Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-09-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 160434931

Έκδοση 1

brf2309

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

" Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, η οποία είχε ως θέμα τα οικονομικά δεδομένα που διαμορφώνονται μετά τη διεθνή κρίση η οποία, όπως γνωρίζουμε όλοι, έχει ξεσπάσει. Εξετάσαμε την κατάσταση στη διεθνή οικονομία, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από τους νέους κλυδωνισμούς στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός χθες, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποίησε στην Τράπεζα της Ελλάδος, αποτελεί σταθερή μας επιδίωξη ο καλύτερος δυνατός συντονισμός των φορέων της οικονομικής πολιτικής, δηλαδή της κυβέρνησης, της Κεντρικής Τράπεζας, των άλλων εποπτικών Αρχών του χρηματοπιστωτικού συστήματος, προκειμένου η ελληνική χρηματοπιστωτική αγορά να εξακολουθήσει να πορεύεται σε κλίμα ασφάλειας, παρά τις αρνητικές διεθνείς συνθήκες.

" Ο Πρωθυπουργός, αύριο στις 12:30, θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και στις 13:30 θα παρατεθεί γεύμα εργασίας.

" Επίσης, μια πολύ σύντομη αποτίμηση των όσων ανακοινώθηκαν περίπου πριν από μιάμιση ώρα από τη Διεθνή Διαφάνεια: Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η χώρα μας βελτιώνει σταθερά τις επιδόσεις της στον τομέα της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς. Νωρίτερα, στις 12:00, το ελληνικό τμήμα της αναγνωρισμένου κύρους οργάνωσης -της Διεθνούς Διαφάνειας δηλαδή- παρουσίασε την ετήσια έκθεσή του, την ετήσια έκθεση συνολικά της Διεθνούς Διαφάνειας, για το 2008 από την οποία προκύπτει ότι βαθμολογούμαστε με 4,7 από 4,6 το 2007, τη στιγμή που το 2003 και το 2004 είχαμε μείνει στο 4,3. Αυτή η μικρή αλλά σημαντική βελτίωση, αποδεικνύει στην πράξη ότι τα μέτρα που έχουμε λάβει και κυρίως η εντατικοποίηση των ελέγχων φέρνοντας τα πάντα στο φως, αποδίδει καρπούς και μάλιστα μετρήσιμους καρπούς. Όπως επισημαίνει και η Διεθνής Διαφάνεια κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση, σε μια περίοδο που χώρες άλλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι. Και μιλάμε για μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η θετική αυτή πορεία επαληθεύεται και επιβεβαιώνεται και από τους επίσημους δείκτες που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Κάνω αναφορά σε ορισμένους μόνο από αυτούς: Από την τελευταία ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη προκύπτει ότι το 2007 σημειώνεται η καλύτερη επίδοση της τοπικής αυτοδιοίκησης στον τομέα της καταπολέμησης της κακοδιοίκησης από το 2003 έως σήμερα. Όσον αφορά τους δήμους και τις κοινότητες παρουσιάζεται βελτίωση σε ποσοστό περίπου 4% σε σχέση με το 2006. Ήταν δηλαδή 20,66% το 2006 και τώρα είναι 16,94%. Βελτίωση σημειώνουν και οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις από 8,98% το 2006, σε 8,53% το 2007 ενώ το 2003 ήταν στο 12,9%. Από την τελευταία έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης σύμφωνα με την οποία οι δήμοι και οι κοινότητες βαρύνονται με ποσοστό κακοδιοίκησης 17,9% από 21,1% που ήταν το 2006, οι δε νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις βαρύνονται με ποσοστό κακοδιοίκησης 18,2% έναντι 21% το 2006.

Περαιτέρω, από στατιστικά στοιχεία των ετήσιων εκθέσεων του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης προκύπτουν τα ακόλουθα: Το 2003 το ποσοστό της διαφθοράς και άλλων αξιόποινων πράξεων ήταν 16%. Το 2007 περιορίζεται στο 5,8%, δηλαδή, περίπου τρεις φορές χαμηλότερα από το 2003.

