Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-02-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 120571974

Έκδοση 1

BRIEFING110208

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

" Αύριο στις 11.00, συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, με θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης.

" Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής επικοινώνησε σήμερα το πρωί τηλεφωνικά με τον κ. Αλέξη Τσίπρα και τον συνεχάρη για την εκλογή του στη θέση του Προέδρου του Συνασπισμού.

" Έχω δύο ανακοινώσεις, για θέματα που έχουν σχέση με τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται για τους πυρόπληκτους. Έχουμε πει ότι θα ενημερωθείτε εκτενώς για ότι έχει μεσολαβήσει το τελευταίο διάστημα. Αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Σήμερα, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης και ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς υπέγραψαν Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία επιδοτείται το ενοίκιο για να καλυφθούν οι δαπάνες στέγασης και των ιδιοκτητών των κατοικιών που καταστράφηκαν ολοσχερώς ή έγιναν, λόγω ζημιών, ακατάλληλες προς χρήση από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2007. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) αφορά τους πυροπαθείς ιδιοκτήτες κατοικιών σε περιοχές των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Αργολίδας, Λάρισας, Άρτας, Θεσπρωτίας, Ζακύνθου, Φθιώτιδας και Βοιωτίας.

" Μια άλλη απόφαση που έχει σχέση με το ίδιο θέμα: Αυξάνεται με απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, από 100.000 ευρώ σε 150.000 ευρώ το όριο για τη ρύθμιση των χρεών των εμπορικών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Οι αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση αυτή, για την οποία δεν απαιτείται η υποβολή μελέτης βιωσιμότητας, πρέπει να υποβληθούν έως την 31η Μαρτίου του 2008, δηλαδή, μέχρι το τέλος αυτού του Μαρτίου. Με την αύξηση του ορίου, ικανοποιείται σχετικό αίτημα που είχε υποβληθεί προς τον κ. Αλογοσκούφη, κατά τη συνάντησή του την περασμένη εβδομάδα, με αντιπροσωπεία βουλευτών των πυρόπληκτων περιοχών της χώρας. Κατά την ίδια συνάντηση, ο Υπουργός είχε επισημάνει ότι επιταχύνεται και ο ρυθμός υλοποίησης των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, για την ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων των πληγεισών αυτών περιοχών.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας:

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Πέρα από τα συγχαρητήρια του Πρωθυπουργού, προς τον νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Αλέξη Τσίπρα, τι σηματοδοτεί, πιστεύει η κυβέρνηση, η εκλογή ενός νέου στην ηγεσία ενός κεντροαριστερού κόμματος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για εσωτερικές διαδικασίες άλλων κομμάτων.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι, εγώ ρωτούσα τι σηματοδοτεί στο πολιτικό σκηνικό ευρύτερα. Αυτό εννοούσα. Δεν εννοούσα μόνο σε σχέση με το Συνασπισμό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν κάνω γενικά σχόλια τέτοιου τύπου. Θα ήθελα, όμως, να σας υπενθυμίσω ότι ο σημερινός Πρωθυπουργός ο κ. Κώστας Καραμανλής είχε εκλεγεί σε νεαρά ηλικία Αρχηγός του Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Έξι μήνες μετά τις πυρκαγιές, έρχεστε και βγάζετε κάποιες υπουργικές αποφάσεις για επιδότηση ενοικίου; Και την ίδια στιγμή, έξι μήνες μετά, δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ για να χτιστούν σπίτια, για να γίνουν επισκευές και δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ για αγροτική παραγωγή. Αυτά πότε θα τα (δεν ακούγεται);

