Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-03-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 60116972

Έκδοση 1

Brf0103

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 1 Μαρτίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε και καλό μήνα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μετά τη νέα πρόκληση των Τούρκων στο θέμα του Αη Στράτη και τις αυστηρές, θα έλεγα, δηλώσεις που έκανε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, θα μπορούσε κανένας να υποθέσει ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε μια κρίση; Και θα ήθελα επίσης να μου πείτε αν έγιναν παραστάσεις από την πλευρά της Ελλάδας προς Τουρκία, ΝΑΤΟ και Ε.Ε. και αν αυτές οι εξελίξεις, νομίζετε ότι ευνοούν ερχομό στην Ελλάδα του κ. Γκιουλ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θέσατε πολλά θέματα μαζί σε μια ερώτηση. Ισχύει η χθεσινή μου απάντηση στο συγκεκριμένο θέμα. Πριν από λίγο, ερωτήθηκε, εξ όσων γνωρίζω και έδωσε διεξοδικές και λεπτομερείς απαντήσεις για το θέμα αυτό και ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, από τους διαπιστευμένους συναδέλφους σας. Υπογραμμίζω, για μια ακόμη φορά, αυτό που είπα και χθες: Η Ελλάδα ξέρει να προασπίζεται -- και προασπίζεται αποτελεσματικά -- τα εθνικά της συμφέροντα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Σχετικά με τον κ. Γκιουλ, δεν έχω από την πλευρά μου, να προσθέσω τίποτε σε όσα είπα χθες ερωτηθείς εδώ στην αίθουσα για το ίδιο θέμα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Όπως γνωρίζετε, ήδη η κυπριακή κυβέρνηση υπέγραψε με τη Γαλλία μια αμυντική συνεργασία σπουδαίας σημασίας. Θα ήθελα να μου πείτε πως την σχολιάζει η ελληνική κυβέρνηση από άποψη πολιτικοαμυντική. Πως το βλέπετε σαν κίνηση της κυπριακής κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζω πράξεις, πρωτοβουλίες άλλων κρατών. Βεβαίως, είναι μέσα στα κυριαρχικά δικαιώματα που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως χώρα - μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες είχαμε επεισόδια στη Νομική Σχολή μεταξύ φοιτητών και όπως καταγγέλθηκε και αγνώστων ατόμων. Πολλοί μιλούσαν για μπράβους. Σήμερα το πρωί, υψηλόβαθμο στέλεχος της ΟΝΝΕΔ, είπε ότι η κατάσταση στα πανεπιστήμια είναι έκρυθμη και μπορεί να χυθεί αίμα. Σας προβληματίζει η γενίκευση επεισοδίων και προσπάθειες ανακατάληψης που μπορεί να οδηγήσουν σε ακραίες καταστάσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θέλω να γενικεύσουμε. Βλέπω, όμως, ότι γενικεύετε και δίνετε και έναν δραματικό τόνο στα όσα είπατε. Εγώ εκείνο το οποίο έχω να πω για αυτές τις χθεσινές εικόνες, είναι ότι σε πράξεις βίας καταφεύγουν όσοι δεν έχουν επιχειρήματα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δηλαδή οι Οννεδίτες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Λάθος καταλάβατε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή έγινε ερώτηση, έχετε πλήρη εικόνα για το ποιοι μετείχαν στα επεισόδια; Δηλαδή, ήταν φοιτητές με μπράβους ή ήταν φοιτητές μεταξύ τους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω κάτι άλλο, πέρα από όσα είπα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Διευκρινιστική ήταν η ερώτηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Στο προηγούμενο θέμα