Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-05-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 22 Μαΐου 2008

Αριθμός Δελτίου: 138590544

Έκδοση 1

brf2205

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 22 Μαΐου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

" Αύριο, Παρασκευή 23 Μαΐου και Σάββατο 24 Μαΐου, ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, τη Φλώρινα και τις Σέρρες. Αύριο, στις 12 το μεσημέρι, πραγματοποιεί επίσκεψη στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και στις 13.30, στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εθνικού Δρυμού Πρεσπών, στη Φλώρινα. Το Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός στη διημερίδα του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής», με την επιστημονική συμμετοχή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Τ.Ε.Ι. Σερρών, ενώ στις 18.30 θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια ανδριάντος Κωνσταντίνου Καραμανλή, στην Πρώτη Σερρών.

" Όπως, ίσως, γνωρίζετε, εκ των βραβευθέντων με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για το 2007, ο Πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών δόκτωρ Πασάουι, αποφάσισε να διανείμει τη διάκριση στους επιστήμονες που συμμετείχαν στις μελέτες της Επιτροπής, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και Έλληνες: Οι καθηγητές Χρήστος Ζερεφός και Αλκιβιάδης Μπάης, με τους συνεργάτες τους. Η διάκριση αυτή είναι μια μεγάλη τιμή για την Ελλάδα, με διπλό ουσιαστικό και συμβολικό περιεχόμενο. Ο Πρωθυπουργός έχει αποστείλει συγχαρητήριο τηλεγράφημα στους βραβευμένους που τιμούν τη χώρα και βεβαίως, μας κάνουν όλους υπερήφανους.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Από τη μια, η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για το διατροφικό σκάνδαλο με το ηλιέλαιο και από την άλλη, αποσύρει όλες τις ποσότητες που υπάρχουν στα μαγαζιά. Τελικά, ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση; Υπάρχει λόγος ανησυχίας και άρα, προστατεύει τη δημόσια υγεία ή δεν υπάρχει και άρα προστατεύει τις επιχειρήσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει εκδοθεί ανακοίνωση από τον ΕΦΕΤ, αλλά και ο αρμόδιος υπουργός έκανε ήδη από την Τρίτη ανακοινώσεις έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Και εν συνεχεία, χθες, εξέδωσε αναλυτική ανακοίνωση όπου αναφέρει τους λόγους. Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο για τους λόγους αυτούς.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το μήνυμα που στέλνετε, ποιο είναι στο κόσμο; Γι` αυτόν, έχει τελειώσει η υπόθεση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συνεχίζεται η έρευνα, από ό,τι γνωρίζετε. Σας θυμίζω ότι οι αρμόδιες Αρχές είχαν μια ενημέρωση για μια παρτίδα επιμολυσμένου ηλιελαίου. Οι παρτίδες αυτές διακινήθηκαν από την Ουκρανία, σε Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία, Αγγλία, Ελβετία, Ελλάδα, Βέλγιο, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Μονακό, Νορβηγία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σουηδία, Αλβανία, Τουρκία, Γκάνα και Μαρόκο. Υπήρχε, λοιπόν, μια τέτοια πληροφορία. Έγινε έλεγχος. Απεδείχθη ότι η πληροφορία ήταν αληθής. Εν συνεχεία, το Γενικό Χημείο του Κράτους, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες Αρχές, διενήργησαν και επιπλέον ελέγχους. Απεδείχθη ότι και σε δεύτερο φορτίο, από τα φορτία που είχαν έρθει στη χώρα μας στις αρχές του έτους, υπήρχε αντίστοιχη επιμόλυνση. Και αποφασίστηκε από τον αρμόδιο υπουργό να αποσυρθούν τόσο το ηλιέλαιο, όσο και παράγωγα προϊόντα, για προληπτικούς λόγους, αφού σε δείγματά τους, όπως σας είπα, στο Γενικό Χημείο του Κράτους, προέκυψε ότι υπάρχει επιμόλυνση ήδη σε δύο παρτίδες. Αυτή είναι μια στοιχειώδης αντιμετώπιση την οποία οφείλει η ελληνική Πολιτεία στους Έλληνες καταναλωτές.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ωστόσο, όμως, κ. Υπουργέ, θα συμφωνήσετε μαζί μας, εννοώ με τους καταναλωτές ότι κάθε ημέρα ανακαλύπτεται και από μια καινούργια παρτίδα επιμολυσμένου ηλιελαίου και αυτό κάτι δείχνει. Δηλαδή, δείχνει ότι υπήρξε πλημμελής έλεγχος, δεν λειτούργησε καλά ο αρμόδιος φορέας που είναι το Γενικό Χημείο του Κράτους; Δεν λειτούργησε σωστά ο ΕΦΕΤ; Δεν πρόλαβαν να δουν το όλο θέμα οι φορείς που υπάγονται στο υπουργείο Γεωργίας, το νυν Αγροτικής Ανάπτυξης; Υπάρχουν κάποιες ευθύνες. Και δεν το επισημαίνω εγώ. Νομίζω ότι είναι ηλίου φαεινότερον. Το λένε και το διατυπώνουν ακόμη και στελέχη και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία και επικαλούμαι: Τον κ. Μαγγίνα και τον κ. Τατούλη, οι οποίοι λένε ότι υπήρξε σχετική καθυστέρηση σε όλη αυτή την ιστορία αποκάλυψης του διατροφικού σκανδάλου. Η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι υπάρχουν ευθύνες και των αρμοδίων αρχών, αλλά και ορισμένων πολιτικών στελεχών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πολλά τα ερωτήματα που θέτετε σε ένα. Νομίζω ότι τα περισσότερα από αυτά έχουν ήδη απαντηθεί. Δεν γνωρίζω και άρα δεν μπορώ να σχολιάσω δηλώσεις άλλων συναδέλφων. Εκείνο το οποίο, όμως, θα σας επαναλάβω  σας το είπα εγώ ο ίδιος προχθές, εδώ- είναι ότι στους ελέγχους που διενεργούν οι Χημικές Υπηρεσίες των Τελωνείων στα ηλιέλαια που εισάγονται από τρίτες χώρες, δεν προβλέπονται -και δεν γίνονται- έλεγχοι για ορυκτέλαια, όπως δεν διενεργούνται έλεγχοι και για άλλες χημικές ενώσεις. Γι` αυτό το λόγο, σε κανένα τελωνείο, σε καμία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν εντοπίστηκε αυτή η επιμόλυνση. Σας θυμίζω ότι σας είχα πει πως οι έλεγχοι δεν διενεργούνται σε κάθε χώρα για επιμολύνσεις από οποιαδήποτε ουσία, αλλά υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός καταγεγραμμένων ουσιών, οι οποίες αναζητούνται στη διάρκεια ενός ελέγχου. Έλεγχος για επιμόλυνση από ορυκτέλαιο, όπως σας είπα και πριν από λίγο -σας είχα πει και τις προάλλες από την ενημέρωση που είχα από το αρμόδιο υπουργείο- δεν προβλέπεται μεταξύ των ελέγχων που διενεργούν τα τελωνεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι` αυτό και δεν βρέθηκε πουθενά αλλού, σε άλλη χώρα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αυτό, σε ό,τι αφορά τον τομέα των τελωνείων για τον οποίο μας είπατε και προχθές. Υπάρχει, όμως...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το Γενικό Χημείο είναι που κάνει την ανάλυση...

