Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-05-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 17 Μαΐου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Θα σας κάνω δύο ανακοινώσεις:

@ Η πρώτη ανακοίνωση αφορά τις θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής μας είναι απτά και μετρήσιμα, παρά τις δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις, όσον αφορά το πετρέλαιο και την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Τα αποτελέσματα αυτά οφείλονται στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Με αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που κληροδότησε στη χώρα το παρελθόν. Συγκεκριμένα:

Το έλλειμμα φέτος θα μειωθεί για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια κάτω από το 3% του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος. Το 2005, μειώθηκε από το 6,9% στο 4,5% του ΑΕΠ και το 2006 θα μειωθεί στο 2,6%, δηλαδή κατά 4,3 ποσοστιαίες μονάδες συνολικά στη διετία 2005 - 2006.

Ο ρυθμός ανάπτυξης αυξάνεται, παρά τη μεγάλη προσπάθεια για μείωση του ελλείμματος. Το πρώτο τρίμηνο του 2006 έφτασε το 4%, από 3,4% που ήταν στο πρώτο τρίμηνο του 2005.

Η ανεργία μειώθηκε από το 11,3% το πρώτο τρίμηνο του 2004, στο 9,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2005.

Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας ανέβηκε το 2006 στην 42η θέση της κατάταξης των χωρών που κάνει το ελβετικό ινστιτούτο IΜD από την 50η θέση που ήταν το 2005.

Παράλληλα, ενισχύουμε τους κοινωνικά ασθενέστερους με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου, την κατάργηση του ΛΑΦΚΑ, την αύξηση του ΕΚΑΣ και των συντάξεων του ΟΓΑ με ρυθμό υπερδιπλάσιο του πληθωρισμού.

Δώσαμε νέα δυναμική στην ανάπτυξη με δράσεις και μεταρρυθμίσεις που τονώνουν την επιχειρηματικότητα. Ο επενδυτικός νόμος έχει δώσει μια νέα πνοή στις επενδύσεις και ιδιαίτερα στην περιφέρεια που την έχει περισσότερο ανάγκη. Η φορολογική μεταρρύθμιση έδωσε κίνητρα για νέες επενδύσεις. Οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα μετασχηματίζουν τον τρόπο δημιουργίας υποδομών και παροχής δημοσίων υπηρεσιών, δίνοντάς του μια εντελώς νέα διάσταση.

Η Ελλάδα κινείται μπροστά με αισιοδοξία. Οι οικονομικοί δείκτες το επιβεβαιώνουν:

Εξαγωγές: Η αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 21,2% το πρώτο δίμηνο του 2006 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2005 και ο υψηλός ρυθμός αύξησής τους συνεχίστηκε και τον Μάρτιο, κατά 21,7%. Παράλληλα, η αξία των εισαγωγών μειώθηκε κατά 2,8% τον Μάρτιο.

Βιομηχανική παραγωγή: Η παραγωγή των μεταποιητικών βιομηχανιών αυξήθηκε κατά 2,9% τον Μάρτιο του 2006 και κατά 0,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2006.

Επενδύσεις: Οι συνολικές επενδύσεις στην οικονομία αυξήθηκαν κατά 5,3% το πρώτο τρίμηνο του 2006, ενώ είχαν μειωθεί κατά 0,7% το πρώτο τρίμηνο του 2005.

Εσοδα Δημοσίου: Αυξήθηκαν κατά 12% το πρώτο τετράμηνο του 2006.

Οικοδομική δραστηριότητα: Η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 19,4% και η συνολική οικοδομική δραστηριότητα κατά 20,4% στο ίδιο διάστημα. Στο πρώτο δίμηνο του έτους, τα αντίστοιχα ποσοστά αύξησης ήταν 3,9% και 5,1%.

@ Η κυβέρνηση χαιρετίζει τη δέσμευση που ανέλαβαν οι υπεύθυνοι του Μουσείου J. Paul Getty να εισηγηθούν στο διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος την επιστροφή μέρους των αρχαιοτήτων που διεκδικεί η ελληνική πλευρά στο προσεχές μέλλον. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και θα οριστούν εκπρόσωποι των δύο πλευρών που θα αναζητήσουν την επίλυση των εκκρεμοτήτων τους επόμενους δύο με τρεις μήνες, δηλαδή σε πολύ συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Η συμφωνία αυτή δίνει οριστική λύση σε ένα θέμα που εκκρεμούσε εδώ και πολλά χρόνια χωρίς να διαφαίνεται επίλυσή του. Η ικανοποίηση των αιτημάτων της Ελλάδος θα κάνει δυνατή μια γόνιμη συνεργασία με το Μουσείο Getty που θα περιλαμβάνει ενδεχομένως μακροχρόνιους δανεισμούς έργων τέχνης.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πρώτον, θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης για την εκλογή του κ. Δασκαλόπουλου στην ηγεσία του ΣΕΒ. Δεύτερον, αυτά που είπατε για την οικονομία αποτελούν ένα είδος απάντησης στα όσα είπε ο κ. Δασκαλόπουλος χθες που μίλησε για δυσοίωνες προβλέψεις και αυτό που είπε ότι η αναζήτηση της συναίνεσης δεν μπορεί να αποτελεί βολικό άλλοθι αναβολής και απραξίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου στους κόλπους ενός κοινωνικού φορέα. Η κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε, και αυτό αποδεικνύουν τα στοιχεία που σας παρέθεσα μόλις, από την πρώτη στιγμή που ορκίστηκε, έθεσε ως μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές της, τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση. Όσα σας είπα μόλις πριν από λίγο, αποδεικνύουν ακριβώς ότι οι προσπάθειες αυτές που είναι προσπάθειες όλων των Ελλήνων, προς όφελος όλων των Ελλήνων, αποδίδουν ήδη καρπούς.

