Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-11-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 103884461

Έκδοση 1

brf0211

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

" Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος θα πραγματοποιήσει στις 27 και 28 Νοεμβρίου 2007, επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και θα έχει συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή.

" Σας ενημερώνω ότι στο τεύχος Α΄ της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, με αριθμό 245 και ημερομηνία 1.11.2007, δηλαδή χθεσινή ημερομηνία, δημοσιεύθηκε ο νόμος 3607/07, στον οποίο περιέχεται η ρύθμιση για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης σε 15 εργάσιμες ημέρες από τα ασφαλιστικά Ταμεία εποπτείας του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Είναι ένα θέμα για το οποίο σας έχουμε ενημερώσει επανειλημμένως. Βρισκόμαστε τώρα στην τελική ευθεία. Με τη δημοσίευση ολοκληρώθηκαν όλες οι τυπικές διαδικασίες και απομένει πλέον η συμπλήρωση εκείνου του χρόνου που προβλέπεται, ώστε να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι τις αιτήσεις και να μπορούν να κάνουν χρήση αυτής της νέας διαδικασίας. Η ρύθμιση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού η πετυχημένη εφαρμογή της θα απαλλάξει δεκάδες χιλιάδες συμπολιτών μας, οι οποίοι ολοκληρώνουν τον εργασιακό τους βίο και περνούν στη σύνταξη, από μεγάλες ταλαιπωρίες τις οποίες αντιμετωπίζουν ακόμη και αυτή τη στιγμή. Η ειδοποιός διαφορά αυτής της ρύθμισης από προηγούμενες παρεμφερείς προσπάθειες που είχαν γίνει, ώστε να επισπευσθεί η έκδοση μιας σύνταξης, είναι η εξής: Αυτή τη φορά απαιτείται στην ουσία μόνο η υποβολή, εκ μέρους του ενδιαφερομένου, μιας υπεύθυνης δήλωσης στην οποία ο κάθε υποψήφιος για συνταξιοδότηση, θα περιλαμβάνει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία, ώστε να πάρει σε 15 εργάσιμες ημέρες, το 80% της προβλεπόμενης σύνταξης. Η Πολιτεία, με αυτό τον τρόπο, εμπιστεύεται τον πολίτη και συμβάλλει αποφασιστικά στην υπέρβαση γραφειοκρατικών διαδικασιών. Είναι αυτονόητο ότι οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά Ταμεία, με την εμπειρία που διαθέτουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και την προθυμία που τους διακρίνει, θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην επιτυχία του μέτρου.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε λίγες εβδομάδες, οσονούπω δηλαδή, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, θα έρθει σε Αθήνα και Σκόπια για τις διαπραγματεύσεις. Η κυβέρνηση έχει κάποια στοιχεία που να της δίνουν προσδοκίες ότι θα αρθεί το αδιέξοδο αυτή τη φορά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, βρισκόμαστε σε ένα ευαίσθητο, λεπτό, σημαντικό στάδιο των συζητήσεων, των διαπραγματεύσεων, που γίνονται υπό τη σκέπη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το συγκεκριμένο θέμα. Η Ελλάδα μετέχει με πολύ εποικοδομητικό τρόπο στη διαδικασία αυτή, την οποία γνωρίζετε ότι στηρίζει ολόκληρη η διεθνής κοινότητα. Δεν θα ήθελα όμως, στο στάδιο αυτό --δεν θα ήταν σκόπιμο ούτε ωφέλιμο-- να πω κάτι παραπάνω.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Αρχίζει σήμερα η κρίσιμη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ. Έχετε κάτι να σχολιάσετε ή να ευχηθείτε αν δεν έχετε να σχολιάσετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω κανένα σχόλιο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ούτε ευχή, δηλαδή.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Πριν από λίγο, όμως, ο κ. Βενιζέλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA, είπε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα κέντρα στην κυβέρνηση που διακινούν τα σενάρια ότι η υποψηφιότητά του στηρίζεται από συμφέροντα, με στόχο να πλήξουν την εικόνα του για να μην τον αντιμετωπίσει η Νέα Δημοκρατία στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω πει και άλλες φορές ότι η κυβέρνηση δεν κάνει κανένα σχόλιο για εσωτερικές διαδικασίες άλλων κομμάτων.

Α. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ήθελα να ρωτήσω αν η γνωμοδότηση του κ. Σανιδά σχετικά με τις κάμερες, θα λειτουργήσει ως μπούσουλας για την κυβέρνηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τι εννοείτε;

Α. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Εάν θα την ενστερνιστεί η κυβέρνηση ή αν θα χρησιμοποιηθούν τελικά οι κάμερες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε, δεν σχολιάζει ποτέ, παγίως, τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Γνωρίζετε, όμως, από την άλλη πλευρά ότι η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή. Το πρώην Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το σημερινό δηλαδή Υπουργείο Εσωτερικών, έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας με συγκεκριμένο αίτημα.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο όχι για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, αλλά υπήρχε μια δημοσκόπηση χθες, και αυτό αποτυπώνεται και σε αρκετές δημοσκοπήσεις, στην οποία 8 στους 10 ερωτηθέντες τάσσονται υπέρ της άσκησης βέτο και μάλιστα το 60% απορρίπτει κάθε σύνθετη ονομασία που να περιλαμβάνει το Μακεδονία. Στην τελική διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της τη βούληση της κοινής γνώμης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι όλα τα ελληνικά κόμματα, όλος ο ελληνικός πολιτικός κόσμος αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο, όπως σας είπα, βρίσκεται σε ένα πολύ λεπτό σημείο, με αίσθημα ευθύνης.

