Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-10-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου 2006

Αριθμός Δελτίου: 33681555

Έκδοση 1

Brf0610

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ζητάει να γίνει ένας διάλογος για να εκτονωθεί η κρίση. Είστε διατεθειμένοι να συμβάλετε στη διαδικασία διαλόγου, μειώνοντας τις δόσεις από έξι εξαμηνιαίες σε τρεις, τέσσερις ή δύο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ` αρχάς, δεν συμφωνώ με την εισαγωγή την οποία κάνατε, σε πολλά σημεία. Δεν θα μπω όμως σε λεπτομέρειες. Όπως έχουμε πει θα δοθούν τα χρήματα.

ΒΛΑΧΟΣ: Σε έξι εξαμηνιαίες δόσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η απάντησή μου είναι σαφής.

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι, θέλω να επαναλάβετε για τις έξι εξαμηνιαίες δόσεις, γιατί αν δεν επαναλαμβάνετε, σημαίνει ότι το αφήνετε ανοιχτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Χθες και προχθές, είπα ακριβώς τα ίδια πράγματα.

ΒΛΑΧΟΣ: Άλλο χθες, άλλο σήμερα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα: Όπως έχουμε πει θα δοθούν τα χρήματα.

ΒΛΑΧΟΣ: Σε έξι εξαμηνιαίες δόσεις...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως έχουμε πει θα δοθούν τα χρήματα.

ΒΛΑΧΟΣ: Μα, δεν το λέτε όμως. Το «έξι εξαμηνιαίες» θέλω να ακούσω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα ελληνικά είναι σαφής γλώσσα.

ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί φοβάστε να πείτε το «έξι εξαμηνιαίες δόσεις»;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι γνωστή η ανακοίνωση την οποία έχουμε κάνει για έξι εξαμηνιαίες δόσεις.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Με τη θαυματουργή αναθεώρηση του ΑΕΠ, ο ίδιος ο κ. Αλογοσκούφης, παραδέχθηκε χθες, ότι θα έχουμε μεγαλύτερες εισφορές στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενδεχομένως και αναδρομικές, απώλεια από το Ταμείο Συνοχής και απώλεια από το Περιφερειακό Ταμείο. Αν τον είχατε λογιστή, θα τον εμπιστευόσαστε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως ξέρετε (και φαντάζομαι θα το ξέρετε, διότι γνωρίζω ότι πάντοντε είστε πολύ καλά πληροφορημένος) ο κ. Αλογοσκούφης έκανε σήμερα το πρωί -προσερχόμενος στην ετήσια Σύνοδο της Ένωσης Ευρωπαϊκών Επιμελητήριων στη Θεσσαλονίκη- μια δήλωση, την οποία ασφαλώς θα γνωρίζετε. Επίσης, έδωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από λίγες ημέρες για το θέμα του ΑΕΠ, αναλυτικά στοιχεία τα οποία δεν αφήνουν καμία ερώτηση αναπάντητη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πάντως, ήμουν αυτήκοος μάρτυς χθες στη Βουλή, όταν τα είπε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Χαίρομαι. Είστε όπως είπα καλά πληροφορημένος και ξέρω ότι είστε σχεδόν πανταχού παρών. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω μόνο ότι η διαδικασία για την αναθεώρηση του ΑΕΠ, όπως έχουμε πει άλλωστε τις τελευταίες ημέρες κατ` επανάληψη, είναι ακόμη σε εξέλιξη. Και εν πάση περιπτώσει, δεν υπάρχει, όπως με ενημέρωσαν από το Υπουργείο Οικονομίας, κανένας κίνδυνος για τα κοινοτικά κονδύλια.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Σε σχέση με την κατάσταση στην Παιδεία που παραμένει εκρηκτική, μπορείτε να μας πείτε και να μας αποσαφηνίσετε, τι ακριβώς περιμένει η κυβέρνηση από τους δασκάλους, από τη στιγμή που είναι ανυποχώρητη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση καλεί για μια ακόμη φορά τους δασκάλους να ξανασκεφτούν το θέμα με νηφαλιότητα, ώστε να γυρίσουν στις θέσεις τους και να ξανανοίξουν και να λειτουργήσουν ομαλά τα σχολεία. Αυτό περιμένει, όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά  είμαι βέβαιος- και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία.

