Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-11-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 104535826

Έκδοση 1

brf0611

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

" Ο Πρωθυπουργός, αύριο, στις 09:15, θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη, και στις 12:30, όπως ήδη σας έχω πει από χθες, με τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα.

" Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής με θέματα που αφορούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Κοντός, έχει ήδη κάνει δηλώσεις έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στις προσπάθειες που πρέπει να κάνει η ελληνική Πολιτεία, συνεχίζοντας αυτές που ήδη έχουν αρχίσει για την ενίσχυση της ελληνικής κτηνοτροφίας.

" Από χθες, οφείλω μια απάντηση στον κ. Σταματόπουλο, σχετικά με το εάν οι επιχειρήσεις στην Αιγιάλεια έχουν ενταχθεί στα μέτρα για τις πυρόπληκτες περιοχές. Με βάση δελτίο τύπου που εξεδόθη από το Υπουργείο Οικονομίας στις 24/10/2007, έχει ήδη γνωστοποιηθεί εδώ και μέρες αυτή η απάντηση. Από το Υπουργείο, λοιπόν, δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης με ευνοϊκούς όρους των οφειλών προς τις τράπεζες και χωρίς την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου μέχρι του ποσού των 25 εκατομμυρίων ευρώ ανά επιχείρηση και των 100 χιλιάδων ευρώ ανά εμπορική επιχείρηση και επαγγελματία. Για την περιοχή της Αιγιάλειας του νομού Αχαΐας, υπάγονται οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες των δήμων Αιγίου, Ακράτας, Διακοφτού, Συμπολιτείας, Ερηναίου και Αιγείρας. Έχω μαζί μου και το δελτίο τύπου, αλλά και τη σχετική απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών η οποία, όπως είπα και προηγουμένως, φέρει ημερομηνία 24 Οκτωβρίου, δηλαδή πριν από λίγες ημέρες.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ποια είναι η εκτίμηση της κυβέρνησης για τα όσα συμβαίνουν στα Ζωνιανά; Έχετε την εκτίμηση ότι πρόκειται για έναν ακήρυχτο πόλεμο μεταξύ αστυνομικών αρχών; Είναι ένα καθαρά αστυνομικό θέμα -να το πω έτσι- ή έχει ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις; Τι εκτίμηση κάνετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παυλόπουλος έχει κάνει ήδη αναλυτικές δηλώσεις, πριν από λίγα λεπτά, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου στους δημοσιογράφους που ήταν εκεί. Θα μείνω σε αυτά. Νομίζω ότι έχει ερωτηθεί και γι` αυτό το θέμα που αναφέρετε. Σε κάθε περίπτωση όμως, επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι η Αστυνομία δεν κάνει πόλεμο με κανέναν, δεν έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με κανέναν, δεν είναι προσωπικό θέμα. Είναι ζητήματα που αφορούν στην τήρηση των νόμων και της τάξης.

