Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-02-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 122247238

Έκδοση 1

brf2101

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

" Αύριο στις 10.30, ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα παραστεί στη Βουλή, στην ώρα του Πρωθυπουργού, όπου θα απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις. Στις 14.00 θα έχει συνεργασία στο Μέγαρο Μαξίμου με την Υπουργό Απασχόλησης κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

" Μια ανακοίνωση από το Υπουργείο Εσωτερικών: Το Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, έχει ως στόχο την εισαγωγή νέων τρόπων οργάνωσης, διοίκησης και λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του σκοπού αυτού, αποτελεί η τήρηση κανόνων στη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών. Κανόνες οι οποίοι θα διασφαλίζουν αυστηρά τη νομιμότητα και τη διαφάνεια στις ενέργειες των δημοσίων υπηρεσιών και θα ενισχύουν την αξιοπιστία, την αντικειμενικότητα και το αδιάβλητο των ενεργειών τους. Ειδικότερα, στον τομέα σύναψης συμβάσεων αγαθών και υπηρεσιών, είναι ιδιαίτερα σημαντική η εφαρμογή κανόνων διαφάνειας. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο, με την οποία καλούνται όλα τα υπουργεία και τα εποπτευόμενα από αυτά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου να δημοσιοποιούν και να αναρτούν στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας τους, όλες τις συμβάσεις που αφορούν στην προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών. Στο μέτρο δεν περιλαμβάνονται οι ακόλουθοι φορείς: Υπουργείο Εσωτερικών, ως προς τις συμβάσεις που έχουν σχέση με θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας της χώρας ή αφορούν την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Υπουργείο Εξωτερικών, ως προς τις συμβάσεις που συναρτώνται με θέματα εξωτερικής πολιτικής. Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σχετικά με θέματα εθνικής ασφάλειας και άμυνας της χώρας (στρατιωτικό υλικό ή αμυντικός εξοπλισμός). Και Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ως προς τις συμβάσεις που έχουν σχέση με θέματα ασφάλειας των εθνικών θαλάσσιων συνόρων.

" Πριν από λίγες ώρες, ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης κ. Φώλιας έδωσε συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοίνωσε 41 μέτρα, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της ακρίβειας στην αγορά και έχει κάνει αναλυτικές αναφορές σε αυτά. Θα σας πω μόνο τη θεματολογία στην οποία αναλύονται αυτά τα μέτρα: Είναι ως προς τις εισαγωγές προϊόντων, ως προς την αγροτική παραγωγή, τη βιομηχανική επεξεργασία και τη μεταποίηση, τη διακίνηση, την κατανάλωση, την ενημέρωση του τελικού καταναλωτή, τις διϋπουργικές συνεργασίες και τη συνεργασία του Υπουργείου Ανάπτυξης με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και την Ανεξάρτητη Αρχή της Επιτροπής Ανταγωνισμού, της οποίας επιχειρείται αναβάθμιση του στελεχιακού δυναμικού της.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Γνωρίζει η κυβέρνηση, το Μέγαρο Μαξίμου, τον κομιστή του εγγράφου με την πρόταση Νίμιτς προς το «ΒΗΜΑ»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα κάνω μια δήλωση γι` αυτό το θέμα: Η κυβέρνηση καταδικάζει τη διαρροή του εγγράφου Νίμιτς, απ` όπου και αν αυτή προήλθε. Και σημειώνει ότι αυτή δυσχεραίνει, όπως όλοι μπορούν να αντιληφθούν, τη διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει, όπως πολλές φορές έχουμε δηλώσει, σε αυτή τη δύσκολη διαπραγμάτευση με στόχο να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες είχαμε κάποιες διαρροές πληροφοριών για τα ονόματα που προτείνει ο κ. Νίμιτς. Σήμερα, βλέπουμε μια άλλη διαρροή από το κείμενο του κ. Νίμιτς. Δεν έχει να κάνει με το ποια εφημερίδα είναι, κατά την άποψή μου τουλάχιστον. Η κυβέρνηση θα αποφασίσει να ενημερώσει επισήμως και εγκύρως τον ελληνικό λαό ή θα αφήσει να ενημερώνεται από ψήγματα πληροφοριών και από διαρροές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση επισήμως και εγκύρως ενημέρωσε τον ελληνικό λαό, δια των εκπροσώπων του, δηλαδή, δια των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως πολύ καλά γνωρίζετε.