Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-04-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 11 Απριλίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 131228459

Έκδοση 1

BRIEFING(110408)

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 11 Απριλίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις που γίνονται με τη DEUTSCHE TELEKOM για τον ΟΤΕ, ο κ. Βγενόπουλος άσκησε αγωγή κατά του κ. Τσίπρα και θέλω να ρωτήσω, αν έχει καθ` οιονδήποτε τρόπο βάση αγωγή κατά πολιτικού αρχηγού, αλλά και κατά του τηλεοπτικού σταθμού STAR, από τον οποίο ο κ. Βγενόπουλος ζητάει 150 εκατομμύρια ευρώ, σε μια προσπάθεια φίμωσης της ελεύθερης δημοσιογραφίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή και ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή. Δηλώσαμε ευθύς εξ αρχής ότι δεν θα δεχθούμε την επιθετική αγορά μετοχών, χωρίς όριο, που διακρίναμε να γίνεται στο χώρο του ΟΤΕ. Και γνωρίζετε όλοι ότι είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εκείνη που έφερε στη Βουλή νόμο, ο οποίος δεν επιτρέπει αγορά μετοχών εταιρειών στρατηγικής σημασίας που διαχειρίζονται υποδομές και δίκτυα, πέραν του ποσοστού του 20%, χωρίς την προηγούμενη έγκριση της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής. Η στάση μας -το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά- είναι σταθερή από την αρχή. Εκείνοι που συνεχώς αλλάζουν θέση, απόψεις και τοποθετήσεις -και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουν- είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην αρχή, όλοι θα θυμάστε, επέκριναν την κυβέρνηση, γιατί δεν σταματάμε την επιθετική εξαγορά μετοχών του ΟΤΕ, η οποία -σας υπενθυμίζω- γινόταν στην ελεύθερη αγορά. Μόλις βάλαμε στοπ στην επιθετική εξαγορά, άλλαξαν θέση, επικρίνοντας τότε την κυβέρνηση και ισχυριζόμενοι, μεταξύ των άλλων, ότι υπάρχουν ενστάσεις, εμπόδια, διαφορετικές απόψεις από το χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να αναλογίζονται την προστασία των εθνικών συμφερόντων. Δεν πέρασαν τρεις μήνες και αλλάζουν πάλι θέση. Αυτές οι μεταμορφώσεις -σας το έχω πει και στο παρελθόν- δεν μας εκπλήσσουν, γιατί είναι χαρακτηριστικές για τον τρόπο που πολιτεύεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε ό,τι αφορά την ουσία του ερωτήματός σας, θα ήθελα να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις:

Πρώτον, δεν θα σχολιάσω φυσικά πράξεις κανενός πολίτη, εφόσον οι πράξεις αυτές κινούνται στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων.

Δεύτερον, η δημοσιογραφία έχει την ελευθερία της κριτικής κάθε γεγονότος, όπως επίσης της κριτικής κινήσεων τόσο πολιτικών όσο και άλλων προσώπων, που απασχολούν το δημόσιο βίο. Το δικαίωμα διατύπωσης, ελεύθερα, της άποψης δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Η ελεύθερη έκφραση όλων, είτε δημοσιογράφων, είτε πολιτικών, είτε άλλων πολιτών, είναι στοιχείο της Δημοκρατίας.

