Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-03-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 27 Μαρτίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Ο Πρωθυπουργός, αύριο, στις 10:00, θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα στις 11:00 θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή με θέμα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Όπως γνωρίζετε, στις 13 Φεβρουαρίου, ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε επιτροπή, απαρτιζόμενη από τους καθηγητές Δημήτριο Τσάτσο, ομότιμο καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, Νίκο Ανδρουλάκη, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννη Μανωλεδάκη, ομότιμο καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αντώνιο Μανιτάκη, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Χρήστο Καψάλη, καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Παναγιώτη Τσανάκα, καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, προκειμένου να εξετάσει το κρίσιμο θέμα της διασφάλισης του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών και να εκθέσει τις απόψεις της για το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και για το κατά πόσο το ισχύον δίκαιο, παρέχει τη βάση επαρκούς προστασίας των πολιτών.

Σήμερα, η επιτροπή των καθηγητών συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό και του επέδωσε το κείμενο της γνωμάτευσή της. Το πλήρες κείμενο σας έχει ήδη μοιραστεί, ενώ διανεμήθηκαν επίσης τα πλήρη κείμενα των εισηγήσεων των ανεξαρτήτων αρχών, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών. Θα κάνω μια σύντομη αναφορά, γιατί ήταν πολύ λίγος ο χρόνος που είχα στη διάθεσή μου για να αναγνώσω το κείμενο των καθηγητών. Δεν θα υπεισέλθω στα κείμενα των δύο ανεξαρτήτων αρχών. Θα κάνω την αναφορά μόνο για δική σας υποβοήθηση, σε ορισμένα από τα σημεία του κειμένου των καθηγητών. Είναι καθαρά προσωπική εκτίμηση. Παρακαλώ, να εκληφθεί ως τέτοια, γιατί μπορεί να υπάρχουν σημεία σημαντικότερα από αυτά που έχω επισημάνει εγώ. Δεν θέλω να οδηγήσω τη σκέψη σας κάπου. Σε κάθε περίπτωση, αφού έχετε το κείμενο, θα βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.

Πρώτο σημείο: Στα περισσότερα κράτη, όπως στη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία -τη σχετική νομοθεσία των οποίων επισκόπησε συγκριτικά η επιτροπή- προβλέπονται αυστηρότερες κυρώσεις, αναλόγως με το αν η παράνομη πράξη συντελείται από φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή από προσωπικό ή υπάλληλο φορέα στον οποίο έχει ανατεθεί η προστασία του απορρήτου ή από ιδιωτικό ερευνητή, δηλαδή ντετέκτιβ.

Δεύτερο σημείο: Ο νομοθέτης πρέπει να παρακολουθεί διαρκώς την εξελισσόμενη τεχνολογική πρόοδο και τους εξ αυτής κινδύνους ώστε να είναι σε θέση να προσαρμόσει, εάν χρειαστεί, τις ισχύουσες ρυθμίσεις. Και αυτό γιατί τόσο η νομοτυπική μορφή του ηλεκτρονικού εγκλήματος και οι προβλεπόμενες ποινές καλύπτουν κατά βάση τις πάσης φύσεως μέχρι σήμερα εμφανιζόμενες απειλές.

Τρίτο σημείο: Στην επιτροπή εκφράστηκε η άποψη για την ανάγκη συντονισμού των ανεξαρτήτων αρχών, ώστε να μην παρατηρούνται αλληλοκαλύψεις και κενά στη λειτουργία τους τα οποία θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητά τους.

Τέταρτο σημείο: Προτείνεται η άμεση διεξαγωγή ενός εθνικού διαλόγου, με θέμα την ελευθερία και την ασφάλεια των επικοινωνιών μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων φορέων, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για την κατάστρωση εθνικής πολιτικής στον τομέα αυτό και για την ενημέρωση των πολιτών. Η πρωτοβουλία αυτή, θα μπορούσε να συνδυαστεί με τη διοργάνωση διεθνών συναντήσεων ή συνεδρίων ή με την προκήρυξη ερευνητικών προγραμμάτων με συγκεκριμένους και βραχυπρόθεσμους στόχους. Οι ανεξάρτητες αρχές μπορούν να διαδραματίσουν εδώ πρωταγωνιστικό ρόλο και να αναλάβουν τον συντονισμό των σχετικών πρωτοβουλιών. Συγκεκριμένα, για τον αποτελεσματικό έλεγχο του απορρήτου, μεταξύ άλλων, προτείνεται: Πρώτον, στους σκοπούς της ΑΔΑΕ να περιληφθεί και η ασφάλεια των δημοσίων δικτύων επικοινωνίας και των δεδομένων της επικοινωνίας. Δεύτερον, η ΑΔΑΕ να μπορεί να προβαίνει στον έλεγχο της ασφάλειας του δικτύου και φορέων που διαθέτουν εσωτερικά δίκτυα ή ιδιωτικά τηλεφωνικά κέντρα εφόσον διατυπώνεται επώνυμη καταγγελία παραβίασης του απορρήτου.

Συμπερασματικά, η επιτροπή καταλήγει ότι:

Καμία νομοθέτηση δεν ωφελεί αν δεν εξευρεθούν ή ενισχυθούν εκείνοι οι θεσμοί που δεν θα επιτρέπουν να εγκλωβίζονται τα δίκτυα και τα συστήματα επικοινωνίας και να παραβιάζεται το απόρρητο των χρηστών τους, έστω εξαιρετικά για σημαντικούς λόγους ασφαλείας ή υπερέχουσας σκοπιμότητας, πέρα από τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία που αυστηρά και περιοριστικά προβλέπει ο νόμος.

Οι γνωμοδοτικές πρωτοβουλίες, παρότι είναι αναγκαίες, δεν είναι από μόνες του ικανές να διασφαλίσουν απόλυτη προστασία του πολίτη.

Ακόμη και ο προληπτικός έλεγχος, όσο αυστηρός και αν είναι, είναι έλεγχος στατικός, αφορά δηλαδή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που διενεργείται και άρα δεν παρέχει πλήρη προστασία.

Η υπόθεση της προάσπισης των ελευθεριών και της ασφάλειας των πολιτών και της πολιτείας είναι υπόθεση εθνική που υπερβαίνει τις κομματικές αντιπαραθέσεις και τις πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Η ενδυνάμωση των θεσμών, αλλά κυρίως η συμμετοχή και η αφύπνιση του πολίτη είναι οι καθοριστικές συνιστώσες για τον περιορισμό, αν όχι για την εξάλειψη φαινομένων, που πλήττουν τη δημοκρατική συνείδηση όλων μας.

