Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-02-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, η οποία ασχολήθηκε κυρίως με θέματα του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Ειδικότερα συζητήθηκαν ζητήματα ενσωμάτωσης κοινοτικών οδηγιών. Ο αρμόδιος υπουργός κ. Αλογοσκούφης προέβη σε σχετικές δηλώσεις, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, εκφράζω τη λύπη μου για το χθεσινό τραγικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή τεσσάρων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και τα συλλυπητήριά μας προς τους οικείους τους. Για τη διερεύνηση των αιτιών και των συνθηκών πτώσης του ελικοπτέρου έχει ήδη διαταχθεί προανάκριση από τον στρατιωτικό εισαγγελέα Θεσσαλονίκης και ένορκη διοικητική εξέταση από τον διοικητή της μονάδας. Επίσης, έχει οριστεί επιτροπή διερεύνησης του ατυχήματος, που θα εξετάσει σε βάθος όλο το συμβάν.

Ο Πρωθυπουργός, αύριο στις 9.30, θα έχει συνεργασία στο Μέγαρο Μαξίμου με την υπουργό Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη και στις 11.00 με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Πολύδωρα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Στην Κυβερνητική Επιτροπή έγινε και συζήτηση για το μεγάλο θέμα με τη συνεχιζόμενη απεργία των ναυτικών και τα προβλήματα που αυτή έχει δημιουργήσει στα νησιά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, το θέμα αυτό συζητήθηκε νωρίτερα το πρωί, μεταξύ του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών. Για τη συνάντηση αυτή θα υπάρξει αναλυτική αναφορά σε δηλώσεις που θα κάνει ο κ. Κεφαλογιάννης. Όπως γνωρίζετε, τα θεσμικά αιτήματα της ΠΝΟ έχουν ικανοποιηθεί. Θέλω να πω -και το έχω επαναλάβει πολλές φορές- ότι η κυβέρνηση είναι παγίως υπέρ του διαλόγου και της συναίνεσης. Εντός της ημέρας, ο κ. Κεφαλογιάννης θα επιδιώξει συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΠΝΟ, προκειμένου να συζητήσουν τα αιτήματα που έχουν ήδη προβάλει. Με αφορμή το δικό σας ερώτημα, μου δίνετε την ευκαιρία να κάνω ένα σχόλιο για δηλώσεις που έχει κάνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ειδικά για αυτό το θέμα, αλλά και γενικότερα για ζητήματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης: Θέλω να σημειώσω ότι τα προβλήματα της οικονομίας, της κοινωνίας, των εργαζομένων, σε πάρα πολλούς τομείς δεν προέκυψαν ξαφνικά σε αυτό τον τόπο. Δημιουργήθηκαν και διογκώθηκαν τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα κυρίως της αδιέξοδης πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Είναι, λοιπόν, τουλάχιστον υποκριτικό να εμφανίζονται σήμερα το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρός του ως τιμητές. Και είναι πολιτικά ανεύθυνο να καπηλεύονται, να επιχειρούν να εκμεταλλευτούν κομματικά τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Ως προς το φαινόμενο της σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ κοινωνικών ομάδων, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Παπανδρέου, ασφαλώς γνωρίζει πολύ καλά ποιοι είναι εκείνοι οι οποίοι διέπρεψαν σε πρακτικές κοινωνικού αυτοματισμού.

ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή, θέλετε να μας πείτε ότι είναι καθοδηγούμενη η απεργία των ναυτεργατών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι ήθελα να πω, το έχω πει ήδη.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό, δηλαδή, που λένε κυβερνητικά στελέχη ότι είναι καθοδηγούμενη, το αποδοκιμάζετε ή το υιοθετείτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι ήθελα να πω, το έχω πει ήδη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Έχετε αλλάξει εντελώς τη σημασία των λέξεων. Πώς η κυβέρνηση είναι υπέρ του διαλόγου; Αν ήταν υπέρ του διαλόγου, πριν καταθέσει οποιοδήποτε νομοσχέδιο, θα καλούσε τους εργαζόμενους, τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να πάρει τη γνώμη τους. Εδώ, κατέθεσε κάτι και εκ των υστέρων έρχεται και τους λέει σταματήστε την απεργία για να συζητήσουμε. Αυτό είναι εκβιασμός, δεν είναι κοινωνικός διάλογος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε μεγάλο λάθος στην προσέγγιση που μόλις αναφέρατε. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα θεσμικά αιτήματα του κλάδου έχουν ικανοποιηθεί κατόπιν του διαλόγου που υπήρξε. Απομένουν οικονομικά αιτήματα, τα οποία αποτελούν αντικείμενο συζήτησης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να αποσύρει το νομοσχέδιο για τη ναυτική εκπαίδευση, όπως ζητούν οι ναυτεργάτες, ώστε να γίνει διάλογος ή εμμένει σε μια αδιάλλακτη στάση προς όφελος των εφοπλιστών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ήδη, όπως σας είπα προηγουμένως, ο αρμόδιος υπουργός θα ζητήσει σήμερα συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών, δηλαδή της κυβέρνησης και των εργαζομένων. Δεν υπάρχει σκέψη για απόσυρση νομοσχεδίου.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θεωρεί η κυβέρνηση ότι η απεργία υποκινείται από το ΚΚΕ, όπως γράφουν φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, επικαλούμενες το Μέγαρο Μαξίμου ή όπως και όλες οι άλλες απεργίες υποκινούνται@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήθηκα και προηγουμένως από συνάδελφό σας. Μου δίνετε, όμως, την ευκαιρία, μιας και συμπληρώσατε το «Μέγαρο Μαξίμου», να πω για μια ακόμη φορά -την πολλοστή φορά για όσους θελήσουν να εντρυφήσουν κάποια στιγμή ιστορικά στα κείμενα του press-room και την όποια αξία έχουν - πως από την πρώτη κιόλας ημέρα που μπήκα σε αυτή την αίθουσα έχω δηλώσει ότι δεν γίνονται διαρροές οι οποίες να αναφέρουν ως πηγή το Μέγαρο Μαξίμου. Είναι κάτι το οποίο σαφώς και ξεκάθαρα έχω πει πάρα πολλές φορές και ουδέποτε συνέβη στο πέρασμα των δύο περίπου ετών. Κατά συνέπεια, θα παρακαλούσα όσους επικαλούνται το Μέγαρο Μαξίμου, όπου κι αν βρίσκονται, να είναι πιο προσεκτικοί.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Να συνεχίσω. Μήπως η κυβέρνηση σκέφτεται ότι μπορεί οι απεργίες να υποκινούνται από τα προβλήματα των εργαζομένων που παραμένουν άλυτα; Γιατί, όπως βλέπετε, απεργίες υπάρχουν σε όλους τους κλάδους. Δεν μπορεί τα πάντα να τα υποκινεί το ΚΚΕ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που λέτε προϋποθέτει να έχει υπάρξει τοποθέτηση από την κυβέρνηση περί υποκινουμένων απεργιών κ.τ.λ. Δεν έχω πει κάτι τέτοιο. Δεν το έχουμε πει ποτέ. Ο μόνος ο οποίος έχει υπαινιχθεί ότι θα μπορούσε να υποκινήσει απεργίες -από ό,τι ξέρετε τα τελευταία δύο χρόνια που είμαστε στην κυβέρνηση- είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είχε μια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή και είχε πάρει απάντηση από τον Πρωθυπουργό. Ουδέποτε η κυβέρνηση είπε κάτι ανάλογο με αυτό που λέτε τώρα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν υπάρχει ενδεχόμενο αλλαγής διοικητών και προέδρων δημοσίων οργανισμών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ως γενικό σχέδιο, δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Ερωτήθηκα και αμέσως μετά τον ανασχηματισμό γι` αυτό το θέμα. Εάν δημιουργηθούν οι οποιεσδήποτε δυσλειτουργίες -όπου δημιουργούνται δυσλειτουργίες- γίνεται προσπάθεια αποκατάστασης των προβλημάτων.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει οριστεί νέος γενικός γραμματέας στο υπουργείο Οικονομίας στη θέση του κ. Μίχαλου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ανακοινωθεί από τον αρμόδιο υπουργό. Αυτή τη στιγμή, δεν έχω κάτι να σας πω.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Και σχετικά με το θέμα των απεργιών που αναφέρατε προηγουμένως, δηλαδή η κυβέρνηση πιστεύει ότι ουσιαστικά λύθηκε το πρόβλημα με τα αιτήματα των λιμενεργατών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω από πού βγάζετε αυτό το συμπέρασμα. Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από αυτά που έχω πει εγώ. Είπα ότι ο κ. Κεφαλογιάννης εντός της ημέρας θα επιδιώξει να έχει μια νέα συνάντηση με τους εργαζόμενους της ΠΝΟ.

