Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-01-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 11 Ιανουαρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση, που οφείλεται στο ότι έπρεπε να περιμένω να ολοκληρωθεί η σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους συναρμόδιους Υπουργούς για τη συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται και στη χώρα μας -όπως και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες- για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, με τη γρίπη των πτηνών. Σας ενημερώνω ότι έχουν ήδη γίνει δηλώσεις έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Από τα όσα ειπώθηκαν θα επαναλάβω μόνο ότι υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια και μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων στην Ελλάδα, αλλά και συνολικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα. Όπως γνωρίζετε άλλωστε, από το περασμένο φθινόπωρο, η προσπάθεια αυτή είχε οδηγήσει σε συγκεκριμένες αποφάσεις. Μεταξύ αυτών είναι και η απόφαση 745 του 2004, την οποία σας διένειμα, ειδικά γι` αυτό που ισχύει στο θέμα των πουλερικών. Είναι μια αφισέτα που αναρτάται σήμερα σε όλα τα σημεία εισόδου της χώρας μας, σε μικρά ή μεγάλα τελωνεία. Η αφισέτα αυτή έχει αναρτηθεί και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στη Γερμανία εξ όσων γνωρίζω. Επίσης σας διένειμα και ένα φυλλάδιο για τη γρίπη των πτηνών το οποίο περιέχει στοιχεία από όσα έχουν συγκεντρωθεί από τους αρμόδιους επιστήμονες, από τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο. Έχει εκτυπωθεί κατά χιλιάδες ώστε να μοιραστεί στις περιοχές εκείνες που βρίσκονται στα σύνορα κυρίως με βαλκανικές χώρες και την Τουρκία. Δεν χρειάζεται να υπάρχει κανενός είδους πανικός. Η χώρα μας, σε συντονισμό με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τις υγειονομικές υπηρεσίες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, παρακολουθεί το φαινόμενο από πολύ κοντά. Έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Χρειάζεται μεγαλύτερη αυστηρότητα στα τελωνεία. Ήδη ο κ. Μπέζας έχει επικοινωνήσει με τους περισσότερους διευθυντές των τελωνειακών σταθμών της χώρας μας. Επίσης και ο γενικός διευθυντής τελωνείων έχει επικοινωνήσει μαζί τους. Από χθες έχει σταλεί και μια νέα εγκύκλιος, επαναληπτική παλαιότερων εγκυκλίων, για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται στις πύλες εισόδου. Αυτά είχα να σας πω εγώ γι` αυτό το σημαντικό θέμα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΧΙΩΤΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω κύριε Εκπρόσωπε, εάν η θέση του κ. Μαρκογιαννάκη στην κυβέρνηση θα καλυφθεί ή αν θα παραμείνει κενή μέχρι νεωτέρας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τις αρμοδιότητες του Υφυπουργού αναλαμβάνει ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα ήθελα να ξέρω, ποια είναι η γνώμη της κυβέρνησης για τον κ. Λινό και αν αυτό το οποίο έκρινε τη θέση του κ. Μαρκογιαννάκη ήταν αυτές καθεαυτές οι κρίσεις που έκανε ή ότι τις αρνήθηκε αρχικά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, έχω κάνει ήδη μια δήλωση από χθες για τη θέση της κυβέρνησης απέναντι σε ζητήματα Δικαιοσύνης, που αφορούν δηλαδή στο θεσμό της Δικαιοσύνης και στους λειτουργούς. Παραμένω σε αυτή τη δήλωση.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Στη δεύτερη ερώτηση, στο αν αυτό που έκρινε τη θέση του κ. Μαρκογιαννάκη ήταν τα όσα είπε για τον κ. Λινό ή το ότι είπε αρχικά ότι δεν τα είχε πει και στη συνέχεια, όπως φάνηκε από το απόσπασμα της ηχογραφημένης δήλωσης που μετέδωσε το MEGA ότι δεν είχε πει αλήθεια.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σχολιάσω την παραίτηση του κ. Μαρκογιαννάκη περαιτέρω των όσων έχω πει ήδη από χθες το βράδυ.

