Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-04-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 11 Απριλίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, γνώριζε η κυβέρνηση, μέσω του κ. Κορωνιά ότι ο αείμνηστος Τσαλικίδης, είχε παραλάβει και γνώριζε για το σύστημα νόμιμων συνακροάσεων; Αν το γνώριζε, αν είχε ενημερωθεί.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως σας είπαν οι τρεις υπουργοί στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ό,τι γνώριζε η κυβέρνηση τα έδωσε στη Δικαιοσύνη. Όλα τα άλλα στοιχεία που ενδεχομένως προκύψουν, θα τα αξιολογήσει η ελληνική Δικαιοσύνη.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Έχω δύο ερωτήσεις. Η πρώτη αφορά σε μια επιστολή που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», επιστολή εκπροσώπων πολυτέκνων και της οποίας το στίγμα, δεν γνωρίζω κατ` αρχήν, εάν το έχετε πληροφορηθεί@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Αναφέρει ότι υπάρχει προεκλογική υπόσχεση του Πρωθυπουργού ότι οι τρίτεκνοι θα γίνουν απευθείας πολύτεκνοι. Υποστηρίζουν, μέσω της επιστολής τους οι εκπρόσωποι αυτοί των τριτέκνων ότι εξαπατήθηκαν και ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Θα ήθελα, σας παρακαλώ, να σας υποβάλω την ερώτηση@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ` αρχάς, δεν γνωρίζω τη συγκεκριμένη επιστολή που αναφέρατε. Εκείνο που ξέρω να σας πω είναι ότι η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα, όπως γνωρίζετε, στο διάστημα των δύο ετών που ασκεί τη διακυβέρνηση της χώρας έχει λάβει μια σειρά μέτρων, από τα οποία ωφελούνται οι οικογένειες με τρία παιδιά. Όπως έχουν πει οι αρμόδιοι υπουργοί, τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο συγκεκριμένο τομέα, δεν έχουν ολοκληρωθεί. Η κυβέρνηση εκλέγεται για τέσσερα χρόνια, βρίσκεται στο μέσον της θητείας της, συνεπώς έχει ακόμη μια σημαντική διαδρομή μπροστά της να διανύσει.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Πιθανότητα να συναντηθεί ο Πρωθυπουργός με εκπροσώπους των πολυτέκνων@;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είμαι σε θέση να σας πω αυτή τη στιγμή. Όπως γνωρίζετε, υποβάλλονται πολλά αιτήματα στον Πρωθυπουργό για συναντήσεις. Τα αιτήματα αυτά αξιολογούνται από το Γραφείο του Πρωθυπουργού. Όπως είναι γνωστό σε σας που καλύπτετε τις δραστηριότητες του Πρωθυπουργού γίνονται πολλές συναντήσεις.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Το δεύτερο που θέλω να σας ρωτήσω αφορά σε παράπονα βουλευτών, που διατυπώθηκαν στη συνάντηση που έγινε την περασμένη Τετάρτη στην αίθουσα 261 της Βουλής, ενόψει της εξόρμησης κλιμακίου βουλευτών στην επαρχία. Εκεί, λοιπόν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «φωτογραφήθηκαν» συγκεκριμένοι υπουργοί ότι έχουν το μεγάλο μερίδιο των διορισμών στο δημόσιο και ακούστηκαν παράπονα από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ότι η εντύπωση που δημιουργείται στις επαρχίες τους είναι ότι αυτοί δεν δύνανται να προωθήσουν σε μια δουλειά ούτε ένα δικό τους πρόσωπο. Έχετε γνώση αυτών των περιστατικών; Η κυβέρνηση έχει γνώση του περιστατικού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι όποιος έχει να κάνει κάποιο παράπονο ειδικά εάν είναι πολιτικό πρόσωπο έχει και το θάρρος και τη δύναμη λόγου να το κάνει δημόσια.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δεν είναι δημόσια η έκφραση των παραπόνων όταν απευθύνεται στο Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον κ. Σταύρου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι μια τέτοια συνάντηση δεν είναι δημόσια. Παρόλα ταύτα μου μεταφέρετε και σεις και η συνάδελφός σας, ισχυρισμούς για τους οποίους ασφαλώς δεν μπορείτε να πιστοποιήσετε ότι έγιναν με τον τρόπο με τον οποίο αποδίδονται σε διάφορα ΜΜΕ, αφού δεν ήσασταν παρόντες. Χωρίς αυτό να θέτει σε καμία αμφισβήτηση την αξιοπιστία των Μέσων. Είμαι βέβαιος ότι οι βουλευτές όλων των κομμάτων, όταν θέλουν να πουν κάτι, το λένε δημόσια.