Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-01-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 53407769

Έκδοση 1

brf2301

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

" Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, όπως γνωρίζετε, αναχωρεί σε λίγο για το Στρασβούργο, την έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σήμερα, Τρίτη 23 Ιανουαρίου, στις 20.00, ο Πρωθυπουργός θα παρακαθήσει σε δείπνο με τη συμμετοχή των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων βουλευτών που είναι μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

" Αύριο, Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, ο Πρωθυπουργός, στις 11.00, έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Rene Van Der Linden. Στις 12.00, ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ακολούθως, στις 13.00, ο Πρωθυπουργός θα παρακαθήσει σε γεύμα που παρατίθεται από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Rene Van Der Linden. Στις 14.30, έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Terry Davis και στις 15.00 συνάντηση με τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Thomas Hammarberg. Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει επιστρέφοντας στην Αθήνα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο κ. Βουλγαράκης έστειλε εξώδικο στον Οίκο Κρίστις. Θα στείλει εξώδικο και σε αυτούς που επέτρεψαν τα κοντέινερ να βγουν από την Ελλάδα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μένω στη δήλωση την οποία έχει κάνει ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Βουλγαράκης, πριν από μιάμιση-δύο ώρες σε συνέχεια του εξώδικου για το οποίο έχετε ενημερωθεί από χθες. Η δήλωση του Υπουργού περιέχει όλα τα στοιχεία που φωτίζουν την υπόθεση και εξηγούν απολύτως πειστικά τη στάση του Υπουργού και βεβαίως της ελληνικής κυβέρνησης.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Στο εξώδικο που έστειλε ο Υπουργός Πολιτισμού αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τα δημοπρατούμενα αγαθά αποτελούν μέρος της ιστορίας του νεότερου ελληνικού κράτους και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, με αποτέλεσμα να εγείρεται θέμα παράνομης εξαγωγής πολιτιστικών αγαθών από την ελληνική επικράτεια. Θέλω να ρωτήσω την κυβέρνηση, από πότε χρονολογείται αυτό το θέμα και από πότε εγείρεται θέμα παράνομης εξαγωγής των αγαθών αυτών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διαβάστε προσεκτικά και τη δήλωση που έκανε σήμερα -πριν από δύο ώρες όπως σας είπα- ο Υπουργός κ. Βουλγαράκης, ο οποίος επισημαίνει ότι στη λίστα αντικειμένων της περιόδου εκείνης που είναι μεγάλη και λεπτομερής, δεν έχει δημοσιοποιηθεί η ακριβής προέλευσή τους και ο τρόπος με τον οποίο περιήλθαν στον Οίκο Κρίστις προς δημοπράτηση. Αυτά τα θέματα είναι προς διευκρίνιση και γι` αυτό ακριβώς η ελληνική κυβέρνηση δια του Υπουργού Πολιτισμού ζητεί τη μη διεξαγωγή της δημοπρασίας.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Θα στραφεί η κυβέρνηση, το ελληνικό Δημόσιο δηλαδή, κατά του Κωνσταντίνου για αδικαιολόγητο πλουτισμό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση ζητεί τη διευκρίνιση ορισμένων στοιχείων. Αυτό γίνεται σαφές από τη δήλωση του Υπουργού.