Παράλληλα με το πόρισμα, όπως είπα, έχουν κατατεθεί τα πορίσματα των δύο ανεξαρτήτων αρχών. Στη συνάντηση ήταν παρών ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αναστάσιος Παπαληγούρας. Ο κ. Λιάπης δεν ήταν παρών, διότι απουσίαζε σε ανειλημμένη υποχρέωση. Ωστόσο, τα δύο υπουργεία, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, ως συναρμόδια θα ορίσουν νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία θα λάβει βεβαίως υπόψη της, τις προτάσεις της επιτροπής των έξι καθηγητών και φυσικά τις προτάσεις των δύο ανεξαρτήτων αρχών. Σας είπα πολλά, ίσως, αλλά στο χρόνο που είχα δεν μπόρεσα να δώσω μια πιο σύντομη αποτίμηση των προτάσεων. Επαναλαμβάνω όμως ότι έχετε στη διάθεσή σας τα κείμενα των προτάσεων και βεβαίως θα βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα. Η Πολιτεία, η κυβέρνηση, σε αυτό το μείζον θέμα, ζήτησε τη γνώμη ανθρώπων εγνωσμένου κύρους, με μεγάλη εμπειρία στο χώρο τους. Και τη γνωμάτευσή τους θα τη λάβει σοβαρά υπόψη της στη νομοπαρασκευστική επιτροπή και στην παρασκευή του νόμου, ο οποίος θα κατατεθεί στη συνέχεια στη Βουλή για να συμπληρώσει τα τυχόν κενά στο νομοθετικό μας πλαίσιο, όπως ακριβώς είχαμε πει από την πρώτη στιγμή παρουσίασης αυτής της υπόθεσης.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Απ` ό,τι άκουσα ο κ. Τσάτσος είπε ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκέστατο, άρα, είναι προφανές ότι αφήνει αιχμή ότι ενώ υπήρχε το θεσμικό πλαίσιο, δεν εφαρμόστηκε, προφανώς από αρμόδιους υπουργούς, προφανώς από τον αρμόδιο υπουργό Δημόσιας Τάξης, για να αντιμετωπιστεί το θέμα των υποκλοπών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω τη δήλωση που έκανε ο κ. Τσάτσος. Ωστόσο, σας ανέφερα ήδη την υπόθεση της επάρκειας νομοθετικού πλαισίου, όπως την αναφέρει η επιτροπή των έξι καθηγητών. Και σας είπα ότι προτείνεται, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση, όπου είναι απαραίτητο, αυτής της νομοθεσίας. Λέει δηλαδή στο σημείο 2: Ο νομοθέτης πρέπει να παρακολουθεί διαρκώς την εξελισσόμενη τεχνολογική πρόοδο και τους εξ αυτής κινδύνους, ώστε να είναι σε θέση να αναπροσαρμόσει, αν χρειαστεί, τις ισχύουσες ρυθμίσεις. Και αυτό γιατί τόσο η νομοτυπική μορφή του ηλεκτρονικού εγκλήματος και οι προβλεπόμενες ποινές, καλύπτουν κατά βάση τις πάσης φύσεως μέχρι σήμερα εμφανιζόμενες απειλές. Επίσης, από μια πολύ γρήγορη ματιά που έριξα στις προτάσεις των ανεξάρτητων αρχών, θα δείτε ότι υπάρχουν προτάσεις περί αυστηροποίησης ή όχι του νομοθετικού πλαισίου. Είναι σίγουρα διαφορετικές οι απόψεις που ακούγονται. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η νομοπαρασκευαστική επιτροπή θα λάβει σοβαρά υπόψη της όλες αυτές τις προσεγγίσεις.

ΒΛΑΧΟΣ: Για τις ευθύνες υπουργών δεν μου απαντήσατε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είχε και δεύτερο σκέλος το ερώτημά σας; Δεν το κατάλαβα.

ΒΛΑΧΟΣ: Προφανώς αφήνουν αιχμές ότι υπάρχουν ευθύνες υπουργών ότι δεν έγινε κάτι σωστά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι αδίκως βάζετε υπόνοιες στο στόμα ή στη σκέψη των καθηγητών της επιτροπής, η οποία το μόνο έργο που είχε και αυτό το ρόλο εξήντλησε, ήταν να διατυπώσει προτάσεις για το νομοθετικό πλαίσιο και όχι να γνωμοδοτήσει επί της γνωστής υποθέσεως, η οποία άλλωστε είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Απ` ό,τι καταλάβαμε από τα σημεία που μας διαβάσατε, ακόμη και ο προληπτικός έλεγχος, σύμφωνα με την επιτροπή των καθηγητών, δεν παρέχει πλήρη προστασία, δηλαδή, δεν μπορεί να αποτραπεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν υποκλοπές στο μέλλον, ακόμη και αν θωρακιστεί περαιτέρω το θεσμικό πλαίσιο και εάν ενδυναμωθούν οι ανεξάρτητες αρχές, αν κατάλαβα καλά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και την προηγούμενη παρατήρηση του συναδέλφου σας αν δεχθώ, δηλαδή ότι είναι επαρκές το νομοθετικό πλαίσιο, είχαμε μια υπόθεση παρά την επάρκεια του νομοθετικού πλαισίου όπως επισημάνθηκε. Κατά συνέπεια, όπως έχουμε πει και σε άλλες περιπτώσεις με τη φιλοσοφική προσέγγιση που κάνουν οι καθηγητές στο θέμα επιβεβαιώνεται αυτό που έχουμε πει πάρα πολλές φορές στην αίθουσα αυτή: Οι νόμοι υπάρχουν για να αντιμετωπίζουν τα εγκλήματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η εγκληματικότητα εξαλείφεται μια και καλή, επειδή υπάρχουν οι νόμοι. Κάποιος νόμος είναι σίγουρα σημαντική βοήθεια στην Πολιτεία, στα εκτελεστικά της όργανα. Είναι σίγουρα σημαντική βοήθεια να έχει γίνει πρόβλεψη επί όλων των θεμάτων και ειδικά σε θέματα που η τεχνολογία αλλάζει πολύ γρήγορα. Αλλά από ένα νόμο, όπως γνωρίζετε, ποτέ δεν εξαλείφθηκε το έγκλημα. Και αυτό είναι ιστορική καταγραφή σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Όταν ο κ. Τσιτουρίδης χτυπά ως κομάντο Παρασκευή βράδυ, παραμονή 25ης Μαρτίου, με τη γνωστή τροπολογία, είναι προφανώς στα πλαίσια του διαλόγου που έχει υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός με τους εργαζόμενους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να κάνω δύο παρατηρήσεις σε αυτό το θέμα: Πριν από λίγη ώρα, έδωσε συνέντευξη Τύπου γι` αυτό το θέμα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης και έχει απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα. Το μόνο που θα απαντήσω εδώ, γιατί η ερώτησή σας υπέχει αιχμή έναντι υπουργού και άρα και της κυβέρνησης, είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν έγινε αυτό που περιγράφετε. Μιλάμε για νομοθετική ρύθμιση, η οποία προβλέπεται από το Ν. 3371/2005 και η οποία κατατέθηκε στις 13.15 την Παρασκευή. Εάν θέλετε να σας αναφέρω ορισμένα επιπλέον στοιχεία για τη νομοθετική αυτή ρύθμιση, εφόσον σας ενδιαφέρει το θέμα ή δεν το γνωρίζετε, να το κάνω, παρότι σας ανέφερα ότι ο κ. Αλογοσκούφης έχει ήδη αναφερθεί αναλυτικά στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγη ώρα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Δεδομένου των αντιδράσεων των τραπεζοϋπαλλήλων, για να ακριβολογώ της ΟΤΟΕ που έχει προκηρύξει για σήμερα και αύριο απεργία στην Εμπορική Τράπεζα και πανελλαδική απεργία αύριο σε όλες τις τράπεζες, θέλω να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση προτίθεται να ξανασυζητήσει το περιεχόμενο της τροπολογίας ή αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για την απόσυρσή της, γιατί συναντά πολύ μεγάλη αντίδραση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση θεωρεί αδικαιολόγητη και ίσως υπερβολική την αντίδραση της ΟΤΟΕ για τη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσαν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας για την ένταξη στις ρυθμίσεις του Ν.3371/2005 των ασφαλισμένων του ΤΕΑΠΕΤΕ, δηλαδή των εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα και στην Τράπεζα Πειραιώς. Η πορεία ένταξης στην περίπτωση αυτή άρχισε ήδη -και αυτό το γνωρίζουν όλοι από το καλοκαίρι του 2005- και προχωρά κανονικά, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του Ν.3371/2005 που προανέφερα, έπειτα από τη νόμιμη καταγγελία της διοίκησης της Εμπορικής Τράπεζας, την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τράπεζας. Άρα, λοιπόν, ουδέν αιφνιδιαστικό ή ουδέν απαράσκευο σε ό,τι αφορά αυτή την υπόθεση.

