Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-02-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Ρουσόπουλος είναι εντάξει, είναι καλά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απολύτως.

ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί δεν τον βλέπουμε. Βλέπουμε εσάς, γι` αυτό. Λέω μήπως ο Πρωθυπουργός δυσαρεστήθηκε με τη χθεσινή συμπεριφορά του προς τους δημοσιογράφους και υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα, τι είναι αυτά που λέτε;

ΒΛΑΧΟΣ: Ρωτώ. Ερώτηση κάνω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Ρουσόπουλος ήταν σήμερα στη Βουλή.

ΒΛΑΧΟΣ: Διότι ο κ. Ρουσόπουλος είναι εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού. Εγώ ξέρω ότι ο Πρωθυπουργός έχει συστήσει στους υπουργούς να συμπεριφέρονται ταπεινά και σεμνά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι μία από τις πολλές ιδιότητες που διαθέτει ο κ. Ρουσόπουλος και δεν χρειάζεται καμία αμφισβήτηση πάνω σε αυτό.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να ρωτήσω, πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τη σημερινή αποκάλυψη της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» ότι είχε δημοσιευτεί η απόφαση για την πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών σε φύλλο εφημερίδας της κυβέρνησης με προηγούμενη ημερομηνία, ενώ η κυβέρνηση συνέχιζε το διάλογο με τους εκπροσώπους των ναυτεργατών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αληθεύει αυτό που λέτε. Ο διάλογος είχε τελειώσει προχθές, αργά το βράδυ. Όταν η κυβέρνηση ενημερώθηκε από τον αρμόδιο υπουργό κ. Κεφαλογιάννη ότι οι συνομιλίες δεν οδηγούσαν σε κανένα αποτέλεσμα, η κυβέρνηση κάνοντας χρήση των συνταγματικών δικαιωμάτων που έχει, προχώρησε στη συγκεκριμένη απόφαση.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θεωρείτε, δηλαδή, ότι το φύλλο της κυβέρνησης που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» δεν είναι το φύλλο με το οποίο η κυβέρνηση@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως και είναι το φύλλο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Είναι το φύλλο. Έχετε δει τι ημερομηνία έχει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Και ποια ημερομηνία έχει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει ημερομηνία 21 Φεβρουαρίου.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Τότε, γιατί δεν είναι αλήθεια αυτό που λέμε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διότι οι συνομιλίες απέβησαν άκαρπες πριν από την εκπνοή της ημέρας που είχε την ημερομηνία 21 Φεβρουαρίου. Τουλάχιστον μία ώρα πριν από την εκπνοή της συγκεκριμένης ημέρας.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση σκοπεύει να επιστρατεύσει και εμάς τους δημοσιογράφους; Γιατί ο κ. Γεωργιάδης, σήμερα, μιλώντας σε ραδιόφωνο, πρότεινε και αυτή τη λύση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω τις συγκεκριμένες δηλώσεις.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Θα μας επιστρατεύσετε και εμάς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Νομίζω ότι μάλλον με διάθεση αστεϊσμού μου θέτετε τη συγκεκριμένη ερώτηση.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Επειδή είπατε για διάθεση αστεϊσμού, θα σας πω ακριβώς τι δήλωσε σήμερα ο κ. Γεωργιάδης, βουλευτής Κέρκυρας, στο ραδιοσταθμό ALPHA 98,9. Είπε, κατ` αρχάς, ότι ζητά να επιστρατευτεί ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι συζητήσεις στα τηλεοπτικά παράθυρα. Χρειάζεται λίγη επιστράτευση τάξης, είπε χαρακτηριστικά και μάλιστα, όταν άκουσε τα σχόλια δημοσιογράφων για τις αντιρρήσεις κάποιων εργατολόγων, όσον αφορά τη συνταγματικότητα της απόφασης της κυβέρνησης. Είπε, προσέχετε γιατί έχετε εκτραχυνθεί. Και ρωτά ο δημοσιογράφος: «Μας απειλείτε»; Απαντά ο κ. Γεωργιάδης: «Σας προστατεύω».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ` αρχάς, δεν μου είναι γνωστές οι συγκεκριμένες αναφορές. Δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητώ ότι ο τρόπος με τον οποίο τις μεταφέρετε σε εμένα, εδώ στην αίθουσα, ανταποκρίνεται σε αυτά που πραγματικά λέχτηκαν@

