Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-12-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2006

Αριθμός Δελτίου: 46420088

Έκδοση 1

brf1512

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω, σε σχέση με το θέμα του ΟΤΕ, εάν προβλημάτισε την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου, η ηχηρή απουσία του κ. Σουφλιά χθες από την ψήφιση της τροπολογίας. Γιατί, τουλάχιστον η ερμηνεία που δόθηκε, είναι ότι με αυτό τον τρόπο έδειξε την πλήρη διαφωνία του με το πνεύμα και το γράμμα της τροπολογίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε, έχει ενιαία στάση, η οποία εκφράστηκε και από την υπερψήφιση των σχετικών διατάξεων από το Κοινοβούλιο. Εκείνο που μετράει είναι ότι η προγραμματική μας δέσμευση έγινε πράξη.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Συγνώμη, αλλά εγώ σας ρώτησα για τη στάση του κ. Σουφλιά, όχι για την ενιαία στάση. Δεν την είδα την ενιαία στάση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει ενιαία στάση.

ΒΛΑΧΟΣ: Η ενιαία στάση αυτή, πιστοποιείται από την ανακοίνωση του κ. Σουφλιά, όπως χθες δόθηκε στη δημοσιότητα και από την αντίδραση του κ. Αλογοσκούφη, δηλαδή, απομένει μόνο να έρθουν στα χέρια οι δύο Υπουργοί, για να μας πείτε ότι δεν είναι ενιαία η στάση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Παρουσιάσατε μια δική σας ερμηνεία, την οποία εγώ, σε καμία περίπτωση, δεν συμμερίζομαι.

ΒΛΑΧΟΣ: Εσείς, πώς ερμηνεύετε, λοιπόν, το κείμενο της ανακοίνωσης του κ. Σουφλιά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

ΒΛΑΧΟΣ: Ως φιλική διάθεση προς τον κ. Αλογοσκούφη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι η κυβέρνηση έχει ενιαία στάση. Δεν έχω να προσθέσω κάτι.

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι, λέω το κείμενο, το πνεύμα του κειμένου, είναι φιλικό προς τον κ. Αλογοσκούφη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Σημασία έχει το αποτέλεσμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Το αποτέλεσμα, εννοείτε ότι δεν πήγε να ψηφίσει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κύριε Βλάχο, μην παρερμηνεύετε, σας παρακαλώ, όσα λέω. Σημασία έχει το αποτέλεσμα...

ΒΛΑΧΟΣ: Το αποτέλεσμα είναι ότι...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σημασία για την κυβέρνηση έχει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Αυτό μετράει.

ΚΑΠΡΑΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Έβερτ, ο τέως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πριν από λίγο, στον Alpha Radio είπε ότι η τροπολογία για τον ΟΤΕ χρειάζεται διευκρινίσεις και ότι εάν είχε έλθει μόνη της, θα την είχε καταψηφίσει. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μένω σε αυτό που σας είπα: Ότι η τροπολογία έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Δεν απασχολούν την κυβέρνηση οι αντιδράσεις του κ. Έβερτ, του κ. Σουφλιά, οι κόντρες που υπάρχουν μεταξύ των Υπουργών, τώρα βλέπουμε και κορυφαία στελέχη να παίρνουν θέση κατά της τροπολογίας; Δεν την προβληματίζει αυτό την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μην ξεχνάτε ότι έγινε μια ψηφοφορία χθες στη Βουλή. Το αποτέλεσμα είναι δεδομένο. Αυτό είναι που μετράει, όπως σημασία έχει ότι η προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης --σας το λέω για μια ακόμη φορά-- όπως αναφέρεται στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, έγινε πράξη.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θα επανέλθω επειδή είπατε δύο φορές και εμφατικά ότι η κυβέρνηση είχε ενιαία στάση. Να το αποδεχτώ και να ρωτήσω: Ποιος τελικά συντάχθηκε με ποιον; Ο κ. Αλογοσκούφης συντάχθηκε με τον κ. Σουφλιά ή ο κ. Σουφλιάς συντάχθηκε με τον κ. Αλογοσκούφη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εσείς είστε δημοσιογράφος, εσείς κάνετε σχόλια και αναλύσεις. Εγώ δεν έχω τίποτα να πω επ` αυτού.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή είπατε ότι ψηφίστηκε από τη Βουλή, θεωρείτε ότι η Βουλή είναι μόνο οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στη Δημοκρατία η αρχή της πλειοψηφίας είναι μια βασική αρχή, βάσει της οποίας λειτουργεί το Πολίτευμα. Και θα πρέπει την αρχή της πλειοψηφίας να τη σέβονται όλοι.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, ψηφίστηκε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και όχι από τη Βουλή. Αυτό θέλω να διευκρινίσω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είμαι σαφής σε αυτό το οποίο λέω. Τις ερμηνείες σας, τα σχόλιά σας, τις τοποθετήσεις σας μπορείτε να τις κάνετε εκεί όπου εργάζεστε.