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, το Γενικό Χημείο του Κράτους. Από εκεί και πέρα, δεν ξέρω ποια ήταν η συνεργασία...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αν υπάρχει μια λίστα με στοιχεία τα οποία αναζητούνται από τα προϊόντα που εισάγονται, στον έλεγχο του Χημείου, σε αυτή τη λίστα δεν περιλαμβάνονται κάποια πράγματα, όπως περιλαμβάνονται κάποια άλλα. Και δεν περιλαμβάνονταν μέχρι τώρα και δεν περιλαμβάνονται, γιατί προφανώς οι επιστήμονες αποφασίζουν γι` αυτή τη λίστα. Δεν είναι πολιτική απόφαση, όπως γνωρίζετε, αυτό. Είναι μια απόφαση επιστημόνων. Για τους χ, ψ, λόγους που γνωρίζουν αυτοί καλύτερα, αποφασίζουν ποια στοιχεία επιμόλυνσης περιλαμβάνουν στην έρευνά τους και ποια όχι. Εάν υπάρχει οποιαδήποτε υπόνοια, σας είπα τις προάλλες -ή φυσικά αν υπάρχει, όπως έγινε στην πρώτη φάση εδώ, μια καταγγελία- τότε βεβαίως γίνονται εξειδικευμένοι έλεγχοι σε περαιτέρω ζητήματα.

