταξύ των άλλων, επισημαίνει ότι:

Πρώτον, η Ελλάδα έχει τις απαραίτητες θεσμικές, διοικητικές και οργανωτικές ρυθμίσεις, ώστε το εθνικό σύστημα απογραφών των αερίων του θερμοκηπίου να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία.

Δεύτερον, οι εκθέσεις για τις τελευταίες απογραφές των εκπομπών που κατέθεσε η Ελλάδα, σε εφαρμογή του νέου συστήματος, είναι σαφώς βελτιωμένες, σε σχέση με αυτές των παλαιοτέρων ετών. Η απόφαση αυτή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δικαιώνει πλήρως τις θέσεις που διατύπωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το θέμα της απόφασης του ΟΗΕ, τον Απρίλιο του 2008. Συγκεκριμένα τότε είχαμε υποστηρίξει ότι: Πρώτον, είναι απολύτως ψευδές και συκοφαντικό ότι η Ελλάδα αποβλήθηκε από το Πρωτόκολλο του Κιότο. Μάλιστα, είχαμε επισημάνει ότι αυτός ο ισχυρισμός εκθέτει τη χώρα. Δεύτερον, το θέμα θα τακτοποιηθεί μετά την επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ στην Ελλάδα, το Σεπτέμβριο, δηλαδή, πριν από δύο μήνες και δεν θα έχει καμία πρακτική επίπτωση για την Ελλάδα και ιδιαίτερα στις βιομηχανίες που συμμετέχουν στο σύστημα εμπορίας ρύπων. Και τρίτον, το πρόβλημα κυρίως ανέκυψε από τα λανθασμένα στοιχεία που έδωσε η Ελλάδα το 1995 στον ΟΗΕ, για το έτος βάσης 1990 και τις απαράδεκτες καταγγελίες του τότε υπεύθυνου για τις απογραφές, εναντίον της χώρας του.

Η χώρα μας βρίσκεται στην πρωτοπορία των ευρωπαϊκών κρατών για την κλιματική αλλαγή και ανταποκρίνεται πλήρως στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Πρωτόκολλο του Κιότο. Σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, που δημοσιεύθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2008, δηλαδή, πριν από ακριβώς ένα μήνα: Πρώτον, η Ελλάδα περιλαμβάνεται μεταξύ των μόλις τεσσάρων χωρών που βρίσκονται ήδη μέσα στο στόχο του Κιότο. Οι άλλες χώρες είναι η Γαλλία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρώπη. Δεύτερον, η Ελλάδα περιλαμβάνεται μέσα στις τέσσερις χώρες που θα πετύχουν το στόχο του Κιότο μέχρι το 2012, με το πρόγραμμα που εφαρμόζουν, χωρίς να λάβουν πρόσθετα μέτρα. Οι άλλες χώρες είναι η Γερμανία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση δεν αλλάζει και κάθε νέα δημοσκόπηση που βλέπει το φως της δημοσιότητας, προσθέτει και νέα ποσοστά στη διαφορά με το ΠΑΣΟΚ. Οι βουλευτές του κόμματος δείχνουν απογοητευμένοι, καθώς βλέπουν ότι ο Πρωθυπουργός δεν κάνει την ενδεδειγμένη γι` αυτούς κίνηση του ανασχηματισμού, μήπως και διορθωθεί η κατάσταση. Ερωτώ, λοιπόν: Είναι ικανοποιημένος ο Κώστας Καραμανλής από όλους τους Υπουργούς και Υφυπουργούς του, όταν οι ίδιοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με πρόσφατες δηλώσεις τους, εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι πρέπει άμεσα να αλλάξουν πρόσωπα και πολιτική στην κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω τοποθετηθεί επανειλημμένως για το θέμα του ανασχηματισμού. Δεν έχω να πω κάτι καινούργιο.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πόσο σημαντικές θεωρεί η κυβέρνηση τις επιφυλάξεις που εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το σχέδιο των τραπεζών; Υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι έχουν ήδη εκφραστεί σημαντικές επιφυλάξεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναρωτιέμαι, αν αυτό δημιουργεί πρόβλημα για να καταστεί ανενεργό ένα σχέδιο που δεν έχει καν ακόμη ψηφιστεί από τη Βουλή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στην έκταση που το παρουσιάζουν δημοσιεύματα, τα οποία επικαλείστε. Υπάρχουν ορισμένες τεχνικές παρατηρήσεις οι οποίες γίνονται σε όλα τα σχέδια που υποβάλλει κάθε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωριστά. Βρισκόμαστε, ήδη, στο σημείο της ολοκλήρωσης. Πολύ σύντομα θα έρθει το σχέδιο στη Βουλή προς κύρωση, όπως σας έχω πει. Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας λόγος για διατύπωση οποιασδήποτε μορφής κινδυνολογίας, όπως κάνουν κάποια δημοσιεύματα.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλετε να μου εξηγήσετε το σύνθημα, το οποίο χρησιμοποίησε και ο κ. Μεϊμαράκης το Σαββατοκύριακο «Νέα νίκη της Νέας Δημοκρατίας, με τον Καραμανλή στην ηγεσία»; Κατ` αρχήν, πάμε σε πρόωρες εκλογές; Και δεύτερον, υπάρχει θέμα να μην ηγηθεί ο κ. Καραμανλής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν βλέπω κάτι τέτοιο. Γιατί καταλήγετε σε συμπεράσματα τα οποία βγάζετε από μια αυτονόητη έκφραση την οποία είπε ο κ. Μεϊμαράκης; Έχουμε τοποθετηθεί πολλές φορές γι` αυτό το θέμα. Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο. Σας είπα και την περασμένη Παρασκευή - -αν δεν κάνω λάθος- - ότι η κυβέρνηση έχει εκλεγεί για τέσσερα χρόνια και έχει πρόθεση να μείνει στη θέση της και να κάνει πράξη όλα όσα έχει πει και όλα για τα οποία έχει δεσμευθεί έναντι του ελληνικού λαού. Όλα τα άλλα, λοιπόν, όλες οι άλλες συζητήσεις περί πρόωρων εκλογών, είναι άνευ αντικειμένου.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Και ο Πρωθυπουργός...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Φυσικά.

ΚΑΠΡΑΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να περάσουμε σε ένα άλλο θέμα και θέλω να ρωτήσω, πώς σκοπεύει να αντιδράσει η κυβερνητική παράταξη, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο σίριαλ που διαδραματίζεται με την κ. Σωτηροπούλου και τα ερωτηματικά που εγείρονται πλέον, μετά την τελευταία αποκάλυψη με το βίντεο που εμπλέκεται και ο σύζυγός της. Θα ζητήσει η Νέα Δημοκρατία την επανεξέταση της μάρτυρος στη Βουλή, στην Εξεταστική Επιτροπή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό το οποίο ρωτάτε, αφορά τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και τη λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής. Να προσθέσω, όμως, το εξής: Τώρα που με σοβαρότητα και υπευθυνότητα διερευνάται η υπόθεση του Βατοπαιδίου και από τη Δικαιοσύνη και από την Εξεταστική Επιτροπή, έρχονται μέρα με τη μέρα στο φως στοιχεία που αποκαλύπτουν όσους έχουν ως μοναδικό στόχο να πλήξουν μεθοδευμένα την κυβέρνηση. Κάποιοι που δρουν στο παρασκήνιο, καθοδηγούν περίεργους μάρτυρες και άτομα με ύποπτη συμπεριφορά, επιχειρώντας έτσι να παίξουν παιχνίδια στην πλάτη του ελληνικού λαού. Είναι συνένοχοι όσοι τους παρέχουν πολιτική κάλυψη, φανερά, σιωπηρά ή με την ανοχή τους. Ματαιοπονούν. Δεν πρόκειται να τα καταφέρουν.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει κατ` αντιπαράσταση εξέταση του κ. Ψωμιάδη και της κ. Σωτηροπούλου. Εσείς θα αποδεχθείτε αυτή την πρόταση του ΠΑΣΟΚ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα και προηγουμένως, σε ερώτηση του κ. Καπράλου, ότι αυτό αφορά τη λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής. Εγώ δεν είμαι μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για να εκφέρω γνώμη επ` αυτού.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Συνδυάζω τη δική σας, τώρα, τοποθέτηση για το θέμα της Εξεταστικής για το Βατοπαίδι με τη δήλωση που έκανε πρωθύστερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος, ο οποίος φωτογράφισε συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις που λέει ότι ανακαλύπτουν ψευδομάρτυρες. Μπορείτε να μας πείτε και εσείς; Για σας είναι πολιτικοί συνένοχοι. Ποιες πολιτικές δυνάμεις είναι εκείνες που ανακαλύπτουν ψευδομάρτυρες ή είναι συνένοχοι είτε δια της σιωπής είτε δια της ανακάλυψης ατόμων που δρουν στο παρασκήνιο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε ποιοι κάλεσαν συγκεκριμένους μάρτυρες και ποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και κλίμα. Θα βγάλετε ασφαλώς τα συμπεράσματά σας.

