Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-10-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 7 Οκτωβρίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 162896578

Έκδοση 1

brf0710

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Αύριο, Τετάρτη 8 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, υπό τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου, με θέματα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Τατούλης σήμερα, σε μια επικοινωνία που είχε μέσω του site που διαθέτει με τους ψηφοφόρους του, βρήκε την ευκαιρία και επανατοποθετήθηκε σε διάφορα θέματα στα οποία τον ρωτούσαν οι ψηφοφόροι του. Εκεί, λοιπόν, αναφέρει και πάλι ότι υπάρχουν κάποιοι ευνοημένοι μέσα στην κυβέρνηση, ενώ δεν διστάζει να πει ότι είναι δικαίωμα των βουλευτών να λένε ελεύθερα την άποψή τους και ουσιαστικά ασκεί κριτική σε αυτό που έχει πει ο Πρωθυπουργός. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κανένα σχόλιο.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, γιατί ο Πρωθυπουργός ξεκινά την περιοδεία του στα υπουργεία, τον κύκλο των επισκέψεών του στα υπουργεία, από το Υπουργείο Ανάπτυξης; Θεωρεί ότι εκεί υπάρχουν τα περισσότερα προβλήματα ή θεωρεί ότι η ηγεσία του συγκεκριμένου Υπουργείου έχει ανάγκη από πολιτική στήριξη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτές οι ερμηνείες τις οποίες εσείς δίνετε δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός είπε προ ολίγων ημερών ότι θα επισκεφθεί ξανά, όπως έκανε άλλωστε και τακτικά στο παρελθόν, αφότου έγινε Πρωθυπουργός της χώρας, τα υπουργεία. Και αυτό γίνεται πράξη. Δεν υπάρχει καμία τέτοια ερμηνεία σαν και αυτή που αναφέρατε.

ΧΙΩΤΗΣ: Θέλετε να μου πείτε, δηλαδή, ότι η επιλογή είναι απολύτως τυχαία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα μπορούσα να σας δώσω πολλές ερμηνείες.

ΧΙΩΤΗΣ: Δώστε μου μία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Φερ` ειπείν ότι αρχίζει το Υπουργείο αυτό από άλφα. Αλλά, αυτό εγώ δεν θα το έλεγα καν. Ο Πρωθυπουργός επισκέπτεται τα υπουργεία - -όπως γνωρίζετε και από το παρελθόν- - χωρίς να υπάρχει μια τέτοια αξιολόγηση σαν και αυτή την οποία, ο κ. Χιώτης, από την πλευρά του δημοσιογράφου, προσπάθησε να κάνει.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αναρωτιέμαι, όμως, εγώ, επειδή ξεκίνησε τις επισκέψεις στα υπουργεία από το συγκεκριμένο υπουργείο, μήπως αυτό γίνεται για να σηματοδοτήσει την αντιμετώπιση, μάλλον την προσπάθεια αντιμετώπισης της ακρίβειας ή μήπως γιατί οι επιδόσεις της ηγεσίας του υπουργείου στην αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι πενιχρές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι δεν θέλω να υπεισέλθω καθόλου σε τέτοια ερμηνειολογία. Ας περιμένετε να δείτε την τοποθέτηση την οποία θα κάνει ο Πρωθυπουργός.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Η κυβέρνηση, τι άποψη έχει για τις επιδόσεις της ηγεσίας στο θέμα της καταπολέμησης της ακρίβειας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουμε τοποθετηθεί πάρα πολλές φορές σε αυτό το θέμα και σας έχουμε πει ότι αυτή η προσπάθεια είναι συνεχής, διαρκής. Δεν είναι ένας αγώνας ο οποίος κερδίζεται από τη μία ημέρα στην άλλη. Τοποθετήθηκε πολύ πρόσφατα, μόλις χθες, ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, μεταξύ των άλλων και σε αυτό το θέμα. Ας διαβάσετε, λοιπόν, την ομιλία του Πρωθυπουργού, ο οποίος - -νομίζω- - πιο αυθεντικά από οποιονδήποτε άλλο, τοποθετείται και για αυτό το θέμα, ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, για μεγάλο μέρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία σήμερα, φταίει η διεθνής κρίση. Όμως, η τιμή του πετρελαίου έχει σημειώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα μια αισθητή πτώση, μια αισθητή μείωση. Αυτή γιατί δεν τη βλέπουμε πουθενά στην καθημερινότητά μας εμείς οι Έλληνες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να σας κάνω ανάλυση της σχέσης μεταξύ της τιμής του αργού πετρελαίου και της τιμής των υγρών καυσίμων, όπως αυτή η τιμή διαμορφώνεται για τον καταναλωτή. Άλλωστε και ο Πρωθυπουργός μίλησε για στρεβλώσεις, τις οποίες με τα μέσα τα οποία διαθέτει η Πολιτεία και με την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου την οποία κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε, φροντίζουμε ώστε οι στρεβλώσεις αυτές να μειωθούν, να αντιμετωπιστούν. Είναι και αυτό μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών που γίνονται.

