Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-03-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 16 Μαρτίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΑΝΗ: Χθες, η VODAFONE έδωσε μία λίστα τηλεφωνικών αριθμών. Από σημερινά δημοσιεύματα προκύπτει ότι αυτό το 12μηνο δεν είχε γίνει ταυτοποίηση 30 αριθμών. Η ταυτοποίηση αυτή έγινε από τους δημοσιογράφους -αναφέρεται σήμερα στις εφημερίδες- και προκύπτει ότι μεταξύ των παρακολουθουμένων είναι ο διοικητής της ΕΥΠ, ο Χρήστος Τσιγαρίδας, η κόρη του κ. Μολυβιάτη κ.τ.λ. Η ερώτησή μου είναι η εξής: Επί 12 μήνες, 11 μήνες που ήξερε την υπόθεση η κυβέρνηση και ο ένας μήνας που διανύουμε τώρα, δεν είχε κάποιος την περιέργεια να κάνει αυτή την ταυτοποίηση ή πρόκειται για μια λίστα αμφισβητούμενης σοβαρότητας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για τη συγκεκριμένη λίστα που αναφέρεται δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Η κυβέρνηση έδωσε στη Δικαιοσύνη όσα στοιχεία της είχαν δοθεί. Η Δικαιοσύνη συνεχίζει την έρευνά της. Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Έχω δύο ερωτήσεις. Η πρώτη αφορά την παρουσία του κ. Αγγέλου στην Επιτροπή της Βουλής. Πότε τελικά θα πραγματοποιηθεί, γνωρίζετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το θέμα της κατάθεσης του κ. Αγγέλου είναι θέμα κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Για την ημερομηνία, παρακαλώ όπως απευθυνθείτε στη Βουλή.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Η δεύτερη ερώτησή μου δεν αφορά τις υποκλοπές. Αφορά το «βλαχομπαρόκ» που είδαμε προχθές στη Γιουροβίζιον, αυτό το απίστευτο κατά τη γνώμη μου κιτς -και επιτρέψτε μου να εκφράσω την προσωπική μου άποψη- θέλω να σας ρωτήσω πόσο θα μας κοστίσει όλη αυτή η διαδικασία της Γιουροβίζιον. Πόσο περίπου θα πάει το «μαλλί»;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ να απευθυνθείτε στην ΕΡΤ.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν είστε πολιτικός προϊστάμενος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πολιτικός προϊστάμενος, εγώ; Οχι.

ΒΛΑΧΟΣ: Πάντως, ήσασταν εκεί και το χαρήκατε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως και δεν συμμερίζομαι καθόλου τους σχολιασμούς που μόλις ακούστηκαν.

ΒΛΑΧΟΣ: Σε επανειλημμένες ερωτήσεις που είχαμε κάνει αν υπάρχουν άλλες λίστες εκτός από αυτή που μας είχαν δώσει οι τρεις υπουργοί, και εσείς και ο κ. Ρουσόπουλος είχατε αντιδράσει με χαρακτηρισμούς που δεν έχουν γίνει στο παρελθόν στο press-room. Τώρα που βγαίνουν οι λίστες, τώρα που βγαίνει μια λίστα με περισσότερα ονόματα, 108 χθες, ο δε κ. Ζήκου είπε στην Επιτροπή Θεσμών, σε επίσημο βήμα, ότι έχουμε δώσει πάρα πολλές λίστες με τηλέφωνα στον κ. Κορωνιά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το θέμα το ερευνάται από τη Δικαιοσύνη. Θα το πω για πολλοστή φορά σε αυτή την αίθουσα: Όποιος έχει στοιχεία ή όποιος ισχυρίζεται ότι έχει στοιχεία δεν έχει παρά να τα δώσει στη Δικαιοσύνη.

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι, αλλά το θέμα είναι ότι εσείς μέχρι τώρα αρνιόσασταν επισήμως ότι υπάρχει άλλη λίστα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Ρουσόπουλος. Υποψιάζομαι ότι είστε συνέχεια του κ. Ρουσόπουλου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αν προτιμάτε αυτή την έκφραση, «είμαι συνέχεια του κ. Ρουσόπουλου». Εκείνο που θέλω να σας τονίσω είναι ότι όσα στοιχεία έχει η κυβέρνηση τα έχει δώσει στη Δικαιοσύνη.

ΒΛΑΧΟΣ: Μα, χθες, ο κ. Καραμάριος έδωσε μια λίστα η οποία έχει περισσότερα ονόματα από ό,τι δώσατε εσείς στη δημοσιότητα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς συγχέετε την εκτελεστική με τη νομοθετική εξουσία.

ΒΛΑΧΟΣ: Ποια είναι αυτή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Καραμάριος είναι μέλος της Βουλής των Ελλήνων.

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι, είναι μέλος της Επιτροπής.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι μέλος της νομοθετικής εξουσίας. Οποιος έχει στοιχεία, δεν έχει παρά να τα δώσει στη Δικαιοσύνη.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε την ερώτησή μου. Ο κ. Καραμάριος δεν έδωσε δική του λίστα. Την επεξεργάστηκε μεν, αλλά η λίστα που έδωσε ήταν αυτή που υποτίθεται έδωσε σε σας ο κ. Κορωνιάς. Δηλαδή, ο κ. Κορωνιάς είπε στην Επιτροπή Θεσμών ότι «όποια λίστα έδωσα στην κυβέρνηση, κύριοι θα σας τη δώσω». Μας τη δίνει, λοιπόν, και χθες μας τη δίνει ο κ. Καραμάριος και βλέπουμε ότι έχουμε διαφορές στη λίστα αυτή από αυτή της κυβέρνησης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά: Από την πρώτη στιγμή, όσα στοιχεία είχε η κυβέρνηση τα έδωσε στη Δικαιοσύνη. Στη διάθεση της κυβέρνησης, δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Κορωνιάς είπε ότι επεξεργαστήκατε τη λίστα. Ότι δεν είναι η λίστα αυτή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επ` αυτού σας έχει απαντήσει ο κ. Ρουσόπουλος. Δεν πρόκειται να επαναλάβω όσα είπε πριν από λίγες ημέρες εδώ σε αυτή την αίθουσα.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είναι διαφορετικό το σκηνικό σήμερα, μετά τις αποκαλύψεις των ανθρώπων της ERICSSON και της VODAFONE.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ορισμένοι θέλουν να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό σκηνικό. Η δικαστική έρευνα είναι σε εξέλιξη. Δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο για τη δικαστική έρευνα.