με τα εθνικά, μας απαντήσατε όπως μας έχετε απαντήσει αρκετές φορές ότι η Ελλάδα ξέρει να προασπίζεται και υπερασπίζεται αποτελεσματικά τα εθνικά της θέματα και τα εθνικά της συμφέροντα. Τι σας εμποδίζει να μας λέτε λίγο πιο αναλυτικά ποιες είναι οι ενέργειες που κάνει; Γιατί χθες ρωτήσαμε εάν έγιναν διαβήματα προς τη νατοϊκή πλευρά και μας απαντήσατε πως έχουν γίνει οι δέουσες ενέργειες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι δέουσες ενέργειες, σας είπα επί λέξει, έχουν γίνει προς τις αρμόδιες αρχές της Συμμαχίας. Για περισσότερες λεπτομέρειες είναι αρμόδιο το Υπουργείο Εξωτερικών.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εμείς είχαμε ρωτήσει εάν έγιναν διαβήματα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι περισσότερες λεπτομέρειες έδωσε, εξ όσων γνωρίζω, σε ερωτήσεις οι οποίες του έγιναν σήμερα, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, δημοσιεύεται σήμερα στον Τύπο η πρόταση πρυτάνεως σύμφωνα με την οποία οι φοιτητές θα πρέπει να καταβάλουν δίδακτρα και σε προπτυχιακό επίπεδο και αυτά να συλλέγονται και μετά να δίδονται ανταποδοτικά. Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Αυτή είναι μια πρόταση, όπως είπατε, ενός πρυτάνεως, ενός πανεπιστημιακού ο οποίος διατύπωσε προφανώς την προσωπική του άποψη. Η θέση της κυβέρνησης για τη δημόσια Παιδεία είναι σαφής.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Επίσης κύριε Εκπρόσωπε θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν το ανοιχτό ενδεχόμενο που άφησε η κ. Γιαννάκου να ορίζεται ο αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια ανά τετραετία  με βάση τη συμφωνία που θα κάνουν τα πανεπιστήμια με το Υπουργείο Παιδείας- συνδέεται και με την περικοπή της χρηματοδότησης όπως δίδεται η εικόνα αυτή σήμερα από τον Τύπο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα θέματα αυτά, έτσι όπως εσείς τα παρουσιάζετε, είναι ασύνδετα το ένα με το άλλο. Εξάλλου, η κ. Γιαννάκου έχει τοποθετηθεί με πολλές λεπτομέρειες αυτές τις ημέρες στη Βουλή. Θα ήθελα όμως και εγώ να συνοψίσω κάποια πράγματα για να σας δώσω μια εικόνα: Και σήμερα, με το ισχύον σύστημα για την εισαγωγή των υποψηφίων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, οι Ανώτατες Σχολές από κοινού με το Υπουργείο Παιδείας καθορίζουν τον αριθμό των εισακτέων σε κάθε σχολή, σε κάθε πανεπιστήμιο. Τα πανεπιστήμια κάνουν κάθε χρόνο εισηγήσεις, υποβάλλουν, αν θέλετε, προτάσεις όσον αφορά τον αριθμό των υποψηφίων που κρίνουν ότι θα ήθελαν να δεχθούν, το κάθε πανεπιστήμιο ξεχωριστά. Αυτή η πρόταση πηγαίνει στο Υπουργείο Παιδείας το οποίο έχει και τον τελικό λόγο. Χαρακτηριστικά σας λέω ότι σε όλες τις περιπτώσεις -- νομίζω με εξαίρεση μια, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχω -- το Υπουργείο Παιδείας εγκρίνει ή ορίζει αριθμό εισακτέων ο οποίος είναι σημαντικά υψηλότερος των εισακτέων ατόμων που προτείνουν τα πανεπιστήμια. Εκείνο το οποίο είπε η κ. Γιαννάκου -- αποδέχθηκε μια σχετική πρόταση κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής -- είναι ότι από τούδε και στο εξής ο προγραμματισμός αυτός θα γίνεται με βάση την τετραετία, δηλαδή βάσει των συμφωνιών τετραετούς διάρκειας τις οποίες προβλέπει το καινούργιο νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, οι