Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-07-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 18 Ιουλίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί αύριο, Πέμπτη 19 Ιουλίου, στις 10.00, στο Μέγαρο Μαξίμου, με το μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μάρκο Κυπριανού. Στις 11.00, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με το Προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) και στις 12.30 με το Προεδρείο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ).

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, βλέπει η κυβέρνηση πολιτικές σκοπιμότητες και κίνητρα πίσω από τις πυρκαγιές, με δεδομένο μάλιστα ότι πριν από λίγο ο κ. Γιακουμάτος, σε συνέντευξή του στον «FLASH», είπε ότι «το πράσινο καίει πράσινο, το πράσινο κάηκε εκλογικά και τώρα καίγεται και προεκλογικά»;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πληροφορήθηκα προ ολίγου ότι υπήρξε νωρίτερα μια συνέντευξη του Υφυπουργού Απασχόλησης κ. Γιακουμάτου. Μίλησα με τον κ. Γιακουμάτο, ο οποίος μου είπε ότι, όπως εξήγησε και ο ίδιος στη συνέχεια της συνέντευξης στην οποία προφανώς αναφερθήκατε, εννοούσε κάποιους οι οποίοι μπορεί να υπεραμύνονται των δασών, βλέπουν όμως το πράσινο και θέλουν να το κάψουν για να χτιστούν εκεί κατοικίες. Αυτή είναι, όπως σας είπα, η διευκρίνιση την οποία έδωσε ο κ. Γιακουμάτος περίπου και «στον αέρα», κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Συγνώμη, όταν λέει «το πράσινο καίει πράσινο», τι εννοεί; Το «πράσινο» είναι πολιτικό, οπαδικό, δηλαδή μήπως εννοεί το ΠΑΣΟΚ, μήπως εννοεί τον Παναθηναϊκό... ; Ποιοι είναι αυτοί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και σας απαντώ: Ασφαλώς και όχι.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Δηλαδή, εννοεί οικολογικές οργανώσεις που παλεύουν για το πράσινο και καίνε πράσινο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να ακούσετε όλη τη συνέντευξη.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Δεν μπορώ να καταλάβω...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Επειδή με ρωτήσατε για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σας είπα ότι ασφαλώς και δεν εννοούσε το ΠΑΣΟΚ.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ: Έκανε λόγο για κομματικοπολιτικές πυρκαγιές, φωτιές. Αυτή τη διάσταση, με ποια έννοια την έδωσε στη συνέντευξη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ σας ανέφερα τι μου είπε ο κ. Γιακουμάτος ότι εννοούσε. Μένω σε αυτό. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο πέραν αυτού. Ας μη δίνουμε μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές που πραγματικά έχει μια συνέντευξη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Γενικότερα, προβληματίζει την κυβέρνηση αυτός ο μεγάλος αριθμός των πυρκαγιών; Έχει καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα, σε κάποιες εκτιμήσεις ή έχει αφεθεί στην αρχική ήδη εκτίμηση ότι είναι θέμα των καιρικών συνθηκών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι καιρικές συνθήκες, όταν είναι δυσάρεστες, όταν δεν είναι ευνοϊκές, όταν έχουμε δηλαδή ισχυρούς ανέμους, υψηλές θερμοκρασίες, σχεδόν μηδενική υγρασία, ευνοούν την ύπαρξη πολλών πυρκαγιών. Εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι ότι, όπου εμφανίζονται αυτές οι πυρκαγιές  και αυτό αποδείχθηκε και τις τελευταίες ημέρες, νομίζω, για μια ακόμη φορά πολύ χειροπιαστά-- σπεύδουν εκείνα τα τμήματα της ελληνικής Πολιτείας που έχουν την ευθύνη για το σβήσιμο των πυρκαγιών επί τόπου και πολύ σύντομα τις αντιμετωπίζουν. Τις αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εγώ λέω, εάν έχει η κυβέρνηση προβληματιστεί για το μέγεθος των πυρκαγιών, εάν έχει κάνει κάποιες πιο ουσιαστικές έρευνες και εάν βλέπει κίνητρα πίσω από αυτές τις πυρκαγιές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τι εννοείτε λέγοντας «κίνητρα»; Όπως γνωρίζετε, όλες τις ημέρες που σας ενημερώνω δεν προχωρώ σε καμία απολύτως εικοτολογία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: (Δεν ακούγεται)