ΒΛΑΧΟΣ: Οκτώ η ώρα χθες το βράδυ το θέμα με τον κ. Μαρκογιαννάκη και τα όσα είπε εναντίον του κ. Λινού, βγήκε στις τηλεοράσεις. Οκτώ και τρία-τέσσερα λεπτά, ο κ. Μαρκογιαννάκης είχε βγει στα κανάλια και είπε «εγώ δεν το είπα». Είχατε επικοινωνήσει και εσείς μαζί του και σας διαβεβαίωσε ότι δεν το είχε πει. Τρία λεπτά αργότερα βγήκε το ηχητικό ότι το είπε. Σε μια κυβέρνηση πολιτισμένης χώρας, γιατί πρέπει να περιμένει κανείς 4,5 ώρες για να δεχθεί την παραίτηση του Υφυπουργού ο οποίος δημοσίως ψεύδεται ενώπιον του ελληνικού λαού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ήμουν, είμαι και θα είμαι κατά των στρατοδικείων. Η κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση λειτουργεί με τους δικούς της κανόνες και το δικό της ρυθμό. Σε καμία περίπτωση, καμία κυβέρνηση δεν οφείλει να λειτουργεί με τηλεοπτικούς ρυθμούς. Αυτό είναι δουλειά της τηλεόρασης, των δημοσιογράφων που εργάζονται στην τηλεόραση κοκ. Άρα, λοιπόν, σε ό,τι αφορά το ερώτημά σας έχω δώσει απάντηση. Σε ό,τι αφορά γενικότερα το θέμα, δεν προτίθεμαι να πω τίποτε περισσότερο.

ΒΛΑΧΟΣ: Σας είπε κανείς για τηλεοπτικούς ρυθμούς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σιδέρη έχετε το λόγο.

ΒΛΑΧΟΣ: Με συγχωρείτε, δεν μου απαντήσατε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σεβαστείτε το διάλογο σε αυτή την αίθουσα.

ΒΛΑΧΟΣ: Σας είπε κανείς για τηλεοπτικούς ρυθμούς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σιδέρη έχετε το λόγο.

ΒΛΑΧΟΣ: Μα, παραφράζετε την ερώτησή μου κύριε Εκπρόσωπε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σιδέρη έχετε το λόγο.

ΒΛΑΧΟΣ: Παραφράζετε την ερώτησή μου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Βλάχο, δεν δίνετε το λόγο στο press room. Παρακαλώ πολύ να το κατανοήσετε. Έχω απαντήσει στην ερώτησή σας. Έχει πάρει το λόγο άλλος συνάδελφός σας. Σεβαστείτε τον άλλο συνάδελφό σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Το λόγο εσείς τον δίνετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται, λοιπόν, να φύγω εγώ από αυτή την αίθουσα. Θα δώσω απαντήσεις σε όλους. Έχετε την ευκαιρία να ξαναρωτήσετε. Εάν άλλωστε κάποιος δει την απομαγνητοφώνηση του briefing, θα διαπιστώσει ότι πολλές φορές ερωτάται και ξαναερωτάται ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος από τον ίδιο δημοσιογράφο. Ας δώσουμε, λοιπόν, τη σειρά και την ευκαιρία και στους υπόλοιπους να ρωτήσουν και θα ξαναρωτήσετε στη συνέχεια.

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι, αλλά όταν παραφράζετε την ερώτηση ενός δημοσιογράφου, κύριε Εκπρόσωπε, ο δημοσιογράφος έχει το δικαίωμα να απαντήσει σε αυτό το οποίο κάνετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απορρίπτω την κριτική την οποία κάνετε, διότι ουδεμία παράφραση έγινε. Εγώ κ. Βλάχο ερωτώμαι και σας απαντώ.