ΤΣΟΡΑΚΗΣ: Το πρώτο δείγμα που βρέθηκε, βρέθηκε στη Γαλλία. Γνωρίζουμε με ποια διαδικασία, εφόσον και στη Γαλλία κάνουν τους ίδιους ελέγχους με εδώ, βρέθηκε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω. Μπορώ, όμως, να ρωτήσω και να μάθω. Αλλά, δοθέντος του ότι υπάρχει το αρμόδιο υπουργείο και οι συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ, είμαι βέβαιος ότι έχουν βρει ευήκοον ους που τους ακούει και απαντά τα ερωτήματά τους. Εγώ, έχω μια σειρά στοιχείων  κάποια θέματα για τα οποία ενημερώθηκα από το αρμόδιο υπουργείο- προκειμένου να σας δώσω μια γενική ενημέρωση. Θα παρακαλέσω να απευθυνθείτε στο αρμόδιο υπουργείο για τα πολύ ειδικότερα  ωστόσο σημαντικά- θέματα.

ΤΣΟΡΑΚΗΣ: Το ερώτημα ήταν: Μήπως υπάρχει γενικότερο πρόβλημα στους ελέγχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι σε πάρα πολλές χώρες πέρασε αυτό το ηλιέλαιο, έγινε εισαγωγή, δεν βρέθηκε, τυχαία βρέθηκε στη Γαλλία και ο μηχανισμός δεν λειτούργησε σε καμία χώρα. Μήπως υπάρχει θέμα ευρύτερο και όχι μόνο του ΕΦΕΤ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω, αλλά επειδή είναι ευρύτερο πολιτικό θέμα αυτό που θέτετε, μπορώ να ρωτήσω το αρμόδιο υπουργείο, να δω πώς το έχουν αντιμετωπίσει στη διακρατική συζήτηση που φαντάζομαι ότι γίνεται αυτές τις ημέρες και να σας απαντήσω αύριο.

ΚΑΚΑΡΝΙΑΣ: Στο θέμα των Σκοπίων: Τη θέση της κυβέρνησης την έχετε πει και εσείς, την είπε και ο Πρωθυπουργός χθες, στη Βουλγαρία. Τα μηνύματα που παίρνουμε από τα Σκόπια, ποιο είναι το σχόλιο της κυβέρνησης; Δηλαδή, αν δούμε τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου των Σκοπίων, μόνο θετικά δεν μπορεί να τα κρίνει κάποιος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο. Και δεν θα κάνω, πρώτον για τους λόγους που έχω ήδη πει, ότι δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί δημοσίως δια της αρμοδίας υπουργού, δια του Πρωθυπουργού στο ανώτατο δυνατό επίπεδο -ο Πρωθυπουργός έχει μιλήσει περισσότερο της μιας φοράς- και δεύτερον, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι η γειτονική χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Δεν έχω, λοιπόν, να σχολιάσω τα όσα λέγονται αυτή την περίοδο στη γείτονα χώρα. Άλλωστε, σας θυμίζω ότι η διαδικασία στον ΟΗΕ είναι ανοικτή. Εμείς, μέσω αυτής της διαδικασίας, προσπαθούμε να βρούμε την όποια λύση και ελπίζουμε ότι μπορεί να βρεθεί αυτή η λύση.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Με αφορμή τα όσα έχουν γραφεί και ακουστεί για την αναβολή της στρατιωτικής άσκησης στον Αϊ Στράτη, θα ήθελα να ρωτήσω εάν τελικά είναι ή δεν είναι αποστρατικοποιημένη ζώνη ο Αϊ Στράτης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έδωσα, πριν από δύο ημέρες εδώ στο press room, αναλυτική απάντηση. Έγινε, χθες στη Βουλή, διεξοδική συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, στην οποία ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Μεϊμαράκης απάντησε και σε αυτό το ερώτημα και σε πολλά άλλα. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε περισσότερο, το θέμα έχει εξαντληθεί.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Επειδή υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα, γι` αυτό επανήλθα στο θέμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στα δημοσιεύματα διακρίνω ότι δήθεν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ δύο υπουργείων. Δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Είμαι σε θέση να έχω συζητήσει και να γνωρίζω, όπως νομίζω ότι γνωρίζετε, πως έγινε αναλυτική και σε βάθος συζήτηση, χθες, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Αν ανατρέξει κάποιος στα πρακτικά, θα διαπιστώσει αυτό που σας λέω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Παραδεχθήκατε και εσείς ότι ο εντοπισμός της νοθείας με το ορυκτέλαιο δεν έγινε, ακριβώς γιατί δεν προβλεπόταν να γίνει κάτι τέτοιο από την ισχύουσα νομοθεσία. Δηλαδή, η κυβέρνηση θα αδιαφορήσει και θα συνεχίσει να υπάρχει αυτό το διάτρητο καθεστώς που επιτρέπει τη διαιώνιση και τη συνέχεια αυτού του σκανδάλου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα κάνω δύο παρατηρήσεις στην ερώτησή σας, οι οποίες μπορεί να θεωρηθούν ότι δεν αποτελούν απάντηση στην κατακλείδα της, αλλά κατά τη γνώμη μου είναι απάντηση. Πρώτον, είπατε ότι παραδέχθηκα κάτι. Σας θυμίζω ότι δεν παραδέχθηκα κάτι, εγώ σας το ανακοίνωσα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Σας είχα ρωτήσει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και μάλιστα, γράφτηκε στις εφημερίδες: Όπως ανακοινώθηκε από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο δεν γνωρίζαμε αυτό και το μάθαμε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μισή αλήθεια είναι αυτό και η άλλη μισή ότι σας είχα ρωτήσει (δεν ακούγεται).