ΒΛΑΧΟΣ: Μα, με συγχωρείτε κ. Εκπρόσωπε, οι «ορισμένοι» είναι οι άνθρωποι που ενεπλάκησαν στο θέμα των υποκλοπών; Εννοώ την ERICSSON και τη VODAFONE. Aυτοί είναι οι βασικοί άνθρωποι που πρέπει να ακούσουμε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Δικαιοσύνη διεξάγει την έρευνα.

ΒΛΑΧΟΣ: Η κυβέρνηση σε αυτό το μέγα θέμα «νίπτει τας χείρας της»;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση δεν διεξάγει δικαστική έρευνα. Σας το έχω πει επανειλημμένως.

ΒΛΑΧΟΣ: Μα, είναι μείζον πολιτικό θέμα το θέμα των υποκλοπών. Είναι δυνατόν η κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας παρακαλούσα να κάνετε τέτοιου είδους σχόλια στην εκπομπή σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Είναι δυνατόν η κυβέρνηση να παραπέμπει σε αυτό το μείζον θέμα, όταν ο κ. Ζήκου βγαίνει και λέει ότι «μου πήραν τα στοιχεία 16 Μαρτίου, μετά τη συνάντηση που είχε ο κ. Κορωνιάς με τους υπουργούς, μου πήραν τα στοιχεία, τα 51 ντάμς ; Αυτό είναι αιχμή κατά της κυβέρνησης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να σχολιάσω. Εσείς το ερμηνεύετε έτσι. Σας είπα ότι οι ερμηνείες είναι δικό σας προνόμιο.

ΒΛΑΧΟΣ: Εσείς πώς ερμηνεύετε τη φράση του κ. Ζήκου ότι μετά τη συνάντηση Κορωνιά με υπουργούς μου πήραν τα 51 ντάμς, 16 Μαρτίου του 2005.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όσες ερωτήσεις και να κάνετε δεν πρόκειται να διαφοροποιηθώ από όσα σας έχω πει. Σας ευχαριστώ πολύ για τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Από ό,τι είπατε προηγουμένως, να καταλάβω ότι έχουμε να κάνουμε με μια διαφορετική λίστα, αυτή η λίστα που δημοσιεύεται σήμερα και έχει και το όνομα του κ. Κοραντή, όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ». Είναι μια διαφορετική λίστα από τη λίστα που έχει η κυβέρνηση και είχε δώσει στη Δικαιοσύνη; Γιατί μας λέτε ότι όλα τα στοιχεία τα έχει δώσει η κυβέρνηση στη Δικαιοσύνη, άρα αυτό το στοιχείο που δεν είχε η κυβέρνηση είναι μάλλον καινούργιο στοιχείο. Έχουμε δύο διαφορετικές λίστες; Τι ακριβώς συμβαίνει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά: Όσα στοιχεία περιήλθαν σε γνώση της κυβέρνησης, η κυβέρνηση τα παρέδωσε στη Δικαιοσύνη. Αν υπάρχουν άλλες λίστες, αυτό είναι αντικείμενο της δικαστικής έρευνας να το διερευνήσει και να καταλήξει στα συμπεράσματά της.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Επ` αυτού, λοιπόν, μια ερώτηση: Επειδή έχετε επαναλάβει από αυτό το βήμα και όλοι μας έχουν επαναλάβει ότι έγινε μια διεξοδική έρευνα των στοιχείων που είχε, θεωρείτε ότι είχε κάνει καλά τη δουλειά του ο κ. Βουλγαράκης τελικά ή δεν την είχε κάνει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μια έρευνα έχει διάφορα στάδια. Αρχίζει με την αστυνομική έρευνα. Όταν αυτή ολοκληρωθεί, περνά η υπόθεση στα χέρια της Δικαιοσύνης. Πραγματοποιείται το πρώτο στάδιο της δικαστικής έρευνας, το οποίο ολοκληρώθηκε. Μετά από την ολοκλήρωσή του, όπως γνωρίζετε, οι τρεις υπουργοί ενημέρωσαν τους Έλληνες πολίτες. Η δικαστική έρευνα συνεχίζεται.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω την πολιτική σας εκτίμηση. Όπως αποκαλύπτεται σήμερα, ένα από τα τηλέφωνα που παρακολουθούνταν ήταν του διοικητή της ΕΥΠ, του πρέσβη κ. Κοραντή. Ανησυχεί αυτό την κυβέρνηση ότι ένα πρόσωπο που εκ της θέσης του χειρίζεται απόρρητες εθνικές πληροφορίες, ότι το τηλέφωνό του παρακολουθείτο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Την κυβέρνηση την ανησυχεί η παρακολούθηση οποιουδήποτε τηλεφώνου.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Φοβάται η κυβέρνηση ότι υπήρξαν κάποιες πληροφορίες, οι οποίες έγιναν ευρύτερα γνωστές; Μιλάω για πληροφόρηση εθνικής ασφάλειας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτε πάνω σε αυτό.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Η κυβέρνηση έδωσε στη Δικαιοσύνη όσα στοιχεία διαθέτει, αλλά φαίνεται ότι δεν τα έδωσε στη δημοσιότητα. Γιατί εδώ προκύπτει μια νέα λίστα. Είναι σωστό το συμπέρασμά μου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το συμπέρασμά σας είναι λάθος. Η κυβέρνηση έδωσε στη Δικαιοσύνη όλα τα στοιχεία που διέθετε.

ΒΛΑΧΟΣ: Από ποιον διέθετε τα στοιχεία; Είναι σημαντικό αυτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε αυτή την ερώτηση έχουμε απαντήσει πολλές φορές.

ΒΛΑΧΟΣ: Τα στοιχεία τα πήραν από τον κ. Κορωνιά. Δεν τα πήρατε από ανεξάρτητη αρχή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουμε απαντήσει πολλές φορές. Τότε, δεν λειτουργούσε η συγκεκριμένη ανεξάρτητη αρχή που υπαινίσσεστε.

