Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-01-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 115159693

Έκδοση 1

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ (1001)

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Σας καλωσορίζω για την καινούργια χρονιά με όλες μου τις ευχές.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΦΛΟΡΕΣ: Τι σχέση κρατάει η κυβέρνηση με το πρόβλημα στο Άγιο Όρος, εδώ και δυο μέρες, προχθές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Οι κανόνες για την πρόσβαση στο `Αγιον Όρος είναι σαφείς. Και οι κανόνες αυτοί εφαρμόζονται. Δεν έχει αλλάξει κάτι.

ΦΛΟΡΕΣ: Απ` αυτό που καταλαβαίνω, υπάρχει μια διεκδίκηση από τους κατοίκους της Χαλκιδικής...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν το γνωρίζω, είναι ειδικό θέμα αυτό.

ΦΛΟΡΕΣ: ... βγήκε αυτό το θέμα στην τηλεόραση, βρίσκεται το θέμα στη Δικαιοσύνη, οι άνθρωποι του κινήματος αυτού ζητάνε πολιτική παρέμβαση. Γι` αυτό ξαναρωτάω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα θέματα που έχουν πάει στη Δικαιοσύνη, κρίνονται από τη Δικαιοσύνη.

ΓΚΡΟΜΑΝ: Κύριε Εκπρόσωπε, μια ερώτηση σχετικά, εάν έχει λάβει κάποια κλήση ο κ. Ανδριανός, από τον ανακριτή για μια δεύτερη κατάθεση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, εξ όσων γνωρίζω. Ο κ. Ανδριανός, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται από σήμερα το πρωί --αυτή τη στιγμή βρίσκεται ακόμη εν πτήσει, αν δεν έχουν φτάσει ήδη-- με τον Πρωθυπουργό και την υπόλοιπη ελληνική αντιπροσωπεία προς την Ινδία, όπου θα παραμείνουν μέχρι την Κυριακή.

ΓΚΡΟΜΑΝ: Αν έχετε κάποια ενημέρωση σχετικά με τις συζητήσεις της κ. Πετραλιά με τη ΓΣΕΕ, σήμερα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με ρώτησαν για το ίδιο θέμα και συνάδελφοί σας, πριν από λίγο, από τον ελληνικό Τύπο. Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί να γίνει στις 12.00 το μεσημέρι. Δεν έχω ενημερωθεί αν έχει ολοκληρωθεί. Θα ήθελα, όμως, να πω ότι η κ. Πετραλιά είπε το αυτονόητο και κάνει το αυτονόητο. Αυτό, δηλαδή, που είχαμε πει από την αρχή, ότι η κυβέρνηση μέχρι την κατάθεση των ρυθμίσεων για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στη Βουλή θα βρίσκεται σε διάλογο και με τα πολιτικά κόμματα και με τους κοινωνικούς εταίρους και με όλους όσοι ενδιαφέρονται και έχουν κάτι να προσθέσουν στη συζήτηση που γίνεται, ώστε να βρεθεί, ακριβώς, λύση βιώσιμη, δίκαιη, αποτελεσματική για όλους σε βάθος χρόνου. Σας είναι επίσης γνωστό ότι σε τρεις κύκλους συζητήσεων οι οποίοι παρουσιάστηκαν στη Βουλή, η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί για τα βασικά θέματα, τα οποία είναι προς ρύθμιση. Όταν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις, οι διαβουλεύσεις, οι επιπλέον επαφές, οι οποίες γίνονται τώρα από την κ. Πετραλιά, θα καταρτιστεί το νομοσχέδιο και θα υποβληθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

ΦΛΟΡΕΣ: Εν όψει του επικείμενου ταξιδιού του κ. Καραμανλή στην Άγκυρα και χθες υπήρχαν οι πληροφορίες ότι οι Τούρκοι κάτοικοι πήγαν στα Ίμια. Ποια η στάση και η γνώμη της κυβέρνησης με κλίμα που δημιουργείται; (Δεν ακούγεται).

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ` αρχάς, θα ήθελα να διευκρινίσω το εξής: Έχουν πει και ο Πρωθυπουργός και η Υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη ότι προγραμματίζεται πράγματι ένα ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Τουρκία. Όταν οριστικοποιηθούν οι ημερομηνίες, θα ανακοινωθεί, ταυτόχρονα, και από τις δύο χώρες, στις δύο πρωτεύουσες. Αυτές οι διευθετήσεις και συνεννοήσεις γίνονται, όπως γνωρίζετε, δια της διπλωματικής οδού. Η Ελλάδα προσβλέπει πάντα σε μια συνεχή βελτίωση των σχέσεών της με τις γειτονικές χώρες και φυσικά με την Τουρκία.