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Ποιο είναι το σχόλιό σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: @Αλλά, δεν έχω κανένα λόγο να σχολιάσω κάτι που φέρεται να είπε ένας βουλευτής. Εν πάση περιπτώσει, όπως γνωρίζετε, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ρουσόπουλος και εγώ είμαστε καθημερινά εδώ και απαντάμε σε πάρα πολλές ερωτήσεις, κάθε είδους, που μας τίθενται.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επ` αυτού. Ο κ. Γεωργιάδης είπε και χθες κάποια πράγματα. Ούτε και αυτά τα ακούσατε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι δυνατό να παρακολουθώ όλες τις συζητήσεις στην τηλεόραση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εχετε μηχανισμό να σας τις μεταφέρει. Είπε, λοιπόν, ότι η χθεσινή ημέρα είναι ιστορική. Δεν ξέρω αν θα δοθεί εντολή στην κ. Γιαννάκου να καταγραφεί στα μαθητικά βιβλία, δίπλα στο 1940 και στο 1821.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάνετε πρόταση εσείς;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εγώ ρωτώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βλέπω ότι έχετε όρεξη για ιστορικές αναφορές@

ΣΙΔΕΡΗΣ: Βγήκε στα τηλεοπτικά παράθυρα και είπε ότι είναι ιστορική ημέρα. Ήταν έμπλεος χαράς.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σημασία έχει να επιλυθεί ένα θέμα με ήρεμο τρόπο. Με την ομαλοποίηση της κατάστασης στα λιμάνια, θα μπορέσει να συνεχιστεί από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Κεφαλογιάννη και τους εκπροσώπους των ναυτεργατών ο διάλογος που είχε διακοπεί, όχι, πάντως, με ευθύνη της κυβέρνησης.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θεωρούμε εμείς ότι, όταν ο κάθε Γεωργιάδης λέει κάτι στα παράθυρα, ευθύνεστε να απαντήσετε και να πάρετε θέση επ` αυτού, όπως παίρνετε για κάθε βουλευτή της αντιπολίτευσης, ευθύνεστε και για τον κάθε Γεωργιάδη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή είναι μια δική σας ερμηνεία, την οποία δεν συμμερίζομαι.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Το θεωρούμε, γι` αυτό και σας ρωτάμε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και σας απάντησα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Έχω μπροστά μου την εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», η οποία επίσης δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα το φύλλο της εφημερίδας της κυβέρνησης, με ημερομηνία 21 Φεβρουαρίου 2006. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει, επίσης, ότι ο κ. Καραμανλής άρχισε ένα γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών με κορυφαίους υπουργούς από τους οποίους ζήτησε τη γνώμη τους, την εισήγησή τους για το θέμα της επιστράτευσης, από νωρίς το απόγευμα της ημέρας εκείνης, την ίδια δηλαδή στιγμή που ο κ. Κεφαλογιάννης έλεγε «αφήστε την απεργία και ελάτε να κουβεντιάσουμε για τα οικονομικά αιτήματα». Το επιβεβαιώνετε αυτό; Ο κ. Καραμανλής, την ώρα δηλαδή που ήταν ανοικτός ακόμη ο διάλογος σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη, προετοίμαζε το θέμα της επιστράτευσης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως, δεν πρόκειται να σας πω -και αυτό παγίως δεν το κάνουμε- ποια τηλεφωνήματα κάνει ή πώς επικοινωνεί ο Πρωθυπουργός με τους υπουργούς του ή με άλλους συνεργάτες του.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Για το χρόνο, αν θέλετε να μου πείτε; Όχι με ποιους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όταν υπάρχει μια κατάσταση σε εξέλιξη είναι φυσικό η κυβέρνηση να προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. Είναι φυσικό να υπάρχουν νομικά κείμενα που να έχουν προετοιμαστεί, είτε η κατάσταση πηγαίνει προς μία κατεύθυνση, είτε προς την άλλη. Αυτό είναι απολύτως φυσικό. Αλίμονο εάν μια κυβέρνηση δεν είχε τη φροντίδα, ώστε να προετοιμάζει εκείνα τα οποία, ενδεχομένως, κάποια στιγμή, θα πρέπει να αποφασίσει και να εφαρμόσει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Κατ` αρχάς, μια παρατήρηση. Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι δεν αποδοκιμάζετε τις απόψεις του κ. Γεωργιάδη, οι οποίες είναι εξόφθαλμα@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σπεύδω για μια ακόμη φορά να σας πω. Μου μεταφέρετε κάτι και λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν είναι μομφή, ούτε εναντίον της κ. Λεοντίτση, διότι είπα ότι δεν έχω λόγο να αμφισβητώ ότι μεταφέρει με ακρίβεια όσα έχουν λεχθεί, αλλά θα μου επιτρέψετε τις δηλώσεις να τις έχω δει ο ίδιος, ώστε να μπορώ να τις σχολιάσω. Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, κάθε ημέρα, είναι εδώ μπροστά σας, δέχονται δεκάδες ερωτήματά σας, όπως γνωρίζετε, και δίνουμε απαντήσεις. Εν πάση περιπτώσει, διευκρινίζω ότι η κυβέρνηση δεν συμμερίζεται απόψεις που εισηγούνται μέτρα εις βάρος των δημοσιογράφων. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Παρακαλώ, στην ερώτησή σας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε ότι η κυβέρνηση θέλει τώρα να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στα λιμάνια, ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος. Δεν είναι οξύμωρο σχήμα; Τι νόημα έχει ο διάλογος με επιστρατευμένους ναυτεργάτες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουμε πει από την αρχή ότι αυτός ο διάλογος είναι ένας διάλογος που συνεχίζεται εδώ και αρκετό καιρό. Στα πλαίσια αυτού του διαλόγου που είχε η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με τους εκπροσώπους των ναυτεργατών, έχουν δοθεί λύσεις σε πάρα πολλά θέματα που έχουν θέσει οι ναυτεργάτες προς την κυβέρνηση και τα οποία εκκρεμούσαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Τα περισσότερα από τα θεσμικά αιτήματα, όπως γνωρίζετε, έχουν ικανοποιηθεί ή εν πάση περιπτώσει έχει δρομολογηθεί η λύση τους. Αυτό είναι κάτι που κανείς δεν το αμφισβητεί. Ορισμένα από τα οικονομικά αιτήματα έχουν, επίσης, ικανοποιηθεί. Και σας ανέφερε χθες διεξοδικά ο κ. Ρουσόπουλος ότι πέρυσι, με αυτή την κυβέρνηση, δόθηκε μια αύξηση του εφάπαξ σε ποσοστό 25%, λέγοντας, ταυτόχρονα, ότι το εφάπαξ εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Υπάρχει, συνεπώς, περιθώριο για συζήτηση σε ένα πλαίσιο που θα το διακρίνει η νηφαλιότητα και η πρόθεση και από τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε λύσεις.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Έχω δύο απορίες. Η πρώτη είναι, εάν εκτιμά η κυβέρνηση ότι χρειάζεται λίγη επιστράτευση τάξης στον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η δημόσια συζήτηση από τους δημοσιογράφους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ήδη, απάντησα με απόλυτη σαφήνεια. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση και δεν μπορεί να υπάρξει καμία αμφισβήτηση σε όσα σας είπα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Η δεύτερη απορία μου είναι, πότε περιήλθε σε γνώση του Πρωθυπουργού ο κατάλογος των αιτημάτων των ναυτεργατών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησε χθες διεξοδικά ο κ. Ρουσόπουλος.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Με συγχωρείτε, αλλά δεν απάντησε για το χρόνο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησε, χθες, διεξοδικά ο κ. Ρουσόπουλος.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Μας είπατε πριν από λίγο ότι δεν γνωρίζετε τι είπε ο κ. Γεωργιάδης. Η δική σας εργασία, η δική σας δουλειά, δεν είναι να γνωρίζετε, να έρχεστε εδώ, να μας ενημερώσετε, να απαντήσετε στις ερωτήσεις; Γιατί η συνέντευξη δόθηκε πριν από περίπου δύο ώρες. Δεν σας ενημέρωσε κάποιος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, έχουμε την πολύ ευχάριστη πολυτέλεια στην Ελλάδα να διαθέτουμε πάρα πολλά ραδιόφωνα και πάρα πολλές τηλεοράσεις. Είχα την τύχη να ζήσω και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου δεν έχουν τόσο εκτεταμένα την πολυτέλεια αυτής της πολυφωνίας. Δεν είναι εύκολο, λοιπόν, μέσα σε λίγες ώρες να καταγράφεται -και μη νομίζετε ότι έχουμε κάποιο μηχανισμό που καταγράφει τα πάντα- τι λένε σε διαρκή ροή οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ή οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Είναι η δεύτερη φορά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι η κυβέρνηση δεν συμμερίζεται τέτοιες απόψεις, οι οποίες προτείνουν και υιοθετούν μέτρα εναντίον των δημοσιογράφων. Είναι πάρα πολύ σαφές αυτό που σας είπα.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό από πού το συμπεραίνετε; Από τη χθεσινή συμπεριφορά του κ. Ρουσόπουλου απέναντι στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων εδώ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απαντώ για μια ακόμη φορά: Εδώ και δύο χρόνια οι εκπρόσωποι της σημερινής κυβέρνησης είναι κάθε ημέρα, όταν δεν υπάρχει κάποιο έκτακτο γεγονός, σε αυτή την αίθουσα και απαντούν σε όλες τις ερωτήσεις που τους τίθενται. Και εσείς είστε από εκείνους που υπογραμμίζετε με ιδιαίτερη έμφαση την παρουσία σας στην αίθουσα.