ΠΑΠΑΖΙΟΥ: Ο κ. Μπράτης, ο Πρόεδρος της ΔΟΕ, σήμερα σας κατηγόρησε ότι δίνετε ψευδή στοιχεία όσον αφορά στην αύξηση που ζητούν οι δάσκαλοι και στο γεγονός ότι όπως είπατε, δεν υπάρχουν τετραμελείς οικογένειες πρωτοδιόριστων. Τι έχετε να πείτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα στοιχεία, ξέρετε, μιλούν από μόνα τους. Τα ποσά στα οποία εγώ αναφέρθηκα, ήταν τα ποσά τα οποία έχουν χρησιμοποιήσει οι ίδιοι οι συνδικαλιστικοί φορείς των δασκάλων. Συνεπώς απλά μαθηματικά οδηγούν οποιονδήποτε καλόπιστο αναλυτή σε αυτά τα στοιχεία. Πέρα από όλα αυτά, όμως, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι οι αυξήσεις που ζητούν οι δάσκαλοι, ξεπερνούν τις αντοχές, τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και είναι αδιανόητες για οποιονδήποτε άλλο Έλληνα εργαζόμενο. Στο δεύτερο θέμα που θέσατε: Εγώ είπα πολύ σαφή πράγματα, τα οποία εξακολουθούν βεβαίως να ισχύουν. Οι δάσκαλοι, όπως δείχνουν άλλωστε και τα στατιστικά στοιχεία των δύο τελευταίων ετών, έχουν μηδενικό πια χρόνο αναμονής όσον αφορά στο διορισμό τους στο Δημόσιο. Ενώ πριν από λίγα χρόνια ο χρόνος αναμονής ήταν έξι με δώδεκα μήνες, τώρα είναι σχεδόν μηδενικός. Ανοίγουν, όπως σας είπα χθες, οι κατάλογοι όσων τελείωσαν τις σπουδές τους φέτος το καλοκαίρι, ώστε να προσληφθούν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Σας δίνω ορισμένα στοιχεία, που επιβεβαιώνουν με απλό τρόπο και κατανοητό για όλους τους Έλληνες πολίτες ότι δεν είναι δυνατόν κάποιος ο οποίος διορίζεται σε ηλικία 22, 23, 24, έστω 25 ετών, να έχει πολυμελή οικογένεια. Εύχομαι σε όλους τους Έλληνες πολίτες να αποκτούν πολλά παιδιά, αλλά ο κανόνας είναι αυτός που σας είπα. Προσλήφθηκαν, λοιπόν, το 2005 1100 δάσκαλοι και το 2006 1101 δάσκαλοι και των δύο φύλων. Εξ αυτών, πέντε ήταν οι πολύτεκνοι το 2006. Η εξαίρεση όμως είναι αυτή που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Ο κανόνας είναι ότι κάποιος σε αυτή την πολύ νεαρά ηλικία δεν έχει τετραμελή οικογένεια. Ας μη μιλάμε λοιπόν συνεχώς για τα αυτονόητα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Από αυτά που είπατε, προφανώς, η κυβέρνηση δεν πήρε το μήνυμα από τα χθεσινά ογκώδη συλλαλητήρια των εκπαιδευτικών. Δεν κατάλαβε ότι η επίδειξη αδιαλλαξίας και πυγμής απέναντι στους εκπαιδευτικούς, το μόνο που κάνει είναι να συσπειρώνει και να πεισμώνει, να μη γυρίσουν στα σχολεία με κατεβασμένο το κεφάλι. Η κυβέρνηση, δηλαδή, τι επιδιώκει; Να γυρίσουν οικονομικά εξαντλημένοι και εξοντωμένοι στα σχολεία και ταπεινωμένοι οι εκπαιδευτικοί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι αριθμοί, όπως είπα και χθες, μιλούν από μόνοι τους.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είναι προνομιούχοι δηλαδή; Αυτό μας λέτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βάζετε στο στόμα μου λέξεις τις οποίες εγώ δεν χρησιμοποίησα. Αλλά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σας το είπα- ότι ο μισθός και το εισόδημα -γιατί πέρα από το μισθό υπάρχουν και άλλα στοιχεία που συνθέτουν το εισόδημα- του νεοδιοριζόμενου δασκάλου είναι υψηλότερος, σημαντικά υψηλότερος, εάν επιθυμείτε, από το μισθό του νεοπροσλαμβανόμενου αντίστοιχου πτυχιούχου Έλληνα πολίτη στον ιδιωτικό τομέα. Αυτά είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, και χθες και σήμερα το επαναλάβατε και μιλήσατε για τους νεοδιοριζόμενους και τον μισθό με τον οποίο ξεκινάνε. Γιατί η κυβέρνηση και εσείς δεν κάνετε κανένα λόγο για εκείνους οι οποίοι είναι δέκα και δεκαπέντε χρόνια στο επάγγελμα και αμείβονται με 1200 ευρώ; Φτάνουν αυτά για να ζήσει τετραμελής οικογένεια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα και χθες: Οι κλίμακες στη δημόσια υπηρεσία έχουν μια συγκεκριμένη δομή. Πάνω σε αυτή τη δομή βασίζεται το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Φτάνουν στα 1400 ευρώ ανώτερος μισθός.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ ας διαβάσετε καλύτερα την ανάλυση του εισοδήματος του καθενός εκπαιδευτικού.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Γιατί δεν μας τα φέρνετε εσείς κύριε Εκπρόσωπε; Άλλες φορές...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα είμαι σίγουρος ότι οι συνάδελφοί σας οι οποίοι καλύπτουν το ρεπορτάζ του Υπουργείου Παιδείας έχουν όλα αυτά τα στοιχεία στη διάθεσή τους.

