Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-02-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 55236659

Έκδοση 1

Brf0502

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

" Αύριο στις 11.00, θα συνεδριάσει όπως κάθε Τρίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου, η Κυβερνητική Επιτροπή με θέματα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

" Στη χθεσινή συζήτηση της Βουλής, την οποία φαντάζομαι ότι παρακολουθήσατε όλοι, ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να αναφέρει για μια ακόμη φορά τις θέσεις της κυβέρνησης για μια σειρά θεμάτων και το έργο της κυβέρνησης. Ακούσαμε τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε μια οξύτητα, την οποία προσπαθεί ο ίδιος να αναπτύξει ως πολιτική του από εδώ και πέρα. Είναι δικαίωμά του βεβαίως. Από την οξύτητα, μόνο ωφελημένος δεν βγαίνει ο τόπος. Εγώ, θα ήθελα να αναδείξω σήμερα -μιας και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πλειστάκις χθες χρησιμοποίησε τον όρο «σοβαρότητα και υπευθυνότητα»- είναι ένα στοιχείο το οποίο αναδεικνύει τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα του κ. Παπανδρέου:

Eχω, λοιπόν, εδώ, τη συνέντευξη του κ. Παπανδρέου στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», με ημερομηνία 10 Δεκεμβρίου 2006, η οποία έχει ως πρωτοσέλιδο τίτλο «Γιατί θα ψηφίσω το άρθρο 16». Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, εξηγεί, σε μια κατά τα λοιπά ενδιαφέρουσα συνέντευξη -θα σας διαβάσω μόνο ένα απόσπασμα- γιατί θα ψηφίσει το άρθρο 16:

«Τι θα ψηφίσετε για το άρθρο 16», τον ρωτά ο δημοσιογράφος. «Το ΠΑΣΟΚ τι θα ψηφίσει στη Βουλή;»

Απάντηση του κ. Παπανδρέου: «Η θέση μας είναι καθαρή. Είμαστε υπέρ της αλλαγής του άρθρου 16».

«Θα ψηφίσετε υπέρ της Αναθεώρησης του άρθρου 16;»

«Αυτή είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ».

«Μαζί με τη Νέα Δημοκρατία;»

«Δύο γραμμές που πάνε σε διαφορετικές κατευθύνσεις, μπορούν κάποια στιγμή να τέμνονται», λέει ο κ. Παπανδρέου, μεταξύ των πολλών ενδιαφερόντων σε αυτή τη συνέντευξη.

Ο ελληνικός λαός χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα, όντως. Χρειάζεται ηγέτες οι οποίοι αυτά που λένε, τα εννοούν και τα κάνουν πράξη. Και όχι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να κάνουν πίσω, να αλλάζουν άποψη, να οπισθοχωρούν ατάκτως. Αυτό είναι ένα δείγμα σοβαρότητας και υπευθυνότητας του κ. Παπανδρέου, για την οποία, νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν πλέον σαφή εικόνα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Θα προτιμούσατε να είχατε άλλο αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, κ. Ρουσόπουλε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήστε στο ΠΑΣΟΚ.