ΒΛΑΧΟΣ: Εσείς λοιπόν σήμερα, που με γνωρίζετε τόσα χρόνια και που με έχετε χειριστεί σαν δημοσιογράφο και από τη θέση του Προέδρου της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών, θα χαρακτηρίζατε «γκαιμπελικού» χαρακτήρα μια ερώτησή μου, που δεν θα σας άρεσε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα αναφερθώ στο χθεσινό briefing, γιατί σ` αυτό, προφανώς, αναφέρεστε. Εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι οι ερωτήσεις να γίνονται με στόχο να αποκομίσουν μια απάντηση και όχι να έχουν τη μορφή μιας συνολικής τοποθέτησης πάνω σε ένα θέμα.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Αυτό που είπε ο συνάδελφος, είναι μια από τις τρεις όψεις του ιδίου νομίσματος. Είναι ο χαρακτηρισμός «Γκαίμπελς». Είναι η δήλωση του κ. Σουφλιά ότι θα παραπέμψει στο ΕΣΡ ηχητικά ντοκουμέντα του ραδιοφωνικού σταθμού «ΣΚΑΪ»@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επρόκειτο να κάνει ερώτηση επ` αυτού ο κ. Ραβανός και τον διακόψατε.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Υπάρχει όμως και το σημερινό του κ. Γεωργιάδη. Έτσι αντιμετωπίζετε τους συναδέλφους μας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα μου επιτρέψετε για μια ακόμη φορά να πω, όπως σας είπε χθες και ο κ. Ρουσόπουλο: Πρώτον, ότι εδώ είμαι με την ιδιότητα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και όχι του δημοσιογράφου. Δεύτερον, δεν μπορείτε να περιμένετε από εμένα τίποτε άλλο, από το να εκφράσω την εκτίμησή μου για τη δουλειά του δημοσιογράφου. Ένα επάγγελμα που υπηρέτησα και ο ίδιος πάνω από 30 χρόνια.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Τελικά θα έχετε την καλοσύνη να μας πείτε, τυπικώς τουλάχιστον ποιος εισηγήθηκε στον Πρωθυπουργό να υπογράψει την επιστράτευση; Τυπικώς, ιεραρχικώς. Μόνος του ο Πρωθυπουργός πήρε την πρωτοβουλία και το συνέταξε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να ενημερωθείτε τι λέει ακριβώς η κείμενη νομοθεσία. Αυτό είναι πολύ εύκολο να το διαπιστώσει κανείς.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σας ρωτούσα, αν διάβαζα τι λέει η πολιτική νομοθεσία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρέπει, όμως, να το κάνετε.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε, γιατί εξακολουθούν να είναι επιστρατευμένοι ακόμα οι ΣΕΠίτες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο θέμα. Δεν ξέρω τι είναι οι ΣΕΠίτες.