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Κάτι συναφές, τις ίδιες επισημάνσεις, νομίζω ότι έκαναν και δημόσια σε τηλεοπτική εκπομπή του σταθμού «ALTER» ορισμένοι εξ αυτών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αλίμονο εάν οι βουλευτές όλων των κομμάτων δεν έχουν το δικαίωμα να λένε τη γνώμη τους.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και ένα τελευταίο συναφές ερώτημα: Θεωρείτε ότι οι πόρτες των γραφείων των υπουργών είναι ανοικτές για τους βουλευτές; Δηλαδή όλοι οι υπουργοί έχουν αποδεχθεί και υλοποιούν τις οδηγίες του Πρωθυπουργού που κατά καιρούς τους έχει δώσει σχετικά με αυτό το θέμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αλίμονο, εάν οι υπουργοί δεν ακολουθούν τις οδηγίες του Πρωθυπουργού. Γνωρίζω ότι οι υπουργοί συναντιούνται τακτικά με τους βουλευτές.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί είστε τόσο κατηγορηματικός για την αξιοπιστία των ΜΜΕ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα τίποτε τέτοιο.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ερωτώ αυτό. Συμπληρώσατε και είπατε ότι δεν θέλετε να αμφισβητήσετε@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα, δεν μπορώ να αμφισβητήσω κάτι που αποδίδεται από τα Μέσα ότι έγινε. Παρόλα ταύτα, επειδή εγώ δεν ήμουν παρών και εικάζω ότι δεν ήταν παρόντες και εκείνοι οι οποίοι συνθέτουν τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, θα μου επιτρέψετε να διατηρήσω μια επιφύλαξη στο κατά πόσον όσα αποδίδονται ότι ειπώθηκαν, ειπώθηκαν πράγματι έτσι.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Συμπληρώσατε, εκτός από αυτά που είπατε, ότι «δεν θέλω να αμφισβητήσω@»

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στο συγκεκριμένο θέμα, δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω. Σε άλλα θέματα@

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Είστε τόσο σίγουρος για την αξιοπιστία των Μέσων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι σε άλλα θέματα που έχω λόγο να εκφράσω αμφιβολίες το κάνω. Το έκανα άλλωστε και χθες.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Ενόψει της επίσκεψης του κ. Πρωθυπουργού στην Κεντρική Μακεδονία, υπάρχουν πληροφορίες ότι ετοιμάζονται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από διάφορους κοινωνικούς φορείς. Πρώτον, εάν αυτό προβληματίζει την κυβέρνηση και δεύτερον, εάν υπάρχει σκέψη να τροποποιηθεί το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ` αρχάς, δεν νομίζω ότι έχει ανακοινωθεί κανένα πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Υπάρχει πληροφορία ότι θα επισκεφθεί τρεις συγκεκριμένους νομούς.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, όταν οριστικοποιηθεί, όπως γίνεται πάντοτε, θα σας ανακοινωθεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε «αλίμονο, εάν οι βουλευτές δεν λένε τη γνώμη τους». Μερικοί που είπαν τη γνώμη τους όμως ή διεγράφησαν ή ετέθησαν εκτός κομμάτων ή τους αφαιρέθηκαν κάποια δικαιώματα, οπότε δεν μπορούν να πουν ελεύθερα τη γνώμη τους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα διαφωνήσω μαζί σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Πολύζος τη γνώμη του είπε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα διαφωνήσω μαζί σας. Εκείνο το οποίο εννοώ, είναι ότι το να εκφράσει κάποιος βουλευτής ένα παράπονο, μια ένσταση για κάτι, είναι αναφαίρετο δικαίωμά του. Αλλά δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μια διευκρίνιση θα ήθελα. Είπατε ότι θα υλοποιηθεί εντός της τετραετίας, η προεκλογική υπόσχεση ότι οι τρίτεκνες οικογένειες θα καταγραφούν ως πολύτεκνες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα ότι τα μέτρα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Βρισκόμαστε ακόμη στο μέσον της τετραετίας. Οπότε θα πρέπει να περιμένουμε να διανυθεί και ο υπόλοιπος χρόνος.