προτάσεις θα γίνονται πάλι από τα πανεπιστήμια, από το κάθε ένα πανεπιστήμιο ξεχωριστά. Θα φθάνει αυτή η πρόταση στο Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Παιδείας, όπως και τώρα, έτσι και με τη νέα ρύθμιση θα έχει τον τελικό λόγο για τον ορισμό του αριθμού των εισακτέων σε κάθε σχολή, σε κάθε πανεπιστήμιο. Εκείνο που αλλάζει είναι ότι πάμε σε καλύτερο προγραμματισμό εφ` όσον, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του καινούργιου νόμου ο οποίος ψηφίζεται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, ο προγραμματισμός για τα πανεπιστήμια θα είναι τετραετούς διάρκειας. Και έτσι όλοι -- και τα πανεπιστήμια και το κράτος, αν θέλετε, αλλά κυρίως οι ενδιαφερόμενοι για την εισαγωγή τους στις ανώτατες σχολές -- θα μπορούν να κάνουν καλύτερο προγραμματισμό. Θα ξέρουν που μπορούν να στοχεύσουν. Μόλις έκανα μία συνοπτική παρουσίαση. Υπάρχουν και λεπτομέρειες για τις οποίες όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να αποταθούν στο Υπουργείο Παιδείας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Εάν μου επιτρέπετε κύριε Εκπρόσωπε το επίμαχο σημείο είναι ότι η Υπουργός Παιδείας συνέδεσε αυτόν τον τετραετή προγραμματισμό, την τετραετή συμφωνία των Ιδρυμάτων με το Υπουργείο με το ζήτημα της οικονομικής χρηματοδότησης από την πλευρά της κυβέρνησης προς τα κρατικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Υπάρχει τέτοιο ζήτημα, δηλαδή ο αριθμός των εισακτέων θα είναι αυτός ένας παράγοντας που θα καθορίζει το ποσό της χρηματοδότησης προς τα Ιδρύματα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας εξηγώ ότι όλο αυτό το θέμα της τετραετούς συμφωνίας είναι θέμα προγραμματισμού. Αλλά και τώρα τον αριθμό των εισακτέων τον ορίζουν από κοινού οι δυο πλευρές με τον τελικό λόγο να τον έχει πάντα το Υπουργείο Παιδείας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Άλλο ρώτησα. Ρώτησα εάν ο αριθμός των εισακτέων είναι παράγοντας που καθορίζει το ποσό της χρηματοδότησης προς τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με βάση το νόμο νομοσχέδιο που θα γίνει νόμος και προβλέπει τετραετή συμφωνία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω την εντύπωση -- και δεν αναφέρομαι σε εσάς, αλλά γενικά στις παρουσιάσεις που γίνονται -- ότι αυτό το θέμα γίνεται αντικείμενο υπεραπλούστευσης. Επειδή πρόκειται για μια καινούργια ρύθμιση που θα προβλέπει ακριβώς τον προγραμματισμό της λειτουργίας ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος για τέσσερα χρόνια, σε βάθος χρόνου, γίνονται αυτές οι συνδέσεις οι οποίες δεν έχουν αυτή την απλή μορφή με την οποία παρουσιάζονται.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Το ερώτημα είναι το εξής: Πώς θα κάνει προγραμματισμό το πανεπιστήμιο για 4 χρόνια, όταν όπως συμβαίνει μέχρι τώρα θα συμβαίνει και στο μέλλον. Το Υπουργείο Παιδείας να αποφασίζει για περισσότερους υποψήφιους απ` ό,τι εισηγείται το πανεπιστήμιο που κάνει και τον προγραμματισμό του. Πώς θα βγει ο προγραμματισμός των 4 ετών, όταν αυτός που έχει τον τελικό λόγο, το Υπουργείο Παιδείας, παίρνει απόφαση για περισσότερους υποψηφίους απ` όσους αντέχουν τα οικονομικά του πανεπιστημίου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ότι η κρίση η οποία γίνεται -- χωρίς να αμφισβητήσω την ευθυκρισία των πανεπιστημιακών αρχών -- βασίζεται απόλυτα στην σχέση μεταξύ εισακτέων, εισαγομένων και χρημάτων τα οποία βρίσκονται στη διάθεση των πανεπιστημίων. Η άποψη την οποία, απ` ό,τι γνωρίζω, εκφράζουν πολλές φορές τα πανεπιστήμια για μικρότερο αριθμό εισακτέων, έχει σχέση με την επιστημονική εκτίμηση που κάνουν πολλές φορές ως προς το προσωπικό και την υποδομή που χρειάζεται, ώστε να εκπαιδευτεί κάποιος. Δηλαδή, να πάρει εκείνη την επιστημονική και ακαδημαϊκή γνώση την οποία χρειάζεται κάποιος ο οποίος εισάγεται στο πανεπιστήμιο. Άλλωστε, γι` αυτό λέω ότι πρόκειται για μια καινούρια συνολική προσέγγιση. Μην ξεχνάτε ότι ο νέος νόμος  πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ένα πλέγμα ρυθμίσεων που το ένα κομμάτι του συνδέεται με το άλλο. Αυτή τη στιγμή έχουμε -- φερ` ειπείν -- πολύ μεγάλο αριθμό φοιτητών, οι οποίοι συνεχίζουν να είναι εγγεγραμμένοι για πάρα, πάρα πολλά χρόνια. Με τις νέες ρυθμίσεις, ο αριθμός αυτός των φοιτητών θα μειωθεί. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι θα κάνουν χρήση των δυνατοτήτων που τους δίνουν οι νέες ρυθμίσεις, ώστε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να βγουν έξω, να αναζητήσουν την απασχόληση στον τομέα όπου έχουν επιλέξει να σταδιοδρομήσουν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Και στο ισχύον καθεστώς, και στο σημερινό καθεστώς για τους εισακτέους στα πανεπιστήμια αλλά και σε αυτό που προανήγγειλε η Υπουργός για τα προγράμματα τετραετίας τον τελικό λόγο, κυριαρχικά, τον έχει το Υπουργείο Παιδείας. Το καινούριο ποιο είναι, αν όχι η σύνδεση με τη χρηματοδότηση; Δηλαδή, συνεπώς η μείωση της χρηματοδότησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι στόχος μας είναι η αναβάθμιση της δομής και της λειτουργίας σε βάθος χρόνου. Πρόκειται για ένα πλέγμα ρυθμίσεων. Επομένως, δεν μπορεί κανείς να βλέπει τα στοιχεία αποσπασματικά. Δεν το λέω ειδικά για σας, ούτε για κανέναν άλλο από τους παρευρισκομένους εδώ. Αλλά, επειδή πολλές φορές μιλάμε μόνο για τη χρηματοδότηση, μόνο για τον αριθμό των εισακτέων, μόνο για το άσυλο, μόνο για τη λειτουργία των πανεπιστημίων, χρήσιμο είναι να προσεγγίζει κανείς το κάθε θέμα ξεχωριστά. Δεν είναι ρυθμίσεις οι οποίες είναι  θα μου επιτρέψετε να πω  ατάκτως ερριμμένες μέσα σε ένα νομοσχέδιο. Είναι μια πολύ προσεκτική, πολύ μελετημένη, συνολική προσέγγιση, ώστε να οδηγηθούμε σε πραγματική αναβάθμιση της δομής και της λειτουργίας της δημόσιας Παιδείας. Αυτός είναι ο στόχος μας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η τάση είναι να πάμε για μείωση των εισακτέων; Η βούληση της κυβέρνησης είναι να πάμε για μείωση των εισακτέων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχει σημερινή ανακοίνωση της κ. Γιαννάκου η οποία λέει ακριβώς το αντίθετο. Σας τη διαβάζω: «Με αφορμή δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου στα οποία αποκαλύπτεται η δήθεν πρόθεση της Υπουργού Παιδείας να μειώσει τον αριθμό των εισακτέων στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, επισημαίνονται τα εξής: Πρόκειται περί ανακριβούς άποψης, η οποία επιχειρείται να στηριχθεί σε αυθαίρετη ερμηνεία των χθεσινών ανακοινώσεων της Υπουργού στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής».

