Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-09-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 159502061

Έκδοση 1

brf1809

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

" Αύριο, στις 10.00, ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, θα μιλήσει στην ημερίδα με θέμα, «Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός, 60 χρόνια στην υπηρεσία της Ναυτιλίας», που διοργανώνει το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας 2008. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Ευγενίδειο Ίδρυμα. Στις 12.30 θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με το Δανό ομόλογό του κ. Άντερς Ρασμούσεν. Μετά το πέρας της συνάντησης θα γίνουν δηλώσεις προς τα Μέσα Ενημέρωσης. Στις 13.30 θα παρατεθεί γεύμα εργασίας.

" Θα ήθελα να κάνω μια σύντομη αναφορά στη χθεσινή σημαντική εξέλιξη στο θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Έχει, ήδη, κάνει από χθες, αναλυτικές δηλώσεις ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, ως ο αρμόδιος υπουργός που χειρίστηκε το θέμα και με σημαντικά αποτελέσματα. Η κυβέρνηση, λοιπόν -επισημαίνω- μετά από επίμονες και σκληρές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατάφερε να πετύχει: Την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είναι κρίσιμη για τους επενδυτές και που ποτέ δεν μας είχε δοθεί σε όλες τις προηγούμενες προσπάθειες αποκρατικοποίησης.

Τη συνέχιση της χρήσης του ονόματος «Ολυμπιακή» και των ολυμπιακών κύκλων.

Την αξιοποίηση των σημαντικών περιουσιακών στοιχείων της Ολυμπιακής Αεροπορίας και της Ολυμπιακής Αεροπορίας Υπηρεσιών, μέσα από τις νέες εταιρείες.

Την απρόσκοπτη συνέχεια των πτήσεων στις άγονες γραμμές.

Την αδιάκοπη συνέχεια του πτητικού έργου μέχρι την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης και επομένως την αδιάκοπη εξυπηρέτηση των επιβατών.

Τη λειτουργία της νέας εταιρείας με slots που θα αντιστοιχούν στο 65% των διαθέσιμων. Η δέσμευση αυτή αφορά μόνο την πρώτη ημέρα ολοκλήρωσης αποκρατικοποίησης.

