Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-07-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 5 Ιουνίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα ένα σχόλιο της κυβέρνησης για την επίθεση την οποία κάνει ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και στην αρμόδια συντάκτρια που είναι διαπιστευμένη στο Υπουργείο του.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων κ. Γιώργος Σουφλιάς έχει απαντήσει με αναλυτική δήλωση όπου εκθέτει όλα του τα επιχειρήματα.

ΚΟΡΑΗ: Εγώ θα ήθελα ένα σχόλιο της κυβέρνησης. Δηλαδή, καλύπτει την ενέργεια, αυτή την επίθεση ενός Υπουργού σε μια εφημερίδα και σε μια συντάκτρια απειλώντας την μάλιστα και με αγωγές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα επιχειρήματα του Υπουργού τα υιοθετεί η κυβέρνηση. Το Σύνταγμα δεν λέει πουθενά ότι ένας Υπουργός δεν μπορεί να ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά του, τα δικαιώματα που έχει κάθε Έλληνας πολίτης προκειμένου να υπερασπιστεί την τιμή και την υπόληψή του.

ΚΟΡΑΗ: Η αγωγή δεν είναι μια προσπάθεια εκφοβισμού του δημοσιογράφου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μόλις τοποθετήθηκα.

ΚΟΡΑΗ: Διαβάσατε τη δήλωση του Υπουργού. Διαβάσατε την απάντηση της αρμόδιας συντάκτριας και το άρθρο της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» όπου τα επιχειρήματα του Υπουργού είναι έωλα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν βρίσκω καθόλου έωλα τα επιχειρήματα του Υπουργού.

ΚΟΡΑΗ: Τον καλύπτετε πλήρως δηλαδή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΚΟΡΑΗ: Είστε υπέρ αυτής της βιοτεχνίας των αγωγών εναντίον, μάλιστα ούτε καν της ίδιας της εφημερίδας, αλλά του δημοσιογράφου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι δημοσιογράφοι έχουν υποχρέωση να ελέγχουν τα στοιχεία τους.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επειδή είπατε, υιοθετείτε τα επιχειρήματα του Υπουργού, υιοθετείτε προφανώς και το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο είχε καταθέσει ο κ. Σουφλιάς το Φλεβάρη του 2006, το οποίο έδινε τη δυνατότητα να υπάρξει δόμηση σε ορισμένα τμήματα του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας και να αναπτυχθούν πολύπλευρες επιχειρηματικές δραστηριότητες στο δρυμό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα Προεδρικά Διατάγματα, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι ρυθμίσεις που εκδίδονται κατόπιν προτάσεως της κυβέρνησης.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Είναι σε γνώση της κυβέρνησης ότι χθες το βράδυ ο Εισαγγελέας Λιόγας, προχώρησε κατόπιν καταγγελίας σε έρευνα στην οικία στενού συνεργάτη του Υπουργού Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη; Θα ήθελα να ρωτήσω, έχετε πληροφορίες για ποιο λόγο έγινε αυτή η έρευνα και τι πολιτικό σχόλιο έχετε να κάνετε σε μια τέτοια κίνηση γιατί καθώς γνωρίζουμε ο Εισαγγελέας ερευνά την υπόθεση των ομολόγων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον, δεν ξέρω τα συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά. Δεύτερον και εάν τα ήξερα δεν επρόκειτο σε καμία περίπτωση να σχολιάσω θέματα που έχουν σχέση με τη Δικαιοσύνη. Δεν το κάνει ποτέ η κυβέρνηση και ούτε πρόκειται να το κάνει.

