Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-01-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Θα ξεκινήσω με μια πολύ αναλυτική ενημέρωση, σε σχέση με όσα έχουν συμβεί από χθες, για τα καιρικά φαινόμενα και την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού.

Όπως γνωρίζετε, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας πλήττεται από έντονα καιρικά φαινόμενα, από χθες το απόγευμα . Ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε και κινείται αποτελεσματικά στη βάση ενός σχεδίου που είχε εκπονηθεί μετά τις σχετικές προβλέψεις της ΕΜΥ. Παρουσιάστηκαν προβλήματα στην περιοχή των Τεμπών. Τα προβλήματα, όπως έχει ήδη εξηγηθεί από τους αρμόδιους, ξεκίνησαν από μια καραμπόλα τεσσάρων Ι.Χ. αυτοκινήτων στην είσοδο των Τεμπών. Στη συνέχεια, από δύο νταλίκες -οι οποίες έφεραν αλυσίδες- η μία δίπλωσε περίπου στη μέση της διαδρομής των Τεμπών, με αποτέλεσμα να εμποδίσει την ομαλή κυκλοφορία τη στιγμή που η αιχμή της κακοκαιρίας είχε ξεκινήσει, ενώ η δεύτερη νταλίκα ακινητοποιήθηκε από μηχανική βλάβη. Πριν από λίγη ώρα, παρουσία του υπουργού Δημόσιας Τάξης, ο αρμόδιος αντιστράτηγος έκανε ανακοινώσεις. Όπως με ενημέρωσε πριν λίγο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία και διεξάγεται κανονικά η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή των Τεμπών. Ολοι οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν συνομιλήσει πολλές φορές από χθες και έχουν ενημερώσει τον Πρωθυπουργό. Οι εντολές που έχουν λάβει είναι σαφείς: Να βρίσκονται παρόντες στη μάχη για την αντιμετώπιση της κατάστασης, είτε συντονίζοντας από το γραφείο τους, είτε εάν παραστεί ανάγκη να μεταβούν στους τόπους όπου δημιουργούνται προβλήματα. Συγκεκριμένα:

Ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Προκόπης Παυλόπουλος βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους περιφερειάρχες και τους νομάρχες των νομών όπου παρουσιάζονται προβλήματα. Εχει συνεχή συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς και συντονίζει το έργο της πολιτικής προστασίας σε όλη την επικράτεια.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Φούρλας βρέθηκε χθες στην περιοχή των Τεμπών. Εχει επιστρέψει και βρίσκεται στο γραφείο του, συντονίζοντας από την κεντρική Υπηρεσία και ενημερώνοντας τους συναδέλφους σας που καλύπτουν το ρεπορτάζ του υπουργείου Εσωτερικών και της Πολιτικής Προστασίας.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, όπως σας είπα, βρίσκεται από νωρίς το πρωί σε όλο το μήκος της εθνικής οδού. Αυτή την ώρα είναι στην περιοχή των Τεμπών, όπου αντιμετωπίστηκε το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Σιούφας επισκέφθηκε το πρωί τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ όπου και ενημερώθηκε για τα προβλήματα ηλεκτροδότησης της χώρας.

Εδώ θα σταθώ στο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε στην Κεφαλονιά. Στην Κεφαλονιά είχαμε την ατυχία να δημιουργηθούν προβλήματα σε πέντε πυλώνες. Εσπασαν πέντε πυλώνες, καθώς το χιόνι έφτασε σε πολύ μεγάλο ύψος. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε στην Κεφαλονιά, διότι αποκόπηκε η παροχή από βορρά, αλλά και από νότο, κάτι το οποίο δεν έχει ξανασυμβεί. Είχε προγραμματιστεί για το πρωί και στη συνέχεια για το μεσημέρι ο απόπλους οχηματαγωγών πλοίων, ώστε να μεταφερθούν τα συνεργεία της ΔΕΗ στην Κεφαλονιά. Δυστυχώς, οι καιρικές συνθήκες δεν το επέτρεψαν. Τα λιμεναρχεία έχουν απαγορεύσει τον απόπλου οποιουδήποτε πλοίου. Αρα, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει πρόσβαση προς Κεφαλονιά. Είναι σε συνεννόηση ο υπουργός Ανάπτυξης με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, από το πρωί, μήπως μπορέσει να πάει ένα C 130. Εκεί έχουμε ένα άλλο πρόβλημα, λόγω του καιρού, με την ορατότητα. Δεν γνωρίζουμε πότε θα αναχωρήσει, είτε C 130, είτε οχηματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού -ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες- για να μεταβεί στην Κεφαλονιά και να αποκαταστήσει τη μεγάλη αυτή βλάβη που αντιμετωπίζει το νησί του Ιονίου.

Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Κακλαμάνης επικοινώνησε, σήμερα το πρωί, από το επιχειρησιακό Κέντρο του Συντονιστικού Οργάνου του τομέα Υγείας με όλα τα νοσοκομεία Αττικής και Θεσσαλονίκης. Διάφορα προβλήματα που προέκυψαν, όπως για παράδειγμα η διακοπή ρεύματος στο Σισμανόγλειο, αποκαταστάθηκαν αμέσως με τη λειτουργία γεννητριών. Προβλήματα ανεφοδιασμού του νοσοκομείου Κιλκίς με υγρό οξυγόνο, λόγω απαγόρευσης κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων, αποκαθίσταται σε συνεννόηση με την Τροχαία. Επίσης, δόθηκαν εντολές στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ να μεταφέρουν με απόλυτη προτεραιότητα νεφροπαθείς που έχουν ανάγκη αιμοκάθαρσης. Τέλος, σε συνεργασία με τα τρία στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής, θα παρασχεθούν κλίνες στο ΕΣΥ, εφόσον παραστεί ανάγκη.

Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Λιάπης ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση σε όλα τα αεροδρόμια. Δεν έχει κλείσει κανένα αεροδρόμιο. Λειτουργούν όλα κανονικά. Το ίδιο συμβαίνει και με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ένα μικρό πρόβλημα που είχαμε νωρίτερα με παρέκκλιση -ούτε καν εκτροχιασμό- μιας μηχανικής εκχιονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου, αποκαταστάθηκε μέσα σε μία ώρα. Αρα, ούτε στο σιδηροδρομικό δίκτυο αντιμετωπίζεται πρόβλημα αυτή την ώρα.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Κεφαλογιάννης ενημερώνεται συνεχώς από το Κέντρο Επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σκάφος με ξένη σημαία, στην περιοχή της Λήμνου. Εχουν ήδη εκδοθεί σχετικές ανακοινώσεις.

Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας να σας ενημερώσω ότι δυνάμεις του στρατού ξηράς βρέθηκαν σε όλες τις περιοχές και κυρίως στα Τέμπη όπου αντιμετωπίστηκαν προβλήματα, διαθέτοντας κουβέρτες και τρόφιμα. Οσοι από τους οδηγούς μεγάλων φορτηγών έμειναν μέσα στα αυτοκίνητά τους και δεν θέλησαν να εγκαταλείψουν, είχαν αυτή τη βοήθεια από το στρατό. Υπήρχαν οδηγοί Ι.Χ. αυτοκινήτων που είχαν εγκλωβιστεί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με δύο πούλμαν στη Λάρισα και έμειναν σε ξενοδοχείο. Επίσης, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει διαθέσει ειδικά ερπυστριοφόρα και άλλα βαρέα οχήματα για την αντιμετώπιση προβλημάτων σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας. Γιατί, όπως σας είπα, η κακοκαιρία πλήττει σχεδόν το σύνολο της χώρας και όχι μόνο μερικά σημεία της. Επίσης, στον κόμβο των Τεμπών έχει παρασχεθεί πλήρης νοσοκομειακή μονάδα από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Στις 13.30, ο Πρωθυπουργός συγκαλεί σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργών στο Μέγαρο Μαξίμου. Συμμετέχουν οι υπουργοί Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εθνικής Αμυνας, Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Δημόσιας Τάξης, Ναυτιλίας και Επικρατείας.

Μετά τη σύσκεψη θα γίνουν πάλι ανακοινώσεις. Μπορώ να σας δώσω κάποια στοιχεία, εφόσον βεβαίως σας ενδιαφέρουν. Εχουν δοθεί ήδη στους αστυνομικούς συντάκτες και αφορούν τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί ειδικότερα στην περιοχή της Αττικής από τη χιονόπτωση, δηλαδή κάποιες διαδρομές που έχουν κλείσει και διαδρομές που είναι υποχρεωτικό να γίνονται με αλυσίδες εντός του λεκανοπεδίου Αττικής. Να προσθέσω μόνο ότι υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων σε περιοχές των εθνικών οδών. Και το λέω γιατί έχει δημιουργηθεί μια παρεξήγηση για το αν επιτρέπεται και πού επιτρέπεται, αν η απαγόρευση ισχύει για όλα τα δίκτυα. Σας λέω, λοιπόν, πού απαγορεύεται η κυκλοφορία φορτηγών άνω των 3,5 τόνων: Στην εθνική οδό Ελευσίνας-Θήβας από τη διασταύρωση Βιλλίων και από την ίδια οδό από την έξοδο Μάνδρας μέχρι τη διασταύρωση των Βιλλίων και σε άλλα σημεία τα οποία έχουν ήδη δοθεί. Να μην σας κουράζω με περισσότερες λεπτομέρειες. Τα στοιχεία είναι στη διάθεσή σας.