Αυτή είναι μια ξεκάθαρη και δεσμευτική δήλωση της κυβέρνησης. Θα το πω αυτό ευθέως πάλι, για να μην θεωρηθεί ότι έχω την τάση ή την πρόθεση να ωραιοποιήσω κάτι. Πέρυσι, φερ` ειπείν, ο προβλεπόμενος αριθμός των εισακτέων για τα ΤΕΙ ανερχόταν σε 41.000 υποψηφίους και εισήχθησαν τελικά συγκεντρώνοντας βαθμό πάνω από τη βάση του δέκα, 28.000. Δηλαδή, έμειναν κενές 13.000 θέσεις. Μια στις τρεις περίπου. Δεν υπήρξε όμως περικοπή των θέσεων. Είναι θέσεις για τις οποίες εκρίθη -- και νομίζω ότι αυτό το θέμα έχει αντιμετωπιστεί πλέον με απόλυτη σαφήνεια -- ότι κάποιος που δεν συγκεντρώνει τη βάση, δεν μπορεί να μπει στο πανεπιστήμιο. Κάτι που ούτως ή άλλως δεν συμβαίνει στο εξωτερικό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με άλλο τρόπο μας λέτε πως αυτό που θα υπάρξει και πάλι θα είναι μείωση των εισακτέων. Αυτό επιβεβαιώνετε, έστω με τη βάση του δέκα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα επιμείνω σε αυτό το θέμα. Επιμένετε να μπαίνουν στα πανεπιστήμια παιδιά, νέοι άνθρωποι οι οποίοι έχουν βαθμό κάτω από τη βάση;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μας είπατε ότι και ο αριθμός των εισακτέων και τα υπόλοιπα είναι ένα πλέγμα διατάξεων και ρυθμίσεων για την αναβάθμιση των πανεπιστημίων. Αυτό που ρωτάμε εμείς είναι εάν ένας από αυτούς τους παράγοντες που θα καθορίζει και τον αριθμό των εισακτέων είναι και η χρηματοδότηση. Αυτό δεν έχει καταστεί σαφές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι απολύτως σαφή όσα έχει πει η κ. Γιαννάκου στη Βουλή. Όσα θα ειπωθούν τις επόμενες μέρες και στην Ολομέλεια, δεν θα αφήσουν την παραμικρή σκιά αμφιβολίας για την ορθότητα των ρυθμίσεων.

ΒΛΑΧΟΣ: Πάντως και χθες η κ. Γιαννάκου αλλά κι εσείς σήμερα, σας βλέπω σε ήπια στάση. Δηλαδή, και η κ. Γιαννάκου χθες ήταν πιο ήπια στις εκφράσεις της και στην τοποθέτησή της. Έκανε και αυτοκριτική μάλιστα ότι θα έπρεπε να είχε αποδεχθεί και να είχε από μόνο του το Υπουργείο προχωρήσει σε αυτή τη ρύθμιση που έκανε αποδεκτή μετά την πρόταση των πανεπιστημιακών. Κι εσείς σήμερα στάζετε μέλι. Υπάρχει πρωθυπουργική εντολή να είστε πιο ήπιοι απέναντι στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Όλα όσα έχουμε πει σ` αυτή την αίθουσα τις τελευταίες 10 μέρες που συζητούμε αυτό το θέμα σχεδόν σε καθημερινή βάση, εξακολουθούν να ισχύουν.

ΒΛΑΧΟΣ: Εγώ άλλο ρώτησα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας απαντήσω. Σας είχαμε πει άλλωστε και την περασμένη εβδομάδα, όταν ερωτήθηκα σε αυτή την αίθουσα, όλες τις ημέρες, ότι η κυβέρνηση καταθέτει τις τελικές τις προτάσεις και όλα τα άλλα είναι θέμα κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Αυτό αποδεικνύεται στην πράξη.