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Στην υπόθεση του κ. Παπακωνσταντίνου, χθες είπατε ότι δεν έχει απαντήσει το ΠΑΣΟΚ επί της ουσίας. Η κυβέρνηση ζητάει την απομάκρυνσή του και εάν θα έχουμε και άλλες αποκαλύψεις και για άλλα θέματα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα και χθες και το ξαναλέω και σήμερα: Έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Παπανδρέου εξακολουθεί να σιωπά. Εξακολουθεί να σιωπά ο ίδιος και ας ισχυρίζεται ότι είναι δήθεν διαπρύσιος κήρυκας για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής. Εξακολουθεί να σιωπά και ας υπάρχουν στο άμεσο περιβάλλον του άτομα, όπως ο σημερινός γενικός διευθυντής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου, για τον οποίον έχουν δημοσιοποιηθεί πολλά επιβαρυντικά στοιχεία. Εξακολουθεί να σιωπά ο κ. Παπανδρέου και σήμερα για τέταρτη μέρα  μετράω και εγώ τις ημέρες- - διατηρώντας το γενικό διευθυντή του ΠΑΣΟΚ στη θέση του.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μπορείτε να μας πείτε γιατί κατηγορείται ο κ. Παπακωνσταντίνου και για ποιο λόγο θα έπρεπε να τον απομακρύνει ο κ. Παπανδρέου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα στοιχεία τα οποία δημοσιοποίησε ο Πρωθυπουργός με την κατάθεσή τους στη Βουλή είναι γνωστά.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν είναι γνωστά. Κατέθεσε τα στοιχεία στη Βουλή. Μπορούν όλοι οι Έλληνες πολίτες να πάνε στη Βουλή να πάρουν το φάκελο με τα στοιχεία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι δημοσιογράφοι πάντως μπορούν, εξ όσων γνωρίζω.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Άρα δεν λέτε γιατί κατηγορείται, μας παραπέμπετε στη Βουλή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ομιλία του σε αυτά τα στοιχεία.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εσείς επαναλαμβάνετε και χθες, έτσι κρίνετε, το κατηγορητήριο εναντίον του...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ουδέποτε μίλησα για κατηγορητήριο. Μη μου βάζετε στο στόμα μου λέξεις τις οποίες εγώ δεν χρησιμοποίησα. Σας παρακαλώ.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εντάξει. Μα δεν είπα ότι τη χρησιμοποιήσατε εσείς τη λέξη. Είναι δική μου άποψη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καλό είναι να το κάνετε σαφές τότε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ο τρόπος με τον οποίο εσείς καταφέρεστε εναντίον του κ. Παπακωνσταντίνου, εγώ το λέω κατηγορητήριο. Βάλτε το εντός εισαγωγικών σαν δική μου λέξη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Περιμένω την ερώτησή σας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ναι. Ενώ αναφέρεστε εκτεταμένα σε αυτό και δεύτερη φορά και επαναλαμβάνετε και τρίτη, αρνείστε να κάνετε έναν κόπο και να μας επαναλάβετε γιατί κατηγορείται ο κ. Παπακωνσταντίνου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αν θέλετε, να σας διαβάσω τη δήλωση του Πρωθυπουργού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Όχι.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ήθελα κύριε Εκπρόσωπε να ρωτήσω σε σχέση με το προηγούμενο και επιτρέψτε μου απλώς να επανέλθω, είπατε ότι δεν σχολιάζετε θέματα που σχετίζονται με τη Δικαιοσύνη, η κυβέρνηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ωστόσο, η έρευνα, επειδή υπάρχει και η παραδοχή από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομίας, αφορά σε στενό συνεργάτη, σε πολύ στενό συνεργάτη του Υπουργού Οικονομίας. Θέλω λοιπόν να ρωτήσω εάν κατά τη γνώμη της κυβέρνησης, η διεξαγωγή δικαστικής έρευνας για τη δραστηριότητα ενός στενού συνεργάτη του Υπουργού Οικονομίας αποτελεί «σκιά» για το πρόσωπο αυτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει η απάντηση που σας έδωσα προηγουμένως. Δεν έχω να προσθέσω κάτι.