Από την επόμενη ημέρα, ο νέος επενδυτής έχει τη δυνατότητα άμεσης ανάπτυξης της εταιρείας. Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία, αν σκεφτεί κανείς, ότι στο προηγούμενο μοντέλο της Sabena, η οποία επίσης είχε διαπραγματευθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η νέα βελγική αεροπορική εταιρεία ξεκίνησε σε μέγεθος μόλις 38% του προηγούμενου μεγέθους της, χωρίς να διατηρήσει καν το όνομά της και μάλιστα με σημαντικά προβλήματα κατά τη μετάβαση στο νέο σχήμα. Αυτά ως μια σύντομη αναφορά σε μια δουλειά, η οποία κατέληξε χθες με επιτυχία. Βεβαίως, έχει δρόμο ακόμη μπροστά, ώσπου να επιτευχθεί ο τελικός στόχος. Ο κ. Χατζηδάκης έχει κάνει αναλυτική αναφορά και στα εργασιακά ζητήματα και σε άλλα ζητήματα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σας έχουμε ρωτήσει και παλαιότερα, νομίζω όμως ότι σήμερα είναι μια καλή ευκαιρία να επανέλθω. Παρακολουθώντας τα δελτία ειδήσεων αλλά και βλέποντας αντιδράσεις από ορισμένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, εσείς πρωταγωνιστείτε και στα δελτία ειδήσεων και στα σχόλια από κάποιους συναδέλφους σας. Πιστεύετε ότι έχετε στοχοποιηθεί από κάποιους και αν ναι, θα ήθελα να ρωτήσω, γιατί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ρωτήθηκα για το ίδιο θέμα και πάλι χθες, ή προχθές.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Ναι, αλλά χθες στα δελτία ειδήσεων σας είχαν ως βασικό θέμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παραμένει η ίδια απάντηση.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ο κ. Τσιτουρίδης, χθες, με τον τρόπο του, σας απείλησε λέγοντας ότι καλό είναι να μην μιλήσει και δημοσιοποιήσει διαλόγους που έχει κάνει μαζί σας. Τι εννοούσε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι αυτά είναι στη δική σας λεκτική. Δεν τα άκουσα πουθενά να λέγονται από τον κ. Τσιτουρίδη. Το εντελώς αντίθετο. Ο κ. Τσιτουρίδης, χθες, έδωσε τρεις συνεντεύξεις στις οποίες ξεκαθάρισε ότι ουδείς του έδωσε ουδεμία εντολή να πράξει αυτό το οποίο ήταν εντός του καθήκοντός του -όπως σας είπα και προχθές- όπως και των άλλων υπουργών. Άρα, θα σας παρακαλέσω πολύ να μη διαστρεβλώνετε τις δηλώσεις κανενός υπουργού ή πρώην υπουργού ή στελέχους της κυβέρνησης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μιας και είμαστε σε αυτό το θέμα τότε, να ρωτήσω: Άκουσα τον κ. Τραγάκη να σας χαρακτηρίζει «αναντικατάστατο». Τόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για τη Νέα Δημοκρατία για την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό έχει διπλή όψη. Προφανώς, είναι και πολύ τιμητικό για μένα αυτό που λέτε, αλλά η ζωή έχει αποδείξει τα πράγματα και δεν χρειάζεται να επαναλάβω τίποτε. Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο. Πολύ περισσότερο, δεν θα κάνω σχόλιο που να αφορά δηλώσεις που έχουν γίνει για μένα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Άρα, θεωρείτε ότι είστε αναντικατάστατος, σ` αυτό, όταν λέτε ότι η ζωή έχει αποδείξει τα πράγματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, η ζωή έχει και μια ρήση στη λαϊκή σοφία του Έλληνα. Σ` αυτό σας παραπέμπω.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν μας τη λέτε, αυτή τη λαϊκή ρήση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε «κιού» για το βράδυ;

