Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-07-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 147492378

Έκδοση 1

brf1007

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 10 Ιουλίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να ρωτήσω, αν κατά την άποψή σας, υπάρχει πολιτική συνεννόηση, ομοψυχία και αλληλεγγύη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, διότι μετά τον Πέτρο Τατούλη, τον Σίμο Κεδίκογλου, τον Γιάννη Μανώλη και ο Σάββας Τσιτουρίδης με δηλώσεις του εξέφρασε τη δυσφορία του για την κυβερνητική πολιτική.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ ξέρω ότι οι βουλευτές του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας εκφράζουν όπως πάντα, με πνεύμα απόλυτης ελευθερίας, τις απόψεις τους. Καταθέτουν τις θέσεις τους και αυτή ακριβώς η κατάθεση των θέσεων, των απόψεων είναι που μας πηγαίνει μπροστά. Είναι που εξασφαλίζει στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, τότε γιατί την ημέρα που ο κ. Σίμος Κεδίκογλου έκανε κάποια κριτική σε συγκεκριμένες νοοτροπίες κυβερνητικών στελεχών, έσπευσε η κυβέρνηση να «τραβήξει το αυτί»;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτές είναι δικές σας ερμηνείες, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

ΚΟΡΑΗ: Θα αναφερθώ σε αυτό το θέμα που έχει προκύψει από χθες με τη Siemens, με τη συμφωνία που είναι σε εξέλιξη της ΔΕΗ με τη Siemens. Χθες και η κυβέρνηση και η ΔΕΗ επικαλέστηκαν το επιχείρημα ότι δεν διεκδίκησε, χάρισε γύρω στα 3 εκατομμύρια ευρώ στη συγκεκριμένη εταιρεία, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν συνεπής στις συμβατικές της υποχρεώσεις και ένα έργο το οποίο ήταν να παραδοθεί το 2007, τελικά στη συνολική του μορφή θα παραδοθεί το 2010 περίπου. Ένα, λοιπόν, από τα επιχειρήματα ήταν ότι δεν προχώρησε στη συγκεκριμένη κίνηση η ΔΕΗ, διότι θα έχανε την επιχορήγηση που είχε από το Γ΄ΚΠΣ. Αυτό όμως δεν στηρίζεται από πουθενά, δεν βγαίνει. Θέλω μια νέα σας απάντηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε ο κ. Ρουσόπουλος χθες αναφέρθηκε και σας διάβασε τμήματα, αποσπάσματα από την ανακοίνωση της ΔΕΗ. Τα ειδικά θέματα, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι αντικείμενο της ενημέρωσης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Επί λέξει είπε ο κ. Ρουσόπουλος χθες: «Γνωρίζω ότι έγινε μια αναλυτική ανακοίνωση, χθες, από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ» και σας διάβασε μερικά αποσπάσματα. Αυτή η απάντηση που έδωσε ο κ. Ρουσόπουλος, ισχύει. Δεν έχω να προσθέσω κάτι.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Στο ίδιο θέμα, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής, γιατί διαβάσαμε χθες, ξέρουμε τι είπε ο κ. Ρουσόπουλος και ήδη το ερώτημα είναι εάν η κυβέρνηση βρίσκει ικανοποιητική την εξήγηση που δίνει η ΔΕΗ, θέτοντας το δίλλημα ή τα λεφτά από το Γ΄ΚΠΣ ή τις ποινικές ρήτρες. Θέλω να πω ότι ένα τέτοιο δίλλημα μπορεί πάντα να είναι σε βάρος του Δημοσίου. Ικανοποιεί την κυβέρνηση η απάντηση της ΔΕΗ ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η απάντηση που έδωσε χθες ο κ. Ρουσόπουλος, αναφερόμενος στην ανακοίνωση της ΔΕΗ, καλύπτει όλα αυτά τα θέματα. Δεν έχω να προσθέσω κάτι.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επ` αυτού. Δηλαδή, να καταλάβουμε ότι η σύμβαση αυτή και όχι μόνο, φαντάζομαι και οι υπόλοιπες σαν τη σύμβαση αυτή που μιλάμε, γράφτηκε «δια χειρός» Siemens. Γιατί μονά-ζυγά κέρδισε η Siemens και έχανε πάντα το Δημόσιο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ευχαρίστως, θα σας στείλω μετά τη σημερινή ενημέρωση, την ανακοίνωση της ΔΕΗ για να δείτε όλα τα στοιχεία. Διότι αναφέρεστε σε δήθεν πραγματικά περιστατικά που δεν είναι υφίστανται.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Κανένα περιστατικό. Στην πραγματικότητα αναφέρθηκα που λέει ότι σε κάθε περίπτωση έχανε το Δημόσιο. Ποιος την έγραψε αυτή τη σύμβαση τελικά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή είναι δική σας ερμηνεία. Όπως σας είπε και χθες ο κ. Ρουσόπουλος από το Διοικητικό Συμβούλιο δεν χάθηκε το δικαίωμα να ζητηθεί η ποινική ρήτρα. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, η οποία είναι μια εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, διατηρεί όπως όλα τα διοικητικά συμβούλια το δικαίωμα να πράξει εκείνο το οποίο κρίνει ότι πρέπει να πράξει, προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα και της εταιρείας και βεβαίως των Ελλήνων πολιτών. Αυτό το δικαίωμα δεν χάθηκε.

ΚΑΠΡΑΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω εάν έχει οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στο Παρίσι και αν έχετε να μας πείτε κάτι επ` αυτού.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Φαντάζομαι ότι αύριο θα έχω περισσότερες λεπτομέρειες, δηλαδή, παραμονή της αναχώρησης του Πρωθυπουργού και είτε ο κ. Ρουσόπουλος είτε εγώ στην αυριανή ενημέρωση θα σας δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες ή αν υπάρχει το πρόγραμμα νωρίτερα, θα το πληροφορηθείτε βεβαίως από ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, όπως γίνεται συνήθως.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ενώ στην αρχή το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι θα αρνούνταν να συμμετάσχει στη Διακομματική, χθες είπε ότι θα καταθέσει τις προτάσεις του. Η κυβέρνηση εκτιμά ως αναδίπλωση τη στάση του ΠΑΣΟΚ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εμείς περιμένουμε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ανταποκριθούν στην πρωτοβουλία την οποία πήραμε με την επιστολή που έστειλε ο Πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Σιούφα, προκειμένου μέσα στους χρόνους τους οποίους σας περιέγραψε και ο κ. Ρουσόπουλος, από αυτή εδώ τη θέση τη Δευτέρα, να έχουν κατατεθεί οι προτάσεις των κομμάτων, που είναι βεβαίως καλοδεχούμενες, ώστε με τη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής τον ερχόμενο Οκτώβριο, δηλαδή, σε τρεις μήνες από τώρα, να συσταθεί η Διακομματική Επιτροπή και να συζητηθούν εκεί όλα αυτά τα θέματα.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα επανέλθω στο θέμα της Siemens. Το γεγονός ότι η ΔΕΗ με την ανακοίνωσή της επικαλείται κάποια επιχειρήματα τα οποία αντικρούονται. Αυτό δεν είναι ένα θέμα για την κυβέρνηση ότι πρέπει να ψάξει περισσότερο το θέμα; Δηλαδή, εδώ απλώς μας διαβάσατε τις ανακοινώσεις της ΔΕΗ. Δεν το θέλουμε εμείς αυτό. Εμείς θέλουμε σχόλιο της κυβέρνησης. Υπάρχει ένα θέμα με τη Siemens και με τη σύμβαση την οποία υπέγραψε με τη ΔΕΗ, η ΔΕΗ έδωσε τη δική της απάντηση, υπάρχουν ενστάσεις, τι λέει η κυβέρνηση; Θα ψάξει αυτές τις ενστάσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μένω σε όσα σας είπαμε χθες.