Τρίτον, τα ζητήματα που μου αναφέρατε και όλοι είδαμε να εκτυλίσσονται από χθες, δεν αντιμετωπίζονται με τέτοιες πρακτικές. Εμείς, πάντως, δεν συμμεριζόμαστε να καταθέτει κανείς αγωγή σε έναν πολιτικό αρχηγό, επειδή ασκεί πολιτική κριτική.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ωστόσο, εσείς αξιοποιήσατε τον κ. Βγενόπουλο, προκειμένου να γίνει η μεταβίβαση του πακέτου που κατείχε στον ΟΤΕ, στη γερμανική επιχείρηση, στο γερμανικό κολοσσό και μάλιστα, ο κ. Βγενόπουλος από αυτή την υπόθεση, έβγαλε αρκετά εκατομμύρια ευρώ και τώρα, όπως βλέπουμε, ξιφουλκεί και παραπέρα. Δεν θα έπρεπε να καταδικάσετε τουλάχιστον αυτή τη συμπεριφορά του επιχειρηματία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ερώτησή σας περιλαμβάνει στοιχεία τα οποία δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα. Στη συνολική μου τοποθέτηση αναφέρθηκα στα πραγματικά στοιχεία. Προφανώς, και δεν το λέω αυτό καθόλου με τη μορφή μομφής, δεν είστε πλήρως ενήμερος, πώς αποκτήθηκε αυτό το ποσοστό μετοχών του ΟΤΕ. Αποκτήθηκε, όπως σας είπα, στην ελεύθερη αγορά. Και όποιος αποκτά μετοχές στην ελεύθερη αγορά, το τι κάνει από εκεί και πέρα με αυτές τις μετοχές, μέσα στα όρια που έθεσε ακριβώς, όπως σας είπα, η κυβέρνηση, αφορά τον ίδιο. Συνεπώς, ο υπαινιγμός τον οποίο κάνετε για δήθεν συναλλαγή, δεν έχει καμία απολύτως βάση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε, το ποσοστό αποκτήθηκε στην ελεύθερη αγορά, αλλά τι σχέση έχει με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, το γεγονός να αγοράζει πάνω από τη χρηματιστηριακή αξία; Γιατί, ξέρετε πολύ καλά, ότι αγόρασε με premium, όπως λένε, πολύ πάνω από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία. Πώς θα το έκανε αυτό η γερμανική εταιρεία, αν δεν ήξερε ότι θα πάρει και το μάνατζμεντ; Δεν ήταν φανερό ότι υπάρχει προσυνεννόηση με την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον, δεν θα σας κάνω εγώ καμία ανάλυση για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι χρηματιστηριακές αγορές. Είμαι βέβαιος ότι έχετε αρκετή πείρα για να ξέρετε πώς λειτουργούν οι αγορές. Το δεύτερο θέμα το οποίο θέτετε και αφορά τον ΟΤΕ και το ρόλο τον οποίο, ενδεχομένως, θα διαδραματίσει μια εταιρεία μεγάλης εμβέλειας και μεγάλης πείρας, όπως είναι η DEUTSCHE TELEKOM, στο μέλλον, αυτό αφορά τις συνεννοήσεις τις οποίες διεξάγουν οι Υπουργοί κ. Αλογοσκούφης και κ. Χατζηδάκης. Και σε αυτά έχει αναφερθεί ο κ. Αλογοσκούφης. Δεν έχω να πω τίποτε παραπάνω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν θέλατε, είπατε, να γίνει επιθετική εξαγορά για τον ΟΤΕ, ακριβώς για να μην πάει σε αραβικά κεφάλια, τα οποία εκπροσωπούσε η MARFIN. Δηλαδή, τώρα που πάει στο γερμανικό κολοσσό, δεν είναι ξεπούλημα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κύριε Κακαλή, ευχαρίστως θα σας στείλω στο γραφείο σας την απομαγνητοφώνηση της ακριβούς απάντησης που έδωσα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Άκουσα τι είπατε, αλλά την απάντησή μου εσείς δεν ακούτε.

ΤΣΟΡΑΚΗΣ: Για ένα άλλο θέμα. Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τις απευθείας αναθέσεις έργων από το ΥΠΕΧΩΔΕ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε τι αναφέρεστε ακριβώς;

ΤΣΟΡΑΚΗΣ: Στις αναθέσεις που έγιναν στον μηχανικό του κ. Σουφλιά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γι` αυτό το θέμα έχει δώσει πλήρη και επαρκή απάντηση χθες, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Κατσιγιάννης, στην οποία και σας παραπέμπω.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω, επειδή έγινε η συνάντηση σήμερα του Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Λιάπη και τον αρμόδιο για θέματα αθλητισμού Υφυπουργό κ. Ιωαννίδη, για το θέμα της τροπολογίας του ντόπινγκ, τι ακριβώς περιλαμβάνει; Περιλαμβάνει αυστηροποίηση των μέτρων που αφορά παραπτώματα παραγόντων του αθλητισμού ή, θα λέγαμε, προσώπων τα οποία φέρονται στην πρώτη γραμμή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έκαναν αναλυτική ενημέρωση για το τι συζήτησαν με τον Πρωθυπουργό ο Υπουργός και ο Υφυπουργός, μετά τη συνάντησή τους.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Είπαν μόνο ότι θα υπάρξει μια τροπολογία, θα κατατεθεί μια τροπολογία. Δεν έγινε σαφές το τι θα περιλαμβάνει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αναφέρθηκαν και σε άλλα θέματα, στα οποία...