ΒΛΑΧΟΣ: Εγώ ρώτησα αν ο Πρωθυπουργός σας έχει δώσει εντολή να είστε πιο προσεκτικοί στις τοποθετήσεις σας και στις εκφράσεις σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει καμία τέτοια εντολή.

ΒΛΑΧΟΣ: Ωραία, να σας κάνω ένα τεστ δοκιμής. Τι γνώμη έχετε για την ενέργεια του κ. Απέκη να αποχωρήσει από τον κοινοβουλευτικό διάλογο χθες καταγγέλλοντας το διάλογο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επίσης μας είπατε ότι πέρυσι, χωρίς να είναι πρόθεση της κυβέρνησης, εκείνοι οι οποίοι εισήχθησαν στα ΤΕΙ από 41.000 μειώθηκαν στις 28.000.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μάλιστα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Χωρίς να ήταν αυτή η πρόθεση και να έκανε μια πολιτική γι` αυτό. Μένει ανοιχτό από το πλέγμα των ρυθμίσεων το οποίο θα φέρετε, χωρίς να είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να υπάρξει μείωση του αριθμού των εισακτέων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θέλω αυτή τη στιγμή να κάνω τον διδάσκαλο, αλλά ο αριθμός των εισακτέων σημαίνει τον αριθμό εκείνο για τους οποίους υπάρχει θέση, ώστε να μπορούν να εισαχθούν. Όχι των εισαγομένων. Υπάρχει διαφορά μεταξύ των εισακτέων και των εισαγομένων.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Να το κάνουμε εισαγομένων γιατί χρησιμοποίησα λάθος λέξη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό εξαρτάται από τα αποτελέσματα της διαδικασίας η οποία προβλέπεται από το νόμο, προκειμένου να εισαχθούν για να φοιτήσουν τα νέα μας παιδιά, αγόρια και κορίτσια, στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

ΒΛΑΧΟΣ: Μήπως μάθατε για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν το έχω δει ακόμη.

ΒΛΑΧΟΣ: Σας βλέπω όμως, έχετε μια αγωνία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καμία αγωνία. Βλέπετε να έχω αγωνία; Είπατε ότι είμαι πολύ ήπιος σήμερα... Πώς είναι δυνατόν να βρίσκομαι σε αγωνία και ταυτόχρονα να είμαι ήπιος;

ΒΛΑΧΟΣ: Αγωνία για το πρόγραμμα. Δεν έχετε αγωνία για να μάθετε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω τέτοιες αγωνίες.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Σε ένα άλλο θέμα. Εδώ και τρία χρόνια ενώ υπήρχαν κάποιες πρωτοβουλίες και από την προηγούμενη κυβέρνηση, για ένα πολύ σοβαρό θέμα, τα επικίνδυνα απόβλητα, βλέπουμε ότι μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα. Και από ότι φαίνεται, από τις προθέσεις που ανακοινώνονται το αμέσως επόμενο διάστημα και πάλι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Είναι έτσι ή θα επισπεύσετε κάποιες διαδικασίες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια επισήμανση σε αυτό που μόλις είπατε. Όπως ξέρετε, χθες ο αρμόδιος Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς παρουσίασε τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων. Για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά με πρωτοβουλία της σημερινής κυβέρνησης τέτοιο εθνικό σχεδιασμό, ο οποίος, σημειωτέον βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και όχι σε εκτιμήσεις. Θα ήθελα να αναφερθώ λίγο στο ιστορικό αυτού του θέματος που αποτελεί μια πολύ σημαντική προτεραιότητα της περιβαλλοντικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης. Η χώρα στερείτο ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου για τη διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων και δεν είχαν υλοποιηθεί οι απαιτούμενες εγκαταστάσεις διαχείρισής τους. Για όσους δεν το γνωρίζουν υπενθυμίζω ότι από το 