ΒΛΑΧΟΣ: Σας είπα εγώ για τηλεοπτικό χρόνο κύριε Εκπρόσωπε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ πολύ να ακούτε. Ερωτώμαι και σας απαντώ. Λοιπόν σας απάντησα. Μπορεί η απάντησή μου να μη σας αρέσει, μπορεί να μη σας ικανοποιεί. Παρακαλώ πολύ, όπως δεν παρεμβαίνω εγώ στη δική σας δουλειά, δεν θα παρέμβετε κι εσείς στη δική μου δουλειά. Έχετε κάθε δικαίωμα να κρίνετε τη δουλειά μου. Είναι άλλωστε και ο ρόλος σας. Και κρίνετε την ελεύθερα στο σταθμό που εργάζεστε. Εδώ, λοιπόν, υποβάλετε ερωτήσεις.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μπορεί να είναι άκομψη και αγενής η φράση του κ. Μαρκογιαννάκη για τον κ. Λινό. Από πότε όμως είναι επιλήψιμη μια αξιολογική κρίση σε ιδιωτικό επίπεδο που κάνει κάποιος με φίλους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή είναι η ερώτηση;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Βεβαίως, τιμωρήθηκε για κάτι που έκανε σχεδόν ιδιωτικά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα πω τίποτα περισσότερο για την υπόθεση αυτή.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θέλω να σας ρωτήσω, πώς χαρακτηρίζει η κυβέρνηση το ηχητικό ντοκουμέντο που βγήκε χθες στη δημοσιότητα και εμφανίζει τον κ. Μαρκογιαννάκη, να αποκαλεί τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου «ανόητο και αγράμματο». Σας ερωτώ ευθέως: Θεωρείτε πως το ντοκουμέντο αυτό είναι προϊόν υποκλοπής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ να αναγνώσετε την ανακοίνωση την οποία έκανα χθες το βράδυ. Έχω απαντήσει ήδη και σε ερώτημα του κ. Τσιόδρα, πριν από λίγη ώρα σε αυτή την αίθουσα. Έχω, λοιπόν, μιλήσει για τον σχολιασμό, για το θέμα της Δικαιοσύνης. Σε ό,τι αφορά το εάν είναι ή όχι προϊόν υποκλοπής, απ` ό,τι ανέγνωσα στη δήλωση του κ. Μαρκογιαννάκη -και συμφωνώ απολύτως μαζί του σε αυτό το σημείο- υπάρχει πράγματι ένα μεγάλο ερώτημα, πώς, εάν είναι μια ιδιωτική συνομιλία, καταγράφεται μυστικώ τω τρόπω. Δεν ξέρω τι λέει η νομολογία μας. Καλό είναι να το ανακαλύψουμε σιγά-σιγά.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Μαρκογιαννάκης μετά από τα ψέματα που είπε δημοσίως στην τηλεόραση, γιατί όλοι τα είδαμε, υπέβαλε αυτοβούλως την παραίτησή του ή του ζήτησε ο Πρωθυπουργός να υποβάλει την παραίτηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Υφυπουργός παραιτήθηκε και αυτό είναι σαφές.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο υφυπουργός για ποιο λόγο παραιτήθηκε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το αναφέρει στη δήλωσή του.

ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί βγήκε ένα ηχητικό ντοκουμέντο, το οποίο διαψεύδει τον ίδιο, ο οποίος διέψευδε τον εαυτό του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε άλλη ερώτηση, για να μου τις υποβάλλετε όλες μαζί;

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι. Αυτό για την κυβέρνηση δεν είναι μείζον ηθικό θέμα; Δηλαδή, θέλω να πω ότι όταν ένας υπουργός, υφυπουργός, πρώην εισαγγελέας, ο οποίος δεν έχει δώσει μέχρι τώρα κανένα δείγμα κακής συμπεριφοράς, βγαίνει δημοσίως και λέει ψέματα στον ελληνικό λαό. Ταυτόχρονα, λέει ψέματα και στον Πρωθυπουργό δια μέσου του εκπροσώπου του. Γιατί πρέπει να περιμένει η κυβέρνηση να υποβάλλει την παραίτησή του και δεν τον θέτει εκτός κυβέρνησης η ίδια, με απόφαση του Πρωθυπουργού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, ρωτήθηκα και προηγουμένως και απάντησα. Δεν θα πω τίποτε περισσότερο. Οσον αφορά το πρώτο σκέλος, επίσης έχω απαντήσει.

ΒΛΑΧΟΣ: Τι απαντήσατε; Δεν κατάλαβα; Επειδή δεν κατάλαβα την απάντηση στο αν έπρεπε να παραιτηθεί από τον κ. Καραμανλή ή όχι, μπορείτε να μου την ξαναπείτε; Ενδεχομένως είναι δικό μου πρόβλημα που δεν το καταλαβαίνω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μου υποβάλλετε το ερώτημα σαφώς για να το καταλάβουμε όλοι;

ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί μια κυβέρνηση περιμένει να κάνει αποδεκτή την παραίτηση ενός υφυπουργού που ψεύδεται δημοσίως μπροστά στον ελληνικό λαό, λέει ψέματα στον Πρωθυπουργό που τον ρωτά μέσω του εκπροσώπου του αν το έχει πει ή όχι, γιατί πρέπει να περιμένει να παραιτηθεί ο υφυπουργός και δεν τον παραιτεί ο υπουργός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε κάθε δικαίωμα -το έχουμε πει πολλές φορές, δεν χρειάζεται να το πω εγώ άλλωστε- να κάνετε την οποιαδήποτε κριτική θέλετε στην κυβέρνηση, τη σημερινή, τη χθεσινή κ.ο.κ. Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω ότι απάντησα στο ερώτημά σας. Η κυβέρνηση και η κάθε κυβέρνηση λειτουργεί με το δικό της τρόπο. Αν εσείς δεν είστε ικανοποιημένος, έχετε δύο επιλογές: Πρώτον, ως δημοσιογράφος να την κρίνετε. Δεύτερον, ως πολίτης να μην την επιλέξετε. Κατά συνέπεια, θεωρώ ότι έχω απαντήσει στο ερώτημά σας δύο φορές. Θα σας παρακαλέσω να μην με υποβάλλετε στο μαρτύριο να με ρωτήσετε και τρίτη φορά, γιατί δεν έχει κανένα νόημα να απαντώ συνεχώς στο ίδιο ερώτημα. Το έχουν κατανοήσει όλοι. Κάνετε όποιο σχόλιο θέλετε.

ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή, εσείς είστε ικανοποιημένος που σας είπε ψέματα ο κ. Μαρκογιαννάκης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το «δηλαδή» είναι συμπερασματική λέξη. Εχω απαντήσει.

ΒΛΑΧΟΣ: Μου λέτε αν με ικανοποιείτε ή όχι. Εγώ δεν ικανοποιούμαι από την απάντηση. Εσείς είστε ικανοποιημένος από το ότι σας είπε ψέματα ο κ. Μαρκογιαννάκης και άρα εσείς ενημερώσατε τον κ. Καραμανλή, τον Πρωθυπουργό της χώρας ότι -ψευδώς ουσιαστικά τον ενημερώσατε βάσει της πληροφορίας που είχατε από τον κ. Μαρκογιαννάκη- είναι μια αλυσίδα ψεμάτων. Υπάρχει ικανοποίηση στην κυβέρνηση δηλαδή γι` αυτό το πράγμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν απαντώ. Εχω απαντήσει.

ΧΙΩΤΗΣ: Ηθελα μια διευκρίνιση στην ερώτηση που σας έκανα προηγουμένως: Είπατε ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης θα ασκεί στο εξής τα καθήκοντα του υφυπουργού. Όταν λέτε «στο εξής» εννοείτε στο εξής ή πρόσκαιρα; Θέλω να πω, καταργείτε το υφυπουργείο Δημόσιας Τάξης ή απλώς δεν καλύπτετε η θέση για ένα διάστημα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως θυμάστε, όταν παραιτήθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ανέλαβε νέος υπουργός, ο οποίος βρισκόταν στη θέση του υφυπουργού έως τότε, δεν τοποθετήθηκε ενάμιση χρόνο μετά υφυπουργός.

ΧΙΩΤΗΣ: Με συγχωρείτε. Παραιτήθηκε και ο κ. Ρεγκούζας και στη θέση του μπήκε κάποιος άλλος υφυπουργός. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ, λοιπόν, σας έκανα μια αναφορά σε μια άλλη θέση υφυπουργού στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΧΙΩΤΗΣ: Και εγώ μία άλλη στο υπουργείο Οικονομίας και δεν απαντάτε στην ερώτησή μου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τίθεται θέμα πλήρωσης της θέσης του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης. Τα καθήκοντα του υφυπουργού τα αναλαμβάνει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