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Από αυτά που είπατε εικάζω ότι εφόσον δεν αμφισβητείτε τα Μέσα, αλλά ωστόσο διατηρείτε μια επιφύλαξη για όλα αυτά που μεταφέρθηκαν, καταλαβαίνω ότι οι βουλευτές ενδεχομένως να μετέφεραν καθ` υπερβολήν τα όσα ειπώθηκαν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι το οποίο δεν γνωρίζω.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Παρ` όλα αυτά, θέλω να ρωτήσω, η κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά αυτά τα παράπονα και τις διαμαρτυρίες, κυρίως ως προς τους διορισμούς που κάνουν υπουργοί και σκέπτεται, αν δεν το έχει κάνει, να μιλήσει στους υπουργούς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι οι διορισμοί δεν γίνονται από τους υπουργούς. Έχουν περάσει εκείνοι οι καιροί. Στο ελληνικό Δημόσιο οι διορισμοί γίνονται μέσω ΑΣΕΠ.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Θα επανέλθω στην αρχική μου ερώτηση. Σε συνδυασμό με το άσχημο κλίμα που μεταφέρουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από την περιφέρεια, σε συνδυασμό με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, προηγουμένως σας είπα ότι γίνονται κινήσεις για να υπάρξουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού. Αυτό ανησυχεί και προβληματίζει την κυβέρνηση, σε συνδυασμό και με την γκρίνια που μεταφέρουν οι βουλευτές από τις περιφέρειές τους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αναφέρεστε συνεχώς σε ένα υποτιθέμενο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, σε κάτι που θα κάνει -όπως λέτε- ο Πρωθυπουργός, κάπου που υποτίθεται ότι θα πάει, τη στιγμή που το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως. Συνεπώς, υπάρχουν ενδεχόμενες κινητοποιήσεις και σε περιοχές που δεν θα επισκεφθεί ο Πρωθυπουργός.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Με ποιες παραμέτρους διαμορφώνεται το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού; Για να είμαι πιο σαφής, εκεί που υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ή που θεωρούν οι άνθρωποι ότι έχουν προβλήματα και θέλουν να τα εκφράσουν στον Πρωθυπουργό, ο ίδιος ή οι συνεργάτες του, του προτείνουν να είναι παρών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υποβάλλονται πολλές προτάσεις στον Πρωθυπουργό. Όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός επισκέπτεται, σε τακτά χρονικά διαστήματα, διάφορες περιοχές της χώρας από την εποχή που ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Οι υποβαλλόμενες προτάσεις αξιολογούνται από τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού και φυσικά και από τον ίδιο. Με βάση αυτή την αξιολόγηση πραγματοποιούνται οι επισκέψεις του Πρωθυπουργού και στην περιοχή της πρωτεύουσας και στην περιφέρεια.

ΜΑΝΗ: Εδώ και ενάμιση χρόνο πέφτουμε πάνω στο ίδιο ρεπορτάζ. Δηλαδή, ανά ένα, δύο μήνες καταγράφουμε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που παραπονιούνται στα κομματικά ή τα κυβερνητικά στελέχη ή στους υπουργούς ότι δεν μπορεί να κάνουν ρουσφέτια ή ότι οι υπουργοί κάνουν ρουσφέτια για πάρτη τους και δεν μπορεί να τα κάνουν οι ίδιοι και πάντα καταγράφουμε τις ίδιες απαντήσεις: «Θα διορθωθεί, θα γίνει καταμερισμός». Όλο αυτό, συνάδει με τα περί αξιοκρατίας που είχατε πει προεκλογικά. Και επειδή είχατε πει πριν ότι οι διορισμοί γίνονται μέσω ΑΣΕΠ και σωστά, οι συμβάσεις όμως δεν γίνονται μέσω ΑΣΕΠ. Έχουν υπάρξει πολλά ρεπορτάζ και πάρα πολλές επώνυμες καταγγελίες για τη νέα γενιά συνταξιούχων, τα οποία δεν διαψεύστηκαν. Δηλαδή, δεν έχω καταγράψει ποτέ@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να αμφισβητήσω τα στοιχεία που επικαλείστε.

ΜΑΝΗ: Είναι δημοσιευμένα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω μεγάλη αμφιβολία για τα στοιχεία που μου παραθέτετε.