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν ανέφεραν σε τι θα αφορά αυτή η τροπολογία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω περισσότερα από όσα είπαν οι Υπουργοί.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θα μπει δηλαδή «το μαχαίρι στο κόκκαλο»;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε όσα είπαν οι Υπουργοί, οι οποίοι αναφέρθηκαν. Θέλετε να σας διαβάσω τις δηλώσεις; Ευχαρίστως, να το κάνω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Οι Υπουργοί είπαν ότι ήρθε η ώρα να θεσπίσουμε άμεσα το θεσμικό πλαίσιο, για να έχουμε υγιή αθλητισμό και καθαρούς αθλητές, ήταν το νόημα. Μετά από τέσσερα χρόνια θα θεσπιστεί αυτό το θεσμικό πλαίσιο; Μετά από τέσσερα χρόνια; Τόσα χρόνια, δηλαδή, συναινούσατε και ανεχόσαστε να υπάρχει ντοπάρισμα στον αθλητισμό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ασφαλώς και όχι. Και ξέρετε ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι αυτή, η οποία έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Αναφέρθηκε, προχθές μόλις, σε αυτή εδώ την αίθουσα ο κ. Ρουσόπουλος. Δεν έχει νόημα να επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια πράγματα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μα, δεν είχατε αναλάβει πρωτοβουλίες. Τώρα αναλαμβάνετε, λέτε. Τώρα αναλαμβάνετε θεσμικό πλαίσιο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ. Ξεχνάτε φαίνεται, με τίνος πρωτοβουλία προωθήθηκε το κέντρο ελέγχου το οποίο υπάρχει.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα επανέλθω λίγο στο θέμα με τον κ. Σουφλιά, με το αυθαίρετο. Είπατε πριν, παραπέμψατε, στις δηλώσεις που έκανε ο κ. Κατσιγιάννης. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις δηλώσεις που έκανε, την ανακοίνωση που εξέδωσε, φαίνεται ότι ο τεχνικός σύμβουλος κ. Μεταξάς, παρότι είχε συμφωνήσει να πάρει κάποιες αμοιβές, οι οποίες ήταν αρκετά υψηλές, μικρότερες από ότι είχαν συμφωνηθεί, τελικά δεν τις έλαβε ποτέ. Μάλιστα, ως βασικό επιχείρημα είναι ότι ο κ. Μεταξάς δουλεύει τζάμπα, δουλεύει δωρεάν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Έτσι αναγράφεται στην απάντηση του κ. Κατσιγιάννη. Είναι λογικό αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ γνωρίζω την απάντηση. Και στην απάντηση, όπως σας είπα, περιλαμβάνονται πλήρη και επαρκή στοιχεία.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Ναι, ήθελα να ρωτήσω το εξής: Εάν είναι λογικό αυτό, κύριε Εκπρόσωπε, να δουλεύει κάποιος δωρεάν για το ελληνικό Δημόσιο; Εγώ, πρώτη φορά το ακούω, πάντως.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν νομίζω ότι αποδίδετε πλήρως το περιεχόμενο της επιστολής.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, όσον αφορά στο θέμα της εξοχικής κατοικίας του κ. Σουφλιά στην Ανάβυσσο, υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά της κυβέρνησης; Γιατί, αν θυμηθούμε την αντίδραση, τον τρόπο που αντέδρασε η κυβέρνηση όσον αφορά στο σπίτι του κ. Μαγγίνα, βλέπουμε κάποια διαφορετική αντίδραση στο θέμα του κ. Σουφλιά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι δύο υποθέσεις είναι εντελώς διαφορετικές. Θα πω για μια ακόμη φορά, ότι είναι γνωστό το ήθος και η ακεραιότητα του κ. Σουφλιά. Και αυτό το είχα πει ήδη, αν θυμάμαι καλά, τον περασμένο Οκτώβριο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που μου έγινε στον ίδιο χώρο. Ο κ. Σουφλιάς δεν χτίζει αυθαίρετα. Είχε άδεια για να χτίσει δύο σπίτια των 60 τμ. το καθένα και κτίζει ένα των 110 τμ. Οι απαντήσεις που έδωσε ο κ. Σουφλιάς για όλα αυτά τα ζητήματα ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά και χθες, είναι πλήρης και καλύπτουν το θέμα. Η κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα τον κ. Σουφλιά.