ΤΕΡΖΗΣ: Με δεδομένο ότι συνήθως δεν σχολιάζετε τα τεκταινόμενα στην Εξεταστική Επιτροπή, επικαλούμενος την κοινοβουλευτική διαδικασία, αλλά μια και μπήκατε στον πειρασμό, πλην του βίντεο σε βάρος της κ. Σωτηροπούλου, μπορείτε να μας θυμίσετε κάποιο άλλο στοιχείο, το οποίο κατά την άποψή σας ελαφρύνει τη θέση της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω κάτι άλλο πέραν των όσων είπα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θεωρείτε δηλαδή ότι ένα βίντεο προϊόν υποκλοπής είναι αδιάσειστο στοιχείο που δικαιώνει μάλιστα και την κυβέρνηση και γι` αυτό προσπαθείτε να το εκμεταλλευθείτε; Η πρώτη ερώτηση. Και στο πολιτικό σκέλος, πιστεύετε δηλαδή ότι ένα βίντεο από ανθρώπους της νύχτας μπορεί να δημιουργήσει ισχυρά πειστήρια για την αθωότητα της κυβέρνησης συνολικά στην υπόθεση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ αναφέρθηκα σε στοιχεία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτό το δέχεστε σαν στοιχείο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ αναφέρθηκα σε στοιχεία. Μένω σε αυτό.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει την προεδρία του ΟΑΣΕ. Προτίθεται να συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής στην οποία θα παραβρεθούν ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα και ο Ρώσος Πρόεδρος Μεντβέντεφ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε την περασμένη Πέμπτη, αν δεν κάνω λάθος, η κ. Μπακογιάννη η οποία παρουσίασε τις θέσεις και τις προτάσεις της ελληνικής Προεδρίας, μιλώντας σε εκδήλωση που έγινε με αυτή την αφορμή. Όλα αυτά τα οποία μου αναφέρατε είναι για την ώρα πολύ πρόωρα. Υπάρχει, όπως γνωρίζετε, τον άλλο μήνα μια Υπουργική Σύνοδος του ΟΑΣΕ υπό τη φινλαδική Προεδρία η οποία διαρκεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου φέτος. Η Σύνοδος αυτή θα γίνει στο Ελσίνκι και ενδέχεται αυτή να αποφασίσει και τη διενέργεια Συνόδου Κορυφής. Αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση δεν κρίνει σκόπιμο να κάνει καμία πρόβλεψη πάνω σε αυτό το θέμα. Σας διαβεβαιώ ότι αν ληφθεί μια σχετική απόφαση θα καταβληθούν όλες οι προσπάθειες οι οποίες απαιτούνται, προκειμένου να μετάσχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι όλα αυτά ισχύουν με την προϋπόθεση ότι θα αποφασιστεί η διεξαγωγή μιας τέτοιας Συνόδου Κορυφής, η οποία δεν έχει αποφασιστεί.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στο νομοσχέδιο για τις τράπεζες. Στο σχέδιο στήριξης των τραπεζών ή της οικονομίας όπως λέτε. Ο κ. Κωστόπουλος μιλώντας στην Κυριακάτικη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, είπε ότι δεν θα άλλαζε τίποτα από το υπάρχον σχέδιο νόμου που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση. Αυτό δεν αποτελεί μια περίτρανη απόδειξη ή ότι γράφτηκε το νομοσχέδιο δια χειρός τραπεζών ή ότι η κυβέρνηση φρόντισε να καλύψει στο έπακρο τα συμφέροντά τους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ασφαλώς και όχι. Η ελληνική κυβέρνηση φρόντισε από την πρώτη στιγμή, όταν άλλοι κώφευαν ή έκαναν ότι δεν υπήρχε καν διεθνής κρίση, να λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών. Και όταν αποφασίστηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο η επεξεργασία, η