ΚΟΡΑΗ: Ή υιοθετείτε πλήρως την απάντηση της ΔΕΗ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μένω σε όσα σας είπαμε χθες.

ΚΟΡΑΗ: Δεν μας δίνετε σαφείς απαντήσεις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα ότι επανέρχεται η αμερικανική εταιρεία δικηγόρων για ελέγχους...

ΚΟΡΑΗ: Της «Ελευθεροτυπίας», προσθέτω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: ... ήθελα να ρωτήσω, εκτός από τον εσωτερικό έλεγχο στη Siemens, κάνει και εσωτερικό έλεγχο στο Δημόσιο; Ελέγχει τις συμβάσεις του Δημοσίου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το πώς ελέγχονται οι συμβάσεις στο πλαίσιο του ελληνικού και του κοινοτικού δικαιακού πλαισίου είναι καλά γνωστό. Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες τους οποίους η χώρα μας εφαρμόζει απαρέγκλιτα. Δεν έχω να προσθέσω κάτι πάνω σε αυτό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν υφίσταται, δηλαδή, κίνδυνος  σύμφωνα με την εφημερίδα- διαρροής απορρήτων στην αμερικανική εταιρεία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν βλέπω κανένα τέτοιο κίνδυνο.

ΤΣΟΡΑΚΗΣ: Γιατί συγκεκριμένα του εθνικού και του ευρωπαϊκού; Υπάρχει κάτι που έχει αιτηθεί και δεν...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Να σας πω, για να μην υπάρξει καμία παρανόηση: Όπως γνωρίζετε, η χώρα μας είναι μια από τις 27 χώρες που είναι πλήρη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει διαμορφωθεί ένα πλέγμα δικαίου για τις 27 αυτές χώρες, που είναι δεσμευτικό για τις χώρες που είναι μέλη. Υπάρχουν τομείς του Δικαίου που έχουν βέβαια καθαρά εθνικό χαρακτήρα. Αλλά, η χώρα μας είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετέχει ενεργά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι πια ένα από τα παλαιά μέλη, πλήρη μέλη, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και συνεπώς, έχει και δεσμεύσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεσμεύσεις τις οποίες εμείς επιλέξαμε να έχουμε. Διότι, όπως γνωρίζετε, είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επειδή θέλουμε να είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ότι υπάρχει ένα κοινοτικό Δίκαιο, είναι γνωστό. Δεν σας λέω τίποτε καινούργιο. Αυτονόητα πράγματα σας λέω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αν κατάλαβα καλά από αυτά που είπε και ο κ. Αλογοσκούφης, εξερχόμενος από τη συνεργασία του με τον Πρωθυπουργό, μας προϊδεάζει για τις χειρότερες ημέρες που έρχονται. Οι καλύτερες ημέρες που υποσχόταν ο Πρωθυπουργός πότε θα έρθουν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ Αλογοσκούφης και χθες, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και σήμερα αναφέρθηκε στη δυσμενή διεθνή συγκυρία, η οποία είναι σε όλους γνωστή. Και δεν θα πρέπει, βεβαίως, να διαφεύγει της προσοχής ότι μια τέτοια διεθνής συγκυρία, όπως είναι μεταξύ των άλλων η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου, η μεγάλη αύξηση πρώτων υλών, πρώτων υλών στο γεωργικό τομέα, είναι φυσικό να επηρεάζει και τη χώρα μας. Από την άλλη μεριά, ο κ. Αλογοσκούφης, στη σημερινή του δήλωση επισημαίνει: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι περνά μια δύσκολη διεθνώς συγκυρία και η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει το καλύτερο δυνατό, προκειμένου η δύσκολη αυτή συγκυρία να περάσει με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις για την Ελλάδα». Η Ελλάδα δεν είναι μια νήσος μέσα στο διεθνές στερέωμα, μέσα στην Ευρώπη. Και στην τελευταία παράγραφο της χθεσινής του δήλωσης, ο κ. Αλογοσκούφης λέει: «Και στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις. Αλλά, θα έλεγα ότι σε σχέση με άλλες οικονομίες της Ευρώπης, η οικονομική ανάπτυξη παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερο δυναμισμό στη χώρα μας». Αυτό είναι γνωστό. Έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης που είναι σχεδόν διπλάσιοι από το μέσο όρο του ρυθμού ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς, η χώρα μας βρίσκεται -αυτό θέλει να πει ο κ. Αλογοσκούφης- - όσον αφορά το συγκεκριμένο τομέα, σε καλύτερο επίπεδο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι οι επιπτώσεις δεν υπάρχουν και για τη χώρα μας. Δηλαδή, δεν θα έπρεπε ο κ. Αλογοσκούφης να αναφερθεί σε αυτό το θέμα για το οποίο όλοι μιλάνε στην Ευρώπη; Δεν θα έπρεπε να επισημάνει στους Έλληνες πολίτες ότι υπάρχουν αυτά τα συγκεκριμένα θέματα; Δεν θα έπρεπε να κάνει τις αναφορές που κάνει; Αν δεν το έκανε, τότε θα βρίσκονταν κάποιοι, οι οποίοι θα έλεγαν δικαίως στον κ. Αλογοσκούφη και την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να αποκρύψει ορισμένα στοιχεία από τους Έλληνες πολίτες. Ε, αυτό δεν θα το κάνουμε. Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να είναι πλήρως και πολύ καλά πληροφορημένοι. Ταυτόχρονα, ο κ. Αλογοσκούφης επαναβεβαίωσε σήμερα, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, τις πρωτοβουλίες τις οποίες έχουμε πει ότι θα αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση από το Σεπτέμβριο και μετά, προκειμένου να διασφαλίσουμε, όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, ότι και η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας θα διατηρηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό και η αύξηση της απασχόλησης και η καλή κατάσταση που έχουμε αναφορικά με τη μείωση της ανεργίας τα τελευταία χρόνια. Είπε, επίσης, ότι θα αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός και θα υπάρξει στήριξη των κοινωνικών εκείνων ομάδων που πλήττονται περισσότερο από τη διεθνή οικονομική κρίση. Αυτά όλα, λοιπόν, που έχουμε πει, ασφαλώς και θα τα κάνουμε πράξη. Μέσα σε ένα διεθνές οικονομικό περιβάλλον, το οποίο - -επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά- - δεν είναι και το πιο ευνοϊκό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Γιατί οι πρωτοβουλίες παραπέμπονται το Σεπτέμβριο και όχι τώρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διότι, όπως είπαμε και άλλες φορές και από αυτή τη θέση, αλλά και δια στόματος των αρμοδίων υπουργών, όλες αυτές οι πρωτοβουλίες προκειμένου να αποδώσουν, χρειάζονται την απαραίτητη χρονική προετοιμασία, την απαραίτητη τεχνική προετοιμασία. Δεν αρκεί να ανακοινώσει κάποιος κάτι. Σημασία έχει να ανακοινώσει κάτι και να το εφαρμόσει έτσι, ώστε να έχει αποτελέσματα. Να έχει αποτελέσματα για το μέσο Έλληνα πολίτη και κυρίως για εκείνους οι οποίοι θα ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερο από αυτές τις πρωτοβουλίες. Δηλαδή, τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Είπε χθες ο κ. Μεϊμαράκης ότι εάν το ΠΑΣΟΚ εξωθήσει τα πράγματα προς την κατεύθυνση των εκλογών ή αν κάποιος βουλευτής τολμήσει να ρίξει την κυβέρνηση, τότε η χώρα θα μπει σε περιπέτεια. Θα ήθελα να μου πείτε εάν συμμερίζεστε την άποψή του. Και το δεύτερο, είπε ότι σε αυτή την περίπτωση όποιος αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία, ουσιαστικά θα αναλάβει και το κόστος της παραγραφής τυχών αδικημάτων για το σκάνδαλο της Siemens. Η κυβέρνηση βλέπει να απεργάζονται τέτοια σενάρια κάποια κέντρα παραγραφής ή ανατροπής της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ ξέρω ότι το νόημα των όσων είπε ο κ. Μεϊμαράκης είναι σαφές. Είπε ότι είναι σαφές ότι υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα. Είπε ότι η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία στη Βουλή. Έχει πλειοψηφία στη Βουλή με την οποία - - και σας το υπενθυμίζω για μια ακόμη φορά - - υπερψηφίστηκαν όλα ανεξαιρέτως τα νομοσχέδια και μάλιστα σημαντικά νομοσχέδια και σημαντικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση στη Βουλή. Η κυβέρνηση - -προσθέτω εγώ, αλλά είμαι βέβαιος ότι αυτό είναι και το νόημα των όσων είπε ο κ. Μεϊμαράκης- - προωθεί ακάθεκτα χωρίς εκπτώσεις το έργο της και τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες. Τις μεταρρυθμιστικές της πρωτοβουλίες για βελτίωση του πλαισίου μέσα στο οποίο ζουν καθημερινά όλοι οι Έλληνες πολίτες. Και οι αλλαγές αυτές, αυτές οι πρωτοβουλίες είναι καλά γνωστές σε όλους. Κυρίως στους Έλληνες πολίτες από την εποχή πριν από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση του περασμένου Σεπτεμβρίου. Και ακριβώς επειδή οι Έλληνες πολίτες γνώριζαν και εξακολουθούν να γνωρίζουν αυτές τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες, αυτές τις προθέσεις τις οποίες είχε και εξακολουθεί να έχει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ανέθεσε ξανά η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών στην κυβέρνηση την ευθύνη για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης για δύο συνεχόμενες ημέρες που ο κ. Τσίπρας αποκαλεί τη διακομματική επιτροπή που προτείνει ο Πρωθυπουργός, ως διακομματική της πλάκας και επίσης θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχουν σκέψεις για την κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης ισολογισμών στις εφημερίδες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να σχολιάσω τις τοποθετήσεις κανενός πολιτικού αρχηγού. Ο καθένας κρίνεται από τον τρόπο με τον οποίο τοποθετείται σε σημαντικές πρωτοβουλίες. Και η πρόταση για τη σύσταση της διακομματικής επιτροπής, προκειμένου να συζητηθούν και να διατυπωθούν προτάσεις για συγκεκριμένα θέματα, είναι μια πολύ ουσιαστική πρωτοβουλία. Ο καθένας, λοιπόν, στέκεται απέναντι στις ευθύνες του. Για το δεύτερο θέμα δεν υπάρχει κάτι να σας πω.