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας διορθώσω. Έχουν δοθεί πολλά χρήματα για το δεύτερο θέμα, στο οποίο αναφερθήκατε, την ενίσχυση, δηλαδή, της αγροτικής παραγωγής, των απωλειών που υπήρχαν από καταστροφή της αγροτικής παραγωγής και στον τομέα της κτηνοτροφίας. Όσο για την ενίσχυση του άλλου τομέα, στον οποίο αναφερθήκατε, έχουμε κάνει κατά καιρούς πολλές ανακοινώσεις, έχουμε δώσει στοιχεία για το τι έχει γίνει. Πολύ πρόσφατα, ο κ. Πέτρος Μολυβιάτης, και σε σχόλια που έκανε σε τηλεοπτικούς σταθμούς, έδωσε οδηγίες, έκανε υποδείξεις στους ενδιαφερομένους τι πρέπει να κάνουν, ώστε ακριβώς και οι ίδιοι να ωφεληθούν από τις ρυθμίσεις που είναι σε ισχύ.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι ο κ. Κλαδάς, είχε καταθέσει ως ύποπτος, είχε, δηλαδή, εμπλοκή στην υπόθεση και όχι ως μάρτυρας; Και αν επιβεβαιώνονται, είχε ενημερώσει τον πολιτικό του προϊστάμενο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για όλα αυτά τα θέματα έχουν δοθεί απαντήσεις ικανοποιητικές και επαρκείς. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή αυτές τις ημέρες θα έχουμε το Ασφαλιστικό. Αν θα το φέρει κατ` αρχήν η κυβέρνηση και επειδή επ` ευκαιρία το ότι θα το παρουσιάσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ο κ. Καραμανλής στη Βουλή, δύο ερωτήματα: Το πρώτο, αν σας ανησυχεί η μεθαυριανή απεργία, καθολική απεργία. Και το δεύτερο, αν για το θέμα αυτό θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στο πρώτο θέμα, στο οποίο αναφερθήκατε, τοποθετήθηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός στη Βουλή. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των εργαζομένων, όλων των πολιτών της χώρας, να κρίνουν με ποιο τρόπο θέλουν να εκφράσουν τις απόψεις τους για ένα θέμα το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Με την προϋπόθεση, βεβαίως, που είπε ο Πρωθυπουργός, ότι κατά την άσκηση αυτών των δικαιωμάτων, δεν πρέπει κανείς να καταφεύγει σε βία. Επαναλαμβάνω, αυτό ακριβώς που είπε ο Πρωθυπουργός. Το δεύτερο θέμα, στο οποίο αναφερθήκατε, πράγματι, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, σας υπενθυμίζω, γίνεται αυτή την Παρασκευή, η πρώτη μεγάλη συζήτηση στη Βουλή, προ ημερησίας διατάξεως, σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Μια μεταρρύθμιση, την αναγκαιότητα της οποίας, έχουν αναγνωρίσει όλοι, σχεδόν, οι Έλληνες πολίτες, γιατί από αυτή τη μεταρρύθμιση εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό η διασφάλιση των συντάξεών τους και των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Και μετά από αυτό, βεβαίως, σε εύλογο χρόνο - -όπως είπα άλλωστε και την περασμένη Πέμπτη- - θα έρθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο στη Βουλή.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, αλλά δεν μου απαντήσατε, εάν έχει τεθεί ή αν θα τεθεί επισήμως ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό είναι θέμα κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ως κυβέρνηση, φοβάστε μήπως θα υπάρξουν διαρροές από ορισμένους βουλευτές; (Δεν ακούγεται).

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η επιλογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, όπως γνωρίζετε, είναι μια βασική, κεντρική επιλογή, μια προτεραιότητα, την οποία η Νέα Δημοκρατία, ήδη, κατά την προεκλογική περίοδο είχε θέσει, ακριβώς, με αυτό το χαρακτήρα.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαβάζουμε στον Τύπο για τις ρυθμίσεις που θα περιέχει αυτό το νέο ασφαλιστικό, τις επώδυνες ρυθμίσεις, αλλά και από τις δηλώσεις των αρμοδίων Υπουργών, προκύπτει ότι από τα τρία «δεν», που είχε δεσμευτεί προεκλογικά ο Πρωθυπουργός, ισχύει μόνο το ένα. Δεν θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Θέλω να σας ρωτήσω, αν αληθεύουν αυτές οι πληροφορίες ότι θα είναι επώδυνες οι ρυθμίσεις ή όχι. Διότι, αν αληθεύουν αυτές οι ρυθμίσεις, τότε ο Πρωθυπουργός είναι ανακόλουθος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, σε καμία περίπτωση, όπως και η κυβέρνηση την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ, σε αυτή την αίθουσα, δεν είναι ανακόλουθοι. Οι δεσμεύσεις, τις οποίες έχει αναλάβει η κυβέρνηση, ισχύουν στο ακέραιο. Θα ήθελα, όμως, να σας παρακαλέσω να περιμένετε μέχρι την Παρασκευή, οπότε θα γίνει στη Βουλή αυτή η συζήτηση και θα πληροφορηθείτε και εσείς, όπως ασφαλώς και οι ενδιαφερόμενοι Έλληνες πολίτες, ποιοι είναι οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί αυτή η μεταρρύθμιση που είναι τόσο αναγκαία.

