Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-10-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 102416461

Έκδοση 1

brf2410

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Όπως γνωρίζετε, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, με θέματα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Έχει ήδη προβεί σε δηλώσεις ο αρμόδιος υπουργός κ. Φώλιας. Δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Βύρων Πολύδωρας επανήλθε σήμερα σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ» και αναφέρει μια σειρά λόγους με τους οποίους δικαιολογεί τη στάση του. Εγώ θέλω ένα σχόλιο καταρχήν για όρους και φράσεις που χρησιμοποιεί ο κ. Πολύδωρας, οι οποίες δείχνουν ευθέως το Μέγαρο Μαξίμου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ο κ. Πολύδωρας, με αυτή τη στάση, εξακολουθεί να παραμένει στους 152 της πλειοψηφίας σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φαντάζομαι ότι θα έχει πολύ ενδιαφέρον να ξαναπαίξετε το «κανένα σχόλιο», αλλά δεν θα κάνω κανένα σχόλιο.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Στην Κυβερνητική Επιτροπή συζητήθηκε, όπως μάθαμε, το θέμα του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Κάνω λάθος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και αυτό το θέμα ήταν στο πλαίσιο της ενημέρωσης που έκανε ο κ. Φώλιας.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Η ερώτησή μου είναι η εξής: Έχετε κάτι περισσότερο να μας πείτε για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Μόσχα; Υπάρχει περίπτωση να μεταβεί στη ρωσική πρωτεύουσα εντός του Νοεμβρίου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με είχατε ρωτήσει και τις προάλλες. Δεν έχω να σας πω κάτι περισσότερο.

ΜΠΕΣΚΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πληροφορήθηκα πριν από λίγο ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων και μεταδόσεις του ΡΙΚ, όπως λένε τα Πρακτορεία, συνυπεγράφη από τον κ. Μπράουν, το Βρετανό Πρωθυπουργό και τον κ. Ερντογάν, τον Τούρκο, ένα μνημόνιο ή ένα έγγραφο στο οποίο φέρεται ότι η Βρετανία θα υποστηρίξει την είσοδο της Β. Κύπρου, όπως αναφέρονται τα Κατεχόμενα, μέσα στο έγγραφο, στην Ευρωβουλή. Και βέβαια θα προωθήσει και προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Κάποιο σχόλιο έχετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ενημερωθώ πρώτα από το Υπουργείο Εξωτερικών και μετά να κάνω σχόλιο ή εγώ ή το Υπουργείο Εξωτερικών. Θα ήταν πρόχειρο να κάνω τώρα ένα σχόλιο για ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως αυτό που αναφέρατε.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα ένα σχόλιο της κυβέρνησης για την απευθείας σύμβαση-μαμούθ των 230 εκατομμυρίων ευρώ στην ΙΝΤΡΑΛΟΤ-Κόκκαλη από τον ΟΠΑΠ, στις 31/07/2007, η οποία μάλιστα, μετά από την αποκάλυψη της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ», προκάλεσε και παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που ζητάει εξηγήσεις. Αυτού του είδους οι διαπραγματεύσεις δεν είναι ενάντια στις αρχές που έχετε διακηρύξει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν θυμάμαι καλά, είχε γίνει μια ανακοίνωση τότε από τον ΟΠΑΠ και έγινε και μια δεύτερη τώρα. Σε κάθε περίπτωση, όπως γνωρίζετε, ο ΟΠΑΠ είναι μια εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, έχει διοίκηση. Είμαι βέβαιος ότι θα δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτετε.