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η καταδίκη της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με αυτή την πολύκροτη υπόθεση των λευκών ψηφοδελτίων, που κατά την αντιπολίτευση οδήγησαν σε αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος, θεωρείτε ότι αυτή η απόφαση εκθέτει την κυβέρνηση που υπερασπίστηκε στο Στρασβούργο αυτή την υπόθεση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ήθελα να υπενθυμίσω τα πραγματικά περιστατικά. Ότι πρόκειται δηλαδή για μια απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου της χώρας μας, επ` αυτού του θέματος. Και είναι φυσικό, όπως αντιλαμβάνεστε, αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων να τις υπερασπίζεται η χώρα όταν εγκαλείται ενώπιον δικαστηρίων στο εξωτερικό. Με βάση αυτή την απόφαση, θα μπορούσε η σημερινή κυβέρνηση να είχε αφήσει την κατάσταση όπως έχει. Να μην κάνει τίποτε. Αντίθετα, είναι η σημερινή κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε την πρωτοβουλία να προτείνει στη Βουλή, ώστε να ψηφιστεί, με γενική αποδοχή, σχετική διάταξη στον εκλογικό νόμο, σύμφωνα με την οποία δεν συνυπολογίζονται τα λευκά ψηφοδέλτια.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Η αδικία, όμως, για αυτούς που πλήρωσαν όλη αυτή την υπόθεση, τους συγκεκριμένους βουλευτές, δεν παρέμεινε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό που αποκαλείτε έτσι, εδράζεται, όπως σας είπα, σε μια απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου. Εγώ δεν συνηθίζω ούτε να συζητώ, ούτε να θέτω υπό αμφισβήτηση πράξεις, αποφάσεις ή λειτουργίες της ελληνικής Δικαιοσύνης.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θα επανέλθω στο θέμα του ντόπινγκ. Η κυβέρνηση θεωρεί πως η αναπροσαρμογή, η ανανέωση του θεσμικού πλαισίου θα λύσει το πρόβλημα του ντόπινγκ ή τελικά είναι κάτι βαθύτερο; Και με αφορμή την ιστορία αυτή που ζούμε τώρα όλοι, η οποία είναι και θλιβερή συν τοις άλλοις, θα αποδοθούν ευθύνες όπου δει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης, ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, η πολιτική βούληση του Πρωθυπουργού, είναι δεδομένη και πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο κ. Μπράιζα, μιλώντας χθες στο Συνέδριο του ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ, είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση παρενέβη στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ανταποκρινόμενη σε επίσημο αίτημα των κυβερνήσεων της Αθήνας, των Σκοπίων και του Μάθιου Νίμιτς. Έχει υποβάλει τέτοιο αίτημα η κυβέρνηση να εμπλακούν στις διαπραγματεύσεις και γιατί θέλει τους Αμερικανούς μέσα στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε, στηρίζει απόλυτα και μετέχει εποικοδομητικά και θετικά στη διαδικασία, η οποία βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό σε εξέλιξη, κάτω από την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Και όπως γνωρίζετε, είμαστε εκείνοι οι οποίοι έχουμε διανύσει, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, το κομμάτι της διαδρομής που μας αντιστοιχεί, ώστε να εξευρεθεί η λύση. Ελπίζουμε, λοιπόν, να ανταποκριθεί και η άλλη πλευρά στις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει, ώστε να εξευρεθεί η προσδοκόμενη λύση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, άλλο ρώτησα: Εάν υποβάλατε αίτημα για να εμπλακούν οι Αμερικανοί στις διαπραγματεύσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και σας είπα ότι εμείς στηρίζουμε τη διαδικασία, η οποία λαμβάνει χώρα, υπό τη σκέπη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Όποιος άλλος θέλει να προσφέρει τις υπηρεσίες του -το έχουμε πει και στο παρελθόν, πριν από το Βουκουρέστι, το είπαμε και μετά το Βουκουρέστι, εξακολουθεί και ισχύει- σύμμαχος, εταίρος, όποιος θέλει να προσφέρει τις υπηρεσίες του προς αυτή την κατεύθυνση την οποία εμείς επιδιώκουμε, είναι καλοδεχούμενος.