Επειδή η ΕΜΥ προβλέπει και για αύριο αντίστοιχες συνθήκες, απευθύνεται προς όλους η έκκληση: Να ακούν τις ανακοινώσεις που γίνονται από τις αρμόδιες αρχές. Όταν για παράδειγμα η Αστυνομία ανακοινώνει ότι θα πρέπει τα οχήματα να κυκλοφορούν με αλυσίδες, εάν κάποιοι δεν διαθέτουν αλυσίδες να μην κυκλοφορούν. Αυτά είναι τα βασικά που ήθελα να σας πω εισαγωγικά.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Υπουργέ, είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση από τον τρόπο με τον οποίο οργανώνεται η αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η κακοκαιρία; Ερωτώ, γιατί μόλις πριν μια ώρα δεχτήκατε σφοδρή κριτική από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση προσπαθεί για το καλύτερο. Όπως σας έχω δηλώσει, με αφορμή θέματα, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Μπορώ να σας ανακοινώσω ακόμη μια σειρά δράσεων, τις τελευταίες ημέρες, οργάνωσης ενός συστήματος. Φανταστείτε ότι τώρα που αντιμετωπίζουμε προβλήματα σε ολόκληρη τη χώρα -γιατί η κακοκαιρία, όπως είπα, δεν πλήττει όπως στο παρελθόν ορισμένες μεμονωμένες περιοχές μόνον, αλλά ολόκληρη τη χώρα- αυτά αντιμετωπίστηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στη μία εκείνη περίπτωση που το πρόβλημα έγινε πιο έντονο για λίγες ώρες -από χθες το βράδυ έως σήμερα το πρωί- ήταν στα Τέμπη για το λόγο που σας εξήγησα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δύο ερωτήσεις στο ίδιο θέμα. Η πρώτη, μιας και έχετε στοιχεία, αν ξέρετε, άνοιξε η Κηφισίας ή εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένη και να χρειάζονται αλυσίδες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κηφισίας έκλεισε για περίπου 45 λεπτά με μία ώρα. Ο πρώτος λόγος ήταν ένα λεωφορείο της ΕΘΕΛ, το οποίο στο ύψος του Αμαρουσίου «δίπλωσε» και ο δεύτερος όταν χρειάστηκε να σταματήσει η κυκλοφορία, προκειμένου -αφού είχε πέσει πια το πρώτο χιόνι- να ρίξουν τα ειδικά μηχανήματα της Νομαρχίας το απαραίτητο αλάτι, έτσι ώστε να μην έχουμε προβλήματα αργότερα το βράδυ. Γιατί, όπως γνωρίζουμε όλοι μας, εάν δεν αντιμετωπιστεί στη μέση της χιονόπτωσης η κατάσταση με ρήψη αλατιού, δημιουργείται πάγος και ο πάγος φέρνει πολύ χειρότερα αποτελέσματα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η δεύτερη ερώτηση είναι για τα Τέμπη. Αφού την περιμένατε την κακοκαιρία και υποτίθεται ότι είχε κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός πώς έγινε και σας ξέφυγε η κατάσταση, εννοώ ως κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να επαναλάβω, λοιπόν, ότι έγινε μια καραμπόλα τεσσάρων αυτοκινήτων και βεβαίως την καραμπόλα δεν την περιμένει κανένας. Κύριε Γκουτζάνη μπορεί να βγείτε από εδώ και να τρακάρετε -δεν σας το εύχομαι- και εσείς όπως και εγώ με το αυτοκίνητο. Αρα, λοιπόν, μια καραμπόλα, συν ένα μεγάλο φορτηγό αυτοκίνητο που χάλασε και μια νταλίκα που παρότι είχε αλυσίδες γλίστρησε και «δίπλωσε» στο δρόμο, είναι φαινόμενα που σε τέτοιου είδους καιρικές καταστάσεις μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Υπήρξε διακοπή ρεύματος σε κάποιες περιοχές της Αττικής και αν καταλογιστήκαν ευθύνες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω περισσότερες λεπτομέρειες γι` αυτό. Απασχολήθηκα πολύ περισσότερο συζητώντας με τον κ. Σιούφα, πριν από λίγη ώρα, για το θέμα της Κεφαλονιάς, το οποίο νομίζουμε ότι αυτή τη στιγμή είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στη χώρα. Ένα νησί που είχε την ατυχία να κοπούν και οι δύο συνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος και από βορρά και από νότο. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους -δεν μπορεί να ξεπεράσει βεβαίως κανείς τον καιρό- προκειμένου να αποκατασταθεί γρήγορα αυτή η βλάβη.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Δεν έχετε εικόνα; Υπήρξε και στο Βαρνάβα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω πλήρη εικόνα αλλά μετά τη σύσκεψη θα μπορέσω να σας δώσω περισσότερες πληροφορίες.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Νομίζω ότι έχει υποβάλει παραίτηση κάποιος περιφερειάρχης της ΔΕΗ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω αυτό.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Επ` αυτού θα ήθελα να ρωτήσω και άρα να είναι ολοκληρωμένες οι απαντήσεις. Άκουσα στο ραδιόφωνο ότι μια μονάδα της ΔΕΗ έπαθε βλάβη και ετέθη εκτός λειτουργίας και συζητείται το να κατεβαίνει η στάθμη της ηλεκτροδότησης σε όλη την Αττική για να καλυφθεί αυτό το κενό. Αν αυτό είναι από τα αναπάντεχα ή δεν είχε γίνει συντήρηση στη συγκεκριμένη μονάδα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή μου κάνετε συγκεκριμένη ερώτηση, θα είμαι σε θέση να σας απαντήσω αμέσως μετά τη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 13:30.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση με δηλώσεις των συναρμοδίων Υπουργών είχε θέσει ως πρώτη προτεραιότητα το εθνικό δίκτυο να μείνει ανοικτό. Παρ` όλα αυτά τα Τέμπη έκλεισαν και υπήρξαν και εγκλωβισμένοι. Το αποδίδετε σε κάποια τυχαία, μάλλον, συμβάντα. Είναι δυνατόν τυχαία συμβάντα να κονιορτοποιούν ολόκληρο το σχεδιασμό της κυβέρνησης και τα μέτρα που υποτίθεται ότι έχει πάρει; Την κινητοποίηση όλου του κρατικού μηχανισμού; Μήπως κάτι πάσχει, εννοώ όσον αφορά τα μέσα για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με την ερώτησή σας μου δίνετε την ευκαιρία να επαναλάβω το πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε -το είπα ήδη δύο φορές- και από πού ξεκίνησε. Επιτρέψτε μου, όμως, να διευκρινίσω κάτι το οποίο ίσως δεν είπα στην εισαγωγική μου ενημέρωση: Δεν είχαμε εγκλωβισμό. Είχαμε οδηγούς αυτοκινήτων οι οποίοι παρέμειναν με τη θέλησή τους εκεί. Στρατιωτικά οχήματα και στρατιώτες, όπως σας είπα και προηγουμένως, μπορούσαν να τους μεταφέρουν σε κοντινές πόλεις. Και έγινε αυτό, για παράδειγμα, στη Λάρισα, όπου μεταφέρθηκαν και διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχείο. Οδηγοί φορτηγών που δεν ήθελαν να φύγουν, έμειναν στην περιοχή και τους παρεσχέθηκαν όλες οι πρώτες ανάγκες, τρόφιμα, κουβέρτες κοκ. Δεν είχαμε, λοιπόν, εγκλωβισμό ανθρώπων όπως παρατηρήθηκε στο παρελθόν. Όντως η αλήθεια είναι αυτή που σας είπα προηγουμένως: Μια καραμπόλα τεσσάρων Ι.