ΒΛΑΧΟΣ: Κάνετε λάθος. Λειτουργούσε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Συνεχίζω την απάντησή μου στην κ. Πουλίδου. Σας είπα, λοιπόν, ότι τα στοιχεία που είχε η κυβέρνηση τα έδωσε, όπως είχε θεσμική υποχρέωση, στη Δικαιοσύνη. Η διεξαγωγή της έρευνας είναι μυστική. Το υπογραμμίζω για μια ακόμη φορά.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Επειδή σε εκείνη την πρώτη συνέντευξη που είχατε δώσει η έμφαση, από ό,τι θυμάμαι από την κυβέρνηση, είναι ότι όσα στοιχεία διέθετε τα έδωσε στη δημοσιότητα. Εδώ προκύπτουν στοιχεία που δεν είχαν δοθεί στη δημοσιότητα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έδωσε τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη και ενημέρωσε πλήρως την κοινή γνώμη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τι έγινε κ. Εκπρόσωπε; Ο μεσαίος χώρος ανακάλυψε ότι το ξύλο οδηγεί στον εργασιακό παράδεισο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν κατάλαβα, τι εννοείτε;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εννοώ ότι χθες για πρώτη φορά επιτέθηκαν τα ΜΑΤ στην επίσημη πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Μέχρι τώρα, τα ΜΑΤ καλώς ή κακώς -αυτό είναι σχολιασμός, δεν θα το κάνω- επιτίθενταν στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Πρώτη φορά είχαμε μια τέτοια επιθετικότητα εκ μέρους των αρχών που δείχνει και σκλήρυνση της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπήρξε επιθετική ενέργεια των αστυνομικών οργάνων. Υπήρξε αμυντική προσπάθεια απώθησης των επιτιθέμενων ομάδων @δεν θέλω να πω ότι ήταν απεργοί όλοι αυτοί που επετέθησαν σε δύο σημεία- οι οποίες προσπάθησαν να διασπάσουν με βίαιο και επιθετικό τρόπο τα μπλόκα των οργάνων που ήταν επιφορτισμένα με τη διατήρηση της τάξης. Άλλωστε, στην επίθεση που έγινε τραυματίστηκε και ένας όχι ασήμαντος αριθμός αστυνομικών οργάνων.

ΒΛΑΧΟΣ: Τι ήταν αφού δεν ήταν απεργοί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είπατε «ήταν τα επίσημα μπλόκα» και είναι πρώτη φορά κάτι τέτοιο που συμβαίνει. Και κάτι άλλο: Ήταν τόσο μεγάλη η επιτυχία που έγινε από το ΕΚΟΦΙΝ, ώστε να βγει ο Πρωθυπουργός να κάνει διάγγελμα. Όπως δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΝ κ. Δραγασάκης στη Βουλή, το ΠΑΣΟΚ είχε πέντε Ο.Κ. στα ανάλογα προγράμματά του. Πού την είδατε τη μεγάλη επιτυχία και βγήκε ο κ. Πρωθυπουργός και έκανε διάγγελμα για το αυτονόητο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ήσασταν χθες εδώ;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Όχι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Συνεπώς δεν ακούσατε τον κ. Ρουσόπουλο. Ισχύουν οι απαντήσεις του.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να επιστρέψω στο προηγούμενο θέμα. Δεν γνωρίζω από πού έχετε τις πληροφορίες, αλλά όσοι από εμάς ήμασταν χθες στην πορεία, αλλά και όσοι την είδαμε από την τηλεόραση, είδαμε τα ΜΑΤ να χτυπάν γυναίκες, να χτυπάν συνταξιούχους, ακούσαμε αιμόφυρτο συνταξιούχο να καταγγέλλει ότι ματατζής του είπε «να κάθεσαι σπίτι σου κωλόγερε» και νομίζω ότι η εικόνα μιλά από μόνη της. Η κυβέρνηση πρέπει να πει από ποιους δέχτηκε επίθεση και βάση ποιας λογικής υπήρχαν ΜΑΤ σε επαφή με την πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Γιατί τα ΜΑΤ μπήκαν και χτύπησαν την πορεία. Την έκοψαν στα δύο. Επενέβη ο κ. Πολυζωγόπουλος, όλα αυτά έγιναν δημόσια. Δεν μπορείτε να μας λέτε ότι κάποιοι γενικώς επιτέθηκαν στους αστυνομικούς. Τα είδαμε στην τηλεόραση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο,τι είχα να πω γι@ αυτό το θέμα το είπα.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Παρεμφερής είναι η ερώτηση, αλλά δεν αφορά αυτούς που χτυπήθηκαν, όποιοι και αν είναι αυτοί. Μπορείτε να μου εξηγήσετε κύριε Εκπρόσωπε, για ποιο λόγο δεν φυλάχθηκε χθες το Υπουργείο Απασχόλησης και παρουσιάστηκαν τα φαινόμενα τα οποία είδαμε, να χτυπάνε τζάμια του Υπουργείου, τζάμια κρατικών αυτοκινήτων και να υπάρχουν μόνο τρεις αστυνομικοί έξω από το Υπουργείο, που ήταν το συγκεκριμένο Υπουργείο αρμόδιο για αυτή την πορεία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω τον ακριβή αριθμό των αστυνομικών που ήταν παρόντες εκεί. Εν πάση περιπτώσει, οι ενέργειες αυτές είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Σήμερα το ΠΟΝΤΙΚΙ δημοσιεύει ένα ρεπορτάζ το οποίο δεν διέψευσε ο κ. Σιούφας σύμφωνα με το οποίο στις αρχές Φεβρουαρίου ο Υπουργός Ανάπτυξης συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ericsson, τον κ. Ζήκου. Μπορείτε να μας κάνετε ένα σχόλιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Σιούφας δεν έχει λόγο να διαψεύσει την εν λόγω συνάντηση, γιατί είχε ανακοινωθεί επισήμως με Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Ανάπτυξης στις 7 Φεβρουαρίου του 2005; Ο κ. Σιούφας, σήμερα το πρωί βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, είπε επί λέξει: «Νομίζω ότι έχουμε να μιλήσουμε για πολύ σοβαρότερα θέματα. Για το θέμα αυτό μπορείτε να μπείτε στο site του Υπουργείου, να δείτε τι έγινε στις 7 Φεβρουαρίου του 2005».