ΚΟΡΑΗ: Ο ΟΠΑΠ δεν έχει δώσει απαντήσεις, κύριε Εκπρόσωπε. Απέκρυψε τυχαίως και το κόστος συντήρησης και γι` αυτά τα οποία δεν είναι... , είναι πάρα πολλά, είναι 125 εκατομμύρια ευρώ. Και γι` αυτά εγκαλείται και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Επίσης, στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΑΠ είναι πολλά στελέχη τα οποία είναι της επιρροής, θεωρούνται τουλάχιστον, της επιρροής και της απολύτου εμπιστοσύνης του Μαξίμου και του ίδιου του Πρωθυπουργού. Δεν υπάρχει πολιτικό θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι κάνατε λάθος διαπιστώνοντας, εμμέσως, ότι θεώρησα το θέμα ήσσονος σημασίας. Γιατί με τη δεύτερη ερώτησή σας, μάλλον αυτό συμπεράνατε. Δεν ισχύει αυτό. Σας είπα ότι είναι ένα θέμα, για το οποίο πιστεύω ότι ο ΟΠΑΠ θα δώσει απαντήσεις.

ΚΟΡΑΗ: Πότε θα έχουμε αυτές τις απαντήσεις; Γνωρίζετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ο ΟΠΑΠ θα δώσει απαντήσεις. Ή θα απευθυνθείτε εσείς. Εγώ, πάντως, σίγουρα θα μάθω τι ακριβώς έχει συμβεί.

ΚΟΡΑΗ: Επίσης, η ίδια σύμβαση του 2007, έχει αποικιοκρατικά χαρακτηριστικά και σε ό,τι αφορά την αποζημίωση της ΙΝΤΡΑΛΟΤ σε περίπτωση που αύριο ο ΟΠΑΠ αποφασίσει να διακόψει αυτή τη συμφωνία, να την καταστήσει άκυρη. Προβλέπει 500 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου στο υπερδιπλάσιο του όλου κόστους. Ένα σχόλιό σας και γι` αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούγονται εντυπωσιακά όλα αυτά τα οποία λέτε, νομίζω, σε αυτή την αίθουσα, αλλά αν δεν ακούσουμε και την άλλη πλευρά, δεν θα μπορούμε να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα. Θα περιμένω, λοιπόν, να ακούσω και την άλλη πλευρά προκειμένου να βγουν τα συμπεράσματα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Να πάω σε ένα άλλο θέμα. Κύριε Υπουργέ, φοβάται η κυβέρνηση ότι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας θα καταψηφίσει κυβερνητικό νομοσχέδιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Λέω, αν φοβάται η κυβέρνηση ότι θα εκδηλωθεί μια κίνηση ανταρσίας εκ μέρους βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας σε κυβερνητικό νομοσχέδιο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οφείλω να ομολογήσω ότι ποτέ δεν είχα μαντικές ικανότητες αυτού του είδους. Κατά συνέπεια, δεν μπορώ να απαντήσω στο ερώτημά σας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η σύμβαση αυτή, στην οποία αναφέρθηκε προηγουμένως η συνάδελφος κ. Κοραή, αφορά παιχνίδια τζόγου για τα οποία παλαιότερα ο Πρωθυπουργός, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε αντιδράσει έντονα από το βήμα της Βουλής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δε νομίζω ότι μπορώ να πω κάτι περισσότερο, πέραν αυτών που είπα στην κ. Κοραή. Θα περιμένω να ακούσω και την άλλη πλευρά. Να ακούσουμε τι έχει να πει ο ΟΠΑΠ. Επαναλαμβάνω ότι ο ΟΠΑΠ είναι μια μεγάλη εταιρεία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, έχει διοίκηση. Είναι προφανές ότι θα δώσει απαντήσεις στα όσα τίθενται στο δημοσίευμα της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» και χθες και σήμερα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Πολιτικό είναι το δικό μου ερώτημα, δεν έχει να κάνει με το πώς έγινε η σύμβαση. Αυτά τα κάλυψε η συνάδελφος...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε, ίσως, δεν το κατάλαβα εγώ. Θέλετε να επαναλάβετε;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ρώτησα, εάν αυτές οι συμβάσεις αφορούν παιχνίδια τζόγου, τα οποία είχε καταγγείλει παλαιότερα από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, με ένα ηθικό σκεπτικό...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε «πολιτικό»; Θέτετε ένα ερώτημα ουσίας, δηλαδή σε τι αναφέρεται η σύμβαση. Πολιτικά είναι όλα τα ερωτήματα εν τη ευρεία εννοία. Αλλά μου θέτετε ένα ερώτημα ουσίας, σε τι αναφέρεται η σύμβαση. Δεν έχω γνώσεις περαιτέρω. Θα περιμένω να ακούσω και την πλευρά του ΟΠΑΠ και θα σας δώσω και εγώ τις δικές μου απαντήσεις.

ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ερήμην της κυβέρνησης λειτουργεί ο ΟΠΑΠ; Απ` ό,τι ξέρω, εξακολουθεί -τυπικώς μπορεί να είναι οι μέτοχοι- αλλά ουσιαστικώς επιλέγεται από την κυβέρνηση η διοίκηση και μέχρι το 2004, δε ζητούσατε από τη Διοίκηση του ΟΠΑΠ απαντήσεις για τέτοιου είδους ζητήματα, αλλά από την κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι βέβαιο ότι θα εκδώσει ανακοίνωση η Διοίκηση του ΟΠΑΠ. Θεωρώ ότι έχει ήδη δώσει μια απάντηση από το καλοκαίρι. Εάν κάνω λάθος διορθώστε με, η κ. Κοραή που ασχολήθηκε περισσότερο.

ΚΟΡΑΗ: Ναι, είναι ελλιπής. Αποκρύπτει σημαντικά στοιχεία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα δώσει, λοιπόν, και τις απαντήσεις τις οποίες πρέπει να δώσει σήμερα, αύριο. Όποτε δώσει τις απαντήσεις και εφόσον έχω κάτι να σας πω, θα σας πω και εγώ.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Σε κάθε νομοσχέδιο που θα έρχεται στη Βουλή η κυβέρνηση θα θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας ή θέτει a priori θέμα κομματικής πειθαρχίας, όπως άφησε να εννοηθεί χθες ο κ. Καραχάλιος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω τις δηλώσεις που μου αναφέρετε. Όπως γνωρίζετε, ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, έχω τοποθετηθεί για το θέμα αυτό -όχι μόνο τώρα, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν- για την ελευθερία του βουλευτή.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ένα συμπληρωματικό ερώτημα: Η καταψήφιση νομοσχεδίου από βουλευτή είναι αιτία διαγραφής του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, δεν απαντώ σε υποθετικά ερωτήματα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν είναι υποθετικό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υποθετικό είναι. Έχουμε κάποια καταψήφιση νομοσχεδίου και δεν το ξέρω;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Όχι. Η θέση αρχής ποια είναι της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι σε υποθετικά ερωτήματα δεν απαντώ.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Έχει η κυβέρνηση στα χέρια της στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι φωτιές του καλοκαιριού ήταν αποτέλεσμα εμπρησμών και τα οποία δεν τα δίνει στη δημοσιότητα, όπως καταγγέλλει ο κ. Πολύδωρας σήμερα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει δοθεί μια σειρά από στοιχεία το καλοκαίρι. Θυμάστε ότι στις συνεντεύξεις του Ζαππείου, από τα στοιχεία που μου προμήθευσε η Αστυνομία και η Πυροσβεστική, έδωσα και εγώ προσωπικά ορισμένα από αυτά τα στοιχεία. Εάν υπάρχει κάτι περισσότερο, είμαι βέβαιος ότι το αρμόδιο Υπουργείο θα σας διαφωτίσει.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δεν υπάρχει κάτι πάντως που να γνωρίζετε εσείς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάτι που να γνωρίζω εγώ, περισσότερο των στοιχείων που δώσαμε το καλοκαίρι, δεν έχω.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, οι διακηρύξεις του Πρωθυπουργού περί εθνικών προμηθευτών, νταβατζήδων, έχουν αποσυρθεί; Αυτή η σημαία έχει υποσταλεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάτε για διακηρύξεις, άρα μιλάτε για δημόσιες δηλώσεις...