ΧΙΩΤΗΣ: Θυμάμαι πολύ καλά τον Πρωθυπουργό να δηλώνει στις Βρυξέλλες όταν ερωτήθηκε για το εάν προτίθεται η κυβέρνηση να περικόψει προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης, να λέει ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτε άλλο πέραν του νόμου που ψηφίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι έως ότου ολοκληρωθεί ο διάλογος για το ασφαλιστικό. Η κατάθεση της τροπολογίας δεν αναιρεί αυτή του τη δήλωση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάμε για κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, η οποία -επαναλαμβάνω- προβλεπόταν από τον προηγούμενο νόμο. Θέλω, όμως, να σας αναφέρω κατηγορηματικά ότι δεν θίγεται κανένα κεκτημένο δικαίωμα που αφορά στις προϋποθέσεις σύνταξης και στο ύψος των συντάξεων. Για τους από 1/1/1993 θα ισχύσει ο Ν.2084/1992 και σε αυτόν προφανώς αναφέρονται. Ο Ν.2084/1992, αν και είναι υποχρεωτικός για όλα τα ταμεία, δεν εφαρμοζόταν μέχρι σήμερα στα ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Στο υπόμνημα που έχουμε εδώ μπροστά μας και που το διαβάζουμε όλοι τώρα, στο τέταρτο κεφάλαιο υπάρχει μια πολιτική διαπίστωση: Να αποφευχθούν απρόσεκτες κινήσεις και λήψεις βεβιασμένων μέτρων και να μη δοθούν γρήγορες, εύκολες και πρόχειρες λύσεις, οι οποίες ενδεχομένως να δημιουργήσουν καταστάσεις που να εκθέτουν διεθνώς τη χώρα, λένε εδώ οι καθηγητές. Βλέπετε πως υπάρχει μια συγκεκριμένη αναφορά ή υπονοούν κάτι σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το κύρος και η εμπειρία των συγκεκριμένων καθηγητών θα τους οδηγούσε, εάν ήθελαν να πουν κάτι ευθέως, να το πουν ευθέως. Μην τους υποτιμούμε, θεωρώντας ότι έχουν υπαινικτικά στοιχεία στην πρότασή τους. Η πρότασή τους είναι ξεκάθαρη. Στη διαύγεια αυτής της πρότασης κανείς δεν μπορεί να διακρίνει παρά μόνο τις αγνές προθέσεις όλων να βοηθήσουν σε μια υπόθεση, όπως τους ζητήθηκε -υπενθυμίζω- από τον Πρωθυπουργό.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Την προηγούμενη εβδομάδα σας είχαμε ρωτήσει, σας είχαμε ζητήσει να σχολιάσετε διάφορα δημοσιεύματα τα οποία σας αφορούσαν σε προσωπικό και όχι πολιτικό επίπεδο. Είδαμε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου νέα δημοσιεύματα ή ενδεχομένως και νέα στοιχεία, αν είναι στοιχεία. Αυτό θα το κρίνετε εσείς. Έχετε να μας πείτε κάτι νεότερο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διάβασα και εγώ την επανάληψη των ιδίων θεμάτων. Θέλω να πω, για άλλη μια φορά, ότι με εκφράζει η δήλωση που έχω κάνει εδώ και πολλούς μήνες και παραμένει η ίδια.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε ότι δεν θίγεται κανένα κεκτημένο δικαίωμα των τραπεζοϋπαλλήλων. Ωστόσο, όμως, με το Ν.3371/2005 προβλέπεται για τους προσληφθέντες μετά το 1993 μείωση των συντάξεων κατά 15% και αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 15 χρόνια κυρίως στις γυναίκες και κατά 10 χρόνια στους υπόλοιπους. Αυτό που είπατε δεν αντιφάσκει με τον ίδιο το νόμο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ερώτηση του κ. Χιώτη ήταν «εάν η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση θίγει συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα». Δεν θίγει κανένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Εάν με ρωτάτε σε σχέση με το Ν.3371/2005, θα σας πω ότι έχουμε κάνει πολύ μεγάλη συζήτηση και σε αυτή την αίθουσα και ο τότε αρμόδιος υπουργός για την ανάγκη εφαρμογής ρυθμίσεων, όπως αυτές που προέβλεπε ο Ν.3371. Μη ξεχνάμε τι ακριβώς προσπάθησε ο Ν.3371 να λύσει ως πρόβλημα και τι λύνει ως πρόβλημα. Είναι μια σειρά θεμάτων που αφορούν ρυθμίσεις που έπρεπε να ληφθούν από την επιβολή των διεθνών λογιστικών προτύπων και μετά, όπου δηλαδή κάθε τράπεζα οφείλει στον απολογισμό της, στον ισολογισμό της, να δημοσιεύσει τα κεφάλαια που έχει σε βάθος χρόνου και εάν αυτά είναι αρκετά για την πληρωμή των συντάξεων. Πρόκειται για μια ρύθμιση η οποία ξεκαθαρίζει το τοπίο. Γνωρίζουμε πλέον με διαφάνεια ποια είναι τα κεφάλαια των τραπεζών, ποιες είναι οι υποχρεώσεις της σε βάθος χρόνου, οι οποίες δεν εμφανίζονται όπως μέχρι τώρα γινόταν, την τελευταία στιγμή. Εάν δηλαδή εσείς -για να γίνει πιο κατανοητό- βγαίνατε στη σύνταξη ως υπάλληλος τράπεζας, θα εμφανιζόταν εκείνη τη στιγμή, τη χρονιά που βγήκατε, η υποχρέωση της τράπεζας να σας πληρώσει το εφάπαξ και τη σύνταξή σας, αλλά καταγράφονται από τώρα και τις γνωρίζει κάποιος σε βάθος χρόνου ως υποχρεώσεις-δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η τράπεζα. Αυτή είναι η βασική φιλοσοφία εκείνου του νομοσχεδίου σε εφαρμογή του οποίου έρχεται η νομοθετική ρύθμιση. Είναι, δηλαδή, η απόλυτη διαύγεια και η απόλυτη βεβαιότητα -η διασφάλιση να το πω των εργαζομένων- ότι τα χρήματα που καταγράφονται στον ισολογισμό υπάρχουν για να πληρωθούν στη συνέχεια οι συντάξεις και τα επικουρικά.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Λύνετε, δηλαδή, το ασφαλιστικό πρόβλημα των τραπεζών, προκειμένου να πουληθούν οι τράπεζες σε ιδιώτες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια εκτίμηση που κάνετε εσείς. Θα σας πω ότι εκείνο που λύνουμε -και δείτε το πάλι στο παράδειγμα που σας ανέφερα, γιατί είναι πολύπλοκο το θέμα, αλλά νομίζω ότι το παράδειγμα έτσι απλοποιημένο δίνει ουσιαστική απάντηση- είναι ότι έως την επιβολή των διεθνών λογιστικών προτύπων, δεν ήταν υποχρεωμένος κανείς να εγγράψει ότι σε 15 χρόνια από τώρα θα βγουν στη σύνταξη 50, 100, 200 εργαζόμενοι. Άρα, τα χρήματα αυτά που πρέπει να έχω ως τράπεζα για να τους πληρώσω τη σύνταξη, το επικουρικό και το εφάπαξ, τα καταγράφω ως δεσμευτική υποχρέωση για τα επόμενα 15 χρόνια; Δεν καταγράφονταν. Με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, με αυτή τη ρύθμιση που κάνει η κυβέρνηση από το 2005 κιόλας, υποχρεούνται οι τράπεζες να καταγράφουν στα αποθεματικά τους τα ποσά αυτά που πρέπει να έχουν για να πληρώσουν τους εργαζόμενους όταν με το καλό θα βγουν στη σύνταξη. Αυτό μόνο υπέρ των εργαζομένων μπορώ να το δω.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Να πάμε στο θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών. Ο κ. Βουλγαράκης, μιλώντας το πρωί στη δημόσια τηλεόραση, είπε ότι εάν έλεγε τα όσα γνώριζε δεν θα γίνονταν Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα. Ήθελα να ρωτήσω, με βάση αυτή τη σημαντική δήλωση του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης, εάν υπάρχουν τέτοια στοιχεία και ποιοι είναι αυτοί που έθεσαν σε κίνδυνο την εθνική υπόθεση, όπως την έχει χαρακτηρίσει ο Πρωθυπουργός, των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Βουλγαράκης έχει δώσει επαρκή απάντηση στο θέμα. Ρωτήθηκε και το πρωί στη συνέντευξη που παραχώρησε. Από τα όσα έχει πει ο υπουργός Πολιτισμού και πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, σημειώνω την ορθή -ορθότατη κατά τη γνώμη μου- παρατήρησή του, η οποία έχει να κάνει με όλους εκείνους που σκοπίμως προσπαθούν να δημιουργήσουν αχλύ γύρω από την υπόθεση των υποκλοπών, να δημιουργήσουν εντυπώσεις εναντίον της κυβέρνησης, ότι οφείλουν οι όποιοι κατασκευαστές ψευδών ειδήσεων να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, διότι αλλιώς θα παραμείνουν απλώς συκοφάντες.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Το ίδιο δεν ισχύει και για τον κ. Βουλγαράκη; Δηλαδή, εάν υπάρχουν στοιχεία ότι κάποιοι υπονόμευσαν αυτή την εθνική υπόθεση, δεν πρέπει και η κυβέρνηση επισήμως να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, λέγοντας ονόματα και στοιχεία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι ο κ. Βουλγαράκης, ο οποίος χειρίστηκε με άψογο τρόπο την υπόθεση της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων -τρόπο που, όπως γνωρίζετε, διεθνώς επικροτήθηκε- έδωσε ήδη επαρκή απάντηση στο θέμα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Το είπα και άλλη φορά, αλλά σας ακούω να επαναλαμβάνετε την απάντηση και τις δηλώσεις του προκατόχου σας υπουργού, κυβερνητικού εκπροσώπου της κυβέρνησης Σημίτη για να πάμε στον εισαγγελέα εάν έχουμε στοιχεία. Αυτό, ως παρατήρηση. Η ερώτησή μου είναι εξής: Όλα αυτά που μας δώσατε σήμερα, η Επιτροπή, οι καθηγητές κ.τ.λ., δεν ήταν μέσα στις προγραμματικές δηλώσεις σας να λάβετε μια φροντίδα για την ενίσχυση αυτής της ασφάλειας του πολίτη και των αρχών; Γιατί το κάνετε με καθυστέρηση τόσων μηνών, μετά από την τέλεση του εγκλήματος και αφού δεν τηρήθηκε το υπάρχον νομικό καθεστώς, ποιος εγγυάται ότι θα εφαρμοστούν και αυτά που κάνετε τώρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά την πρώτη παρατήρησή σας, έχω μια τελείως διαφορετική προσέγγιση, την οποία έχω εξηγήσει πολλές φορές σε αυτή την αίθουσα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι ικανοποιητική και γι` αυτό την επαναλαμβάνω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά τη γνώμη σας δεν είναι ικανοποιητική. Κατά τη γνώμη μου είναι απολύτως ικανοποιητική. Η Δικαιοσύνη είναι ένας θεσμός που οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε και όχι να απαξιώνουμε. Παίρνω, λοιπόν, αφορμή από αυτό που μόλις είπα, στην πρώτη σας παρατήρηση, για να συμπληρώσω στη δεύτερη ερώτησή σας, ότι δηλαδή οφείλει κανείς να σέβεται τη Δικαιοσύνη. Οφείλει κανείς, ό,τι στοιχεία έχει, να τα καταθέτει στη Δικαιοσύνη. Οφείλει κανείς, εάν το νομοθετικό πλαίσιο διαπιστωθεί στην πορεία ότι έχει κενά ή ελλείψεις -όχι κατ` ανάγκη από σκοπιμότητες, μην κατηγορήσει κανείς για σκοπιμότητα κάποιον στο συγκεκριμένο θέμα- να συμπληρώνει τα κενά, να προβλέπει τυχόν νέες ελλείψεις. Και εδώ, θα αναγνωρίσετε και εσείς, όπως και όλοι μας και όλοι οι Έλληνες πολίτες εάν μας ακούν, ότι έχουμε να κάνουμε με ένα θέμα που εδράζεται σε νέες τεχνολογίες. Οι τεχνολογίες αλλάζουν διαρκώς. Εάν πριν από 20 χρόνια λέγατε σε κάποιον ότι με το πάτημα ενός κουμπιού θα μπορούσε να συνομιλήσει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, πέραν του τηλεφώνου, μέσα από το Ιnternet, να ανταλλάσσει εικόνες και έγγραφα σε δευτερόλεπτα, θα σας έλεγε ότι μάλλον αυτό είναι σχέδιο της φαντασίας. Ωστόσο, το νομοθετικό πλαίσιο δημιουργήθηκε. Εάν το παρόν νομοθετικό πλαίσιο είναι λειψό ή όχι, δεν είναι της στιγμής. Εμείς προσπαθούμε να το συμπληρώσουμε. Σας θυμίζω ότι πρόκειται για μία δήλωση που έκανα ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης την πρώτη κιόλας ημέρα, όταν αποκαλύψαμε στους Έλληνες πολίτες την υπόθεση των υποκλοπών.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο κ. Λιάπης, που είναι ένας εκ των συναρμοδίων υπουργών σχετικά με τις υποθέσεις των υποκλοπών, δεν έδωσε το παρών στη συνέντευξη Τύπου. Δεν ήταν στις συναντήσεις που είχε ο Πρωθυπουργός ή κορυφαίοι υπουργοί στο Μέγαρο Μαξίμου για το ζήτημα αυτό. Και δεν ήταν παρών ούτε στη σημερινή συνάντηση, την οποία μας εξηγήσατε ότι για δικούς του λόγους δεν ήταν παρών. Δεν το άκουσα καλά. Για ποιο λόγο ακριβώς; Υπήρχε σοβαρότερος λόγος για να μη δώσει σήμερα το παρών ο κ. Λιάπης στη συνάντηση αυτή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω εάν βρίσκεται στην Αθήνα ο κ. Λιάπης. Είχε ανειλημμένη υποχρέωση. Μπορώ να την πληροφορηθώ και να σας απαντήσω. Βρίσκω, δηλαδή, ένα ενδιαφέρον ψήγμα στην ερώτησή σας. Κατά τα λοιπά, όμως, θα μου επιτρέψετε να πω ότι η ερώτησή σας είναι παρελκυστική, διότι χρησιμοποιεί στοιχεία που δεν υπάρχουν. Για παράδειγμα, στην προηγούμενη συνάντηση των καθηγητών ήταν παρόντες και ο κ. Λιάπης και ο κ. Παπαληγούρας. Έχουν γίνει δύο συναντήσεις. Η μία, όταν κάλεσε ο Πρωθυπουργός τους έξι καθηγητές για να τους αναθέσει αυτό το έργο και η σημερινή, που ήρθαν από τους έξι καθηγητές οι τρεις -όχι ότι διαφωνούσαν οι υπόλοιποι, αλλά γιατί δύο εξ αυτών ήταν στη Θεσσαλονίκη- για να καταθέσουν το πόρισμα.

ΜΑΝΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, αποκαλύφθηκε από την ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ η ύπαρξη ενός δεύτερου δικτύου υποκλοπών με τη συνδρομή και της ΕΥΠ. Στην εβδομάδα που πέρασε δεν υπήρξε καμία τοποθέτηση από κανέναν κυβερνητικό παράγοντα. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση διερευνά την αποκάλυψη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Με καλύπτει απολύτως η δήλωση που έκανε ο κ. Βουλγαράκης το πρωί και πιστεύω ότι οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές θα επέμβουν, προκειμένου να βρουν όλα τα στοιχεία τα οποία μπορεί να οδηγούν σε κάτι, όπως αυτό που λέτε. Δεν γνωρίζουμε κάτι τέτοιο. Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο για το αν υπάρχει ουσία σ` αυτό το θέμα. Δεν θα χρησιμοποιήσω τον όρο «αποκάλυψη», όχι απαξιωτικά προς την εφημερίδα ή προς τον δημοσιογράφο που το έγραψε, αλλά διότι δεν γνωρίζω να υπάρχει τέτοιο θέμα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εφόσον η υπόθεση αυτή είναι ανοιχτή, η Δικαιοσύνη -είμαι βέβαιος- θα διερευνήσει όλα τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για να έχουμε και εμείς απαντήσεις, όπως φυσικά και εσείς και όλοι οι Έλληνες πολίτες.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Σε σημερινό δημοσίευμα των ΝΕΩΝ αποκαλύπτεται ότι μια εγκύκλιος την οποία διένειμε το Υπουργείο Οικονομικών σε 13 περιφέρειες, εκτιμά ότι η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία είχε εξαιρετικές επιδόσεις σε ρυθμούς μεγέθυνσης, ότι την τελευταία δεκαετία όσον αφορά την κοινωνική σύγκλιση κάλυψε 10 ποσοστιαίες μονάδες και τέλος ως προς το έλλειμμα το οποίο διογκώθηκε επί δικής σας διακυβέρνησης, οφείλεται στην αλλαγή μεθοδολογίας καταγραφής και στις δαπάνες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πού είναι λοιπόν οι «μαύρες τρύπες» εφόσον ισχύουν αυτά και που είναι η απάτη την οποία ισχυρίζεστε ότι μετήλθε η προηγούμενη κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει ήδη απαντήσει στο θέμα το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Θα σας το πω για να γνωρίζετε, επειδή δεν έχει φθάσει προφανώς η πληροφόρηση στην αίθουσα του press room: Πρόκειται για κείμενο εργασίας, προϊόν τεχνοκρατών. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί επίσημη θέση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

