Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-06-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 145658200

Έκδοση 1

brf3006

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 30 Ιουνίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Αύριο, στις 11.00 το πρωί, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέματα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Στις 12.45, ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα έχει συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Υπουργό Άμυνας και πρώην Πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Εχούντ Μπάρακ και στις 13.45 θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής κ. Μαχμούτ Αμπάς.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Μανώλης μιλώντας στα «ΝΕΑ», ισχυρίστηκε ότι τίθεται θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης για τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και ότι η βάση της παράταξης απαιτεί τη διαγραφή όσων έχουν εμπλοκή με την υπόθεση της Siemens.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύουν όσα έχω πει στο παρελθόν γι` αυτή την υπόθεση.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Υπουργέ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ», υπουργός της κυβέρνησης, στο διάστημα 16/6/2005 μέχρι 20/6/2005, ταξίδεψε σε Μόναχο, Φρανκφούρτη, Γουέστιν Λειψίας και Σάλτσμπουργκ, με τον κ. Χριστοφοράκο και με άλλη παρέα, όπως τουλάχιστον ισχυρίστηκε η γραμματέας του κ. Χριστοφοράκου στον Εισαγγελέα κ. Αθανασίου. Έχει κάνει κάποια έρευνα η κυβέρνηση για να δει αν υπήρχε ένας τέτοιος υπουργός και ποιος είναι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Οι φήμες ισοπεδώνουν τους πάντες και εν πάση περιπτώσει, δεν προτίθεμαι να απαντώ κάθε φορά σε διάφορες φήμες. Όποιος έχει οποιοδήποτε συγκεκριμένο στοιχείο, μπορεί να το καταθέσει δημόσια, ενώπιον της Δικαιοσύνης, ενώπιον του ελληνικού λαού. Εάν μένουν οι φήμες ή αν καταγράφονται μόνο οι φήμες -και δεν εννοώ ότι καταγράφονται ερήμην των όποιων καταθέσεων- γιατί όντως μπορεί να έχει γίνει αυτή η κατάθεση την οποία αναφέρει η εφημερίδα -εγώ δεν αμφισβητώ την κατάθεση- αλλά είναι τόσο αόριστο αυτό το οποίο κατατίθεται, τόσο αφηρημένο και τόσο ισοπεδωτικό για την πολιτική ζωή του τόπου, που δεν είμαι διατεθειμένος να προσφέρω εγώ περισσότερο στη φημολογία, σχολιάζοντάς το. Αυτό που έχω να πω, λοιπόν, ξεκάθαρα είναι ότι δεν σχολιάζω φήμες. Εκείνο που ζητώ είναι: Όποιος έχει συγκεκριμένα στοιχεία, να τα δώσει στη δημοσιότητα ή στις δικαστικές Αρχές.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς εξηγεί η κυβέρνηση το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη, με επαναλαμβανόμενες δημόσιες τοποθετήσεις, σπεύδει να προδικάσει ότι δεν υπάρχει ανάμιξη πρώην και νυν υπουργών σε αυτή την ιστορία, τη στιγμή που οι ενδείξεις συγκλίνουν προς αντίθετη κατεύθυνση; Αυτό το στοιχείο νομίζετε ότι είναι υπέρ της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει αυτό το οποίο είπα στην κ. Κοραή.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Άλλο πράγμα ρώτησα. Για τη Δικαιοσύνη ρώτησα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλήσατε για ενδείξεις. Δεν γνωρίζω σε ποιες ενδείξεις αναφέρεστε. Έχετε κάτι συγκεκριμένο να μου πείτε; Εάν έχετε κάτι συγκεκριμένο να πείτε, να το σχολιάσω, πολύ ευχαρίστως. Εγώ δεν απαξιώνω τη Δικαιοσύνη, δεν το έκανα ποτέ, είτε ως εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, είτε σχεδόν στον πέμπτο χρόνο πια, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση όλων μας να σεβόμαστε την ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης και να μην μπαίνουμε, κατά περίπτωση, σε σχόλια τα οποία είναι απαξιωτικά για τη Δικαιοσύνη. Δεν το έπραξα σε καμία περίπτωση και δεν προτίθεμαι να το πράξω.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ανεξάρτητα με το τι θα κάνει η Δικαιοσύνη, η οποία λειτουργεί ανεξάρτητα, είναι ανεξάρτητη, δεν εκτιμάτε ότι μετά από όσα δήλωσε ο κ. Τσουκάτος, θα πρέπει να κληθεί για κατάθεση ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Σημίτης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να εμπλακώ στην υπόθεση της Δικαιοσύνης. Σας επαναλαμβάνω: Θεωρώ ότι η διαδικασία της Δικαιοσύνης είναι ανεξάρτητη και κατά συνέπεια, δεν πρόκειται να απαντήσω σε κανένα σχετικό ερώτημα.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σκοπεύει η κυβέρνηση μέσω της Βουλής να ενεργοποιήσει τη διαδικασία ελέγχου της χρηματοδότησης των κομμάτων; Πρόσεξα ότι ο κ. Τσουκάτος τόνισε το Σάββατο ότι υπήρξε μια παράβαση της εκλογικής νομοθεσίας περί χρηματοδότησης των κομμάτων. Σκοπεύετε να κινήσετε τη διαδικασία έτσι ώστε να υπάρξουν οι ανάλογες κυρώσεις προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτον, για τα θέματα που αφορούν τη Βουλή, θα πρέπει να ερωτάται η Βουλή. Δεύτερον, ως πολύ πιο συγκεκριμένη απάντηση, θα σας δώσω την απάντηση που έδωσε ο Πρωθυπουργός, την Παρασκευή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που έγινε στη Βουλή. Είπε, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός ότι όταν ολοκληρωθεί το έργο της ανάκρισης της Δικαιοσύνης, τότε θα συσταθεί η Εξεταστική Επιτροπή και εκεί, βεβαίως, θα συζητηθούν και θα ερευνηθούν όλα τα θέματα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να επανέλθω κ. Υπουργέ, στο ερώτημα που έκανε η συνάδελφος κ. Κοραή. Στην απάντησή σας, είπατε ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Και εγώ αναρωτιέμαι, αν θέλετε να το προσδιορίσετε, αν υπάρχει θέμα εμπλοκής συγκεκριμένου υπουργού που συνταξίδευσε με τον κ. Χριστοφοράκο ή δεν υπάρχει γενικότερα θέμα για την κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μου προκύπτει εμένα και δεν προκύπτει στην κυβέρνηση να είναι υπαρκτό ένα τέτοιο θέμα. Δηλαδή, κάποιος υπουργός να ταξίδεψε με έξοδα κάποιας εταιρείας, της συγκεκριμένης εταιρείας που αναφέρεται. Γι` αυτό και είπα ότι δεν προτίθεμαι να σχολιάσω φήμες. Όποιος έχει να πει κάτι συγκεκριμένο, να το πει -στη δημόσια σφαίρα ζούμε όλοι- ούτως ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί.