ΚΟΡΑΗ: Και στη Βουλή τις έχει κάνει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εξ όσων γνωρίζω, σε ό,τι αφορά τον πρώτο χαρακτηρισμό, όντως ο Πρωθυπουργός έχει προβεί σε αυτή τη δήλωση. Έχει κάνει τέτοιο χαρακτηρισμό. Σε ζητήματα ηθικής τάξεως δεν υπάρχει κανενός είδους έκπτωση από τον Κώστα Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Να το θέσω πιο ολοκληρωμένα το ερώτημα και στην πολιτική του διάσταση: Πριν από τις εκλογές του 2004, από το βήμα της Βουλής, ο κ. Καραμανλής είχε μιλήσει για εθνικούς εργολάβους και εθνικούς προμηθευτές. Δεν τους είχε κατονομάσει. Τους είχε κατονομάσει υπουργός τότε, μετά το 2004, της κυβέρνησης. Ας μην πούμε ονόματα. Δεν είναι εκεί το ζήτημα. Οι ίδιοι εργολάβοι και προμηθευτές, τους οποίους όλοι ξέρουμε, αλλά δεν κατονομάζουμε, πήραν σημαντικές δουλειές στη διάρκεια της πρώτης θητείας της κυβέρνησης. Από εδώ προκύπτει ή ότι αυτοί ήταν καλοί επιχειρηματίες και τότε και τώρα και αδίκως ο Πρωθυπουργός τους κατήγγειλε και σπίλωσε και μια παράταξη, την αντίθετη, με τη διαπλοκή ή αυτοί εξακολουθούν να είναι κακοί και η κυβέρνησή σας τα έχει βρει με τη διαπλοκή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία δεν τα έχει βρει με καμία διαπλοκή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πρόσφατα η Συρία προχώρησε σε ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Λατάκειας και Αμμοχώστου. Αυτό στην ουσία, σημαίνει μια έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους Ντενκτάς. Διερωτώμαι εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προβεί σε κάποιες κινήσεις για να σταματήσει αυτή την εξέλιξη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να απευθύνετε το ερώτημα στο Υπουργείο Εξωτερικών. Σε κάθε περίπτωση, γνωρίζετε ότι είτε άμεση, είτε έμμεση προσπάθεια αναγνώρισης, μας βρίσκει αντίθετους.

ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η διάταξη για την οποία συζητούσαμε και χθες που αφορά προσωπικό του Πρωθυπουργικού Γραφείου και της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης, επανήλθε σήμερα...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει μιλήσει ο κ. Παυλόπουλος στη Βουλή. Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Σας ενημέρωσε. Έδωσε αναλυτική απάντηση.

ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να ρωτήσω το εξής: Επανήλθε σε πρώτη φάση, χωρίς να υπάρχει η Βουλή μέσα, έχει εξαιρεθεί, μπορούσαν να πάνε αυτοί οι άνθρωποι μόνο στη Γραμματεία του Υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης και σε δεύτερη φάση μπήκε και ρήτρα ότι δεν αφορά τους μετακλητούς. Για ποιο λόγο προστέθηκε, αφού νοείται ότι δεν αφορούσε, έτσι και αλλιώς, μετακλητούς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παυλόπουλος έχει δώσει απαντήσεις στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα άλλο δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» το οποίο αναφέρεται σε μια κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Μεταφορών και Οικονομίας, Χατζηδάκη και Αλογοσκούφη, σύμφωνα με την οποία εξαιρέθηκαν από το νόμο για τις ΔΕΚΟ οι τρεις εταιρείες της Ολυμπιακής και συγκεκριμένα από τις δεσμεύσεις του άρθρου 3 που αφορά την εταιρική διακυβέρνηση. Θέλω ένα σχόλιό σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όντως, υπήρξε η εξαίρεση την οποία αναφέρετε. Η εταιρεία βρίσκεται σε μια ευαίσθητη φάση. Κρίθηκε απαραίτητο το ίδιο πρόσωπο να είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Επιδίωξη είναι να υπάρχει καλύτερος συντονισμός στο διάλογο με τις αρμόδιες Αρχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να βοηθηθούμε όλοι, προκειμένου να δοθεί μια οριστική και βιώσιμη λύση στο θέμα.