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, λοιπόν, σε ό,τι αφορά το αν παραδέχθηκα κάτι σήμερα, σας θυμίζω ότι πριν από δύο ημέρες ήρθα ενώπιόν σας και σας είπα, με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσα από το αρμόδιο υπουργείο, τι ισχύει και τι όχι. Δεύτερον, δεν είναι θέμα νομοθετικής ρύθμισης. Δηλαδή, δεν αποφασίζει η Βουλή για το ποια στοιχεία ερευνώνται. Δεν αποφασίζεται σε νόμο στη Βουλή, γιατί καταλαβαίνουμε όλοι ότι η νομοθετική ρύθμιση παραπέμπει σε ένα νόμο που θα συζητήσουν τα κόμματα της Βουλής και θα αποφασίσουν αν θα είναι, για παράδειγμα, το κοβάλτιο ή όχι, αν θα περιλαμβάνεται στις έρευνες που γίνονται το τάδε τοξικό ή χημικό. Σε καμία περίπτωση, δεν παρεμβαίνει η πολιτική συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα για να της υποδείξει ποια θα είναι τα στοιχεία. Αν η επιστημονική κοινότητα πιστεύει ότι τα στοιχεία που πρέπει να αναζητούνται στα τρόφιμα είναι μια λίστα με 50 στοιχεία, αυτά τα στοιχεία θα αναζητούνται στους ελέγχους που γίνονται.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά ο λαός δεν εκλέγει την επιστημονική κοινότητα, εκλέγει την κυβέρνηση για να φροντίζει και να προστατεύει τη δημόσια υγεία. Εδώ, η κυβέρνηση έχει τις ευθύνες όταν βλέπει ότι υπάρχει διατροφικό σκάνδαλο. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και δεν είναι δόκιμο να τις μεταθέτετε στην επιστημονική κοινότητα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα μείνω περισσότερο στο θέμα, γιατί νομίζω ότι έχω απαντήσει. Οι ειδικοί επιστήμονες θεωρούν ότι θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι  και αυτό όχι μόνο σε ελληνικό επίπεδο, γιατί σας είπα ότι αυτές είναι οι προδιαγραφές τίθενται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν είναι ξαφνικά ότι ήρθε το ΠΑΣΟΚ χθες ως κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία σήμερα και είπε θα ελέγχονται αυτά και δεν θα ελέγχονται τα άλλα. Η επιστημονική κοινότητα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει ορίσει τις προδιαγραφές. Αν πρέπει να αλλάξουν οι προδιαγραφές, γιατί η ζωή μας αλλάζει, έρχονται καθημερινώς στη ζωή μας νέα δεδομένα, στη δημοσιότητα αργά ή γρήγορα, αυτά τα δεδομένα μπορεί να ορίσουν, ενδεχομένως, μια άλλη ματιά στην επιστημονική κοινότητα. Δεν είναι, όμως, η πολιτική που θα επιβάλει αυτή τη ματιά στην επιστημονική κοινότητα.