ΚΟΡΑΗ: Θα μείνω στο ίδιο θέμα. Υπάρχει πάντως και μια πολιτική ανοχή, η οποία αναγνωρίζεται από όλους στη συγκεκριμένη περιοχή. Θέλω ένα σχόλιο της κυβέρνησης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει καμία πολιτική ανοχή από την κυβέρνηση Καραμανλή.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Υπήρχαν χθες δηλώσεις σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια και σήμερα υπάρχουν και ρεπορτάζ στις εφημερίδες που αφήνουν υπονοούμενα ότι στην υπόθεση της Κρήτης υπήρχε ακόμα και πολιτική προστασία των δραστών. Ένα σχόλιο επ` αυτού.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να κάνω σχόλιο επί φερομένων δηλώσεων. Δεν γνωρίζω ποιοι έχουν κάνει τέτοιες δηλώσεις. Εν πάση περιπτώσει, θα μείνω σε αυτά τα οποία είπα προηγουμένως και έχει πει και ο αρμόδιος Υπουργός.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική ανοχή από την κυβέρνηση Καραμανλή. Αφήνετε κάποιον υπαινιγμό για προηγούμενες κυβερνήσεις; Το πρώτο που θα ήθελα να διευκρινίσετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το διευκρινίζω ευθέως. Μιλώ για την κυβέρνηση Καραμανλή, Εκπρόσωπος της οποίας, άλλωστε, είμαι.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το δεύτερο: Είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, του υποκόσμου, να το πω έτσι, γιατί μέχρι τώρα δεν φαίνεται να έχει τέτοια αποτελέσματα, όχι μόνο στην περίπτωση των Ζωνιανών, αλλά και ευρύτερα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν μου επιτρέπετε, νομίζω ότι αδικούμε την Ελληνική Αστυνομία, διότι μπορεί να είναι θέματα που μας απασχολούν ελάχιστα εμάς εδώ στο press room. Αλλά οι συνάδελφοί σας που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης γνωρίζουν πολύ καλά τις μεγάλες επιτυχίες που έχει η Ελληνική Αστυνομία σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Μόλις πρόσφατα, για παράδειγμα -όλοι το διαβάσαμε- συνελήφθη ένας από τους γνωστούς κακοποιούς, ο οποίος καταζητείτο για πάρα πολύ καιρό. Υπάρχει μια σειρά από επιτυχίες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτό, εάν μου επιτρέπετε, υπάρχει και μια σειρά άλλων στοιχείων που δείχνουν τις διασυνδέσεις, να το πω έτσι, μέσα από την Αστυνομία με το οργανωμένο έγκλημα. Πρόσφατο παράδειγμα, τα συμβόλαια θανάτου κλπ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι αναφέρεστε σε μεμονωμένα περιστατικά, γιατί σε όλες τις κοινωνίες υπάρχουν παραβάτες, ακόμα και σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Στις επαγγελματικές ομάδες σίγουρα υπάρχουν παραβάτες. Η αναφορά όμως στους παραβάτες αυτούς δεν μπορεί να κατηγοριοποιεί συλλήβδην ως παραβάτες όλους τους εργαζόμενους στην Ελληνική Αστυνομία, όπως δεν κάνει κάποιος κάτι τέτοιο για εργαζόμενους σε οποιοδήποτε άλλο δημόσιο ή ιδιωτικό οργανισμό.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Υπουργέ, μας είπατε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή δεν δείχνει ανοχή. Μήπως όμως δείχνουν ανοχή οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και των άλλων κομμάτων οι οποίοι εκλέγονται στη συγκεκριμένη περιοχή όπου υπάρχει αυτό το κράτος εν κράτει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω τι υπαινίσσεστε. Αλλά, σας λέω ξεκάθαρα...

