Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-12-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 110765613

Έκδοση 1

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ(131207)

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Θα σας διαβάσω εισαγωγικά την δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λισαβόνας, για όσους δεν τη γνωρίζουν: «Η σημερινή υπογραφή της Συνθήκης της Λισαβόνας, σηματοδοτεί την ολοκλήρωση μιας μακράς, επίπονης, αλλά και καθοριστικής διαδικασίας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χώρα μας διαδραμάτισε ενεργό, ουσιαστικό ρόλο στις προσπάθειες αυτές και είμαστε ικανοποιημένοι από την επιτυχή έκβασή τους.

Η εξέλιξη αυτή ενδυναμώνει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καθιστά την Ευρωπαϊκή Ένωση ικανότερη να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στις νέες προκλήσεις. Τώρα, κοινός στόχος είναι η επικύρωση της Συμφωνίας από τα Κοινοβούλια των κρατών μελών και μάλιστα πριν από τις Ευρωεκλογές του 2009. Η Ελλάδα προτίθεται να επικυρώσει τη Συμφωνία της Λισαβόνας το ταχύτερο δυνατό. Τέλος, θα ήθελα να υπογραμμίσω τη σημαντική συμβολή των χωρών που άσκησαν την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλη αυτή την περίοδο, και βέβαια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΕΦΑΛΑ: Έχω μια ερώτηση, αφού μιλάμε για Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήθελα να ξέρω ποια ήταν η θέση της Ελλάδας για την Ευρωμεσογειακή Ένωση και η πρόταση ουσιαστικά του Νικολά Σαρκοζί. Έχουμε δει ότι η κ. Μέρκελ έχει δηλώσει τον σκεπτικισμό της για το σχέδιο αυτό και θέλω να ξέρω εάν έχετε ενημερωθεί, ποια είναι η θέση του κ. Καραμανλή...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για τα θέματα που έχουν σχέση με το Συμβούλιο Κορυφής και με τις συζητήσεις που γίνονται στη Λισαβόνα ενημερώνει, εκεί επιτόπου, ο κ. Ρουσόπουλος. Όπως γνωρίζετε, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει επανειλημμένως συζητήσεις για το θέμα της στενότερης συνεργασίας, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών που βρέχονται από τη Μεσόγειο. Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις με τις χώρες οι οποίες ενδιαφέρονται και εκείνες για παρόμοιους λόγους με εμάς, για μια εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας.

ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτον, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω αν έχετε θυμίσει στον κ. Λειβαδά το θέμα αυτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας δώσω την απάντηση το γρηγορότερο δυνατόν.

ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι κάτι που επείγει, ούτως ή άλλως. Δεύτερον, θα ήθελα, για την επόμενη φορά η δυνατόν, να έχουμε μια εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης ή του αρμόδιου ή των συναρμοδίων υπουργείων, για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το κλίμα στο Μπαλί.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως, η οποία, όπως ξέρετε, ολοκληρώνεται τώρα, σήμερα-αύριο.

ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αυτό: Μια πρώτη εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης για τη συμμετοχή της στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη και αν έχουμε και κάτι παραπάνω σε σχέση με τα συναρμόδια Υπουργεία και που έγινε το μπέρδεμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω αυτή τη στιγμή να σας πω περισσότερα από την τοποθέτηση την οποία έκανε πολύ πρόσφατα ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σουφλιάς, σχετικά με τη Συνδιάσκεψη στο Μπαλί και για την κλιματική αλλαγή, διευκρινίζοντας και τα δυο θέματα τα οποία θέσατε. Ευχαρίστως να σας ενημερώσω εκτενέστερα την επόμενη εβδομάδα. Ενημερωτικά σας λέω ότι την ερχόμενη εβδομάδα η συνάντηση μας αντί για Πέμπτη θα γίνει Τετάρτη, δηλαδή μια μέρα νωρίτερα, την δια ώρα, στις 14:30, στον ίδιο χώρο. Θα την κάνουμε νωρίτερα διότι την Πέμπτη είναι η τελευταία ημέρα της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή και γίνεται αργά το βράδυ, τα μεσάνυχτα, η ψηφοφορία.