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν μας είπε όμως, εάν τον ενημέρωσε για τις υποκλοπές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ, λοιπόν, - όπως έχετε υποχρέωση να κάνετε - την απαραίτητη έρευνα σχετικά με το τι έλεγε η ανακοίνωση εκείνης της ημέρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Να μας τη διαβάσετε.

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι, όχι. Αυτό δεν ανακοινώθηκε. Το ξέρουμε ότι δεν ανακοινώθηκε. Η ερώτηση είναι αν στη συνάντηση αυτή η Ericsson, γιατί αν δεν την ανακοίνωσε στον κύριο Υπουργό, σημαίνει κύριε Εκπρόσωπε, συγκάλυψη από την πλευρά της Ericsson. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε εάν η Ericsson στη συνάντηση Σιούφα τους είπε ότι, ξέρετε κάτι κύριε Σιούφα, ψάχνουμε να βρούμε ένα θέμα υποκλοπών στο σύστημα Ericsson @ Vodafone.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στην εν λόγω συνάντηση συζητήθηκαν όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση που έγινε πριν από 13 μήνες από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

ΒΛΑΧΟΣ: Μια ακόμη ερώτηση: Χθες ο κ. Ζήκου είπε ότι επί ημερών ΠΑΣΟΚ ζητήθηκε να γίνει μέσω TIM μια νόμιμη παρακολούθηση η οποία αφορούσε άλλο θέμα, νομίζω ναρκωτικά ή κάτι άλλο. Επειδή έγινε επί ημερών ΠΑΣΟΚ νομίζω ότι έχετε ετοιμάσει σχόλιο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Τότε δεν ήταν κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία για να έχω να πω εγώ οτιδήποτε.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Θέλω να επιστρέψω στο προηγούμενο ερώτημα κύριε Εκπρόσωπε γιατί δεν μου απαντήσατε. Θέλω να ρωτήσω εάν από δω και πέρα η Αστυνομία θα διαλύει επίσημες πορείες και συγκεντρώσεις εφόσον θεωρεί ότι προκαλείται.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα εγώ τίποτα τέτοιο.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Τι είπατε; Μα δεν είπατε τίποτα. Αυτό είναι το θέμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή είναι δική σας εκτίμηση. Ο,τι είχα να πω, το είπα. Σας
ευχαριστώ.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το καρτοτηλέφωνο του Διοικητή της ΕΥΠ υπήρχε στην αρχική λίστα που είχε δώσει η κυβέρνηση, αλλά δεν αναφερόταν ο κάτοχός του. Γιατί η κυβέρνηση δεν είχε αναφέρει το όνομα του κ. Κοραντή ενώ είχε κάνει το ίδιο για τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας; Μήπως θέλει να προστατέψει το κύρος της υπηρεσίας ή ήθελε να την προφυλάξει από πιθανό διασυρμό, γιατί είναι αρμόδια για την αντικατασκοπία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας παρακαλούσα να ανατρέξετε στην ημέρα που έγινε η αναλυτική ενημέρωση, ώστε να δείτε τι ακριβώς είχε δοθεί στη δημοσιότητα. Διότι εκείνη την ημέρα εάν θυμάμαι καλά -και θυμάμαι πολύ καλά, αυτό το λέω απλώς με την επιφύλαξη της ευγενείας- δεν είχαν δοθεί αριθμοί τηλεφώνων.

ΒΛΑΧΟΣ: Ονόματα είχαν δοθεί. Ήταν μέσα το όνομα του κ. Κοραντή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ξέρετε καρτοτηλέφωνα που να εκδίδονται σε ονόματα;

ΚΑΠΡΑΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σκοπεύει η κυβέρνηση να ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα των υποκλοπών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησα προ ημερών. Ισχύει η απάντησή μου.

ΒΛΑΧΟΣ: Μια διευκρίνιση: Είπατε προηγουμένως ότι έξω από το Υπουργείο Απασχόλησης δεν ήταν όλοι απεργοί.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα εγώ κάτι τέτοιο. Παρακαλώ να ανατρέξετε σε αυτό το οποίο είπα μόλις. Για το Υπουργείο Απασχόλησης μου έγινε ούτως ή άλλως ερώτηση με άλλο περιεχόμενο.

ΒΛΑΧΟΣ: Υπήρχαν και άλλα στοιχεία;.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα μπορώ εγώ να ξέρω από ποιους αποτελείται η κάθε ομάδα;

ΒΛΑΧΟΣ: Πώς το λέτε; Ουσιαστικά υπονομεύετε το κύρος του εργατικού κινήματος. Όταν λέτε ότι μέσα σε μια απεργιακή διαδήλωση υπάρχουν και άλλα στοιχεία ξένα από το εργατικό κίνημα, κάτι θέλετε να μας πείτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ό,τι είχα να πω το είπα.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, από αυτό που μας είπατε προηγουμένως, ότι δηλαδή τα καρτοκινητά τηλέφωνα δεν μπορούν να εντοπιστούν@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα εγώ αυτό.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Δεν αναφέρονται σε ονόματα μας είπατε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Είπα ότι δεν εκδίδονται σε ονόματα.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Δεν εκδίδονται σε ονόματα. Παρόλα αυτά μπορούν να εντοπιστούν. Έτσι δεν είναι; Εγώ επαναλαμβάνω το ερώτημά μου: Έγινε κάποια έρευνα από την κυβέρνηση. Μας είπε μάλιστα ο κ. Βουλγαράκης ότι έγιναν 5000 διασταυρώσεις, 50000 διασταυρώσεις, 150000 διασταυρώσεις. Είστε ικανοποιημένοι τελικά από την έρευνα που έκανε ο κ. Βουλγαράκης και οι Υπηρεσίες του;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για μια έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Έχει τελειώσει η προκαταρκτική έρευνα κύριε Εκπρόσωπε.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Η δικαστική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η έρευνα είναι σύνολο που αποτελείται από διάφορα υποσύνολα και βρίσκεται, όπως σας είπα, σε εξέλιξη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Έχει τελειώσει το πρώτο μέρος, εάν μου επιτρέπετε, και έχει διαταχθεί δίωξη κατά αγνώστων. Άρα, δεν ισχύει αυτό που λέτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει απολύτως αυτό που σας λέω.

ΒΛΑΧΟΣ: Μπορώ να ζητήσω μια διευκρίνιση ακόμη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ.