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε και εσείς ο ίδιος ότι η διαρροή αυτή δυσχεραίνει τη διαπραγματευτική διαδικασία και άκουσα και πριν τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών να λέει ότι αυτό το πράγμα οφείλεται σε αυτούς που δεν θέλουν να καταλήξει η διαπραγμάτευση. Έχει, λοιπόν, διαταχθεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης και μάλιστα στα αρμόδια γραφεία που είχαν το έγγραφο, δηλαδή, στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και στο Υπουργείο Εξωτερικών, έρευνα για να δουν πως έγινε αυτή η διαρροή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα υπάρξει οπωσδήποτε η απάντηση από το Υπουργείο Εξωτερικών, στο θέμα που με ρωτάτε. Η υπόθεση, όπως είπα και προηγουμένως, είναι μια υπόθεση που βλάπτει ουσιαστικά τη διαπραγματευτική διαδικασία.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Πώς είναι δυνατόν να μη δίνετε το έγγραφο Νίμιτς στους πολιτικούς αρχηγούς και απλά να τους το επιδείξουν και στη συνέχεια αυτό, να φιλοξενείται σήμερα σε εφημερίδα; Εκτός, δηλαδή, από τον κ. Βασιλάκη και το ΥΠΕΞ, το έγγραφο αυτό είχε επιδοθεί και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το μόνο που μπορώ να επαναλάβω, είναι ότι η διαρροή αυτού του εγγράφου, βλάπτει τη διαπραγματευτική πορεία στο θέμα αυτό, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επ` αυτού, αν και ήθελα να κάνω άλλη ερώτηση. Με τον τρόπο με τον οποίο καταδικάσατε και μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο τη διαρροή, είναι σαν να δείχνετε προς κάποια κατεύθυνση. Ότι από κάπου δηλαδή έγινε η διαρροή. Έχετε κάτι συγκεκριμένα υπόψη σας πριν(δεν ακούγεται).

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχουμε τίποτε περισσότερο.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, το γεγονός ότι το μεν Υπουργείο Εξωτερικών αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι πίσω από τη διαρροή είναι το Μέγαρο Μαξίμου. Το δε Μέγαρο Μαξίμου καταδικάζοντας επίσης την ίδια κίνηση, που εγώ προσωπικά θα το δημοσίευα στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», ξεκαθαρίζω τη θέση μου, δεν κριτικάρω το «ΒΗΜΑ» διότι το δημοσίευσε, καλώς έπραξε, εσείς, λοιπόν, δείχνετε το Υπουργείο Εξωτερικών. Νομίζετε ότι σε αυτή την πολύ κρίσιμη φάση που θα αρχίσει μια διαπραγμάτευση είναι ωραίο να υπάρχει αυτή η εικόνα, ένας πόλεμος μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Υπουργείου Εξωτερικών και μάλιστα για ένα κείμενο, το οποίο δεν επιδόθηκε ούτε στους πολιτικούς αρχηγούς χάρη της εμπιστευτικότητας την οποία υμνήσατε χθες, σας θυμίζω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα κάνω δύο παρατηρήσεις, αποδεχόμενος βεβαίως ότι στο press room μπορεί να γίνεται οποιαδήποτε ερώτηση, ακόμη και αν αυτό αποτελεί σχόλιο ή εκτίμηση του ερωτώντος. Γιατί, η ερώτησή σας, δεν βασίζεται σε κανένα πραγματικό γεγονός. Η πρώτη παρατήρηση, λοιπόν, είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν «έδειξε» κάποιος τον οποιαδήποτε άλλο. Είναι, λοιπόν, μια αυθαίρετη συμπερασματική διαδικασία, στην οποία οδηγηθήκατε. Δεν προκύπτει, σε καμία περίπτωση, από τη δήλωση που έχω κάνει εγώ και δεν προκύπτει, επίσης, σε καμία περίπτωση από τη δήλωση που έχει κάνει ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών. Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι είχα πολλές φορές την ευκαιρία στο παρελθόν, στα τέσσερα χρόνια που ήμαστε κυβέρνηση, να αναφέρω ότι θα παρακαλούσα να μη γίνεται αναφορά -και σε δημοσιεύματα το έχω δει και μάλιστα υπάρχει και σήμερα κάποιο δημοσίευμα σε άλλο θέμα- για διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου ή από οπουδήποτε αλλού. Εν πάση περιπτώσει, στο θέμα που με ρωτήσατε, τα συμπεράσματα που βγάλατε είναι εντελώς αυθαίρετα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή έχουμε μια διαφωνία περί του εστί η ενημέρωση του ελληνικού λαού. Εσείς λέτε, ότι ενημερώθηκαν οι αρχηγοί των κομμάτων. Εγώ, στην καλύτερη περίπτωση, αυτό το λέω ότι είναι ενημέρωση του πολιτικού προσωπικού της χώρας και όχι του ελληνικού λαού. Θα την διατυπώσω αλλιώς την ερώτηση: Σκοπεύει η κυβέρνηση, η αρμόδια Υπουργός κ. Μπακογιάννη, να κάνει μια συνέντευξη Τύπου και να παρουσιάσει το περιεχόμενο της πρότασης, να παρουσιάσει τις ελληνικές προτάσεις ή θέσεις και να δεχθεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους επ` αυτού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, όπως γνωρίζετε -κάτι το οποίο στο παρελθόν δεν το είχαμε δει ή εν πάση περιπτώσει δεν το είχαμε δει ούτε συχνά, ούτε στις ταχύτητες που κινήθηκε η κυβέρνηση αυτή- έγινε ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, αμέσως μόλις ο κ. Νίμιτς κατέθεσε την πρότασή του. Και σήμερα το μεσημέρι γίνεται ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας στη Βουλή, από την κ. Μπακογιάννη.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Χθες, η τοποθέτησή σας, για το πόσο σημαντική είναι η εμπιστευτικότητα για να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη χώρα, ήταν και προειδοποίηση προς κάποιους γι` αυτά που πιστεύατε ότι θα ακολουθήσουν στη συνέχεια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι η απλή λογική που νομίζω ότι ενστερνίζεται κάθε πολίτης, αντιλαμβανόμενος την ευαισθησία με την οποία πρέπει να προσεγγίσει κάποιος τα εθνικά θέματα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Συμπληρωματικά σ` αυτό. Επειδή πολλές φορές μέχρι τώρα, υπογραμμίσατε το σεβασμό της κυβέρνησης στην εμπιστευτικότητα της διαδικασίας, το ερώτημα είναι τι μέτρα πήρατε για να περιφρουρήσετε αυτή την εμπιστευτικότητα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε, ήδη, συναγάγει με την ερώτησή σας και ίσως και με ερωτήσεις άλλων συναδέλφων σας συμπεράσματα. Εγώ, δεν σπεύδω να βγάλω κανένα συμπέρασμα...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Καθόλου. Κανένα συμπέρασμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοώ για το πως έγινε αυτή η διαρροή.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν είναι από την κυβέρνηση αυτή η διαρροή;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Σε συνέχεια της ερώτησης του συναδέλφου, μέχρι χθες, όντως η κυβέρνηση σωστά επικαλούνταν τη εμπιστευτικότητα και του κειμένου και των διαπραγματεύσεων. Σήμερα, αυτό το, ας το λέγαμε, κρυφό χαρτί, απωλέσθη. Αυτή η περίφημη εμπιστευτικότητα. Και ναι μεν, εσείς παραδέχεστε ότι αυτό βλάπτει τη διαδικασία, ναι μεν, λέτε ότι θα γίνει έρευνα και θα βγει ανακοίνωση, επί της ουσίας όμως, από τη στιγμή που αυτό το πράγμα τώρα πια βγήκε στο φως, μπορείτε να μας πείτε ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης ως προς την ουσία, ως προς το περιεχόμενο, πια, της διαπραγμάτευσης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν παραδέχομαι, απλώς, ότι βλάπτει τη διαδικασία. Είναι κάτι, το οποίο έχω σπεύσει να το πω από ημερών, όπως και η Υπουργός Εξωτερικών.