Χ. και δύο μεγάλα φορτηγά, εκ των οποίων το ένα έπαθε μηχανική βλάβη και το άλλο «δίπλωσε» στα Τέμπη, ήταν η αιτία για το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε αυτές τις ώρες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Υποτίθεται ότι στους δρόμους ήταν η πυροσβεστική, τα ερπυστριοφόρα, τα πάντα για να αντιμετωπίσουν ανάλογα συμβάντα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι μεγάλα φορτηγά οχήματα, όπως αυτά τα οποία έχουν και δεύτερο ρυμουλκούμενο όχημα, για να μετακινηθούν χρειάζονται τεράστιους γερανούς οι οποίοι δεν μπορεί να είναι τόσες χιλιάδες, ώστε να έχουμε έναν ανά 100 μέτρα. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πως δημιουργήθηκε το πρόβλημα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν είμαι τόσο φιλολαϊκός. Θα ρωτήσω μια πανομοιότυπη ερώτηση που είχα κάνει και στον Πρωτόπαπα όταν είχαμε το άλλο@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τον κύριο Πρωτόπαπα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τους πολιτικούς όταν δεν τους λέμε κυρίους δεν είναι υποτίμηση. Αναφερόμαστε σε τρίτο πρόσωπο. Αρκεί να σας θυμίσω ότι είχατε εκμεταλλευτεί τότε τη χιονοθύελλα που είχε γίνει. Καταλαβαίνετε βέβαια ότι δεν μπορούμε πάντα να τα βάζουμε με τον καιρό. Θέλω να ρωτήσω, υπάρχουν πολλοί οδηγοί στα Ι.Χ. τους που είχαν και τα παιδιά τους και φωνάζανε. Και αυτοί δεν είχαν αλυσίδες με αποτέλεσμα να δυσχεραίνουν και αυτοί την κυκλοφορία. Θα υποστούν κάποιες συνέπειες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου μια παρατήρηση, μιας και καταγράφεται το briefing όπως η ερώτηση και η απάντηση: Σε καμία περίπτωση η Νέα Δημοκρατία δεν εκμεταλλεύτηκε τα καιρικά φαινόμενα της περιόδου του Ιανουαρίου ή Φεβρουαρίου του 2004, όπως αναφέρατε στην ερώτησή σας. Ήταν παρούσα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι θυμούμαστε τα πάντα. Θυμούμαστε τα παράθυρα των στελεχών σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ να δέχεστε και την απάντηση εφόσον ερωτάτε. Όλοι θυμόμαστε, όχι μόνο εσείς. Δόξα τω Θεώ κι εμείς έχουμε μνήμη. Εκείνο που έκανε τότε η Νέα Δημοκρατία είναι ότι ήταν παρούσα, όπως ακριβώς είναι και τώρα ως κυβέρνηση. Είναι παρούσα. Ο μηχανισμός εργάζεται, όλοι οι υπουργοί βρίσκονται εκεί που πρέπει, είτε συντονίζοντας από τον συντονιστικό χώρο, ανάλογα με το τι έργο έχει αναλάβει ο καθένας, είτε βρισκόμενος στον τόπο που αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Και αντιμετωπίστηκαν πάρα πολλά προβλήματα τα οποία δίνουν την καλή εικόνα της κυκλοφορίας σε όλη την Ελλάδα. Ένα μεγάλο πρόβλημα είχαμε στα Τέμπη και το εξήγησα με αναλυτικό τρόπο. Και το δεύτερο πρόβλημα, το οποίο έχουμε στην Κεφαλονιά και αφορά το ρεύμα. Κατά τα λοιπά, όλες οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδα, όπου το χιόνι είναι επίσης πυκνό, η χιονόπτωση μεγάλη, δεν αντιμετώπισαν τα προβλήματα εκείνα που αντιμετωπίστηκαν σε αυτές τις δύο περιοχές.

ΒΛΑΧΟΣ: Πώς θα χαρακτηρίζατε σήμερα τις σχέσεις Καραμανλή-Ντόρας Μπακογιάννη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι το ερώτημά σας. Οι σχέσεις του Πρωθυπουργού με κάθε στέλεχος είναι πολύ καλές.