ΧΙΩΤΗΣ: Επιστρέφω στο θέμα των υποκλοπών, για να σας ρωτήσω το εξής: Επειδή τα στοιχεία που αποκαλύπτονται δείχνουν μια υπόθεση πολύ πιο σύνθετη. Οι πάντες παραπέμπουν στη Δικαιοσύνη, η οποία προφανώς έχει τους δικούς της αργούς ρυθμούς. Μετά από όλα αυτά μήπως σκέφτεται η κυβέρνηση να επισπεύσει τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής και να μην περιμένει το τέλος της δικαστικής ανάκρισης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Ισχύει ό,τι έχουμε πει.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Σήμερα ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας -ή ίσως να ήταν και χθες σε κάποιο συνέδριο- προέβη σε κάποιες προκλητικές δηλώσεις εις ότι αφορά τα θρησκευτικά δικαιώματα των μουσουλμάνων της Θράκης, λέγοντας ότι ενώ εκείνοι αφήνουν εμάς να εκλέξουμε Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη εμείς δεν κάνουμε το ίδιο και ότι αφήνουμε ασυντήρητα τα τζαμιά, δεν τα προσέχουμε, ενώ εκείνοι αναστηλώνουν τις δικές μας εκκλησίες. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ως γνωστόν η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης απολαμβάνει καθεστώτος ισονομίας και ισοπολιτείας, που της εξασφαλίζει η ελληνική Πολιτεία, κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διέπεται από κράτος και κανόνες δικαίου.