ΧΙΩΤΗΣ: Καταργείτε το υφυπουργείο Δημόσιας Τάξης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ερώτημά σας απαντήθηκε.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Μήπως πάμε σταδιακά στο μικρό και ευέλικτο σχήμα που έχει πει ο κ. Καραμανλής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επίσης, θέλω να σας πω ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Είστε πολύ κοντά στον Πρωθυπουργό. Θέλω να σας ρωτήσω, μετά και από αυτό το κρούσμα του κ. Μαρκογιαννάκη, τι ενοχλεί περισσότερο τον κ. Πρωθυπουργό, η σοβαροφάνεια, η ανεπάρκεια, η αφέλεια, τι είναι εκείνο που τον έχει ενοχλήσει περισσότερο σε όλα αυτά τα κρούσματα που παρατηρούνται κατά διαστήματα από τους υπουργούς, υφυπουργούς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν συμφωνώ με τους χαρακτηρισμούς που ακούστηκαν στην ερώτησή σας. Δεν απαντώ ποτέ σε ερωτήματα του είδους «τι ενοχλεί» ή τι «ευχαριστεί» τον Πρωθυπουργό.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Η Ενωση Συντακτών Νήσων, έβγαλε μια ανακοίνωση με την οποία έσπευσε να καλύψει το δημοσιογράφο που ηχογράφησε, από ό,τι φαίνεται, αντιδεοντολογικά την ιδιωτική συνομιλία που είχε ο κ. Μαρκογιαννάκης. Πώς σχολιάζετε αυτή την ανακοίνωση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τη σχολιάζω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Οι προφανείς λόγοι για τους οποίους ο κ. Μαρκογιαννάκης καταφέρθηκε κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι επειδή διέταξε έρευνες για την υπόθεση των Πακιστανών και την υπόθεση του Ρώσου δραπέτη. Αυτό, ποιος εγγυάται ότι δεν εκφράζει συνολικά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και άρα και τη θέση της κυβέρνησης, ότι δεν είναι και θέση της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν, επανειλημμένως, δηλώσεις ότι επιθυμεί η κυβέρνηση, όπως και όλοι οι Ελληνες πολίτες, τη διαλεύκανση από τη Δικαιοσύνη των όποιων καταγγελιών υπάρχουν. Αλλωστε, όπως γνωρίζετε, η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Γιατί ενοχλούνταν το στέλεχος της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω εάν υπήρχε ενόχληση και ειδικά γι` αυτό το θέμα, όπως μου λέτε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μα, την εξέφρασε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια συμπερασματική δική σας κρίση, με αφορμή αυτό που έγινε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Όχι. Οι χαρακτηρισμοί προφανώς δεν είναι@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε κάθε περίπτωση, ρωτάτε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Το θέμα έχει απαντηθεί. Σας επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά, ποια είναι η θέση της κυβέρνησης.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είναι θέμα ουσίας. Η κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός, από τις εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Μαρκογιαννάκης τι άποψη έχει; Εγινε μαγνητοφώνηση μιας ιδιωτικής του συνομιλίας και υπάρχει εδώ κάτι αντιδεοντολογικό στο τρόπο με τον οποίο προβλήθηκε το θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από ό,τι αντιλαμβάνομαι, ρωτάτε κάτι διαφορετικό από αυτό που είπε ο κ. Κακαλής.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ναι. Τελείως διαφορετικό. Λέω@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ρωτήθηκα προηγουμένως από την κ. Σπυράκη.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όχι. Δεν νομίζω να έχει ερωτηθεί. Λέω ότι ήταν αντιδεοντολογικός ο τρόπος σύμφωνα με την κυβέρνηση; Εχει γίνει καταγραφή μιας ιδιωτικής συνομιλίας του υφυπουργού; Εχει σημασία αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η φράση που χρησιμοποίησα, πριν από δέκα λεπτά, όταν ρωτήθηκα, ήταν «τίθεται ένα ερώτημα», «υπάρχει ένα ερώτημα».

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει ένταση στις σχέσεις της κυβέρνησης με το δικαστικό κλάδο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Σε καμία περίπτωση.

ΒΛΑΧΟΣ: Μένω σε αυτό που είπατε, ότι υπάρχει ένα ερώτημα αν μπορεί κάποιος δημοσιογράφος να καταγράψει και μετά να δημοσιοποιήσει αυτή τη συνομιλία που έχει σε δημόσιο χώρο ένα δημόσιο πρόσωπο σαν τον υφυπουργό. Θέλω να σας θυμίσω, ότι πριν από λίγο καιρό, ως εκπρόσωπος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είχατε κάνει ένα τεράστιο πολιτικό θέμα, και σωστά κατά τη δική μου άποψη, όταν η κάμερα είχε καταγράψει τη συνομιλία του κ. Σημίτη με τον κ. Μπλερ, που του έλεγε: «στείλε μου τα μάρμαρα του Παρθενώνα, για να με βοηθήσεις προεκλογικά». Τότε δεν είχατε εκφράσει αυτή την ευαισθησία. Σήμερα όμως την εκφράζετε. Γιατί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στην ερώτησή σας προσθέσατε τη λέξη «δημοσιογράφος», την οποία ουδέποτε ανέφερα, προηγουμένως, απαντώντας στην κ. Σπυράκη. Είπα ότι τίθεται ένα ερώτημα, εάν υπάρχει μια ιδιωτική συζήτηση και κάποιος ηχογραφεί αυτή τη συζήτηση. Δεν γνωρίζω καν αν είναι δημοσιογράφος, αυτός που έχει κάνει αυτή την ιστορία. Εν πάση περιπτώσει ετέθη ένα ζήτημα. Είπα ότι σε αυτό το ζήτημα συμφωνώ με τη δήλωση του κ. Μαρκογιαννάκη. Δεν γνωρίζω αν είναι δημοσιογράφος. Δεν γνωρίζω αν έγινε φανερά ή κρυφά. Δεν γνωρίζω τι λέει η νομολογία, εάν επιτρέπεται ή όχι από τους νόμους του τόπου μας. Γιατί όπως γνωρίζετε στους νόμους υπόκεινται όλοι είτε είναι δημοσιογράφοι είτε είναι πολιτικοί, είτε είναι γιατροί, είτε δικηγόροι κ.ο.κ.. Αυτό είπα και επαναλαμβάνω, χωρίς περαιτέρω σχόλια.