ΧΙΩΤΗΣ: Μου επιτρέπετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ.

ΧΙΩΤΗΣ: Δηλαδή, εξακολουθείτε να επιμένετε στη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας και δεν θα μειωθούν τα ποσά των συντάξεων, έστω των επικουρικών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ήμουν σαφής σε αυτό το οποίο είπα.

ΤΡΟΥΠΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αύριο στην Κυβερνητική Επιτροπή θα γίνει καμία συζήτηση για το Ασφαλιστικό και την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός, γενικές κατευθύνσεις θα δώσει ή θα είναι πιο λεπτομερής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αύριο, όπως σας είπα, η Κυβερνητική Επιτροπή θα συζητήσει θέματα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Μετά από τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, θα ενημερωθείτε από τον αρμόδιο Υπουργό, τον κ. Φώλια, για τα θέματα που θα έχουν συζητηθεί στην Κυβερνητική Επιτροπή. Όπως σας είπα, περιμένετε την Παρασκευή για να δείτε τους άξονες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και τη συνολική τοποθέτηση της κυβέρνησης, όπως θα παρουσιαστούν από τον Πρωθυπουργό και από τους αρμοδίους Υπουργούς.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες στην εφημερίδα «ΤΟ ΘΕΜΑ», υπήρχε ρεπορτάζ που με στοιχεία, τουλάχιστον αυτό φάνηκε, αποδεικνύει ότι η νέα Υπουργός Εργασίας κ. Φάνη Πάλλη  Πετραλιά, απασχολεί κάποιους Φιλιππινέζους, όχι η ίδια, επιχείρηση, στην οποία έχει συμμετοχή η κ. Πετραλιά, απασχολεί κάποιους Φιλιππινέζους, χωρίς ασφάλιση. Έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο πάνω σε αυτό; Έχουμε, δηλαδή, μια νέα περίπτωση σαν αυτή του κ. Μαγγίνα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι συγκρίσιμα τα μεγέθη, σε καμία περίπτωση. Για το θέμα του κ. Μαγγίνα είχαμε τοποθετηθεί. Στο θέμα το συγκεκριμένο, στο οποίο ο ίδιος αυτοδιορθώσατε την ερώτηση την οποία θέσατε, αναφερθήκατε σε κάποιο θέμα που αφορά σε ιδιωτική επιχείρηση. Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Στο Ασφαλιστικό πάντα θα παραμείνω. Είθισται, πριν από την παρουσίαση ενός νομοσχεδίου ή των αξόνων ενός νομοσχεδίου, το κάθε ζήτημα, για παράδειγμα το Ασφαλιστικό, να περνάει από την Κυβερνητική Επιτροπή και να συζητείται, να κατατίθενται οι απόψεις. Αυτό έχει γίνει στην προκειμένη περίπτωση, πριν από την επίσημη παρουσίαση των αρχών των αξόνων του Ασφαλιστικού από τον Πρωθυπουργό, την προσεχή Παρασκευή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο έχει συζητηθεί δύο, ίσως και περισσότερες φορές στην Κυβερνητική Επιτροπή. Δεν είμαι πρόχειρος αυτή τη στιγμή να σας πω τον ακριβή αριθμό των συνεδριάσεων της Κυβερνητικής Επιτροπής, όπου συζητήθηκε το θέμα. Η συζήτηση, συνεπώς αυτή, έχει γίνει και όπως αντιλαμβάνεστε έχει γίνει και μεταξύ του Πρωθυπουργού και των συναρμοδίων Υπουργών, σε πολλές επικοινωνίες και επαφές. Ο Πρωθυπουργός είναι συνεχώς ενήμερος. Περιμένετε, λοιπόν, να έρθει την Παρασκευή η ώρα της συζήτησης στη Βουλή.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Συγνώμη, επ` αυτού θα ήθελα να ρωτήσω πάλι. Επειδή έκανα την ερώτηση, το νομοσχέδιο αυτό, υποτίθεται ότι έχει μεταλλαχθεί από την εποχή που το περιέφερε (δεν ακούγεται).