ΜΑΝΗ: Ποια από όλα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μόλις στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, μια εφημερίδα παρουσίασε στοιχεία τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

ΜΑΝΗ: Ποια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σχετικά με δήθεν διορισμούς.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Με δεδομένο ότι και η κυβέρνηση δεν υιοθετεί τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, σε σχέση με τις συμβάσεις, χθες ο κ. Τασούλας, στην επίμαχη εκπομπή του ALTER, που ανέφερε και ο κ. Σαραντάκος, ο βουλευτής Ιωαννίνων είπε ότι η εικόνα που υπάρχει είναι ότι γίνονται αθρόα διορισμοί. Αυτή η εικόνα υπάρχει στην περιφέρεια. Είπε ότι κατά την άποψή του η εικόνα αυτή είναι ψευδής, αλλά επίσης είπε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κάνει κανένα διορισμό σε μόνιμη θέση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι προφανώς κινήθηκαν διαδικασίες για εργασία σε συμβασιούχους. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση αυτή έχει κάνει καταγραφή για το πόσες θέσεις νέων συμβασιούχων πληρώθηκαν από την περίοδο που αναλάβατε τη διακυβέρνηση του τόπου μέχρι τον προηγούμενο μήνα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω επ` ακριβώς αυτά τα οποία ισχυρίζεστε ότι ανέφερε ο κ. Τασούλας. Άλλωστε, ο τρόπος με τον οποίον τα επικαλείστε, αν και περιλαμβάνει αντιφατικά στοιχεία, επιβεβαιώνει όσα σας είπα εγώ.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Σας ρωτώ για την ουσία του ερωτήματος, εάν έχετε καταγραφή για το πόσες θέσεις συμβασιούχων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα πληρώθηκαν από την ημέρα που αναλάβατε τη διακυβέρνηση του τόπου μέχρι τον προηγούμενο μήνα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γνωρίζω ότι την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα ο υπουργός κ. Παυλόπουλος έδωσε συγκεκριμένο κατάλογο, ο οποίος παραποιήθηκε από μερίδα του Τύπου. Δείτε τον κατάλογο αυτό. Νομίζω ότι τον έχω εδώ μαζί μου. Εάν σας ενδιαφέρει μπορώ να σας τον δώσω για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Σε τι αναφέρεται;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι κατάλογος ανανέωσης συμβάσεων. Σας είπα να δείτε το συγκεκριμένο κατάλογο και θα βγάλετε ασφαλή συμπεράσματα.

ΜΑΝΗ: Διευκρινιστικά στην ερώτηση που έκανα, δεν μου έχετε απαντήσει στο πρώτο σκέλος: Τι απαντήσεις εισπράττουν οι βουλευτές σας από τα στελέχη, τους υπουργούς και από τα κοινοβουλευτικά στελέχη; Ότι θα διορθώσουμε τον καταμερισμό των ρουσφετιών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γίνονται ρουσφέτια. Είναι λέξη που εσείς χρησιμοποιείτε.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Προηγουμένως εκφράσατε εμμέσως την ικανοποίησή σας ότι πράγματι οι υπουργοί έχουν ανοικτές τις πόρτες και βλέπουν τους βουλευτές τακτικότατα. Την ίδια ικανοποίηση θα εκφράζατε εάν σας ρωτούσα και για τους διοικητές των ΔΕΚΟ; Δηλαδή, για τους κρατικούς λειτουργούς ακούν τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι διοικητές των ΔΕΚΟ έχουν μια βασική αποστολή: Να διοικήσουν με επιτυχία και με αποτελεσματικότητα τις επιχειρήσεις, τη διοίκηση των οποίων τους έχει εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός. Περί αυτού πρόκειται. Αυτό είναι το διακύβευμα και αυτό είναι που πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να κάνουν με επιτυχία.