ΚΟΡΑΗ: Αυτό, όμως, δεν αφήνει ένα ανοικτό παράθυρο να εφαρμοστεί η ίδια εξαίρεση και σε άλλες ΔΕΚΟ; Δηλαδή, κάπου δεν υπαναχωρεί από τις πολιτικές της η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας εξηγώ ποια είναι η ιδιαιτερότητα της Ολυμπιακής, την οποία νομίζω ότι δεν χρειάζεται να ερμηνεύσω περισσότερο. Όλοι την κατανοούμε.

ΚΟΡΑΗ: Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εξαίρεση σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα δεν θα ελέγχονται από τη Βουλή, οι μισθοί τους δεν θα περιορίζονται στο πλαφόν των αποδοχών του Προέδρου του Αρείου Πάγου και θα μπορούν να έχουν και δεύτερη δουλειά, δεν είναι ένα θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε, αλήθεια, την εντύπωση ότι έγινε μια τέτοια εξαίρεση μόνο και μόνο για να πάρει κάποιος ένα μεγαλύτερο μισθό; Στο θέμα της Ολυμπιακής;

ΚΟΡΑΗ: Όχι, βέβαια. Αλλά το παρουσιάζει, όμως, ως θέμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ξαναρωτώ μόνος μου: Στο θέμα της Ολυμπιακής; Προς Θεού!

ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, με το ίδιο νομοσχέδιο που ξεκίνησε να συζητείται σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, προβλέπεται και η ένταξη του νομού Σερρών στο καθεστώς των παραμεθόριων περιοχών. Ποιοι είναι οι λόγοι που υπαγόρευσαν αυτή την (δεν ακούγεται)

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με πολύ χαρά θα απαντώ σε όλα τα ερωτήματα. Αλλά, νομίζω ότι είναι πολύ εξειδικευμένα ορισμένα από αυτά που τίθενται και ειδικά όταν υπάρχει νομοσχέδιο την ίδια ώρα, σε συζήτηση, στη Βουλή. Ο αρμόδιος υπουργός και οι υφυπουργοί είναι διαθέσιμοι. Γνωρίζω ότι ο αρμόδιος υπουργός είχε ήδη συνάντηση με τους αρμόδιους συντάκτες το πρωί και νομίζω ότι μπορεί να απαντήσει. Εάν παρά ταύτα επιμένετε, να τον ρωτήσω και αύριο να σας απαντήσω. Δεν είναι κόπος για μένα. Θα ήθελα απλώς ορισμένα πράγματα να γίνονται με αυτό τον τρόπο, εάν συμφωνείτε και εσείς βεβαίως. Δεν θα σας πω εγώ πώς θα κάνετε τη δουλειά σας. Προς Θεού! Μην παρεξηγηθώ.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μετρό έχουμε. Μάλιστα επεκτείνεται. Νέες γραμμές στα αστικά λεωφορεία έχουμε, όμως εξακολουθούμε να έχουμε σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα. Κάθε ημέρα οι Αθηναίοι ταλαιπωρούνται. Τι σκέφτεται να κάνει η κυβέρνηση; Υπάρχουν σκέψεις για πρόσθετα μέτρα; Τι θα γίνει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θυμάμαι ότι πριν από λίγες ημέρες ο αρμόδιος υπουργός κ. Χατζηδάκης είχε συναντήσεις με συγκοινωνιολόγους, με καθηγητές, γνώστες του αντικειμένου. Ερευνάται μια σειρά από μέτρα, γιατί διάφορες μελέτες -όπως πολύ σωστά επισημάνατε- δείχνουν προβλήματα διαρκώς αυξανόμενα. Ορισμένες από αυτές φτάνουν στο 2008, το 2009, και επισημαίνουν ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα που δεν φανταζόμαστε σήμερα. Δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο από το ότι ο αρμόδιος υπουργός και οι υπηρεσίες του μελετούν το φαινόμενο και προσπαθούν να βρουν λύσεις.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας είχα ρωτήσει χθες για την αναγνώριση των πτυχίων των ξένων κολλεγίων και συνεργασία με τα ξένα πανεπιστήμια.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε δίκιο. Απλώς, επειδή έμαθα ότι είχε ερωτηθεί την Παρασκευή ο κ. Αντώναρος και είχε δώσει μια απάντηση, γι` αυτό και δεν επανήλθα στο θέμα, στην αρχή, από μόνος μου. Εάν θέλετε, όμως, να σας θυμίσω...