ΧΙΩΤΗΣ: Αυτό που σας ρώτησα αφορά μια διαδικασία διακομματικής Επιτροπής στην οποία συμμετέχει η Νέα Δημοκρατία. Ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων πραγματοποιείται από μια διακομματική Επιτροπή της Βουλής πράγματι για την οποία, όμως, κάποιο κόμμα θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για να ενεργοποιηθεί. Διότι, ο τακτικός έλεγχος έχει ήδη διενεργηθεί και δεν βρήκε τίποτα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που ακολουθεί η Βουλή, τη γνωρίζουμε όλοι μας. Τη γνωρίζετε και εσείς, γιατί έχετε χρόνια υπηρετήσει στο κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ. Άρα, λοιπόν, ισχύει η απάντηση που σας έδωσα. Θέλω να προσθέσω μόνον ότι την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός ζήτησε από όλα τα κόμματα να συμμετάσχουν σε μια διακομματική Επιτροπή, η οποία θα μπορέσει να εκτιμήσει αν χρειάζεται να αυστηροποιηθεί και σε ποια κατεύθυνση, το πλαίσιο που ισχύει για τα οικονομικά των κομμάτων.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στη βάση του συμπεράσματος που έχετε βγάλει ότι δεν προκύπτει κάτι για τους υπουργούς της κυβέρνησης, έχετε δώσει ταυτόχρονα και το πράσινο φως να προχωρήσουν σε αγωγές σε διάφορα μέσα που αναπαράγουν διάφορες φημολογίες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα στέλεχος της κυβέρνησης, όπως και ένα μέλος της Βουλής, έχει την αυτονομία των κινήσεων, εφόσον θεωρεί ότι θίγεται η αξιοπρέπειά του, θίγεται η πολιτική του σταδιοδρομία. Δεν υπάρχει πράσινο ή μπλε ή κόκκινο ή κίτρινο φως σε αυτές τις περιπτώσεις. Καθένας χειρίζεται τα πράγματα με τον τρόπο που θεωρεί ότι υπερασπίζεται την τιμή και την υπόληψή του. Δηλαδή, μπορεί να κάνει χρήση των νόμων μιας συντεταγμένης Πολιτείας.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Με αφορμή ένα ειρωνικό ρεπορτάζ που υπήρχε σε γαλλικό κανάλι, γνωρίζουμε τι ποσό έχει διατεθεί από την Επιτροπή του κ. Μολυβιάτη για τους πυρόπληκτους; Τι ποσό απομένει και πότε θα το πάρουν ολόκληρο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αύριο, θα σας δώσω συγκεκριμένες απαντήσεις.