ΚΟΡΑΗ: Άκουσα με πολύ προσοχή πριν που λέγατε για την ελευθερία της έκφρασης που αναγνωρίζετε στους βουλευτές. Δηλαδή και ο κ. Τατούλης είναι ελεύθερος, να αποδομεί όπως πολύ συχνά κάνει, την κυβερνητική πολιτική, να αμφισβητεί το μεταρρυθμιστικό προφίλ του Κώστα Καραμανλή, να ασκεί συνεχή κριτική για αποφάσεις και επιλογές της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ τοποθετήθηκα γενικά. Και τοποθετήθηκα γενικά με έναν τρόπο με τον οποίο και ο κ. Ρουσόπουλος και εγώ έχουμε τοποθετηθεί χωρίς παρεκκλίσεις όλο αυτό το διάστημα που έχουμε την ευθύνη της ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο για μεμονωμένες τοποθετήσεις του ενός ή του άλλου μέλους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Όπως γνωρίζετε, άλλωστε, δεν κάνουμε κρίσεις και δεν κάνουμε σχόλια για τοποθετήσεις και μελών άλλων Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Σας λέω όμως κάτι απλό...

ΚΟΡΑΗ: Εμείς σας ρωτάμε για τη δική σας Κοινοβουλευτική Ομάδα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και σας απάντησα. Ότι δεν κάνω σχόλια. Σας είπε και χθες ο κ. Ρουσόπουλος ότι αυτή η ελευθερία έκφρασης των βουλευτών είναι κάτι που το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, χρησιμοποίησε ακριβώς αυτή την λέξη, το αντέχει.