ΡΑΒΑΝΟΣ: Το ρωτώ, επειδή είχαμε και την έλευση του εκπροσώπου του Πανεπιστημίου Σορβόννης της Γαλλίας...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μίλησα με τον αρμόδιο υπουργό κ. Στυλιανίδη. Η Ελλάδα έχει σαφώς υποχρέωση να εναρμονίσει τη νομοθεσία της στις κοινοτικές οδηγίες. Όπως συμβαίνει άλλωστε με όλες τις κοινοτικές οδηγίες, πρέπει να γίνονται μέρος του εσωτερικού μας Δικαίου. Χρησιμοποιούμε, όμως, το εθνικό μας Δίκαιο, προκειμένου να ελέγχουμε την ποιότητα της παρεχόμενης Παιδείας με τη δημιουργία αυστηρών μηχανισμών. Αυτό θα πράξουμε και σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μιας και έγινε προηγουμένως λόγος για το κυκλοφοριακό και μπήκαμε στα χωράφια του Υπουργείου Μεταφορών, υπάρχουν σήμερα δημοσιεύματα που μιλάνε ή προδικάζουν, με αφορμή παραιτήσεις Προέδρων Οργανισμών που εποπτεύονται από το Υπουργείο Μεταφορών για εκκαθαρίσεις προσώπων. Το σχόλιο της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι θα πρέπει να μάθουμε όλοι μας ότι στους Οργανισμούς υπάρχει η ζώσα πραγματικότητα, όπως συμβαίνει και στο κανάλι σας, όπως συμβαίνει και στις εφημερίδες. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι αναλαμβάνουν διοικητικούς ρόλους και κάποια στιγμή φεύγουν για χ, ψ λόγους. Δεν νομίζω ότι πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία, εκτός και αν τίθενται ζητήματα ηθικής τάξεως, οπότε βεβαίως συμφωνώ και εγώ μαζί σας ότι θα πρέπει κάποιος να ασχοληθεί περισσότερο. Οι πληροφορίες μου, όμως, δεν αναφέρουν ότι υπάρχουν τέτοια ζητήματα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πως σχολιάζετε τις ίσες αποστάσεις που κρατάει η Κομισιόν στην υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων, η οποία κάλεσε χθες αμφότερες τις πλευρές να μην προβαίνουν σε ενέργειες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν προκλητικές. Μπορείτε να υπολογίζετε στην περιβόητη κοινοτική αλληλεγγύη εν όψει εξελίξεων που αναμένονται σε αυτό το θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς θέλουμε να υπολογίζουμε στην κοινοτική αλληλεγγύη, ως παλαιότερο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή. Όπως και στην αλληλεγγύη των εταίρων μας στο ΝΑΤΟ, ως παλαιότερο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Οι θέσεις μας έχουν διατυπωθεί και πρόσφατα. Προσπαθούμε μέσα από τους διπλωματικούς μηχανισμούς που διαθέτει η χώρα, με πρώτη την Υπουργό Εξωτερικών, τους συνεργάτες της, αλλά βεβαίως και με τις επαφές που έχει κάνει ο Πρωθυπουργός- και όποτε δίνεται η ευκαιρία, σε όλους τους άλλους Υπουργούς- να διαμηνύουμε τις θέσεις μας. Να προσπαθούμε να πείσουμε για αυτές. Δίνουμε μια μάχη και θα συνεχίσουμε να την δίνουμε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στο πλαίσιο αυτής της μάχης, είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης η αποδοχή μιας διπλής ονομασίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή ρωτήθηκα και πρόσφατα θυμάστε ότι απάντησα πως δεν θα ήταν δόκιμο σε αυτή τη φάση να πούμε οτιδήποτε περισσότερο πέραν των όσων έχουν διατυπωθεί δημοσίως από την αρμόδιο Υπουργό αλλά και εδώ, στο press room. Δεν έχω να πω, λοιπόν, κάτι περισσότερο.