ΚΟΡΑΗ: Πριν από λίγο, καταδικάσατε τις φημολογίες και νομίζω ότι τις καταδικάζουμε και όλοι. Θα καλούσατε πόσα στελέχη είτε ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, είτε ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία και έχουν μια εμπλοκή με το συγκεκριμένο σκάνδαλο του «μαύρου χρήματος» της Siemens, να βγουν από μόνοι τους και να το πουν; Διότι έτσι που δεν γίνεται αυτό το πράγμα, οι σκιές πλανώνται πάνω από όλο το πολιτικό σύστημα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε ήδη ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ή πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έδωσε πολύ συγκεκριμένα στοιχεία στη δημοσιότητα και φαντάζομαι και στη Δικαιοσύνη. Δεν γνωρίζω τι είπε στη Δικαιοσύνη, αλλά τουλάχιστον -επειδή υπήρξαν εκτενείς δηλώσεις και από το στέλεχος αυτό και από το δικηγόρο του- γνωρίζουμε όλοι τι περίπου έχει πει στη Δικαιοσύνη. Από την άλλη πλευρά, έχουμε ένα όργιο φημών. Σε αυτό το όργιο φημών, το οποίο πέφτει επί δικαίων και αδίκων, δεν προτίθεμαι να συμμετάσχω, ούτε εγώ, ούτε η κυβέρνηση. Θεωρώ, λοιπόν, ότι όποιος μετέχει σε αυτή τη διαδικασία, απλώς ισοπεδώνει το πολιτικό σκηνικό. Ισοπεδώνει αξιοπρέπειες και συνειδήσεις. Δημιουργεί ένα κλίμα ανησυχίας, ένα κλίμα απαξίωσης της πολιτικής ζωής σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Με φήμες, όμως, όπως γνωρίζετε, δεν γίνεται σοβαρή πολιτική, ούτε και σοβαρή δημοσιογραφία. Εάν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο, αυτό το συγκεκριμένο στοιχείο, βεβαίως -ενώπιόν σας είμαι καθημερινώς- μπορώ να το σχολιάσω. Αφηρημένα, γενικότητες, χωρίς ονόματα, χωρίς κάτι πιο συγκεκριμένο, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορώ να το σχολιάσω, αλλά και δεν πρέπει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτό το κλίμα απαξίας στο οποίο αναφερθήκατε τώρα, είναι ήδη παρόν; Είδατε ότι το 80% της κοινής γνώμης προβλέπει ότι θα κουκουλωθεί η υπόθεση της Siemens. Διακρίνετε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε σχέση με την αξιοπιστία της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού που διαβεβαιώνει ότι θα συμβεί το αντίθετο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ πως στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, ότι δηλαδή ένα κλίμα απαξίας είναι όντως παρόν, είναι έτσι όπως το λέτε. Δεν θεωρώ ότι θα κουκουλωθεί η υπόθεση. Και εν πάση περιπτώσει, σε καμία τέτοια περίπτωση δεν προτίθεται να συμμετάσχει η κυβέρνηση ή η Νέα Δημοκρατία ως παράταξη. Δεν το έπραξε στο παρελθόν και δεν θα το πράξει στο παρόν και το μέλλον.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ωστόσο όμως, επειδή μιλάτε για φήμες και είναι σωστό από την πλευρά σας να λέτε ότι δεν μπαίνετε σε αυτό το κλίμα απαξίωσης, ωστόσο όμως αυτές οι φήμες που αναπαράγονται από τα ΜΜΕ προέρχονται από συγκεκριμένες καταθέσεις. Δηλαδή, η αναφορά στον μη ονοματιζόμενο υπουργό δεν γίνεται μόνο από τους δημοσιογράφους, ούτε γενικότερα. Γίνεται από μια συγκεκριμένη κατάθεση της κ. Τσακάλου, αν θυμάμαι το όνομα, της γραμματέως του κ. Χριστοφοράκου, η οποία βεβαίως δεν θέλησε να πει όνομα; Δεν ρωτήθηκε ποιο είναι το όνομα του υπουργού; Θα μπορούσε κάλλιστα, αν δεν υπήρχε αυτή η συγκεκριμένη κατάθεση, δεν θα υπήρχε και κανένας λόγος να γίνεται κουβέντα για το ποιος είναι ο υπουργός, αν έγινε αυτό το ταξίδι, αν συμμετείχε ο υπουργός. Θέλω να πω ότι οι φήμες έχουν συγκεκριμένη πηγή και είναι οι καταθέσεις της γραμματέως του κ. Χριστοφοράκου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι δεν λέτε τίποτα διαφορετικό από αυτό που είπα, απαντώντας στην κ. Κοραή...