1992, πριν από 15 χρόνια, άρχισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να οχλεί την Ελλάδα. Έστειλε τότε την πρώτη επιστολή όχλησης με ημερομηνία 15 Οκτωβρίου 1992, ξεκινώντας έτσι μια διαδικασία παραπομπής της χώρας μας στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η οποία κατέληξε το 2003 στην πρώτη καταδικαστική απόφαση κατά της Ελλάδος για το συγκεκριμένο θέμα. Αυτό συνέβη γιατί για έντεκα ολόκληρα χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που είχαν τότε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας και την ευθύνη της προστασίας του περιβάλλοντος, δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Για έντεκα ολόκληρα χρόνια. Μέσα σε τρία μόλις χρόνια, αντιθέτως, η σημερινή κυβέρνηση έκανε αποφασιστικά βήματα. Πρώτον, ενσωμάτωσε όλες τις κοινοτικές οδηγίες στο εθνικό μας Δίκαιο και προχώρησε στην έγκριση των τεχνικών προδιαγραφών για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων. Τώρα ολοκληρώθηκε επίσης η διαδικασία που είχε αρχίσει από το 2004 για τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης των Επικίνδυνων Αποβλήτων. Σε αυτό το πλαίσιο υλοποιείται η βασική αρχή ότι το κόστος της διαχείρισης αυτών των αποβλήτων που αποτελούν επιβάρυνση για το περιβάλλον, αναλαμβάνει ο ίδιος ο παραγωγός αυτών των αποβλήτων. Εφαρμόζεται, δηλαδή, από τούδε και στο εξής, η αρχή «όποιος ρυπαίνει πληρώνει». Και έτσι ξεκαθαρίζει εντελώς το τοπίο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Και άμα πληρώνει ρυπαίνει, δηλαδή; Και άμα μπορεί να πληρώσει άρα μπορεί να ρυπαίνει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Προφανώς δεν σας έγινε σαφές αυτό που είπα. Όποιος προκαλεί την παραγωγή, αν θέλετε, αυτών των συγκεκριμένων αποβλήτων, έχει βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας την υποχρέωση να φροντίσει για την απομάκρυνσή τους, για την εκμετάλλευση των υπολοίπων. Αυτή είναι η ρύθμιση η οποία ισχύει σε πολύ ευρύ πεδίο και την οποία, όπως σας είπα, παρά τις συνεχείς οχλήσεις, για έντεκα χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν επιλέξει να αγνοούν επιδεικτικά.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Και ποιος θα ελέγξει τις επιχειρήσεις από τη στιγμή, με δεδομένη την κατάσταση των ελεγκτικών μηχανισμών και στην Ελλάδα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί. Θα σας δώσω ευχαρίστως μετά -- εκτός εάν θέλετε να σας την διαβάσω όλη  την ανακοίνωση του κ. Σουφλιά. Είναι πολύ αναλυτική και περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

ΒΛΑΧΟΣ: Μέσα στο πλαίσιο του εθνικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων, όπως ονόμασε ο κ. Σουφλιάς, η «κακιά» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε αποφασίσει να κάνει μια χωματερή στο Γραμματικό σε απόσταση αναπνοής από τη Λίμνη του Μαραθώνα. Η «καλή» κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μήπως σκέπτεται να αλλάξει αυτό το χώρο μιας και έχουν ξεσηκωθεί και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Μαραθώνα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να απευθυνθείτε γι΄ αυτό στο αρμόδιο Υπουργείο. Είναι ειδικό θέμα το οποίο δεν γνωρίζω. Δεν συνδέεται με τα επικίνδυνα απόβλητα.