ΦΛΟΡΕΣ: Μετά από τη χθεσινή γενική απεργία, 12 του μηνός, πρώτα απ όλα ποια είναι η αντίδραση της κυβέρνησης, για τη συμμετοχή και τον όγκο της διαδήλωσης και αν με κάποιο τρόπο προτίθεται να αλλάξει, να μετατοπίσει τις προτάσεις που έχει για το Ασφαλιστικό, μεταξύ άλλων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μου ετέθη προηγουμένως ακριβώς η ίδια ερώτηση στην ενημέρωση που έκανα στους συναδέλφους του, του ελληνικού Τύπου. Είπα και το επαναλαμβάνω: Όπως σας έχω πει, είναι δικαίωμα όλων των Ελλήνων πολιτών να μετέχουν σε διαδηλώσεις, δημόσιες συγκεντρώσεις, συναθροίσεις, οι οποίες πρέπει να γίνονται σύμφωνα με το νόμο, σε ειρηνικό πλαίσιο και με ειρηνικό τρόπο. Η κυβέρνηση ακούει όλες τις απόψεις στο πλαίσιο του διαλόγου, της συζήτησης που διεξάγεται. Το θεσμικό πλαίσιο, στο οποίο γίνεται ο διάλογος, είναι στη Βουλή. Ο διάλογος αυτός, η συζήτηση αυτή, γίνεται για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, την ανάγκη της οποίας έχει διαπιστώσει η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Κατά τα άλλα, οι θέσεις της κυβέρνησης έχουν διατυπωθεί πέρα από κάθε αμφιβολία, με απόλυτη σαφήνεια, στους τρεις κύκλους συζήτησης, διαλόγου, που διεξήχθη στα πλαίσια της Βουλής. Αυτοί οι τρεις κύκλοι  σας το υπενθυμίζω-- είχαν καθορισθεί με κοινή συμφωνία όλων όσων είχαν κληθεί να μετάσχουν στο διάλογο, δηλαδή των κομμάτων της αντιπολίτευσης που εκπροσωπούνται στη Βουλή των Ελλήνων και των κοινωνικών εταίρων. Η κυβέρνηση δεχόταν κριτική μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, γιατί δήθεν δεν είχε καταθέσει τις προτάσεις της και άρα χωρίς την κατάθεση των προτάσεων δεν μπορούσε να γίνει διάλογος. Επιχείρημα που ούτως ή άλλως δεν είχε βάση. Οι προτάσεις υπάρχουν. Τώρα, συνεπώς, η μη προσέλευση, η μη συμμετοχή στο διάλογο είναι καθαρά προσχηματική. Πάνω στις προτάσεις --που κατέθεσε η κυβέρνηση και οι οποίες, όπως σας είπα, είναι καταγεγραμμένες στα πρακτικά της Βουλής, όπως έχουν γίνει δια στόματος των αρμοδίων Υπουργών κ. Μαγγίνα και κ. Αλογοσκούφη-- είναι φυσικό να συνεχιστεί ο διάλογος. Αλλά, η κυβέρνηση διαθέτει συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες και έχει καταθέσει.

ΦΛΟΡΕΣ: Μπορείτε να μας πείτε ποιες είναι αυτές οι προτάσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα μπω σε ανάλυση των προτάσεων. Οι προτάσεις αυτές είναι εκτενείς. Τις έχει παρουσιάσει πολύ αναλυτικά ο κ. Μαγγίνας και θα ήθελα να σας παρακαλέσω να τις διαβάσετε.

ΦΛΟΡΕΣ: Τότε, να ρωτήσω κάτι άλλο. Δηλαδή, μπορώ να πω ότι η κυβέρνηση κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι δεν έχει έρθει σε διάλογο; Αρνείται το διάλογο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το τι θα πείτε, αφορά εσάς. Εγώ εκείνο το οποίο σας λέω είναι ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει τις προτάσεις της και ο διάλογος είναι ακόμη σε εξέλιξη. Πρέπει και οι άλλοι να προσέλθουν στο διάλογο --εκεί που γίνεται ο διάλογος και θεσμικά γίνεται στη Βουλή των Ελλήνων-- ώστε να προχωρήσουμε όλοι μαζί σε αυτό που όλοι θεωρούν, εδώ και χρόνια, ως απαραίτητο, δηλαδή την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.