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εάν είναι παράνομη η εξαγωγή, υπάρχει ένα θέμα ευθυνών, ποινικών κατ` αρχήν και μετά πολιτικών γι` αυτούς που επέτρεψαν την εξαγωγή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε υποθετικές ερωτήσεις δεν πρόκειται να απαντήσω. Η ελληνική κυβέρνηση ζητεί, όπως σας είπα, τη διευκρίνιση συγκεκριμένων στοιχείων. Ας περιμένουμε, λοιπόν, τη διευκρίνιση αυτών των στοιχείων.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Προηγουμένως, η ερώτηση που αφορούσε το θέμα της παράνομης εξαγωγής, αφορούσε και το πότε διαπιστώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση παράνομη εξαγωγή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ, διαβάστε τη δήλωση του κ. Βουλγαράκη. Είναι σαφές αυτό το οποίο λέει. Προφανώς, δεν την έχετε υπόψη σας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ομολογώ ότι δεν την έχω υπόψη μου. Αλλά...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ, λοιπόν, να έχετε υπόψη σας τη δήλωση, πριν μου κάνετε ερωτήσεις επ` αυτής.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Συγνώμη, εσείς δεν μπορείτε να μας πείτε πότε διαπιστώθηκε παράνομη πράξη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είμαι σαφής σε αυτό που είπα. Επαναλαμβάνω τη δήλωση του κ. Βουλγαράκη: «Από τη λίστα αντικειμένων της περιόδου εκείνης, η οποία είναι μεγάλη και λεπτομερής, δεν έχει δημοσιοποιηθεί η ακριβής προέλευσή τους και ο τρόπος με τον οποίο περιήλθαν στον Οίκο Κρίστις προς δημοπράτηση». Μη μου αποδίδετε λόγια τα οποία εγώ δεν χρησιμοποίησα, σε καμία περίπτωση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επανέρχομαι, με αφορμή τη χθεσινή δήλωση του υπεύθυνου Πολιτισμού εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ κ. Χυτήρη, ο οποίος λέει ότι στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ είχε καταγγείλει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, της οποίας μέλος ήταν και ο σημερινός Υπουργός Πολιτισμού, τα έβγαλε από τη χώρα παράνομα, χωρίς να έχουν καταγραφεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και τις άλλες αρμόδιες Αρχές. Σε αυτή την καταγγελία του κ. Χυτήρη, ποια είναι η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευση των συγκεκριμένων αντικειμένων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να σας ρωτήσω: Εκτός από αυτά που του επέτρεψαν τότε του Κωνσταντίνου να πάρει από την Ελλάδα, είχε πάρει και άλλα κρυφά και είναι μέσα στη λίστα αυτή την οποία βγάζει ο Οίκος Κρίστις τώρα; Έχετε κάποιες τέτοιες πληροφορίες και ζητάτε...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, δεν έγινε αντιληπτό αυτό το οποίο είπα και θα το επαναλάβω για τρίτη φορά: «Από τη λίστα των αντικειμένων, τα οποία προσφέρονται προς δημοπράτηση από το συγκεκριμένο εμπορικό Οίκο, δεν γίνεται σαφής η προέλευση των αντικειμένων». Ζητείται, λοιπόν, από την ελληνική κυβέρνηση, δια του Υπουργού Πολιτισμού, με το αίτημα για ματαίωση αυτής της δημοπράτησης, του πλειστηριασμού, η δυνατότητα να γίνει ο έλεγχος, να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος ώστε να διαπιστωθεί η προέλευση αυτών των αντικειμένων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς δεν έχετε διαπιστώσει κάποια από αυτά τα αντικείμενα τα οποία βγάζει ο Οίκος αυτός στον πλειστηριασμό ότι δεν είναι στη λίστα του Υπουργείου Πολιτισμού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όταν υπάρξουν τα αποτελέσματα, θα τα πληροφορηθείτε. Σημασία έχει να μη γίνει ο πλειστηριασμός, ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος, προκειμένου να διευκρινιστούν όλα αυτά τα στοιχεία.