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ακριβώς. Στέκομαι στα δικά σας τα λόγια.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω, είναι κοινός τόπος, στη λογική όλων μας εννοώ. Όπως είπα και προηγουμένως, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αυτή τη δύσκολη διαπραγμάτευση, με στόχο να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, κάποια στιγμή η διαπραγμάτευση θα τελειώσει. Η κυβέρνηση θα καταλήξει σε μια θέση. Είτε θα δεχθεί κάτι από τις προτάσεις Νίμιτς είτε θα απορρίψει. Σκοπεύει σε κάποιο στάδιο αυτής της διαδικασίας να θέσει την απόφασή της υπό την κρίση και την έγκριση του ελληνικού λαού με οποιονδήποτε τρόπο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήθηκα χθες.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όχι, δεν είπατε για δημοψήφισμα. Μπορεί να μην είναι δημοψήφισμα. Είπα, με οποιονδήποτε τρόπο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει η ίδια απάντηση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ότι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και για τον οποιονδήποτε τρόπο που λέτε. Δεν ξέρω τι υπαινίσσεστε, αλλά ισχύει η απάντηση. Η κυβέρνηση εξελέγη για να διαχειριστεί τα θέματα, να χειριστεί τα θέματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες, είτε είναι θέματα εσωτερικής πολιτικής, είτε είναι εθνικά θέματα, είτε είναι θέματα εξωτερικής πολιτικής, είτε οποιοδήποτε άλλο.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιαννόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «ΑΝΤΕΝΑ» εξέφρασε την άποψη ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές λόγω του ζητήματος των Σκοπίων. Έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο επ` αυτού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα επιμείνω λίγο στο θέμα της διαρροής. Θέλω να ρωτήσω το εξής: Πριν μου απαντήσατε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα βγάλει μια ανακοίνωση. Εγώ, σας ρώτησα αν θα γίνει έρευνα συνολικά στην κυβέρνηση στο πλαίσιο της κυβέρνησης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σας είπα ότι θα εκδώσει ανακοίνωση.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Και επανέρχομαι στο ερώτημά μου. Θα γίνει έρευνα και στο πρωθυπουργικό γραφείο για το πώς έγινε αυτή η διαρροή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παρακαλώ! Θεωρώ την ερώτησή σας υβριστική ως προς το πρόσωπο του Πρωθυπουργού. Αυτό ισχύει, βεβαίως, αν γινόταν αντίστοιχη ερώτηση  δεν είναι προσωπικό προς εσάς, για να μην παρεξηγηθώ- και για την Υπουργό Εξωτερικών και στελέχη της κυβέρνησης.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Για το γραφείο μίλησα κύριε Εκπρόσωπε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η απάντησή μου είναι σαφής, μην παρεξηγηθεί. Σε καμία περίπτωση δεν είναι καθόλου προσωπικές οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Στο ίδιο, για να κλείσουμε αυτό το θέμα. Το ΠΑΣΟΚ με σημερινή ανακοίνωσή του -επειδή είπατε ότι ο κ. Κακαλής βγάζει συμπεράσματα, τα βγάζουν κι άλλοι αυτά τα συμπεράσματα- μιλάει λοιπόν ο κ. Μπεγλίτης για ένα σοβαρό ζήτημα εντιμότητας για την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών. Επισημαίνει ότι χθες, στην συνάντηση που έγινε με τους πολιτικούς αρχηγούς η κ. Μπακογιάννη έδειξε το έγγραφο προς ανάγνωση, αλλά το πήρε πίσω, επικαλούμενη την εμπιστευτικότητα. Σε αυτό τι απαντάτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι απ` όλα όσα έχουμε πει αυτές τις ημέρες, η απάντηση είναι δεδομένη. Βεβαίως και η εμπιστευτικότητα είναι εκείνη η οποία θα βοηθήσει τη διαπραγμάτευση. Βεβαίως και η διαρροή δημιουργεί πρόβλημα.