ΜΑΝΗ: Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε πριν από λίγο ότι η κυβέρνηση θα συζητήσει όλα τα λογικά αιτήματα, αλλά όχι υπό το κράτος πιέσεων. Εμμέσως, αυτή ήταν τουλάχιστον η ερμηνεία που δώσαμε. Ζητά να λυθεί η απεργία. Από την ΠΝΟ δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση. Τουλάχιστον, δεν διαφαίνεται μέχρι τώρα που μιλάμε. Θα επιμείνετε σε αυτό; Δηλαδή, λύστε την απεργία και ελάτε να συζητήσουμε; Και δεύτερον, σήμερα μπορούμε να ρωτήσουμε για ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει η χθεσινή απάντησή μου. Η δήλωση του κ. Αλογοσκούφη καλύπτει πλήρως την κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έπρεπε να περάσει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, να έχουν προκύψει τόσα προβλήματα, τόση μεγάλη αναταραχή μεταξύ των σχέσεων ναυτεργατών-καταναλωτών και παραγωγών, για να αφήσει το μπαλάκι από την εξέδρα ο Πρωθυπουργός και να πράξει αναλόγως;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως είπα και προηγουμένως, έχει υπάρξει μια σειρά συζητήσεων. Έχουν λυθεί πολλά θεσμικά αιτήματα των εργαζομένων. Τα οικονομικά αιτήματα παραμένουν. Δεν έχω να συμπληρώσω τίποτε περισσότερο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως, όμως, ο πολίτης περιμένει άμεση παρέμβαση του Πρωθυπουργού σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις και σε τέτοια κρίσιμα προβλήματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εξαρτάται πώς εννοεί κάποιος την άμεση παρέμβαση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφήσαμε να περάσουν έξι ημέρες, όμως και πλέον.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω τι αφήσατε εσείς. Είπα «εξαρτάται πώς εννοεί κάποιος την κάθε παρέμβαση».

ΙΩΑΝΝΟΥ: Είπατε ότι σήμερα αναμένεται μια νέα συνάντηση. Θα καλέσει ο κ. Κεφαλογιάννης την ΠΝΟ. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις σε αυτή τη συνάντηση εκ μέρους της κυβέρνησης να ικανοποιήσει κάποια από αυτά τα αιτήματα; Δηλαδή, ο κ. Κεφαλογιάννης καλεί την ΠΝΟ, έχοντας κατά νου σε κάποια θέματα να αλλάξει στάση, να ικανοποιήσει κάποια αιτήματα; Το γνωρίζετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν μου ζητάτε να προκαταλάβω το διάλογο, δεν θα το κάνω.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Δημοσκόπηση που παρουσίασε, χθες, ο ΑΝΤ-1, παρουσιάζει ένα ελαφρύ προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ στη Β@ Αθηνών. Η εικόνα βεβαίως του Πρωθυπουργού παραμένει ισχυρή σε σχέση με αυτή του κ. Παπανδρέου. Θα ήθελα να ρωτήσω, πώς εσείς διαβάζετε αυτό το προβάδισμα και αν ανησυχείτε ή αν είναι ένα καμπανάκι -θα έλεγα- για την κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας απαντήσω, όπως εγώ διαβάζω τις δημοσκοπήσεις: Ως εργαλείο δουλειάς και τίποτα περισσότερο. Το έχω πει πολλές φορές. Αλλωστε, είναι κάτι το οποίο επί πεντέμιση χρόνια συνεχώς επαναλαμβάνω και όταν η Νέα Δημοκρατία ήταν στην αντιπολίτευση και τώρα που είναι κυβέρνηση.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Για το αν σας ανησυχεί@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τίποτε περισσότερο. Σας είπα με ποιο τρόπο διαβάζω τις δημοσκοπήσεις.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω κ. Εκπρόσωπε, εάν η επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών είναι μέσα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει αλλάξει κάτι από τα όσα έχει πει ο Πρωθυπουργός κατά καιρούς σε δημόσιες δηλώσεις του, είτε μετά από συναντήσεις με τον Τούρκο ομόλογό του, είτε μετά από συσκέψεις των αντίστοιχων οργάνων της κυβέρνησης.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Άρα@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει αλλάξει τίποτε.