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Η κυβέρνηση θεωρεί πιο σημαντική μια εκδήλωση του τομέα γυναικών της Νέας Δημοκρατίας από μια συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο κοινοβουλευτικών αρχηγών, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, θύμα των οποίων έχει παραδεχθεί ότι έχει πέσει και ο κ. Καραμανλής; Γιατί απαξιεί να πάει στη Βουλή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι σε όλους γνωστό ότι ο Πρωθυπουργός έχει παραστεί σε πολλές συζητήσεις στη Βουλή. Για το συγκεκριμένο θέμα, άλλωστε, έχει τοποθετηθεί και ο ίδιος, επανειλημμένως, στη Βουλή. Η θέση της κυβέρνησης είναι κρυστάλλινη, είναι διαυγής και δεν επιδέχεται καμιά απολύτως αμφισβήτηση. Η Βουλή, άλλωστε, έκρινε και απεφάσισε χθες για το συγκεκριμένο θέμα, με μεγάλη πλειοψηφία.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Στο προηγούμενο θέμα, αυτό που είπατε ότι είναι αγνώστου προελεύσεως...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν είπα τέτοιο πράγμα. Είπα ότι ζητείται η ματαίωση του πλειστηριασμού, προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ακριβώς. Άρα, είναι άγνωστη η προέλευση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό είναι δικό σας συμπέρασμα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Είναι γνωστή η προέλευση τότε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι απαραίτητο να διεξαχθεί έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εάν δεν είναι διαπιστωμένη η προέλευση -αυτό είναι σωστό σαν έκφραση- το καταλαβαίνουμε. Το ότι όμως χρησιμοποιείται και η φράση παράνομη εξαγωγή, είναι κρίση. Είναι σαν να έχει εξαχθεί το συμπέρασμα από την ανακοίνωση που διάβασε προηγουμένως ο συνάδελφος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Από ποια ανακοίνωση;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Του Υπουργού Πολιτισμού. Στη χθεσινή ανακοίνωση κάνει λόγο για προϊόντα παράνομης εξαγωγής.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας δώσω, εάν επιθυμείτε -μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης- και την εξώδικη διαμαρτυρία, δήλωση, πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης προς τον Oίκο Κρίστις και τη σημερινή δήλωση που έγινε προ ολίγου, για να διαπιστώσετε τι ακριβώς λένε τα δύο αυτά κείμενα. Έτσι θα έχετε πλήρη εικόνα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εκείνο που ήθελα να ρωτήσω, επειδή είπατε ότι ο Πρωθυπουργός έχει παραστεί πάρα πολλές φορές στη Βουλή, εμείς θυμόμαστε ότι έχει παραστεί σε συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, σε θέματα εκτός ημερησίας διατάξεως και στους προϋπολογισμούς, αλλά δεν θυμόμαστε να είναι και πολύ συχνή η παρουσία του εκτός από αυτό το επίπεδο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ψάξτε λίγο στη μνήμη σας, θα βρείτε ασφαλώς πολλές παρουσίες του Πρωθυπουργού στη Βουλή.

ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης, εάν αγνοηθεί το εξώδικο τι έχει αποφασιστεί να γίνει. Θα στραφεί η ελληνική κυβέρνηση δικαστικά εναντίον του οίκου Κρίστις, εναντίον του Γλύξμπουργκ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι σαφές αυτό που λέει στο κείμενό του ο Υπουργός στον οποίο και σας παραπέμπω.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή έχω το εξώδικο του κ. Βουλγαράκη το οποίο κάνει μια διαπίστωση και τη διαβάζω mot a mot: Επειδή από τον κατάλογο της δημοπρασίας και την έρευνα που διεξάγεται προκύπτει ότι τα δημοπρατούμενα αγαθά αποτελούν μέρος της ιστορίας του νεότερου ελληνικού κράτους, με αποτέλεσμα να γίνεται θέμα παράνομης εξαγωγής πολιτιστικών αγαθών... Εγώ αναρωτιέμαι: Είναι γνωστό στην κυβέρνηση ο πλήρης κατάλογος της δημοπρασίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κατάλογος της δημοπρασίας -για να σας ενημερώσω πώς γίνονται αυτά τα πράγματα- δημοσιοποιείται εκ των προτέρων. Εκείνο το οποίο ενδιαφέρει την ελληνική Πολιτεία αυτή τη στιγμή, είναι η προέλευση των προς δημοπράτηση αντικειμένων. Αυτό είναι προς διαπίστωση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Άρα, όταν ο συνάδελφος είπε ότι προφανώς είναι αγνώστου προελεύσεως, αυτό εννοείτε εσείς στην ουσία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο το οποίο ενδιαφέρει την ελληνική κυβέρνηση -θα το πω για πολλοστή φορά- είναι να διαπιστωθεί η προέλευση κάθε αντικειμένου ξεχωριστά.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να διαπιστωθεί η προέλευσή τους. Θα διαπιστωθεί υποθέτουμε. Εάν διαπιστωθεί η προέλευσή τους έχει την πρόθεση η κυβέρνηση να ζητήσει την επιστροφή τους, δεδομένου του όπως λέει και ο κ. Βουλγαράκης στο εξώδικό του, αυτά αποτελούν μέρος της ιστορίας του νεότερου ελληνικού κράτους. Αυτά που εκτίθενται αυτή τη στιγμή στον οίκο Κρίστις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ας διαπιστωθεί, πέρα από κάθε αμφισβήτηση, η προέλευσή τους και μετά θα ενημερωθείτε από τον Υπουργό για τα περαιτέρω βήματα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Το ενδεχόμενο να μετάσχει στη δημοπρασία και να αγοράσει κάποια από αυτά τα αντικείμενα που αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς το εξετάζει η κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θέτει τέτοιο θέμα ο Υπουργός Πολιτισμού.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Τι θα κάνετε τώρα, μετά την κρίση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου που θεωρεί πως είναι παράνομο το πλαφόν στο εφάπαξ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, η κυβέρνηση σέβεται πάντοτε τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Πρακτικά όμως επειδή θα εγερθούν πολλές προσφυγές...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει η απάντηση που σας έδωσα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επιβεβαιώνετε την πληροφορία ότι η Υπουργός Παιδείας θα καταθέσει τη ρύθμιση για το άσυλο, θα την παρουσιάσει μάλλον, στη Σύνοδο Πρυτάνεων στις 2 Φεβρουαρίου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επιβεβαιώνω αυτό που σας είπα χθες, ότι η κυβέρνηση όταν είναι έτοιμη να κοινοποιήσει τις λεπτομέρειες για τα συγκεκριμένα θέματα, θα το πράξει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δηλαδή, δεν μιλάτε πλέον για συγκεκριμένη ημερομηνία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αναφέρθηκα ποτέ σε συγκεκριμένη ημερομηνία.