ΒΛΑΧΟΣ: Τι διαφέρει αυτό από...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν ήμαστε οι δυο μας σε ένα δωμάτιο και με ηχογραφείτε ενώ συνομιλούμε ιδιωτικώς, αντιλαμβάνεστε ότι εφόσον δεν μου το έχετε πει, τίθεται ένα ζήτημα δεοντολογίας.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν ήταν οι δυο τους. Ήταν και άλλοι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε κάθε περίπτωση, δεν θα αναφέρω τίποτε περισσότερο, από το ότι τίθεται πραγματικά ένα ερώτημα, εάν αυτή ήταν μια ιδιωτική συζήτηση και εάν στην ιδιωτική συζήτηση κάποιος@

ΒΛΑΧΟΣ: Κοπή πίτας δεν ήταν κύριε Εκπρόσωπε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ειλικρινά, δεν γνωρίζω.

ΒΛΑΧΟΣ: Τότε τι ρωτάτε τον κ. Μαρκογιαννάκη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω ότι τίθεται εδώ ένα ερώτημα. Μένω σε αυτό το ερώτημα.

ΒΛΑΧΟΣ: Από χθες το βράδυ, τι ρωτάτε τον κ. Μαρκογιαννάκη, δεν διευκρινίσατε αυτές τις απορίες σας, για να ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει κάνει δήλωση στην οποία αναφέρει ότι μιλούσε σε ιδιωτική συζήτηση με κομματικούς του φίλους.

ΒΛΑΧΟΣ: Και ο κ. Σημίτης, ιδιωτικά μιλούσε με τον κ. Μπλερ, κατά τη λογική αυτή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στη Σύνοδο Κορυφής ο τότε Πρωθυπουργός της χώρας@