ΒΛΑΧΟΣ: Για εσάς. Επειδή κατηγορείτε τον κ. Παπανδρέου με αφορμή αυτή τη συνέντευξή του ότι δεν είναι συνεπής με αυτά που λέει, εγώ ρωτώ: Θα προτιμούσατε να είχατε απέναντί σας χθες το βράδυ άλλον Αρχηγό; Σας βολεύει να είναι άλλος Αρχηγός ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες -και πολύ περισσότερο οι νέοι άνθρωποι- θα προτιμούσαν να έχουν πολιτικές ηγεσίες, οι οποίες αυτά τα οποία λένε, τα εννοούν. Όταν ο κ. Παπανδρέου επί σχεδόν 20 χρόνια, μόνος του σχεδόν κάποτε στο ΠΑΣΟΚ, υποστήριζε την Αναθεώρηση του άρθρου 16, όταν ψήφισε -και δεν ξέρω εάν ήταν και άλλος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην τελευταία αναθεώρηση- υπέρ της αλλαγής του άρθρου 16 τώρα που μπορεί να το κάνει πράξη, τώρα δηλαδή που είναι αρχηγός του κόμματός του και μπορεί να κάνει πράξη αυτή την άποψη την οποία επί χρόνια εξέφραζε δημοσίως, οπισθοχωρεί. Κάνει πίσω. Και κάνει πίσω βεβαίως γιατί υπάρχουν εσωκομματικά προβλήματα, τα οποία όμως αφορούν τον ίδιο και το κόμμα του, όχι την ελληνική κοινωνία. Τότε διερωτάται ο Έλληνας πολίτης πως όλα αυτά τα μεγάλα και ωραία λόγια, με οξύτητα -επαναλαμβάνω, όπως τα λέει τελευταία- μπορούν να γίνουν πραγματικότητα στην περίπτωση που ο κ. Παπανδρέου, κάποια στιγμή, κυβερνήσει τον τόπο; Σε κάθε περίπτωση, εκείνο το οποίο νομίζω ότι πρέπει να κάνετε, είναι να ρωτήσετε στο ΠΑΣΟΚ, εάν είναι ικανοποιημένοι από τον αρχηγό τους.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή ήμαστε χθες στη Βουλή, θα έλεγα ότι μας δόθηκε η εντύπωση πως ο κ. Καραμανλής «σήκωσε το γάντι» της οξύτητας που του έριξε ο κ. Παπανδρέου. Η ομιλία του ήταν σε έντονους τόνους και υπήρξε και ο διαπληκτισμός με τον αντίπαλό του. Αυτή είναι η μια παρατήρηση, επειδή και εσείς τοποθετηθήκατε έτσι. Η δεύτερη είναι, θα έλεγα, ότι όπως άκουσα την ομιλία του κ. Παπανδρέου, χωρίς να θέλω να τον υπερασπιστώ, είπε ότι το άρθρο 16 για τα ελληνικά πανεπιστήμια θα το ψηφίσει, εννοώντας στην επόμενη Βουλή και ότι αυτή η στάση του είναι ότι δεν δίνει «λευκή εντολή» στη Νέα Δημοκρατία,, να διαμορφώσει στην επόμενη Βουλή όπως θέλει το άρθρο. Δεν είπε ότι δεν θα ψηφίσει το άρθρο 16.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στην πρώτη σας παρατήρηση, δεν έχω να πω τίποτε. Δημοσιογράφος είστε, έχετε τη δυνατότητα να κάνετε κρίση και ανάλυση, άλλωστε αυτή είναι η δουλειά σας. Στη δεύτερη παρατήρηση, θέλω να πω ότι ένας αρχηγός κόμματος ο οποίος επί σειρά ετών, ως βουλευτής, ως πρώην Υπουργός Παιδείας, ως αρχηγός τώρα πια, ενός κόμματος, έχει πάρει μια συγκεκριμένη θέση δημοσίως για την Ανώτατη Εκπαίδευση, για τα πανεπιστήμια, για το μέλλον της νεολαίας και αυτή τη θέση την αλλάζει με μια μικρή αφορμή την οποία βρήκε -αφορμή περισσότερο για να καλύψει ο ίδιος τα προβλήματά του στο κόμμα του- αντιλαμβανόμαστε όλοι -και εκεί θα επανέλθω στο σχόλιο που ξεκίνησα- περί ποιας σοβαρότητας και υπευθυνότητας ομιλούμε. Αυτό είναι το σχόλιό μου.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επειδή μιλήσατε για σοβαρότητα και υπευθυνότητα, ήθελα να ρωτήσω κατά πόσο προσιδιάζουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά στη θέση του Πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, αποφεύγοντας να προσδιορίσει επακριβώς, λίγοι μήνες υπάρχουν έτσι και αλλιώς, την ημερομηνία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, έχει πει πάρα πολλές φορές ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Είναι κάτι το οποίο έχει διατυπώσει πλειστάκις. Σχεδόν εβδομάδα παρά εβδομάδα, εάν διαβάσουμε τα αντίστοιχα ρεπορτάζ ή δημοσιεύματα, όποτε ρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός, είτε σε ομιλίες είτε σε συνεντεύξεις, είτε σε συναντήσεις που έχει με δημοσιογράφους, στη Βουλή πολλές φορές, το έχει δηλώσει. Το είπε και χθες. Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, όταν βγαίναμε από την αίθουσα της Βουλής, ρωτήθηκα από συναδέλφους σας δημοσιογράφους και επανέλαβα το ίδιο που είπα και σήμερα: Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο Οκτώβριος είναι τέλος τετραετίας κύριε Εκπρόσωπε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το τέλος της τετραετίας, νομίζω ότι δεν έχει πολλές ερμηνείες. Έχει μια ερμηνεία.