ΜΑΝΗ: Για ποιο λόγο η κυβέρνηση θέλει να δημοσιοποιήσει νωρίτερα την πρόταση για το άσυλο για ζύμωση, για συζήτηση και να αφήσει την κατάθεση του νομοσχεδίου για αργότερα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση θα γνωστοποιήσει τις λεπτομέρειες των θεμάτων αυτών, όταν είναι έτοιμη. Διαβάστε προσεκτικά τι είπα χθες.

ΜΑΝΗ: Χθες, δεν είπατε; Το διάβασα, δεν το έχω μπροστά μου για να το πω τώρα κατά λέξη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα εγώ αυτό το πράγμα. Είπα: «Όταν είναι έτοιμη η κυβέρνηση». Παρέπεμψα στη δήλωση που είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα ο κ. Ρουσόπουλος.

ΜΑΝΗ: Δεν είπατε ότι σύντομα θα είναι γνωστή η πρόταση για το άσυλο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Είπα ότι δεν θα παρέλθει μακρό διάστημα. Δεν έχει αλλάξει τίποτε.

ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και θα προηγηθεί είπατε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα ότι ενδεχομένως να προηγηθεί, αλλά αυτό ήταν προσωπικά δική μου εκτίμηση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Με αφορμή τις χθεσινές τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού για το θέμα της Παιδείας, περιμένει στα σοβαρά η κυβέρνηση από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Παπανδρέου να συναινέσει και να συμφωνήσει με τις αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση για την αλλαγή τοπίου στα πανεπιστήμια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει από όλους τους Έλληνες, οι οποίοι έχουν μια θέση ευθύνης, να συναινέσουν σε εκείνες τις κινήσεις οι οποίες είναι απαραίτητες, προκειμένου τα εκπαιδευτικά μας Ιδρύματα να λειτουργήσουν με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αν δεν συναινέσουν θα πάμε σε εκλογές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καταλήγετε στο ίδιο θέμα το οποίο γίνεται εξόχως βαρετό.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι πάντως για μας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το ερώτημα είναι εξόχως βαρετό, διότι έχω απαντήσει επανειλημμένως σε αυτή την αίθουσα για το συγκεκριμένο θέμα με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Γιατί πιστεύετε ότι ο Πρωθυπουργός δεν πείθει όταν λέει ότι όλες οι πρωτοβουλίες για αλλαγές που γίνονται στα πανεπιστήμια είναι υπέρ της αναβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου; Μήπως γιατί την ίδια στιγμή αυτές οι πρωτοβουλίες οδηγούν στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και ταυτόχρονα συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση των δημοσίων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει τίποτα που να αποδεικνύει όσα ισχυρίζεστε. Το αντίθετο: Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να αναβαθμιστούν και να λειτουργήσουν πολύ καλύτερα τα δημόσια πανεπιστήμια, προς όφελος και των νέων που σπουδάζουν εκεί και της κοινωνίας συνολικά. Στόχος της σημερινής κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης με τη βελτίωση των όρων βάσει των οποίων λειτουργούν σήμερα τα δημόσια πανεπιστήμια.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με καθηλωμένες τις δαπάνες ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουμε μιλήσει πάρα πολλές φορές γι΄ αυτό. Η θέση μας είναι σαφής.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων έρχεται μέσα από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, για τα μη δημόσια, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια  γιατί προφανώς αυτά εννοείτε ...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εσείς τι εννοείτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν χρησιμοποιώ τον όρο που εσείς μόλις χρησιμοποιείτε. Και θα σας παρακαλούσα να ανατρέξετε για να δείτε και ποιες είναι οι διαφορές που υπάρχουν στην ορολογία. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο αφορά το μέλλον, αφορά τη συνταγματική μεταρρύθμιση, είναι ένα θέμα το οποίο συζητείται στη Βουλή των Ελλήνων μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια, στα πλαίσια της συνταγματικής μεταρρύθμισης. Και το άλλο θέμα το οποίο θέτετε, η αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας, είναι κάτι το οποίο πιστεύω ότι πρέπει να θέλουν όλοι οι Έλληνες. Και πρέπει να θέλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι Έλληνες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προσχηματικά δεν μετείχαν τον τελευταίο χρόνο που γίνεται ο διάλογος, στη συζήτηση η οποία διεξάγεται.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χρησιμοποιήσατε δυο φράσεις. Η μία είναι ότι προσχηματικά δεν μετέχουν στη συζήτηση ...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το είπα και χθες. Χρησιμοποίησα ακριβώς την ίδια φράση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: ... και προηγουμένως ότι η κυβέρνηση περιμένει από όσους έχουν μια θέση ευθύνης να συμφωνήσουν σε αλλαγές κ.λ.π.. Δεν αμφισβητεί κανείς την πρόθεση της κυβέρνησης. Μπορεί όμως να αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεών της. Δηλαδή, μια πολιτική κάνει η κυβέρνηση. Κάποιοι μπορεί να λένε ότι είναι λάθος πολιτική. Γιατί όσοι λένε ότι είναι λάθος η πολιτική της κυβέρνησης το λένε προσχηματικά ή δεν έχουν θέση ευθύνης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διότι η σημερινή κυβέρνηση έχει την αίσθηση ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών τη στηρίζει και σε αυτή την προσπάθειά της.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Το HISTORY CHANNEL μετέδωσε τη βιογραφία του Ανδρέα Παπανδρέου. Ήταν μια πρωτοβουλία της NOVA. Σε αυτό το βίντεο λοιπόν, μεταξύ των θετικών για τον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και ιδρυτή του, υπήρξε και ένας σχολιασμός από το γνωστό αναλυτή κ. Κοέν, που έλεγε ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν ικανός να πουλήσει παγάκια στους Εσκιμώους. Πώς το σχολιάζετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κανένα σχόλιο. Θα σχολιάσω εγώ τι παρουσιάζει ένα διεθνές κανάλι;