ΒΛΑΧΟΣ: Ήταν σε γνώση της κυβέρνησης η ενέργεια της Vodafone να ζητήσει και να πάρει στις 16 Μαρτίου 2005, τα 51 «νταμς» από την Ericsson, τα οποία εκείνη την ώρα η Ericsson τα ανέλυε και μάλιστα μέσα από την ανάλυση είχε βρει και τον τρίτο πομπό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να σχολιάσω τίποτε που έχει σχέση με τη δικαστική έρευνα.

ΒΛΑΧΟΣ: Με συγχωρείτε, αλλά το αφήνετε ανοιχτό όμως αυτό το πράγμα, έτσι; Να ήταν δηλαδή σε γνώση των αρμόδιων Υπουργών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς δεν έχετε αντιληφθεί αυτό το οποίο έχω πει από την αρχή@

ΒΛΑΧΟΣ: Εγώ λέω με τον τρόπο που απαντάτε, το αφήνετε ανοιχτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αφήστε με να ολοκληρώσω την φράση μου. Αυτό που έχω πει από την αρχή, εξακολουθεί να ισχύει. Στις 11 Μαρτίου η κυβέρνηση έδωσε όλα τα στοιχεία εκεί όπου θεσμικά έπρεπε να τα δώσει: Στη Δικαιοσύνη. Από κει και πέρα η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται. Τελεία και παύλα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, συνδέεται η αλλαγή πλεύσης σε ό,τι αφορά την αγορά 10 επιπλέον αεροσκαφών τύπου F16 με την υπόθεση των υποκλοπών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, με κανέναν τρόπο.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Είδαμε προχθές τον Πρωθυπουργό να αφήνει ανοιχτό παράθυρο για παροχές. Ακολούθησε ο κ. Ρουσόπουλος, σήμερα ο κ. Αλογοσκούφης. Εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να δώσει παροχές στους χαμηλόμισθους ή τους συνταξιούχους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως σας είπε ο κ. Ρουσόπουλος και διευκρίνισε περαιτέρω χθες σε μεγάλη συνέντευξη την οποία έδωσε ο κ. Αλογοσκούφης, το νοικοκύρεμα των δημόσιων λογιστικών που παρελήφθησαν από την σημερινή κυβέρνηση σε πολύ άσχημη κατάσταση, δεν είναι αυτοσκοπός. Το νοικοκύρεμα της οικονομίας του τόπου μας, αν θέλετε έχει αποδέκτες τον κάθε ένα Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα ξεχωριστά. Οι πολίτες αυτής της χώρας είναι αυτοί που σε τελική ανάλυση ωφελούνται.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ωραίο το μάθημα που μας κάνετε. Λέτε τα αυτονόητα πάντοτε, αλλά δεν γνωρίζετε χρονοδιάγραμμα όπως θα έπρεπε να κάνει μια υπεύθυνη κυβέρνηση για το πότε οι πολίτες βλέπετε να απολαμβάνουν αυτά που εσείς τους υπόσχεστε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ερώτησή σας;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είναι μια υπόσχεση στο μέλλον.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ερώτησή σας;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πότε; Χρονοδιάγραμμα υπάρχει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση βεβαίως και έχει θέσει χρονοδιαγράμματα. Εχει θέσει ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%, ως το τέλος του 2006. Με την επίτευξη αυτού του στόχου, τότε πραγματοποιείται το νοικοκύρεμα των δημοσίων λογιστικών από το οποίο ωφελούνται και θα ωφεληθούν όλοι οι Έλληνες πολίτες. Αυτό είναι πολύ σαφές.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Για τα F-16, αν δεν κάνω λάθος, είπε ο κ. Μεϊμαράκης ότι είναι τέταρτης γενιάς, τα καινούργια που θα πάρουμε. Τα προηγούμενα, δεν ήταν τέταρτης γενιάς. Υπάρχει πολιτικό πρόβλημα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μπορώ να σχολιάσω τεχνικά θέματα αεροπλάνων.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μπορούμε να μπλέξουμε, γιατί έχει σχέση με τις σύγχρονες ανάγκες και τις σύγχρονες υπηρεσιακές και επιχειρησιακές δυνατότητες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι ένας τεχνικός όρος τον οποίο εφόσον χρησιμοποιεί ο αρμόδιος υπουργός, είναι απολύτως ορθός.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν ήταν όμως ορθώς, η προηγούμενη αγορά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάπως συγχέετε τα πράγματα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Καθόλου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η επόμενη γενιά πρέπει να είναι έτοιμη για να μπορείς να την παραλάβεις.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τα Εurofighter ήταν έτοιμα. Απλά, πρυτάνευσαν οι πολιτικοί λόγοι και απευθυνθήκατε στις ΗΠΑ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα μου κάνετε ερώτηση; Μέχρι τώρα δεν έχετε κάνει ερώτηση επ` αυτού.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Υπάρχει πολιτικό πρόβλημα με τον προηγούμενο υπουργό Άμυνας, που διάλεξε περασμένης γενιάς αεροσκάφη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η προηγούμενη απόφαση του ΚΥΣΕΑ @παρακαλώ να ανατρέξετε στις ανακοινώσεις του ΚΥΣΕΑ- ήταν ομόφωνη. Μη δημιουργείτε και μη προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις, εκεί που δεν υπάρχουν.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Οπότε υπάρχει όλη η πολιτική ευθύνη στην κυβέρνηση για την προηγούμενη αγορά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν καταλαβαίνω. Πραγματικά δεν μπορώ να σας παρακολουθήσω.