ΚΑΤΣΑΒΟΥ: Σε διαφορετικό θέμα. Σχετικά με τα τεκμήρια, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», ο κ. Αλογοσκούφης έχει καταλήξει στις οριστικές του αποφάσεις και αναφέρεται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι το μέγιστο όριο θα είναι 12.000 ευρώ και ότι θα εξαιρούνται μισθωτοί και συνταξιούχοι. Ήθελα να ρωτήσω αν έχετε κάποια εικόνα και εσείς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μόλις χθες ή προχθές, ο κ. Αλογοσκούφης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου -αλλά και τη Δευτέρα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε- έδωσε ξεκάθαρη απάντηση για το θέμα. Δεν υπάρχει τίποτε περισσότερο να προσθέσω στα όσα έχει πει ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι για την Ολυμπιακή; Στο διαγωνισμό που θα προκηρύξει το ελληνικό Δημόσιο για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, προτίθεστε να βάλετε όρο ότι ο επενδυτής ο οποίος θα αγοράσει την Ολυμπιακή, θα είναι υποχρεωμένος να διατηρήσει τα δρομολόγια στις άγονες γραμμές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι αναφέρθηκε χθες σε αυτό και ο κ. Χατζηδάκης. Και σε αυτό τον τομέα η επιτυχία είναι σημαντική. Δηλαδή, δεν πρόκειται να γίνει κανενός είδους μείωση στα δρομολόγια των άγονων γραμμών. Είναι μύθος, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, αυτό που λένε κάποιοι, ότι εάν ιδιωτικοποιηθεί η Ολυμπιακή Αεροπορία, θα μείνουν τα νησιά χωρίς αεροπορική σύνδεση. Η επιδότηση και η κάλυψη των άγονων γραμμών είναι κοινοτική υποχρέωση του κράτους. Και αυτή η υποχρέωση δεν επηρεάζεται από το εάν η εταιρεία που τα εκτελεί, είναι δημόσια ή ιδιωτική.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εξ αφορμής της ερώτησης για τα τεκμήρια, που σας τέθηκε προηγουμένως. Υπάρχουν πολλοί βουλευτές, ανάμεσά τους ο κ. Μανώλης, ο οποίος θεωρεί ότι με τις κινήσεις αυτές που έκανε ο κ. Αλογοσκούφης και τις διατύπωσε σήμερα στον «Real FM», ότι τρομοκράτησε τον κόσμο, τρομοκράτησε τους φορολογούμενους και αναγκάστηκε τελικά να πάρει τα μισά πίσω. Θα επιμείνω στη λογική αυτή του κ. Μανώλη. Θεωρείτε πως ένας υπουργός που τρομοκρατεί τους πολίτες πρέπει να παραμείνει στη θέση του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών έχει αποδείξει στα πέντε χρόνια που είναι σε αυτή τη θέση, ότι κάνει πάρα πολύ καλά τη δουλειά του. Σας θυμίζω ότι έχει επί πέντε χρόνια ασκήσει πολιτική, με την οποία ουσιαστικά, αυτό που έκανε, είναι ότι έβαλε τη χώρα σε μια τελείως διαφορετική νοοτροπία από ότι οι προηγούμενοι. Νοοτροπία που δεν την επισημαίνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος που βρίσκεται ενώπιόν σας, αλλά την έχει επισημάνει πλειστάκις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν ελέγχων οι οποίοι έχουν γίνει στην προσπάθεια που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια για τη μείωση των ελλειμμάτων, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης. Δεν σχολιάζω δηλώσεις βουλευτών. Αυτά τα οποία είπα, αφορούν τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών. Όχι ως απάντηση δηλαδή δήλωσης βουλευτού.