Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-05-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 6 Μαΐου 2008

Αριθμός Δελτίου: 135674234

Έκδοση 1

brf0605

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 6 Μαΐου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Μεϊμαράκης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου έκανε δηλώσεις για τα θέματα που συζητήθηκαν στην Κυβερνητική Επιτροπή, τα οποία αφορούν μια σειρά από ενέργειες για την τροποποίηση της δομής του στρατού ξηράς και άλλα θέματα που έχει ο ίδιος αναφέρει και απαντήσει στις σχετικές ερωτήσεις.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΠΡΑΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω, εάν στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής συζητήθηκε και το θέμα του ΟΤΕ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έγινε μια ενημέρωση για τον ΟΤΕ. Δεδομένου, όμως, ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις δεν έχω να πω κάτι περισσότερο και ως εκ τούτου δεν έχω να απαντήσω και με περισσότερες λεπτομέρειες στο ερώτημα της κ. Σπυράκη που εκκρεμούσε από χθες.

ΚΟΡΑΗ: Θα μου επιτρέψετε, όμως, να επιμείνω στο θέμα του ΟΤΕ. Δεν υπάρχει ούτε κάποιο χρονοδιάγραμμα, πότε θα καταλήξει -αν καταλήξει- αυτή η συμφωνία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε εάν έχει μπει ένας χρονικός περιορισμός, αν θα συζητήσουν για μια εβδομάδα, δέκα ημέρες...

ΚΟΡΑΗ: Ναι, ναι, αυτό ακριβώς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Φαντάζομαι, πάντως, από την ενημέρωση την οποία άκουσα από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, ότι δεν θα καθυστερήσει πολύ.

ΚΟΡΑΗ: Μήπως μπορείτε να μας δώσετε κάποια στοιχεία, νέα στοιχεία, που να έχουν προκύψει από τη σημερινή ενημέρωση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι κάτι περισσότερο από τα όσα έχει πει ο Υπουργός Οικονομίας δημοσίως.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Σουφλιάς έθεσε ως στόχο την προώθηση της πυρηνικής ενέργειας, η οποία όμως πυρηνική ενέργεια απορρίπτεται από την Ε.Ε. ως ανανεώσιμη πηγή. Υπάρχει τέτοιος στόχος της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το έθεσε ως στόχο, δεν είναι ακριβές αυτό. Ο κ. Σουφλιάς έκανε μια αναφορά, λέγοντας ότι είναι μια άποψη την οποία ο ίδιος έχει εκφράσει και άλλες φορές στο παρελθόν. Έχει απαντηθεί και από μένα στο παρελθόν το θέμα. Η κυβέρνηση δεν εξετάζει κάτι τέτοιο. Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν προβληματισμοί και σε σειρά προσώπων και πολιτών και πολιτικών. Έχουν ακουστεί και από αρχηγό κόμματος της αντιπολίτευσης, μάλιστα, θυμάμαι πριν από λίγο καιρό στη Βουλή. Δεν έχουμε όμως συζητήσει κάτι τέτοιο, δεν έχω να προσθέσω, δηλαδή, κάτι που θα αλλάξει τα δεδομένα.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχουν πολλά στελέχη της κυβέρνησης και βουλευτές που διαμαρτύρονται για την ακρίβεια, διότι τα μέτρα και τα νέα που έχουν εξαγγελθεί προσφάτως δεν έχουν αποδώσει. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για να αποδώσουν τα μέτρα χρειάζεται κάποιο βάθος χρόνου. Aπό τότε που ανακοινώθηκαν πέρασε μόλις ένας μήνας. Έγινε μεγάλη προσπάθεια. Πιστεύω ότι στη διάρκεια των εορτών του Πάσχα είχαμε, απόδειξη του ότι πολλά από τα μέτρα που εφαρμόστηκαν απέδωσαν, σε ό,τι αφορά για παράδειγμα την ελληνικότητα των προϊόντων, μιλάω για το κρέας. Μια προσπάθεια για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας που ξεκίνησε και από το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και με καμπάνια ενημέρωσης του κοινού. Νομίζω ότι αποδείχθηκε στη διάρκεια των εορτών του Πάσχα ότι είχε σημαντικά αποτελέσματα. Ωστόσο, εκείνο που πρέπει να θυμόμαστε όλοι είναι ότι σε μια ελεύθερη αγορά, όπου δεν υπάρχουν πια τιμές διατίμησης, τα προϊόντα δεν είναι σε διατίμηση. Αυτό που οφείλει να κάνει η Πολιτεία είναι να ενισχύει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, προκειμένου να μην παρατηρούνται φαινόμενα κερδοσκοπίας, όπως έχω αναφέρει και άλλες φορές στο παρελθόν. Εάν με ρωτήσετε αν είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι από το πώς λειτουργούν τα πράγματα συνολικά, θα σας έλεγα «όχι». Κανείς δεν είναι. Ο ίδιος, ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης έχει κάνει σχετικές δηλώσεις και μάλιστα πρόσφατα. Προσπαθούμε όμως και αυτή είναι η προσπάθεια που πιστεύουμε ότι θα αποδώσει στο βάθος του χρόνου που χρειάζονται όλα τα μέτρα. Υπάρχουν μέτρα που χρειάζεται να περάσει χρόνος, προκειμένου να εμπεδωθούν, σε σχέση, ας πούμε, με τους αγρότες και τους μεσάζοντες. Προβλέπονται εκεί κάποια πράγματα, από τιμολόγια, δηλώσεις σαφείς των εμπορευμάτων που πωλούνται. Υπάρχουν μέτρα που προβλέπουν μεγαλύτερη ενημέρωση του κοινού, είτε στις λαϊκές αγορές, είτε σε άλλες περιοχές. Υπάρχουν μέτρα τα οποία εμπλέκουν, ούτως ή άλλως και με βάση τους νόμους, την Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να καταπολεμηθούν πρακτικές εναρμονισμένες στην αγορά, είτε από μεγάλες επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ, είτε από άλλους. Αυτή είναι μια διαρκής προσπάθεια.