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Στην κούρσα για την εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκτός από τους καυγάδες ακούγονται και κάποιες προτάσεις ή τίθενται κάποιοι προβληματισμοί. Μιλώντας στα Χανιά ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στο τοπικό αναπτυξιακό πρόβλημα, είπε ότι η Κρήτη δεν έχει θεσμούς που να την αυτονομούν πολιτικά, να την χειραφετούν, να της δίνουν το δικαίωμα να διαμορφώνει το μοντέλο ανάπτυξής της και να το χειρίζεται η ίδια και αυτό πρέπει να κατοχυρωθεί, λέει ο κ. Βενιζέλος και στη χώρα και από το ΠΑΣΟΚ. Επειδή τα παραπάνω ουσιαστικά αμφισβητούν το μοντέλο διοίκησης της χώρας, θα ήθελα ένα σχόλιο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήταν πρόχειρο διότι δεν γνωρίζω την διατύπωση. Δεν γνωρίζω που αναφέρετε. Δεν αμφισβητώ τις προθέσεις σας ή ότι δεν διαβάσατε το απόσπασμα επακριβώς, αλλά χωρίς να γνωρίζω που αναφέρεται δεν μπορώ να κάνω κάποιο σχόλιο. Φαντάζομαι ότι εποικοδομητικές προτάσεις ενόψει του νέου «Καποδίστρια» μπορούν να ακουστούν από όλα τα κόμματα. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει τις προθέσεις της. Περιμένουμε και από την ΚΕΔΚΕ και από άλλους φορείς και από οποιονδήποτε- πολύ περισσότερο από πολιτικά πρόσωπα- να συνεισφέρουν με τις σκέψεις τους, τις ιδέες τους, ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα. Άρα, αν σε αυτό αναφέρεται ο κ. Βενιζέλος, ισχύει αυτό που είπα προηγουμένως.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Προεκλογικά, πολλά στελέχη την Νέας Δημοκρατίας έθεταν, κατά κάποιο τρόπο, τον πήχυ ψηλά σχετικά με την αυτοδυναμία, για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και είχαν μιλήσει κάποιοι για 155-156 έδρες. Είχαν πει ότι χρειαζόμαστε ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και κάποιοι άλλοι έλεγαν ότι δεδομένου του εκλογικού νόμου αυτό είναι λάθος γιατί καλλιεργούμε την εντύπωση μετεκλογικά ότι αν δεν έχουμε τέτοια πλειοψηφία τότε θα δημιουργηθεί η αίσθηση της ακυβερνησίας. Με όλη αυτή την κουβέντα που γίνεται αυτές τις εβδομάδες περί ανταρτών, περί ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θεωρείτε τελικά ότι ήταν λάθος που κάποιοι έθεταν τον πήχυ ψηλά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ειλικρινά δεν θυμάμαι ποιοι ήταν αυτοί που έθεταν τον μεν προβληματισμό και ποιοι τον δε. Φαντάζομαι ότι ο καθένας είχε τα επιχειρήματά του. Σημαντικό είναι ότι οι Έλληνες πολίτες επέλεξαν, με διαφορά περίπου τεσσάρων μονάδων, ως κυβέρνηση την Νέα Δημοκρατία. Σημαντικό είναι ότι την επέλεξαν για δεύτερη θητεία. Σημαντικό είναι ότι επιβεβαίωσαν έτσι την πολιτική της πρώτης τετραετίας και ζητούν τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Και νομίζω ότι όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση. Δηλαδή, στην περαιτέρω ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων έτσι ώστε να κάνουμε πράξη πλήρως το πρόγραμμά μας.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Θεωρείτε άνετη πλειοψηφία τις 152 έδρες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήθηκα την πρώτη κιόλας εβδομάδα στο press room. Γιατί να πω κάτι διαφορετικό από αυτό που είπα τότε;

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 24 October 2007 - 22:13:11 UTC