ΒΛΑΧΟΣ: Δημιουργείται προεκλογικό κλίμα κύριε Εκπρόσωπε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν βλέπω τίποτα τέτοιο.

ΒΛΑΧΟΣ: Πάμε σε πρόωρες εκλογές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα μόλις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Οι αριθμοί και οι δείκτες που μας προαναφέρατε, ευημερούσαν και επί κυβερνήσεως Σημίτη, αλλά οι πλατιές λαϊκές μάζες και τότε και τώρα δυστυχούν. Ποιος είναι ο λόγος που επαναλαμβάνετε αυτούς τους αριθμούς και σήμερα, με δεδομένο ότι χθες τους ακούσαμε και από τον Πρωθυπουργό και από τον υπουργό Οικονομίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι παρά τα σχόλιά σας - που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα- η βελτίωση των βασικών στοιχείων της οικονομίας μας είναι προς όφελος όλων των Ελλήνων πολιτών. Και η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών το ξέρει και το αναγνωρίζει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ποιο είναι το μοντέλο των εργασιακών σχέσεων που θα επιβάλει ο Πρωθυπουργός σε συνεργασία και συνεννόηση, όπως είπε, με τον νέο Πρόεδρο του ΣΕΒ, όταν ο κ. Δασκαλόπουλος δεν επιτρέπει τη λειτουργία συνδικάτου στις επιχειρήσεις του;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Την οικονομική πολιτική σε όλους τους τομείς τη σχεδιάζει, την καθορίζει, την αποφασίζει και την εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση. Κανένας άλλος.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Άλλο ρώτησα. Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι ο κ. Δασκαλόπουλος δεν αναγνωρίζει τη λειτουργία συνδικάτων στις επιχειρήσεις του;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να σχολιάσω τι γίνεται στο εσωτερικό μιας επιχείρησης. Όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν τα ίδια δικαιώματα.

ΒΛΑΧΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει και για την πετρελαιοκίνηση των Ι.Χ. Διότι από χθες βρισκόμαστε μπροστά σε ένα απίστευτο φαινόμενο να συζητείται ή να προτείνεται στο Υπουργικό Συμβούλιο η επέκταση κίνησης στα Ι.Χ. σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ταυτόχρονα, λίγες ώρες μετά, κύκλοι του κ. Σουφλιά να λένε ότι την πετρελαιοκίνηση δεν θα την υπογράψει υπουργός που να λέγετε Γιώργος Σουφλιάς. Η κυβέρνηση και ο Έλληνας πολίτης είναι σε ομηρία του κ. Σουφλιά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε υπάρχει απαγόρευση για περιβαλλοντικούς λόγους, σχετικά με τη κυκλοφορία αυτοκινήτων με πετρελαιοκίνηση στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Είναι γνωστό ότι, όσον αφορά την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με σωματίδια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, βρισκόμαστε πολύ πάνω από τα διεθνώς αποδεκτά όρια. Για να γίνει δυνατή η πετρελαιοκίνηση πρέπει να αρθούν αυτοί οι περιβαλλοντικοί λόγοι. Αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος είναι το ΥΠΕΧΩΔΕ. Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός κ. Σουφλιάς, μελετά το θέμα και θα κάνει σχετική εισήγηση στην Κυβερνητική Επιτροπή. Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, γιατί αντιδρά; Βάσει ποιας μελέτης αντιδρά, εφόσον δεν υπάρχει μελέτη. Δεύτερον, αυτή την υπόσχεση για μελέτη ο κ. Σουφλιάς, πριν ένα χρόνο την έχει πει. Είναι δυνατόν ένα υπουργείο, επί ένα χρόνο, να μην μπορεί να κάνει μια τέτοια μελέτη; Και τρίτον, όλοι οι άλλοι αρμόδιοι υπουργοί της Ε.Ε. είναι χαζοί, βλάκες και επιτρέπουν στις χώρες τους την πετρελαιοκίνηση; Εμείς είμαστε οι έξυπνοι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς επιλέγετε να ακούτε μόνο όσα λέτε εσείς και όχι αυτά που λέω εγώ. Τα επίπεδα μόλυνσης από συγκεκριμένα σωματίδια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη είναι πολύ υψηλότερα από το διεθνές αποδεκτό όριο. Υπάρχει κανείς που αμφισβητεί ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η υγεία των πολιτών πρέπει να τεθούν πάνω από οτιδήποτε άλλο;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Τότε η πρόταση του κ. Λιάπη είναι πρόχειρη. Εάν εσείς αποκλείετε την περίπτωση αυτή, είναι σαν να@. Στην ουσία το αμφισβητεί ο κ. Λιάπης, όταν προτείνει αυτό το θέμα να μπουν τα πετρελαιοκίνητα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, άρα κάτι έχει στο νου του. Κάποια επιτροπή έχει στο νου του, κάποια μελέτη, την οποία υποψιάζομαι ότι δεν θα έχει ο κ. Σουφλιάς.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρουσίασα μόλις τη θέση της κυβέρνησης.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Η θέση του κ. Σουφλιά δηλαδή. Με αυτή που διαφωνεί ο κ. Λιάπης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θέση της κυβέρνησης είναι όσα ακριβώς σας είπα μόλις.