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Άρα, μου λέτε ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να ακούν τους βουλευτές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως γνωρίζετε γιατί δεν μεταδόθηκε από την ΕΡΤ η ομιλία του Πρωθυπουργού, που έκανε στην εκδήλωση του @Εconomist@;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, δεν έχω υπόψη μου. Θα μου επιτρέψετε να το ελέγξω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με αφορμή τη σημερινή σεισμική δόνηση στη Ζάκυνθο και ενόψει της τουριστικής περιόδου, υπάρχει κάποια επιστημονική ενημέρωση προς την κυβέρνηση για το ανάλογο θέμα σε αυτή την περιοχή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας πω, όσα μου είπε πριν από λίγο, σε μια σύντομη τηλεφωνική ενημέρωση, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Φούρλας. Σε επαφές που είχε ο κ. Φούρλας με τους αρμόδιους επιστήμονες, τον διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ο κ. Φούρλας με ενημέρωσε επίσης ότι ο Νομάρχης αποφάσισε να μείνουν κλειστά τα σχολεία, προκειμένου να γίνει από ειδικούς, οι οποίοι μετέβησαν επί τόπου, ο έλεγχος στα σχολικά κτήρια και να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν ζημιές και συνεπώς δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους μαθητές και τις μαθήτριες που φοιτούν εκεί. Αυτή είναι η πληροφόρηση που είχα πριν από λίγο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε προηγουμένως ότι δεν γίνονται διορισμοί. Και με ποιους θα εφαρμόσετε το πρόγραμμά σας; Με αυτούς που διόρισε το ΠΑΣΟΚ τα είκοσι προηγούμενα χρόνια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει πει από την αρχή ότι όποιος πρόκειται να απασχοληθεί στο Δημόσιο πρέπει να πληροί μια βασική προϋπόθεση: Να είναι άξιος για να δουλέψει στο Δημόσιο και να προσφέρει εκεί τις υπηρεσίες του. Αυτό είναι που μετράει και αυτό έχει σημασία για εμάς. Με αυτό το βασικό στίγμα πολιτεύεται, κινείται η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και δύο χρόνια δεν διορίσατε κανέναν, δεν βρέθηκε κανένας ικανός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας προτρέπω για μια ακόμη φορά να μελετήσετε τον κατάλογο που δημοσιοποίησε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Εσωτερικών. Έχω την υποψία ότι όχι μόνο εσείς, αλλά και οι συνάδελφοί σας που καλύπτουν το ρεπορτάζ του υπουργείο Εσωτερικών, δεν έκαναν τον κόπο να τον διαβάσουν. Ίσως επειδή είναι πολύ αναλυτικός, ίσως επειδή περιέχει πολλά στοιχεία και απαιτεί κάποια επεξεργασία.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Μήπως έχετε την δυνατότητα να μας εγχειρήσετε αυτόν τον κατάλογο σε ένα χρονικό διάστημα, που μας διευκολύνει και για τα δελτία μας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως, αν και είναι ένα κείμενο που είναι προσβάσιμο για όλους τους δημοσιογράφους στο υπουργείο Εσωτερικών. Και να σας κάνω και ορισμένες διευκρινίσεις εάν χρειάζεστε, μολονότι δεν είμαι ειδικός για το θέμα. Ευχαρίστως να το κάνω.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Η κυβέρνηση παρακολούθησε τις εκλογές στην Ιταλία; Και χωρίς να μπαίνετε -όπως αντιλαμβάνομαι αυτό δεν είναι και εφικτό- στο σχολιασμό της ουσίας του αποτελέσματος, πως αντιλαμβάνεστε την σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στις παρατάξεις του κ. Μπερλουσκόνι και του κ. Πρόντι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να σχολιάσω τη δημοκρατική διαδικασία, η οποία έλαβε χώρα στην Ιταλία. Ξέρετε, στις δημοκρατίες κάθε συγκεκριμένο αριθμό ετών, σε εμάς κάθε τέσσερα χρόνια, στην Ιταλία κάθε πέντε χρόνια, εάν δεν κάνω λάθος, γίνονται εκλογές. Οι εκλογές έχουν πάντα κάποια ένταση και ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγονται.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Ωστόσο, η μια από τις δύο παρατάξεις που δίνουν αυτή την εκλογική μάχη, συμμετέχει -αν μη τι άλλο- στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπως και η Νέα Δημοκρατία που είναι κυβερνητική παράταξη στην Ελλάδα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω κανένα σχόλιο για κανένα από τα κόμματα της Ιταλίας.