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Λέτε ότι στο τέλος του 2006 υπάρχει χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης ότι όλοι οι Έλληνες θα ωφεληθούν από το νοικοκύρεμα; Ουσιαστικά λέτε, ότι μέχρι τέλος του 2006, θα έχει επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% και μιλάτε για νοικοκύρεμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι ένας συγκεκριμένος στόχος, τον οποίο έχει θέσει η σημερινή κυβέρνηση.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ωστόσο η κυβέρνηση αποφεύγει να μιλήσει για παροχές ή για συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Τουλάχιστον εγώ αυτό καταλαβαίνω. Γιατί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι στόχοι βεβαίως είναι για να επιτυγχάνονται. Η σημερινή κυβέρνηση στην ως τώρα πολιτεία της έχει αποδείξει με μεγάλη σαφήνεια ότι όχι μόνο πετυχαίνει αλλά προχωράει και πέρα από τους στόχους που έχει θέσει. Παρόλα ταύτα μια σοβαρή κυβέρνηση, θα πρέπει πρώτα να περιμένει την επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων τους οποίους έχει θέσει και οι οποίοι είναι πολύ σημαντικοί, πριν αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Τα υπόλοιπα ανήκουν στη σφαίρα του λαϊκισμού για τον οποίο δεν διακρίνεται η συγκεκριμένη κυβέρνηση αλλά άλλοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έπειτα από τη χθεσινή απόφαση του ΚΥΣΕΑ, να μην προχωρήσει στην αγορά των 10 επιπλέον μαχητικών F-16, βλέπετε εσείς αμερικανική δυσαρέσκεια, όπως αναφέρει η ΑΥΡΙΑΝΗ στο πρωτοσέλιδό της;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ήθελα να σας πω, ότι αυτό ήταν ένα δικαίωμα προαιρέσεως το οποίο είχε η ελληνική πολιτεία, δηλαδή να προμηθευτεί σε μια συγκεκριμένη τιμή 10 επιπλέον αεροσκάφη του ιδίου τύπου. Δεν ήταν καμία δέσμευση την οποία είχε. Είναι δικαίωμα, του οποίου δεν έκανε χρήση όπως έχει δικαίωμα να μην κάνει χρήση. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο. Δεν βλέπω καμία απολύτως δυσαρέσκεια. Αναλυτικά αναφέρθηκε στο θέμα χθες ο κ. Ρουσόπουλος. Θεωρώ ότι εξέθεσε με απόλυτη σαφήνεια τους λόγους για τους οποίους δεν έγινε χρήση του συγκεκριμένου δικαιώματος. Δεν έχω τίποτε να προσθέσω.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Μια ερώτηση σχετικά με τη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σταύρου μετέφερε την ανησυχία μέρους της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας για την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης. Γι` αυτό και ελήφθη απόφαση σήμερα, οι βουλευτές να εκδράμουν στην περιφέρεια τα Σαββατοκύριακα και κατά τη διάρκεια των προσεχών εορτών. Μπορείτε να μου πείτε αν φωτογραφίζουν αυτοί οι βουλευτές εσάς και τον κ. Ρουσόπουλο, ως προς την αδυναμία της επικοινωνιακής πολιτικής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν βρίσκω καμία αδυναμία στην επικοινωνιακή πολιτική. Δεν ξέρω αν με φωτογραφίζει κανένας, φωτογραφίζομαι άλλωστε αρκετά συχνά όπως γνωρίζετε. Με φωτογραφίζουν στις εφημερίδες, δεν με κολακεύουν όλες οι φωτογραφίες, παρόλα ταύτα, δεν διαμαρτύρομαι καθόλου. Γνωρίζω όσα είπε ο κ. Σταύρου εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, τα οποία απεικόνισαν το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε με τον Πρωθυπουργό. Πρόκειται για μια από τις πολλές συζητήσεις που έχουν και ο κ. Σταύρου αλλά και άλλα στελέχη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό σε τακτά χρονικά διαστήματα.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Όπως είπατε, το δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά 10 επιπλέον F-16 ήταν απλώς ένα δικαίωμα, το οποίο η κυβέρνηση δεν άσκησε. Παρόλα αυτά, είχε ζητήσει μια παράταση δύο μηνών για να το σκεφτεί. Η παράταση αυτή, έληγε χθες νομίζω. Θα μπορούσε κάλλιστα να αφήσει την προθεσμία να παρέλθει. Παρατηρούμε το ασυνήθιστο φαινόμενο να συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ και αντί να λέει τι θα κάνει, λέει τι δεν κάνει. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Γιατί έπρεπε να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ για να αποφασίσει την μη ενεργοποίηση της OPTION. Δεν συνηθίζεται αυτό. Δίνει κάποιο μήνυμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κανένα απολύτως μήνυμα. Στη χθεσινή ενημέρωση ο κ. Ρουσόπουλος εξέθεσε τους δύο λόγους για τους οποίους λήφθηκε η συγκεκριμένη απόφαση, δηλαδή να μην γίνει χρήση του συγκεκριμένου δικαιώματος και εξήγησε ποια είναι η θέση της κυβέρνησης πάνω σ` αυτό.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Θέλω να ρωτήσω εάν θα γίνει διεθνής διαγωνισμός για τα αεροσκάφη τέταρτης γενιάς όπως είχατε πει προεκλογικά και αν θα πάει η σύμβαση όταν καταλήξει στη Βουλή, όπως είπε προ ημερών ο κ. Μεϊμαράκης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα έχουν πει οι αρμόδιοι υπουργοί.