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Είπατε πριν για επιβαρυντικά στοιχεία. Ακούμε για ύποπτες συναλλαγές του κ. Παπακωνσταντίνου, ωστόσο, με βάση όλα αυτά, δε σημαίνει ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι ένοχος. Άρα για ποιο λόγο μέχρι να αποδειχθεί αν είναι ή όχι ένοχος ζητάτε την παραίτηση ή την απομάκρυνσή του.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διότι υπάρχουν «σκιές» για συγκεκριμένη συμπεριφορά στην ουσία της οποίας δεν έχει απαντήσει κανείς. Γύρω-γύρω αναφέρονται οι κύριοι του ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Και για την ουσία κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός στη Βουλή είχε μιλήσει τη Δευτέρα και για το χρώμα των αετονύχηδων, ότι ήταν πράσινο και με το ανακάτεμα όλης αυτής της σκανδαλολογίας. Δηλαδή, το δίλημμα που έχει ο ελληνικός λαός να διαλέξει το χρώμα των αετονύχηδων, αν θα είναι πράσινο ή γαλάζιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι τώρα όλοι περιμένουν τις απαντήσεις του ΠΑΣΟΚ. Και τις περιμένουν για πάρα πολλές μέρες. Τις περιμένουν όλοι, θα μου επιτρέψετε να σας πω, εδώ και 8,5 χρόνια. Γιατί --βάσει των στοιχείων τα οποία κατέθεσε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, όπως σας είπα σε προηγούμενη συζήτηση-- από το 1999 και το 2000 γίνονταν από τα ίδια περίπου πρόσωπα, χρηματιστές, τέτοιες πολύ ύποπτες συναλλαγές. Και για να κάνουμε τον υπολογισμό, 8,5 χρόνια επί 365 ημέρες είναι περίπου 3100 ημέρες στις οποίες το ΠΑΣΟΚ είναι υπόλογο έναντι του ελληνικού λαού και πρέπει να φέρει πίσω τα λεφτά που οι τότε διοικήσεις των ασφαλιστικών Ταμείων, οι διορισμένες από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ διαχειρίστηκαν με αυτό τον εντελώς ανεύθυνο, αν όχι ύποπτο, τρόπο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση υιοθετεί τις καταγγελίες που έκανε στη Βουλή ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ο Γιάννης Μανώλης που αφορούν στο διορισμό της συζύγου του κ. Παπακωνσταντίνου σε ΙΕΚ την περίοδο που ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν αντιπρόεδρος του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης χωρίς, κατά τον κ. Μανώλη και σύμφωνα με την καταγγελία, να διαθέτει η εν λόγω κυρία τα ανάλογα τυπικά προσόντα. Τις υιοθετεί αυτές τις καταγγελίες η κυβέρνηση; Είναι μέρος των σκιών στις οποίες αναφέρεστε για το πρόσωπο του γενικού διευθυντή του ΠΑΣΟΚ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παραπέμπω σε ανακοίνωση του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε, νομίζω, με σημερινή ημερομηνία. Ούτως ή άλλως η αρμοδιότητα για την απόδοση ποινικών ή άλλων ευθυνών  αλλά ποινικών ευθυνών εν προκειμένω-- σε πρόσωπα, ανήκει στη Δικαιοσύνη.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν απάντησε ακόμη η κυβέρνηση πειστικά για ποιο λόγο στοιχεία τα οποία είναι επιβαρυντικά, όπως τα χαρακτηρίζετε, τα οποία αφορούν τον κ. Παπακωνσταντίνου αποκαλύπτονται τώρα και τα καταγγέλλει (δεν ακούγεται)...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω απαντήσει. Δεν ήσαστε τις τελευταίες μέρες στο briefing.