ΒΛΑΧΟΣ: Μπορείτε να την επαναλάβετε κύριε Εκπρόσωπε; Να την ακούσουμε από το στόμα σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια, τουτέστιν 4Χ12 μήνες κλπ, νομίζω ότι είναι απλά μαθηματικά.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Υπάρχει θέμα ανασχηματισμού, κύριε Υπουργέ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΒΛΑΧΟΣ: Χθες στους δημοσιογράφους, ένα κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μας έλεγε ότι η λογική της Νέας Δημοκρατίας θέλει αρχηγό του ΠΑΣΟΚ τον Γιώργο Παπανδρέου, το πολιτικό συναίσθημα της Νέας Δημοκρατίας θέλει αρχηγό τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ένα σχόλιο. Σας εκφράζει αυτή η άποψη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι έχει υπάρξει τέτοια δήλωση. Σε κάθε περίπτωση, σας είπα ότι αρμόδιος να μιλήσει για τα του ΠΑΣΟΚ είναι το ΠΑΣΟΚ. Εννοώ για τον ποιόν θέλει αρχηγό του. Δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν αφορά εσάς, ποιος είναι Αρχηγός απέναντί σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αποφασίζουμε εμείς. Ευτυχώς, στις Δημοκρατίες, το κάθε κόμμα αποφασίζει μόνο του.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εσείς επισημάνατε μια αλλαγή στάσης του κ. Παπανδρέου. Για πολιτικούς λόγους, καλά κάνετε. Πολιτική είναι αυτή. Επί της ουσίας, όμως, τι σας ενοχλεί; Στην επόμενη Βουλή θα καθίσετε και εσείς και το ΠΑΣΟΚ και θα διαμορφώσετε από κοινού το άρθρο 16 και η διάταξη θα ψηφιστεί. Συνεπώς, πού είναι η μεγάλη ζημιά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι θέμα ενόχλησης. Στην πολιτική δεν υπάρχει ενόχληση. Και αλίμονο εάν κάποιος ενοχλείται προσωπικά, τότε δεν ασκεί πολιτική. Εκείνο όμως που οφείλω να κάνω από τη θέση που βρίσκομαι -και οφείλω να το αναδείξω σε κάθε καλόπιστο Έλληνα πολίτη- είναι η ανακολουθία λόγων και έργων. Όταν πριν από ακριβώς τρία χρόνια -γιατί θυμάστε ότι η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2004, άρα έχουν συμπληρωθεί ήδη τρία χρόνια από τότε- ο κ. Παπανδρέου ανέλαβε την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, βγήκε με γλυκείς λόγους προς τους Έλληνες πολίτες, ηδείς, μίλησε με μία διαφορετική πολιτική φιλοσοφία, υποσχέθηκε ένα νέο ήθος, ένα νέο πολιτικό λόγο, υποσχέθηκε πολλά πράγματα, τα οποία στην πορεία όμως τα εγκατέλειψε. Όπως πολύ σωστά είπε χθες ο Πρωθυπουργός, δεν κατάφερε τελικά να αλλάξει ο κ. Παπανδρέου το κόμμα του. Το κόμμα του άλλαξε τον κ. Παπανδρέου. Αυτή η διαπίστωση οφείλει να γίνεται από μια πολιτική δύναμη, από το οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα. Διότι κάθε πολιτικό κόμμα -το ίδιο κάνει και το ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενο προς την κυβέρνηση, προς τη Νέα Δημοκρατία- οφείλει να αναδεικνύει τα λεχθέντα και πραχθέντα ή μη πραχθέντα από τον αντίπαλό του.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός είπε χθες στην ομιλία του ότι έχει ορισμένες εισηγήσεις, από υπουργούς και συνεργάτες του, για πρόωρες εκλογές και ότι σε αυτό συμπίπτουν ορισμένοι υπουργοί με τον κ. Παπανδρέου. Το σκεπτικό αυτών των εισηγήσεων ήταν να αποδεχθεί την πρόκληση του κ. Παπανδρέου ή ότι ένας αιφνιδιασμός έχει καλύτερα πολιτικά αποτελέσματα για την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ξεκάθαρο αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός. Δεν θα τον ερμηνεύσω εγώ.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Κατηγορήσατε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για υποδαύλιση της πόλωσης, αλλά γιατί δεν υποδαυλίζετε εξίσου και εσείς την πόλωση όταν το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του Πρωθυπουργού αφιερώθηκε στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ και γιατί δεν επιβλήθηκε ή όχι στο ΠΑΣΟΚ και δεν είπε τίποτα σχεδόν για τα άλυτα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι δεν παρακολουθήσατε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το παρακολούθησα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς, παρακολουθήσατε ένα μικρό μέρος της ομιλίας, όταν ο κ. Παπανδρέου, φωνασκών, σηκώθηκε να απαντήσει στον Πρωθυπουργό και ο Πρωθυπουργός του απάντησε.