ΒΛΑΧΟΣ: Και με την κ. Μπακογιάννη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

ΒΛΑΧΟΣ: Ειδικά με την κ. Μπακογιάννη είναι πολύ καλές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με όλα τα στελέχη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός συνήθιζε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επισκέπτεται σε τέτοιες περιόδους κακοκαιρίας τις χιονισμένες περιοχές, τους αποκλεισμένους οδηγούς και να διαπιστώνει την έκταση του προβλήματος. Αυτή τη φορά δεν το έκανε. Μήπως προτίθεται να το κάνει στη συνέχεια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να αποκλείσω ότι θα γίνει αυτό που με ρωτάτε. Ο Πρωθυπουργός, από χθες το βράδυ είναι σε συνεχή επαφή με όλους τους υπουργούς που είναι αρμόδιοι. Από τη θέση του συντονίζει μια σειρά ενεργειών. Το ίδιο συμβαίνει και όλο το πρωί και τώρα στη σύσκεψη που θα ακολουθήσει σε λίγη ώρα. Σημασία έχει το αποτέλεσμα, όπως γνωρίζετε, όταν κάποιος είναι στην κυβέρνηση. Και το αποτέλεσμα αυτό, μέχρι στιγμής, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι ένα καλό αποτέλεσμα. Αναγνωρίζω τα δύο σημαντικά προβλήματα. Είπα τους λόγους για τους οποίους έγιναν και βεβαίως δήλωσα αυτό που έχω ξαναδηλώσει και με αφορμή άλλα θέματα και άλλες ερωτήσεις: Πάντοτε ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή το ακούω συνέχεια, και χθες και σήμερα, οι οδηγοί πάνε δεν πάνε σε χιόνια, είναι υποχρεωμένοι να έχουν αλυσίδες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω εάν βάσει του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, επιβάλλεται να έχει κάποιος αλυσίδες. Σίγουρα όμως όταν πηγαίνει σε περιοχές που έχουν χιόνια, βεβαίως και οφείλει να έχει αλυσίδες και να τις χρησιμοποιήσει. Επιχείρημα όπως «ρώτησα και μου είπαν ότι είναι ανοιχτός ο δρόμος» δεν ισχύει γιατί όλες οι αρμόδιες αρχές είχαν φροντίσει να ενημερώσουν, καθώς και τα Μέσα Ενημέρωσης πού επί δύο ημέρες είχαν πρώτο το θέμα των χιονοπτώσεων. Άρα, λοιπόν, και ο πολίτης όταν ετοιμάζεται να ταξιδέψει, προετοιμάζει τον εαυτό του, την οικογένειά του, το αυτοκίνητό του κοκ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αμέλεια μπορεί να είναι, είναι αδίκημα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επ` αυτού. Την Κυριακή ο κ. Βουλγαράκης βγήκε και περίπου τους απείλησε όλους αυτούς τους οδηγούς, να μη διανοηθούν να βγούνε στους δρόμους. Να μην έχουν μαζί τους το δίπλωμα. Περίπου θα τους αντιμετωπίσει σαν τους Πακιστανούς τον Αύγουστο. Τελικά θα ληφθούν μέτρα κατά αυτών των οδηγών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν δέχομαι σε καμία περίπτωση ότι υπήρξε υπουργός που απείλησε κάποιον. Αυτό που λέτε το βλέπω όμως από τη θετική οπτική γωνία του: Δηλαδή, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, μέρες πριν αρχίσει η κακοκαιρία, είχε φροντίσει με δημόσιες δηλώσεις του να επισημάνει την ανάγκη να κινηθούμε όλοι με τρόπο που κινούνται και οι υπόλοιποι δυτικοευρωπαϊκοί λαοί, που αντιμετωπίζουν πιο συχνά τέτοια καιρικά φαινόμενα, όπως αυτό που αντιμετωπίζουμε εμείς τις τελευταίες δύο μέρες.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Το αποτέλεσμα όμως; Γι` αυτό ρώτησα.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, μετά την επιτυχία αυτή του κ. Βουλγαράκη βλέπεται αναβάθμιση στον επικείμενο ανασχηματισμό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλη ερώτηση.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ο κ. Στρο απεκαλύφθη σήμερα ότι είναι και εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην περιοδεία που κάνει σε Κύπρο, Τουρκία και Ελλάδα. Όταν ζήτησε επαφή με την ελληνική πλευρά, η ελληνική πλευρά ήταν ενήμερη ότι είναι και εντολοδόχος του κ. Ανάν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η επίσκεψη του κ. Στρο είναι επίσκεψη εργασίας. Η εκτίμησή σας ότι ο κ. Στρο επισκέπτεται τη χώρας μας ως «εντολοδόχος του κ. Ανάν» δεν προκύπτει από πουθενά.