ΚΟΡΑΗ: Τις παρακολουθώ, κύριε Εκπρόσωπε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με χαροποιεί ιδιαιτέρως αυτό το γεγονός.

ΚΟΡΑΗ: Και δεν με έχετε πείσει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα στοιχεία, όμως, που έχω δώσει και οι απαντήσεις, κατ` εμέ, είναι απολύτως πειστικά και διαφωτιστικά.

ΚΟΡΑΗ: Μου επιτρέπετε να σας θυμίσω τι έχετε πει; Έχετε πει ότι: Σημασία έχουν αυτά καθαυτά τα στοιχεία. Υπάρχει όμως, επαναλαμβάνω, ένα ερώτημα ότι όλα αυτά τα στοιχεία ήταν εις γνώση Υπουργών εδώ και χρόνια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα εγώ κάτι τέτοιο.

ΚΟΡΑΗ: Γιατί λοιπόν αποφασίσατε τώρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω ήδη απαντήσει. Δεν έχετε διαβάσει όλες τις απαντήσεις μου Ευχαρίστως, λοιπόν, να σας δώσω το προχθεσινό briefing, να το διαβάσετε.

ΚΟΡΑΗ: Το πόρισμα το οποίο επικαλείται ο κ. Μανώλης είναι εδώ και τρία χρόνια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εσείς αναφέρεστε στον ΟΕΕΚ. Εγώ ρωτήθηκα για τα ομόλογα. Και εν πάση περιπτώσει, σας είπα προ ολίγου ότι για τις λεγόμενες τρεις πορισματικές εκθέσεις οι οποίες αναφέρονται στην ανακοίνωση του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, αρμόδια για να κρίνουν είναι τα δικαστήρια. Εγώ δεν πρόκειται να υπεισέλθω σε αυτή τη διαδικασία.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχουν και άλλα στοιχεία στα συρτάρια της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης σε σχέση με υποθέσεις αδιαφάνειας όπου εμπλέκονται πράσινα στελέχη ή στελέχη της κυβέρνησης Σημίτη κλπ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στα συρτάρια δεν υπάρχει τίποτα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εννοώ μήπως έχετε στα χέρια σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στα χέρια μας και στα συρτάρια μας δεν υπάρχει τίποτα. Όλα τα στοιχεία μόλις έρθουν σε γνώση μας τα δημοσιοποιούμε, όπως πρέπει να γίνει.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αφού όλα τα στοιχεία μόλις έρθουν στα χέρια σας τα δημοσιοποιείτε, και το συγκεκριμένο στοιχείο το είχατε από το 2004, γιατί...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή είναι δική σας εκτίμηση. Παραπέμπω και εσάς στη συγκεκριμένη απάντηση που έχω δώσει επί του θέματος.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα μια αξιολογική ερώτηση: Η κυβέρνηση τι κρίνει ως πιο σημαντικό, τι αξιολογεί ως πιο σημαντικό; Την καταστροφή του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας ή τις, ενδεχομένως και προς το παρόν δεν έχουν αποδειχθεί, ύποπτες ενέργειες (δεν ακούγεται);

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Άλλο θέμα το ένα και άλλο θέμα το άλλο. Και δεν καταλαβαίνω τον υπαινιγμό που κάνετε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν υπάρχει κανένας υπαινιγμός. Είναι σαφής ερώτηση (δεν ακούγεται).

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Λοιπόν, άλλο θέμα το ένα και άλλο θέμα το άλλο. Μια κυβέρνηση ασχολείται με πολλά θέματα ταυτόχρονα.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Σκιές δεν υπάρχουν και για τις φερόμενες ως ύποπτες συναλλαγές του κ. Κουρή, του κ. Δούκα, για την πολιτική ευθύνη του κ. Αλογοσκούφη; Σε αυτή την περίπτωση...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Πώς δεν υπάρχουν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει καμιά πολιτική σκιά ή πολιτική ευθύνη. Η απάντησή μου είναι σαφής: Όχι.

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να επανέλθω στο θέμα που έθεσε η κ. Κοραή στην αρχή. Τις προάλλες όταν είχατε κληθεί να σχολιάσετε μια άλλη αντιδικία με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά μεταξύ ενός στελέχους του ΠΑΣΟΚ και μιας άλλης εφημερίδας, είχατε πει τότε ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται την ελευθεροτυπία, την ελευθερία του Τύπου εννοώ...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν ήταν ακριβώς το ίδιο. Όχι.