ΒΛΑΧΟΣ: Σας ικανοποίησε η κόντρα Αλέκας Παπαρήγα-Γιώργου Παπανδρέου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είμαι εδώ για να εκφράζω ικανοποίηση ή δυσαρέσκεια και ειδικά για ένα θέμα το οποίο αφορά το διάλογο στη Βουλή. Ο διάλογος στη Βουλή είναι προνόμιο της Δημοκρατίας. Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Δηλαδή, ό,τι και αν συμβεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μην αρχίζουμε να κάνουμε διάφορες υποθέσεις, εικασίες. Η δήλωσή μου είναι ξεκάθαρη και έχει επαναληφθεί, πάρα πολλές φορές, σε αυτή την αίθουσα. Όποτε με ρωτάτε, την ίδια θα επαναλαμβάνω, συνεπώς δεν χρειάζεται να πω τίποτε περισσότερο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή στα πανεπιστήμια και στην Παιδεία γενικότερα, δεν είναι αιτία για εκλογές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο λαός εκλέγει κυβέρνηση για να κυβερνά. Η κυβέρνηση, λοιπόν, έχει λάβει τις αποφάσεις της. Έχει μιλήσει, πάρα πολλές φορές, για το θέμα της Παιδείας. Ο διάλογος είναι ακόμα ανοικτός. Γνωρίζετε πολύ καλά τις θέσεις όλων των πλευρών. Δεν νομίζω ότι μπορώ ή πρέπει να πω τίποτε περισσότερο, συνδυάζοντας το ένα θέμα με το άλλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για το θέμα του ανασχηματισμού που ρωτηθήκατε, για σήμερα είπατε ότι δεν βλέπετε ανασχηματισμό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το «για σήμερα» το λέτε εσείς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Θεωρείτε ότι ένα πρόσωπο του οποίου η ψυχική υγεία περίπου πάσχει, εν πάση περιπτώσει είναι σοβαρά κλονισμένη, με ιατρικό πιστοποιητικό, είναι δυνατόν να μετέχει του Υπουργικού Συμβουλίου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν αντιλαμβάνομαι την ερώτησή σας, νομίζω ότι έχει ξαναγίνει με τον ίδιο τρόπο ή λίγο πιο άκομψα πρέπει να πω. Εσείς το λέτε πιο κομψά, σήμερα. Έχω απαντήσει.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εννοείτε για τον κ. Μιχαλολιάκο;