ΒΛΑΧΟΣ: Ένα σχόλιο για τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος χθες, σε συνέντευξή Τύπου, είπε ότι σε περίπτωση που διχοτομηθεί το Κοσσυφοπέδιο, η Αλβανία δεν εγγυάται τα σύνορα τόσο του Κοσσυφοπεδίου όσο και των Σκοπίων, πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας, το αλβανικό τμήμα. Υπάρχουν αντιδράσεις από το Μαυροβούνιο, από Σερβία, η Ελλάδα είναι μέρος του προβλήματος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Κουμουτσάκος αυτή τη στιγμή κάνει την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Συμμερίζεται η κυβέρνηση την άποψη ότι το θέμα των υποκλοπών είναι ήσσονος σοβαρότητας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, η κυβέρνηση είναι εκείνη η οποία από την αρχή ανέδειξε και παρουσίασε σε βάθος το σοβαρό θέμα των υποκλοπών. Υπάρχουν συγκεκριμένοι χαρακτηρισμοί τους οποίους έχουν κάνει οι αρμόδιοι υπουργοί. Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Στην κηδεία του Μιλόσεβιτς θα παραστεί κάποιος από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω υπόψη μου κάτι τέτοιο.

ΒΛΑΧΟΣ: Είπατε ότι το θέμα των υποκλοπών είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το έχει πει εδώ ο κ. Ρουσόπουλος και ισχύει απόλυτα.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα κακώς είπε ο κ. Σιούφας ότι έχουμε να ασχοληθούμε με σοβαρότερα πράγματα από ότι το θέμα των υποκλοπών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπε αυτό ο κ. Σιούφας. Θέλετε να σας διαβάσω τι ρωτήθηκε από δημοσιογράφο ο κ. Σιούφας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου; «Κύριε υπουργέ, είχατε πρόσφατα μια συνάντηση, όπως αναγράφουν δημοσιεύματα, με τον Πρέσβη της Σουηδίας και με τον διευθυντή της Ericsson;» Και απαντά ο κ. Σιούφας: «Νομίζω ότι έχουμε να μιλήσουμε για πάρα πολύ σοβαρότερα θέματα. Για το θέμα αυτό μπορείτε να μπείτε στο site του υπουργείου και να δείτε τι έγινε στις 7 Φεβρουαρίου του 2005.» Δεν έγινε κανένας υπαινιγμός περί υποκλοπών, στη συγκεκριμένη ερώτηση. Για μια συνάντηση με έναν πρέσβη τον ρώτησαν. Αμφιβάλλετε ότι ο κ. Σιούφας είχε σημαντικότερα πράγματα να σχολιάσει δημόσια από μια συνάντηση με έναν πρέσβη και έναν διευθύνοντα σύμβουλο μιας εταιρείας;

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Όχι μιας εταιρείας. Της Ericsson.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μιας εταιρείας. Δεν έγινε κανένας υπαινιγμός. Δεν τέθηκε καν το θέμα.

BΛΑΧΟΣ: Άρα, μας λέτε ότι η Ericsson συγκάλυψε την ιστορία των υποκλοπών εκείνο το διάστημα που συναντήθηκε με τον@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο, όσον αφορά τη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για το συγκεκριμένο θέμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Υπάρχουν διάφορες εταιρείες που έχουν πάρει από το ελληνικό κράτος, από την κυβέρνηση άδεια λειτουργίας, μετέχουν σε μια διαδικασία που είναι οι υποκλοπές, μεταξύ αυτών και του Πρωθυπουργού. Δεν γεννάται θέμα γι αυτές τις εταιρείες και δεν απασχολεί την κυβέρνηση εάν αυτές οι εταιρείες λειτουργούν με νόμιμο τρόπο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ερώτηση μου κάνετε ή σχόλιο;

ΒΛΑΧΟΣ: Βεβαίως, είναι σαφέστατη η ερώτηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γίνομαι δικαστής.

ΒΛΑΧΟΣ: Κυβερνάτε, όμως και είστε αρμόδιοι για να κινήσετε διαδικασίες εναντίον των εταιρειών που δεν τηρούν του νόμους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας λέω για μια ακόμη φορά: Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έκανε εκείνο που έπρεπε να κάνει θεσμικά. Πήγε το θέμα στη δικαιοσύνη. Όταν ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα, τότε ενδεχομένως να αποδοθούν ευθύνες.

ΒΛΑΧΟΣ: Είναι άλλο αυτό. Εδώ υπάρχει θέμα για τις εταιρείες. Υπάρχουν δύο εταιρείες που πήραν άδεια από την ελληνική κυβέρνηση και από το ελληνικό κράτος για να λειτουργήσουν. Οι εταιρείες αυτές μετέχουν σε μια διαδικασία που είναι οι παράνομες υποκλοπές, συναντιούνται οι επικεφαλής και δεν λένε τίποτα. Υπάρχει θέμα γι αυτές τις εταιρείες ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας ανακαλώ στην τάξη διότι παρά την επανειλημμένη αναφορά μου στο συγκεκριμένο θέμα, εξακολουθείτε να επιμένετε και να ισχυρίζεστε ότι συναντώνται οι επικεφαλής των εταιρειών με υπουργούς και οι υπουργοί «δεν λένε τίποτα».