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: ... με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Το θέμα είναι αν με τις αγωγές γίνεται αυτό κατορθωτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα επ` αυτού του θέματος. Δεν έχω να πω κάτι άλλο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή καθυστέρησα να έρθω, ερωτηθήκατε καθόλου για την ενόχληση που υπάρχει σε κορυφαίους Yπουργούς επειδή ο κ. Σουφλιάς αναγορεύτηκε συντονιστής για μετά την κατάσβεση της φωτιάς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω να υπάρχει καμία ενόχληση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Και τα δημοσιεύματα...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζω δημοσιεύματα. Εγώ δεν γνωρίζω να υπάρχει καμία ενόχληση, καμία εκπεφρασμένη ενόχληση για το αυτονόητο. Διότι ο κ. Σουφλιάς είναι αρμόδιος, βάσει του νόμου, για το συγκεκριμένο θέμα. Προφανώς, διαφεύγει της προσοχής κάποιων ότι υπάρχει φορέας διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, που συστήθηκε με το νόμο 2742 του 1999 επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ. Και ο οποίος νόμος υπάγει τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας στη δικαιοδοσία, την αρμοδιότητα του υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσιών Έργων. Αυτό και μόνο δίνει μια απολύτως πειστική απάντηση για το συντονιστικό ρόλο που έχει αναλάβει για το συγκεκριμένο αντικείμενο ο κ. Σουφλιάς. Είναι το αυτονόητο. Έκπληξη θα προκαλούσε μια διαφορετική εξέλιξη.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Άρα, οι διαρροές είναι εκ του πονηρού.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν ξέρω αν υπάρχουν διαρροές.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Οι διαρροές υπάρχουν, αλλά αν είναι εκ του πονηρού...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό είναι δικό σας θέμα. Εγώ γνωρίζω τις επίσημες τοποθετήσεις από τις οποίες δεν γνωρίζω να προκύπτει κάποια ενόχληση.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, μια και είμαστε στο θέμα των πυρκαγιών, θέλω να σας ρωτήσω, εμφανίζεται ωστόσο η κυβέρνηση να κάνει μια προσέγγιση μέσω των κορυφαίων Υπουργών που υποδεικνύει σαφώς ευθύνες στην πλευρά της Πυροσβεστικής. Να σας πω γιατί. Χθες, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι οι δρόμοι ήταν ανοικτοί. Άρα, η Πολιτική Προστασία είχε κάνει τη δουλειά της. Γιατί δεν σβήστηκε η φωτιά; Προφανώς, γιατί δεν έφτασαν μέχρι εκεί οι πυροσβέστες. Χθες, ο κ. Παυλόπουλος, επίσης, είπε ότι ο κ. Φούρλας κάνει πάρα πολύ καλά τη δουλειά του, χωρίς να αθωώσει πλήρως την Πυροσβεστική. Εσείς θεωρείτε ότι επιχειρησιακά η Πυροσβεστική επιτέλεσε στο ακέραιο το ρόλο της κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω απαντήσει ξανά και ξανά σε αυτό το θέμα. Σας παραπέμπω στη χθεσινή εκτενέστατη ανακοίνωση Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, στην οποία περιγράφονται με αναλυτικό τρόπο όλα τα σχετικά θέματα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Δεν σας ρωτώ κάτι επιχειρησιακό, σας ρωτώ κάτι πολιτικό: Εάν η κυβέρνηση είναι...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το θέμα, όμως, είναι επιχειρησιακό.

ΣΠΥΡΑΚΗ: ... εάν είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση από τις επιδόσεις της Πυροσβεστικής, από την επιχειρησιακή της αποτελεσματικότητα. Αυτό ρωτώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παραπέμπω στην ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, εγώ θα επανέλθω: Γιατί τώρα βγάζετε τα στοιχεία τα οποία χαρακτηρίζετε επιβαρυντικά και αφορούν τον κ. Παπακωνσταντίνου, όταν ο Πρόεδρος τον οποίο η δική σας κυβέρνηση τοποθέτησε στο Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, ο κ. Δελημήτσος, υποστήριξε ότι από τον Δεκέμβριο του 2004 είχε ενημερώσει και τον κ. Δούκα και τον κ. Σουφλιά; Πώς, λοιπόν, η κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός τα έμαθαν τώρα, τρεισίμιση χρόνια μετά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τώρα πια είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι δεν έχετε διαβάσει το προχθεσινό briefing!