προετοιμασία σχεδίων για την εξασφάλιση της ρευστότητας σε κάθε μια χώρα χωριστά, η ελληνική κυβέρνηση ήταν από τις πρώτες που έσπευσε, όπως είχε καθήκον, να επεξεργαστεί και να παρουσιάσει στη δημοσιότητα ένα τέτοιο σχέδιο. Ένα σχέδιο που στόχο έχει την εξασφάλιση της ρευστότητας στην οικονομία, τη στήριξη των μικρομεσαίων, τη στήριξη όλων όσοι έχουν ανάγκη από τη ροή του χρήματος και όλων των πολιτών, οι οποίοι ζητούν ένα στεγαστικό δάνειο ή χρήματα για να κρατήσουν σε λειτουργία την επιχείρησή τους, εάν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, και κυρίως να βοηθήσει αυτό που αποκαλούμε «πραγματική οικονομία». Τα χρήματα, λοιπόν, τα οποία θα εξασφαλιστούν μέσω του σχεδίου --δεν είναι χρήματα τα οποία δίνει η ελληνική κυβέρνηση, επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά, ούτε ένα ευρώ δεν χαρίζεται από τον Προϋπολογισμό- - στοχεύουν ακριβώς εκεί: Στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Σας απασχολεί, την κυβέρνηση μάλλον, την απασχολεί η προκλητική τουρκική στάση από τη στιγμή που από την Παρασκευή το απόγευμα μέχρι και χθες, είχαμε έρευνες από ναυλωμένο πλοίο από την Τουρκία επάνω στην ελληνική υφαλοκρηπίδα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει όλους τους ενδεδειγμένους χειρισμούς, ώστε να προασπιστεί αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν το καταλαβαίνω. Θέλετε να μου πείτε τις ενέργειες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τις ενέργειες θα τις πληροφορηθείτε αναλυτικά από το Υπουργείο Εξωτερικών. Έχουν γίνει όλοι οι απαραίτητοι χειρισμοί από τα δύο Υπουργεία που είναι συναρμόδια, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα οποία συνεργάστηκαν με απόλυτη αρμονία, προκειμένου να μην υπάρξει, να μην προκύψει κανείς κίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ σας ρώτησα αν απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση η συμπεριφορά της Τουρκίας. Σας απασχολεί; Εγώ δεν είπα ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο. Εάν απασχολεί...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ούτε κι εγώ είπα κάτι τέτοιο.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ ρώτησα αν σας απασχολεί ως κυβέρνηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι εμείς διαφυλάττουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας. Όπως γνωρίζετε, η Τουρκία αμφισβητεί αυτά τα κυριαρχικά δικαιώματα σε ένα μέρος της υφαλοκρηπίδας. Εκείνο όμως το οποίο έχει σημασία, είναι ότι εμείς κάνουμε όλες τις ενέργειες, όλους τους χειρισμούς οι οποίοι απαιτούνται. Οι χειρισμοί αυτοί αντιλαμβάνεστε ότι είναι λεπτοί, είναι όμως και αποτελεσματικοί, προκειμένου να διασφαλιστούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό μετράει.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επανέρχομαι στην υπόθεση του Βατοπαιδίου και με αφορμή την εμπλοκή του κ. Ψωμιάδη, του Νομάρχη Θεσσαλονίκης, θα ήθελα να ρωτήσω την κυβέρνηση εάν έχει απευθυνθεί ο ίδιος ο κ. Ψωμιάδης προς τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής ή προς κάποιο στέλεχος της κυβέρνησης και να του αποκαλύψει ότι έχει αδιάσειστα ηχητικά ντοκουμέντα, όπως επικαλέστηκε, όπως άφησε να εννοηθεί προχθές σε τηλεοπτικό σταθμό για την