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει μια επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων Αντόνιο Μιλοσόφσκι, προς τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ, στην οποία αναφέρει, ζητεί να υποστηρίξουν περαιτέρω την άμεση προσχώρηση της «Μακεδονίας», όπως την αποκαλεί, μέσα στο ΝΑΤΟ, διατηρώντας το δικαίωμά του στον εθνικό αυτό προσδιορισμό και τη γλωσσική ταυτότητα. Υπάρχει κάποιο σχόλιο της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Ελλάδα, θα το πω για μια ακόμη φορά, είναι εκείνη η οποία στηρίζει τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό της γειτονικής χώρας. Και αυτό θα πραγματοποιηθεί, εφόσον η γειτονική χώρα δώσει απτά δείγματα της συμπεριφοράς καλής γειτονίας, την οποία πρέπει να επιδείξει, συμβάλλοντας και εκείνη, όπως είπα, μόλις προ ολίγου, αποφασιστικά, ουσιαστικά, αποτελεσματικά στην εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής ονομασίας. Συνεπώς, τη μεγαλύτερη συμβολή προς αυτή την κατεύθυνση, πρέπει οι ίδιοι οι ιθύνοντες της γειτονικής χώρας να την έχουν.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, κ. Παπανδρέου, τώρα τελευταία κατηγορεί τόσο το σημερινό όσο και τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών της χώρας μας, την κ. Μπακογιάννη και τον κ. Μολυβιάτη για διγλωσσία στο θέμα των Σκοπίων και γενικότερα για ενέργειες που έχουν γίνει. Υπάρχει κάποια απάντηση σε αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πολλοί ξένοι ηγέτες και Υπουργοί Εξωτερικών, οι οποίοι έχουν ενημερωθεί όλο αυτό το διάστημα για τις ελληνικές θέσεις, έχουν να πουν πόσο ξεκάθαρη και πειστική είναι η ελληνική θέση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επίσης, ο κ. Μπράιζα, είπε, κατηγόρησε μάλλον την κυβέρνηση ότι διαπράττει τραγικό σφάλμα επειδή το 80% του φυσικού αερίου προέρχεται από τη GASPROM. Η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση να επανορθώσει αυτό το σφάλμα και έτσι εξηγείται το ταξίδι του κ. Φώλια στο Αζερμπαϊτζάν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση ακολουθεί συγκεκριμένη ενεργειακή πολιτική, την οποία και εφαρμόζει. Με απτά αποτελέσματα, συγκεκριμένα αποτελέσματα, μετατρέποντας την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, όπως είναι γνωστό σε όλους, σε ένα πολύ σημαντικό ενεργειακό κόμβο. Η πολιτική αυτή είναι αποτέλεσμα ενός πολύ καλού σχεδιασμού, συνεπούς υλοποίησης όσων προγραμματίζονται και συγκεκριμένων στόχων, τους οποίους έχουμε θέσει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Συμμερίζεστε την άποψη ότι είναι σφάλμα να είναι το 80% από την GASPROM;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό το συμπέρασμα βγάλατε από την απάντηση που σας έδωσα;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν είσαστε σαφής.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι σχεδιάζουμε με συνέπεια μια συγκεκριμένη ενεργειακή πολιτική, την οποία και υλοποιούμε.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 11 April 2008 - 13:25:02 UTC