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Σήμερα, στο ραδιόφωνο «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι θα περίμενε από κάποιους επιχειρησιακούς παράγοντες να τιμήσουν τα γαλόνια τους και να παραιτηθούν για την καταστροφή στην Πάρνηθα. Συμφωνεί η κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τις προάλλες είχατε αρνηθεί ότι γίνονται βασανιστήρια στην ΕΛ.ΑΣ. και τα είχατε αποκαλέσει αλλιώς, «μεμονωμένα περιστατικά», «άσκηση βίας». Όμως, η εισαγγελική δίωξη που ασκήθηκε χθες μιλά συγκεκριμένα για βασανιστήρια και άλλες προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Μήπως θέλετε να ανακαλέσετε την προχθεσινή σας...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ πιστεύω ότι είναι άσκηση βίας. Απαγορευμένη άσκηση βίας, απολύτως καταδικαστέα από όλους. Και το λόγο τώρα έχει η Δικαιοσύνη, όπως πρέπει να τον έχει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η πολιτική τοποθέτηση, εάν μου επιτρέπετε, υποδηλώνει και το ότι συγκαλύπτετε τα βασανιστήρια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Λυπάμαι εάν αυτό καταλάβατε. Γιατί καταλάβατε λάθος.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτό είπατε. Γιατί ο εισαγγελέας μιλά για βασανιστήρια και εσείς λέτε ότι δεν υπάρχουν βασανιστήρια. Αυτό λέτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επιμένετε στη λέξη και όχι στην ουσία...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Όχι. Είναι θέμα πολιτικής ουσίας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επειδή είναι θέμα ουσίας, εγώ θέλω να ρωτήσω: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει δώσει έναν ορισμό για τα βασανιστήρια. Δεν θα σας τον πω εγώ. Μπορείτε να τον βρείτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ωραία. Θα ανατρέξω.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η ελληνική κυβέρνηση δεν τον δέχεται αυτόν; Είναι από τις... (δεν ακούγεται) Συνθήκες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Άσκηση τέτοιου είδους βίας σε μεμονωμένα περιστατικά, από λίγους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., είναι απολύτως καταδικαστέα, αλλά δεν χαρακτηρίζει σε καμία περίπτωση τη μεγάλη πλειοψηφία και το σύνολο των ανδρών και γυναικών που υπηρετούν στην ΕΛ.ΑΣ..

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Χθες, εκτός από τις καταγγελίες που διατύπωσε ο κ. Μανώλης σε βάρος της συζύγου του Γενικού Διευθυντή του ΠΑΣΟΚ, υπήρξαν και καταγγελίες από την πλευρά του ίδιου βουλευτή για την γραμματέα του κ. Ευθυμίου. Και ο κ. Ευθυμίου έβγαλε μια απάντηση, μίλησε για λάσπη. Εσείς, κατ` αρχήν ως κυβέρνηση, συμμερίζεστε αυτές τις καταγγελίες που έκανε ο κ. Μανώλης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας πω κάτι πολύ απλό: Εκείνοι για τους οποίους υπάρχουν σκιές, οι οποίες εδράζονται πάνω σε στοιχεία, έχουν υποχρέωση να απαντήσουν στην ουσία και όχι να καταφεύγουν σε απαντήσεις οι οποίες είναι γενικόλογες και δεν θίγουν την ουσία των συγκεκριμένων στοιχείων.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αυτό αφορά και την περίπτωση για την οποία σας ρώτησα κ. Εκπρόσωπε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι σαφής η τοποθέτησή μου.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Είναι γενικής φύσεως. Όμως εγώ σας ρώτησα για τις συγκεκριμένες καταγγελίες σε βάρος του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα μόλις.

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, πριν λίγο ο κ. Πολύδωρας στη Βουλή, μιλώντας για την καταστροφή στην Πάρνηθα, είπε ότι η καταστροφή δεν είναι απόλυτη, επιπλέον δεν μπορούσε να αποφευχθεί, ενώ έκανε λόγο και για κακοδαιμονική ύπαρξη των πυλώνων της ΔΕΗ. Έχετε κάποιο σχόλιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω τις συγκεκριμένες δηλώσεις που, όπως είπατε, έγιναν προ ολίγου στη Βουλή.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 5 July 2007 - 19:56:53 UTC