περίφημη υπόθεση της συνάντησης με την κ. Σωτηροπούλου, τη μάρτυρα -κλειδί της υπόθεσης Βατοπαιδίου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γνωρίζω τη σαφή δήλωση  διάψευση του Νομάρχη Θεσσαλονίκης. Δεν έχω να πω, πέραν αυτού, κάτι άλλο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Υπάρχει μια ανοικτή και δημόσια απειλή του κ. Ψωμιάδη από το ίδιο τηλεοπτικό κανάλι, ότι η μάρτυρας «θα καεί νομικά, οικονομικά και κοινωνικά, εάν δεν ζητήσει συγγνώμη». Πώς το σχολιάζετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν το σχολιάζω, γιατί δεν σχολιάζω καθόλου δηλώσεις. Σας το έχω πει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Από τη μια, υιοθετείτε τη δήλωσή του και από την άλλη δεν ξέρετε τίποτα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παραπέμπω στη συγκεκριμένη γραπτή δήλωση. Σας είπα ότι γνωρίζω τη σαφή δήλωση. Τις άλλες δηλώσεις που γίνονται σε κανάλια όπου εμφανίζονται διάφορα πρόσωπα του δημοσίου βίου, όπως αντιλαμβάνεστε δεν είμαι σε θέση και ούτε έχω την υποχρέωση να τις γνωρίζω όλες.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Είπατε ότι βγαίνουν στα διάφορα τηλεοπτικά κανάλια διάφορα πρόσωπα του δημοσίου βίου. Με συγχωρείτε, αλλά ο κ. Ψωμιάδης δεν είναι απλώς ένα πρόσωπο του δημοσίου βίου. Είναι ένα κεντρικό κομβικό πρόσωπο στην υπόθεση του Βατοπαιδίου και ο οποίος φέρεται ή τουλάχιστον φέρεται από συγκεκριμένη μάρτυρα, αναξιόπιστη ή μη αυτό θα κριθεί στην πορεία, να έχει εμπλακεί και να έχει εμπλέξει ο ίδιος το όνομα του Πρωθυπουργού και βγαίνει στα διάφορα κανάλια ωρυόμενος. Ωρυόμενος, αλλά χωρίς όμως να διαψεύσει απόλυτα. Για παράδειγμα, σήμερα στο κρατικό ραδιόφωνο, στην ΝΕΤ, είπε ότι εάν λέει αποδειχθεί ότι όντως η κυρία που συνόδευε την κ. Σωτηροπούλου - -η κ. Κάρλου, αν δεν κάνω λάθος- - ότι λέει αλήθεια, τότε εγώ θα παραιτηθώ από Νομάρχης. Αυτό είναι αδιάψευστο τεκμήριο εκ μέρους του κ. Νομάρχη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ γνωρίζω τη γραπτή του δήλωση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εμείς, όμως, ξέρουμε και όλες τις τηλεοπτικές. Αγνοείτε τις άλλες δηλώσεις, ραδιοφωνικές, τηλεοπτικές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: ΄Ο,τι είχα να πω γι` αυτό, το είπα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Το γεγονός ότι φάσκει και αντιφάσκει, το αγνοείτε και αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω κάτι.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Θέλω να σας θέσω ένα ερώτημα, το οποίο φαίνεται αλλά δεν είναι ρητορικό. Ερωτώ, λοιπόν: Ο λαός εκλέγει τους βουλευτές και οι βουλευτές εκλέγουν τον Πρωθυπουργό ή το αντίστροφο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να συζητήσω μαζί σας ή με οποιονδήποτε από τους παρευρισκόμενους, θέματα τα οποία άπτονται του Συνταγματικού Δικαίου και πολύ περισσότερο της ερμηνείας του Συνταγματικού Δικαίου. Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε πολλούς συνταγματολόγους - -ορισμένοι είναι άλλωστε και στο Κοινοβούλιο- - με τους οποίους θα μπορείτε να έρθετε σε επαφή, ώστε να δώσουν απαντήσεις σε αυτές τις ανησυχίες που μου διατυπώνετε εδώ.