ΒΛΑΧΟΣ: Ήταν σε μια δεξίωση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εν πάση περιπτώσει κάνετε λάθος. Ο τότε Πρωθυπουργός της χώρας συνομιλούσε με τον Πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας δημοσίως, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής. Παρακαλώ όταν πάτε στο γραφείο σας να αναζητήσετε εκείνες τις εικόνες και θα διαπιστώσετε ότι έχω απόλυτο δίκιο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι εκτός από τον κ. Παλαιοκρασσά, όλοι οι άλλοι αποπέμφθηκαν με βάση τηλεοπτικές αποκαλύψεις; Είπατε ότι δεν λειτουργείτε σε τηλεοπτικό χρόνο. Δεν σύρεστε πίσω από τις τηλεοράσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς αποσυνδέω την υπόθεση. Έχω ήδη απαντήσει γενικώς στο θέμα. Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα, εάν δεν με απατά η μνήμη μου και η τηλεόραση ακόμα μίλησε για δημοσίευμα εφημερίδας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Για να επανέλθω στο προηγούμενο, ο κ. Μαρκογιαννάκης καταλήγει στη χθεσινή του δήλωση, « επιφυλάσσομαι των νομίμων δικαιωμάτων μου», σε σχέση με την καταγραφή της συζήτησης. Δηλαδή επιφυλάσσεται να στραφεί δικαστικά και εκείνος εναντίον των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ που το μετέδωσαν. Ο κ. Ρεγκούζας μετά την παραίτηση-αποπομπή του και εκείνος στράφηκε εναντίον των δημοσιογράφων. Ο κ. Βουλγαράκης σήμερα στη Βουλή, στράφηκε εναντίον των δημοσιογράφων. Ο κ. Παπαληγούρας επίσης. Συγνώμη, αλλά δημιουργείται ένα κλίμα αρνητικό για μας. Δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας στο τέλος-τέλος. Μπορούμε να καταγράφουμε; Δεν μπορούμε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το βλέπω αυτό που αναφέρετε. Νομίζω ότι κάνετε τη δουλειά σας και την κάνετε σε ένα περιβάλλον απόλυτης ελευθερίας. Μην προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις εκ του μη όντως.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όχι, δεν δημιουργώ εντυπώσεις@(δεν ακούγεται)....τις θέσεις κυβερνητικών στελεχών εναντίον των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε κάθε περίπτωση υπάρχει σεβασμός στην ανεξαρτησία του Τύπου, στην ελευθερία του Τύπου, στην ελευθερία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και οι νόμοι. Εάν κάποιος δηλαδή θελήσει, επιφυλασσόμενος παντός νομίμου δικαιώματός του να προσφύγει στη Δικαιοσύνη εφόσον θίγεται, φαντάζομαι ότι εσείς ως δημοσιογράφος, του δίνετε αυτό το δικαίωμα. Θέλω να πω δηλαδή, ότι δεν του στερείτε το δικαίωμα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Δικαίωμα το οποίο έχουν όλοι οι πολίτες απανταχού του κόσμου σε κάθε Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Δεν πιστεύω ότι έχετε άλλη άποψη, αλλά συνάγεται λίγο περίεργα από την ερώτηση και όπως διατυπώθηκε. Αν έχετε άλλη άποψη, παρακαλώ πείτε το. Ο κάθε πολίτης είτε είναι δημοσιογράφος, είτε πολιτικός, είτε επαγγελματίας, γιατρός, δικηγόρος κ.ο.κ., έχει δικαίωμα να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη εφόσον θεωρεί ότι θίγεται ή αδικείται. Μην του στερείτε αυτό το δικαίωμα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να απαντήσω επειδή μου κάνατε ερώτημα το οποίο δεν είναι ρητορικό, γιατί διαφορετικά θα δημιουργηθεί η εντύπωση ότι συμφωνώ. Η άποψή μου είναι ότι όταν δεν έχουμε να κάνουμε με ιδιωτικές υποθέσεις και ιδιωτικές στιγμές του οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου ορθώς καταγράφονται και ορθώς μεταδίδονται οι δημόσιες δηλώσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να πω, ότι άλλο θέσατε ως θέμα προηγουμένως. Προηγουμένως θέσατε το ζήτημα ότι δεν μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας, διότι κάποια πολιτικά πρόσωπα, είπαν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Και λέω ότι ελπίζω να μην υπάρχει κανενός είδους υπόνοια στην ερώτησή σας, ότι δεν μπορούν κάποιοι πολίτες να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, εφόσον θεωρούν ότι θίγονται. Διότι σε μια Δημοκρατία, οι πολίτες δικαιούνται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Άλλο οι πολιτικοί και άλλο οι πολίτες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε μεγάλο λάθος.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Άποψή μου είναι. Δεν είναι ανάγκη να είναι σωστή ή λάθος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι σημαίνει, άλλο οι πολιτικοί και άλλο οι πολίτες; Δηλαδή οι πολιτικοί δεν δικαιούνται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη αν θεωρήσουν ότι θίγεται η τιμή τους, η υπόληψή τους;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ορισμένα ζητήματα είναι πολιτικά, όχι νομικά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, κάνετε μεγάλο λάθος. Δεν υπάρχει Δημοκρατία δύο ταχυτήτων. Η Δημοκρατία είναι μιας ταχύτητας. Στη Δημοκρατία όλοι οι πολίτες έχουν τα ίδια δικαιώματα. Κανείς δεν έχει περισσότερα δικαιώματα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Καλύπτονται από ασυλία.

ΒΛΑΧΟΣ: Εάν εγώ προσφύγω εναντίον ενός πολιτικού, ο πολιτικός θα πει έχω βουλευτική ασυλία. Δεν μπορώ να προσφύγω εναντίον πολιτικού. Το ξέρετε πολύ καλά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί κάποιος να προσφύγει. Μπορεί να κάνει αγωγή, να κάνει μήνυση, υπάρχουν δηλαδή τα ένδικα μέσα. Η Βουλή αποφασίζει για την άρση της ασυλίας. Εν πάση περιπτώσει ουδείς είναι ισόβιος βουλευτής, όπως γνωρίζετε.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Προτίθεται η χώρα μας να υιοθετήσει πρακτικές ανάλογες με αυτές της Γερμανίας, που έχει μεγάλο αριθμό επιστροφής Μουσουλμάνων μεταναστών από την Τουρκία στη Γερμανία, σε σχέση με την προστασία της από την γρίπη των πτηνών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή η αφισέτα που έχετε στα χέρια σας, η οποία θα αναρτηθεί σήμερα σε όλα τα Τελωνεία, σε όλες τις εισόδους της χώρας από τις βαλκανικές χώρες και από την Τουρκία, έχει την έννοια της υπόμνησης της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπόμνηση, η οποία υπάρχει ήδη και στη Γερμανία, όπως επισημάνθηκε και νωρίτερα. Τίποτα περισσότερο δεν προτίθεται να κάνει η χώρα μας, από αυτό που κάνουν όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Άρα, λοιπόν, μένουμε στις οδηγίες της Ε.Ε., που καλύπτουν απολύτως το ζήτημα στην προσπάθεια πρόληψης του προβλήματος, έτσι ώστε να μην γίνει «εισαγωγή» του προβλήματος στην Ε.Ε. μέσω της οποιασδήποτε χώρας, και φυσικά και της δικής μας.