ΒΛΑΧΟΣ: Θέλω να επανέλθω στην απάντησή σας στο ερώτημα για το δημοσίευμα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ για τη συνδρομή της ΕΥΠ. Λέτε ότι δεν γνωρίζετε, ότι οι αρμόδιοι εισαγγελείς θα πρέπει να παρέμβουν. Εννοείτε ότι ο αρμόδιος Υπουργός δεν γνωρίζει τι γινόταν στο Υπουργείο του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω τι είναι αυτό το οποίο με ρωτάτε. Τι εννοείτε «δεν γνωρίζει ο αρμόδιος Υπουργός»;

ΒΛΑΧΟΣ: Για το αν υπάρχει συνδρομή της ΕΥΠ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν μιλάμε για τον έως πριν από λίγο καιρό Υπουργό Δημόσιας Τάξης, είναι σαφέστατη η δήλωση την οποία έκανε σήμερα το πρωί και με καλύπτει απολύτως. Εκείνο το οποίο συμπλήρωσε ο κ. Βουλγαράκης -και αυτό είπα ότι με καλύπτει ως Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, γιατί με αυτή την ιδιότητα μιλώ πάντα ενώπιόν σας- είναι ότι ο Εισαγγελέας θα πρέπει να παρέμβει. Δεν δίνουμε οδηγίες στον Εισαγγελέα. Εφόσον υπάρχουν στοιχεία, ο Εισαγγελέας θα παρέμβει και θα βρει τι είδους στοιχεία είναι αυτά τα οποία περιγράφονται στα δημοσιεύματα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Από τη μια είπατε ότι το θέμα της αντιμετώπισης των υποκλοπών είναι πολύ δύσκολο γιατί εδράζεται στις νέες τεχνολογίες και από την άλλη η γνωστή υπόθεση των υποκλοπών δεν έχει οδηγηθεί πουθενά και οι δράστες ούτε έχουν εντοπιστεί ούτε απ` ό,τι φαίνεται θα εντοπιστούν. Δηλαδή το πολιτικό μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση στην κοινωνία είναι ότι οι υποκλοπές γίνονταν και θα γίνονται και σηκώνει τα χέρια ψηλά, στην πραγματικότητα, δηλώνοντας αδυναμία να τις αντιμετωπίσει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το μήνυμα που στέλνει η σημερινή κυβέρνηση είναι διπλό. Πρώτον, όπου υπάρχουν κενά στη νομοθεσία, κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ζητώντας γνώμες καθηγητών κύρους, προκειμένου να συμπληρώσει αυτή τη νομοθεσία. Και δεύτερον, βασική επιδίωξη της κυβέρνησης -και θέλω να πιστεύω και όλων των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων- είναι να βρεθεί ποιοι ή ποιος ήταν πίσω από αυτή την άθλια υπόθεση παρακολούθησης πολιτικών προσώπων και άλλων πολιτών. Σας θυμίζω ότι ουσιαστικά εκείνος ο οποίος έχει κάθε λόγο να θέλει την αποκάλυψη της υπόθεσης είναι εκείνος ο οποίος έπεσε θύμα μιας υπόθεσης.

ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί επικαλείστε τώρα, μ` αυτή τη δήλωσή σας τα άλλα κόμματα ενώ τότε είχατε αγνοήσει τα άλλα κόμματα και δεν προστρέξατε σε μια ενημέρωση αφενός και σε μια στήριξη των ερευνών αφετέρου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, δεν τα επικαλούμαι για να στηρίξω κάποια άποψη. Είπα ότι θέλω να πιστεύω πως και τα άλλα κόμματα έχουν την ίδια άποψη. Μέλλει, λοιπόν, τα άλλα κόμματα να το πουν. Μέλλει, ας πούμε, το ΠΑΣΟΚ να μας πει αν έχει την ίδια άποψη.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Από τις δηλώσεις του κ. Κακλαμάνη και του κ. Αβραμόπουλου προβληματιζόμαστε και σας ρωτώ: ποια είναι η θέση της κυβέρνησης στο θέμα των προγραμματικών διακηρύξεων για την υγεία; Του κ. Αβραμόπουλου ή του κ. Κακλαμάνη; Εδώ έχουμε τρελαθεί, οι απλοί πολίτες, με όσα καταμαρτυρά ο εις εναντίον του άλλου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως σε όλα τα θέματα, έτσι και σ` αυτό, χρειάζεται αποστασιοποίηση και ψυχραιμία για να μην τρελαθεί κανείς, όπως είπατε. Θέλω να σημειώσω ότι έχει γίνει σημαντικό έργο στα δύο πρώτα χρόνια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, έργο το οποίο κατεγράφη. Ο πρωταγωνιστής του και ο άνθρωπος που το εκτέλεσε ήταν ο κ. Κακλαμάνης, έως πρότινος Υπουργός Υγείας. Και το έργο αυτό συνεχίζεται από τον κ. Αβραμόπουλο.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή «η τριτοκοσμική εικόνα» που παρουσιάζει ο τομέας της υγείας είναι αυτό που έκανε ο κ. Κακλαμάνης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί γίνεστε τόσο απλουστευτικός; Εσείς είστε παλαιός δημοσιογράφος και έχετε εμπειρία.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς επειδή είμαι παλαιός δημοσιογράφος κύριε Εκπρόσωπε, ρωτώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διαπιστώσατε ότι υπήρξε τέτοια δήλωση η οποία να υπεραπλουστεύει την εικόνα στο σύνολό της;