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι χθες το ΚΚΕ για πρώτη φορά δεν καταψήφισε την κυβέρνηση; Πώς βλέπετε τις σχέσεις των δύο κομμάτων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μόλις πριν από λίγο είπα ότι δεν πρόκειται να σχολιάσω τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, τις αποφάσεις του κάθε κόμματος. Δεν θα σχολιάσω γιατί ψηφίζει ο άλφα ή ο βήτα έτσι. Αναδεικνύω -και αυτό ήθελα να σας πω σήμερα- την ανακολουθία που υπάρχει μεταξύ λόγων και έργων στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΒΛΑΧΟΣ: Προφανώς, θα έχετε ενημερωθεί για τις δηλώσεις που έγιναν χθες στον Πειραιά από τον κ. Μελά, τον κ. Μιχαλολιάκο και τον κ. Μαντούβαλο. Η κυβέρνηση προβληματίζεται γι` αυτό το επίπεδο εσωκομματικού διαλόγου σε μια μεγάλη πόλη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας είναι σωστό. Προφανώς έχω ενημερωθεί. Απάντηση: Δεν σχολιάζω.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Είχατε ερωτηθεί για τα μαχαιροπήρουνα και τα άλλα ευτράπελα που περιήχοντο στην επιστολή που είχε λάβει ο κ. Αγγέλου. Για την ψυχική κατάσταση του κ. Μιχαλολιάκου δεν είχατε ρωτηθεί. Και επιπλέον, είναι άλλο πράγμα να μην θέλετε να απαντήσετε και άλλο να λέτε ότι έχετε απαντήσει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αδικείτε τον κ. Γκουτζάνη, ο οποίος έχει κάνει την ερώτηση αυτή πριν από πολύ καιρό. Έχω δίκιο κ. Γκουτζάνη;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όχι, όχι κ. Εκπρόσωπε. Ναι. Πάνε από τότε δύο μήνες περίπου. Είναι λογικό η συνάδελφος να μην το θυμάται.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ όμως θυμάμαι καλύτερα.

ΜΑΝΗ: Ο κ. Μιχαλολιάκος δεν απάντησε στο χθεσινό δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» ότι απείλησε εκδότη «θα σε σβήσω από το χάρτη» εάν δημοσίευε την είδηση της σύλληψης του αδελφού του με εκρηκτικά. Δεν διέψευσε επί της ουσίας ούτε τις προηγούμενες κατηγορίες, το τροχαίο, τον ψευδομάρτυρα, το περιεχόμενο της επιστολής. Περιορίζεται να λέει ότι με πολεμά η γνωστή ομάδα του ΠΑΣΟΚ κ.τ.λ. Για την ουσία των κατηγοριών δεν απαντά. Η κυβέρνηση δεν του ζητά να απαντήσει για την ουσία των κατηγοριών που έχει ακούσει σε μια εβδομάδα μέσα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει δώσει ήδη κάποιες απαντήσεις. Είμαι βέβαιος ότι, εάν χρειαστεί, θα δώσει και άλλες.