ΜΠΑΛΗΣ: Έτσι όπως είναι η κατάσταση τώρα στην Παιδεία, ας πούμε ότι με τους δασκάλους θα βρείτε ή σε έξι ή σε τρεις ή σε δυο δόσεις. Έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο σε αυτή την κατάσταση όπως είναι τώρα να μπούνε και οι φοιτητές και οι μαθητές με καταλήψεις κ.λ.π.; Σήμερα κάποιες εφημερίδες γράφουν ότι ήδη κάποια σχολεία έχουν αρχίσει καταλήψεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Αλαβάνος προανήγγειλε σήμερα καταλήψεις στα πανεπιστήμια, αλλά και τα γυμνάσια και τα λύκεια. Ας αφήσει ο κ. Αλαβάνος την Παιδεία ακηδεμόνευτη και τα παιδιά στις σπουδές τους, αν πραγματικά ενδιαφέρεται για το μέλλον τους.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είναι υποκινούμενες δηλαδή. Αυτό μας λέτε;

ΒΛΑΧΟΣ: Ηγείται ο κ. Αλαβάνος των καταλήψεων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα με σαφήνεια.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ανακαλύψατε κομμουνιστικό δάκτυλο πάλι;

ΒΛΑΧΟΣ: Εάν με αυτό που είπατε έχει στοιχείο ότι εσείς διαθέτετε κάποιες αποδείξεις ότι ο κ. Αλαβάνος ηγείται μιας προσπάθειας να υπάρξουν καταλήψεις στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και σας απήντησα. Ο κ. Αλαβάνος σήμερα στη Βουλή προανήγγειλε στην ουσία καταλήψεις στα πανεπιστήμια, τα γυμνάσια και τα λύκεια.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό το κατάλαβα. Εγώ ρωτώ έχετε στοιχεία που να λένε ότι ο κ. Αλαβάνος ηγείται μιας τέτοιας επιχείρησης καταλήψεων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας μετέφερα τι προανηγγέλθη στη Βουλή.