ΚΟΡΑΗ: Ευθέως το λέω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μου το λέτε ευθέως. Με ρωτάτε μήπως δείχνουν ανοχή κάποιοι από τους βουλευτές. Δεν γνωρίζω τι εννοείτε. Εγώ σας λέω ότι σε ένα θέμα το οποίο γνωρίζουμε όλοι μας, η αντίδραση ήταν αυτή που έπρεπε και θα συνεχίσει να είναι αυτή που πρέπει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Σε άλλο θέμα. Το πρόβλημα δεν είναι αν ξέρουμε τον «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2» αλλά ότι με το σχολείο που έχετε φτιάξει δεν ξέρουμε τον Καποδίστρια γενικά. Πρόκειται για υστερόγραφο από την ανακοίνωση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πειραιά. Θα θέλατε να κάνετε κάποιο σχόλιο πάνω σε αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Σέβομαι κάθε άποψη και είμαι βέβαιος ότι και οι άνθρωποι που γράφουν αυτό το έγγραφο σέβονται και τις δικές μου απόψεις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επίσης, μήπως θέλετε να μας πείτε αν κατά την εκτίμησή σας υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στον «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2» και στις αρμοδιότητες που θα δώσει η κυβέρνηση για την Παιδεία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω πει ήδη πολλά πράγματα για τα της Παιδείας αυτές τις ημέρες. Δεν θα προσθέσω τίποτε περισσότερο. Κάνω μια αναφορά στον «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2», όχι τυχαία, διότι ήταν ένα από τα αιτήματα τα οποία ακούστηκαν στις πρώτες καταλήψεις προ ολίγων ημερών. Αυτή ήταν και η αναφορά μου στον «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2», νομίζω αδιαμφισβήτητη. Είδατε όλοι σας άλλωστε, είμαι βέβαιος, αυτή την εικόνα σε τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων ή την ακούσατε σε ραδιοφωνικά δελτία ειδήσεων, τις πρώτες ημέρες. Αυτή είναι λοιπόν η αναφορά. Από και πέρα ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ήταν πρόσχημα η αναφορά στον «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι, οι μαθητές σας απαντάνε, αν διαβάσετε την ανακοίνωση για τον «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2»: «Ξέρουμε ότι αν τα σχολεία μας περάσουν στους δήμους, αυτό θα πει πως δεν θα έχουν λεφτά όλα τα σχολεία. Θα ψάχνουν χορηγούς. Θα βάζουν οι γονείς μας ακόμη πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη». Αυτό, εσείς μπορείτε να το διαψεύσετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εκείνο το οποίο λέω είναι ότι η δημόσια δωρεάν Παιδεία είναι διασφαλισμένη από την Πολιτεία. Από κει και πέρα, εάν κάποιος θέλει να βρίσκει προφάσεις ή προσχήματα για να μην μπαίνει στα σχολεία και κατά συνέπεια να μη μαθαίνει -αρνούμενος το μάθημα-το ποιος ήταν ο Καποδίστριας και η συνεισφορά του στο νέο ελληνικό κράτος, είναι δικό του θέμα. Είναι ελεύθερος να το πράττει.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Στο ίδιο θέμα θα παραμείνω. Μιλήσατε πριν από λίγα δευτερόλεπτα για προφάσεις, όπως και χθες και τις προηγούμενες ημέρες. Επιμένετε στη γραμμή ότι οι καταλήψεις υποκινούνται, γιατί χθες, ένα κυβερνητικό στέλεχος ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Σπηλιωτόπουλος, προσερχόμενος στο Κοινοβούλιο συνέστησε ψυχραιμία και είπε ότι οι καταλήψεις δεν υποκινούνται. Το σχόλιό σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να μου πείτε σε ποια δήλωσή μου μέχρι τώρα έχω πει κάτι τέτοιο, όπως αυτό που αναφέρατε; Θα περιμένω ως το τέλος του briefing για να μου τη διαβάσετε.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Τι εννοείτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε αν εμμένω σε μια γραμμή. Αυτό δεν με ρωτήσατε;

ΡΑΒΑΝΟΣ: Όχι, αν η κυβέρνηση εμμένει στη γραμμή περί υποκίνησης καταλήψεων...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας αντερωτώ, λοιπόν, και θα περιμένω...

ΡΑΒΑΝΟΣ: Επίσημα από τα χείλη σας «υποκίνηση καταλήψεων» δεν έχει ειπωθεί. Αλλά από τα συμφραζόμενα αυτό καταλαβαίνουμε όλοι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα δεν υπάρχει και ερώτημα.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Χθες, στο London School of Economics, ερωτήθηκε η κ. Μπακογιάννη για το πώς βλέπει την ιδέα ανάδειξης γυναίκας πρωθυπουργού στη χώρα μας. Είπε ότι για την ώρα δεν υπάρχει θέμα διαδοχής και ότι δεν ευνοούνται τέτοιες πρωτοβουλίες γυναικών. Άλλωστε δεν υπάρχει ούτε γυναίκα υποψήφια από το ΠΑΣΟΚ. Ένα σχόλιο για τη δήλωση της κ. Μπακογιάννη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δε θα κάνω κάποιο σχόλιο. Με ρωτάτε για τα πράγματα που είναι αυτονόητα σε μια Δημοκρατία; Σε μια Δημοκρατία όλοι έχουν δυνατότητες να διεκδικήσουν.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ανησυχούν την κυβέρνηση ως προς τη δημιουργία κλίματος περισσότερο οι χθεσινές δηλώσεις του Μητροπολίτη Άνθιμου, που ούτε λίγο ούτε πολύ, ζήτησε διεκδίκηση εδαφών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δε γνωρίζω τις δηλώσεις στις οποίες αναφέρεστε. Σε κάθε περίπτωση, γνωρίζετε ότι δε σχολιάζω αντίστοιχες δηλώσεις.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα σας θυμίσω ότι οφείλετε στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» μια απάντηση, εδώ και τρεις εβδομάδες. Είχατε δεσμευτεί απ΄ αυτό το βήμα, ότι κάποια στιγμή θα είχαμε μια απάντηση της κυβέρνησης για τη σύμβαση μαμούθ των 230 εκατομμυρίων ευρώ που με απευθείας ανάθεση την πήρε η εταιρεία ΙΝΤΡΑΛΟΤ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είχα δεσμευτεί και το θυμάμαι πολύ καλά ότι θα βγει κάποια ανακοίνωση από την ΟΠΑΠ ΑΕ, η οποία είναι ανώνυμη εταιρεία με διοίκηση και εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Και είχα πει στη συνέχεια ερωτημάτων δικών σας και την ίδια και την επόμενη μέρα - νομίζω τρεις μέρες συζητήσαμε το θέμα- ότι κατόπιν αυτών των όποιων δηλώσεων της ΟΠΑΠ ΑΕ εάν χρειαστεί θα κάνω και εγώ δήλωση ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Δεν έχω να πω τίποτε αυτή τη στιγμή.