ΤΕΡΖΗΣ: Υποθέτω πάντως, κύριε Εκπρόσωπε, ότι η κυβέρνηση δεν έχει το ρόλο του παρατηρητή, παρατηρεί τις στρεβλώσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, βέβαια.

ΤΕΡΖΗΣ: Αλλά να έρθουμε σε ένα άλλο σημείο της χθεσινής ομιλίας του Πρωθυπουργού προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Και αναφέρομαι στην αναφορά του περί εγγύησης των καταθέσεων των πολιτών. Όπως προκύπτει με τον πιο επίσημο τρόπο, εννοώ τον κύριο Χοακίν Αλμούνια, μόνον η Ιρλανδία έχει πλήρη εγγύηση των καταθέσεων, ενώ όλες οι άλλες χώρες-και μάλιστα στη χώρα μας ισχύει από το 2000-έχουνε μία εγγύηση μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ. Αναρωτιέμαι τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση-αν μπορείτε να γίνετε λίγο πιο σαφής-πέρα από τη γενική διακήρυξη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι σαφές αυτό το οποίο είπε ο Πρωθυπουργός. Ισχύει στο ακέραιο. Οι Έλληνες πολίτες αντιλαμβάνονται με πολύ ξεκάθαρο και κρυστάλλινο τρόπο τι σημαίνει αυτή η δέσμευση, τι σημαίνει αυτή η φράση. Και δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο σ αυτό.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Μία διευκρινιστική ερώτηση επ αυτού: Ο Πρωθυπουργός τις τελευταίες ημέρες, τόσο ο ίδιος, όσο κι ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας προφορικά δεσμεύτηκαν για τις καταθέσεις των πολιτών. Είναι πολιτική δέσμευση. Νομικά, εξετάζει η κυβέρνηση την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης-για να γίνω πιο συγκεκριμένος-για την εγγύηση των καταθέσεων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω κάτι, στην πολύ κρυστάλλινη, ξεκάθαρη τοποθέτηση που έκαναν κι ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομίας.

ΤΕΡΖΗΣ: Αν μου επιτρέπετε: αυτό, δηλαδή, που είπε ο Πρωθυπουργός είναι ότι ισχύουν οι νόμοι του κράτους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είμαι ξεκάθαρος σ αυτό το οποίο είπα και δε νομίζω ότι ωφελεί καθόλου περαιτέρω συζήτηση πάνω σ αυτό το θέμα. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός χθες, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές.

ΚΑΚΑΛΗΣ: «Πάνω απ όλα κυριαρχεί η έγνοια μας για τους οικονομικά ασθενέστερους», είπε χθες ο Πρωθυπουργός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αλλά την ίδια στιγμή και μέσα από τους στόχους και τα μεγέθη του Προϋπολογισμού, αποδεικνύεται ακριβώς το αντίθετο. Κραυγαλέο παράδειγμα το Ταμείο Κατά Της Φτώχειας που πάλι στον Προϋπολογισμό του επόμενου έτους προβλέπει 100.000.000 σε αντίθεση με τις παλαιότερες δηλώσεις και του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομίας, δηλαδή 50 ευρώ σε κάθε φτωχό, σε κάθε άνθρωπο που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας. Επίσης, νέα φοροεπιδρομή, συντάξεις και μισθοί κάτω από τον πληθωρισμό. Πιστεύετε ότι δεν γίνεται αντιληπτή από τον κόσμο αυτή η κραυγαλέα αντίθεση ανάμεσα στα λόγια και στα έργα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, δεν διαβάσατε όλες τις δηλώσεις τις οποίες έκανε χθες, αμέσως μετά την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού στη Βουλή, ο Υπουργός ο κ. Αλογοσκούφης. Αναφέρθηκε εκτενώς, ερωτώμενος, στο συγκεκριμένο θέμα και είπε ότι «όσον αφορά τα θέματα των προβλέψεων του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, θα έχουμε την ευκαιρία στις επόμενες ημέρες κι εβδομάδες να κάνουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις και θα κρατήσω», είπε ο Υπουργός, «τα σχόλιά μου για τότε».