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, αλλά επειδή λέτε...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήστε με να τελειώσω, παρακαλώ. Θα προσέξατε  και διαβάστε το briefing, όταν εκδοθεί, το οποίο δεν αλλάζεται κατά κεραία- ότι έκανα ειδική αναφορά στο ότι δεν θεωρώ πως η φημολογία αυτή γεννιέται αορίστως από δημοσιογραφικά γραφεία. Το είπα στην αρχή της συζήτησής μου. Σας θυμίζω, όμως, ότι την περασμένη εβδομάδα υπήρξε μια φημολογία, η οποία έφθασε σε σημείο κατάθεσης, με τον ίδιο πομπώδη τρόπο που απέτυχε, στη Βουλή ενός εγγράφου, ενός εισιτηρίου, από αρχηγό πολιτικού κόμματος. Και όσο πομπωδώς είχε προαναγγελθεί επί μέρες, τόσο πομπωδώς και κατέρρευσε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε τι σας έκανε να αλλάξετε γνώμη και να τροποποιήσετε την υπάρχουσα τροπολογία για τις δημοσκοπήσεις μέσα σε ένα χρόνο; Δεν άντεξε ένα χρόνο ζωής; Δηλαδή, μήπως απέτυχε σαν τροπολογία στις προηγούμενες εκλογές και μας φέρνετε τώρα την άλλη που επιτρέπει τις δημοσκοπήσεις μέχρι την παραμονή των ισχυόντων εκλογών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, θα θυμάστε ίσως, ότι ήταν αίτημα από πολλών ετών, όλων των κομμάτων της Βουλής. Και ίσως θα θυμάστε ότι πέρυσι το καλοκαίρι, ως αρμόδιος Υπουργός, εισηγήθηκα  αφού προηγουμένως είχα συζητήσει το θέμα δια μακρόν με την αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής- ένα νομοσχέδιο το οποίο και υπερψηφίστηκε στη Βουλή. Τότε, είχαν ακουστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αλλά και στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια της Βουλής, διαφορετικές απόψεις ως προς το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να επιτρέπεται η δημοσίευση των δημοσκοπήσεων κατά την προεκλογική περίοδο, δηλαδή προ των εκλογών. Αρχικώς, είχα υποστηρίξει την άποψη ότι έτσι όπως κινούνται σήμερα, στον σύγχρονο βίο τα πράγματα, δηλαδή, έτσι όπως λειτουργούν τα Μέσα Ενημέρωσης, η ευρύτητα των Μέσων  και μιλάμε και για τα ηλεκτρονικά Μέσα, τηλεόραση, ραδιόφωνο, αλλά και εν συνεχεία το Internet κ.ο.κ.- είναι ίσως ουτοπικό να πιστεύει κάποιος ότι δεν θα δημοσιοποιούνται δημοσκοπήσεις με τον Α ή τον Β τρόπο, έως και την τελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου. Σας θυμίζω  και το είχα αναφέρει αυτό σε μια συνέντευξή μου, αμέσως μετά τις εκλογές- ότι σε αντίστοιχη περίπτωση στις εκλογές του Λουξεμβούργου, οι πολίτες του Λουξεμβούργου πληροφορήθηκαν τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, από τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς αλλά και από το Internet από το γειτονικό Βέλγιο. Είχα πει, λοιπόν, αμέσως μετά τις εκλογές, σε συνέντευξη που είχα δώσει στο ραδιόφωνο  και αυτό, αν σας ενδιαφέρει, μπορώ να σας το προμηθεύσω- ότι απεδείχθη πως τελικά το χρονικό όριο των 15 ημερών προ των εκλογών, ήταν ένα όριο το οποίο δεν μπορούσε να αντέξει στο χρόνο, θα έπρεπε να αλλάξει. Δεν είναι μια αλλαγή που γίνεται αίφνης σήμερα. Είναι κάτι το οποίο προανήγγειλα λίγες μόλις ημέρες μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007. Και αυτή είναι η πραγματική αιτία που έγινε. Για να σας λύσω και το υπόλοιπο της απορίας σας, θα σας πω ότι απλώς, επειδή δεν υπήρχαν τα μείζονα νομοσχέδια από την πλευρά μου δηλαδή των Γενικών Γραμματειών Επικοινωνίας και Ενημέρωσης (τα έχω καταθέσει στην προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης) δεν είχα κάποιο μεγάλο νομοσχέδιο για να μπορέσω να εντάξω την τροπολογία αυτή μαζί και με άλλα θέματα  γιατί θα διαπιστώσετε ότι στο νομοσχέδιο του Υπουργού Εσωτερικών κ. Παυλόπουλου, υπάρχουν και άλλα θέματα που αφορούν τον χώρο της πολιτικής μου ευθύνης στις Γενικές Γραμματείες Επικοινωνίας και Ενημέρωσης- κατέθεσα ως τροπολογία εκεί και αυτό και τα υπόλοιπα.

ΜΠΑΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πριν είπατε ότι με φήμες δεν γίνεται σοβαρή πολιτική και πριν από λίγο αναφερθήκατε στον κ. Καρατζαφέρη. Θεωρείτε ότι ο κ. Καρατζαφέρης συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια ισοπέδωσης της πολιτικής ζωής δηλαδή, με αυτό που είπατε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν χρειάζεται να συμπληρώσω κάτι περισσότερο από τα όσα είπα πριν από λίγο και τα όσα ειπώθηκαν και από τον Πρωθυπουργό στη δευτερολογία του και στην τριτολογία του στη Βουλή.

ΚΟΡΑΗ: Θα επανέλθω στο ερώτημα που σας είχα κάνει, αλλά που νομίζω ότι δεν πήρα απάντηση, ελπίζοντας αυτή τη φορά να πάρω. Όσοι, από όποιο κόμμα και αν προέρχονται, είχαν τυχόν εμπλοκή με τη διακίνηση του μαύρου χρήματος της SIEMENS, πιστεύετε ότι πρέπει να βγουν και να το δηλώσουν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι σας έδωσα απάντηση. Εάν υπάρχει κάποιος ο οποίος έχει εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία, ναι, βεβαίως, οφείλει να το δηλώσει.

ΚΟΡΑΗ: Επειδή μας κάνατε πριν μια ανάλυση για την πολιτική απαξία στην οποία οδηγούν όλες αυτές οι φήμες, πιστεύετε ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο; Και αν ναι, ποιοι μπορεί να το καταστρώνουν αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα μπω σε σενάρια, γιατί τότε θα υπηρετούσα κι εγώ μια άλλη πλευρά αυτής της φημολογίας η οποία απαξιώνει την πολιτική ζωή του τόπου.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επειδή η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ να ανέρχονται σε ύψος 30% σχεδόν, από τον Αύγουστο του 2007 μέχρι τον επόμενο Ιανουάριο, έχει πειστεί ότι αυτή η αύξηση απορρέει από την αύξηση του κόστους της τιμής του πετρελαίου διεθνώς ή συμφωνεί με την άποψη ότι πρέπει να αυξηθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για να υπάρχει εγγυημένη κερδοφορία στις ιδιωτικές εταιρείες που πρέπει να μπουν στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω αναφερθεί πάρα πολλές φορές στο θέμα. Φοβούμαι ότι δεν θα σας κάνω σοφότερο λέγοντας τα ίδια πράγματα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μας έχετε εξηγήσει όμως γιατί συμφωνείτε (δεν ακούγεται).

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει εξηγηθεί επαρκώς το θέμα και από την πλευρά της κυβέρνησης και από την πλευρά της διοίκησης της ΔΕΗ, όταν ανακοινώθηκαν αυτές οι αυξήσεις.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 30 June 2008 - 12:55:25 UTC