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Η τουρκική πλευρά έχει ενημερώσει ότι έχει καταθέσει πρόταση στον ΟΗΕ για το Κυπριακό. Φαντάζομαι ότι δεν ξέρετε τα στοιχεία της πρότασης. Ως κίνηση πώς τη σχολιάζετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνω κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο. Σημασία έχει να βρεθεί η λύση, έτσι όπως έχει περιγραφεί πολλές φορές και δια στόματος του Πρωθυπουργού και δια στόματος του Κυπρίου Προέδρου και οι όποιες κινήσεις να είναι κινήσεις ουσίας.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Και η τρίτη ερώτηση στην οποία φαντάζομαι ότι δεν έχετε απάντηση, μήπως ενημερωθήκατε ποιος θα πάει στο Νταβός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν θα εκπροσωπηθεί από κάποιον η κυβέρνηση στο Νταβός.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα είναι εκεί ο Ανάν, ο Ερντογάν, ο Βρετανός Πρωθυπουργός, η Κοντολίζα Ράις και εκατοντάδες άλλοι που δεν τους ξέρω αυτή τη στιγμή. Θεωρείτε ότι δεν χρειάζεται να παραστεί η Ελλάδα;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είναι και η δεύτερη χρονιά που είστε απόντες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι δεν θα παραστεί η Ελλάδα. Ναι, είναι η δεύτερη χρονιά. Η Ελλάδα είναι παρούσα όπου, όποτε και όπως κρίνει σε όλες τις μάχες εκείνες που έχουμε δώσει για τα μεγάλα εθνικά μας θέματα. Εάν μιλάμε για το Κυπριακό, ήταν και παραμένει παρούσα η σημερινή κυβέρνηση δίνοντας επιτυχημένες μάχες μέχρι στιγμής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ποια ήταν η τελευταία επιτυχία, μου θυμίζετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όλες οι μάχες ήταν επιτυχημένες σε ό,τι αφορά την υπόθεση του Κυπριακού. Σας θυμίζω τις προτάσεις που έγιναν, τις παρεμβάσεις κάποιων που προσπάθησαν να αλλάξουν τη γνώμη του Κυπριακού λαού κοκ.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Γιατί δεν θα πάτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει. Δεν θα πω τίποτα περισσότερο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν απαντήσατε το γιατί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ήδη απαντήσει. Χρησιμοποιείστε αυτά που έχω πει και θα έχετε την απάντηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πανθομολογείται ότι η Τουρκία με τη βοήθεια των ΗΠΑ και της Βρετανίας και τις προτάσεις που κάνει για τη λύση του Κυπριακού, την πρωτοβουλία αυτή, επιδιώκει να μην εφαρμόσει το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης που είναι όρος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η στάση της κυβέρνησης απέναντι σ` αυτό ποια είναι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω από ποιους πανθομολογείται. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα μπορούσε να αποτελεί μια έμμεση απάντηση στο ερώτημα που ετέθη προηγουμένως από συνάδελφό σας. Δηλαδή, θέλω να πω ότι η Τουρκία έχει κάθε λόγο ενδεχομένως να προσπαθεί να βγει από τη θέση στην οποία έχει περιέλθει γιατί είναι υποχρεωμένη να κινηθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι όπως αυτή αποφάσισε και με την ισχυρή θέση και συμμετοχή της χώρας μας σε αυτού του είδους τα ζητήματα. Αν αναζητεί τρόπους για να μην ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις, τότε θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι τρόποι εντυπωσιασμού μόνο, γιατί επί της ουσίας η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει απολύτως τις δεσμεύσεις που έχει λάβει εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» αποκάλυψε μια λίστα, σχετικά με κάποια επενδυτικά προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης, με συγχωρείτε του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για την έγκριση επενδυτικών προγραμμάτων ύψους 350 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Ανάπτυξης επιβεβαίωσε χθες με ανακοίνωσή του, ότι όντως υπήρξε λίστα κάποιων φυσικών προσώπων που έχουν καταθέσει αίτηση για χρηματοδότηση, αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι σε αυτή τη λίστα που αποκαλύφθηκε εμφανίζονται στελέχη της Ν.Δ. υπουργοί, υφυπουργοί, ακόμα και πρόεδροι νομαρχιακών οργανώσεων, οι οποίοι, κατά κάποιο τρόπο, πιέζουν να εγκριθούν τα προγράμματα όσων έχουν καταθέσει αίτηση. Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε χθες δύο ερωτήσεις στη Βουλή. Το υπουργείο Ανάπτυξης αναγνώρισε ότι υπάρχει θέμα και μίλησε για αυτονόητο ενδιαφέρον βουλευτών για την ενημέρωση και την επίσπευση των επενδύσεων, δεν εξηγεί, όμως, γιατί κατεγράφησαν σε μυστική λίστα αυτά τα στελέχη; Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτον, αναφέρεστε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεύτερον, έχουμε διαφορετική αντίληψη περί των «αποκαλύψεων». Τρίτον, σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό καθ εαυτό, όποιος διαβάζει, γνωρίζει ότι τα προγράμματα αυτά εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι, αυστηροί κανόνες, οι οποίοι μάλιστα έγινα αυστηρότεροι από αυτή την κυβέρνηση. Τέταρτον, το ενδιαφέρον των βουλευτών -είτε είναι σε θέση υπουργού ή υφυπουργού, είτε παραμένουν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, είτε βουλευτές της αντιπολίτευσης- είναι αυτό που διατυπώνεται σε κάθε περίπτωση, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί πραγματικά ο βουλευτής οφείλει να ενδιαφέρεται, για το τί γίνεται στην περιοχή του. Πέμπτον, εάν ανατρέξετε λίγο στα κείμενα των ερωτήσεων πολλών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει αντίστοιχο ενδιαφέρον σε ερωτήσεις που έχουν υποβληθεί, σε υπουργούς και στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για αντίστοιχα προγράμματα. Άρα, λοιπόν, δεν βλέπω κάτι μεμπτό, από τη στιγμή που όλοι οι βουλευτές όλων των κομμάτων ή τουλάχιστον των δύο μεγάλων κομμάτων, ενδιαφέρονται για συγκεκριμένα προγράμματα. Έκτον, να σας δώσω ένα παράδειγμα, για να δείτε «το άτοπον της αποκαλύψεως»: Ο κ. Γιάννης Μανώλης, με τον οποίο συνομίλησα χθες και του οποίου αναφέρεται το όνομά του, ρώτησε -όπως έχουν κάνει και άλλοι βουλευτές, υπουργοί, υφυπουργοί- τι γίνεται με το πρόγραμμα τάδε; Ένα πρόγραμμα το οποίο είχε εγκριθεί ήδη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και μιας και αφορά την επιχείρηση της περιοχής στην οποία εκλέγεται βουλευτής, πήρε να ρωτήσει γιατί ακόμα δεν έχουν εκταμιευθεί τα χρήματα. Άρα, λοιπόν, αντιλαμβάνεστε γιατί χρησιμοποίησα τη φράση: Έχουμε άλλη αντίληψη για την αποκάλυψη και γιατί έβαλα τη λέξη «αποκάλυψη» εντός πολλών εισαγωγικών.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Μου επιτρέπετε μια διευκρινιστική ερώτηση: Στον πίνακα που αποκαλύφθηκε, εάν δεν σας αρέσει ο όρος, τυγχάνει να είναι όλα στελέχη της Ν.Δ., αυτό πως το σχολιάζετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα ότι το ενδιαφέρον ενός εκάστου βουλευτή, είτε εκδηλώνεται με τηλεφώνημα στο γραφείο του υπουργού, είτε με γραπτό αίτημά του στη Βουλή, υπάρχουν, για παράδειγμα, πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις. Γιατί δεν κάνετε ρεπορτάζ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα σας βοηθήσει πάρα πολύ και θα βγάλετε μια πολύ πιο ωραία αποκάλυψη, για να δείτε ποιοι είναι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έχουν ρωτήσει, γιατί θα πρέπει να γίνει η «τάδε» επένδυση, όταν υπάρχει η «δείνα» επένδυση στην περιοχή. Επαναλαμβάνω, και παρακαλώ επειδή είπα έξι σημεία, μη ξεχάσετε κάποιο από όλα και ιδίως μην ξεχάσετε το σημείο εκείνο, στο οποίο ανέφερα τις αυστηρές προδιαγραφές, που έχουν γίνει αυστηρότερες επί κυβερνήσεως Ν.Δ., έγκρισης ενός προγράμματος από την ίδια την Ε.Ε. Αυτό, λοιπόν, που υπαινίσσεται το δημοσίευμα, δεν ισχύει στην πραγματικότητα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Γιατί δεν είναι στη λίστα -επαναλαμβάνω το ερώτημα του συναδέλφου- και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αφού και αυτοί ενδιαφέρονται γι αυτά; Επιπροσθέτως, γιατί αναφέρονται ως σπόνσορες οι συγκεκριμένοι βουλευτές και οι νομαρχιακές οργανώσεις της Ν.Δ.;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, ρωτήστε την εφημερίδα. Όσον αφορά το πρώτο, έχω απαντήσει, δεν θα πω τίποτα περισσότερο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η λίστα γράφει για σπόνσορες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλη ερώτηση υπάρχει;

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 24 January 2006 - 15:05:18 UTC