Θα ήθελα, επίσης, σε αυτό το οποίο είπατε να σας επισημάνω ότι η κοινωνική διάσταση του Προϋπολογισμού του 2009 είναι δεδομένη πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση. Οι πιστώσεις που προβλέπονται για κοινωνικές δαπάνες, όπως χρηματοδοτήσεις επιδομάτων, προγραμμάτων απασχόλησης και της συμμετοχής του κράτους στο ασφαλιστικό σύστημα, είναι αυξημένες κατά 13% σε σχέση με το έτος 2008, δηλαδή το τρέχον έτος.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Και οι φόροι είναι κατά 13% αυξημένοι επίσης, ενώ και οι δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία είναι καθηλωμένες στο 3,2% και στο 2,5% αντίστοιχα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε όλα τα θέματα έχει απαντήσει, χθες, με απόλυτη σαφήνεια ο κ. Αλογοσκούφης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας εξηγήσετε πώς γίνεται απ τη μια να λέει ο Πρωθυπουργός ότι διανύουμε τη μεγαλύτερη κρίση μεταπολεμικά και απ την άλλη η ελληνική οικονομία να εμφανίζει ρυθμό ανάπτυξης 3% και μάλιστα τον επόμενο χρόνο; Δεν θα την αγγίξει, δηλαδή, την ελληνική οικονομία η κρίση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει αναφερθεί και σε αυτό. Δεν θα ήθελα σε αυτό το χώρο να επαναλαμβάνω αυτούσια αποσπάσματα της χθεσινής συνέντευξης του κ. Αλογοσκούφη. Παρόλα ταύτα, δεν νομίζω ότι αμφισβητείτε ούτε εσείς, ότι βρισκόμαστε στη μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική κρίση της περιόδου μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: (δεν ακούγεται)... την ελληνική οικονομία γιατί αυξάνεται ο ρυθμός ανάπτυξης...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εμείς δεν είμαστε εκείνοι που είπαμε ότι η Ελλάδα είναι νησί μέσα στη διεθνή οικονομία. Αντιθέτως, μόλις πριν από λίγες ημέρες εδώ ανέφερα ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Άλλοι ήταν εκείνοι οι οποίοι μέχρι πρότινος εξακολουθούσαν να ισχυρίζονται κάτι τέτοιο και τώρα προσπαθούν με μία ακατάσχετη παροχολογία και υποσχεσιολογία να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι μπορούν να δίνουν σε όλους τα πάντα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Φάσκετε κι αντιφάσκετε, γιατί συνεχίζετε να λέτε ότι παρόλο που υπάρχει αυτή η κρίση, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται χωρίς να επηρεάζεται.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι συγκεκριμένα αυτά τα οποία είπε ο κ. Αλογοσκούφης. Σας παρακαλώ να τα διαβάσετε. Ευχαρίστως να σας δώσω όλη τη χθεσινή ομιλία.

ΧΙΩΤΗΣ: Ένας από τους πιο αισιόδοξους, τους πιο φιλόδοξους στόχους που περιέχει ο Προϋπολογισμός που κατατέθηκε χθες στη Βουλή είναι για την αύξηση των εσόδων του κράτους. Η ανάλυση των ειδικών αναφέρει ότι αυτή η αύξηση των εσόδων θα προέλθει κυρίως από τα έσοδα, από τον ΦΠΑ. Πώς ακριβώς θα γίνει αυτό κ. Εκπρόσωπε; Θα αυξηθεί ο ΦΠΑ, όπως φημολογείται ή έχετε βρει κάποιο μαγικό ραβδί; Διότι, με τις παραδοσιακές μεθόδους, αύξηση των εσόδων δεν έχουμε δει στα τελευταία τέσσερα χρόνια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα μου επιτρέψετε πάλι - -λυπάμαι που θα το κάνω - - να σας διαβάσω όλο το απόσπασμα της σχετικής τοποθέτησης του κ. Αλογοσκούφη. Ερωτήθηκε ακριβώς...

ΧΙΩΤΗΣ: (δεν ακούγεται)

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ακριβώς. Θα σας παρακαλούσα, λοιπόν, να το διαβάσετε. Δεν έχει νόημα να με ρωτάτε τα ίδια πράγματα που ρώτησαν χθες οι συνάδελφοί σας τον αρμόδιο υπουργό. Δεν εξυπηρετεί σε τίποτα.