ΤΣΟΥΡΑΚΗΣ: Είπατε προηγουμένως ότι αυτή η κυβέρνηση, ήταν γνωστές οι προθέσεις της, και ψηφίστηκε για την επόμενη τετραετία. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος από τους βουλευτές διαφωνεί, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, που ψηφίστηκε με αυτή την πρόταση, διαφωνεί με την κυβέρνηση, όπως συμβαίνει με τον κ. Τατούλη ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει την επόμενη φορά, δεν θα ακολουθήσει την κομματική πειθαρχία, θα πρέπει να παραιτηθεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ έκανα μια συνολική τοποθέτηση, εκτενέστερη από αυτή που εσείς μου αποδώσατε μόλις. Διαβάστε τη, λοιπόν, ολόκληρη. Εκτός τούτου, δεν θα απαντήσω σε υποθετικά ερωτήματα. Σας είπα: Η σημερινή κυβέρνηση και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας διαθέτει πλειοψηφία πέραν από οποιαδήποτε αμφισβήτηση στη σημερινή Βουλή.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επ` αυτού: Δεν πρόκειται ωστόσο για υποθετικό ερώτημα. Ο κ. Τατούλης προανήγγειλε στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ ότι δεν θα ξαναψηφίσει με βάση την κομματική πειθαρχία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι δεν κάνω κανένα σχόλιο για τοποθετήσεις βουλευτών.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Για τον κ. Κουκοδήμο έχουμε κάτι νεότερο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Επιστρέφει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω κανένα σχόλιο.

ΚΟΡΑΗ: Ούτε κι εμείς. Θέλω να μου πείτε εάν ανησυχεί την κυβέρνηση το γεγονός ότι η αμερικάνικη εταιρεία Ντεμποβουάζ, η οποία έρχεται πάλι στην Αθήνα θα κάνει κάποιες ακροάσεις στελεχών οι οποίες θα αφορούν ακόμη και συμβάσεις που έχουν χαρακτηριστεί απόρρητες, καθώς αφορούν επικοινωνίες του στρατεύματος, διάθεση λογισμικού συνακροάσεων στην ΕΥΠ και σε τηλεπικοινωνιακούς φορείς κλπ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ρωτήθηκα μόλις πριν από λίγο και απάντησα.

ΚΟΡΑΗ: Δεν ήταν πολύ σαφής η απάντηση και γι` αυτό το επαναλαμβάνω, κύριε Εκπρόσωπε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι οι ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στη χώρα ασφαλώς και σέβονται τους νόμους της χώρας.

ΚΟΡΑΗ: Και το δεύτερο ερώτημά μου, να το κάνω;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ.

ΚΟΡΑΗ: Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις Μιλόσοσκι, αυτά τα όσα υποστήριξε και τα οποία προκάλεσαν μάλιστα την οργή του κ. Θεόδωρου Πάγκαλου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι θέσεις της χώρας μας, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με τη γειτονική χώρα, είναι γνωστές. Είναι απολύτως γνωστές. Το πλαίσιο δε αυτών των διαπραγματεύσεων είναι επίσης προκαθορισμένο. Αναφέρεται σε ένα και συγκεκριμένο θέμα: Στην εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο.

ΚΟΡΑΗ: Όταν θέτει θέμα τριών μειονοτήτων στην Ελλάδα ο κ. Μιλόσοσκι, αυτό δεν προβληματίζει την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο το οποίο έχω να πω είναι ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με συγκεκριμένο αντικείμενο. Και όποιος προσπαθήσει με οποιονδήποτε τρόπο να αλλάξει αυτό το αντικείμενο ή να δημιουργήσει την εντύπωση ότι κάτι άλλο συζητείται, δεν θα έχει καμία τύχη.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 10 July 2008 - 18:13:52 UTC