Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-02-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 56463143

Έκδοση 1

BRF20070209

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος θα πραγματοποιήσει, την Τετάρτη 21η Φεβρουαρίου 2007, επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα σας παρακαλώ να μας πείτε, πώς έχει ο προγραμματισμός της κυβέρνησης σε σχέση με την κατάθεση του νόμου πλαισίου για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχει αλλάξει τίποτα σε όσα σας έχουμε πει τις τελευταίες ημέρες, τις τελευταίες εβδομάδες.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Δεδομένου, με συγχωρείτε που επανέρχομαι, ότι υπάρχουν σημερινά δημοσιεύματα που μιλούν για εντολή του Πρωθυπουργού να κατατεθεί ο νόμος εντός του Φεβρουαρίου, θέλω να ρωτήσω, εάν ο σχεδιασμός της κυβέρνησης επισπεύδεται.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει καμία τέτοια εντολή. Όπως σας έχω πει, όταν ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες, όταν ολοκληρωθεί η διατύπωση του νομοσχεδίου, αυτό θα κατατεθεί εντός της θητείας της σημερινής Βουλής προς ψήφιση, με τη διαδικασία που προβλέπεται.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει θέμα με Υφυπουργούς οι οποίοι εξέθεσαν τον Πρωθυπουργό και αναφέρομαι στην ιστορία του ΠΙΚΠΑ; Ο Πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί το ΠΙΚΠΑ, είχε δεσμευτεί με ορισμένα πράγματα τα οποία έπρεπε να γίνουν στο ΠΙΚΠΑ. Σήμερα υπάρχει δημοσίευμα των ΝΕΩΝ που ουσιαστικά δείχνει ότι δεν έχει γίνει τίποτα, αντίθετα μάλιστα έχουμε μια επιδείνωση της κατάστασης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο αρμόδιος Υφυπουργός, ο κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος μετέβη αμέσως επιτόπου και έχει κάνει εκτενείς και επαρκέστατες δηλώσεις στους συναδέλφους σας οι οποίοι καλύπτουν θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου του.

ΒΛΑΧΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Το γεγονός ότι αυτή η κατάσταση παρέμενε μέχρι σήμερα και θα έπρεπε να υπάρξει δημοσίευμα για να πάει εκεί ο Υφυπουργός, εκθέτει τον Πρωθυπουργό ο οποίος είχε, παρουσία του Υφυπουργού τότε, αναλάβει ορισμένες δεσμεύσεις ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο αρμόδιος Υφυπουργός παρακολουθεί το θέμα συνεχώς. Παρακαλώ, να ενημερωθείτε λεπτομερέστερα από τους συναδέλφους σας που ενημερώθηκαν από τον Υφυπουργό επιτόπου.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε, τι σόι Δημοκρατία είναι αυτή που στοχοποιεί κόμματα και συνδικαλιστικές παρατάξεις, αναγορεύει τους αναρχικούς σε ημιτρομοκράτες, συλλαμβάνει προληπτικά διαδηλωτές και θέλει να βάλει τις διαδηλώσεις εφ` ενός ζυγού και από τα πεζοδρόμια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνο η παρουσίαση την οποία κάνετε. Η Ελλάδα είναι μια ευνομούμενη Δημοκρατία, όπου οι θεσμοί, οι αρχές, ό,τι αρμόζει σε μια Δημοκρατία, λειτουργούν σχεδόν άριστα. Και λέω «σχεδόν άριστα», διότι πάντοτε υπάρχουν πράγματα προς βελτίωση. Το διευκρινίζω, για να μην εκληφθεί αυτό που είπα ως κριτική.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στο όνομα του να προληφθούν «ανεξέλεγκτες» -διαβάζω-παραβατικές συμπεριφορές, η αστυνομία προχώρησε χθες σε προληπτικές συλλήψεις και γενικότερα σε άσκηση προληπτικής βίας και καταστολής. Αυτό σε τι διαφέρει από τη μέθοδο Μπους που εξαπολύει προληπτικούς πολέμους στο όνομα ότι υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δυσκολεύομαι να σας παρακολουθήσω πραγματικά. Δεν μπορώ να απαντήσω σε τέτοια άλματα τα οποία επιχειρείτε. Χρησιμοποιείτε επιχειρήματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και τα οποία δεν αντανακλούν καθόλου την συμπεριφορά και τη στάση της ελληνικής Πολιτείας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν συνιστά άσκηση προληπτικής βίας και καταστολής η χθεσινή ανακοίνωση της ΓΑΔΑ που στο όνομα ότι θα γίνουν επεισόδια προχώρησε σε προληπτικές συλλήψεις και έβγαλε αυτή την ανακοίνωση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ να διαβάσετε προσεκτικά την ανακοίνωση στην οποία αναφέρεστε. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι αστυνομικές Αρχές ενημέρωσαν προφορικά και εγγράφως τις Εισαγγελικές Αρχές, κινούμενες στα πλαίσια της νομιμότητας. Δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι η αστυνομία έχει, σε τελική ανάλυση, την ευθύνη για την ομαλή διεξαγωγή, την εξέλιξη και την ολοκλήρωση κινητοποιήσεων, συγκεντρώσεων, διαδηλώσεων, έτσι ώστε να μην φτάνουμε σε επεισόδια.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πρώτον, από την ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, προκύπτει ότι ο Γενικός Γραμματέας της ομοσπονδίας των καθηγητών Πανεπιστημίων κ. Απέκης, οργανώνει γκρουπ περιφερόμενων ταραξιών. Δεύτερον, προκύπτει ότι η αστυνομία έχει στοιχεία για το ποιοι είναι μέσα στα πούλμαν, για το αν είναι φοιτητές ή αν δεν είναι και για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, τις οποίες μάλιστα ενοχοποιεί σε βάση φρονηματική και όχι σε βάση πράξεων. Και επειδή αυτό κατά τη γνώμη μου είναι παραβίαση και του εξωφύλλου του Συντάγματος, θέλω να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση συμφωνεί με την ανακοίνωση της ΓΑΔΑ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι η ελληνική αστυνομία κινείται στα πλαίσια της νομιμότητας. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση συνεργάζεται με εταιρίες δημοσκοπήσεων στις οποίες αναθέτει μετρήσεις μη ανακοινώσιμες και εάν αυτές οι ίδιες εταιρίες, δεδομένου ότι υπάρχουν στην αγορά και δεδομένου ότι είναι μέλη της ΕΣΟΜΑΡ, διενεργούν και δημοσκοπήσεις προεκλογικά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω υπόψη μου κάτι τέτοιο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η χθεσινή ανακοίνωση της ΓΑΔΑ είναι φανερό ότι και στοχοποιεί και παραδέχεται ότι η αστυνομία κάνει παρακολουθήσεις, αλλά διαχωρίζει και τους πολίτες, ανάλογα με τα φρονήματά τους. Αυτό προκαλεί την κάλυψη της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο,τι είχα να πω για το συγκεκριμένο θέμα το είπα. Έχει βγάλει και δήλωση προ ολίγου, στην οποία σας παραπέμπω, ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Πολύδωρας.

ΒΛΑΧΟΣ: Συμφωνείτε με αυτή τη δήλωση του κ. Πολύδωρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρέπεμψα στην δήλωση του κ. Πολύδωρα.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα συμφωνείτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα συμπεράσματα κ. Βλάχο είναι πάντα δικά σας. Εγώ τοποθετούμαι.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Για την ανακοίνωση του κ. Πολύδωρα ήθελα να ρωτήσω. Εάν υιοθετείτε το ύφος της και το περιεχόμενό της ανακοίνωσης. Στην ανακοίνωση χαρακτηρίζονται πως είναι συκοφάντες και διαστρεβλωτές οι κ.κ. Αλαβάνος, Στρατούλης, Ευθυμίου, Μπελαβίλας, Αλμπάνης, Απέκης και Μαϊστρος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι τοποθετήθηκε επί του θέματος ο κ. Πολύδωρας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Είναι όμως επί της ουσίας το θέμα, γι` αυτό σας ρωτώ. Κύριε Εκπρόσωπε, κατονομάζονται συγκεκριμένα πρόσωπα του Συνασπισμού με χαρακτηρισμούς. Η κυβέρνηση την υιοθετεί τη συμπεριφορά, αυτή την προσέγγιση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο,τι είχα να πω, σας το είπα. Δεν έχω να πω κάτι άλλο.