ΒΛΑΧΟΣ: Με συγχωρείτε, αλλά δεν κατάλαβα την απάντησή σας στο ερώτημα αν σκέφτεστε την πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήθηκα και χθες και είπα ότι δεν έχω να συμπληρώσω τίποτα καινούργιο στα όσα έχω πει.

ΒΛΑΧΟΣ: Ισχύει και σήμερα αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς.

ΒΛΑΧΟΣ: Η δημοσκόπηση που βγήκε χθες στο MEGA δείχνει ότι έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα η κυβέρνηση από το χειρισμό της υπόθεσης των υποκλοπών. Δηλαδή, λένε ότι το χειρίστηκε πολύ κακά και ότι δεν υπήρξε ούτε μια παραίτηση ενός αρμόδιου υπουργού. Σήμερα, υπό το πρίσμα των όσων έχουν συμβεί, των όσων έχουν αποκαλυφθεί γύρω από αυτή την υπόθεση, πιστεύετε ότι έγιναν κακοί χειρισμοί από κάποιους υπουργούς στο πρώτο διάστημα της αποκάλυψης των υποκλοπών από τον κ. Κορωνιά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα επαναλάβω αυτό που έχω πει: Η κυβέρνηση κινήθηκε θεσμικά και υπεύθυνα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επειδή το είπα πριν αυθαίρετα, μήπως θα ήταν πιο αποτελεσματικός τρόπος διακυβέρνησης, η κυβέρνηση πρώτα να ψηφίζει τα νομοσχέδια και μετά να καλεί τους ενδιαφερόμενους για διάλογο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μιας και το είπατε αυθαίρετα, όπως γνωρίζουμε και όπως γνωρίζετε, η νομιμότητα είναι εναντίον των αυθαιρέτων, είτε αυτά είναι κτίσματα, είτε συμπεράσματα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Κατά τις τελετές παράδοσης-παραλαβής, δύο πρώην πλέον υπουργοί ο κ. Σπηλιωτόπουλος και ο κ. Κακλαμάνης μίλησαν για κάποια πρακτικά που θα βγουν. Τα πρακτικά της διετίας. Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να οργανώσει κάποιου είδους εκδηλώσεις για τα δύο χρόνια από τις εκλογές της 7 Μαρτίου του 2004;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κάποιος κεντρικός σχεδιασμός. Είμαι βέβαιος ότι το κάθε υπουργείο θα δώσει τα στοιχεία που πρέπει στη δημοσιότητα. Επίσης, η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί, δια του εκπροσώπου της, για τη διετία. Δεν έχω κάτι περισσότερο αυτή τη στιγμή.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Άρα, ο καθένας κινείται μόνος του ή υπάρχει ένας κεντρικός επικοινωνιακός σχεδιασμός για την προβολή του έργου της κυβέρνησης στα δύο χρόνια που πέρασαν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντοτε υπάρχει συντονισμός για την προβολή του έργου της κυβέρνησης, όπως υπάρχει συντονισμός σε πάρα πολλά θέματα. Γιατί γνωρίζετε ότι στην εποχή που ζούμε τα θέματα είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Συναρμοδιότητες υπάρχουν μεταξύ των υπουργείων, γίνεται πάντοτε συλλογική δουλειά.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και ο συντονιστής είναι ο Πρωθυπουργός, φαντάζομαι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείται.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Σε κρητικό κανάλι εμφανίστηκε χθες ο Πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και της Ελαιουργικής κ. Μανώλης Γαβαλάς και δήλωσε τα εξής: «Ο βουλευτής κ. Δικτάκης μας ενημέρωσε ότι σε ανοικτή ακρόαση άκουσε τον υπουργό Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη να ζητεί από τον Πρωθυπουργό 3.000.000 ευρώ για να λύσει την απεργία και ο Πρωθυπουργός απάντησε αρνητικά». Δηλαδή, ο Πρωθυπουργός, πάνω απ` όλα, βάζει το σπάσιμο της απεργίας, ακόμη και στην περίπτωση που τα αιτήματα των ναυτεργατών στοιχίζουν 3.000.000;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μου μεταφέρετε εκ μεταφοράς κάτι που εκ μεταφοράς μεταφέρθηκε. Δεν θα το σχολιάσω. Θεωρώ ότι οποιοσδήποτε υπουργός, μιλώντας με τον Πρωθυπουργό, δεν θέτει σε συνακρόαση τη συνομιλία του.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μην το λέτε. Το παρελθόν άλλα έδειξε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος, χθες, σε μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι, μιλώντας για τη θέση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, μίλησε για καλλιστεία. Τι έχετε να πείτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ουδέν σχόλιο.