ΚΑΤΣΑΒΟΥ: Χθες, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Φώλιας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, μετά από πρόσκληση του ιδίου του κ. Παπανδρέου. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν ο κ. Παπανδρέου προσκαλέσει για ενημέρωση τον κ. Αλογοσκούφη ή την κ. Μπακογιάννη  ξέρω ότι είναι υποθετική ερώτηση- θα ήθελα να μάθω αν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης να ανταποκριθεί μέσα από την πρόσκληση αυτή, αν και εφόσον γίνει, σε μια τέτοια συνάντηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να θυμίσω ότι αυτή η κυβέρνηση σε όλα τα ζητήματα -και μιας και αναφέρατε και τα μεγάλα θέματα της οικονομίας και της εθνικής μας εξωτερικής πολιτικής- πάντοτε ενημέρωνε τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Όποτε ζητήθηκε ενημέρωση, από οποιονδήποτε αρχηγό, αλλά και από στελέχη της αντιπολίτευσης, αυτή δόθηκε. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Ο νέος υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, μου ζήτησε προ ολίγων ημερών, με επιστολή του, να έχει ενημέρωση, ωσάν αυτή που έχω εγώ από τα γραφεία Τύπου του εξωτερικού, για τα δημοσιεύματα των εφημερίδων, για ζητήματα που απασχολούν το διεθνή Τύπο, τα διεθνή ΜΜΕ αναφορικά με τη χώρα μας. Αμέσως το γραφείο του είχε αυτή την ενημέρωση. Και την έχει, εν αντιθέσει, βεβαίως, με αυτό το οποίο είχα εγώ ως εκπρόσωπος Τύπου της αντιπολίτευσης, που ζητούσα και δεν είχα. Δεν έχει σημασία. Εμείς έχουμε αυτή την αντίληψη σε όλα τα θέματα. Δεν ήρθα να το ανακοινώσω πανηγυρικά, όπως δεν ανακοινώνεται και μια σειρά από αντίστοιχες ενημερώσεις που μπορεί να ζητούν οι υπεύθυνοι διαφόρων τομέων της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όχι μόνον, αλλά και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αρχηγός μικρότερου κόμματος της αντιπολίτευσης έχει ήδη επισκεφθεί ορισμένους υπουργούς και ενημερώνεται για θέματα της αρμοδιότητάς τους. Στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας, θεωρώ πολύ σημαντικό να υπάρχει αυτός ο διάλογος  ο οποίος δεν γίνεται μεν στην αίθουσα του Κοινοβουλίου- ως νέο ήθος στην πολιτική. Επιτρέψτε μου να επαίρομαι, λέγοντας ότι αυτό έχει εισαχθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