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Να απευθυνθείτε στον κ. Αβραμόπουλο, όχι σε μένα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, απευθύνομαι σε σας. Διότι δεν υπήρξε τέτοια δήλωση, η οποία να απλουστεύει στο σύνολό της ή να υπεραπλουστεύει και να μιλά για το σύνολο των παρεχομένων υπηρεσιών. Υπήρχαν προβλήματα και υπάρχουν προβλήματα. Εάν τα προβλήματα αυτά τα αφήναμε, τότε θα δεχόμουν αυτό το οποίο περιγράφετε. Δεν αφέθηκαν τα προβλήματα, ούτε ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι αφέθηκαν στη μοίρα τους. Είπε ότι βρέθηκαν λύσεις και συνεχίζουμε να ψάχνουμε και για επόμενες λύσεις.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Χαρακτήρισε όμως την κατάσταση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι όλη την κατάσταση.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Τη χαρακτήρισε ως «τριτοκοσμική».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό θέλω να σας πω. Και έχω παρακαλέσει πολλές φορές να μεταφέρουμε τις απόψεις, όπως ακριβώς έχουν καταγραφεί, όπως ακριβώς έχουν ειπωθεί. Όχι την αχλύ ή την εντύπωση που δημιουργείται από ορισμένους.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι από εμάς προφανώς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν έριξα ευθύνη σε σας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι προσωπικό το θέμα. Το εντοπίζω όμως ότι προέρχεται από τις δηλώσεις των Υπουργών σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα πρέπει να κοιτάζουμε ακριβώς τι έχει δηλώσει κάποιος για να βγάζουμε συμπεράσματα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε πριν ότι τη γνώμη των τεχνοκρατών θα την συνυπολογίσετε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Επανέρχομαι στο δημοσίευμα των ΝΕΩΝ για να ρωτήσω: Τη γνώμη των τεχνοκρατών που είναι συνεργάτες του κ. Αλογοσκούφη, ο κ. Αλογοσκούφης δεν την συνυπολογίζει στην ερμηνεία αυτής της κατάστασης και στη χάραξη της πολιτικής του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μίλησα για εμπειρογνώμονες, για καθηγητές, οι οποίοι ανέλαβαν αυτό το έργο. Τη γνώμη ενός εμπειρογνώμονα, ενός καθηγητή, οφείλει κάθε Πολιτεία να την συνυπολογίζει. Εάν αυτή η γνώμη έχει πολιτικές σκοπιμότητες πίσω της, όπως ενδεχομένως έχει η γνώμη αυτή την οποία αναφέρατε στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, δεν οφείλει κανείς να τη συνυπολογίσει.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Και εκ λάθους διανεμήθηκε το κείμενο σε 13 περιφέρειες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το γεγονός ότι διανέμονται κείμενα που έχουν και αντίθετη άποψη με τις απόψεις της κυβέρνησης, αναδεικνύει τη δημοκρατικότητα αυτής της κυβέρνησης.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Και τη σύγχυση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, καθόλου.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Επειδή μπαίνουμε στην τελική ευθεία, απ` ότι γνωρίζω στο θέμα της Ολυμπιακής, υπάρχει κάποια εξέλιξη γι` αυτό; Γνωρίζουμε ποιοι είναι οι επενδυτές που έχει βρει, όπως δηλώνει ο κ. Δούκας και όπως δεν γνωρίζει ο κ. Λιάπης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήθηκα και την προηγούμενη εβδομάδα, περίπου με αυτή τη διατύπωση. Επαναλαμβάνω, για να μην κουράζεστε, ότι είναι ένα πολύ σοβαρό, σημαντικό θέμα, το οποίο χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς. Έως ότου καταλήξει αυτό το θέμα, δόκιμον και πρέπον από την πλευρά της κυβέρνησης είναι να μην προβεί σε οποιεσδήποτε ανακοινώσεις.

