Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-06-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα,1 Ιουνίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Αύριο Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το νομό Φθιώτιδας. Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:

@ Στις 09:30 θα επισκεφθεί τα έργα της ΠΑΘΕ.

@ Στις 10:30 θα επισκεφθεί το ειδικό δημοτικό σχολείο Λαμίας.

@ Στις 11:00 θα επισκεφθεί τη Νομαρχία Φθιώτιδας.

@ Στις 11:30 θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων.

@ Στις 21:00 ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Διεθνή Διάσκεψη Ευρωπαϊκών Πολιτικών Φορέων της Κεντροδεξιάς που διοργανώνεται στην Αθήνα από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», το European Ideas Network και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο στις δηλώσεις που έκανε πριν από λίγη ώρα, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Παπανδρέου: Θα ήθελα να σας πω ότι εάν ο κ. Παπανδρέου ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, βεβαίως και αυτή θα γίνει. Η Νέα Δημοκρατία πάντοτε επεδίωκε και επιδιώκει την εθνική συνεννόηση στα μεγάλα θέματα. Η εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση διακρίνεται από σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συνέπεια και χαράσσεται με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον και μακράν των όποιων μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Συμφωνείτε ότι χρειάζεται η χώρα μια νέα εθνική στρατηγική, όπως πιστεύει ο κ. Παπανδρέου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μένω στη δήλωση που έκανα. Δεν θα πω τίποτε περισσότερο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Βουλγαράκης, ενώπιον συναδέλφων εμφανίζεται να απηύθυνε προειδοποίηση στους δημοσιογράφους που εμφανίζονται στα τηλεοπτικά παράθυρα, λέγοντας πως όταν εμφανίζονται εκεί θα πρέπει να προσέχουν για το περιεχόμενο των λόγων τους γιατί τους παρακολουθούν και άλλοι και παρέπεμψε σε μέλη της οικογένειάς του τα οποία βρέθηκαν σε δύσκολη θέση εξ` αιτίας χθεσινών σχολίων δημοσιογράφων. Ήθελα να ρωτήσω αν η κυβέρνηση καταλήγει μέσα από όλο αυτό σε ένα συμπέρασμα ότι η βομβιστική επίθεση προκλήθηκε και λόγω της υπερβολικής αρνητικής δημοσιότητας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για να καταλάβω, μου λέτε ότι έκανε τέτοια δήλωση ο υπουργός Πολιτισμού; Γιατί δεν γνωρίζω να έχει κάνει τέτοια δήλωση.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ο υπουργός Πολιτισμού το είπε αυτό, ενώπιον αρκετών δημοσιογράφων και γι` αυτό το μεταφέρω. Ήταν συνάδελφοι εκεί που βρίσκονται εδώ στο press room.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω να έχει κάνει τέτοια δήλωση ο υπουργός Πολιτισμού. Όπως γνωρίζετε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού για οποιαδήποτε συνάντηση γίνεται με τον Πρωθυπουργό, εκδίδει ανακοίνωση με το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του κάθε υπουργού ή οποιουδήποτε άλλου πολιτικού στελέχους που εξέρχεται του Μεγάρου Μαξίμου. Ως εκ τούτου δεν θα κάνω κανένα σχόλιο γι` αυτό που είπατε.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Σε ό,τι αφορά αν η κυβέρνηση δηλαδή εκτιμά ότι η αρνητική δημοσιότητα, συνέβαλε, ώθησε το χέρι των βομβιστών στην επίθεση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τις όποιες εκτιμήσεις είχε να κάνει η κυβέρνηση για το θέμα αυτό, τις έχει ήδη κάνει. Τίποτε περισσότερο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πιστεύετε ότι στη στοχοποίηση του κ. Βουλγαράκη, μετείχαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ό,τι συζήτηση έχει γίνει γύρω από το θέμα αυτό, ολοκληρώθηκε. Τίποτε περισσότερο.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Να σας πάω στην πρώτη αναφορά που κάνατε για τον κ. Παπανδρέου, εάν έχει αλλάξει κάτι, επειδή είπατε ότι εάν ο κ. Παπανδρέου ζητήσει συνάντηση με τον κ. Καραμανλή, αυτή θα γίνει. Εάν έχει αλλάξει κάτι, όσον αφορά τη σύγκλιση του Συμβουλίου, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως μπορείτε να μας πείτε το περιεχόμενο της συνομιλίας του κ. Καραμανλή με τον κ. Μολυβιάτη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρθηκα ήδη χθες στο θέμα αυτό. Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι θα ήταν μια φιλική συζήτηση. Συζήτησαν τα εθνικά θέματα, κάποιες αντιρρήσεις του κ. Μολυβιάτη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, όπως ξέρετε, ο Κώστας Καραμανλής, γνωρίζεται με τον κ. Μολυβιάτη τριάντα και πλέον χρόνια. Έχουν μια πολύ καλή προσωπική σχέση. Υπήρξε επί δύο χρόνια υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή, κατά συνέπεια, οι συζητήσεις μαζί του είναι συζητήσεις σε προσωπικό επίπεδο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λόγω της συγκυριών μήπως συζήτησαν και κάτι άλλο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο για το θέμα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η κυβέρνηση σκέφτεται να δείξει κάποια διαλλακτικότητα στο θέμα της παιδείας, δεδομένου ότι βρίσκεται σε όξυνση και τέτοια εποχή δεν μπορούν να προσφερθούν οι καταλληλότερες λύσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση προσεγγίζει το θέμα της παιδείας με ιδιαίτερο σεβασμό, με μεγάλη προσοχή, με σεβασμό στην αντίθετη άποψη, με προσοχή στο ότι αποτελεί ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα για κάθε λαό. Μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι ειδικά για το θέμα της παιδείας γνωρίζετε ότι άνοιξε ένας διάλογος που διήρκεσε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακούστηκαν πάρα πολλές απόψεις. Ακούστηκαν απόψεις από ανθρώπους που έχουν ζήσει τα καλύτερά τους χρόνια στην παιδεία και συνεχίζουν να την υπηρετούν. Θα ήθελα να σημειώσω ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι μια πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί από τις δεσμεύσεις, της Νέας Δημοκρατίας, ως αντιπολίτευση. Πρωτοβουλία που η κυβέρνηση φέρνει εις πέρας με νόμο στη Βουλή. Πρωτοβουλία η οποία έχει έναν και μοναδικό στόχο: Την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στην Ελλάδα, την ενδυνάμωση της εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, η αξιολόγηση -δεν θα πω πολλά, είπα ήδη πολύ περισσότερα- είναι ένα θέμα, το οποίο δεν οφείλει απλώς να μας απασχολήσει θεωρητικά, όπως μας απασχολούσε επί σειρά ετών, αλλά οφείλει κάποια στιγμή να γίνει πράξη, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου που σέβονται την παιδεία τους.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αναφέρθηκα μόνο στην πίστωση χρόνου που μπορεί να δοθεί, εάν μπορεί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απαντώντας στην ερώτησή σας, ανέφερα ότι ακούστηκαν όλες οι απόψεις στο διάλογο που άνοιξε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και διήρκεσε μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Γιατί δεν φέρνετε το σχετικό νομοσχέδιο στην ολομέλεια της Βουλής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει ανακοινωθεί το που θα έρθει το σχετικό νομοσχέδιο. Όταν το σχετικό νομοσχέδιο ολοκληρωθεί, θα έρθει στη Βουλή.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Το αφήνετε ανοικτό@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η Βουλή ξέρετε συνεδριάζει. Μην υποτιμάμε το Σώμα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, γράφεται σήμερα στον Τύπο ότι λόγω των γνωστών γεγονότων στο Αιγαίο, πιθανόν, η επίσκεψη της κ. Μπακογιάννη στην Άγκυρα να αναβληθεί. Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τίθεται θέμα αλλαγής.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εκτός από τα λόγια παρηγοριάς προς τους συγγενείς των εργατών που σκοτώθηκαν, χθες στην Ελευσίνα, η κυβέρνηση μήπως σκέπτεται να ενισχύσει και τους ελεγκτικούς μηχανισμού για την τήρηση των μέτρων προστασίας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς; Γιατί άκουσα χθες τον Γενικό Γραμματέα του ΣΕΠΕ να λέει ότι έχει τριακόσιους ελεγκτές για εξακόσιες χιλιάδες επιχειρήσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω λεπτομέρειες για την υπόθεση, αλλά θα μπορούσα να σας πω ευθαρσώς: Ναι, εφόσον υπάρχουν προβλήματα θα πρέπει αυτά να αντιμετωπιστούν. Και, όπως γνωρίζετε, προβλήματα αντιμετωπίζει η σημερινή κυβέρνηση σε πάρα πολλούς τομείς. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα που θέτετε και είμαι βέβαιος ότι ο αρμόδιος υπουργός θα το έχει ήδη αντιμετωπίσει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θυμάστε ότι βασικό προεκλογικό σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας ήταν «ανάπτυξη και ευημερία για όλους». Η ανάπτυξη μάλλον καλά πάει. Το πρώτο τρίμηνο τρέχει με ρυθμούς 4,1%. Επίσης και τα κέρδη των εισηγμένων επιχειρήσεων βλέπουμε σήμερα ότι τρέχουν με 60% το πρώτο τρίμηνο. Άρα, μέχρι τώρα έχουμε ανάπτυξη και ευημερία για λίγους. Αυτό το μερίδιο ευημερίας για τους εργαζομένους που υποσχόταν η κυβέρνηση πότε θα έρθει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ανάπτυξη σίγουρα ταυτίζεται με την ευημερία. Δεν είναι ένα σύνθημα κενό περιεχομένου και σίγουρα η ανάπτυξη της οικονομίας ταυτίζεται με την ευημερία όλων των πολιτών. Εκεί στοχεύει η κυβέρνηση. Πιστεύει ότι με τα μέτρα τα οποία έχει λάβει, με την ενίσχυση που κάνει στην αγορά -αγορά η οποία κινείται από ανθρώπους, αναφέρεται σε θέσεις εργασίας και απευθύνεται σε ανθρώπινο δυναμικό- θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, έτσι ώστε να επιτευχθούν όλοι αυτοί οι στόχοι τους οποίους στην ερώτησή σας θέσατε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Κλείσατε τον τρίτο χρόνο διακυβέρνησης όμως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι εύκολα αυτά τα ζητήματα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης για την τοποθέτηση του Προέδρου των ΕΛΠΕ και διευθύνοντα συμβούλου κ. Χριστοδούλου, ο οποίος εξέφρασε τη δυσφορία του γιατί περιεκόπη το μπόνους το οποίο είχε αποφασιστεί ότι θα ελάμβανε και μάλιστα ο κ. Χριστοδούλου είπε δημοσίως ότι οι συνάδελφοι και ομόλογοί του στην Ευρώπη, γελάνε με τις αποδοχές που παίρνει ο ίδιος στην Ελλάδα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνω σχόλιο για το σχόλιο του κ. Χριστοδούλου. Θα πω ότι ο κ. Χριστοδούλου, ως υπεύθυνος στον τομέα που τοποθετήθηκε, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Έχει τη δυνατότητα ο εκάστοτε Πρόεδρος των ΔΕΚΟ να ορίζει ο ίδιος το μπόνους που θα παίρνει ή εν πάση περιπτώσει να δυσφορεί εάν η κυβέρνηση κρίνει ότι είναι υπερβολικό και το περικόπτει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε, έχει κάνει δημόσια τοποθέτηση. Έχει προχωρήσει σε ρυθμίσεις, οι οποίες ανακοινώθηκαν από τον αρμόδιο υπουργό και από την επιτροπή των ΔΕΚΟ, για το ζήτημα στο οποίο αναφέρεστε, δηλαδή για τις αμοιβές των Προέδρων και των διοικήσεων γενικότερα των ΔΕΚΟ. Δεν θα σχολιάσω όμως σε καμία περίπτωση το σχόλιο το οποίο μου μεταφέρετε.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Μήπως θέλετε να σχολιάσετε την απουσία του υπουργείου Ανάπτυξης από τη Γενική Συνέλευση των ΕΛΠΕ που ήταν, απ` ό,τι λένε, πρωτοφανής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αναφέροντας τουλάχιστον τρία σημεία: Το πρώτο είναι ότι ο κ. Σιούφας δεν έχει παραστεί ποτέ κατά το παρελθόν, αφότου βεβαίως εξελέγη η σημερινή κυβέρνηση, στη Γενική Συνέλευση των ΕΛΠΕ. Το δεύτερο είναι ότι στη χθεσινή Γενική Συνέλευση ο κ. Σιούφας είχε πρόθεση καταρχάς να πάει, συνήλθε όμως εκτάκτως για τις 12:00 η Διυπουργική Επιτροπή για τις ΔΕΚΟ, στην οποία μετέχει όπως γνωρίζετε, και συνεπώς δεν είχε τη δυνατότητα να παραστεί. Και το τρίτο είναι ότι εκείνη την ώρα συζητιόταν στη Βουλή νομοσχέδιο αρμοδιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης, όπου παρίστατο και η υπόλοιπη ηγεσία του υπουργείου.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Και οι Γενικοί Γραμματείς είχαν αντίστοιχα καθήκοντα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στη Βουλή ήταν και ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νεράτζης και ο Γενικός Γραμματέας ο κ. Στεφάνου.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 1 June 2006 - 13:05:12 UTC