ΒΛΑΧΟΣ: Είναι θέση του κ. Σουφλιά. Δεν είναι θέση της κυβέρνησης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μόλις απάντησα. Δεν πρόκειται να γίνω υποστηρικτής της ενδεχομένως ασθενούς μνήμης σας.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Η κυβέρνηση αποδέχεται, υιοθετεί το πόρισμα της Δικαιοσύνης για τις απαγωγές των Πακιστανών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι το περιεχόμενο της ερώτησής σας.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Η κυβέρνηση μελετά το πόρισμα της Δικαιοσύνης για τις απαγωγές των Πακιστανών στην Ελλάδα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον, πρόκειται για εισαγγελική διάταξη, για να χρησιμοποιούμε τον ακριβή όρο. Δεύτερον, η κυβέρνηση -όπως σας έχω πει επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες- είναι αυτή που με δική της πρωτοβουλία, δια του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαληγούρα, είχε ζητήσει πριν από έξι μήνες από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να παραγγείλει με απόλυτη προτεραιότητα τη διενέργεια της σχετικής έρευνας. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι υπάρχει ήδη αυτή η εισαγγελική διάταξη, τη λέτε εσείς, η οποία λέει ευκρινώς και με ονόματα ότι οι απαγωγές έγιναν. Αυτό η κυβέρνηση πως το κρίνει, πως το σχολιάζει και πως αντιδρά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να σχολιάσω, σε καμία περίπτωση, μια δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Με συγχωρείτε. Λέγατε μέχρι πρότινος ότι δεν έγιναν οι απαγωγές. Η Δικαιοσύνη λέει τώρα ότι έγιναν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ό,τι σας έχω πει ισχύει.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Άρα, δεν έχουν γίνει κατά την κυβέρνηση οι απαγωγές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αφίσταμαι καθόλου από αυτά που είπα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αυτά που έλεγε παλαιότερα ο κ. Ρουσόπουλος ισχύουν; Ότι δηλαδή δεν έγινα απαγωγές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση αναμένει την έκβαση της δικαστικής έρευνας.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Αυτά που λέγαμε την περασμένη φορά ήταν όταν έγινε εισαγγελική δίωξη κατ` αγνώστων. Εδώ διαβάζω σήμερα ότι μηνύθηκαν οκτώ υπάλληλοι της ΕΥΠ. Υπάρχουν δηλαδή ονόματα και επίθετα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να σχολιάσω κανένα στάδιο της δικαστικής έρευνας. Και την περασμένη εβδομάδα συζητούσαμε για το ίδιο ακριβώς θέμα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δεύτερον, έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα αυτοί οι υπάλληλοι της ΕΥΠ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μου είναι γνωστό κάτι τέτοιο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Αφού η κυβέρνηση είχε εμπιστοσύνη στις εισαγγελικές αρχές, η ΕΥΠ γιατί ζήτησε και έβγαλε δικό της πόρισμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω. Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο αρμόδιο υπουργείο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δεν υπάρχει πρόβλημα ούτε για τον κ. Κοραντή κατά την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ πολύ. Κάθε μέρα εγείρετε και ένα τέτοιο θέμα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επειδή είναι φυγομαχία να κρύβεστε πίσω από τις λειτουργίες της δικαιοσύνης, πολιτικά σας ρωτώ, βλέπετε να γίνεται φάρσα όπως είχε προτάξει ο κ. Βουλγαράκης όλη αυτή η κατάσταση και οι διαδοχικές αρνήσεις και μεταβολές προθέσεών σας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κι εγώ ως αναπληρωτής του, δεν φυγομαχούμε ποτέ. Προφανώς, έχουμε διαφορετική αντίληψη από αυτή που έχετε εσείς για τη λειτουργία της Δημοκρατίας και των πυλώνων της.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μήπως έχει και ο κ. Βουλγαράκης, ο οποίος είχε προτάξει το «φάρσα» ή «προβοκάτσια»; Είχε αποφασίσει και αυτός πριν τη δικαιοσύνη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω κανένα άλλο σχόλιο για το εν λόγω θέμα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τελικά έχουν γίνει απαγωγές για την κυβέρνηση ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Δικαιοσύνη ερευνά το θέμα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μα, ήδη απεφάνθη η δικαιοσύνη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι κύριε, κάνετε λάθος. Η δικαιοσύνη δεν απεφάνθη. Συνεχίζει την έρευνα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν είναι το θέμα της απόδοσης ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Η δικαιοσύνη απεφάνθη, το θέμα υπάρχει, οι απαγωγές είχαν γίνει, απήγγειλε κατηγορίες. Άσχετα με το αν καταλογιστούν ευθύνες για συγκεκριμένα πρόσωπα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να σας παρακολουθήσω στα δημοσιογραφικά σας άλματα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν είναι άλματα αυτά.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Η ποινική δίωξη δύο στελεχών της ΕΥΠ είναι δημοσιογραφική@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μην δημιουργείτε εντυπώσεις. Δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον ουδενός συγκεκριμένου προσώπου.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Και για τα δύο στελέχη της ΕΥΠ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μην δημιουργείτε εντυπώσεις. Επαναλαμβάνω: Δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον ουδενός προσώπου.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει πως δεν έχουν γίνει παράνομες απαγωγές και δεν υπάρχει καμία εμπλοκή κρατικών αρχών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση θα περιμένει την ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας.

ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή, αύριο εάν ο κ. Αλαβάνος ζητήσει συνάντηση με τον κ. Πρωθυπουργό για να τον ρωτήσει γι αυτό το θέμα, ο κ. Πρωθυπουργός θα του πει, περιμένω να ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα και μετά θα σας απαντήσω;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όποιος επιθυμεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ειδικά εάν εκπροσωπεί ένα άλλο κόμμα που είναι στη Βουλή, έχει το δικαίωμα να το κάνει, όπως ακριβώς έχει γίνει και στο παρελθόν. Δεν μπορώ όμως να σας απαντώ σε υποθετικές ερωτήσεις, για το τι θα έλεγε ο Πρωθυπουργός εάν συνέβαινε εκείνο ή το άλλο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το θέμα της απαγωγής των Πακιστανών μήπως συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Πακιστανό ομόλογό του; Γιατί ο κ. Παπανδρέου είπε ότι συζητήθηκε το θέμα στη συνάντηση που είχαν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν συζητήθηκε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν το έθεσε, δηλαδή, ο Πακιστανός Πρωθυπουργός ή δεν το συζήτησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν συζητήθηκε από τους δύο πρωθυπουργούς.

ΒΛΑΧΟΣ: Επειδή βλέπω ότι έχετε μια πολύ μεγάλη ευαισθησία στις έρευνες της Δικαιοσύνης, ως αρμόδιο υπουργός θα ζητήσετε να υπάρξει έρευνα της Δικαιοσύνης και για τις καταγγελίες που γίνονται στο θέμα της διαχείρισης των χρημάτων στην ΕΡΤ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω απαντήσει την περασμένη Παρασκευή, παραπέμποντας στην τοποθέτηση της διοίκησης της ΕΡΤ.

ΒΛΑΧΟΣ: Αλλά, επειδή επιμένουν και έχουν αρχίσει και ανταλλάσσουν εξώδικα οι δύο πλευρές, μήπως θα έπρεπε να ασχοληθεί ο εισαγγελέας γιατί είναι δημόσιο χρήμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΒΛΑΧΟΣ: Συμφωνείτε, δηλαδή, ότι πρέπει να γίνει αυτό; Να γίνει μια εισαγγελική έρευνα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παραπέμπω στις δηλώσεις της διοίκησης της ΕΡΤ.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, την καλύπτετε, αυτό μας λέτε. Παίρνετε θέση υπέρ της ΕΡΤ. Αυτό μας λέτε.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Συνεχίζει η κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε καμία εμπλοκή κρατικών υπηρεσιών στο θέμα των απαγωγών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε αυτό το θέμα, δεν έχω να κάνω κανένα επιπλέον σχόλιο. Ο,τι είχα να πω το είπα. Επαναλαμβάνω: Η κυβέρνηση αναμένει την έκβαση της δικαστικής διερεύνησης του θέματος.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ο κ. Βουλγαράκης συνεχίζει να χαίρει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με έχετε ρωτήσει νομίζω δύο φορές, αυτή την εβδομάδα και την περασμένη. Η απάντηση που έχω δώσει εξακολουθεί να ισχύει.

ΒΛΑΧΟΣ: Πάντως τη χώρα την κυβερνά η κυβέρνηση και όχι η Δικαιοσύνη. Άρα, πρέπει η κυβέρνηση να έχει άποψη σε διάφορα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα και την κοινή γνώμη. Δεν μπορεί να είναι μονίμως η κυβέρνηση πίσω από την εισαγγελική έρευνα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στις ευνομούμενες πολιτείες, στις οποίες, βέβαια, ανήκει και η Ελλάδα, οι κυβερνήσεις δεν σχολιάζουν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