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Υπουργέ, είπατε αρκετές φορές σήμερα ότι η διαρροή του εγγράφου βλάπτει τη διαπραγματευτική διαδικασία. Γιατί και με ποιο τρόπο τη βλάπτει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν χρειάζεται να πω περισσότερα.

ΚΟΡΑΗ: Από τη στιγμή που το συγκεκριμένο κείμενο πλέον είναι γνωστό, η πρόταση Νίμιτς, σκέφτεται η κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός, να συγκαλέσει Κοινοβουλευτική Ομάδα να ενημερώσει και τους βουλευτές, πέραν των υπουργών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η διαδικασία η οποία έχει ακολουθηθεί είναι γνωστή μέχρι στιγμής. Δηλαδή, ενημερώθηκε χθες η Κυβερνητική Επιτροπή. Η κυβέρνηση μελετά και θα καταλήξει σύντομα στις επισημάνσεις και τις παρατηρήσεις που έχει να κάνει ως προς την πρόταση του κ. Νίμιτς και θα καταθέσει αυτές τις επισημάνσεις στον κ. Νίμιτς.

ΚΟΡΑΗ: Το λέω, διότι υπάρχουν βουλευτές και από χθες και χωρίς να έχει γίνει γνωστή η συγκεκριμένη πρόταση Νίμιτς, π.χ. ο κ. Ορφανός από τη Θεσσαλονίκη, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος είπε ότι εμείς πάντως δεν θα δεχθούμε την ονομασία «Μακεδονία». Η πρόταση Νίμιτς αναφέρεται μόνο στην ονομασία «Μακεδονία». Αυτό σας προβληματίζει για τις αντιδράσεις που μπορεί να έχετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μια παρατήρηση μόνο: Ότι δεν αναφέρεται μόνο στην ονομασία. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, ο καθένας μπορεί να παρακολουθεί το θέμα.

ΚΟΡΑΗ: Συγνώμη να το διευκρινίσω, σε ότι αφορά τις προτεινόμενες ονομασίες...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να κάνω μια γενική δήλωση, η οποία λέει το εξής: Η πρόταση έχει σημεία τα οποία δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά, ως έχουν. Υπάρχουν άλλα σημεία τα οποία χρήζουν αποσαφηνίσεως. Και άλλα σημεία που κατ` αρχάς θα μπορούσαν να γίνουν δεκτά υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Δεν μπορώ να πω τίποτε περισσότερο και δεν θα πω τίποτε περισσότερο.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Υπάρχει, δηλαδή, ακόμη και το ενδεχόμενο ανοιχτό; Προτίθεται η κυβέρνηση να απεμπολήσει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί αποκλειστικά το όνομα «Μακεδονία» ή «Μακεδονική»; Δηλαδή, υπάρχει το ενδεχόμενο αλλαγής ονόματος του αεροδρομίου Μακεδονία ή του Πανεπιστημίου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ισχύει κάτι τέτοιο που λέτε. Δεν ξέρω πως εξάγετε αυτό το συμπέρασμα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν ξέρω αν έχουμε κλείσει με το θέμα αυτό -βεβαίως δεν κλείνει αυτό το θέμα- αλλά σήμερα υπάρχει ένα πρωτοσέλιδο, συγκεκριμένα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», το οποίο αναφέρεται στην υπόθεση της Siemens. Σύμφωνα με τα όσα λέει, ο επικεφαλής της εισαγγελίας του Μονάχου υποστηρίζει ότι τα στοιχεία έχουν φθάσει στην ελληνική Πολιτεία, στις ελληνικές αρχές, στα τέλη του 2006 και ότι από τότε, στην ουσία, η κυβέρνηση θα μπορούσε κάλλιστα αν είχε κινήσει έγκαιρα τις διαδικασίες να πληροφορηθεί για το ποιοι ενέχονται στην υπόθεση «λαδώματος», να το πω έτσι χοντρά. Γιατί η κυβέρνηση, αν θεωρήσουμε τους ισχυρισμούς του κ. Ζόμερφελντ ως αληθή, δεν ενδιαφέρθηκε