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, με δεδομένο το θόρυβο που έχει προκαλέσει η ψήφιση του νομοσχεδίου για το κάπνισμα και οι σχετικές διατάξεις και με δεδομένο ότι υπουργοί της κυβέρνησής σας, όπως και ο κ. Κακλαμάνης, αλλά και ο κ. Αβραμόπουλος πρόσφατα αποδέχθηκαν τη λειτουργία και την ύπαρξη κυκλωμάτων στο χώρο του φαρμάκου, γιατί η κυβέρνηση δεν κατονομάζει αυτά τα συμφέροντα, τα οποία δρουν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όλα στην ώρα τους.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αφού δεν μας σχολιάζετε τις δημοσκοπήσεις, να μας πείτε αν θα υπάρξουν και άλλες εξορμήσεις του Πρωθυπουργού στην περιφέρεια και με ποιο στόχο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο στόχος είναι πολύ απλός: Ο Πρωθυπουργός - -το είπα και προχθές- - από την ημέρα που εξελέγη Πρόεδρος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, διατηρεί στενή επαφή με όλες τις περιφέρειες της χώρας. Μέσα στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό γίνονται και αυτά τα ταξίδια. Εγώ δεν χρησιμοποιώ, όπως βλέπετε, τη λέξη «εξορμήσεις» ή άλλες που χρησιμοποιείτε εσείς. Όταν έχω κάτι καινούργιο, ασφαλώς θα σας ενημερώσω.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μέχρι πότε θα ισχύουν αυτές οι περιοδείες, επισκέψεις όπως λέτε εσείς, του Πρωθυπουργού στην περιφέρεια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα, δεν σταμάτησαν ποτέ.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Είχαν σταματήσει για ένα διάστημα και ξεκίνησαν τώρα. Υπάρχει κάποιος λόγος που κάνει αυτές τις περιοδείες ο Πρωθυπουργός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάνετε λάθος. Ξεχνάτε ότι ο Πρωθυπουργός, όπως σας είπα και την περασμένη φορά, είχε πάει στην Ηλεία. Το ξεχνάτε;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Με αφορμή το θέμα των πυρόπληκτων περιοχών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι κακό να υπάρχει μια αφορμή για να πάει κάπου ο Πρωθυπουργός; Δεν αντιλαμβάνομαι τι θέλετε να πείτε. Ίσως να μην σας αρέσει η χρονική αλληλουχία.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θέλω να πω, σχετίζονται οι επισκέψεις του Πρωθυπουργού με το γεγονός ότι υπολείπεται η Νέα Δημοκρατία κατά τέσσερις περίπου ποσοστιαίες μονάδες στις δημοσκοπήσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτές είναι δικές σας ερμηνείες, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ο Πρωθυπουργός πάντα πήγαινε, πηγαίνει και θα εξακολουθήσει να πηγαίνει εκεί που κρίνει ότι είναι σκόπιμο, προκειμένου να έρχεται σε επαφή με όλους τους Έλληνες πολίτες.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Στο προσεχή ανασχηματισμό, οψέποτε και αν γίνει, θα έχουμε αλλαγή του Υπουργού Οικονομίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ασφαλώς, μόνο με τη μορφή αστεϊσμού θα υποβάλετε, φαντάζομαι, τέτοια ερώτηση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Πολύ σοβαρά την υποβάλω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ σας λέω ότι ο ανασχηματισμός αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο προνόμιο του Πρωθυπουργού και εσείς μου λέτε, πότε, εάν και εφόσον γίνει ανασχηματισμός, εάν θα φύγει αυτός ή ο άλλος Υπουργός;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή θεωρείται ότι το κεντρικό ζήτημα είναι η οικονομία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Από εσάς;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Γενικότερα θεωρείται ότι είναι το κεντρικό ζήτημα η οικονομία και το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και ο κ. Αλογοσκούφης κάνει πολύ καλά τη δουλειά του.