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μη βιάζεστε κ. Παλαιολόγε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι, όχι. Δεν βιάζομαι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο όσον αφορά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Με διευκολύνετε πάρα πολύ στην ερώτησή μου. Σε διαδικασία συζήτησης, με κορυφαίους Υπουργούς όπως ο κ. Σουφλιάς, έχει έρθει ο Πρωθυπουργός για το Ασφαλιστικό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω ... .

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Και επιμένω για τον κ. Σουφλιά, γιατί έχουν εκφραστεί πρόσφατα διαφωνίες και γι` αυτό δεν μπαίνω στο περιεχόμενο του Ασφαλιστικού, αλλά (δεν ακούγεται).

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε σχέση με την τοποθέτηση του Υφυπουργού, τον οποίο προφανώς υπαινίσσεστε, το θέμα αυτό έχει κλείσει.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι, δεν υπαινίσσομαι. Ευθέως μιλάω για τον κ. Σουφλιά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το θέμα αυτό, έχει κλείσει. Υπάρχουν δημόσιες τοποθετήσεις που είναι πολύ σαφείς. Τοποθετήθηκα επανειλημμένως την περασμένη εβδομάδα.

ΧΙΩΤΗΣ: Γνωρίζετε εάν τις επόμενες ημέρες ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει κατ` ιδίαν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο κ. Σουφλιάς, για να συζητήσουν αυτό το θέμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όταν υπάρξουν συναντήσεις προς ανακοίνωση, να είστε βέβαιοι ότι θα τις πληροφορηθείτε εγκαίρως, όπως γίνεται πάντα.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Ο κ. Μαγγίνας θα ήταν ακόμη Υπουργός Απασχόλησης, αν απασχολούσε τους Ινδούς σε ιδιωτική του επιχείρηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα εγώ κάτι τέτοιο.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Αναφερθήκατε προηγουμένως σε ερώτηση συναδέλφου...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα ότι οι δύο υποθέσεις είναι διαφορετικές.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Για ποιο λόγο; Μπορείτε να μας το εξηγήσετε λίγο αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα αφορά ιδιωτική επιχείρηση. Άλλωστε, δεν σχολιάζω, όπως σας έχω πει και άλλες φορές, δημοσιεύματα είτε του Τύπου, είτε ρεπορτάζ τηλεοπτικών καναλιών.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ένα κορυφαίο κομματικό όργανο στο οποίο συμμετέχουν και υπουργοί της κυβέρνησης  και αναφέρομαι στο Πολιτικό Συμβούλιο-- δεν έχει συνεδριάσει ποτέ, ενώ είναι τελείως ανενεργό. Θεωρεί η κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να την βοηθήσει σε αυτή τη φάση η ενεργοποίηση του Συμβουλίου, γιατί παραμένουν μέσα μέλη ακόμη, όπως η κ. Γιαννάκου και δεν έχουν γίνει εκλογές για την ανάδειξη νέων μελών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αναφέρεστε ειδικά στην κ. Γιαννάκου, την οποία συνοδεύουν οι ευχές μας για αποκατάσταση της υγείας της. Η κ. Γιαννάκου είναι άλλωστε ένα προβεβλημένο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, αλλά για το συγκεκριμένο θέμα, παρακαλώ να απευθυνθείτε στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Είπα την κ. Γιαννάκου, γιατί...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μου δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσω και εγώ τις προσωπικές μου ευχές για αποκατάσταση της υγείας της κ. Γιαννάκου, η οποία, όπως γνωρίζετε, διέρχεται μια πολύ δύσκολη προσωπική περιπέτεια.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Στο ίδιο θέμα που σας ανέφερα και πριν. Παρότι αφορά όντως ιδιωτική επιχείρηση, είστε σαφής, αυτό όμως, εφόσον έχει εμπλοκή η κ. Πετραλιά, έστω έμμεση, δεν συνιστά πλήγμα για την εικόνα της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο σε αυτό το θέμα. Ο,τι είχα να πω, το είπα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Προηγουμένως, στην απάντησή σας για την απεργία, συνδέσατε --και το έχει κάνει και ο Πρωθυπουργός-- τις κινητοποιήσεις με τη βία, έμμεσα πλην σαφώς. Δηλαδή, διαπιστώσατε μάλλον το αναφαίρετο δικαίωμα, αλλά ταυτόχρονα το συνδέσατε με τη βία. Προς τι αυτή η ενοχοποίηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καμία απολύτως. Εγώ πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι με τον έναν ή άλλο τρόπο εκφράζουν τις απόψεις τους δημόσια για τρέχοντα θέματα που είναι σε εξέλιξη, ασκούν αυτό το δικαίωμά τους φιλειρηνικά και με πλήρη σεβασμό στο Σύνταγμα, τους νόμους, αλλά και στον τρόπο συμπεριφοράς τον οποίο εγκρίνουν επίσης οι περισσότεροι Έλληνες.