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Έχετε κάποιο σχόλιο για το γεγονός ότι χθες οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, εξήγγειλαν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις την ώρα που ο κ. Παυλόπουλος επιχειρεί να υποβαθμίσει επικοινωνιακά το θέμα, λέγοντας ότι πρόκειται απλά και μόνο για μια μερίδα εργαζομένων στους ΟΤΑ, τη στιγμή που τα σκουπίδια σχηματίζουν βουνά στις συνοικίες της πρωτεύουσας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως. Κι εγώ, όπως κάθε καλόπιστος πολίτης, αναρωτιέμαι γιατί ομάδες, στο συγκεκριμένο χώρο, επιμένουν στην απεργιακή τους κινητοποίηση τη στιγμή που η κυβέρνηση τους έχει κάνει συγκεκριμένη πρόταση ώστε να συζητηθεί και να δοθεί λύση σε ένα θέμα, που εδώ και είκοσι χρόνια, παρά τις πιέσεις, παρά τα αιτήματα των συγκεκριμένων ομάδων, κανείς δεν δέχθηκε όχι να το λύσει, ούτε καν να το συζητήσει. Η σημερινή κυβέρνηση (και έχουν κάνει επανειλημμένες δηλώσεις και ο υπουργός κ. Παυλόπουλος και ο υφυπουργός κ. Νάκος επ` αυτού), πρότεινε τη διεξαγωγή διαλόγου, ώστε μέσα σε διάστημα ενάμιση μήνα, μέχρι τις 31 Μαΐου, να έχουν καταγραφεί όλες εκείνες οι ομάδες, οι οποίες θα μπορέσουν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Συνεπώς, δεν βρίσκω το λόγο γιατί συνεχίζεται αυτή η απεργιακή κινητοποίηση, τη στιγμή μάλιστα, επαναλαμβάνω, που υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση της κυβέρνησης.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θεωρείτε ότι είναι πολιτικά υποκινούμενη αυτή η κινητοποίηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό εναπόκειται σε εσάς να το κρίνετε. Να επισημάνω, όμως, ότι η άνευ λόγου συνεχιζόμενη κινητοποίηση δημιουργεί προβλήματα για τη δημόσια υγεία και πραγματικά θέτει διάφορα ερωτήματα για τα κίνητρα εκείνων, οι οποίοι συνεχίζουν την κινητοποίησή τους, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση έχει δώσει λύσεις σε έντεκα αιτήματα -αν θυμάμαι καλά- των εργαζομένων στο συγκεκριμένο χώρο, αιτήματα τα οποία χρόνιζαν. Σας είπα και χθες ότι έχω πρόχειρη τη λίστα αυτών των αιτημάτων. Εάν θέλετε ευχαρίστως να σας τη δώσω. Σε διάστημα δύο ετών λύθηκαν έντεκα αιτήματα. Πέρα απ@ αυτό, επαναλαμβάνω υπάρχει και η πρόθεση, υπάρχει η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να λύσει το συγκεκριμένο θέμα. Δεν καταλαβαίνω, συνεπώς, την εμμονή τους.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Όταν είχατε επιστρατεύσει τους ναυτικούς, ο κ. Ρουσόπουλος μας είχε πει ότι το έκανε για να προστατευθούν άλλες ομάδες της κοινωνίας. Τώρα που η δημόσια υγεία κινδυνεύει να εικάσω ότι είναι ένα σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση, η επιστράτευση των εργαζομένων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησα με απόλυτη σαφήνεια χθες. Δεν έχει αλλάξει τίποτα από τη χθεσινή τοποθέτησή μου.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Αλλά, το ζήτημα του κινδύνου της δημόσιας υγείας παραμένει. Δεν είναι θέμα εικόνα. Είναι πλέον θέμα ουσίας και υποθέτω ότι είστε από τους πρώτους που το κατανοούν. Προτίθεται η κυβέρνηση να πάρει κάποια μέτρα; Ας πούμε, χθες διαπιστώθηκε από τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ ότι υπάρχουν σωροί σκουπιδιών έξω από νοσοκομείο, από παιδικούς σταθμούς, από σχολεία, χώροι ιδιαίτερα ευαίσθητοι για τη δημόσια υγεία. Θα γίνει κάτι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ευελπιστώ ότι θα ευαισθητοποιηθούν εκείνοι οι οποίοι προκαλούν τους τόνους σκουπιδιών, τόσο πολύ όσο έχει ευαισθητοποιηθεί η κυβέρνηση. Δεν το βλέπω μέχρι στιγμής.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Και εάν δεν ευαισθητοποιηθούν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν απαντώ σε υποθετικά ερωτήματα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να απευθύνει συγχαρητήρια στη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό είναι απόλυτα σύνηθες στη διεθνή διπλωματική πρακτική. Κάτι τέτοιο γίνεται εφόσον ανακοινωθεί το επίσημο αποτέλεσμα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Έχει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν νομίζω ότι έχει ανακοινωθεί ακόμα το επίσημο τελικό αποτέλεσμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: (Δεν ακούγεται).

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό είναι θέμα του υπουργείου Εξωτερικών. Δεν αφορά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 11 April 2006 - 16:05:10 UTC