Α. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Θα επανέλθω στο θέμα με τις κάμερες. Προβληματίζει την κυβέρνηση το γεγονός ότι η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει δηλώσει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι κάμερες και τελικά θα χρησιμοποιηθούν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο, όπως σας είπα για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Είναι πάγια θέση μας. Και επίσης, παγίως, δεν σχολιάζουμε τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών.

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, κάθε φορά που είτε εσείς είτε ο Υπουργός Επικρατείας μας έχετε μιλήσει σε αυτή την αίθουσα για αυτό το μέτρο, για την έγκαιρη συνταξιοδότηση, κάθε φορά έχω παρατηρήσει ότι αναφέρεστε στην συμβολή που θα έχουν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά Ταμεία για την επιτυχία του μέτρου. Αυτή η επανάληψη γίνεται γιατί δεν θεωρείτε σίγουρη τη συμμετοχή τους; Φοβάστε μήπως ότι δεν θα ανταποκριθούν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάθε άλλο. Το κάνω γιατί ακριβώς αναδεικνύω τον ιδιαίτερο ρόλο τον οποίο έχουν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά Ταμεία. Οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά Ταμεία είναι εκείνοι οι οποίοι στις επαφές τις οποίες έχουν με τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους επιδεικνύουν ακριβώς αυτό το ζήλο, έχουν τις ειδικές γνώσεις, έχουν την προθυμία να τους εξυπηρετήσουν. Εξυπακούεται ότι ασφαλώς εξαρτάται και από την δική τους συμβολή η επιτυχία του μέτρου. Η Πολιτεία από την πλευρά της έκανε εκείνο το οποίο έπρεπε να κάνει. Να δημιουργήσει το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα γίνει δυνατή η έκδοση αυτών των προσωρινών συντάξεων που αντιστοιχούν στο 80% της προβλεπόμενης σύνταξης, σε ένα χρόνο που είναι αυτός που πρέπει να ισχύει. Όπως γνωρίζετε, με οδηγίες που έχει δώσει ο Υπουργός Απασχόλησης ο κ. Μαγγίνας --σας είχα διαβάσει πριν από λίγες μέρες μια επιστολή, εγκύκλιο την οποία είχε αποστείλει στα Ταμεία που είναι της δικής του πολιτικής εποπτείας-- γίνονται όλες εκείνες οι διευθετήσεις με ειδικά γραφεία, ενημέρωση των υπαλλήλων, ώστε το μέτρο να πετύχει. Είναι ένα μέτρο του οποίου την επιτυχία πρέπει να ευχόμαστε όλοι μας. Όλοι μας θα ωφεληθούμε από την επίσπευση αυτών των διαδικασιών. Εμείς που βρισκόμαστε ακόμη στον εργασιακό βίο, θα φτάσουμε κάποια στιγμή εκεί και νομίζω ότι όλοι μας θα θέλαμε σε αυτό τον εύλογο χρόνο να πάρουμε την σύνταξή μας. Για να μην υπάρχουν κενοί χρόνοι όσον αφορά το εισόδημα του κάθε πολίτη. Γιατί αν μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα ή τις αποταμιεύσεις του ο κάθε εργαζόμενος που πάει να γίνει συνταξιούχος θα ξοδεύει, θα καταναλίσκει ή αν δεν έχει αποταμιεύσεις θα πρέπει να δανείζεται χρήματα για να γεφυρώσει οικονομικά αυτό το μεγάλο, σε πολλές περιπτώσεις, χρονικό διάστημα που προκύπτει. Αυτές, λοιπόν, τις δυσκολίες έχει στόχο να αντιμετωπίσει αυτή η ρύθμιση. Είναι μια ρύθμιση, το επαναλαμβάνω, που αφόρα πολλές δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες έχουν φτάσει τα 400, αν δεν κάνω λάθος, τα σχολεία που βρίσκονται υπό κατάληψη. Τι σκέφτεται να κάνει η κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, πριν από λίγο μόλις, στη Βουλή τοποθετήθηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Η τοποθέτησή του ήταν πλήρης. Θα ήθελα, λοιπόν, να σας παραπέμψω στην τοποθέτηση του Πρωθυπουργού και μένω σε αυτό.

Α.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Θέλει η κυβέρνηση, είναι η βούλησή της, εν πάση περιπτώσει, να χρησιμοποιούνται οι κάμερες οι οποίες είναι τοποθετημένες για την κυκλοφορία για την παρακολούθηση διαδηλωτών ή τουλάχιστον εκείνων που κάνουν επεισόδια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα μόλις προ ολίγου ότι το πρώην Υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει προσφύγει με συγκεκριμένο αίτημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή. Δεν έχω να πω τίποτα πέραν αυτού. Άλλωστε οι φιλήσυχοι πολίτες δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 2 November 2007 - 14:28:10 UTC