ΒΛΑΧΟΣ: Απαντήσατε στην κοινή γνώμη που λέει ότι η κυβέρνηση δεν χειρίστηκε σωστά το θέμα των υποκλοπών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση κινήθηκε θεσμικά@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και υπεύθυνα.

ΒΛΑΧΟΣ: Υπάρχει κάποιο άρθρο, σ` αυτό που λέτε «κίνηση θεσμική», που απαγορεύει σε έναν αρμόδιο υπουργό, ο οποίος δεν προστάτευσε τον Πρωθυπουργό της χώρας και άλλους πολίτες από υποκλοπές, να μην παραιτείται; Υπάρχει αυτό το άρθρο που λέει ότι δεν μπορεί να παραιτείται;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα συμπεράσματα είναι δικά σας. Η κυβέρνηση όμως κινήθηκε θεσμικά και υπεύθυνα. Το έχω επαναλάβει πολλές φορές και έχω αναφέρει επίσης και τους τρόπους με τους οποίους εννοούμε το «θεσμικά και υπεύθυνα».

ΒΛΑΧΟΣ: Θέλετε να σας υπενθυμίσω ότι σαν αξιωματική αντιπολίτευση@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν θέλω, δεν ξέρω αν θέλετε να το υπενθυμίσετε στους τηλεθεατές. Αν θέλετε, κάντε το.

ΒΛΑΧΟΣ: Να σας υπενθυμίσω, πόσες φορές έχετε ζητήσει παραιτήσεις υπουργών στο παρελθόν, που δεν έπραξαν σωστά τη δουλειά τους και δεν παραιτήθηκαν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει και πάλι, αυτό το οποίο είπα. Υπάρχουν ορισμένοι και κυρίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν φτάνει που παρακολουθείται ο Πρωθυπουργός, φταίει και από πάνω. Αυτά μόνο από το ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσαν να ειπωθούν.

ΒΛΑΧΟΣ: Εσείς όμως δεν μπορείτε αξιόπιστα να μας πείσετε ότι παρακολουθείται μόνο ο Πρωθυπουργός, γιατί ο κατάλογος που δώσατε, ήταν κατάλογος που σας έδωσε ο κ. Κορωνιάς. Δεν ελέγξατε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν μετρήσω πόσες φορές έχετε κάνει αυτή την ερώτηση, νομίζω ότι θα κάνω λάθος στο τέσσερα ή στο πέντε. Πάντως λιγότερες αποκλείεται.