ΒΛΑΧΟΣ: Για το όνομα έχετε να πείτε κάτι; Ο κ. Αλογοσκούφης πριν από λίγο είπε ότι θα προστατευθεί το όνομα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις ότι μέσα στις γιορτές του Πάσχα, οι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι της Ο.Α., μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις που διαδραματίζονται θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Μελετάει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο της πολιτικής επιστράτευσης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν απαντώ σε υποθετικές ερωτήσεις. Η κυβέρνηση στην προκειμένη περίπτωση, μελετά τρόπους εξεύρεσης λύσεων στο μείζον αυτό πρόβλημα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είστε σε θέση να κάνετε μια αποτίμηση των επαφών της κα Μπακογιάννη με την αμερικανική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την πρωτοβουλία, όπως αποκαλείται, για την προώθηση της δημοκρατίας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, όπως ανέφερε συγκεκριμένα η κα Ράις; Δηλαδή για την εκπαιδευτική αποστολή στο Ιράκ και τη συμμετοχή στις νατοϊκές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το σύνολο των επαφών και των συζητήσεων της Υπουργού Εξωτερικών κας Μπακογιάννη, αναδεικνύουν τη δυναμική των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, τη δυναμική αυτού που χαρακτηρίστηκε προ πολλών μηνών και αποδεικνύεται στην πράξη, ενός ισχυρού στρατηγικού εταίρου.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτό θα εκφραστεί και στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω τι εννοείτε με την ερώτησή σας. Σας αναφέρω την τοποθέτηση της κυβέρνησης σε σχέση με την τελευταία συνάντηση της Υπουργού Εξωτερικών με την ομόλογό της και άλλους υψηλούς αξιωματούχους των ΗΠΑ.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν από ημέρες, ρωτήσαμε τον αναπληρωτή σας εδώ, να μας πει τη διαφορά μεταξύ επίταξης ή επιστράτευσης για να ξέρουμε και εμείς πώς να τοποθετηθούμε, πώς δηλαδή το αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Και είπε ο κ. Αντώναρος ότι δεν είναι νομικός και δεν γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ των δύο όρων. Ερωτώ λοιπόν εσάς που είστε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εφ` ενός και αφετέρου πότε θα αρθεί η επιστράτευση όχι μόνο των ναυτεργατών αλλά υπάρχουν και επιστρατεύσεις των προηγουμένων κυβερνήσεων για τις οποίες δεν ομιλεί κανείς και εδώ και δέκα, δεκαπέντε χρόνια υπάρχουν επιταγμένοι και επιστρατευμένοι από τους χώρους των αστικών συγκοινωνιών. Δηλαδή θα υπάρχει δημοκρατικό καθεστώς και θα είναι επιταγμένοι και επιστρατευμένοι αντικείμενα και πρόσωπα από έναν συγκεκριμένο χώρο; Σκέπτεστε να πάρετε κάποιο μέτρο γι` αυτά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήθηκα και εγώ μετά την ερώτηση που τέθηκε στον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και απάντησα ότι δεν έχω να πω κάτι αυτή τη στιγμή.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Από μια πρώτη ανάγνωση του υπομνήματος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, διαφαίνεται η πρόθεση των καθηγητών-μελών που τη συνυπογράφουν, να ενισχυθεί η ΑΔΑΕ, τόσο το νομοθετικό της πλαίσιο και το νομικό της οπλοστάσιο, όσο και από υλικοτεχνική πλευρά. Η ερώτησή μου είναι αν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη, μετά από όλη αυτή την ιστορία όπως έχει εξελιχθεί των υποκλοπών, να δώσει περισσότερες αρμοδιότητες στην ΑΔΑΕ και γενικότερα στις αρχές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι η κυβέρνηση θα κάνει αυτό το οποίο η νομοπαρασκευαστική επιτροπή στη συνέχεια προτείνει ως σχέδιο νόμου. Θέλω να σημειώσω, νομίζω ότι θα το έλεγε και ο κ. Τσάτσος αν δεν το είπε ήδη στη δήλωσή του @γιατί δεν πρόλαβα να την παρακολουθήσω- ότι η επιτροπή των έξι καθηγητών έλαβε υπόψη της τη γνώμη της ΑΔΑΕ. Δεν πρόλαβε να λάβει υπόψη της τη γνώμη της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων η οποία σε σχέση με την εργασία της Επιτροπής των Καθηγητών ήρθε καθυστερημένα. Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων Νομοπαρασκευαστών που θα αναλάβει από εδώ και πέρα, θα παρατηρήσει τα σημεία που προτείνουν η καθεμία από τρεις επιτροπές ή ανεξάρτητες αρχές και θα προχωρήσει.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αν έχετε γνώση του πότε προβλέπεται να κατατεθεί το πόρισμα για την ιστορία της Vodafone, επειδή τυχαίνει ο κ. Καψάλης να είναι μέλος της ΑΔΑΕ και παράλληλα μετέχει στην Επιτροπή των Καθηγητών που συνέταξε το σχετικό υπόμνημα. Αν σας ενημέρωσε για το πότε προτίθεται να βγει το πόρισμα της ΑΔΑΕ για την ιστορία των υποκλοπών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω: Πρώτον, δεν ήταν ο στόχος αυτής της ομάδας των καθηγητών η διερεύνηση της υπόθεσης. Και δεύτερον, πληρο φορηθήκατε σήμερα κάτι το οποίο οφείλατε να γνωρίζετε εδώ και ενάμιση μήνα, γιατί είχε ανακοινωθεί, όπως οφείλετε να γνωρίζετε ότι εισήλθαν σ` αυτή την επιτροπή, δούλεψαν με τους υπόλοιπους καθηγητές, καθηγητές-μέλη και της μιας αρχής και της άλλης. Δηλαδή και της ΕΕΤΤ και της ΑΔΑΕ.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Το ερώτημά μου είναι συγκεκριμένο, αν σας ενημέρωσε σχετικά για το πότε. Νομίζω ότι θα υπάρχει μια συνεργασία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το είπα για να καταλάβετε πώς λειτούργησε αυτή η επιτροπή, ότι είχε ένα μέλος καθηγητή του Συμβουλίου της ΕΕΤΤ, ένα μέλος της ΑΔΑΕ και οι υπόλοιποι καθηγητές δεν είχαν σχέση με τις δύο ανεξάρτητες αρχές. Αλλά οι δύο ανεξάρτητες αρχές εκπροσωπήθηκαν σε αυτή την επιτροπή από τους προαναφερθέντες καθηγητές, τον κ. Καψάλη και τον κ. Τσανάκα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν έγινε καμία συζήτηση πάντως για το θέμα της Vodafone.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, είναι τελείως διαφορετικό το ένα θέμα από το άλλο.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι σας αφορά η ερώτησή μου είναι πολιτική. Άκουσα με προσοχή την απάντησή σας στο προσωπικό σας θέμα, θα ήθελα όμως να μας πείτε εδώ, αυτή η ενορχηστρωμένη πολεμική εναντίον σας, απευθύνεται προς τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση και είστε τρόπον τινά θύμα; Πληρώνετε δηλαδή την πολεμική εναντίον του Πρωθυπουργού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνω καμία περαιτέρω κρίση. Νομίζω ότι οι @Ελληνες πολίτες είναι νοήμονες και μπορούν να καταλάβουν.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι νοήμονες, αλλά είστε πρωτοσέλιδο σε τρεις, τέσσερις εφημερίδες, με στοιχεία. Σε προσωπικό επίπεδο δεν έχω κανένα ενδιαφέρον, αρκούμαι σε αυτό που είπατε. Σας ερωτώ πολιτικώς όμως. Κατά τη γνώμη σας που οφείλεται αυτή η κατά καιρούς ξαφνική ή συντεταγμένη επίθεση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα την περασμένη εβδομάδα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Απαντήσατε σε ό,τι σας αφορά προσωπικώς. Εγώ ρωτώ πολιτικώς, όχι προσωπικώς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατάλαβα. Είπα λοιπόν ότι έχει ιδιοτελή κίνητρα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Υπουργός Επικρατείας, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για να είμαι ακόμη ενώπιόν σας, ναι.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 27 March 2006 - 14:05:17 UTC