ΒΛΑΧΟΣ: Λέτε να αφήσει ακηδεμόνευτο το φοιτητικό κίνημα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε όσα είπα.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν κρίνει ότι το θέμα είναι τόσο σοβαρό ώστε να πάει σήμερα στη Βουλή να απαντήσει στη σχετική ερώτηση του κ. Αλαβάνου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι ερωτήσεις απαντώνται στη Βουλή με τη συνήθη κοινοβουλευτική διαδικασία και όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Προβλέπει ο Πρωθυπουργός να απαντά μόνο όταν δεν μπορεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Αντ΄ αυτού του γεγονότος ο κ. Πρωθυπουργός την έχει καταργήσει επί της ουσίας αυτή την ώρα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ποιος προμήθευσε με έγγραφα και φωτογραφίες διαδηλωτών τον κ. Μπαλάσκα και τις περιφέρει στα κανάλια; Γίνεται κανονικά δηλαδή σήμερα παρακολούθηση των διαδηλωτών και φακέλωμά τους; Και τα στοιχεία τα διοχετεύετε μέσω του κ. Μπαλάσκα ο οποίος τείνει να γίνει και εκπρόσωπος του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν νομίζω ότι αμφισβητεί κανείς το δημοκρατικό πλαίσιο της ελληνικής Πολιτείας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι, αλλά γίνεται φακέλωμα από ότι φαίνεται. Σε αυτό θα απαντήσετε;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Είναι δημοκρατικό πλαίσιο του κ. Μπαλάσκα κ. Εκπρόσωπε όχι της ελληνικής Πολιτείας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ μιλώ για την ελληνική Πολιτεία.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Για τον κ. Μπαλάσκα μιλάμε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν έχετε απορία εσείς πώς τα βρήκε ο κ. Μπαλάσκας τα έγγραφα;

ΒΛΑΧΟΣ: Εσείς τη σκηνή αυτή την είδατε χθες το βράδυ στην τηλεόραση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι δεν την είδα.

ΒΛΑΧΟΣ: Ενημερωθήκατε προφανώς.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν σας ενδιαφέρει τι παίζει η τηλεόραση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως και με ενδιαφέρει, αλλά δεν είμαι σε θέση να παρακολουθώ όλα τα Μέσα.

ΒΛΑΧΟΣ: Για ένα θέμα που εμφανίζεται ένας αστυνομικός να δίνει στη δημοσιότητα έγγραφα της Ασφάλειας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Δημοκρατία στη χώρα μας λειτουργεί ομαλά.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Φακέλωμα και παρακολουθήσεις διαδηλωτών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Αυτή είναι μια δική σας πρωτοφανής αντίληψη την οποία θέλω να πιστεύω ότι δεν συμμερίζεται η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων σας στην αίθουσα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πρωτοφανής είναι η δική σας κάλυψη του αστυνομικού ο οποίος δείχνει τα έγγραφα. Αυτό είναι το θέμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ πολύ!

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν τον αποδοκιμάζετε καν. Άρα τον καλύπτετε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όποιος χρησιμοποιεί έγγραφα παρανόμως ή παρατύπως είναι ασφαλώς καταδικαστέος. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το παράνομο είναι το πρόβλημα όχι ότι γίνονται παρακολουθήσεις.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Θεωρείτε λοιπόν ότι τα έγγραφα παρουσιάστηκαν χθες παρατύπως;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω υπόψη μου το συγκεκριμένο συμβάν. Συνεπώς δεν πρόκειται να το σχολιάσω. Στο θέμα της Παιδείας, σημασία έχει ένα και μόνο πράγμα: Οι δάσκαλοι πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να γυρίσουν πίσω στα σχολεία. Αυτό είναι το αίτημα της ελληνικής Κοινωνίας.

Σας ευχαριστώ, καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 24 October 2006 - 14:35:57 UTC