να πληροφορηθεί γι` αυτό το ζήτημα που όπως φαίνεται τώρα εξελίσσεται σε μια κρίσιμη πολιτική υπόθεση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω, λοιπόν, το χρονικό των ενεργειών του υπουργείου Δικαιοσύνης γι` αυτή την υπόθεση: Τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής -όπως με ενημερώνει το υπουργείο Δικαιοσύνης- διαβιβάστηκαν από τον αρμόδιο εισαγγελέα στο υπουργείο στις 7 Δεκεμβρίου 2006. Η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου διαβίβασε τα αιτήματα αυτά προς τον εισαγγελέα Βέρνης και τον εισαγγελέα του Μονάχου στις 14 Δεκεμβρίου 2006, αφού πρώτα τα είχε στείλει για μετάφραση στο υπουργείο Εξωτερικών, όπως γίνεται πάντα με τα δημόσια έγγραφα. Το πρώτο αίτημα δικαστικής συνδρομής ικανοποιήθηκε με το από 11 Μαΐου 2007 έγγραφο της γερμανικής Δικαιοσύνης. Το έγγραφο αυτό εισήλθε στο υπουργείο Δικαιοσύνης στις 18 Ιουνίου 2007. Στη συνέχεια, το γερμανικό κείμενο αποστέλλεται για την αναγκαία μετάφραση στο ΥΠΕΞ στις 4 Ιουλίου 2007. Από το ΥΠΕΞ επεστράφησαν 186 σελίδες επίσημης μετάφρασης στις 7 Αυγούστου 2007. Στις 31 Αυγούστου 2007 το υπουργείο στέλνει τα σχετικά έγγραφα στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών. Στις 30 Ιανουαρίου 2008 ο εισαγγελέας επανέρχεται ζητώντας νέα συμπληρωματικά στοιχεία με νέο αίτημα δικαστικής συνδρομής που διαβιβάστηκε στο Μόναχο στις 5 Φεβρουαρίου 2008. Παράλληλα, στις 6 Φεβρουαρίου 2008 διαβιβάστηκε στις ελβετικές αρχές το από 1ης Φεβρουαρίου 2008 αίτημα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών με το οποίο δηλώνεται ότι ζητείται η εκτέλεση του αρχικού αιτήματος δικαστικής συνδρομής και η πρόθεση μετάβασης εισαγγελικών λειτουργών που χειρίζονται την υπόθεση για απευθείας ενημέρωση επί των δικογραφιών. Στις 12 Φεβρουαρίου 2008 περιήλθε στο υπουργείο Δικαιοσύνης το από 11 Φεβρουαρίου 2008 αίτημα δικαστικής συνδρομής του ιδίου εισαγγελέα Πρωτοδικών προς τις δικαστικές αρχές της Γερμανίας για άμεση μετάβαση στο Μόναχο, τις επόμενες ημέρες, εισαγγελικών λειτουργών για τη γνώση της δικογραφίας και ενέργεια ανακριτικών πράξεων και προωθείται αμέσως. Οι ημερομηνίες παραμονής στη Γερμανία είναι οι ημέρες που διερχόμαστε. Τα όσα έχουν αναγραφεί σε διάφορα κατά καιρούς δημοσιεύματα για ελβετικά εμπόδια και γερμανικές απορίες δεν απηχούν την πραγματικότητα. Οι διεθνείς συμφωνίες επιλύουν κάθε είδους αμφισβήτηση και απορία και δεσμεύουν τις συμβαλλόμενες χώρες. Άλλωστε, η αποφασισθείσα από τις εισαγγελικές αρχές επί τόπου μετάβαση στις χώρες Ελβετία και Γερμανία στοχεύει στην άμεση επίλυση του οποιουδήποτε ήθελε προκύψει δικονομικού ζητήματος. Ήδη, έχει επιληφθεί η αρμόδια διεύθυνση δικαστικών λειτουργών, προκειμένου να παράσχει τις δέουσες διευκολύνσεις στους τρεις εισαγγελείς οι οποίοι μεταβαίνουν σε αυτές τις δύο χώρες, ίσως δε ήδη έχουν μεταβεί αυτές τις ημέρες, σε αυτό κρατώ μια επιφύλαξη, δεν είμαι βέβαιος. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, προκειμένου να λάμψει γρήγορα η αλήθεια, άσκησε το δικαίωμα που του παρέχει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας προς τον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την κατ` απόλυτη προτεραιότητα διερεύνηση της υπόθεσης σύμφωνα με το άρθρο 30 παρ. 3.