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν είναι κενή περιεχομένου η διαβεβαίωση της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους στην Ολυμπιακή ότι προσφέρει την απόλυτη κάλυψη στους εργαζόμενους από τη στιγμή που όλοι απολύονται και ο νέος ιδιοκτήτης δεν δεσμεύεται καθόλου ότι θα τους προσλάβει; Είναι στη διακριτική του ευχέρεια να τους προσλάβει και δεν βλέπω να έχει κανένα λόγο να τους προσλάβει με τις ίδιες εργασιακές σχέσεις και τις ίδιες αποδοχές. Αλλά, ανεξάρτητα από αυτό, δεν κατοχυρώνει καμία θέση εργασίας η κυβέρνηση, κανένα δικαίωμα στην εργασία των εργαζομένων, παρά μόνο τους προσφέρει μερικά προγράμματα εθελουσίας εξόδου, που σημαίνει απολύσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ανακοινώθηκε αναλυτικό πρόγραμμα. Κατ` αρχάς η εθελούσια έξοδος, δεν σημαίνει απολύσεις. Αυτό είναι μια καινοφανής θεωρία την οποία αναπτύσσετε. Το πρόγραμμα είναι αναλυτικό, είναι συγκεκριμένο, έχει πολύ συγκεκριμένους αριθμούς το πόσοι είναι οι εργαζόμενοι σήμερα και πόσοι από αυτούς είναι συμβασιούχοι. Έχουν βρεθεί, ήδη, πάνω από 14.000 θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα, για να μπορούν να γίνουν μετατάξεις για όσους το επιθυμούν. Υπάρχουν προγράμματα εθελουσίας εξόδου, που σημαίνει ότι θα συνταξιοδοτηθούν εργαζόμενοι που έχουν κάποιες χιλιάδες ένσημα. Αυτά τα έχει ήδη αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης. Σε κάθε περίπτωση, στη μεταβατική περίοδο, οι εργαζόμενοι της Ολυμπιακής θα συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά, δηλαδή με τους ίδιους όρους που εργάζονται και σήμερα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πού θα εργάζονται; Στην καινούργια εταιρεία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα εργάζονται κανονικά στην εταιρεία, η οποία δεν έχει αλλάξει ακόμη status. Στη συνέχεια έχει διασφαλιστεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η συνέχεια της εργασιακής σχέσης, είτε πρόκειται να είναι εργαζομένων, που είναι μόνιμοι, είτε συμβασιούχων. Υπάρχουν, δηλαδή, σχέδια τα οποία κατατέθηκαν χθες από τον κ. Χατζηδάκη, για το πώς μπορεί να γίνουν αυτές οι προσαρμογές στην πορεία των επόμενων μηνών και να δοθεί απάντηση στο μείζον ερώτημα που κάθε εργαζόμενος έχει, τι θα γίνει με το μέλλον του. Επαναλαμβάνω και πάλι: Το σημαντικό είναι ότι έχουν βρεθεί πάρα πολλές θέσεις εργασίας, χιλιάδες περισσότερες θέσεις εργασίας στο δημόσιο Τομέα, στις οποίες μπορεί όποιος εργαζόμενος το επιθυμεί, να μεταταγεί. Αριθμός εργαζομένων -μεγάλος όπως φαίνεται από τον αριθμό των ενσήμων που έχουν και των ετών εργασίας- μπορεί να επιθυμεί να βγει στη σύνταξη με εθελουσία, την οποία επίσης, όπως ειπώθηκε, θα χρηματοδοτήσει το κράτος.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, αρκετοί πρώην υπουργοί και βουλευτές, μοιάζει σα να κάνουν ομαδική ψυχανάλυση, μόνο που το κάνουν φωναχτά και αναφέρομαι στις δηλώσεις του κ. Πολύδωρα, ο οποίος παρομοίωσε τον Πρωθυπουργό, ως Ρωμαίο αυτοκράτορα, επιτέθηκε εναντίον της κ. Μπακογιάννη, μίλησε για «χρυσά αγόρια». Σήμερα στον «ALPHA», ο κ. Γιαννόπουλος, επανήλθε  θα έχει ενδιαφέρον να τη διαβάσετε τη συνέντευξή του- λέγοντας εν πάση περιπτώσει, ότι όσοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου θα πρέπει να πάνε στο σπίτι τους και έκανε αναφορά στις δημοσκοπήσεις. Αυτή η εικόνα, η οποία εμφανίζει το κόμμα σας καθημερινά στα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, σας απασχολεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μείνω μόνο στο ότι δεν σχολιάζω δηλώσεις βουλευτών και δεν θα πω τίποτε περισσότερο.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στο θέμα της Ολυμπιακής μια διαδικαστική ερώτηση: Πρώτον, έχει η κυβέρνηση υπόψη της κάποιες συγκεκριμένες κρούσεις από επενδυτές; Και δεύτερον, ο υποψήφιος επενδυτής θα υποχρεωθεί σε εκ νέου διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή πώς θα αναγκαστεί να διατηρήσει αυτό το (δεν ακούγεται) έργο που έχει η Ολυμπιακή τώρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, θεωρώ ότι έχει καλυφθεί από την απάντηση που έδωσα προηγουμένως. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο  που θεωρώ ότι είναι σημαντικό ερώτημα- θα σημειώσω ότι αυτή ήταν και η μεγάλη προσπάθεια και αυτή είναι και η επιτυχία που είχαμε, χθες, στη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δηλαδή, το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκλεισε στη διαπραγμάτευση του ελληνικού Δημοσίου με την Κομισιόν και ως εκ τούτου, καθαρά τα πράγματα από εδώ και πέρα μπορεί να οδηγηθούν σε επενδυτικό σχήμα, χωρίς να υπάρχει το οποιοδήποτε πρόβλημα του επενδυτή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχει, δηλαδή, τελειώσει η υπόθεση, η οποία αφορούσε το μεγάλο ζήτημα αντιπαράθεσης με επιχειρήματα και των δύο πλευρών και εννοώ του ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Άρα, καθαρή η νέα εταιρεία θα μπορεί να αναζητήσει επενδυτή ή επενδυτές ή επενδυτικό σχήμα, δεν το γνωρίζω αυτό. Θα μείνω σε όσα είπε επ` αυτού χθες ο κ. Χατζηδάκης, που ήταν και το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας. Νομίζω ότι είναι απολύτως ξεκάθαρο αυτό που σας είπα.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, λοιπόν, ο επενδυτής μιλάει μόνο με την ελληνική κυβέρνηση, με κανέναν άλλον.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάει με την εταιρεία. Θα γίνει, όπως πρέπει να γίνει, διαγωνισμός, ό,τι προβλέπεται στις συμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, θεωρείτε επιτυχία το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έβαλε, κατά τη γνώμη μου, ταπεινωτικό όρο να υπάρχει Επίτροπος που να ελέγχει άμεσα, να τεθεί όλη η διαδικασία υπό την άμεση εποπτεία τη δική της και κατά τη γνώμη μου μια ταπεινωτική διαδικασία, τη θεωρείτε ως επιτυχία και ταυτόχρονα σας εκβιάζει ότι αν το θέμα δεν τελειώσει θα ανοίξει το φάκελο με τα 850 εκατομμύρια χρέη που υπάρχουν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε πάντοτε μια διαφορετική οπτική από τη δική μου. Προφανώς, αυτό είναι και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της τοποθέτησής σας. Θα σας πω και πάλι ότι η Ολυμπιακή Αεροπορία  το είχα πει στο παρελθόν- παράγει έλλειμμα πλέον του 1.000.000 ευρώ την ημέρα, έλλειμμα το οποίο πληρώνουν οι πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων. Οι ζημίες που παρουσιάζει είναι συσσωρευμένες σε περισσότερα από 2,6 δις ευρώ, την ίδια στιγμή που ξένες ιδιωτικές εταιρείες, όπως είναι η Lufthansa και η British Airways 100% ιδιωτικές, αλλά και η Iberia, που είναι κατά 95% ιδιωτική, πολλαπλασιάζουν κάθε χρόνο τα κέρδη τους. Εάν εσείς πιστεύετε ότι θα πρέπει να συνεχίσει μια διαδικασία στην οποία οι Έλληνες πολίτες θα φορολογούνται και θα πληρώνουν για το έλλειμμα ύψους 1.000.000 ευρώ την ημέρα της Ολυμπιακής Αεροπορίας, έχουμε τελείως διαφορετική αντίληψη για την οικονομική αντιμετώπιση των πραγμάτων.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά οι φορολογούμενοι Έλληνες θα συνεχίζουν να πληρώνουν και τους ιδιώτες με διάφορους τρόπους, αλλά ποιο είναι το πρόβλημα από τη στιγμή που βλέπουμε ότι σε έξι μήνες η αμερικανική κυβέρνηση έχει δαπανήσει 930 δις δολάρια για να σώσει τις χρεωκοπημένες τράπεζες στην Αμερική.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δυστυχώς, δεν έχουμε την οικονομία της Αμερικής.