ΚΟΡΑΗ: Περιμένουμε δηλαδή ακόμη τον ΟΠΑΠ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι έχει, ήδη, κάνει κάποιες δηλώσεις. Έχουν εκδοθεί κάποιες ανακοινώσεις.

ΚΟΡΑΗ: Όχι, από τότε που μιλήσαμε, καμία άλλη δήλωση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Περιμένετε λίγο.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται σήμερα στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ», φέρεται ο κ. Μπουραντάς, ο Νομάρχης Ευβοίας να έχει δώσει κάποια κονδύλια τα οποία υποτίθεται ότι προορίζονταν για αποκατάσταση πυρόπληκτων περιοχών για την κατασκευή σχολείων τα οποία φαίνεται κάθε άλλο παρά πυρόπληκτα είναι. Αντίθετα η κατασκευή τους είχε ξεκινήσει από το 2003. Θα ήθελα να ξέρουμε αν καταρχάς, αυτά τα στοιχεία είναι σε γνώση της κυβέρνησης και αν εντέλει ο κ. Νάκος έχει πάρει τον απολογισμό που έχει ζητήσει από τον κ. Μπουραντά και τους υπόλοιπους νομάρχες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το πρώτο, νομίζω ότι καταλληλότερο να απαντήσει είναι το Υπουργείο Παιδείας. Είναι εξειδικευμένο θέμα. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο θέμα, δε γνωρίζω αν μέχρι στιγμής έχει φτάσει στο Υπουργείο Εσωτερικών. Θα περιμένουμε, γιατί άκουσα και εγώ αυτό που είπατε χθες, ότι θα σταλεί σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών κατάσταση των έργων που έγιναν από τη συγκεκριμένη νομαρχία μετά τις πυρκαγιές.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα αναζητηθούν ευθύνες για τον τρόπο με τον οποίο οργανώθηκε η αποστολή των δυνάμεων στα Ζωνιανά, δεδομένου ότι αρκετοί από τους αστυνομικούς ήταν απλώς ειδικοί φρουροί και όχι εκπαιδευμένοι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι, πολλές φορές -σας παρακολουθώ στα γραπτά σας ή σας βλέπω στις τηλεοράσεις- λέτε ότι οι δημοσιογράφοι γίνονται κατά καιρούς συνταγματολόγοι, σεισμολόγοι, κλπ. Θα ήθελα να μην αρχίσουμε σε αυτή τη φάση να συζητούμε για το πώς πρέπει να γίνεται μια αστυνομική επιχείρηση. Ούτε εσείς, ούτε εγώ είμαστε οι καταλληλότεροι να το πούμε αυτό. Και νομίζω ότι πρέπει κάποιος να αφήνει τους αρμόδιους, όπως είναι η αστυνομία, να εργάζονται με τον τρόπο εκείνο ο οποίος είναι ο ενδεδειγμένος. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, όπως είμαι βέβαιος ότι ούτε και εσείς  και πιστεύω και κανείς άλλος σε αυτή την αίθουσα- το ποιοι είναι οι ενδεδειγμένοι τρόποι να γίνει μια αστυνομική επιχείρηση. Δεν είναι δουλειά μας, δεν είναι δουλειά μου, δεν είναι δουλειά σας. Νομίζω ότι αυτή είναι η εύκολη κατηγορία, κάθε φορά, εναντίον της αστυνομίας ή εναντίον οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας ωσάν εμείς να γνωρίζουμε τη μόνη αλήθεια. Και αυτοί που ασχολούνται επί χρόνια, που είχαν εκπαιδευτεί, που έχουν μετεκπαιδευτεί, που έχουν εμπειρία πολλές φορές σε τέτοιες περιπτώσεις ωσάν αυτοί να μη γνωρίζουν, λοιπόν, είναι κάτι που δεν ταιριάζει ούτε σε σας, ούτε και σε μένα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επ` αυτού: Δεν ξέρω εάν έχει τεθεί προηγουμένως η ερώτηση, για το γεγονός ότι αυτή η κατάσταση διαιωνιζόταν επί χρόνια και νομίζω ότι ήταν γνωστό στην Πολιτεία, δηλαδή και στη Δικαιοσύνη και στην Αστυνομία, θεωρείτε ότι υπάρχουν ευθύνες και για τη Δικαιοσύνη και για την Αστυνομία για το γεγονός ότι αυτή η κατάσταση διαιωνιζόταν μέχρι τώρα, μέχρι αυτό το συμβάν, το πρόσφατο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα πω τίποτε που να είναι μια εύκολη κριτική. Έχει ήδη κάνει δηλώσεις ο κ. Παυλόπουλος. Οι δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου καλύπτουν συνολικά την κυβέρνηση για το θέμα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή ξέρω τις δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου και αφήνει υπαινιγμούς και αιχμές και αποδίδει ευθύνη στην ουσία και για την Πολιτεία και για τη Δικαιοσύνη και για την Αστυνομία. Μόνο που οι αιχμές αυτές συμπεριλαμβάνουν ακόμα και τους υπουργούς της δικής σας κυβέρνησης, γι` αυτό και γίνεται η συγκεκριμένη ερώτηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι έχετε καταλάβει καλά τις δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου. Εάν τις έχετε ακούσει, βεβαίως...