ΧΙΩΤΗΣ: Θέλω να ρωτήσω κ. Εκπρόσωπε, μετά την πρόταση του Εισαγγελέα την Παρασκευή να τεθούν στο αρχείο οι καταγγελίες κατά του βουλευτή κ. Κουκοδήμου, η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να τον καλέσει να επιστρέψει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ερωτήθηκα, ακριβώς, για το ίδιο θέμα την περασμένη εβδομάδα. Δεν έχω να προσθέσω κάτι.

ΧΙΩΤΗΣ: Από την περασμένη εβδομάδα μπορεί κάτι να έχει αλλάξει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω κάτι καινούργιο.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας στην αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα: Η θέση της κυβέρνησης και της κυβερνητικής πλειοψηφίας για το συγκεκριμένο θέμα είναι απολύτως σαφής.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα συμφωνείτε μαζί μου, το Σκοπιανό βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή του. Ο Πρόεδρος των Σκοπίων παραμένει αμετακίνητος από τη θέση του με τις πρόσφατες δηλώσεις του. Η κ. Μπακογιάννη μεταβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες με κύριο ζήτημα το θέμα των Σκοπίων. Τι μπορούμε να αναμένουμε από αυτή την επίσκεψη της κ. Μπακογιάννη στις Ηνωμένες Πολιτείες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει τοποθετηθεί, ήδη από την Παρασκευή ερωτώμενος σχετικά, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Κουμουτσάκος. Έδωσε πολλές, εκτενείς, ενημερωτικές και διεξοδικές απαντήσεις στις οποίες και σας παραπέμπω. Η θέση της χώρας μας για το θέμα των Σκοπίων είναι σαφής. Εμείς δεν αποδεχόμαστε αυτή την εμμονή για αδιαλλαξία που επιδεικνύει η άλλη πλευρά. Γνωρίζουμε ότι η διαπραγμάτευση, που ήταν εξαρχής δύσκολη, παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Η Ελλάδα παραμένει και τώρα στη θέση της που είναι ένα μήνυμα και μια πρόσκληση σε ουσιαστική διαπραγμάτευση με σκοπό την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης, όπως αυτή καθορίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Μια τέτοια λύση --προσθέτω-- θα δημιουργούσε άμεσα τις προϋποθέσεις ενός πολύ καλύτερου μέλλοντος για την περιοχή, για τις δύο χώρες φυσικά, δηλαδή τη δική μας και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη γειτονική χώρα, αλλά και για την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αν χρειαστεί θα θέσουμε βέτο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εμείς, όπως γνωρίζετε, σεβόμαστε απολύτως την εμπιστευτικότητα της διαδικασίας. Δεν πρόκειται να αναφέρω κάτι άλλο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είδαμε τις προηγούμενες ημέρες ότι μια σειρά από τους συμμάχους και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, αλλά και ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ και ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας τάχθηκαν υπέρ της ένταξης της FYROM στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής. Η κυβέρνηση θα έχει τη βούληση να σταθεί απέναντι και να απομονωθεί με ένα βέτο απέναντι στους Συμμάχους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τη θέση της κυβέρνησης την περιέγραψα μόλις προ ολίγου. Θα ήθελα, όμως, να σας πω ότι και στη συγκεκριμένη Διάσκεψη --αναφέρεστε στη Διάσκεψη του Μονάχου που έγινε το τελευταίο Σαββατοκύριακο-- δόθηκε η πρέπουσα απάντηση κατά τη διάρκεια των εργασιών αυτής της Διάσκεψης. Τοποθετήθηκαν και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Πρέσβης μας στη Γερμανία κ. Κριεκούκης. Σας παραπέμπω στις απαντήσεις τους.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Συμμερίζεται η κυβέρνηση την εκτίμηση κορυφαίου στελέχους της ότι με αφορμή την υπόθεση Ζαχόπουλου και τις παρενέργειες με Κλαδά, Κουκοδήμο ότι είναι από τις μεγαλύτερες κρίσεις, όχι της μεταπολιτευτικής μόνον, αλλά της μεταπολεμικής ιστορίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να σχολιάσω εικαζόμενες, φερόμενες τοποθετήσεις στελεχών τις οποίες μου παρουσιάζετε εδώ, χωρίς να κατονομάσετε την πηγή.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Συγγνώμη, δεν θα σας πω ποιο είναι το στέλεχος. Δεν είναι εικαζόμενες. Τη μετέφερα πιστά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σημασία έχει ένα πράγμα: Ότι εμείς έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη, αντίθετα με άλλους.