ΒΛΑΧΟΣ: Να ρωτήσω ακόμη κάτι: Η κυβέρνηση εγκρίνει το γεγονός ότι κάποιοι πολίτες --τώρα στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν συνδικαλιστές-- μπήκαν μέσα στο Κοινοβούλιο, έκαναν ανάρτηση ενός πανό διαμαρτυρόμενοι για κάτι που τους ενοχλεί και στη συνέχεια οι πολίτες αυτοί αφέθησαν ελεύθεροι; Δηλαδή, μπορεί όποιος πολίτης έχει προβλήματα με την Πολιτεία ή με την εκάστοτε κυβέρνηση να διαμαρτύρεται με αυτό τον τρόπο και μετά να πηγαίνει σπίτι του ή υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πράξεις σαν τη χθεσινή γίνονται για λόγους εντυπωσιασμού. Στη Δημοκρατία μετράει η ουσία και όχι οι εντυπώσεις. Και σύμφωνα με την άποψη της κυβέρνησης, τέτοιες ενέργειες, τέτοιες συμπεριφορές δεν έχουν καμία σχέση με τη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Κατά τα λοιπά, αυτά στα οποία αναφέρεστε είναι θέματα λειτουργίας του Κοινοβουλίου, τα οποία εγώ δεν πρόκειται να σχολιάσω.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επί του συγκεκριμένου, χθες δύο τουλάχιστον βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Γεωργιάδης και η κ. Βούλτεψη είπαν ότι βεβηλώνεται ο λαός της Δημοκρατίας και γίνεται πεζοδρόμιο. Τους ανθρώπους που αγωνίζονται στο δρόμο για το ψωμί τους, για τα δικαιώματά τους, για λάθος αιτήματα αν θέλετε, τους θεωρείτε του πεζοδρομίου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τι θέλετε να πείτε ακριβώς;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σας είπα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εάν έχετε να εκφράσετε μια άποψη για το συγκεκριμένο συμβάν, μπορείτε βεβαίως ως Έλληνας πολίτης...

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αυτή η πολιτική ορθότητα των δύο βουλευτών εξευτελίζει αυτό που λέμε ελληνικοί αγώνες. Άσχετα αν συμφωνεί κανείς ή όχι. Μίλησαν με περιφρονητικό τρόπο για το πεζοδρόμιο...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Άλλα πράγματα μου είπατε προηγουμένως. Δεν γνωρίζω τις δηλώσεις των βουλευτών, αλλά ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι τι θέλετε να μου πείτε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εννοούσα ότι η Δημοκρατία καλλιεργείται και καταξιώνεται μόνο στη Βουλή και όχι στο πεζοδρόμιο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι δεν γνωρίζω τις δηλώσεις.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εντάξει, αυτό το σέβομαι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό δεν αλλάζει τίποτα στη διαπίστωση ότι μια ενέργεια σαν και αυτή που έγινε χθες στη Βουλή δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με τη λειτουργία του Κοινοβουλίου όπου όλοι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του ελληνικού λαού, όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, έχουν τη δυνατότητα από το βήμα της Βουλής να εκφράσουν και να στηρίξουν τις απόψεις τους. Έτσι λειτουργεί το Κοινοβούλιο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κάτι άλλο. Όταν από έναν αστυνομικό του είχαν πάρει το πιστόλι και σας το ανέφερα, μου είπατε ότι απαξιώνω όλους τους αστυνομικούς που δίνουν τη ζωή τους. Προχθές είχαμε απόδραση από το Τμήμα Μεταγωγών και χθες τους κάψανε τα αυτοκίνητα, δύο περιπολικά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Την ερώτησή σας, παρακαλώ, αναμένω.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τον τρόπο που διοικείται η Αστυνομία και από τον αρμόδιο Υπουργό; Τέτοιες εξευτελιστικές πρακτικές ποτέ δεν τις είχαμε στο παρελθόν τόσο μαζεμένες σε τόσο σύντομο διάστημα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει κάνει τοποθέτηση ο κ. Πολύδωρας για το συγκεκριμένο συμβάν στην οποία και θα μείνω.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν καλυπτόμεθα, γι` αυτό σας ρώτησα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Βλάχος έχει το λόγο.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να μου διευκρινίσετε εάν όταν ήρθε σε γνώση σας η χθεσινή ανακοίνωση του κ. Σουφλιά, ενημερώσατε αμέσως τον κ. Πρωθυπουργό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το πώς λειτουργεί η κυβέρνηση, είναι θέμα εσωτερικής λειτουργίας της κυβέρνησης. Επ` αυτού δεν έχω να σας πω τίποτα.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν μπορούμε να μάθουμε, δηλαδή, εάν ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΚΑΠΡΑΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB έδινε διαφορά 3% της Νέας Δημοκρατίας από το ΠΑΣΟΚ. Η χθεσινή δημοσκόπηση της Metron Analysis δείχνει τη διαφορά μειωμένη στο 1,7%. Σας ανησυχεί αυτή η εξέλιξη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω καμία τοποθέτηση σε θέματα δημοσκοπήσεων. Μένω σε όσα είπε προχθές σε αυτή την αίθουσα ο κ. Ρουσόπουλος.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σχετικά με την ΑΔΑΕ θα ήθελα να ρωτήσω κάτι. Όταν είχε έρθει στη Βουλή, είχε πει ότι είχαν εντοπιστεί κάποιοι αριθμοί στο Μέριλαντ των ΗΠΑ και είχε ζητήσει να καλέσουν αυτούς τους αριθμούς οι κρατικές αρχές. Εννοούσαν ΕΥΠ κ.τ.λ. Έχουν γίνει αυτές οι κλήσεις; Έχουν ελεγχθεί αυτοί οι αριθμοί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρόκειται για θέματα που αφορούν στη δικαστική διερεύνηση του θέματος. Σας θυμίζω ότι αυτή τη διερεύνηση ζήτησε από την πρώτη στιγμή η σημερινή κυβέρνηση που ήταν μαζί με τον Πρωθυπουργό ο στόχος της συγκεκριμένης απολύτως παράνομης ενέργειας.