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Τις έχω ακούσει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υποτιμώ, δηλαδή, τη νοημοσύνη κανενός εδώ, για να μην παρεξηγηθώ.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Υπουργέ, θα επανέλθω στη δήλωσή σας ότι η κυβέρνηση Καραμανλή δεν έδειξε ανοχή στα Ζωνιανά και στο ιδιότυπο αυτό καθεστώς που επικρατεί εκεί. Θα ήθελα, όχι σήμερα γιατί υποθέτω ότι δεν μπορεί να είστε προετοιμασμένος, έστω σε ένα επόμενο briefing, να μας πείτε τι ακριβώς έχει κάνει η κυβέρνηση Καραμανλή αυτά τα τελευταία τέσσερα χρόνια για να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο ιδιότυπο καθεστώς που είναι πάρα πολύ επικίνδυνο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει ήδη απαντήσει σε αυτό ο κ. Παυλόπουλος νωρίτερα. Δεν θα το επαναλάβω, γιατί νομίζω ότι γνωρίζετε τουλάχιστον μία ενέργεια της κυβέρνησης, για το πώς έπρεπε να λυθεί ένα πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί στο συγκεκριμένο χωριό από τον «Καποδίστρια 1». Προς Θεού, δεν πρέπει να δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις. Αυτό που γίνεται τώρα και όχι με ευθύνη δική σας ή δική μου, αλλά νομίζω πως δημιουργείται στην ατμόσφαιρα, είναι η αίσθηση ότι ένα χωριό είναι έκνομο. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Δεν πρέπει η κατηγορία αυτή να περιλάβει όλους τους κατοίκους ενός χωριού. Το εάν κάποιοι παραβάτες βρίσκονται σε ένα χωριό, αυτό δεν σημαίνει ότι όλο το χωριό θα το στήσουμε στον τοίχο ή στα έξι βήματα. Προς Θεού!