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Το είδατε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, προηγουμένως μας είπατε κάτι για τις εκλογές. Γιατί είναι εξόχως βαρετό το θέμα των εκλογών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εξόχως βαρετό, είπα, είναι το ερώτημα που συνεχώς θέτετε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι μας είπατε. «Εξόχως βαρετό το θέμα των εκλογών», το έχω σημειώσει ακριβώς.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: «Εξόχως βαρετό» εννοούσα ότι είναι το ερώτημα το οποίο ο κ. Παλαιολόγος ή άλλοι συνάδελφοί σας θέτουν σχεδόν καθημερινά. Σας παρακαλώ κ. Σταματόπουλε, η ερώτηση είναι εξόχως βαρετή. Μόλις προχθές απαντήθηκε από τον Πρωθυπουργό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την έχω ακριβώς τη φράση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Υπάρχει ένα τόξο εθναμυντόρων, μεταξύ των οποίων, ο κ. Χρήστος Σαρτζετάκης, ο κ. Καρατζαφέρης και βέβαια ο κ. Χριστόδουλος που κάνουν πολεμική για το βιβλίο ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού, σε σχέση με την Επανάσταση του 1821. Μάλιστα, μαζεύουν υπογραφές, συνυπογράφουν πολλά αλλότρια επαγγέλματα και όχι βέβαια καθηγητές πανεπιστημίου που είναι οι πλέον αρμόδιοι. Προβληματίζεται η κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ, γι` αυτό το θέμα, να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Παιδείας.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Θέλω να επιστρέψω στο θέμα των υποκλοπών. Απ` ότι άκουσα τους ομιλητές της πλειοψηφίας χθες και τους υπουργούς, το βασικό επιχείρημα με το οποίο η κυβέρνηση καταψήφισε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής είναι το ότι παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη μια δικαστική διαδικασία και εν πάση περιπτώσει μια Εξεταστική Επιτροπή δεν θα βοηθούσε, μπορεί να έβαζε και εμπόδια κλπ. Άρα υπάρχει μια εμπιστοσύνη της κυβέρνησης προς την δικαστική εξουσία ότι θα κατορθώσει να ρίξει φως; Στην περίπτωση που η Δικαιοσύνη δεν κατορθώσει να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα και με βάση αυτά που έλεγε από την αρχή ο Πρωθυπουργός ότι δεν θα ανεχθεί να μην πέσει φως σε αυτό το θέμα, πρόκειται η κυβέρνηση να ζητήσει τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ας αφήσουμε τη δικαστική έρευνα να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας, τα θύματα αυτής της υπόθεσης, οι πολίτες αλλά και οι υπουργοί κλπ., αλλά και οι καταγγέλλοντες εκλήθησαν, έχουν καταθέσει στη Δικαιοσύνη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, υπάρχει διάκριση των εξουσιών στο δημοκρατικό πολίτευμα. Το ποιος καλείται να καταθέσει, αφορά τη δικαστική εξουσία.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Σας ρώτησα τι συνέβη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Χθες, στη Βουλή ο κ. Αλαβάνος κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι δεν έχει κόψει τον ομφάλιο λώρο με το διεθνές και το ντόπιο παρακράτος. Έχετε κάποιο σχόλιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Διότι προφανώς ο κ. Αλαβάνος ζει σε άλλη χώρα.

ΜΑΝΗ: Συνολικά η κυβέρνηση με αφορμή όσα έχουν ακουστεί τον τελευταίο καιρό από τον κ. Πολύδωρα, από τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ, κρίνει εποικοδομητική και δημιουργική την κριτική της Αριστεράς, εν προκειμένω του Συνασπισμού, εντός και εκτός Βουλής για τα μεγάλα θέματα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μου κάνετε μια γενική ερώτηση και θα σας απαντήσω και εγώ με έναν πολύ γενικό τρόπο: Η κυβέρνηση σέβεται τη λειτουργία όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Με δεδομένο ότι από αύριο ξεκινούν και οι αγροτικές κινητοποιήσεις, οι οποίες μάλιστα αναμένεται να κορυφωθούν γύρω στις 5 Φεβρουαρίου, όπου θα συμμετάσχουν και οι συνδικαλιστές της δικής σας παράταξης και με δεδομένο ότι υπάρχει και ένα αίτημα αιχμής στο Υπουργείο Οικονομικών για πλήρη επιστροφή του ΦΠΑ, η κυβέρνηση σκέφτεται να ικανοποιήσει το αίτημα αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο το οποίο γνωρίζω είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση, πολύ νωρίτερα από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν, καταβάλλει το μεγαλύτερο ποσοστό των ποσών που δικαιούνται οι Έλληνες αγρότες, έγκαιρα, από τον περασμένο Δεκέμβριο. Ακούει και αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου. Για τα ειδικά θέματα, παρακαλώ να απευθυνθείτε στο αρμόδιο Υπουργείο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 24 January 2007 - 20:56:30 UTC