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Διαβάζοντας όσα μας είπατε τώρα, είπατε ότι είναι συνένοχοι όσοι παρέχουν πολιτική κάλυψη σε αυτούς τους μάρτυρες και επεξηγείτε ότι είναι αυτοί που κάλεσαν τους συγκεκριμένους μάρτυρες. Με δεδομένο, σύμφωνα με τα όσα γνωρίζω εγώ τουλάχιστον, την κ. Σωτηροπούλου την κάλεσε ο ΣΥΝ, εγκαλείτε με αυτό τον τρόπο τον ΣΥΡΙΖΑ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω κάτι στα όσα είπα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε ότι τιμάτε τη μνήμη του Πολυτεχνείου, στα λόγια. Στην πράξη, όμως, αποδεικνύετε ακριβώς το αντίθετο. Γιατί το σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» είναι επίκαιρο παρά ποτέ. Η φτώχεια απλώνεται διαρκώς σε ολοένα και περισσότερους. Η Παιδεία υποβαθμίζεται και ιδιωτικοποιείται και η Δημοκρατία λειτουργεί υπέρ των τραπεζών. Πώς μπορείτε να ισχυρίζεστε ότι τιμάτε τη μνήμη του Πολυτεχνείου, όταν όλα αυτά είναι κινήσεις στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών είναι απόλυτα πεπεισμένη, αντίθετα με αυτό που νομίζετε προφανώς εσείς και διατυπώσατε μόλις, ότι η Δημοκρατία λειτουργεί υπέρ όλων των Ελλήνων πολιτών.

ΤΕΡΖΗΣ: Επειδή μέσα στην εβδομάδα κατατίθεται το σχέδιο του Προϋπολογισμού, το ερώτημα είναι το εξής: Αν θα συνδυαστεί και με τις ανακοινώσεις που αναμένουμε εδώ και αρκετό καιρό για το Ταμείο Φτώχειας και με άλλα τυχόν μέτρα στήριξης των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από την ακρίβεια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω καμία αναφορά σε μέτρα.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Ο κ. Αλογοσκούφης στην ομιλία του στην London School of Economics, είπε ότι η γερμανική οικονομία είναι η μόνη στην Ευρώπη που έχει τα περιθώρια να προχωρήσει σε αναπτυξιακά προγράμματα και να λειτουργήσει σαν «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας. Πρόσθεσε, μάλιστα, όμως ότι δεν το κάνει, κάτι που μπορεί και να εκληφθεί ως μια επικριτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση Μέρκελ. Θα ήθελα να ξέρω πρώτον, αν αυτή την ερμηνεία τη συμμερίζεται η ελληνική κυβέρνηση και δεύτερον, αν ο κ. Καραμανλής πιέζει να δραστηριοποιηθούν οι Γερμανοί ως «ατμομηχανή» στις Συνόδους Κορυφής.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω υπόψη το συγκεκριμένο εδάφιο της ομιλίας. Θα επικοινωνήσω με τον κ. Αλογοσκούφη και αν θέλετε θα σας δώσω αύριο μια απάντηση. Είμαι βέβαιος, όμως, ότι αν επικοινωνήσετε και εσείς μαζί του θα απαντήσει στις απορίες τις οποίες έχετε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όσο παραμένει Υπουργός, πάντως.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν άκουσα, τι είπατε;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όσο παραμένει Υπουργός, πάντως.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω απαντήσει.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 17 November 2008 - 18:12:01 UTC