ΒΛΑΧΟΣ: Σε ευνομούμενες πολιτείες, όπως είναι η Ελλάδα, η κρατική ΕΡΤ που καλύπτει για λογαριασμό όλων των καναλιών τις συνεντεύξεις του Πρωθυπουργού, δεν κόβει την τελευταία ερώτηση από την εικόνα που δίνει στα κανάλια. Και επειδή αυτή η ερώτηση ήταν και δική μου και αφορούσε τους Πακιστανούς, κόπηκε από την κρατική ΕΡΤ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάνετε σχόλιο, όχι ερώτηση. Απευθυνθείτε στην ΕΡΤ.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Πριν από αρκετούς μήνες από το βήμα αυτό που βρίσκεστε εσείς τώρα, ο κ. Ρουσόπουλος μας είχε διαβεβαιώσει και όλο τον ελληνικό λαό ότι οι απαγωγές δεν είχαν γίνει. Σήμερα, μας λέτε ότι θα περιμένετε τη διεξαγωγή της δικαστικής έρευνας. Τελικά, τι από τα δύο συμβαίνει; Έγιναν ή δεν έγιναν ή θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη τελικά για το τι έγινε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς δεν έχετε καταγράψει όσα σας έχω πει.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Επειδή το κατέγραψα, γι` αυτό και επειδή είχα καταγράψει και το τι είπε ο κ. Ρουσόπουλος, γι` αυτό σας ρωτώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω τοποθετηθεί με απόλυτη σαφήνεια.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Από όσα έχουμε ακούσει ως τώρα κ. Εκπρόσωπε, θα ήθελα να μου πείτε εάν είστε ευχαριστημένος, όσον αφορά την ενημέρωση του κοινού από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο με τις απαντήσεις που δίνετε και αν προβάλλετε τη θέση της κυβέρνησης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δικαίωμά σας να το κρίνετε.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εσάς ρωτώ, εάν προάγει-προβάλλει αυτός ο διάλογος και αυτή η καθημερινή ενημέρωση το έργο της κυβέρνησης ή εάν ενημερώνει πλήρως τον ελληνικό λαό. Εάν απομονώσουμε τις απαντήσεις σας δεν βγαίνει κανένα στοιχείο ενημέρωσης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρόλα ταύτα, βλέπω ότι έρχεστε σχεδόν κάθε ημέρα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Καθήκον μου, όπως και το δικό σας. Εγώ σας σέβομαι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ έχω καθήκον, στο οποίο και ανταποκρίνομαι πλήρως, εσείς δεν έχετε κατ` ανάγκην καθήκον να παρίστασθε.

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Φαϊκογλου θα είναι πιθανότατα ο υποψήφιος Δήμαρχος της Ξάνθης. Θα ήθελα ένα σχόλιο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για ενδεχόμενες πολιτικές επιδιώξεις οποιουδήποτε Έλληνα πολίτη.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Αλαβάνου την Παρασκευή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΒΛΑΧΟΣ: Θα είναι στους Δελφούς ο Πρωθυπουργός. Δεν θα είναι στους Δελφούς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όταν έχω κάτι, θα σας το ανακοινώσω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αληθεύει ότι η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να ζητήσει την έκδοση άδειας για την επόμενη φάση των ερευνών του «Ποσειδώνα» και από την Τουρκία; Τελικά υπάρχει καθεστώς συγκυριαρχίας στο Αιγαίο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας έχω απαντήσει από τη Δευτέρα. Μου έγινε ακριβώς η ίδια ερώτηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Όχι. Δεν είναι η ίδια ερώτηση. Τώρα, έχουμε νέα δεδομένα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχει περιέλθει έως τώρα στη γνώση της ελληνικής πλευράς κάτι τέτοιο. Παρόλα ταύτα, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το πλοίο, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται καθ` οδόν προς την Κρήτη, όπου και θα βρίσκεται τις επόμενες ημέρες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Παρόλα αυτά, το γεγονός μένει. Εάν, δηλαδή, η γερμανική κυβέρνηση ζητά μάλλον την άδεια και της Τουρκίας για τις έρευνες στο Αιγαίο, δεν υπάρχει για εσάς ζήτημα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι έρευνες έγιναν και γίνονται για το διάστημα που έχει προβλεφθεί. Δεν έχω να προσθέσω κάτι. Ισχύουν όσα σας είπα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επιστρέφω στο θέμα του κ. Βουλγαράκη. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση αναμένει το πόρισμα της δικαστικής έρευνας, πού αποδίδετε τότε εσείς@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αναμένει την έκβαση της δικαστικής έρευνας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, την έκβαση. Εάν και βεβαίως υπάρχει αυτή η εισαγγελική διάταξη, όπως λέτε. Πού αποδίδετε τη χθεσινή συναισθηματική έκρηξη του κ. Βουλγαράκη στη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, ότι «εγώ θα στηρίξω τις επιλογές μου μέχρι θανάτου»;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ` αρχάς, δεν ήμουν εκεί. Ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν ξέρω εάν ρωτήθηκε. Μιλώ για τη συναισθηματική έκρηξη. Υπάρχει όμως και αυτή διαπιστώθηκε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να απευθυνθείτε στον ίδιο, ώστε να σας εξηγήσει τι εννοούσε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αυτή είναι η απορία μου. Δηλαδή, για ποιο λόγο ο κ. Βουλγαράκης να εκρήγνυται συναισθηματικά, από τη στιγμή που όλα είναι μέλι-γάλα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάνετε ερμηνεία, έχω την αίσθηση, κατά το δοκούν, πάνω σε κάτι που φέρεται να είπε ο κ. Βουλγαράκης. Εγώ δεν μπορώ να ερμηνεύσω κάτι που φέρεται να είπε. Δεν έχω μεν κανένα λόγο να αμφισβητήσω ότι ειπώθηκε έτσι όπως μου το μεταφέρετε, αλλά δεν μπορώ να κάνω καμία ερμηνεία τέτοιου είδους.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ήθελα να το προσδιορίσω. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Βουλγαράκης αισθάνεται ακάλυπτος από τη στάση της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ρωτήθηκα προηγουμένως και τοποθετήθηκα με απόλυτη σαφήνεια.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θα μου επιτρέψετε, έχω την υποψία ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων να μην έχει ακόμη ξεκαθαρίσει ποια είναι ακριβώς η απάντηση. Σας έκανα μια συγκεκριμένη ερώτηση, προ ολίγου. Πρώτον, η κυβέρνηση επιμένει να υποστηρίζει ότι δεν υπήρξαν παράνομες απαγωγές Πακιστανών; Και επιμένει, παρά την πρόσφατη εισαγγελική διάταξη, να υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε καμία εμπλοκή κρατικών υπηρεσιών και αρχών ή κανενός στελέχους κρατικής υπηρεσίας; Αυτή είναι η ερώτησή μου, την οποία δεν έχετε απαντήσει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, θέλετε να επαναλάβω επακριβώς όσα σας είπα την περασμένη εβδομάδα. Ισχύουν στο ακέραιο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν έχει αλλάξει, δηλαδή, τίποτε από την περασμένη εβδομάδα μέχρι σήμερα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αντιλαμβάνομαι την προσπάθεια που κάνετε να με ρωτήσετε σήμερα κάτι, το οποίο με έχετε ρωτήσει προχθές, τη Δευτέρα και την Παρασκευή, με την ελπίδα ή την προσμονή ότι θα πω κάτι διαφορετικό. Εχω τοποθετηθεί.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μα, δεν μου λέτε και κάτι συγκεκριμένο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα ότι οι οδηγίες που έχουν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, όλα τα κρατικά όργανα, είναι να λειτουργούν μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος και των νόμων.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αυτό είναι γενικό. Θα το έλεγε και ο κ. Παυλόπουλος ως καθηγητής της Νομικής.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό είναι δικό σας σχόλιο.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό όμως δεν απαγορεύει σε μια υπηρεσία να λειτουργήσει εκτός νόμου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η σημερινή κυβέρνηση δεν ανέχεται και δεν επιτρέπει σε καμία υπηρεσία να λειτουργεί έξω από το πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων.