Αυτά είναι τα πρώτα στοιχεία τα οποία θα ήθελα να σας αναφέρω και θα κλείσω αυτή την επισήμανση με ένα πολιτικό σχόλιο, με αφορμή δηλώσεις που έκανε πρόσφατα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Ο κ. Παπανδρέου συνήθως αυτοαναιρείται, συνήθως αυτοδιαψεύδεται και το έχουμε δει σε πάρα πολλές περιπτώσεις και ειδικά σε μεγάλα θέματα. Το άρθρο 16 του Συντάγματος είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση. Τώρα, πολύ σύντομα, μέσα σε λίγα 24ωρα ήρθε η διάψευση στα όσα είχε καταγγείλει πρόσφατα, από τη Διεθνή Διαφάνεια, έναν οργανισμό διεθνούς κύρους.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πριν από λίγο μιλώντας στους εργαζομένους της Ολυμπιακής, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε επίθεση στην κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας «νέο Βατοπαίδιο» την υπόθεση της εταιρείας. Είπε ακόμη ότι η κ. Μπακογιάννη πήγε στην Αμερική ως προξενήτρα της Ολυμπιακής και ως άλλη Γεωργία Βασιλειάδου σπάει στάμνες μήπως και πετύχει κανένα γαμπρό για την εταιρεία. Πέρα από την κριτική του κ. Τσίπρα  και αν θέλετε να κάνετε κάποιο σχόλιο γι` αυτήν- ήθελα να ρωτήσω εάν όντως η κ. Μπακογιάννη στις συναντήσεις που θα κάνει στις ΗΠΑ θα προσπαθήσει να βρει αγοραστές για την Ολυμπιακή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κινούμαστε στο πραγματικό πεδίο της πολιτικής και όχι σε ένα star system το οποίο μπορεί να δημιουργεί εντυπώσεις, με αναφορές σε κινηματογραφικές ταινίες όπως αυτές που είπατε, είτε είναι από τον παλιό καλό ελληνικό κινηματογράφο, είτε είναι από το Hollywood. Η πραγματική πολιτική σκηνή, τα πραγματικά προβλήματα του πολίτη, θέλουν πραγματικές απαντήσεις. Αυτές τις πραγματικές απαντήσεις στο θέμα της Ολυμπιακής τις είδατε όλοι σας, δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ακόμη ματιά στις συμφωνίες οι οποίες επετεύχθησαν μετά από πολλές και σκληρές διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν. Θυμηθείτε τρία προγράμματα προσπάθειας στο παρελθόν  επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ- για την εξυγίανση της Ολυμπιακής τα οποία την έβαλαν ακόμη χειρότερα από ότι ήταν μέσα. Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος, σχετικά με δήθεν επαφές ή συναντήσεις: Δεν έχει γίνει καμία συνάντηση της Υπουργού Εξωτερικών με εκπροσώπους του Κατάρ, ούτε βέβαια με την παρουσία Έλληνα επιχειρηματία. Αυτό έχει ειπωθεί ήδη από τις πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών, από τους ανθρώπους που συνοδεύουν την κ. Μπακογιάννη, σας το λέω κι εγώ.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο συνάδελφός σας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με τη χθεσινοβραδινή του τηλεοπτική συνέντευξη, άσκησε κριτική στους χειρισμούς σας ως προς το επικοινωνιακό σκέλος. Ουσιαστικά αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα της επικοινωνιακής ομάδας και ουσιαστικά επανέφερε την πρότασή του για δημιουργία επιτροπής διαχείρισης κρίσεων. Όπως ξέρουμε από το ρεπορτάζ στο Μέγαρο Μαξίμου συνεδριάζει καθημερινά επικοινωνιακή ομάδα. Αυτό υποστηρίζετε, όπως ξέρω και εσείς. Τελικά ποιος έχει δίκιο; Ο κ. Μεϊμαράκης ή εσείς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν θα μπω σε μια διαδικασία δίκαιου ή άδικου. Ο καθένας από τα στελέχη της κυβέρνησης κάνει τις δικές του προτάσεις. Η επικοινωνιακή ομάδα στην οποία αναφερθήκατε και σας είναι γνωστή, είναι αυτή που συνεδριάζει κάθε πρωί στο Ζάππειο στις 08:30 με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των υπουργών όλων των υπουργείων. Εάν αναφέρεστε σε αυτή, το γνωρίζετε, δεν είναι η πρώτη φορά που σας το λέω εγώ εδώ.