ΒΑΓΙΑΝΗΣ: Υπάρχει σκέψη στην κυβέρνηση να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, όπως είχε ζητήσει η ΑΔΑΕ για περαιτέρω έρευνα εκτός της Vodafone και σε άλλες εταιρείες; Υπάρχει μια επιστολή που είδαμε χθες στη δημοσιότητα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θα επανέλθω στο θέμα του ΟΤΕ και θα ρωτήσω: Δεδομένου των διαφωνιών που υπάρχουν μεταξύ κορυφαίων Υπουργών για το θέμα της τροπολογίας του ΟΤΕ θα υποχρεώσει σε παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού, σήμερα από τις Βρυξέλλες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εξακολουθείτε να αναφέρεστε σε κάτι το οποίο δεν υπάρχει. Η στάση της κυβέρνησης, σας το επαναλαμβάνω για μια ακόμα φορά, είναι ενιαία. Η συγκεκριμένη ρύθμιση υπερψηφίστηκε χθες από την Βουλή των Ελλήνων. Δεν έχω να προσθέσω κάτι.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Θα επανέλθω για τους συνδικαλιστές: Θα ζητήσετε από τον κ. Αλαβάνο να καταδικάσει το γεγονός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως εμείς ως κυβέρνηση αποδοκιμάζουμε με απόλυτη σαφήνεια και πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση το συγκεκριμένο γεγονός, θέλω να πιστεύω ότι και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα κάνουν το ίδιο. Πρέπει να κάνουν το ίδιο. Τέτοιες συμπεριφορές δεν έχουν σχέση --το λέω για μια ακόμη φορά-- με τη λειτουργία του Κοινοβουλίου.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Η ερώτησή μου αφορά στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Παπανδρέου, ότι σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή της συγκεκριμένης τροπολογίας θα βρει αντίθετη την αξιωματική αντιπολίτευση. Δηλώσεις που από τον κ. Αλογοσκούφη χαρακτηρίστηκαν ως απειλές. Θεωρείτε ότι είναι όντως απειλές αυτές οι δηλώσεις και οι τοποθετήσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ θα ζητούσα από το ΠΑΣΟΚ να σέβεται κάτι πάρα πολύ απλό: Την λειτουργία του Κοινοβουλίου και την αρχή της πλειοψηφίας.

ΒΛΑΧΟΣ: Πάντως και εσείς είχατε αποχωρήσει στο παρελθόν, σαν αντιπολίτευση, από τη συνεδρίαση της Βουλής.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κύριε Βλάχο, η ερώτηση που μου έγινε είχε εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο.

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι, σας ρωτάω τώρα κάτι άλλο. Λέω, εσείς τότε δεν σεβόσασταν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία ως κόμμα λειτούργησε πάντοτε με πλήρη σεβασμό στους θεσμούς και ως αντιπολίτευση και σήμερα που βρίσκεται στην κυβέρνηση.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Θεωρείτε τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου ότι ο όποιος επενδυτής για τον ΟΤΕ θα βρει το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, μπροστά του, ότι είναι επιζήμιες για την οικονομία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ό,τι είχα να πω το είπα.

ΒΛΑΧΟΣ: Πάντως θυμίζει παλαιότερη δήλωση του Ανδρέα Παπανδρέου αυτό, έτσι; Θυμάστε ότι την 10ετία του ΄90 είχε κάνει την ανάλογη δήλωση, επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω κάποιο σχόλιο επ` αυτού.

ΒΛΑΧΟΣ: Α, καλά. Λέω μήπως είχατε.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 15 December 2006 - 21:31:38 UTC