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτή η εν λευκώ ανάθεση όλης της υπόθεσης στην Αστυνομία, δεν υποδηλώνει μια αστυνομική αντίληψη, προσέγγιση, του όλου προβλήματος; Και οι πολιτικές ευθύνες για το γεγονός ότι δεν έχει αντιμετωπιστεί το ζήτημα - να το πω έτσι- της εγκληματικότητας στην περιοχή τόσα χρόνια, δεν σημαίνει ότι υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πεποίθησή μας είναι ότι σε μια Δημοκρατία τους εγκληματίες -τους εμπόρους ναρκωτικών, για παράδειγμα- η Αστυνομία είναι αυτή που τους συλλαμβάνει. Δεν θα στείλουμε βουλευτές, ούτε στελέχη ενός κόμματος, ούτε υπουργούς να τους συλλάβουν. Μα μια αστυνομική επιχείρηση είναι.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Κοιτάξτε τα αποτελέσματα. Τόσα χρόνια είναι, δεν είναι τώρα. Με συγχωρείτε, μα έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι είναι αδύνατον να τους αντιμετωπίσει. Υπάρχει αδυναμία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αρα, για να καταλάβω, το ζητούμενο ποιο είναι; Ότι δεν έπρεπε να γίνει αυτή η επιχείρηση ή δεν πρέπει να γίνει;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Όχι, η κυβέρνηση τι κάνει. Εσείς έπρεπε να κάνετε τη δική σας δουλειά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση, λοιπόν, έλαβε μια απόφαση δια του αρμοδίου υπουργού. Ο αρμόδιος υπουργός έλαβε μια απόφαση και προχωράει να λυθεί ένα ζήτημα. Δεν είναι η πρώτη φορά. Δεν είναι, δηλαδή, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση αυτή λαμβάνει αποφάσεις, όπως λαμβάνουν αποφάσεις και τα αρμόδια όργανα και όπως οφείλουν να λαμβάνουν αποφάσεις τα αρμόδια όργανα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν οφείλετε μια απάντηση γιατί τόσα χρόνια δεν έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα; Είναι καθαρά αστυνομικό θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για ποιο πρόβλημα μιλάτε; Γιατί εάν είδατε, εσείς οι ίδιοι τα ρεπορτάζ που γράφετε και παρουσιάζετε στις τηλεοράσεις και πέρυσι - το 2006 νομίζω- έγινε μια αντίστοιχη επιχείρηση και κατασχέθηκαν κάποιες εκατοντάδες δενδρυλλίων χασίς στην ίδια περιοχή.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτό ήταν όλο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε «αυτό ήταν όλο»; Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε. Η παραβατικότητα αντιμετωπίζεται, άλλοτε με αποτελεσματικότερο τρόπο, άλλοτε με λιγότερο αποτελεσματικό. Σημασία έχει να υπάρχει απόφαση να αντιμετωπίζεται η παραβατικότητα. Και αυτή η απόφαση είναι εμφανής.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Χωρίς αποτελέσματα, όμως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλη ερώτηση.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Υπάρχει καταγγελία συνδικαλιστή από την πλευρά των ειδικών φρουρών στο Ρέθυμνο που λέει ότι ο αστυνομικός διευθυντής της περιοχής του Ρεθύμνου είχε προχωρήσει σε συνεννόηση -για να το πω έτσι, πολιτικά ορθά- με τις οικογένειες των φερομένων ως παραβατών. Θέλω να ρωτήσω, εάν την καταγγελία αυτή την ερευνά η κυβέρνηση. Και θέλω να ρωτήσω, επίσης, εάν ισχύει η εικόνα που υπάρχει ότι μετέβη ή μεταβαίνει στην Κρήτη ο κ. Χηνοφώτης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τέτοιου είδους καταγγελίες -εάν υπάρχουν- ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη. Και είμαι βέβαιος ότι εάν έχει γίνει τέτοια καταγγελία, θα έχει γίνει και προς τη Δικαιοσύνη. Δεν γνωρίζω. Εννοείτε καταγγελία σε δημόσια δήλωση;

ΣΠΥΡΑΚΗ: Δημόσια δήλωση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φαντάζομαι ότι ο άνθρωπος που αναλαμβάνει την ευθύνη να πει κάτι τέτοιο έχει τις πληροφορίες, τις οποίες μπορεί να προσκομίσει και στη Δικαιοσύνη. Και είναι ευχής έργο να υπάρχουν άνθρωποι που δίνουν πληροφορίες στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους εγκληματικές ενέργειες.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Για το δεύτερο, αν θα μεταβεί ο κ. Χηνοφώτης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω αυτό.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 6 November 2007 - 13:25:25 UTC