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Δεν θεωρείτε ότι έχετε κάνει λάθος ως προς το επικοινωνιακό σκέλος; Γιατί ο κ. Μεϊμαράκης επανέρχεται για πολλοστή φορά στο θέμα της αποτελεσματικότητας της επικοινωνιακής διαχείρισης. Και ήθελα ένα σχόλιο επί της προτάσεώς του για τη δημιουργία επιτροπής διαχείρισης κρίσεως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν καταλαβαίνω καλά αυτό που μου λέτε, γιατί δεν παρακολούθησα χθες τη συνέντευξη, δεν γνωρίζω ακριβώς τα όσα είπε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης -με τον οποίο είχα και μια συζήτηση νωρίτερα στο γραφείο- δεν θεωρώ ότι έχει πει κάτι τέτοιο ο κ. Μεϊμαράκης. Εγώ εκείνο που σας λέω  και το γνωρίζετε- είναι ότι υπάρχει ομάδα η οποία συνεδριάζει κάθε πρωί. Όποιος έρθει στο Ζάππειο το πρωί στις 08:30 θα με δει να μπαίνω κάθε πρωί εκεί, εδώ και πάρα πολύ καιρό, τον τελευταίο ένα χρόνο, με εκπροσώπους όλων των υπουργείων. Άρα, δεν καταλαβαίνω το ερώτημα το οποίο μου θέτετε.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ζητήσατε εξηγήσεις από τον κ. Μεϊμαράκη γι` αυτά που είπε χθες το βράδυ, όταν τον είδατε σήμερα το πρωί, πριν από λίγο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, συζητήσαμε όπως συζητάμε πάντα. Δεν ζητάει εξηγήσεις ο ένας από τον άλλο. Εδώ γίνεται μια πάρα πολύ καλή συζήτηση και προσπάθεια συνεργασίας για το καλό της κυβέρνησης.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτός θέλησε να διευκρινίσει κάποια πράγματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι έχω ήδη πει πολλά για συζητήσεις που γίνονται μεταξύ υπουργών. Δεν το συνηθίζω και δεν θα πω τίποτε περισσότερο.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Είπατε ότι εξετάσατε την κατάσταση στη διεθνή οικονομία και η επιδίωξή σας είναι ο καλύτερος δυνατός συντονισμός για να μην πληγούν οι πολίτες. Υπάρχει μέσα στα σχέδια της κυβέρνησης, πέρα απ` αυτά, η προστασία των δανειοληπτών, και εννοώ πως ξέρουμε ότι υπάρχει ένα έτοιμο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς. Ξέρουμε ότι υπάρχουν σε εξέλιξη κάποια μέτρα για τους δανειολήπτες. Πότε θα μας τα παρουσιάσετε όλα αυτά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο. Η δική μας μέριμνα, η προσπάθεια είναι να έχουμε όσο πιο ασφαλές τοπίο γίνεται. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές και θα είναι ασφαλές. Παρακολουθούμε, όπως γνωρίζετε  και το είπα και νωρίτερα, το είπε και ο Πρωθυπουργός χθες εκ του σύνεγγυς- όλες αυτές οι διεργασίες που γίνονται σε διεθνές επίπεδο, γιατί πλέον αποτελούμε ένα κομμάτι του πλανητικού χωριού. Οι επιπτώσεις από τη μια χώρα στην άλλη πάντοτε υπάρχουν. Σκοπός μας είναι να φροντίζουμε ώστε οι επιπτώσεις στη χώρα μας να μην είναι μεγάλες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για να πάρει πίσω στην κυριότητα του Δημοσίου προστατευόμενους αρχαιολογικούς χώρους, λίμνες, βιότοπους, δάση που με δική της ευθύνη και υπογραφές των υπουργών της, έχουν μεταβιβαστεί στη Μονή Βατοπαιδίου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το θέμα των αρχαιολογικών χώρων, υπάρχει ανακοίνωση από το Υπουργείο Πολιτισμού, την οποία καλόν θα είναι να διαβάσετε. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα, έχω ήδη απαντήσει αναλυτικά όλο αυτό το διάστημα.

ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ: Ο κ. Γιαννόπουλος, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, μετά τις δηλώσεις που έκανε προ ημερών  να μην τις επαναλάβω, τις γνωρίζετε- σήμερα ερωτηθείς ξανά από δημοσιογράφους σε κάποιο Μέσο Ενημέρωσης, αναφέρθηκε σε εσάς προσωπικά, λέγοντας ότι θα ήταν καλύτερα να παραιτηθείτε για τη δική σας αυτοπροστασία. Υπάρχει τέτοιος λόγος; Τι απαντάτε σε βουλευτές οι οποίοι καταφέρονται εναντίον σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα απαντήσω, δεν θα κάνω κανένα σχόλιο.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες υπήρξε μια δικαστική απόφαση σχετικά με τον κ. Κεφαλογιάννη. Έχετε κάποιο σχόλιο...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, κανένα σχόλιο.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: ... Τι μέλλει γενέσθαι με τον κ. Κεφαλογιάννη σε ό,τι αφορά τη θέση του στο κυβερνητικό...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει ήδη εδώ και τρεις ώρες εκδοθεί ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

ΤΕΡΖΗΣ: Επ` αυτού. Ποιος ο λόγος της αναφοράς στη σχετική ανακοίνωση ότι και ως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία στο Εφετείο, δεν είναι προφανές ότι αν απαλλαγεί στο Εφετείο ο κ. Κεφαλογιάννης, δεν θα υπάρχει ζήτημα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε «δεν θα υπάρχει ζήτημα»;

ΤΕΡΖΗΣ: Η ανακοίνωση λέει ότι δεν θα ασκεί πλέον τα καθήκοντά του...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζω πολύ καλά τι λέει, απλώς δεν κατανοώ το ερώτημά σας.

ΤΕΡΖΗΣ: Ποια η σκοπιμότητα να αναφερθεί η διαδικασία, ο δεύτερος βαθμός κρίσης, η Έφεση που θα ακολουθήσει, για ποιο λόγο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα μιλάμε για το αυτονόητο δικαίωμα κάθε πολίτη να προσφύγει σε δεύτερο βαθμό δικαστικής κρίσης.

ΤΕΡΖΗΣ: Διαφωνείτε, δηλαδή, με το κακοπροαίρετο σχόλιο το δικό μου, ότι αυτό ουσιαστικά υπαινίσσεται έτσι μια μη βασιμότητα της πρωτόδικης κρίσης, για να βάζετε το Εφετείο στη μέση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μείνω στο χαρακτηρισμό που μόνο εσείς κάνατε στο σχόλιό σας και δεν θα πω τίποτε περισσότερο.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Χθες, στο δελτίο ειδήσεων του «ΑΝΤΕΝΑ» κύριε Υπουργέ, ο κ. Ιωαννίδης, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, φαίνεται να είχε πει ότι το μοναδικό γήπεδο το οποίο θα υπάρξει στο Βόλο για να χρησιμοποιηθεί για το γκολφ, είναι αυτό το οποίο αγοράστηκε από συγγενή της Υπουργού Εξωτερικών. Θέλετε να σχολιάσετε το θέμα αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζω ότι εκδόθηκε ανακοίνωση, προ ημερών, από την Υπουργό Εξωτερικών. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε περισσότερο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 23 September 2008 - 18:08:41 UTC