Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-07-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 10 Ιουλίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Την Πέμπτη, στις 11.00 το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με θέματα εξωτερικής πολιτικής και θέματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΧΙΩΤΗΣ: Τι θέματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα κάνει ενημέρωση η Υπουργός Εξωτερικών για διάφορα θέματα.

ΧΙΩΤΗΣ: Μόνο ενημέρωση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ενημέρωση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Σε σχέση με τις χθεσινές καταγγελίες του κ. Αλαβάνου για συνεργάτιδα του κ. Αλογοσκούφη, εάν υπάρχει κάποια απάντηση εκ μέρους της κυβέρνησης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει δώσει ο κ. Αλογοσκούφης αναλυτική απάντηση στη Βουλή.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Υιοθετείτε την άποψη της κ. Μπακογιάννη ότι οι εκλογές το φθινόπωρο δεν είναι πρόωρες και άρα μπορεί να διεξαχθούν και να μην είναι στο τέλος της τετραετίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα ξανανοίξω τη συζήτηση σήμερα. Ό,τι είχα να πω για τις εκλογές, το είπα χθες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με το νομοσχέδιο αυτό για τους απόδημους που είπε ο Πρωθυπουργός ότι θα περάσει τον Οκτώβριο, θα περάσει κάποιος εκλογικός νόμος για τις μεθεπόμενες εκλογές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν τίθεται θέμα αλλαγής εκλογικού νόμου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για τις μεθεπόμενες, όχι για τις επόμενες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ούτως ή άλλως εάν κατατίθετο σχέδιο για εκλογικό νόμο θα ήταν για τις μεθεπόμενες εκλογές. Αυτό προβλέπει το Σύνταγμα. Αλλά, επ` αυτού έχει τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός πριν από λίγους μήνες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με συναίνεση αλλάζει και τώρα και γι` αυτές τις εκλογές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Αυτό λέει το Σύνταγμα.

ΜΠΑΛΙΟΣ: Μπορείτε να μας ξεκαθαρίσετε πότε θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια της ΔΕΘ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το έχω πει και άλλη φορά. Θα το επαναλάβω: Στις 7 Σεπτεμβρίου, εάν θυμάμαι καλά, αρχίζει η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Παρασκευή 7, Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται εκεί ο Πρωθυπουργός.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Έπρεπε να καεί ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας για να οργανώσει η κυβέρνηση την προστασία του, δηλαδή να αρχίσει να φτιάχνει παρατηρητήρια, να κάνει προσλήψεις προσωπικού, να βρεθούν ξαφνικά χρήματα για όλα αυτά που συνιστούν την προστασία του Εθνικού Δρυμού και τι εγγυάται ότι δεν θα έχουν την ίδια τύχη αυτά τα μέτρα, με ανάλογα μέτρα που είχε εξαγγείλει και το ΠΑΣΟΚ, μετά τις πυρκαγιές στην Πεντέλη το 1995 και το 1998. Τα ίδια μέτρα είχε εξαγγείλει και το ΠΑΣΟΚ, αλλά παρόλα αυτά οι καταπατήσεις συνεχίστηκαν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Γιατί αργήσατε; Το άλλο σκέλος της ερώτησης; Γιατί δεν δίνατε νωρίτερα αυτά τα κονδύλια, 30-35 εκατομμύρια ευρώ βρέθηκαν ξαφνικά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι θέματα που έχουν απαντηθεί και άλλες φορές. Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Μη με παραπέμψετε στον κ. Κεφαλογιάννη γιατί αυτό το θέμα έχει συζητηθεί εκτενώς εδώ στο press-room. Ήθελα να σας ρωτήσω τι νεότερα έχουμε από το Sea Diamond και από την επιχείρηση απάντλησης πετρελαίου και άλλων υλικών που είχε το ναυάγιο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω κάτι νεότερο. Θα πρέπει να ενημερωθώ από το Υπουργείο Ναυτιλίας. Αλλά σε κάθε περίπτωση, είναι ένα θέμα το οποίο έχει γενικότερο ενδιαφέρον, δεν διαφωνώ σε αυτό. Καλό θα ήταν, τέτοιου είδους ειδικές ερωτήσεις να απευθύνονται στους αρμόδιους υπουργούς. Ωστόσο, θα μάθω από τον κ. Κεφαλογιάννη και θα σας έχω μια απάντηση.