ΧΙΩΤΗΣ: Μου επιτρέπετε, για να σας γλιτώσω από τον κόπο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ.

ΧΙΩΤΗΣ: Δεσμεύεται η κυβέρνηση ότι δεν θα υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στους επόμενους 12 μήνες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί με απόλυτη σαφήνεια πάνω σε αυτό.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αν μας λέγατε και το πότε;

ΧΙΩΤΗΣ: Πότε δεσμεύθηκε γι` αυτό κ. Εκπρόσωπε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα πρέπει να ανατρέξετε στο αρχείο σας να το δείτε.

ΧΙΩΤΗΣ: Μα, ανέτρεξα πριν σας ρωτήσω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει αυτό που σας είπα.

ΤΕΡΖΗΣ: Να κάνουμε μια παρένθεση στα οικονομικά και να σας κάνω την εξής ερώτηση: Με δεδομένο ότι ο Πρωθυπουργός δηλώνει και εσείς ότι η χώρα μας είναι στην πρωτοπορία της Ευρώπης, θέλω να μου ερμηνεύσετε λίγο το πολιτικό σκεπτικό πίσω από την απόφαση της κυβέρνησης να συμπορευθεί με τα νέα κράτη-μέλη της ανατολικής Ευρώπης, που εγώ λέω ότι δεν φημίζονται ιδιαίτερα και για τις δράσεις τους υπέρ του περιβάλλοντος, σχετικά με την κλιματική αλλαγή, γυρνώντας ουσιαστικά η Ελλάδα, από τα παλαιότερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την πλάτη στις πολιτικές των ανεπτυγμένων κρατών που θέλουν έλεγχο των ρύπων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχει χθεσινή δήλωση του υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Σταύρου Καλογιάννη, ο οποίος αναφέρθηκε επ` αυτού και δήλωσε τα εξής: «Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ορισμένα ΜΜΕ επανέρχονται σε ένα ανύπαρκτο θέμα: Ότι δήθεν οι υπουργοί Περιβάλλοντος Ελλάδος και Πολωνίας, κύριοι Σουφλιάς και Νοβίτσκι, συμφώνησαν να καθυστερήσουν την εφαρμογή των μέτρων που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις κλιματικές αλλαγές. Για μια ακόμη φορά δηλώνω κατηγορηματικά ότι η συνάντηση που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα αφορούσε συζήτηση σε γενικά περιβαλλοντικά θέματα. Όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις κλιματικές αλλαγές, είναι δεδομένη και την έχουμε διατυπώσει επανειλημμένα στα Συμβούλια Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στη δέσμη προτάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Βασικό σημείο της δέσμης είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% έως το 2020, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κατά 30% στην περίπτωση που υπάρξει διεθνής συμφωνία.» Πέρα από αυτό, νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