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι οι ιδιοκτήτες των λεωφορείων, οι οποίοι είναι επιστρατευμένοι ακόμη και σήμερα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επ` αυτού, θα να ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θα περιμένω την απάντησή σας.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε μια αντιπαράθεση μεταξύ του ιδιοκτήτη της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» και του «ΣΚΑΪ» κ. Αλαφούζου, με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά. Μια αντιπαράθεση, της οποίας οι τόνοι αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο καθημερινά. Θα ήθελα πρώτον, να ρωτήσω αν αυτό προβληματίζει την κυβέρνηση. Η σύγκρουση δηλαδή ενός επιχειρηματία, ο οποίος διάκειται φιλικά προς την κυβέρνηση, θα έλεγα, με ένα κορυφαίο στέλεχος του Υπουργικού Συμβουλίου. Και δεύτερον, αν εγκρίνει η κυβέρνηση τη στάση του κ. Σουφλιά, να προσφύγει στο ΕΣΡ, για τα σποτάκια του «ΣΚΑΪ». Και τρίτον αν η κίνηση του κ. Σουφλιά έχει την κάλυψη του Μεγάρου Μαξίμου και του Πρωθυπουργού. Σας θυμίζω, ότι προηγήθηκε η συνάντηση της Κυβερνητικής Επιτροπής την περασμένη Τρίτη, με τον κ. Σουφλιά επί μισή ώρα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων κ. Γιώργος Σουφλιάς, έχει δώσει επανειλημμένως για το συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή το κόστος του μετρό, πληροφορίες οι οποίες ήταν και είναι επαρκείς και απόλυτα εμπεριστατωμένες. Όπως γνωρίζετε, ο κάθε πολίτης και οι πολιτικοί είναι και αυτοί πολίτες, με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις, έχουν τη δυνατότητα, το δικαίωμα, να υπερασπίζονται με όλα τα πρόσφορα μέσα τον εαυτό τους και την πολιτική τους. Ο κ. Σουφλιάς, θεωρεί ότι αδίκως βάλλεται και μάλιστα είπε ξεκάθαρα ότι προσβάλλεται η προσωπικότητα και η υπόληψή του. Τι πιο φυσικό λοιπόν, από το να απαντήσει; Η πολιτική στη χώρα μας ασκείται δημόσια. Εφόσον λοιπόν και η κριτική προς ένα πολιτικό πρόσωπο, όπως είναι ο κ. Γιώργος Σουφλιάς, ασκήθηκε δημόσια, έτσι και το πολιτικό πρόσωπο -επαναλαμβάνω όπως κάθε πολίτης- έχει τη δυνατότητα μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος και των νόμων, να κάνει ότι εκείνο κρίνει ότι πρέπει να κάνει, προκειμένου να υπερασπιστεί την πολιτική και την υπόληψή του. Άλλωστε, η ακεραιότητα και η πολιτική υπευθυνότητα του κ. Σουφλιά είναι γνωστό ανά το πανελλήνιο.