Α. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Θέλω να πω ότι δεν είναι εικαζόμενες τοποθετήσεις. Ήταν ο κ. Αβραμόπουλος χθες του οποίου εμφανίστηκε η δήλωσή του στα κανάλια και είπε ακριβώς αυτό, ότι είναι η μεγαλύτερη κρίση της μεταπολεμικής περιόδου της Ελλάδος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο επί της τοποθετήσεως του κ. Αβραμόπουλου. Σας είπα ότι ένα θέμα το οποίο είναι ασφαλώς άξιο διερεύνησης από τη δικαστική εξουσία, γίνεται ακριβώς αντικείμενο αυτής της διερεύνησης. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ελληνική Δικαιοσύνη.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Τότε ποιος ο λόγος, ποια η αναφορά, ποιος ο λόγος για την αναφορά «δήθεν εικαζόμενες»; Με όλο το θάρρος, για να μην υπάρξει κάποια παρεξήγηση, μιλήσατε για «δήθεν εικαζόμενες»...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι εικαζόμενη μέχρι να αναφέρετε την πηγή.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Α, μάλιστα.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να επανέλθω στο ερώτημα που σας έκανα προηγουμένως...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: ... γιατί απαντήσατε προφανώς ότι η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής για τις Εξεταστικές, όχι για αυτό που σας ρώτησα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι η θέση της κυβέρνησης για την αυριανή ψηφοφορία, όσον αφορά την ψηφοφορία για τη σύσταση της συγκεκριμένης Εξεταστικής Επιτροπής είναι επίσης απολύτως σαφής. Δεν χωράει καμία αμφιβολία.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Και αν τυχόν διαφοροποιηθούν κάποιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα απαντήσω σε υποθετικά ερωτήματα.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, οι θέσεις που θα παρουσιάσει την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός για το Ασφαλιστικό δημιουργήσουν προϋποθέσεις, συνθήκες σύγκρουσης με τα συνδικάτα, η κυβέρνηση θα μπει στη διαδικασία να ξανασυζητήσει με τα συνδικάτα ή το πλαίσιο που θα καταθέσει θα είναι αυτό και θα το ψηφίσει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας παρακαλέσω και πάλι να περιμένετε. Η κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε,...

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Δεν ρώτησα τις θέσεις, είπα αν...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να απαντήσω σε υποθέσεις. Να σας υπενθυμίσω ότι η κυβέρνηση έχει διοργανώσει, εδώ και πολλούς μήνες, έναν πολύ ευρύ διάλογο με όλους τους ενδιαφερομένους, στον οποίο προσήλθαν και έλαβαν μέρος όσοι έκριναν ότι έχουν κάτι θετικό και ουσιαστικό να προσφέρουν.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Προτίθεται η κυβέρνηση να ψηφίσει το σχέδιό της έτσι ως έχει όπως θα το παρουσιάσει, ανεξαρτήτως αντιδράσεων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Περιμένετε να δείτε το σχέδιο το οποίο θα παρουσιάσει, τους βασικούς άξονες τους οποίους θα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή και φυσικά οι συναρμόδιοι Υπουργοί.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Πρώτο Θέμα» ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε με πολύ βαρείς χαρακτηρισμούς κατά στελεχών της κυβέρνησης, ένας από τους οποίους ήταν ότι κάνουν παρέα, ότι είναι μια χαρά με εμπόρους όπλων. Έχετε κάποιο σχόλιο για αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα έλεγα ότι καλό θα ήταν ο κάθε αρχηγός κόμματος να ασχολείται πρώτα από όλα με τα του οίκου του και να μην εκτοξεύει κατηγορίες οι οποίες δεν έχουν καμία απολύτως βάση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 11 February 2008 - 15:31:45 UTC