ΜΑΝΗ: Όχι. Είπε ότι θα κάνει μηνύσεις σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά δεν απάντησε επί της ουσίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι είναι ήδη μια σημαντική απάντηση αυτή που λέτε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Για το θέμα του κ. Μιχαλολιάκου. Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε στα «ΝΕΑ» η επιστολή του πρώην στρατιωτικού ακολούθου στη Βουλγαρία με τα πεπραγμένα του εκεί. Χθες δημοσιεύθηκαν στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», τα υπόλοιπα από αυτά που είχε η επιστολή που είχε κάποιες κρίσεις για τον κ. Καραμανλή, για τον κ. Κακλαμάνη για το τι θα έκανε και ο ίδιος σε κάποιες που τις θεώρησε Βουλγάρες αν ήταν την εποχή του Ζίβκωφ. Τα έχει αυτά υπόψη της η κυβέρνηση; Όλα αυτά μήπως οφείλονται τελικά στην «ψυχική διαταραχή» του κ. Μιχαλολιάκου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα παρακαλέσω πολύ να δεχθείτε την απάντησή μου «κανένα σχόλιο» και να μη δημιουργείτε προβλήματα με το άλλο φύλο, καταρχάς, και κατά δεύτερον, με γειτονικές χώρες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μετά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, η κυβέρνηση πιστεύει ότι έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος για την Παιδεία και αυτό κατά πόσο επηρεάζει την ημερομηνία κατάθεσης του νόμου-πλαισίου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο. Πριν από 15 μέρες όταν ρωτήθηκα, είχα πει ότι έχει γίνει ήδη ένας διάλογος επί μακρό χρονικό διάστημα, ο οποίος πλησιάζει στο τέλος του. Η κυβέρνηση στο τέλος αυτού του διαλόγου θα φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή. Και είχα πει τότε ότι όταν είμαι σε θέση να σας ανακοινώσω την ημερομηνία, θα το κάνω. Δεν είμαι όμως ακόμα σε θέση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εννοώ μετά και τη στάση του ΠΑΣΟΚ γι΄ αυτό το θέμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατάλαβα το ερώτημά σας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σε άλλο θέμα κ. Εκπρόσωπε την περασμένη εβδομάδα ένα τουρκικό πλοίο υποκλοπών ήταν κοντά στην Κύπρο, σε διεθνή, βέβαια, ύδατα, αλλά κοντά στην Κύπρο, όταν υπήρχαν αυτές οι αντιθέσεις περί της εξόρυξης των πετρελαίων. Και τις ίδιες μέρες, τρία τουρκικά πολεμικά ήταν στην περιοχή γύρω από τη Ρόδο -όπως λένε κάποιες εκτιμήσεις- για να κόψουν τις διόδους προς την Κύπρο. Τα έχει υπόψη της η ελληνική κυβέρνηση; Την ανησυχεί αυτή η κατάσταση μιας και όλο αυτό το θέμα έχει εξέλιξη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες του θέματος που αναφέρετε, οι οποίες ωστόσο, είναι σημαντικές, εάν ισχύουν. Γνωρίζετε ότι υπάρχει συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση, όπως σε κάθε θέμα. Εκείνο που θέλω να σημειώσω, για μια ακόμη φορά, είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως ανεξάρτητο κράτος έχει ασκήσει την κυριαρχία της, προχωρώντας σε μια σειρά διακρατικών συμφωνιών. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτή ισχύει και οφείλουν όλοι να τη σεβαστούν.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Στα Ίμια, τις ημέρες που ήταν ο Υπουργός Άμυνας στην Τουρκία, υπήρξε μια σύσταση στους ψαράδες της Καλύμνου να αποφεύγουν την περιοχή των Ιμίων. Λέγεται, μάλιστα, ότι τους δόθηκε από το Λιμενικό κάποιος σχετικός χάρτης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε τον Ιανουάριο;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όχι, εννοώ την περασμένη ή την προσπερασμένη εβδομάδα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο δικός μας Υπουργός Εθνικής Άμυνας;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ναι στην Κωνσταντινούπολη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, νομίζω ότι ήταν στις αρχές Ιανουαρίου. Όχι, δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο.