ΒΛΑΧΟΣ: Η κυβέρνηση θεωρεί ότι βάλλεται αδίκως ο κ. Σουφλιάς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησα, δεν έχω να προσθέσω τίποτε.

ΒΛΑΧΟΣ: Είπατε, ότι ο κ. Σουφλιάς, θεωρεί ότι βάλλεται αδίκως. Ρωτώ, η κυβέρνηση θεωρεί ότι βάλλεται αδίκως ο κ. Σουφλιάς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έκανα μια συνολική δήλωση, η οποία εμπεριέχει και την απάντηση σ` αυτό που μόλις με ρωτάτε.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είχε τεθεί και το θέμα στην κατ` ιδίαν συζήτηση, που είχε ο κ. Σουφλιάς με τον Πρωθυπουργό λίγο πριν από την Κυβερνητική Επιτροπή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να υπεισέλθω σε θέματα που συζητά ο Πρωθυπουργός με τους υπουργούς.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Επειδή έγινε η δήλωση αυτή και αμέσως μετά@(δεν ακούγεται)

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, δεν το έχουμε κάνει ποτέ, δεν αναφερόμαστε σε συζητήσεις που κάνει ο Πρωθυπουργός με τους υπουργούς.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο κ. Σουφλιάς δεν είναι απλός πολίτης για να καταφύγει σε ένδικα μέσα. Είναι υπουργός. Έχει δημόσιο λόγο και μπορεί να αντιπαρατεθεί με δημόσιο λόγο. Η προσφυγή σε ένδικα μέσα βοηθάει τον απλό ανώνυμο πολίτη που δεν έχει εξουσία μαζί του, δεν έχει εξουσία δίπλα του, δεν έχει βήμα διαλόγου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχετε πραγματικά μια περίεργη αντίληψη. Διότι, κατά την ίδια λογική, θα πρέπει όλοι οι πολιτικοί να παραιτούνται των δικαιωμάτων τα οποία έχουν οι Έλληνες πολίτες. Αυτό δεν συμβαίνει. Αυτό είναι μια δική σας ερμηνεία, που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν θέλω να συνεχίσω, επειδή εργάζομαι εκεί, για να μη θεωρηθεί ότι καλύπτω τον εργοδότη μου. Απλά ρωτώ σαν δημοσιογράφος, όχι ως εργαζόμενος εκεί.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχετε δικαίωμα να κάνετε όποια ερώτηση επιθυμείτε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η προσφυγή στο ΕΣΡ, είναι μια βάναυση συμπεριφορά, εκμετάλλευσης της εξουσίας που έχει ο κ. Σουφλιάς. Γιατί οποιοσδήποτε απλός πολίτης, δεν θα μπορούσε να καταφύγει και δεν θα είχε τόσο ενισχυμένη άποψη και δυνατότητα παρέμβασης όπως έχει ο κ. Σουφλιάς. Τα λέω, άσχετα που εργάζομαι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σχόλιο κάνετε. Δεν κάνετε ερώτηση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν κάνω σχόλιο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν κάνατε ερώτηση μέχρι αυτή τη στιγμή.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μας τον φέρατε ως απλό πολίτη. Δεν είναι απλός πολίτης ο κ. Σουφλιάς, είναι πρωτίστως πολιτικός και έχει δημόσιο βήμα, την εξουσία του δημοσίου βήματος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας εξήγησα μόλις ότι οι πολιτικοί, όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, έχουν τα δικαιώματα εκείνα που απορρέουν από το Σύνταγμα και τους νόμους. Δεν εξαιρούνται οι πολιτικοί ή άλλες ομάδες από το σύνολο των 11 εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών, να κάνουν χρήση των πρόσφορων μέσων, τα οποία τους παρέχουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, ο οποίος εκλήθη να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Ρουσόπουλου από αυτό εδώ το βήμα αλλά και τις σημερινές δηλώσεις του στη Βουλή, είπε δύο πράγματα: Πρώτον, ως προς την αύξηση του εφάπαξ κατά 25%, είπε ότι η κυβέρνηση κάνει «μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα» διότι δεν βάζει λεφτά για το εφάπαξ. Το εφάπαξ προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από τις κρατήσεις των ναυτικών οπότε δεν μπορεί η κυβέρνηση να επικαλείται την αύξησή του. Δεύτερον, είπε ότι ο κ. Ρουσόπουλος είπε ψέματα σε ό,τι αφορά την ύπαρξη αιτήματος για μείωση της φορολογίας των ναυτικών διότι δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα στην απεργία. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όλα όσα είπε ο κ. Ρουσόπουλος ανταποκρίνονται 100% στην πραγματικότητα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Στρατάκης έκανε μια πρόταση στη Βουλή, να χρησιμοποιηθούν καράβια με ξένη σημαία και όχι ελληνική προκειμένου να συνεχιστούν οι μεταφορές. Η κυβέρνηση το μελετά;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τον ζηλεύει ο Γεωργιάδης.

ΒΛΑΧΟΣ: Πάντως είναι καλή ιδέα!