Αυτή είναι η αναλυτική ενημέρωση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, που νομίζω ότι αποδεικνύει πως η υπόθεση αυτή σε καμία των περιπτώσεων δεν αφέθηκε στην τύχη της.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αυτό που λέει ο γερμανός δικαστικός και που είναι και απορία νομίζω και των Ελλήνων είναι γιατί οι ελληνικές δικαστικές αρχές, οι Έλληνες εισαγγελείς δεν κάλεσαν τους Έλληνες υπευθύνους της Siemens Hellas προκειμένου να καταθέσουν για το εάν έδιναν μίζες, πού τις έδιναν κ.ο.κ. Αυτό είναι το ερώτημα και μέχρι στιγμής, από ό,τι ξέρω, οι δύο υπεύθυνοι της Siemens Hellas δεν έχουν κληθεί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ως Εκπρόσωπος της κυβέρνησης γνωρίζετε ότι θα σας απαντήσω  και απάντησα, ήδη, αναλυτικά- για τις ενέργειες που έχουν γίνει από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Κατά τα λοιπά, δεν υπεισέρχομαι σε κανενός είδους σχολιασμό για τις ενέργειες της ίδιας της Δικαιοσύνης, γιατί είμαι βέβαιος ότι λειτουργεί με τους τρόπους που εκείνη κρίνει σκόπιμους.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εκτός από ένα σημείο, εάν επιτρέπετε. Ότι η εντολή για την κατεπείγουσα εξέταση θα μπορούσε να έχει δοθεί νωρίτερα έτσι ώστε οι Έλληνες εισαγγελείς να κινηθούν στο εσωτερικό της χώρας και όχι μόνο ζητώντας δικαστική συνδρομή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι το συμπέρασμα το οποίο συνάγετε δεν είναι σωστό, αφού σας διάβασα μια σειρά από ενέργειες που έγιναν εντός της χώρας μας για το θέμα αυτό και μάλιστα με πολύ συγκεκριμένες ημερομηνίες.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Μας είπατε προηγουμένως ότι ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την κ. Πετραλιά την Παρασκευή. Σημαίνει αυτό ότι θα πρέπει να περιμένουμε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στην Κυβερνητική Επιτροπή της Τρίτης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να ανακοινώσω κάτι. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι την ατζέντα της Κυβερνητικής Επιτροπής την ανακοινώνουμε μία ημέρα νωρίτερα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θα επανέλθω στο Σκοπιανό. Επαναλάβατε προηγουμένως ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αμοιβαία αποδεκτή λύση. Μέχρι τώρα ήξερα ότι η θέση της κυβέρνησης ήταν για μια σύνθετη και έναντι όλων -να το πω έτσι- ονομασία. Αυτό, ότι τώρα δεν το επαναλαμβάνετε και μιλάτε γενικώς για αμοιβαία αποδεκτή λύση, παραπέμπει ότι η κυβέρνηση έχει προσχωρήσει στη διπλή ονομασία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν επαναλαμβάνω πολλά πράγματα χάριν οικονομίας χρόνου. Ο Πρωθυπουργός έχει κάνει δηλώσεις, η υπουργός Εξωτερικών έχει κάνει δηλώσεις πολλές φορές και σε συνεντεύξεις και στη Βουλή. Ισχύουν όλα όσα έχουμε πει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Έχει σημασία ότι δεν το επαναλαμβάνετε μετά τη δημοσιοποίηση του εγγράφου Νίμιτς, το οποίο είναι πρόταση για διπλή ονομασία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα είχε σημασία εάν απαντούσα διαφορετικά στην ερώτησή σας. Όταν σας απαντώ ότι έχουν γίνει σαφείς δηλώσεις από τον Πρωθυπουργό, την υπουργό Εξωτερικών, τον Εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι δεν μπορεί να εξάγει άλλο συμπέρασμα από αυτό που λέω.