ΧΟΥΝΤΑ: Το γκάζι από Αζερμπαϊτζάν έχει κοπεί από την Τουρκία; Έχετε κάτι να πείτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει εκδώσει μια ανακοίνωση, εξ όσων γνωρίζω, η εταιρεία η οποία διαχειρίζεται το εν λόγω θέμα. Επειδή είναι ειδικό θέμα, παρακαλώ να αναφερθείτε στην ανακοίνωση της εταιρείας, η οποία διαχειρίζεται το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΦΛΟΡΕΣ: Πώς κρίνει η ελληνική κυβέρνηση το γεγονός ότι τα βρετανικά Μedia συνδυάζουν το θέμα Ζαχόπουλου με την αξιοπιστία του Υπουργείου Πολιτισμού και την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Συνδυάζετε δύο πράγματα τα οποία δεν έχουν σχέση το ένα με το άλλο. Εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι ότι οι προφάσεις που υπήρχαν εδώ και πάρα πολύ καιρό για τη μη επιστροφή των μνημείων αυτών στη χώρα που πρέπει να είναι, δηλαδή στην Ελλάδα, δεν έχουν πλέον καμία βάση. Το θαυμάσιο Μουσείο της Ακρόπολης, που όλοι γνωρίζουν, είναι ο χώρος εκείνος που πρέπει και μπορεί να φιλοξενήσει με τον καλύτερο τρόπο την ολότητα των μνημείων που βρίσκονται πάνω στο βράχο της Ακρόπολης και όσων έχουν βρεθεί, με τον τρόπο που έχουν βρεθεί, στο εξωτερικό.

ΦΛΟΡΕΣ: Θεωρεί η ελληνική κυβέρνηση ότι υπάρχει κακοδιαχείριση σε θέματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στο Υπουργείο Πολιτισμού από τον κ. Ζαχόπουλο ή από το Υπουργείο, δηλαδή αποχαρακτηρίσεις...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε και με τη δυνατότητα που έχετε να είστε παρόντες και στην καθημερινή ενημέρωση του Τύπου, ο κ. Ρουσόπουλος ρωτήθηκε στην αρχή της εβδομάδας --αν δεν κάνω λάθος τη Δευτέρα-- και έχει απαντήσει σε αυτό το θέμα. Από την έρευνα που έχουμε κάνει, από κυβερνητικής πλευράς δεν έχει προκύψει κάτι τέτοιο. Το θέμα ερευνά και η Δικαιοσύνη, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν μια τέτοια υπόθεση.

ΚΕΦΑΛΑ: Θα ήθελα να ρωτήσω, τι θα γίνει με τον Μακαριώτατο κ. Χριστόδουλο. Τι θα γίνει μετά; Θα ήθελα να ξέρω αν εμπλέκεται η ελληνική κυβέρνηση στη διαδικασία της ψηφοφορίας, της επιλογής του διαδόχου...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών δίνει μια πολύ δύσκολη μάχη, αυτή τη στιγμή, για τη ζωή του. Είναι άκαιρο να αναφερθώ εγώ σε οποιοδήποτε θέμα που έχει σχέση με διαδοχή. Ευχόμαστε όλοι την αποκατάσταση της υγείας του. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, σας ενημερώνω ότι η ελληνική Πολιτεία δεν έχει καμία ανάμειξη στα διοικητικά θέματα, όσον αφορά την ιεραρχία ή τη δομή της ελληνικής Εκκλησίας.

ΚΕΦΑΛΑ: Όμως, ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων βρίσκεται στη διαδικασία της εκλογής νέου, εκεί που βρίσκονται οι 80 Μητροπολίτες. Επομένως, υπάρχει παρουσία της ελληνικής κυβέρνησης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Εκκλησία της Ελλάδος εκλέγει με πλήρη ανεξαρτησία και πλήρη αυτονομία τον Προκαθήμενό της. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία απολύτως ανάμειξη.

ΚΕΦΑΛΑ: Υπάρχει μια προτεραιότητα από την ελληνική κυβέρνηση για τον διάδοχο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ασφαλώς και όχι. Αυτό αποτελεί εσωτερικό θέμα της Εκκλησίας της Ελλάδος.

ΧΟΥΝΤΑ: Το θέμα του Ασφαλιστικού σε ποιο σημείο βρίσκεται, γιατί τώρα η κυβέρνηση ασχολείται με άλλα πράγματα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση ασχολείται με θέματα ουσίας. Ένα από τα πολύ σημαντικά θέματα ουσίας είναι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή της σημερινής κυβέρνησης. Όπως σας είπα, συνεχίζονται όλες εκείνες οι ενέργειες που απαιτούνται, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις, να ολοκληρωθεί η προετοιμασία, να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των νομοθετικών ρυθμίσεων και να φθάσει τελικά το σχέδιο νόμου στη Βουλή για έγκριση. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Αν τα Μέσα αφιερώνουν λιγότερο χώρο στο θέμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι οι προσπάθειες και η εργασία η οποία γίνεται έχει μειωθεί σε ένταση, έχει μειωθεί σε ρυθμό.

ΧΟΥΝΤΑ: Υπάρχουν ημερομηνίες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, όπως έχουμε πει πολύ σύντομα, το νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 10 January 2008 - 21:40:20 UTC