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Συμφωνείτε κύριε Βλάχο; Είναι πραγματικά μια εξωφρενική άποψη αυτή που διατυπώθηκε σήμερα στη Βουλή από βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να φτιάξει κάποιον απεργοσπαστικό μηχανισμό και μάλιστα να δρομολογήσει καράβια με ξένη σημαία ώστε να μεταφέρονται τα εμπορεύματα. Αναρωτιόμαστε, λοιπόν: Αυτό είναι το ενδιαφέρον του ΠΑΣΟΚ για τους ναυτεργάτες;

ΒΛΑΧΟΣ: Ποια είναι η διαφορά κύριε Εκπρόσωπε μεταξύ της πολιτικής επιστράτευσης και του απεργοσπαστικού μηχανισμού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς κ. Βλάχο δεν παρακολουθήσατε την ερώτηση ούτε την απάντηση που έδωσα. Η πρόταση η οποία έγινε στη Βουλή είναι συγκεκριμένη. Ρωτάμε, λοιπόν, ξανά το ΠΑΣΟΚ: Υιοθετεί την άποψη του βουλευτή του να δημιουργηθεί απεργοσπαστικός μηχανισμός με πλοία με ξένη σημαία;

ΒΛΑΧΟΣ: Απλώς τα δύο μεγάλα κόμματα συναγωνίζεστε σε αντεργατικές μεθόδους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρασύρεστε και κάνετε αυτό για το οποίο δεν ενδείκνυται αυτή η αίθουσα: Σχόλια από την πλευρά των δημοσιογράφων.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Σήμερα το ΠΑΣΟΚ εμμέσως πλην σαφώς ζήτησε την παραίτηση του κ. Κεφαλογιάννη. Συγκεκριμένα η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι το ελάχιστο που μπορεί να δείξει ο αρμόδιος Υπουργός είναι πολιτική ευθιξία και κρητικό φιλότιμο. Παράλληλα όμως και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας βάλουν κατά των χειρισμών του κ. Κεφαλογιάννη. Σήμερα ο κ. Μανώλης δήλωσε ότι ο αρμόδιος Υπουργός ήταν σαν να εξευτέλιζε τους ναυτεργάτες λέγοντάς τους σταματήστε την απεργία και ελάτε να συζητήσουμε. Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τους χειρισμούς του αρμόδιου Υπουργού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει τον διάλογο σε ένα πνεύμα νηφαλιότητος και με στόχο να βρεθούν αποδεκτές λύσεις. Μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση, ο διάλογος αυτός, να είστε σίγουρη ότι θα συνεχιστεί.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Επ` αυτού. Ο κ. Κεφαλογιάννης έχει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης; Αφήστε το διάλογο κατά μέρους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση ο κ. Κεφαλογιάννης θα συνεχίσει το διάλογο.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη τα οποία σε κατ` ιδίαν συζητήσεις αλλά και στα τηλεοπτικά παράθυρα υποστηρίζουν την εξής άποψη: Πίσω από τις απεργίες βρίσκονται στελέχη του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του Συνασπισμού. Με ενδιαφέρει η επίσημη θέση της κυβέρνησης. Υιοθετείτε κάτι τέτοιο ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την αποκατάσταση της ηρεμίας στην ακτοπλοΐα, την κανονική λειτουργία των λιμανιών, τη μεταφορά των εμπορευμάτων, την τροφοδοσία των νησιών με εμπορεύματα, φάρμακα, καύσιμα, τη δυνατότητα όλων των Ελλήνων πολιτών -κυρίως από τον νησιωτικό μας χώρο ο οποίος όπως γνωρίζετε έχει μια ιδιομορφία που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη- να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα. Αυτό είναι που μετράει και προς τα κει ακριβώς κατατείνουν οι προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση. Είμαι βέβαιος ότι τελικά θα πρυτανεύσει η λογική και θα αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της ακτοπλοΐας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αφήσατε να αιωρείται πάντως η πολιτική υποκίνηση των απεργιών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησε χθες με σαφήνεια ο κ. Ρουσόπουλος.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια διαλόγου ικανοποιώντας ουσιαστικά τα αιτήματα των ναυτικών. Δυστυχώς η ηγεσία της ΠΝΟ επέλεξε τη συνέχιση της απεργίας που πλήττει την οικονομία, τον τουρισμό, το εμπόριο και την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο η κυβέρνηση αποφάσισε την πολιτική επιστράτευση των απεργών». Αυτή δεν είναι μια δήλωση του Υπουργού Ναυτιλίας ή οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Ρουσόπουλου, είναι δήλωση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ κ. Τηλέμαχου Χυτήρη την επομένη της επιστράτευσης των ναυτεργατών το 2002. Πώς εξηγείτε την πλήρη ταύτιση στο σκεπτικό της επιστράτευσης ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις και πώς εξηγείτε το γεγονός ότι η επιστράτευση είναι το πιο πρόσφορο μέσο για να λύσει τα προβλήματα των ναυτεργατών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά: Μέλημα της σημερινής κυβέρνησης είναι και τα αιτήματα των εργαζομένων να βρίσκουν ανταπόκριση στο μέτρο του δυνατού και το κοινωνικό σύνολο κατά τη διεκδίκηση αυτών των αιτημάτων να μην υφίσταται ζημιά και η χώρα να λειτουργεί κανονικά. Αυτό έχει σημασία. Εγώ σας μιλώ εκ μέρους της σημερινής κυβέρνησης, η οποία κινήθηκε και θα συνεχίσει να κινείται με γνώμονα αυτές τις βασικές σκέψεις που πριν από λίγο σας εξέθεσα. Είναι δε κάτι το οποίο έχω την αίσθηση ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών ξέρει να αξιολογεί και να κρίνει.