ΤΕΡΖΗΣ: Μπορείτε τότε να μου εξηγήσετε, σε αυτό το σκεπτικό που μόλις αναπτύξατε, τη διαφορετική αντιμετώπιση της υπόθεσης του ΟΤΕ από τον υπουργό Οικονομίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η συγκεκριμένη υπόθεση μπορεί να έχει κάποιες λεπτομέρειες, τις οποίες γνωρίζουμε πια όλοι γιατί ανακοινώθηκαν, όπως για παράδειγμα ότι ζητήθηκε μια ενημέρωση την ίδια ή την επομένη ημέρα που είχε υπογραφεί αυτή η συμφωνία. Και ζητήθηκε το κείμενο προτού καλά-καλά ολοκληρωθεί η επεξεργασία που πρέπει να γίνει στα αρμόδια όργανα. Αυτό που είπε, λοιπόν, ο κ. Αλογοσκούφης είναι ότι «θα δώσω το κείμενο στη Βουλή». Έχω την εντύπωση ότι υπάρχουν και ορισμένα άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα  δεν έχω λεπτομέρειες, αλλά θα σας παραπέμψω στον κ. Αλογοσκούφη, που απουσιάζει αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ, όταν επιστρέψει- η όποια επικοινωνία ή συνομιλία υπήρξε μεταξύ του υπουργού και των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης που τηλεφώνησαν. Αν μου τηλεφωνήσει κάποιος από την αντιπολίτευση και μου ζητήσει κάτι, βεβαίως και θα το δώσω. Αν το δω γραμμένο την επόμενη ημέρα στις εφημερίδες πριν καν του το δώσω, αντιλαμβάνεστε ότι πια δεν είναι θέμα που γίνεται για την ενημέρωση, γίνεται μάλλον για τις εντυπώσεις. Και εδώ φοβάμαι ότι παίχθηκε ένα πεδίο περισσότερο πολιτικών εντυπώσεων, παρά ουσιαστικής ενημέρωσης.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να επιμείνω στο θέμα του διατροφικού σκανδάλου. Θέλω να ρωτήσω το εξής: Υποτίθεται θεωρητικά και επί του πρακτέου η αποπομπή του Προέδρου του ΕΦΕΤ σημαίνει πρακτικά και ανάληψη των ευθυνών για τον πλημμελή έλεγχο όλου αυτού του σκανδάλου. Δύο είναι τα ερωτήματα. Τι είναι εκείνο που θα μας προφυλάξει στο μέλλον από ένα ανάλογο διατροφικό σκάνδαλο για ένα άλλο προϊόν, δηλαδή πώς μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στις αρμόδιες αρχές ότι θα προλάβουν ένα τυχόν άλλο διατροφικό σκάνδαλο για ένα άλλο προϊόν, όπως το ηλιέλαιο, και το δεύτερο, αν τελικά εκτός από τις ευθύνες που ανέλαβε ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ υπάρχουν και γενικότερες ευθύνες υπουργών και συγκεκριμένα του κ. Φώλια.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν μετά από όλα αυτά που σας είπα για τους ελέγχους, τον τρόπο που γίνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η ερώτησή σας είναι αυτή, δεν έχω κάποια απάντηση. Δεν υπάρχει απάντηση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν υπάρχει απάντηση στο αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες του κ. Φώλια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι σαφές γιατί δεν υπάρχει απάντηση. Γιατί με ρωτάτε, αν έχει πολιτικές ευθύνες ο υπουργός για τον έλεγχο που γίνεται με βάση το τι επιστήμονες έχουν θέσει ως προδιαγραφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αντιλαμβάνεστε ότι όσο και να θέλω να αντιμετωπίσω το ερώτημά σας με λογική και με καλή διάθεση, δεν μπορώ, συγκρούεται.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αλλά, νομίζω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι οι καταναλωτές, ενδεχομένως επειδή πολλοί από αυτούς είναι οικογενειάρχες, όπως εσείς, ενδιαφέρονται για την υγεία των παιδιών τους και όχι μόνο γενικότερα για την έννοια της δημόσιας υγείας, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν και είναι εύλογες οι ανησυχίες, εάν υπάρξει και στο μέλλον  δεν ξέρω πότε, το απεύχομαι, όπως όλοι μας- ένα ανάλογο σκάνδαλο, όχι για το ηλιέλαιο, αλλά για κάποιο άλλο προϊόν, το οποίο θα μας έρθει όχι μόνο από την Ουκρανία, αλλά από οπουδήποτε αλλού. Δηλαδή, τι εχέγγυα υπάρχουν, δεν μιλάω μόνο σε επίπεδο επιστημονικό, αλλά μιλάω σε ένα γενικότερο κοινωνικό επίπεδο, ότι μπορεί να προληφθεί ένα ανάλογο διατροφικό σκάνδαλο στο μέλλον.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς, με αφορμή την παρατήρηση που κάνατε στην πρώτη σας ερώτηση -χαίρομαι να πω ότι την άκουσα πολύ ευχάριστα, γιατί με προκαλέσατε ευχάριστα πάντα, όπως κάνετε- θέλω να σας πω ότι δεν τίθεται θέμα πρώτου και δεύτερου πληθυντικού. Το λέω αυτό, γιατί είπατε στην πρώτη σας ερώτηση, πριν από λίγη ώρα, «εμείς» και «εσείς». Οι όποιοι άνθρωποι βρίσκονται στην κυβέρνηση, στο κυβερνών κόμμα ή στην πολιτική εξουσία και αυτοί είναι οικογενειάρχες με παιδιά. Άρα, λοιπόν, λάβετε υπόψη σας ότι ερωτήματα που τίθενται από τους πολίτες, τίθενται αντιστοίχως και από τους πολιτικούς όλων των πολιτικών χώρων.