ΒΛΑΧΟΣ: Εικοσιδύο φορές, θα ρωτάω συνεχώς. Άλλωστε δεν παίρνω και απάντηση. Εμφανίζεστε θύμα, χωρίς@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε ρωτήσει, και σας έχω απαντήσει. Άλλη ερώτηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Πρέπει να σας απαντήσω σε αυτό που είπατε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω να μου απαντήσετε. Εδώ δεν είμαστε για να κάνουμε διάλογο. Τί θα μου απαντήσετε; Κάνατε ερώτηση και σας απάντησα. Δεν σας ικανοποιεί; Δικό σας θέμα.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Θέλω να ρωτήσω εάν οποιαδήποτε στιγμή από το Μάρτιο του 2005 μέχρι τώρα, υπήρξε καμία κρούση προς την πλευρά της κυβέρνησης, απ` αυτούς τους όποιους έκαναν τις παρακολουθήσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ : Συγνώμη, δεν κατάλαβα την ερώτησή σας.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Το επαναλαμβάνω. Από το Μάρτιο του 2005 ή και νωρίτερα, ερωτώ, εάν έγινε καμία κρούση προς την πλευρά της κυβέρνησης, απ` αυτούς που έκαναν τις παρακολουθήσεις. Κρούσεις για λόγους εκβιασμού, κρούσεις για λόγους προειδοποίησης, κρούσεις οποιουδήποτε είδους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φοβούμαι ότι και πάλι δεν κατάλαβα το ερώτημά σας.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Να το κάνω πενηνταράκια.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετέ το όπως θέλετε, αλλά σας παρακαλώ, κάνετέ το σοβαρά και υπεύθυνα.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Σοβαρά το κάνω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε. Ποιοί είναι αυτοί που έκαναν τις παρακολουθήσεις; Πείτε μου.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Δεν ξέρω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα λοιπόν; Όταν έχω πει, πολλές φορές, ότι γίνεται έρευνα από τη Δικαιοσύνη, δεν καταλαβαίνω τι υποκρύπτει η διατύπωση του ερωτήματός σας. Είμαστε αρκετά ευφυείς για να το καταλάβουμε όλοι.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Δεν υποκρύπτει κάτι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να πω, ότι κάτι υποκρύπτει.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Όχι δεν υποκρύπτει τίποτε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η απάντηση είναι αρνητική.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε προηγουμένως, ότι τα περισσότερα θεσμικά έχουν επιλυθεί και μένουν μερικά οικονομικά αιτήματα των ναυτεργατών. Ή κάνω λάθος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αυτό είπα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει ένα ερώτημα κρίσεως. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη και έχει λύσει τα θεσμικά και προχωρεί και στην επίλυση των οικονομικών, γιατί αφήνει αυτό το διάστημα και ταλαιπωρείται και η νησιωτική Ελλάδα και οι εργαζόμενοι σ` αυτήν; Είναι ερώτημα κρίσεως. Αφού υπάρχει η πρόθεση και η δυνατότητα, όπως φαίνεται, όπως μας το εξηγείτε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόθεση για διάλογο, υπήρχε πάντοτε και θα υπάρχει.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, για τα προβλήματα λέω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω: Πρόθεση για διάλογο, υπήρχε και θα υπάρχει. Και όλα αυτά τα ζητήματα αποτελούν αντικείμενο διαλόγου. Για παράδειγμα, το δικό σας σωματείο ξεκινάει ζητώντας μια αύξηση της τάξεως Α. Δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνει διάλογο το σωματείο των δημοσιογράφων, με το σωματείο των ιδιοκτητών.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θα είμαι παρών στους δημοσιογράφους@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα πάει στην αύξηση Α+ ή Α- ή Α/2 ή 3Α. Ο διάλογος είναι στη ζωή, είναι στην καθημερινότητα. Και στις εργασιακές σχέσεις υπάρχει διάλογος. Έχουν κάποια αιτήματα οι εργαζόμενοι. Εμείς σεβόμαστε το συνδικαλιστικό κίνημα, σεβόμαστε τους εργαζόμενους, σεβόμαστε πάντοτε τα αιτήματά τους και λέμε ότι όλα αυτά τίθενται σε διάλογο.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μιλώ για το διάλογο. Μιλώ για την επίλυση των προβλημάτων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατάλαβα γιατί μιλάτε.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε για τα θεσμικά και από ότι φαίνεται η κυβέρνηση θα ικανοποιήσει τουλάχιστον και ένα μέρος των οικονομικών αιτημάτων, απ` ότι φαίνεται.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα περιμένουμε να γίνει η συζήτηση του κ. Κεφαλογιάννη με την ΠΝΟ.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί τότε όλη αυτή η ταλαιπωρία των έξι ημερών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ότι παρακολουθείτε εσείς το θέμα επί έξι ημέρες, δεν σημαίνει ότι το θέμα είναι ανοιχτό μόνο για έξι ημέρες. Μπορεί να γίνονται οι συζητήσεις για εβδομάδες, μπορεί να γίνονται για μήνες.