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Υπάρχει οποιαδήποτε σκέψη ή σκέπτεται η κυβέρνηση μέσω των εταιριών που ασχολούνται με τα πετρελαιοειδή να υπάρξει κάποιου είδους συνεργασία στο σχέδιο της Κύπρου για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου στην περιοχή εκείνη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως σας είπα, έχει προχωρήσει σε διακρατικές συμφωνίες. Δεν υπάρχει κάτι που να αφορά την Ελλάδα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επιδοκιμάζοντας η κυβέρνηση την ανεξαρτησία του Κοσόβου, μέσω του σχεδίου Αχτισάρι, έχει συνυπολογίσει τις συνέπειες που μπορεί να έχει η εγκατάλειψη της θέσης για μία αλλαγή των συνόρων στο Κυπριακό και στη Θράκη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση, όπως ξέρετε, έχει διαδραματίσει ένα σοβαρό ρόλο στην υπόθεση των Βαλκανίων. Η προσπάθειά μας είναι να μη δημιουργηθούν νέες εστίες. Η προσπάθεια αυτή έχει προχωρήσει με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς. Γνωρίζετε, για παράδειγμα, την ιδιαίτερη συμβολή της χώρας μας στην ένταξη της Σερβίας στην υπόθεση της συνεργασίας για την ειρήνη. Γνωρίζετε τις πολύ σοβαρές προσπάθειες που έχουν γίνει στη διαδικασία ένταξης Βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα ήθελα να μείνω στις δηλώσεις που έχει κάνει η Υπουργός Εξωτερικών για το συγκεκριμένο θέμα που με ρωτάτε και να μην πω τίποτα περισσότερο.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Επίκειται επίσκεψη του Κυπρίου Προέδρου στην Αθήνα για συνάντηση με τον κ. Καραμανλή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω να υπάρχει κάτι προγραμματισμένο, αλλά θα ενημερωθώ και μπορώ να σας πω.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα μου επιτρέψετε μια πολιτική ερώτηση; Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση ήθελε συναίνεση για το Σύνταγμα και ενοχλείται που η αξιωματική αντιπολίτευση δεν της δίνει αυτή τη συναίνεση και αποχωρεί συνολικά από την ψηφοφορία. Ωστόσο, η συναίνεση είναι λίγο ευρύτερη. Και τα τελευταία τρία χρόνια παρακολουθούμε ότι η κυβέρνηση κάνει επιθέσεις στο ΠΑΣΟΚ. Το ενοχοποιεί για το παρελθόν, το απαξιώνει, εκφράσεις όπως «οι απολογούμενοι δεν μπορούν τώρα να γίνουν τιμητές» , «εκείνοι οι οποίοι ευθύνονται για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου», μέχρι και κάποιοι υφυπουργοί οι οποίοι τους κατηγορούν για «λαμόγια». Όταν ενοχοποιείτε και απαξιώνετε ένα κόμμα συνέχεια επί τρία χρόνια, πώς μπορείτε μετά να ζητάτε συναίνεση σε μια τέτοια διαδικασία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια ερώτηση, που εάν φύγετε από εδώ και πάτε στο briefing του κ. Ευθυμίου, νομίζω ότι μπορείτε να την υποβάλλετε, για την φρασεολογία που χρησιμοποιεί το ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κυβέρνηση και η οποία ολοένα και οξύνεται. Και είναι μια φρασεολογία που καλό είναι να την θυμάστε εσείς και όλοι οι υπόλοιποι, να την θυμόμαστε εν πάση περιπτώσει, γιατί είναι αρκετά οξεία φρασεολογία σε επίπεδο δε του ιδίου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Θέλω όμως να σας πω, ότι η συναίνεση δεν είναι ένα «πουκάμισο αδειανό». Η συναίνεση είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για τον τόπο, για τον Έλληνα πολίτη. Πιστεύετε ότι υπάρχει Έλληνας πολίτης ο οποίος να μην ήθελε τη συναίνεση σε επίπεδο, τουλάχιστον, των δυο μεγάλων κομμάτων, για θέματα Παιδείας; Εν πάση περιπτώσει, ακόμα και αν υπάρχουν κάποιοι τέτοιοι Έλληνες πολίτες, πιστεύω ότι αποτελούν μια πολύ μικρή μειοψηφία. Εκτιμώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών λέει εδώ και χρόνια «επιτέλους βρείτε τα». Και καλεί τα δυο μεγάλα κόμματα «επιτέλους βρείτε τα, τουλάχιστον στην Παιδεία, εάν δεν μπορείτε να τα βρείτε πουθενά αλλού». Και εκεί που είχαμε φτάσει σε έναν πολύ καλό δρόμο, σε ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα που αφορά το μέλλον της Παιδείας, το μέλλον των νέων, ο κ. Παπανδρέου για τους δικούς του λόγους αποφασίζει να οπισθοχωρήσει. Αυτό, είμαι βέβαιος ότι το κρίνει ο Έλληνας πολίτης, το κρίνει ο ελληνικός λαός, το κρίνει ο νεολαίος και η νεολαία και δεν είναι υπέρ του κ. Παπανδρέου. Σίγουρα δεν είναι υπέρ του τόπου πάντως.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Εάν κατάλαβα καλά, όταν ρωτηθήκατε για τον ανασχηματισμό, εάν θα γίνει αύριο ή μεθαύριο, είπατε όχι. Θέλω να ρωτήσω το εξής...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να ρωτήσετε για την άλλη εβδομάδα εσείς.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: ... του Αγίου Βαλεντίνου, κλείνει ένας χρόνος από τον προηγούμενο ανασχηματισμό. Μήπως μετά ανοίγει και ο δρόμος για τον

επόμενο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει η προηγούμενη απάντηση που έδωσα και στην κ. Μάνη και σε άλλους συναδέλφους σας.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Και για μετά του Αγίου Βαλεντίνου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ακούγεται...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νόμιζα ότι μόνο εσείς με ρωτάτε γι΄ αυτά.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Οι απουσίες της κ. Καλατζάκου και του κ. Σπηλιωτόπουλου από τη χθεσινή ψηφοφορία είναι δικαιολογημένες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν απολύτως δικαιολογημένες.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 5 February 2007 - 13:54:14 UTC