ΒΛΑΧΟΣ: Με συγχωρείτε κύριε Εκπρόσωπε, το ζητούμενο δεν είναι εάν έγιναν οι συλλήψεις Πακιστανών και για ποιους λόγους έγιναν. Το ζητούμενο είναι εάν ο υπουργός, ο κ. Βουλγαράκης, είπε ψέματα στον ελληνικό λαό ή όχι. Διότι μπορεί το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, να έχει μια καταγγελία για κάποιον παράνομο και να τον ελέγξει και αυτό να είναι νόμιμη διαδικασία του υπουργείου, αλλά στη συνέχεια εάν ο υπουργός πει ότι δεν το έπραξε, είναι πρόβλημα πολιτικό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ πάντως, εξακολουθώ να προκρίνω την αναμονή της κυβέρνησης για την έκβαση της δικαστικής διερεύνησης του θέματος.

ΒΛΑΧΟΣ: Η επικοινωνιακή τακτική ενός υπουργού είναι δική του αρμοδιότητα; Δηλαδή όταν ο κ. Βουλγαράκης αποφάσισε να κάνει αυτές τις δηλώσεις δημόσια, το αποφάσισε στο γραφείο του ή επικοινώνησε με το Μέγαρο Μαξίμου, συνεννοήθηκε, πήρε την εντολή και στη συνέχεια βγήκε και έκανε τις δημόσιες δηλώσεις. Είναι κατ` εξοχήν κυβερνητική τακτική. Είναι κεντρική πολιτική τακτική της κυβέρνησης. Γιατί ο κ. Βουλγαράκης λέει ότι κάνει το κάνει σε συνεννόηση με το Μαξίμου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, θέλετε να μονολογείτε. Εγώ εκείνο το οποίο σας λέω και σας το έχω πει επανειλημμένως, είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να σας πω, ποιες συζητήσεις, ποια τηλεφωνήματα κάνουν ο Πρωθυπουργός με τους υπουργούς ή ο ένας υπουργός με τον άλλο υπουργό.