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τα προηγούμενα που αναφέρατε κ. Υπουργέ είναι και ένα είδος αυτοκριτικής για την κυβέρνησή σας, γιατί για πέντε χρόνια χρεώνετε τον ελληνικό λαό με 1,1 εκατ. ευρώ την ημέρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η τοποθέτησή μου για το 1 εκατ. και πλέον ευρώ την ημέρα, είναι τοποθέτηση η οποία έγινε για πρώτη φορά στο press room της Ζαλοκώστα. Ίσως το θυμάστε. Τότε είχα, μάλιστα, δεχθεί και επικριτικά σχόλια από πολλές πλευρές. Δεν έχει σημασία, όμως, αυτό -και εννοώ από εργαζόμενους σε συνδικαλιστικούς φορείς της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Αυτό αποδεικνύεται να είναι η αλήθεια, όμως, κάποια χρόνια μετά. Σε ό,τι αφορά, τώρα, αυτό που είπατε: Υποθέσεις τέτοιου είδους, τόσο μεγάλων εταιρειών ως διελκυστίνδες μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -όπως αντιστοίχως συμβαίνει μεταξύ του γαλλικού Δημοσίου ή του βελγικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- δεν είναι υποθέσεις που κλείνουν μέσα σε ένα-δύο μήνες. Χρειάστηκε πολύς χρόνος, χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες, χρειάστηκε συστηματική δουλειά για να φθάσουμε εκεί. Το γεγονός ότι σήμερα μπαίνει ένα τέλος -τους επόμενους μήνες ολοκληρώνεται αυτό το τέλος- στο χρέος ενός 1 εκατ. ευρώ την ημέρα -το έλλειμμα που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες- είναι πάρα πολύ σημαντικό ως μια ακόμα μεγάλη μεταρρύθμιση, υπέρ ουσιαστικά της εθνικής οικονομίας και άρα και του καθενός πολίτη ξεχωριστά.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μετά την υπόθεση της Ολυμπιακής, να περιμένουμε εξελίξεις και στο θέμα του ΟΣΕ και αν ναι, υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο να σας πω. Ωστόσο, σας θυμίζω ότι ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Χατζηδάκης έχει κάνει δημόσιες δηλώσεις όπου αναφέρθηκε στην αναδιοργάνωση που επιχειρείται στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος, στον οποίον επίσης υπάρχουν τεράστια οικονομικά προβλήματα.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Έχετε κάποια εξήγηση γιατί το τελευταίο διάστημα είστε προσφιλής στόχος του κ. Καρατζαφέρη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτείστε τον ίδιο.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Εσείς αν έχετε κάποια εξήγηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Δεν μπαίνω σε αυτή τη βάσανο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας εξηγήσετε ή μάλλον να μας πείτε ποιος ευθύνεται, κατά τη γνώμη της κυβέρνησης, για το γεγονός ότι έχει χάσει τεράστιο μερίδιο αγοράς η Ολυμπιακή τα τελευταία χρόνια έναντι του ιδιώτη ανταγωνιστή της, της Aegean; Ήταν πιο ικανοί οι ιδιώτες; Ήταν πιο άχρηστες οι διοικήσεις που διόρισε η ελληνική κυβέρνηση; Γιατί έχασε μερίδιο; Μήπως ήταν προγραμματισμένο να συρρικνωθεί, ακριβώς για να περάσει στους ιδιώτες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει ακουστεί πολλές φορές αυτό το επιχείρημα, στο οποίο απάντησε αναλυτικά χθες ο κ. Χατζηδάκης. Είναι ένα επιχείρημα το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Εγώ θέλω να σας θυμίσω, εάν δεν θυμάστε τα ποσοστά, ότι όταν ξεκίνησε η νέα ιδιωτική εταιρεία που υπάρχει στην Ελλάδα  και αυτό έγινε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ- ξεκίνησε από το μηδέν και έφθασε στο 40% της αγοράς και επί των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας από το 40% έγινε 49%. Δηλαδή, είχαμε από το μηδέν στο 40% την ανάπτυξη μιας εταιρείας  εμείς είμαστε υπέρ της επιχειρηματικότητας, αλλά σας δίνω τα ποσοστά που είναι καταλυτικά ως απάντηση σε αυτό που λέτε- και στα τελευταία πέντε χρόνια το 40% έγινε 49%.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 18 September 2008 - 14:28:07 UTC