ΤΕΡΖΗΣ: Απλά, για να εξηγήσω την ερώτησή μου, λίγο αργότερα από τη δήλωση του κ. Καλογιάννη, ο Πολωνός υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νοβίτσκι επανέλαβε ότι υπάρχει συναντίληψη και σύγκλιση απόψεων με την Ελλάδα, μεταξύ άλλων και στην καθυστέρηση της εισαγωγής του συστήματος πλήρους εμπορίας ρύπων κ.τ.λ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν ξέρω πώς αποδίδεται κάποια δήλωση ενός ξένου αξιωματούχου. Εγώ εκείνο το οποίο γνωρίζω είναι η σαφής, συγκεκριμένη, δεσμευτική δήλωση του υφυπουργού της ελληνικής κυβέρνησης, την οποία μόλις σας ανέγνωσα.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να ξαναγυρίσω στα οικονομικά. Δεν θεωρείτε ότι υπάρχει μια αντίφαση, καθώς όλοι δεχόμαστε - -και εσείς φαντάζομαι- - ότι η διεθνής οικονομική κρίση εστιάζεται, αυτή τη στιγμή, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Δηλαδή, στην αδυναμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν (δεν ακούγεται). Από τη στιγμή που το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα λέτε ότι είναι υγιές και δεν έχει προβλήματα, γιατί συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε με τόση ένταση τη διεθνή κρίση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η διεθνής κρίση, όπως ασφαλώς είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε, έχει πολλές παραμέτρους. Και αυτό το βλέπουμε, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε χώρες οικονομικά ισχυρές, πέρα από την Ευρώπη. Δεν θέλω, αυτή τη στιγμή, να κάνω αναφορές σε διεθνή οικονομικά θέματα. Θα σας έλεγα, όμως, ότι μια προσεκτική ανάγνωση διεθνών ΜΜΕ στα οποία είμαι βέβαιος ότι έχετε πρόσβαση, θα σας διαφώτιζε ότι υπάρχουν πολλές πτυχές της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θα επανέλθω στο θέμα των τραπεζικών καταθέσεων. Θα αναγνωρίζετε και εσείς ότι το ζήτημα αυτό, με αφορμή το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός χθες διαβεβαίωσε για την ασφάλεια των τραπεζικών καταθέσεων, είναι και ψυχολογικό και οικονομικό ζήτημα. Το ψυχολογικό είναι θέμα ψυχολογίας και ο Πρωθυπουργός αυτό το πράγμα το ανέλαβε χθες με τη διακήρυξή του. Το οικονομικό, όμως, πώς μπορεί να διασφαλιστεί νομικά και τεχνοκρατικά, δεν το αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και μάλιστα δεδομένου του ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά ένα σχετικό νομικό οπλοστάσιο, δηλαδή την εφαρμογή κάποιου συγκεκριμένου νομικού οπλοστασίου, για να μην υπάρξει κάτι το επικίνδυνο στις καταθέσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, δεν ακούσατε τι είπε μόλις ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Τον άκουσα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εν πάση περιπτώσει, μένω στη χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού, η οποία είναι απολύτως σαφής, ξεκάθαρη και περιγράφει με απόλυτη ακρίβεια για όλους τους Έλληνες καταθέτες, για όλους τους Έλληνες πολίτες, τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής Πολιτείας.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Δηλαδή, με λίγα λόγια αποκλείετε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να φέρει η κυβέρνηση μια νομοθετική ρύθμιση για αυτό το θέμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο σε αυτό το θέμα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μέχρι πριν από λίγο καιρό η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι κάτω του 3% και δεν έμπαινε θέμα επιτήρησης της οικονομίας και ξαφνικά μας εμφανίζει το έλλειμμα στο 3,4%, πολύ πάνω από το στόχο του 1,8% που είχε τεθεί από τον Προϋπολογισμό. Κατ` αρχήν, η κυβέρνηση όλο αυτό τον καιρό έκρυβε στοιχεία; Και κατά δεύτερον, πού στηρίζει τις εκτιμήσεις της ότι δεν είναι διατηρήσιμο το έλλειμμα πάνω από το 3,4%;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έκανε ολόκληρη ανάλυση, χθες, ο κ. Αλογοσκούφης στην οποία και σας παραπέμπω.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ: Έχω δύο ερωτήσεις. Κατ` αρχήν, θα ήθελα, επειδή σχολιάσατε εμμέσως τις τοποθετήσεις που έκανε ο κ. Παπανδρέου στη σημερινή Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, εάν είχατε ένα γενικότερο σχόλιο για την οικονομική πρόταση που έκανε και για την πρόταση επανίδρυσης του κράτους. Εγώ χρησιμοποιώ αυτό τον όρο. Και θα ήθελα, επίσης, να ρωτήσω εάν έχετε κάποιο σχόλιο για την πυροδότηση μιας νέας συζήτησης που αφορά τη συνεργασία είτε του ΠΑΣΟΚ με το ΣΥΡΙΖΑ ή και την επαναφορά ακόμη της πρότασης του κ. Καρατζαφέρη για στήριξη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας υπό τις προϋποθέσεις τις οποίες αναφέρει, μιας φιλολαϊκότερης δηλαδή πολιτικής.