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι, δεν λένε στους υπουργούς τίποτα. Δεν λέω ότι οι υπουργοί δεν λένε τίποτα. Λέω ότι οι διευθυντές αυτών των εταιρειών δεν ενημερώνουν τον υπουργό, δηλαδή, τον κ. Σιούφα, ότι ξέρετε κάτι, ψάχνουμε υποκλοπές στο σύστημά μας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ να συγκρίνετε τις ημερομηνίες. Συγχέετε διάφορα πράγματα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επειδή η κυβέρνηση παραπέμπει συχνά τελευταία τους εργαζόμενους στις καλύτερες μέρες των επιχειρήσεων, τα σημερινά στοιχεία από 80 εισηγμένες αναφέρουν ότι τα κέρδη τους έτρεχαν με 34% το 2005. Απ` ότι είναι γνωστό οι εταιρείες έχουν δώσει μόνο τις συλλογικές συμβάσεις, δεν έχουν δώσει κάτι παραπάνω από το μέρισμα ανάπτυξης που υπόσχονταν η κυβέρνηση. Να το ζητήσουν οι εργαζόμενοι από την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μόλις πριν από μερικές ημέρες, πολύ πρόσφατα επικρίθηκαν ορισμένες εισηγμένες εταιρείες επειδή έδωσαν έξτρα ποσά στους εργαζομένους τους. Πρέπει να αποφασίσετε τελικά τι θέλετε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τότε μπορείτε να μου πείτε ποιες εταιρείες έχουν δώσει κέρδη και πόσα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι δική μου δουλειά αυτό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς, καλλιεργείτε ένα παραμύθι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας παρακαλούσα και θα σας πρότεινα να κάνετε μια έρευνα σε αυτές τις εταιρείες στις οποίες αναφέρεστε ώστε να διαπιστώσετε αν και τι «bonus» δίνουν στους εργαζομένους εκεί.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορώ να σας πω για την Εθνική και τα ΕΛΠΕ. Ξέρετε εσείς άλλες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ να απευθυνθείτε και σε άλλες εισηγμένες ιδιωτικές εταιρείες εκτός εάν έχετε κάποια δυσκολία επαφής μαζί τους, που δεν φαντάζομαι ότι θα την έχετε. Αλλά, ρωτήστε τους, για να δείτε. Γνωρίζω ότι σε όσες ιδιωτικές εταιρείες έχουν κέρδη οι εργαζόμενοι ωφελούνται με ποικίλους τρόπους.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μας φέρνετε τη λίστα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, δεν είναι δική μου δουλειά αυτό. Είναι δημοσιογραφική εργασία.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Γιατί είναι ιδιωτική εταιρεία, ιδιωτικοποιήσατε τον ΟΤΕ και δεν το πήραμε πρέφα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα και σε ιδιωτικές εταιρείες. Μιλήσαμε για εισηγμένες. Μην συγχέετε τα πράγματα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τον ΟΤΕ η εισαγωγή του στο χρηματιστήριο δεν τον κάνει ιδιωτική εταιρεία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο ΟΤΕ λειτουργεί και πρέπει να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Και πρέπει να έχετε άποψη για το αν δίνονται τέτοιες υπέρογκες αυξήσεις σε συγκεκριμένο αριθμό στελεχών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στον ΟΤΕ δόθηκαν σε 1.200 περίπου άτομα τέτοιες αυξήσεις. Τον θεωρείτε μικρό αριθμό;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πάρα πολύ μικρό αριθμό τον θεωρούμε. Αλλά, δεν έχει σημασία τι θεωρούμε. Θεωρούμε ότι είναι δημόσιος οργανισμός και υπάρχει επιλεκτική πολιτική.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Λυπάμαι αλλά έχετε εσφαλμένη αντιμετώπιση και προσέγγιση για το τι περιλαμβάνει πια το δημόσιο. Έχετε μείνει αρκετές δεκαετίες πίσω.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Η κυβέρνηση τι απαντά στους συνταξιούχους που εδάρησαν χθες από τα ΜΑΤ; Ότι ήταν επιτιθέμενες ομάδες και στην προσπάθεια απώθησής τους σε αυτά τα γεροντάκια που τα ακούσαμε στα ραδιόφωνα -γιατί δεν πιστεύω ότι δεν τα άκουσε και η κυβέρνηση- που τους έβριζαν και τους έδερναν. Τι τους απαντά λοιπόν; Ότι με βάση την πληροφόρηση που είχε έλαβαν αυτό που χρειαζόταν γιατί ήταν επιτιθέμενες ομάδες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η δήλωση που έκανα, νωρίτερα, ισχύει στο ακέραιο. Εάν, μέσα στην αναμπουμπούλα της στιγμής, κάποιος υπέστη κάποια ζημιά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εκφράζω τη λύπη μου. Αλλά, η δήλωση την οποία έκανα εξακολουθεί να ισχύει.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Όποιος έφαγε ξύλο στην αναμπουμπούλα της στιγμής θα πρέπει να κινηθεί κατά του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως ή θα φροντίσει η κυβέρνηση να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας το έχω ξαναπεί: Δεν δίνω νομικές συμβουλές σε αυτή την αίθουσα. Ποτέ και σε κανέναν.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Όχι νομική συμβουλή. Εάν πρόκειται η κυβέρνηση να κινηθεί.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα ό,τι είχα να πω για το συγκεκριμένο θέμα. Το θέμα θεωρείται λήξαν.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Το ότι ο ΟΤΕ έχει χάσει το 25% της αγοράς, βάσει ποιας λογικής δίνεται bonus. Εσείς μας είχατε πει ότι οι εταιρείες που δεν πάνε καλά και έχουν σχέση με το κράτος δεν μπορούν να μοιράζουν bonus. Εδώ έχουμε 25% μείον.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό έχουμε πει;

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Να μου ξαναπείτε, λοιπόν, ό,τι έχετε πει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με το νομοσχέδιο περί ΔΕΚΟ τίθενται προϋποθέσεις λειτουργίες για τις ελλειμματικές εταιρείες. Οι άλλες εταιρείες, όπως ο ΟΤΕ δεν είναι ελλειμματικές εταιρείες.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Πάει να γίνει, όμως.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ πολύ. Την απαξία που εκφράζετε για πρόσωπα και εταιρείες, δεν μπορώ να τη συμμεριστώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι εισηγμένες επιχειρήσεις λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Και εάν θέλουμε να πάνε μπροστά οι επιχειρήσεις, προς όφελος των καταναλωτών, και να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, τότε πρέπει να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Εάν αυτό δεν ταιριάζει στην ιδεολογία ή την προσέγγιση ορισμένων, αυτό είναι ασφαλώς δικαίωμά τους. Με τη διαφορά ότι οι Έλληνες πολίτες επέλεξαν τη συγκεκριμένη κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής. Όπως ξέρετε, οι Έλληνες πολίτες κάθε τέσσερα χρόνια έχουν τη δυνατότητα να εκφράζονται στην κάλπη. Εμείς είμαστε βέβαιοι ότι η επιτυχία του οικονομικού προγράμματός μας θα είναι ένας από τους βασικούς συντελεστές που θα συμβάλλουν στην επανεκλογή του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Συγνώμη, τα κριτήρια της αγοράς είναι δηλαδή να αμείβονται καλά 1000 στελέχη και να υπάρχουν 10 χιλιάδες σκλαβάκια με ελαστικά ωράρια. Για να καταλάβω. Γιατί αυτά είναι δύο πράγματα: Είναι τα στελέχη και η πλέμπα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να σας ακολουθήσω στους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς που κάνετε για ομάδες εργαζομένων.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Αφού τους έχετε κόψει όλα τα δικαιώματα στους νεοπροσλαμβανόμενους. Εγώ το έκανα αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γιατί απαξιώνετε αποφάσεις τις οποίες έχουν λάβει οι εργαζόμενοι του συγκεκριμένου οργανισμού με μεγάλη πλειοψηφία; Μήπως γιατί δεν σας αρέσουν αυτές οι αποφάσεις;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πολλές επιχειρήσεις δίνουν bonus με την προϋπόθεση να μην εφαρμοστούν οι συλλογικές συμβάσεις. Η κυβέρνηση στηρίζει και ενθαρρύνει αυτή την πολιτική;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπεισερχόμεθα στη λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Αυτό πρέπει να το καταλάβετε μια και καλή. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις λειτουργούν και εδώ, όπως λειτουργούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Άρα, τους λέτε να υπογράφουν και ατομικές συμβάσεις, αυτό μας λέτε. Αυτή τη στάση κρατάτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και ο κ. Αλογοσκούφης και ο κ. Ρουσόπουλος, και εγώ αναφερθήκαμε πριν από μια εβδομάδα περίπου στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων. Η τοποθέτηση της κυβέρνησης είναι σαφής. Δεν επιδέχεται καμία απολύτως αμφισβήτηση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 16 March 2006 - 18:05:13 UTC