ΒΛΑΧΟΣ: Είναι σημαντικό να ξέρουμε όμως, εάν είχε την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου, για τα όσα είπε ο κ. Βουλγαράκης. Δεν είναι σημαντικό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εσείς, προφανώς, το θεωρείτε σημαντικό.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εκπροσωπείτε την κυβέρνηση, άρα και κάθε υπουργό επιμέρους. Δεν νιώθετε την ανάγκη μιας αυτοκριτικής τουλάχιστον, εάν όχι συγνώμης; Όταν ερχόσασταν και μας λέγατε «δεν γίνονται απαγωγές» και τώρα διαφοροποιείτε τη θέση σας και μας λέτε «περιμένετε τη Δικαιοσύνη», είναι αλλαγή στάσης. Δεν οφείλετε μια αυτοκριτική απέναντί μας, διότι και εμείς ενημερώσαμε λάθος την κοινή γνώμη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ να περιμένετε την έκβαση της δικαστικής διερεύνησης του θέματος.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αυτό είναι μια καινούργια θέση, σε σχέση με το ότι πριν μας λέγατε «δεν γίνονται απαγωγές».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καθόλου καινούργια θέση δεν είναι. Είναι η πάγια τοποθέτηση της κυβέρνησης, για πολλά θέματα, όπου το λόγο έχει η Δικαιοσύνη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Το «δεν γίνονται» με το «περιμένω τη Δικαιοσύνη» είναι ίδια κύριε Εκπρόσωπε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εσείς μπορείτε να μη θέλετε να περιμένετε τη Δικαιοσύνη. Είμαι σίγουρος όμως, ότι οι Έλληνες πολίτες θέλουν να περιμένουν την κρίση της Δικαιοσύνη.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Είπατε πριν ότι η κυβέρνηση πιστεύει πως η λειτουργία των δημοσίων αρχών πρέπει να είναι σύννομη. Σε περίπτωση που δεν είναι σύννομη ποιες κυρώσεις προβλέπονται, κατά την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να απαντήσω στις υποθέσεις τις οποίες κάνετε.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Εγώ δεν σας ρωτώ για συγκεκριμένα πράγματα. Σας ρωτώ στο πλαίσιο των αρχών. Φαντάζομαι ότι υπάρχουν κάποιες συμφωνημένες αρχές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω συζήτηση επί των αρχών της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Στον ιδιωτικό τομέα, ας πούμε, όταν παραβιάζονται κάποιοι κανόνες λειτουργίες, το πρώτο που προηγείται είναι η απόλυση. Στο δημόσιο χώρο, ρωτάω, ποιες είναι οι κυρώσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι ο ρόλος μου σε αυτή την αίθουσα να δώσω απαντήσεις που άπτονται του Διοικητικού Δικαίου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να ρωτήσω, εάν οι υπηρεσίες σας έκαναν τη σχετική έρευνα για την AGB και εάν είναι γραμμένη κανονικά στα μητρώα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχει ολοκληρωθεί. Όταν έχουμε κάτι, όπως και έγινε και με τη γνωμοδότηση, θα σας ενημερώσουμε.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είπατε προηγουμένως, σε μια σύσταση που κάνατε προς όλους, ότι θα ήταν φρόνιμο να περιμένουμε την εξέλιξη της δικαστικής έρευνας. Μήπως τότε κάποιοι βιάστηκαν, όταν από το βήμα αυτό διαβεβαίωναν ότι δεν έγιναν οι απαγωγές; Να βγάλουμε αυτό το συμπέρασμα; Μήπως έπρεπε και ο κ. Ρουσόπουλος δηλαδή να περιμένει το πόρισμα, πριν διαβεβαιώσει τον ελληνικό λαό -δι@ ημών- ότι δεν έχουν γίνει απαγωγές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ότι είχα να πω, το είπα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Εσείς περιμένατε; Το ερώτημά μου δηλαδή, είναι εάν η κυβέρνηση περιμένει πράγματι το πόρισμα της Δικαιοσύνης ή μήπως βιάστηκε να πει ότι δεν έγιναν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση βεβαίως και περιμένει την έκβαση της δικαστικής διερεύνησης του θέματος. Υπενθυμίζω ότι στις 14 Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαληγούρας, διατύπωσε το σχετικό αίτημα προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Τότε, πώς συμβαδίζουν οι δηλώσεις που έγιναν τότε, με αυτό που λέτε εσείς σήμερα, ότι η κυβέρνηση πάντα περιμένει; Διότι έχουμε τις δηλώσεις του κ. Ρουσόπουλου και του κ. Βουλγαράκη, που έλεγαν ότι δεν έγιναν. Δεν μπαίνω σε άλλη φρασεολογία που χρησιμοποίησε ο υπουργός, λέω μόνο την ουσία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας έχω τονίσει ότι η κυβέρνηση περιμένει την έκβαση της δικαστικής διερεύνησης του θέματος.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επειδή αρέσκεσθε στην παράθεση δεικτών και στοιχείων, θα ήθελα να μου σχολιάσετε δύο δείκτες πρόσφατους. Πώς σχολιάζετε το γεγονός, δηλαδή , ότι η χώρα μας είναι η μόνη μεταξύ των 25 κρατών της Ε.Ε., που διαθέτει κάτω από το 4% του ΑΕΠ για την παιδεία, επίσης ότι καταλαμβάνει την προτελευταία θέση στην Ευρώπη των 15 για τις αποδοχές των εργαζομένων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε -και σ` αυτό έχει αναφερθεί και η υπουργός Παιδείας κ. Γιαννάκου- γίνεται μια προσπάθεια να αυξηθεί το ποσοστό του ΑΕΠ, το οποίο διατίθεται κάθε χρόνο για την παιδεία. Έχει γίνει ήδη κάποια αύξηση, δεν έχω αυτή τη στιγμή το ακριβές ποσοστό πρόχειρο για να σας το πω. Παρακαλώ να ανατρέξετε σε σχετικές αναφορές της κ. Γιαννάκου. Στο δεύτερο θέμα που θίξατε@