ΚΟΡΑΗ: Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «έδωσε το δαχτυλίδι» στον κ. Ζαγορίτη για τις αυριανές εκλογές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό το ερώτημα έχει τεθεί πολλές φορές. Η εκλογή του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί όπως γνωρίζετε αύριο. Είναι μια κομματική διαδικασία στην οποία η κυβέρνηση δεν υπεισέρχεται.

ΚΟΡΑΗ: Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο Πρωθυπουργός.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ εκπροσωπώ την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό. Δεν εκπροσωπώ τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Επαναλαμβάνω ότι πρόκειται για μια κομματική διαδικασία την οποία όπως γνωρίζετε ουδέποτε σχολιάζουμε σε αυτή την αίθουσα. Άλλωστε, αύριο είναι η εκλογή. Σε λιγότερο από 24 ώρες θα γνωρίζετε το αποτέλεσμα.

ΚΟΡΑΗ: Εμένα μου αρκεί ότι@ αποφύγατε να μιλήσετε για το δαχτυλίδι.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Θα ήθελα τη θέση της κυβέρνησης σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις απεργίες. Εάν το θεωρεί επαρκές, αν χρειάζεται αλλαγή και πού, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία κήρυξης των απεργιών, του προσωπικού ασφαλείας κλπ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να σας πω σχετικά με αυτό το θέμα.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο σχετικά με την άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει τον ελλιμενισμό πλοίου υπό κυπριακή σημαία στο λιμάνι της Μερσίνης και ένα σχόλιο για το γεγονός ότι χθες ο κ. Ιακώβου δεν ενημέρωσε την κ. Μπακογιάννη γι` αυτό το θέμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για το θέμα αυτό ετέθησαν πολλά ερωτήματα στην ενημέρωση που έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Κουμουτσάκος, μόλις προ ολίγου. Παραπέμπω στις απαντήσεις του και παραπέμπω επίσης σε μια τοποθέτηση που έκανε ο κ. Κουμουτσάκος χθες αργά το απόγευμα, μόλις έγινε γνωστό το συγκεκριμένο συμβάν. Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε τη δήλωση και δεν χρειάζεται να την επαναλάβω.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Επειδή σε ερώτησή του για χθεσινό περιστατικό στο briefing, ο κ. Βλάχος σήμερα μίλησε εξ ονόματος όλων των δημοσιογράφων, θα ήθελα να διευκρινιστεί ότι πρόκειται περί προσωπικής περίπτωσης και όχι συλλογικής.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 23 February 2006 - 15:05:18 UTC