ΚΟΡΙΔΗ: Μπορείτε, παρακαλώ, να σχολιάσετε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για τα δύο κόμματα που έχουν τη δυσαρέσκεια του κόσμου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Δε σχολιάζω ποτέ δημοσκοπήσεις. Οι δημοσκοπήσεις είναι μια καταγραφή της στιγμής.

ΤΣΑΦΟΣ: Εγώ αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα: Δεν μπορώ να εξηγήσω πώς γίνεται να υπάρχουν περίπου 3.000, σύμφωνα με την αστυνομία, λαθρομετανάστες, επίσημα λαθρομετανάστες και όχι κάποιοι που διαθέτουν παραμονή στην Ελλάδα, πέριξ του λιμανιού της Πάτρας, οι οποίοι να κάνουν και επιθέσεις στο λιμάνι και η Ελληνική Αστυνομία να πηγαίνει εκεί, να συνδιαλέγεται με αυτούς που έκαναν επίθεση στο λιμάνι, να τους λέει «δείξε μου ποιος σε χτύπησε από το πλήρωμα του  Λευκά Όρη », να μην υπάρχει δυνατότητα αυτή να υποδείξουν τον υπεύθυνο και ακολούθως όλοι να πηγαίνουν στα σπίτια τους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο περιστατικό. Γνωρίζω ότι στην Πάτρα υπάρχει μια συρροή λαθρομεταναστών. Οι Αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το θέμα με όσο το δυνατόν περισσότερο ανεκτικό τρόπο. Κι αυτό το λέω γιατί ασφαλώς αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει και η ανησυχία του τοπικού πληθυσμού που αισθάνεται ότι με τη μεγάλη παρουσία λαθρομεταναστών εκεί, ενδεχομένως βρίσκεται υπό πίεση. Οι πληροφορίες που έχω είναι από τρίτους. Αντιλαμβάνομαι ότι παίρνονται όλα εκείνα τα μέτρα τα οποία χρειάζονται ώστε να δοθεί λύση στο θέμα της παραμονής αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι βρίσκονται παράνομα στη χώρα. Κάθε χώρα, όπως φυσικά και η Ελλάδα, θέλει οι άνθρωποι που βρίσκονται εντός των συνόρων της να κινούνται στα πλαίσια της νομιμότητας. Από την άλλη μεριά, κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους προέρχονται, απ` ό,τι αντιλαμβάνομαι, από χώρες όπου το νομικό πλαίσιο δεν είναι απόλυτα σαφές. Δεν είναι συνεπώς εύκολος ο επαναπατρισμός τους. Λαμβάνονται, λοιπόν, όλα εκείνα τα μέτρα, ώστε και η ζωή αυτών των ανθρώπων που βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας να είναι υποφερτή, αλλά και να μη δημιουργούν προβλήματα στον τοπικό πληθυσμό.

ΦΛΟΡΕΣ: Από αυτό που καταλαβαίνω, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει μερικές προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πάνω στο θέμα της λαθρομετανάστευσης. Πού βρίσκεται αυτό; Από αυτό που καταλαβαίνω έχει ζητήσει και λεφτά, να υπάρχει μια κοινή πολιτική, πού βρίσκεται; Και επειδή η Ισπανία παίζει ρόλο σ` αυτό...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνονται μεγάλες προσπάθειες, ώστε όλο αυτό το θέμα να αντιμετωπιστεί από κοινού. Υπάρχει το γραφείο FRONTEX, φερ` ειπείν, το οποίο κεντρικά για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιμετωπίζει, χειρίζεται κάποια από αυτά τα θέματα. Η Ελλάδα έχει κάνει, επίσης, συγκεκριμένη πρόταση για τη δημιουργία μιας κοινής Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής, διότι πιστεύει ότι --όπως σας είπα και την περασμένη φορά-- το πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε μία από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης ξεχωριστά μόνη της. Και συνεπώς, πρέπει όλες οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, αλλά και η οι χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης, όπου έχουν την πρόθεση να κατευθύνονται συνεχώς αυτοί οι λαθρομετανάστες, να δράσουν, όπως πολύ συχνά συμβαίνει στα πλαίσια της Ευρώπης, συλλογικά, ώστε να βρεθούν κοινές λύσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση κατατείνουν οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και εκεί αποβλέπουν οι επαφές τις οποίες κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Βεβαίως, γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να μετέχει και η Ελλάδα στον καταμερισμό των κονδυλίων που προβλέπονται για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος, πράγμα που γίνεται ήδη στην πράξη.