ΠΑΛΑΙΛΟΓΟΣ: Αν θεωρείτε ότι έκανα διαχωρισμό, όχι δεν θέλησα να τον κάνω, ίσα-ίσα που σας συμπεριέλαβα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εν αντιθέσει με το ερώτημα που έγινε στην αρχή. Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, πείτε μου με τη λογική, τι περισσότερο μπορεί να σας πει κάποιος με βάση τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από την επιστημονική κοινότητα. Δεν τίθενται με νόμο αυτές οι προδιαγραφές. Να είστε πολύ επιφυλακτικός εάν έρθει ποτέ κάποια κυβέρνηση και πει με νόμο, χωρίς να έχει προηγηθεί η εισήγηση της επιστημονικής κοινότητας, χωρίς την επιστημονική γνώση κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι τα στοιχεία που πρέπει να ελέγχονται ή όχι. Εάν η επιστημονική κοινότητα έρθει τώρα και πει ότι μεταξύ των 5, 10, 15 στοιχείων που είναι προς εξέταση στις προδιαγραφές που έχει θέσει, προστίθενται και αυτό και εκείνο και το άλλο, βεβαίως έτσι πρέπει να γίνεται. Αλλά, σας επαναλαμβάνω ότι δεν υπήρχαν σε αυτές τις προδιαγραφές. Σε ό,τι αφορά το θέμα της επικινδυνότητας, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα, έχει αναφερθεί ο κ. Φώλιας σε αυτό, έχει αναφερθεί ο ΕΦΕΤ. Γιατί πρέπει να θέτουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Να μη δημιουργείται εντύπωση, μικρότερη ή μεγαλύτερη, από αυτή που υπάρχει. Και σε αυτό, πάλι δεν μπορεί να σας πει η πολιτική ή ο όποιος πολιτικός, χωρίς να έχει την εισήγηση των επιστημόνων, την επιστημονική γνώση.

ΤΡΟΥΠΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, να επιστρέψω στην ερώτηση της κ. Κατσαβού. Είπατε ότι ενημερώνετε τα στελέχη των κομμάτων. Είναι άλλο να ενημερώνετε τα στελέχη των κομμάτων και άλλο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καλεί υπουργούς. Υπέθετα ότι τους υπουργούς τους καλεί μόνον ο Πρωθυπουργός. Δεν ξέρω αν θα συνεχιστεί αυτό και αν αυτό το θεωρείτε εσείς ότι γίνεται για λόγους επικοινωνιακούς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι θεσμικός παράγων. Δικαιούται να έχει ενημέρωση από τους υπουργούς που είναι αρμόδιοι για κάθε τομέα. Από εκεί και πέρα, είναι θέμα πολιτικής συμπεριφοράς. Και ανέλυσα αυτή την πολιτική συμπεριφορά που ακολουθεί η δική μας κυβέρνηση, απαντώντας στην ερώτηση. Ως αντιπολίτευση θυμάμαι ότι συνόδευα τον νυν Πρωθυπουργό, αρχηγό τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον κ. Καραμανλή, σε συναντήσεις που είχαν γίνει σε κάποια υπουργεία. Ο κ. Καραμανλής είχε την άποψη ότι έπρεπε να πηγαίνει ο ίδιος στα υπουργεία και να ενημερώνεται. Είχαμε πάει, ας πούμε, στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης και είχε γίνει ενημέρωση για πολλά ζητήματα. Πάντως, το να υπάρχει μια ενημέρωση από την κυβέρνηση προς την αντιπολίτευση και μάλιστα με τη διάθεση την οποία έχει δείξει η σημερινή κυβέρνηση, δηλαδή να πάει ο υπουργός στον αρχηγό της αντιπολίτευσης, εφόσον το ζητήσει στο γραφείο του, εμείς θεωρούμε ότι είναι κάτι το οποίο δεν μας θίγει πολιτικά καθόλου. Αντιθέτως, πιστεύω ότι εξευγενίζει ακόμα περισσότερο τα πολιτικά ήθη, δίνει πραγματική διάσταση στο πολιτικό πολιτισμό τον οποίο πολλές φορές επαγγελθήκαμε και ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι η UNILEVEL, γνωστή εταιρεία- μονοπώλιο στο χώρο των τροφίμων έχει συντάξει και εκδώσει τον οδηγό «βασικές αρχές υγιεινής για τα τρόφιμα» που διακινεί ο ΕΦΕΤ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω αυτό το οποίο μου αναφέρετε. Θα πρέπει να ρωτήσω το αρμόδιο υπουργείο και να σας δώσω μια απάντηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επίσης γιατί μιλάτε για θέμα επικινδυνότητας; Δεν είναι γνωστό ότι δεν υπάρχουν όρια στο ορυκτέλαιο γιατί δεν πρέπει να υπάρχει κανονικά ορυκτέλαιο στα τρόφιμα; Γιατί βάζετε θέμα επικινδυνότητας αφού είναι γνωστό ότι αθροίζεται. Είναι τοξικό και αθροίζεται. Με αυτό τον τρόπο τι επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν διεκδίκησα ποτέ επιστημονική γνώση στο θέμα, όπως φαντάζομαι και κανείς εξ υμών, εκτός και αν έχει σπουδάσει χημικός. Δεν έχει σημασία, όμως, το τι διεκδικώ ή δεν διεκδικώ εγώ ή κάποιος από τους δημοσιογράφους που είναι στο press room. Έχει σημασία ότι οι απαντήσεις που δίδονται από τη δική μου πλευρά, δίδονται με βάση τα στοιχεία που αντλώ από τα αρμόδια όργανα. Συνομιλώ με τα αρμόδια υπουργεία (τα υπουργεία έχουν μια σειρά συγκεκριμένων υπηρεσιών), με τους επιστημονικούς φορείς που γνωρίζουν. Τη γνώση αυτή σας έχω μεταφέρει, στο βαθμό που πρέπει να μεταφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Ο ίδιος ο υπουργός έχει κάνει εξαιρετικά αναλυτικές και κατατοπιστικές ανακοινώσεις και ως προς το θέμα που μου θέσατε. Δεν έχω να σας πω κάτι περισσότερο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο υπουργός, με συγχωρείτε, είπε ότι δεν έχει πρόβλημα να φάει πολύ ηλιέλαιο. Επειδή δεν μπορεί να γίνει εύκολα πιστευτός, είναι λόγια αυτά; Μήπως έχει σκοπό να πάει σε κάποιο ταχυφαγείο να τον δούμε να το τρώει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έμαθα ότι προσκαλέσατε τον αναπληρωτή μου κ. Αντώναρο, αλλά βλέπω ότι δεν κάνετε το ίδιο και με μένα. Δεν με καλείτε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το κάναμε, τι λέτε και εσείς...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω γιατί αυτή η διακριτική μεταχείριση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ωραία πέστε μας, εσείς το τρώτε; Τρώτε εσείς ηλιέλαιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι όλοι ζούμε στην ίδια κοινωνία. Όλοι είμαστε άνθρωποι που μπορεί να έχουμε οικογένεια, μικρή ή μεγάλη, δεν έχει σημασία. Νοιαζόμαστε για αυτά τα θέματα και αντιλαμβάνεστε ότι και εγώ από την πλευρά μου ενδιαφέρομαι πάρα πολύ, όπως ενδιαφέρεστε και εσείς. Σε ό,τι αφορά την επιστημονική κοινότητα δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω τα όσα λέει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αλλά δεν τρώτε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας απαντούσα, όπως σας απάντησε ο κ. Αντώναρος, βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την απάντησή του: Στη χώρα της ελιάς και του λαδιού, καλό θα είναι να τιμούμε τα δικά μας προϊόντα, τα οποία άλλωστε προσπαθούμε να προωθήσουμε στο εξωτερικό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπε το ίδιο, όμως, ο κ. Φώλιας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχετε παρά να κάνετε πράξη την πρόσκλησή σας και να δείτε την απάντηση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 22 May 2008 - 20:13:15 UTC