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών, Τσαρλς Ρις, μιλώντας χθες στο συνέδριο του Economist προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστεί με τις αντίστοιχες κυβερνήσεις της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Ιταλίας και της Γεωργίας για να επιταχυνθεί η διαδικασία της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας  Ελλάδος  Ιταλίας. Ουσιαστικά συνέστησε να προτιμήσουμε φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν παρά από τη Ρωσία. Το σχόλιο της ελληνικής κυβέρνησης επ΄ αυτού, εάν έχετε να πείτε κάτι για τις δηλώσεις του κ. Ρις. Δεύτερον, εάν έχει αλλάξει κάτι στον προγραμματισμό για την τελετή της υπογραφής της Διακρατικής Συμφωνίας στις 6 Μαρτίου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Η ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας, όπως γνωρίζετε, τα τελευταία χρόνια είναι αντικείμενο πολύ προσεκτικού, πολύ συνεπούς και αποτελεσματικού σχεδιασμού.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Μου επιτρέπετε; Έχει αλλάξει κάτι στον προγραμματισμό όσον αφορά την τελετή στις 6 Μαρτίου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω υπόψη μου.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή φαίνεται πως έχει οριστικοποιηθεί το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Αυστραλία ή κάνω λάθος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχει οριστικοποιηθεί κανένα ταξίδι.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Γιατί τουλάχιστον γράφεται στον Τύπο ότι έχει οριστικοποιηθεί.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχει οριστικοποιηθεί κανένα ταξίδι. Η οριστικοποίηση ενός ταξιδιού γίνεται γνωστή, γνωστοποιείται με την επίσημη ανακοίνωση των συγκεκριμένων ημερομηνιών και του προγράμματος.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν έχει καταλήξει δηλαδή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει καμία οριστικοποίηση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ωραία. Η ερώτησή μου όμως ισχύει για το αν γνωρίζει η κυβέρνηση τις δηλώσεις που έκανε ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας κ. Χάουαρντ, συγκρίνοντας την τρομοκρατία στο Ιράκ με την τρομοκρατία στην Ελλάδα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Ελλάδα είναι, όπως όλοι γνωρίζουν, μια απολύτως ασφαλής χώρα. Το διαπιστώνουν αυτό, 15 νομίζω εκατομμύρια επισκεπτών από όλες τις χώρες που έρχονται κάθε χρόνο στη χώρα μας. Οποιαδήποτε ατυχής διατύπωση δεν αλλάζει αυτή την πασίγνωστη πραγματικότητα.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση προέβαλε το ταξίδι του Πρωθυπουργού 18 με 26 Μαΐου, σαν απάντηση σε αυτούς που έλεγαν ότι μπορεί να γίνουν εκλογές μέσα στο Μάιο ή Ιούνιο...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει κανένα οριστικοποιημένο ταξίδι.

ΒΛΑΧΟΣ: ... Τώρα, εσείς πάλι με τον τρόπο προφανώς που δεν θέλετε να μας πείτε κάτι, εκτός εάν θέλετε να μας πείτε κάτι, παίρνοντας πίσω ότι υπάρχει προγραμματισμός για ταξίδι, ανοίγετε πάλι το θέμα της εκλογολογίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα με σαφήνεια.

ΒΛΑΧΟΣ: Τι λέτε για εκλογές το Μάιο αφού θα είμαστε στην Αυστραλία; Δεν το λέγαμε εμείς.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι οριστικοποιημένο ταξίδι δεν υπάρχει. Όταν υπάρχουν οριστικές ημερομηνίες, όσον αφορά οποιοδήποτε ταξίδι του Πρωθυπουργού στο εξωτερικό, αυτές ανακοινώνονται. Στο δεύτερο θέμα: Όποιος θέλει να εξακολουθήσει να ασχολείται με αυτό που εσείς αποκαλέσατε εκλογολογία, δεν έχει παρά να το κάνει. Δεν έχει όμως καμία βάση. Και χθες σε αυτή την αίθουσα είπα ξεκάθαρα ποια είναι η θέση της κυβέρνησης, πέρα από οποιανδήποτε αμφιβολία.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 1 March 2007 - 21:36:53 UTC