Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-01-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 118281986

Έκδοση 1

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛ. ΚΥΒ. ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. Ε. ΑΝΤΩΝΑΡΟ (240108)

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Σήμερα Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου στα πλαίσια της καθιερωμένης Ενημέρωσης των Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ευάγγελος Αντώναρος παρουσίασε μαζί με τον Ειδικό Γραμματέα για την Κοινωνία της Πληροφορίας κ. Βασίλη Ασημακόπουλο το θέμα: «Ψηφιακή Ελλάδα».

Με αφορμή την έλευση στην Ελλάδα του ιδρυτή της εταιρείας πληροφορικής Microsoft κ. Bill Gates, με σκοπό την ίδρυση του κέντρου καινοτομίας στην Αθήνα, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει η χώρα μας στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και ηλεκτρονικών επικοινωνιών, τα τελευταία 4 έτη.

Είναι αλήθεια ότι το Μάρτιο του 2004 η Ελλάδα βρέθηκε σε εξαιρετικά χαμηλό σημείο στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.

Όμως τα τελευταία έτη και ιδιαίτερα από το 2006 (πρώτη χρονιά υλοποίησης της νέας Ψηφιακής Στρατηγικής της κυβέρνησης) η Ελλάδα κατεγράφη ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα παγκοσμίως στην ευρυζωνικότητα σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία διεθνών οργανισμών. Σήμερα, το 10% των πολιτών της χώρας απολαμβάνει ήδη το γρήγορο Internet και πλέον στοχεύουμε στην ευρυζωνική σύγκλιση με την Ε.Ε.

Οι πολίτες, τα τελευταία 4 έτη απολαμβάνουν επίσης σημαντικά χαμηλότερες τιμές ευρυζωνικών συνδέσεων, που πλέον βρίσκονται στα επίπεδα μέσου όρου της Ε.Ε. για συγκρίσιμες ταχύτητες, έχοντας μειωθεί έως και 85% από τα επίπεδα του 2004! Η βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς και η ανάπτυξη του ανταγωνισμού στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών κατά τα τελευταία αυτά 4 έτη, μείωσαν δραστικά το μηνιαίο κόστος των ευρυζωνικών συνδέσεων.

Τα τελευταία 4 χρόνια μετράται επίσης σημαντική αύξηση στη χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών από τους πολίτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο πλαίσιο του νέου Taxisnet, για τις φορολογικές ψηφιακές υπηρεσίες, πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο οικονομικό έτος 3,5 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω Internet (αυξημένες κατά 54,13% συγκριτικά με το 2005 και 157,55% συγκριτικά με το 2003)

Αυτά τα μεγέθη είναι χαρακτηριστικά της προόδου που έχει συντελεστεί. Αποκτούν όμως ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αν συγκριθούν με το σημείο εκκίνησης του 2004. Το Μάρτιο του 2004 η ευρυζωνικότητα (το γρήγορο Internet) βρέθηκε πρακτικά στο μηδέν. Οι διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες για τους πολίτες ήταν ελάχιστες. Το βασικό εργαλείο για την υλοποίηση παρεμβάσεων στους τομείς των νέων τεχνολογιών, το Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», κυριολεκτικά σχοινοβατούσε με πολύ χαμηλή αξιοποίηση πόρων (μόλις στο 11,8% του προϋπολογισμού στο μέσο τότε της περιόδου 2000-2008).

Τέσσερα χρόνια μετά υπάρχει μια σαφώς βελτιωμένη εικόνα. Η κυβέρνηση εργάστηκε μεθοδικά και συστηματικά, και για το σκοπό αυτό:

α. κατήρτισε μια ολοκληρωμένη Ψηφιακή Στρατηγική που τέθηκε σε εφαρμογή από το 2006,

β. εξυγίανε και επιτάχυνε το Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ (σημερινή απορρόφηση, μετά από 4 έτη στο 72% του προϋπολογισμού)

γ. σχεδίασε και υλοποιεί δεκάδες δράσεις που ήδη φέρνουν νέες ψηφιακές υπηρεσίες και το γρήγορο Internet στα χέρια των πολιτών και των επιχειρήσεων,

δ. εξασφάλισε ήδη σχεδόν ¬ 2 δις στο πλαίσιο της Δ' Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013 για νέες δράσεις και νέα έργα πληροφορικής και ηλεκτρονικών επικοινωνιών, που ακολουθούν τις κατευθύνσεις της Ψηφιακής Στρατηγικής.

Η Ελλάδα, αξιοποιώντας την Ψηφιακή Στρατηγική, έχει βεβαίως να κάνει πολλά ακόμη βήματα για να αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις του παρελθόντος. Όμως πλέον κινείται με πολύ ταχύτερο βηματισμό και χρόνο-με-το-χρόνο συγκλίνει ψηφιακά με την Ε.Ε. φέρνοντας τις νέες τεχνολογίες ακόμη πιο κοντά στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 28 January 2008 - 9:58:24 UTC