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ακόμα χειρότερα. Οι λιμενεργάτες λένε ότι δυο χρόνια λένε τα ίδια πράγματα και ο κ. Κεφαλογιάννης δεν επιλύει τα προβλήματά τους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εξαρτάται τι λέει ο καθένας, εξαρτάται τι ζητάει ο καθένας. Τα αιτήματα υποβάλλονται και αυτή είναι η λογική των συνδικαλιστικών ενώσεων: Να υποβάλλει αιτήματα. Η λογική της κυβέρνησης δεν είναι λογική συλλήβδην απόρριψης των αιτημάτων. Ουδέποτε το έκανε και δεν το κάνει. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Τύχατε μάρτυρες αποκλεισμού δύο φορές του press room. Για ποιο αίτημα έγινε; Γιατί οι εργαζόμενοι σ` αυτό το χώρο, το πρώην Υπουργείο Τύπου, νυν Γενικές Γραμματείες Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, επί σειρά ετών, ζητούσαν ένα επίδομα το οποίο ουδεμία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τους έδωσε. Είχαμε δεσμευτεί ότι θα δοθεί. Ωστόσο έγινε αποκλεισμός του press room. Δεν σημαίνει ότι η απόδοση του δίκαιου αιτήματος, όπως είχα πει, έγινε επειδή αποκλείστηκε το press room. Οι εργαζόμενοι έκριναν ότι έτσι έπρεπε να χειριστούν τη διεκδίκηση αυτού του αίτηματός τους στην πορεία του χρόνου.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Οι εργαζόμενοι είναι ελεύθεροι να εκφράζονται και να διεκδικούν όπως θέλουν τα αιτήματά τους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό υποστηρίζουμε.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε, σε ότι αφορά την κυβέρνηση, μήπως νομίζετε ότι καθυστερείτε στην εξεύρεση λύσεων; Αυτό είναι το επίμαχο σημείο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτιμώ πως όχι.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως αυτά τα δύο χρόνια δεν φροντίσατε σύντομα να δώσετε λύσεις σε ορισμένα θέματα και τώρα έρχονται απανωτά το ένα πάνω απ` το άλλο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά τα δύο χρόνια, αυτή η κυβέρνηση φρόντισε πρωτίστως να επιλύσει μια σειρά από οικονομικά προβλήματα, τα οποία, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, μας φόρτωσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Όταν το έλλειμμα ήταν πάνω από 6% -ένα από τα μεγαλύτερα ελλείμματα της Ε.Ε.- αντιλαμβάνεστε ότι αυτό ως πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης ήταν πάρα πολύ σημαντικό. Διότι το έλλειμμα, όπως γνωρίζετε και εσείς και όλοι μας, δεν το πληρώνει κάποιος τρίτος. Δεν το αντλούμε από έναν προϋπολογισμό γειτονικής χώρας. Οι Έλληνες πολίτες το πληρώνουν. Την πολιτική της οικονομικής δυσπραγίας την οποία κληρονομήσαμε από το ΠΑΣΟΚ, την κληρονομήσαμε διότι ακριβώς υπήρξε μια ανεύθυνη πολιτική, σε ότι αφορά τα οικονομικά. Αυτοί που έρχονται σήμερα και προσπαθούν να ισοπεδώσουν τα πάντα υποσχόμενοι γενικώς και αορίστως -όπως άλλωστε έκαναν στην ιστορία τους επί σειρά ετών, ξεχνώντας που έφτασαν τον τόπο- είναι υπόλογοι απέναντι στον Έλληνα πολίτη. Η κυβέρνηση απέναντι στον Έλληνα πολίτη, στάθηκε με σοβαρότητα και είπε από την πρώτη στιγμή, ποια είναι τα μεγάλα προβλήματα που κληρονόμησε και προσπαθεί να επιλύσει.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αμφισβητώ αυτά που λέτε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μην το μπερδέψουμε όμως σε συζήτηση. Έχετε κάποια ερώτηση να κάνετε;

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά αυτά που μου λέτε είναι κάπως υπερβολικά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καθόλου υπερβολικά. Έχουμε να κάνουμε με ένα έλλειμμα πάνω από 6%, το οποίο@

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Το ερώτημα είναι γιατί δεν δίνετε λύσεις σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Όχι αν κάνετε σωστά οικονομικά την πολιτική σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που σας εξήγησα, ίσως δεν το ακούσατε. Σας εξήγησα ποια είναι η οικονομική πολιτική την οποία παρέλαβε η κυβέρνηση, ποια είναι η οικονομία του κράτους την οποία παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση και τι προσπάθειες κάνει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Τσόκας, φέρεται να έχει υπογράψει ένα ευρωσύμφωνο με τον εφοπλιστή Φώτη Μανούση, προκειμένου ένα από τα πλοία του να χρησιμοποιηθούν ως απεργοσπαστικός μηχανισμός. Η κυβέρνηση ενθαρρύνει ή κινείται στην κατεύθυνση της δημιουργίας απεργοσπαστικού μηχανισμού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω το θέμα. Η κυβέρνηση μένει σ` αυτό που σας ανέφερα χθες.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 21 February 2006 - 14:05:19 UTC