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί για 5% του ΑΕΠ για την παιδεία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παραγνωρίζετε ένα πολύ απλό στοιχείο: Βρισκόμαστε στο μέσον της τετραετίας. Η κυβέρνηση κρίνεται συνολικά. Στο δε δεύτερο θέμα είναι διαρκής η προσπάθεια της σύγκλισης. Η Ελλάδα, ας μην ξεχνάμε, ξεκίνησε από ένα πολύ χαμηλό επίπεδο και γίνονται βήματα μέσα σε ένα καθόλου ευνοϊκό οικονομικό πλαίσιο, το οποίο μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Παρόλα ταύτα γίνονται σημαντικά βήματα. Ας μετρήσουμε τους δείκτες όταν ολοκληρωθεί η τετραετία. Όταν κληθεί ο ελληνικός λαός να κρίνει αυτή την κυβέρνηση, που είμαι βέβαιος ότι θα την κρίνει θετικά.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τα βήματα γίνονται στην κατεύθυνση της σύγκλισης με τις αποδοχές της Κεντρικής Ευρώπης, των νέων κρατών της Ε.Ε., όχι με τους υπόλοιπους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όλα τα βήματα που γίνονται, γίνονται προς το καλύτερο.

ΒΛΑΧΟΣ: Πώς γίνεται να επικαλείστε την προηγούμενη διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και να πηγαίνει την Παρασκευή ο κ. Καραμανλής να ακούσει τον «τσάρο» της οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Γεράσιμο Αρσένη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν φαντάζομαι να περιμένετε απάντηση σε αυτήν σας την ερώτηση@

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εδώ και δύο χρόνια, η κυβέρνηση και τα κυβερνητικά στελέχη καθημερινά -και δεν είναι υπερβολή αυτό- μιλάνε για τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης και αυτών που παρέλαβαν κλπ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι οποίες και είναι ανεξίτηλες στη μνήμη του ελληνικού λαού.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ωραία. Εγώ δεν έχω κανένα λόγο να διαφωνήσω μαζί σας. Γιατί όμως αφού είναι ανεξίτηλες, το λέτε κάθε ημέρα, τόσα πολλά στελέχη; Μήπως είναι ένα άλλοθι για την αναποτελεσματικότητα της δικής σας κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καθόλου. Σας παρέθεσα συγκεκριμένα οικονομικά στοιχειά. Παρόλα ταύτα, εκείνο το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τι έκαναν, όσοι έκαναν, για 20 συναπτά χρόνια. Αυτό δεν μπορεί να ανατραπεί σε δύο μόνο χρόνια.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όχι, γι` αυτό και καταδικάστηκαν από τον ελληνικό λαό και έχασαν τις εκλογές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και καλό θα είναι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, που μερίδα των ΜΜΕ τις παρουσιάζει σαν να είναι κάτι καινοτόμο και εντυπωσιακό, να συγκεκριμενοποιηθούν. Γιατί συγκεκριμένες προτάσεις, από την πλευρά της αντιπολίτευσης, δεν βλέπουμε. Συγκεκριμένες προτάσεις, συγκεκριμένα μέτρα, συγκεκριμένες αποφάσεις, παίρνει και εφαρμόζει μόνο η σημερινή κυβέρνηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Πάντως, αυτή η συνεχής αναφορά στο ΠΑΣΟΚ, λαμβάνει πια και την έννοια της προσβλητικής αναφοράς προς το πρόσωπο του κ. Παπούλια. Γιατί ο κ. Παπούλιας ήταν βασικό στέλεχος της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, τον οποίο εσείς κάνατε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάνετε λεκτικούς και διανοητικούς ακροβατισμούς στους οποίους ειλικρινά δεν επιθυμώ να σας παρακολουθήσω.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο νέος Κ.Ο.Κ. γίνεται πιο αυστηρός. Θυμάμαι ένα ειδικό θέμα, ότι μπορεί να σου πάρουν το δίπλωμα επειδή θα σταθμεύσεις σε ράμπα για άτομα με ειδικές ανάγκες. Ως τώρα, τους έπαιρναν τις πινακίδες. Τι δυσκόλευε τους αστυνομικούς να κάνουν το καθήκον τους πέραν από την αβελτηρία τους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν κατάλαβα τι εννοείτε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν καταλαβαίνω ποιος ο σκοπός της περαιτέρω ενίσχυσης των αυστηρών διατάξεων του νέου Κώδικα, αφού ως τώρα υπήρχαν διατάξεις τις οποίες οι αστυνομικοί δεν τηρούσαν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ξέρετε, η επιβολή προστίμων έχει πολλές φορές και έναν εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Και εισπρακτικό έχει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Και θα πρέπει ορισμένους κανόνες να μάθουμε να τους τηρούμε. Εκείνο το οποίο θέλω να σας πω -είναι και μια μεγάλη συζήτηση που γίνεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης- είναι ότι δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα αυτό. Είναι αντικείμενο συζήτησης κατά πόσο πρέπει να «τιμωρείς» το όχημα με την αφαίρεση των πινακίδων και να μην τιμωρείς τον οδηγό, ο οποίος παραβατεί.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θέλω να σας πω, ότι οι αστυνομικοί ως τώρα, δεν κάνουν τη δουλειά τους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως και να έχει, εγώ εκφράζω την ευχή όλο και περισσότεροι οδηγοί να χρησιμοποιούν ζώνη ασφαλείας και να εφαρμόζουν τον ΚΟΚ.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 17 May 2006 - 16:05:10 UTC