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θα επανέλθω στην υπόθεση της Siemens. Γιατί από μια γρήγορη, έστω πρόχειρη καταγραφή των ημερομηνιών, προκύπτει -αν μου επιτρέπετε- η κρίση κωλυσιεργία εκ μέρους των ελληνικών δικαστικών αρχών. Εδώ τουλάχιστον, αν είναι αληθή αυτά που φέρονται να έχει πει μέσα σε εισαγωγικά ο επικεφαλής της εισαγγελίας Μονάχου, είναι ότι «από τα τέλη του 2006 εμείς είχαμε δώσει όλα τα στοιχεία στις ελληνικές αρχές. Από εκεί και πέρα, το πώς κινήθηκαν οι δικαστικές αρχές είναι δικό τους ζήτημα». Από αυτό συνάγεται ότι εδώ όντως υπάρχει ολιγωρία στο να καλέσουν τους Έλληνες εκπροσώπους της Siemens.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα κάνω δύο παρατηρήσεις: Πρώτον, απάντησα ήδη σε αντίστοιχο ερώτημα. Δεύτερον, νομίζω ότι δεν ταιριάζει να χρησιμοποιεί κάποιος βαριές εκφράσεις για την ελληνική Δικαιοσύνη. Μιλήσατε για «κωλυσιεργία» που δεν είναι τόσο βαριά έκφραση, αλλά μιλήσατε και για «ολιγωρία» που είναι βαριά έκφραση. Νομίζω ότι δεν έχετε λόγο να το κάνετε αυτό.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση απορρίπτει κάποια ή κάποιες από τις πέντε προτεινόμενες ονομασίες του κ. Νίμιτς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιλαμβάνεστε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να μπω σε λεπτομέρειες στη συζήτηση. Έχει καλυφθεί γενικά η απάντησή σας με τα όσα είπα νωρίτερα σχετικά με το ότι η κυβέρνηση μελετά και θα καταθέσει τις απόψεις της.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η κυβέρνηση θα ενημερώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και την Κεντρική Επιτροπή σε κάποια φάση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω υπόψη μου κάτι τέτοιο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η κυβέρνηση με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα χειρίζεται το θέμα. Η διαδικασία είναι γνωστή σε όλους: Δηλαδή, καταθέτουμε τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις που έχουμε στον κ. Νίμιτς και περιμένουμε να δούμε την ανταπόκριση που θα υπάρχει, εννοείται και από την πλευρά προς τον κ. Νίμιτς.

ΚΟΡΑΗ: Υπάρχει μια εικόνα για το πότε θα είναι έτοιμη η κυβέρνηση να καταθέσει τις προτάσεις της με βάση το κείμενο Νίμιτς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα προηγουμένως «σύντομα». Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο.

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μετά τη σημερινή δημοσιοποίηση των προτάσεων Νίμιτς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να υπάρξουν το τρέχον 15νθήμερο οξύτερες εσωτερικές αντιδράσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα κάτι -να μην το επαναλάβω- για τα σημεία που έχει η πρόταση. Νομίζω ότι αυτό απαντά. Σε κάθε περίπτωση, η οξύτητα δεν βοηθά σε ένα εθνικό θέμα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Χωρίς να αμφισβητώ τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που επικαλεστήκατε και με την οποία χειρίζεται η κυβέρνηση το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, θα μου επιτρέψετε να ρωτήσω γι` αυτό το μείζον ζήτημα: Θα χρειαστεί η σύγκλιση του Υπουργικού Συμβουλίου; Θα ενημερωθεί και το Υπουργικό Συμβούλιο για τις αποφάσεις της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ήδη απαντήσει σε διάφορα σχετικά ερωτήματα. Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο γι` αυτό που με ρωτάτε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 21 February 2008 - 21:20:06 UTC