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπου υπάρχουν υποψίες ότι κάποια άτομα ενδεχομένως, για δικά τους συμφέροντα, βάζουν φωτιά, όταν ανακαλύπτονται αυτά τα άτομα, συλλαμβάνονται και υπόκεινται σε εκείνες τις συνέπειες τις οποίες προβλέπει ο νόμος. Πληροφορήθηκα --και σας το λέω αυτό με κάθε επιφύλαξη, γιατί δεν είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή να σας δώσω ασφαλή στοιχεία από το αστυνομικό δελτίο-- ότι στη Δυτική Ελλάδα, χθες, συνελήφθησαν τρία ύποπτα άτομα. Νομίζω ότι αυτή είναι γνωστή πληροφορία. Δεν σας δίνω κάτι καινούριο. Τρία άτομα, ως ύποπτα εμπρησμών, τα οποία και ανακρίνονται. Πρέπει να περιμένει κανείς την ολοκλήρωση της ανάκρισης, της αστυνομικής και μετά της δικαστικής διερεύνησης κάθε μιας περίπτωσης ξεχωριστά.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Φοβάται η κυβέρνηση ένα σύνδρομο ανάλογο με αυτό του Στόιμπεργκ στη Γερμανία το 2002, δηλαδή να κοστίσουν επικοινωνιακά η κακή διαχείριση, εάν υπάρχει κακή διαχείριση, στον τομέα αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό που είπατε είναι η δική σας εκτίμηση, την οποία εγώ δεν συμμερίζομαι. Κάθε πυρκαγιά είναι μια πολύ δυσάρεστη υπόθεση, γιατί καίγεται, όπως σας έχω πει και άλλες φορές, ένας θάμνος, ένα δέντρο, απειλούνται περιουσίες, δέντρα και δάση τα οποία είναι πνεύμονας οξυγόνου για όλους μας. Σημασία, όμως, έχει να αντιμετωπίζονται και να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά. Και, νομίζω, ότι οι αρχές κάνουν το καθήκον τους.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η Αρχιεπισκοπή, σε χθεσινή της ανακοίνωση, αναφέρει ότι έδωσε εντολή να γίνουν μελέτες αναδάσωσης στον Καρέα και στην Πεντέλη. Με συγχωρείτε, τι δουλειά έχει η Εκκλησία με τις μελέτες αναδάσωσης; Έχει τέτοια αρμοδιότητα; Δεν είναι αυτή η αρμοδιότητα των υπηρεσιών του Δημοσίου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω τη συγκεκριμένη ανακοίνωση. Όποιος συνεισφέρει ιδέες, προκειμένου να αποκατασταθούν τα δάση που κάηκαν, οι ιδέες αυτές είναι καλοδεχούμενες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν πρόκειται για ιδέες στη συγκεκριμένη περίπτωση. Πρόκειται για αρμοδιότητες που εκχωρούνται μάλλον στην Εκκλησία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι δεν γνωρίζω τη συγκεκριμένη ανακοίνωση. Αλλά, φαντάζομαι ότι κάθε Έλληνας πολίτης --και δεν θέλω να εξαιρέσω κανέναν απολύτως-- έχει το δικαίωμα να υποβάλλει ιδέες για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Θα επανέλθω σε κάτι που σας είχα ρωτήσει και τη Δευτέρα. Είχατε δώσει μια απάντηση. Σχετικά με το δημοσίευμα στους FINANCIAL TIMES, όπου εμφάνιζε ένα χάρτη σε ένθετο, όπως είπατε και όχι καταχώρηση...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Συντακτικό ένθετο σας είπα.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Ωραία, το δέχομαι αυτό. Όμως, εμφάνιζε ένα χάρτη που αναφερόταν, επαναλαμβάνω, στην Ελλάδα το ένθετο αυτό, εμφάνιζε τα Σκόπια σε ένα χάρτη με το όνομα Μακεδονία. Υπήρξε κάποια αντίδραση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης προς την εφημερίδα και προς τους εκδότες της γι` αυτό το δημοσίευμα; Θα υπάρξει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ενημερωθώ γι` αυτό και θα σας απαντήσω. Σας είπα, όμως --και επαναλαμβάνω την απάντηση που σας έδωσα-- ότι στη δημοσίευση του συγκεκριμένου συντακτικού εντύπου δεν είχε καμία ανάμειξη κανένα Υπουργείο και καμία αρχή της ελληνικής Πολιτείας.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Οπότε, σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να περιμένουμε μια αντίδραση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 18 July 2007 - 20:17:19 UTC