ΧΙΩΤΗΣ: Γιατί η κυβέρνηση δείχνει αυτή την επιλεκτική ευαισθησία μόνο για την καταστροφή στην Πάρνηθα; Όπως είχατε πει κι εσείς υπήρξαν 300 περίπου πυρκαγιές, κάηκαν δάση και σε άλλες περιοχές της χώρας και δάση που προσέλκυαν υψηλό τουρισμό κάθε χρόνο. Γιατί η κυβέρνηση δείχνει αυτή τη σπουδή μόνο για την Πάρνηθα, που καλώς τη δείχνει για την Πάρνηθα, δεν το επικρίνω, αλλά όχι και για το Πήλιο, ας πούμε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται αντίστοιχες ενέργειες και δραστηριότητες και σε άλλες περιοχές. Δηλαδή, ότι πρέπει να γίνει για τη διασφάλιση της αναδάσωσης, είτε είναι σε επίπεδο διοικητικών μέτρων είτε είναι σε επίπεδο πρακτικών -για παράδειγμα, το να κοπούν κορμοί και να δημιουργηθούν αναχώματα για να μην έχουμε προβλήματα πλημμυρών κλπ- γίνονται μετά τις φωτιές στις περιοχές εκείνες, στις οποίες κρίνει το δασαρχείο ότι είναι απαραίτητο να γίνει.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, όλη η συνέντευξη, χθες, του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σουφλιά επικεντρώθηκε στην Πάρνηθα και μόνο στην Πάρνηθα και δεν βρήκε κάτι άλλο να πει για τις υπόλοιπες...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας θυμίζω ότι με απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ο κ. Σουφλιάς ανέλαβε πριν από δύο εβδομάδες να χειριστεί με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο -και τον πρακτικότερο, όπως αποδεικνύεται, από τα όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα- την υπόθεση της Πάρνηθας. Δεν σημαίνει ότι δεν θα ασχοληθεί κάποιος με όλες τις άλλες περιοχές. Ασχολούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες και σίγουρα οι αρμόδιοι υπουργοί.

ΧΙΩΤΗΣ: Μα, είναι Υπουργός Περιβάλλοντος ο κ. Σουφλιάς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ασχολείται και ο κ. Σουφλιάς με τις υπόλοιπες περιοχές. Εσείς με ρωτάτε γιατί έδωσε συνέντευξη μόνο για την Πάρνηθα.

ΧΙΩΤΗΣ: Ακριβώς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Σας απάντησα.

ΧΙΩΤΗΣ: Φαντάζομαι ότι οι κάτοικοι που ζούσαν στο Πήλιο ή στη Ρόδο...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, δεν υποτιμά κάποιος το Α ή το Β θέμα.

ΜΠΕΣΚΕΝΗΣ: Επ` αυτού. Δεν αντιλέγω ότι γίνονται και αντίστοιχες προσπάθειες και σε άλλες περιοχές, αλλά γιατί δεν λαμβάνουν τη δημοσιότητα που έλαβε η συνέντευξη Τύπου του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εμένα ρωτάτε;

ΜΠΕΣΚΕΝΗΣ: Δεν είστε εκπρόσωπος της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα καθορίσω τα θέματα της δημοσιότητας; Εγώ δεν μπορώ να καθορίσω τι θα παίξουν τα Μέσα Ενημέρωσης, οι τηλεοράσεις και τι θα γράψουν οι εφημερίδες κλπ. Δηλαδή, έχει γίνει ένα μεγάλο θέμα. Ορθώς έγινε μεγάλο το θέμα. Και εν συνεχεία, όταν ασχολείται η κυβέρνηση, εγκαλείτε την κυβέρνηση γιατί ασχολείται με αυτό το θέμα. Είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα προσέγγιση.

ΜΠΕΣΚΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, για να το αποσαφηνίσουμε, δεν την εγκαλούμε και δεν αναφέρομαι στα Μέσα Ενημέρωσης. Απλώς λέω, γιατί αντίστοιχες ενέργειες δεν δημοσιοποιούνται από πλευράς της κυβέρνησης και των αρμόδιων αρχών, ότι γίνονται.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, πώς δεν δημοσιοποιούνται; Έχετε δημοσιοποιήσει εσείς, ως δημοσιογράφος, το τι έγινε σε αντίστοιχες πυρκαγιές πέρσι, το τι έχουν κάνει τα αρμόδια Υπουργεία, είτε για αποζημιώσεις είτε για αναδασώσεις; Παρακαλώ, απευθυνθείτε στα δύο αρμόδια Υπουργεία. Είναι περισσότερα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, δεν είναι μόνο τα δύο, αλλά εν πάση περιπτώσει, απευθυνθείτε στο Υπουργείο Γεωργίας και το ΥΠΕΧΩΔΕ για να δείτε τι έχει γίνει σε κάθε περίπτωση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε ανασχηματισμό της κυβερνήσεως πριν πάμε στις εκλογές. Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει στο θέμα. Ισχύει, ακριβώς, η ίδια απάντηση που έχω δώσει.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή το τελευταίο διάστημα μετά το συνέδριο γίνονται διάφορες ζυμώσεις και εκφράζονται προθέσεις για το πολιτικό συμβούλιο, θα σας ενδιέφερε να ήσασταν υποψήφιος στο πολιτικό συμβούλιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ είμαι Εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Δεν μιλάμε για το κόμμα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με αφορμή τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Σαρκοζί στο τέλος του μήνα, πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τη στάση του Γάλλου Προέδρου απέναντι στο ζήτημα της αυτοεξαίρεσης, όσον αφορά στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς που αποφάσισε το ECOFIN το 2010; Δηλαδή, η κυβέρνηση θα μπορούσε να ακολουθήσει μια τέτοια γραμμή που φαίνεται να χαράσσει ο Σαρκοζί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς έχουμε δηλώσει ότι θα προχωρήσουμε στην αναγκαία προσαρμογή -όπως έχουμε συμφωνήσει ήδη όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- έτσι ώστε το 2010 να είναι μηδενικό το έλλειμμα στους προϋπολογισμούς των χωρών  μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είναι κάτι το οποίο έχουμε ανακοινώσει και στο ECOFIN. Το έχουμε ανακοινώσει φυσικά και δημοσίως εδώ, πρώτον, ο αρμόδιος Υπουργός και στη συνέχεια και εγώ στο press room.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή ανακοινώθηκε από την κ. Μπακογιάννη ότι θα υπάρξει επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Γαλλία και συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Σαρκοζί, μπορείτε να μας πείτε κάτι περισσότερο για την ατζέντα αυτής της συνάντησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, είναι νωρίς ακόμα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή υπάρχει και ένα γενικότερο ενδιαφέρον , δηλαδή, η συνάντηση αυτή εκπέμπει και ένα μήνυμα μάλλον θα έλεγα σημειολογικού χαρακτήρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω τι εννοείτε, αλλά είναι νωρίς να πω το οτιδήποτε για την ατζέντα της συνάντησης. Είμαι βέβαιος ότι θα συζητηθούν θέματα που έχουν σχέση με τις δύο χώρες και βεβαίως ευρωπαϊκής πολιτικής αλλά και ευρύτερα. Δεν μπορεί να μην συζητηθεί για παράδειγμα το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, να μην συζητηθούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με άλλες περιοχές του πλανήτη που δοκιμάζονται, που εντάσσονται άλλωστε στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος τόσο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής όσο και της Ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής.

Ν.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Υπουργέ, πιστεύει η κυβέρνηση ότι καταγγελίες και αιχμές για νοθείες σε ψηφοφορίες σε κομματικά συνέδρια, αν όλα αυτά τα φαινόμενα εξυψώνουν τον πολιτικό πολιτισμό της χώρας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν εννοείτε για το να μιλήσει κάποιος ελεύθερα, είναι φυσικά δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός να μιλήσει ελεύθερα. Αλλά δεν θα μπω περαιτέρω σε τίποτε συγκεκριμένο. Στα κόμματα σήμερα λειτουργούν μηχανισμοί, οι οποίοι νομίζω ότι στον 21Ο αιώνα είναι σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό μηχανισμοί ελέγξιμοι -αν όχι απολύτως ελέγξιμοι- τη δημόσια κριτική, στη δημόσια εικόνα τους.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Μια που γίνεται πολύ κουβέντα για το περιβάλλον, διαβάζουμε σήμερα ότι κινδυνεύουν να βάλουν «λουκέτο» 27 φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών και ότι μόνο σε 11 από αυτούς έχει ολοκληρωθεί η θεσμοθέτηση και η κήρυξή τους. Θα ήθελα ένα σχόλιο από την κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω το θέμα. Θα ενημερωθώ και θα σας κάνω σχόλιο.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο της κυβέρνησης για την εξέλιξη σχετικά με το θέμα των γραπτών στη Θεσσαλονίκη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έδωσε συνέντευξη πριν από λίγη ώρα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ. Καραμάνος, έχει κάνει αναλυτικές αναφορές και έχει δώσει απαντήσεις σε αυτό το θέμα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 10 July 2007 - 19:39:24 UTC