ΒΛΑΧΟΣ: Συμφωνείτε με την πρόταση ο Κεμάλ να γιορτάζεται, να αντιμετωπίζεται ως Θεσσαλονικιός, πρόταση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω υπόψη μου καν αυτή την πρόταση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σε άλλο θέμα κ. Εκπρόσωπε. Ο κ. Γκιουλ, σε μια συνέντευξη που έδωσε, είπε ότι θα επισκεφθεί τη χώρα μας, νομίζω μέσα στον Μάρτιο. Ισχύει αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όταν υπάρξει κάτι, θα σας ανακοινωθεί, όπως έκανα άλλωστε και σήμερα με την επικείμενη επίσκεψη του κ. Παπαδόπουλου.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μια στιγμή. Επειδή το ανακοίνωσε ο κ. Γκιουλ, ας μην το μαθαίνουμε από εκείνον.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όταν υπάρχει κάτι από την ελληνική πλευρά -επειδή πολλά γράφονται και πολλά λέγονται από διάφορες πλευρές- η ελληνική κυβέρνηση, να είστε βέβαιος, ότι σας ενημερώνει αξιόπιστα και δεσμευτικά για επισκέψεις είτε ξένων επισήμων στη χώρα μας, είτε Ελλήνων αξιωματούχων σε άλλες χώρες.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Στο ίδιο θέμα, εάν μου επιτρέπετε. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν επισκεφθεί τη Θράκη ή εάν έχει διατυπωθεί τέτοιο αίτημα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μου ζητάτε να σχολιάσω το υποτιθέμενο περιεχόμενο μιας επίσκεψης η οποία δεν έχει οριστεί. Καταλαβαίνετε προφανώς τη μεγάλη αντίφαση την οποία περιέχει αυτή η ερώτησή σας. Σας λέω ότι δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών και μου λέτε εάν θα επισκεφθεί κάποια περιοχή της χώρας, εφόσον γίνει η επίσκεψη. Δύσκολο να απαντήσω.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σε 15 ημέρες εδώ θα είμαστε, κ. Εκπρόσωπε, και θα σας το θυμίσω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όταν είναι να ανακοινωθεί η επίσκεψη, όταν υπάρχει ημερομηνία, να είστε βέβαιος ότι θα σας γνωστοποιηθεί.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Θα ήθελα να κάνω δύο ερωτήσεις. Η μία είναι στο προηγούμενο θέμα, αυτό του κ. Πολύδωρα. Εγώ θέλω να ρωτήσω ειδικά για τον Πρόεδρο του Συνασπισμού κ. Αλαβάνο και τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευθυμίου, εάν υιοθετεί η κυβέρνηση το χαρακτηρισμό «συκοφάντες» και «διαστρεβλωτές».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι δεν έχω να κάνω κανένα άλλο σχόλιο επ` αυτού.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Μετά την αλληλογραφία μεταξύ της Προέδρου της Βουλής και του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Ρέππα από την οποία προκύπτει ότι το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο έχει αποσυρθεί από την αναθεωρητική διαδικασία στην παρούσα Βουλή, αλλά δηλώνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συμμετάσχει και στην επόμενη Βουλή, η κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει αυτή τη διαδικασία; Θεωρεί ότι θα έχει 180 και περισσοτέρους βουλευτές στην επόμενη Βουλή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ τοποθετούμαι εκ μέρους της κυβέρνησης. Δεν πρόκειται να σχολιάσω όσα προέρχονται από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά την ανεύθυνη στάση την οποία τηρεί το ΠΑΣΟΚ στο θέμα της συνταγματικής μεταρρύθμισης και των μεταρρυθμίσεων εν γένει. Είναι εκπεφρασμένη και συγκεκριμένη η πρόθεση της σημερινής κυβέρνησης να προχωρήσει στην ψήφιση των αναθεωρητέων διατάξεων.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Μα, δεν γίνονται πρακτικά, κ. Εκπρόσωπε, να γίνουν...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να μην προκαταλαμβάνω τι θα γίνει στην επόμενη Βουλή, όπως κάνετε ενδεχομένως εσείς.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 9 February 2007 - 14:35:56 UTC