ΚΟΡΑΗ: Πάντως υπάρχει ένα «τσουνάμι» από ακρίβεια. Την ώρα που ερχόμουν εδώ στο briefing άκουγα τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Βλάχο στον Alpha να λέει δεν φταίμε μόνο εμείς στο υπουργείο Ανάπτυξης, ότι δική μας ευθύνη είναι η αγορά, τα διόδια που επίσης αυξήθηκαν, δεν είναι στη δική μας αρμοδιότητα. Και εγώ θα προσέθετα ότι και πολλοί άλλοι τομείς, όπως είναι οι αυξήσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα εισιτήρια ακτοπλοΐας, όλα αυτά είναι μια αλυσίδα αυξήσεων. Αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι πάρα πολύ πιέζονται οι οικονομικά ασθενέστερες τάξεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι θέσατε το ερώτημα περισσότερο ρητορικά. Είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνεται κάποιος ότι βεβαίως υπάρχει πίεση λόγω ακριβώς της ακρίβειας στην αγορά; Από την άλλη πλευρά, θέλω να σημειώσω ότι είναι μια πίεση, η οποία ασκείται από πραγματικά δεδομένα. Δεν είναι, δηλαδή, αποτέλεσμα κερδοσκοπίας εν γένει. Μπορεί να υπάρχουν φαινόμενα τέτοια, αλλά δεν είναι αποτέλεσμα αυτών των πρακτικών ή άλλων εναρμονισμένων πρακτικών. Σίγουρα υπάρχουν φαινόμενα και εναρμονισμένων πρακτικών. Έχει ασχοληθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά καιρούς με αυτά τα θέματα. Και θα συνεχίσει να ασχολείται κάθε Επιτροπή Ανταγωνισμού σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή αλλού όσο υπάρχει ελεύθερη αγορά και όσο στο μυαλό κάποιων υπάρχει κερδοσκοπία. Υπάρχει μια σειρά από παγκόσμιους πια δείκτες οι οποίοι, όπως γνωρίζουμε όλοι, ανεβαίνουν. Και δεν θα αναφερθώ μόνο στο πετρέλαιο το οποίο έχει σπάσει το ρεκόρ των 120 δολαρίων, όταν μόλις πριν από λίγους μήνες μιλούσαμε για το ρεκόρ των 100 δολαρίων και μας φαινόταν κάτι το οποίο θα ήταν αδιανόητο να συμβεί. Μιλάμε για προϊόντα των οποίων οι τιμές έχουν αυξηθεί και εξαιτίας άλλων αιτιών. Έχουμε αναφέρει τουλάχιστον δύο φορές εδώ στο press room το θέμα των σιτηρών και πως αυξήθηκαν, είτε λόγω των βιοκαυσίμων, είτε λόγω της ζήτησης σε νέες αγορές, πολύ μεγάλες αγορές, αγορές δισεκατομμυρίων, όπως είναι η Ινδία και η Κίνα. Πριν από λίγες μέρες, αν έβλεπε κάποιος ξένες εφημερίδες θα διαπίστωνε ότι σε πολλά πρωτοσέλιδα σε εφημερίδες ευρωπαϊκών χωρών υπήρχαν ακριβώς τα ίδια ζητήματα με αυτά που τίθενται και από τα ΜΜΕ στη Ελλάδα. Αυξήσεις της τάξεως του 20%, 50%, 60% και 80 % σε προϊόντα καθημερινής χρήσεως στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο αυτές οι μεγάλες αυξήσεις. Εκείνο που -επαναλαμβάνω- μπορεί να κάνει σήμερα μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι -εφαρμόζοντας τους κανονισμούς τους οποίους όλοι έχουμε συνομολογήσει, συνυπογράψει και ακολουθούμε- να μπορέσει να κρατήσει όσο γίνεται πιο χαμηλά, έως και να εξαφανίσει ει δυνατόν τάσεις κερδοσκοπίας. Κάτι περισσότερο, δυστυχώς δεν γίνεται.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Μιλόσοσφκι βρίσκεται στη Ν. Υόρκη για να υπογράψει Σύμφωνο που θα αναβαθμίζει τις διμερείς σχέσεις Σκοπίων- Ηνωμένων Πολιτειών. Πώς βλέπει αυτή την ενέργεια η κυβέρνηση, με δεδομένο ότι συνεχίζεται και η διαπραγμάτευση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο. Η Ελλάδα έχει τοποθετηθεί για τα θέματα πολλές φορές, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι περιμένουμε να ολοκληρωθεί αυτή η διαπραγμάτευση, ελπίζοντας ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα και φυσικά με τον καλύτερο και για τις δύο χώρες τρόπο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 6 May 2008 - 20:28:18 UTC