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για το δεύτερο θέμα, έχει τοποθετηθεί με απόλυτη σαφήνεια, πολύ πρόσφατα, ο Πρωθυπουργός. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο σε αυτό το οποίο έχει πει ο Πρωθυπουργός. Όσον αφορά το πρώτο θέμα στο οποίο αναφερθήκατε, ο κ. Παπανδρέου, για μια ακόμη φορά σήμερα, έκανε αυτό το οποίο συνηθίζουν να κάνουν και ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ: Να υπόσχονται σε όλους τα πάντα. Και αναρωτιέται κανείς, με όλες αυτές τις υποσχέσεις και μια δήθεν φιλοκοινωνική πολιτική την οποία φαίνεται να προτείνει το ΠΑΣΟΚ, μήπως κρύβεται πίσω από αυτή την κοινωνική πολιτική μια νέα «φορομπηχτική» πολιτική. Αυτό, προφανώς, είναι που υπόσχεται το ΠΑΣΟΚ στους Έλληνες πολίτες. Είναι μια παλιά συνταγή. Την έχει εφαρμόσει στα δέκα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησής του, αν δεν κάνω λάθος, 80 φορές, επιβάλλοντας ολοένα και καινούργιους φόρους. Καλώντας, δηλαδή, τους Έλληνες πολίτες να χρηματοδοτήσουν την άκρατη παροχολογία που πρόχειρα, χωρίς κανένα σχεδιασμό, παρουσιάζουν στους Έλληνες πολίτες. Οι Έλληνες πολίτες έχουν καταλάβει τι κρύβεται πίσω από αυτές τις ασχεδίαστες υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ και ξέρουν ακόμη πολύ καλά τι θα σήμαινε αν ακόμη και αυτά που περιλαμβάνονται στο χθεσινό σχέδιο νόμου το οποίο κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ προς έγκριση στη Βουλή, γίνονταν πράξη. Πέρα από τις ρυθμίσεις για το επίδομα θέρμανσης, που το ΠΑΣΟΚ έρχεται δεύτερο - -η κυβέρνηση ήδη το έχει αναγγείλει- - τα επιπλέον που υπόσχεται και ανακοινώνει το ΠΑΣΟΚ θα κόστιζαν στον Έλληνα φορολογούμενο, μόνο για μια χρονιά, σχεδόν ένα δισεκατομμύριο εννιακόσια εκατομμύρια ευρώ. Και δεν λέει το ΠΑΣΟΚ πού θα τα βρει αυτά τα λεφτά. Και δεν λέει ακόμα το ΠΑΣΟΚ, κάτι ακόμη, ότι η αύξηση των επιστροφών του ΦΠΑ στους αγρότες, την οποία θέλει να νομοθετήσει σύμφωνα με τη χθεσινή του πρόταση, δεν είναι επιτρεπτή στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν έχουμε τη δυνατότητα. Έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητες που έχουμε. Και αν το κάναμε αυτό, όπως πρόχειρα για μια ακόμη φορά προτείνει το ΠΑΣΟΚ, τότε αυτό θα μας κόστιζε πάρα πολλά χρήματα, με την περικοπή άλλων κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρειάζεται υπευθυνότητα στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, ειδικά στις σημερινές συνθήκες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε, χθες, στις προτεραιότητες, όπως είπε, για τους επόμενους μήνες. Αυτό το χρονοδιάγραμμα συνδέεται με τη διάρκεια ζωής της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η σημερινή κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε, εξελέγη πριν από περίπου ένα χρόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τους επόμενους μήνες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε τι προβλέπει το Σύνταγμα για την εκλογή μιας κυβέρνησης. Και σας διαβεβαιώ ότι η σημερινή κυβέρνηση και τη βούληση έχει και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που χρειάζεται, ώστε να κάνει πράξη όλα όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Πάντως, την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες δεν τη ζητά μόνο το ΠΑΣΟΚ. Πρόσφατα, αν θυμάμαι καλά, βουλευτές του κόμματός σας είχαν υπογράψει κοινή δήλωση-πρόταση στη Βουλή που και εκείνοι το ίδιο πράγμα ζητούσαν, την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες. Και κυρίως βουλευτές που προέρχονται από αγροτικές περιοχές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα σας είπα.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε σχέση με τη φημολογούμενη νέα πρόταση του Μάθιου Νίμιτς για την ονομασία της γειτονικής χώρας των Σκοπίων, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης εκτός του ότι συνεχίζουμε να συζητάμε μέχρι να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, είναι ότι και εμείς βάζουμε κάποιο ακόμα νερό στο κρασί μας για να βοηθήσουμε αυτό το πράγμα να φθάσει σε ένα τέλος ή θα σκληρύνουμε τη στάση μας; Γιατί ακούω κάποιες εκδοχές που μάλλον παγίδες μου ακούγονται.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σταθερή και δεν έχει αλλάξει. Δεν πρόκειται να σχολιάσω, σε καμία περίπτωση, μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το κείμενο που αναμένεται να καταθέσει ο διαπραγματευτής κ. Νίμιτς, είτε με τη μορφή προτάσεων, είτε με τη μορφή ιδεών, θα αξιολογηθεί όταν κατατεθεί. Αλλά, η θέση μας - -το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά- - είναι σταθερή, είναι γνωστή. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 7 October 2008 - 21:04:18 UTC