ΚΕΦΑΛΑ: Επειδή έχω παρακολουθήσει ομάδα της FRONTEX και πέρασα νύχτες μαζί τους, εδώ στην Ελλάδα, από ότι κατάλαβα δεν είναι μόνο εκεί το ζήτημα. Τα προβλήματα τα αντιμετωπίζουν πιο πολύ οι Έλληνες συνοριοφύλακες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι όντως πολλά τα προβλήματα. Η ελληνική συνοριογραμμή, για παράδειγμα, είναι όσο είναι όλη η περίμετρος της Αφρικής. Είναι τεράστια η συνοριογραμμή προς φύλαξη. Και δεν είναι εύκολη αποστολή για τους άντρες και τις γυναίκες, στους οποίους έχει ανατεθεί --εννοώ το Λιμενικό Σώμα, οι συνοριοφύλακες, η Ελληνική Αστυνομία-- η φύλαξη των εξωτερικών μας συνόρων. Θα ήθελα, όμως, να μην ξαναμπούμε σε αυτή τη μεγάλη συζήτηση που κάναμε την προηγούμενη εβδομάδα, διότι δεν έχω να σας δώσω περισσότερα στοιχεία από αυτά που σας είπα την περασμένη εβδομάδα. Είμαι βέβαιος, ότι πολύ σύντομα θα έχουμε κοντά μας τους εκπροσώπους των αρμοδίων Υπουργείων, που θα μπορέσουν να σας δώσουν πιο ακριβείς πληροφορίες από αυτές που μπορώ να σας δώσω εγώ, πέρα από το περίγραμμα που σας έδωσα την περασμένη φορά.

ΦΛΟΡΕΣ: Έχω ερώτηση για την ενέργεια. Ο κ. Δούκας ήταν στη Λιβύη προχθές και έχει (δεν ακούγεται) τη βούληση της Ελλάδας να φέρει φυσικό αέριο από τη Λιβύη στην Κρήτη. Αυτό είναι για να κάτσει στην Ελλάδα ή να πάει μετά στην υπόλοιπη...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι θέμα για το οποίο δεν έχω, αυτή τη στιγμή, πρόχειρη απάντηση. Βεβαίως, ο κ. Δούκας, πηγαίνοντας με ελληνική οικονομική αποστολή ως αρμόδιος Υφυπουργός Εξωτερικών για το συγκεκριμένο τομέα (έχει κάνει και άλλα ταξίδια ο κ. Δούκας, ήταν πριν από λίγο καιρό στην Ινδία, έχει προγραμματισμένα, από όσο γνωρίζω και άλλα ταξίδια, επικεφαλής εμπορικών και οικονομικών αποστολών) εκείνο το οποίο κάνει είναι κυρίως να ενδιαφέρεται για την προώθηση των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων.

ΦΛΟΡΕΣ: Πότε περιμένουμε απόφαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ολυμπιακή Αεροπορία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.

ΦΛΟΡΕΣ: Γιατί, από αυτό που καταλαβαίνω, η κυβέρνηση περιμένει κάποια απόφαση από εκεί (δεν ακούγεται) τι θα κάνει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Από την περασμένη εβδομάδα δεν έχει αλλάξει τίποτε.

ΦΛΟΡΕΣ: Άρα η απόφαση της κυβέρνησης εξαρτάται από αυτό, τι θα γίνει με το θέμα της Ολυμπιακής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως σας είπα και την περασμένη εβδομάδα, εξαρτάται από πολλά δεδομένα, τα οποία δεν είναι όλα γνωστά, αυτή τη στιγμή.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 14 December 2007 - 8:05:31 UTC