ΧΙΩΤΗΣ: Γνωρίζετε εάν τις τελευταίες ημέρες συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός με τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Βαληνάκη; Και εάν συναντήθηκε γνωρίζετε το θέμα της συζήτησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν ανακοινώσεις για τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού. Ο Πρωθυπουργός συναντάται και συζητά με τους υπουργούς και υφυπουργούς πολλές φορές. Άλλοτε ανακοινώνονται τα ραντεβού, άλλοτε όχι. Άρα, λοιπόν, δεν απαντώ ποτέ για επιμέρους ραντεβού, εάν έχουν γίνει, εφόσον δεν έχουν ανακοινωθεί.

ΧΙΩΤΗΣ: Τα ραντεβού του Πρωθυπουργού με τα κυβερνητικά στελέχη δεν ανακοινώνονται πάντα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είπα κι εγώ.

ΧΙΩΤΗΣ: Ναι, αλλά επειδή υπάρχει ένα ειδικό ενδιαφέρον για τον κ. Βαληνάκη, στο οποίο δεν θα ήθελα να επεκταθώ, θέλω απλώς, εάν δεν το γνωρίζετε, να το ερευνήσετε και να μας πείτε εάν τις προηγούμενες ημέρες συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα ερευνήσω τίποτα. Σας απάντησα ήδη. Κάποια ραντεβού ανακοινώνονται, κάποια δεν ανακοινώνονται. Είναι πάγια πρακτική του Πρωθυπουργού, την οποία γνωρίζετε εδώ και πολύ καιρό.

ΧΙΩΤΗΣ: Αντιλαμβάνεστε τη βαρύτητα αυτού που λέτε; Να μην ανακοινώνονται@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι την παρατήρηση και νομίζω ότι μάλλον σας ξέφυγε, από το έρκος των οδόντων. Τι εννοείτε; Εάν αντιλαμβάνομαι την βαρύτητα των λεγομένων μου; Φυσικά και αντιλαμβάνομαι τη βαρύτητα των λεγομένων μου, από την πρώτη ημέρα που μπήκα σε αυτή την αίθουσα.

ΧΙΩΤΗΣ: Όχι, δεν έχει κανένα υπονοούμενο προσωπικό. Κύριε Εκπρόσωπε, θα το κάνω, παρότι δεν ήθελα να το κάνω: Υπάρχει ένας ολόκληρος θόρυβος για το αν συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός με τον κ. Βαληνάκη για ένα συγκεκριμένο θέμα, που θα αποφύγω έστω και να το σχολιάσω. Έχει, όμως, τη σημασία του εάν συναντήθηκε ή όχι. Αυτό εννοώ, βαρύτητα. Δεν είχε κάτι προσωπικό εναντίον σας η αναφορά μου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ πολύ να πείτε ευθέως εάν υπαινίσσεστε κάτι.

ΧΙΩΤΗΣ: Εάν ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι υπάρχει κάποιο πολιτικό πρόβλημα σε βάρος του κ. Βαληνάκη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένα απολύτως πολιτικό πρόβλημα σε βάρος του κ. Βαληνάκη.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, θεωρεί η κυβέρνηση ότι τα χθεσινά συμβάντα που οδήγησαν στην παραίτηση του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης, αποτελούν προϊόντα της λειτουργίας της σε εχθρικό επικοινωνιακό περιβάλλον;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση ό,τι θεωρεί το έχει πει ήδη. Το θέμα έχει εξαντληθεί. Μην κουράζεστε άλλο, δεν πρόκειται να απαντήσω σε καμία άλλη ερώτηση επί του θέματος.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μια άλλη ερώτηση ίσως απλοϊκή: Χθες οι συγκοινωνιολόγοι στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε απλή ερώτηση. Ερωτήσεις ενδεχομένως «απλοϊκές» δεν κάνετε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν είναι οξεία πολιτική ερώτηση. Χθες, οι συγκοινωνιολόγοι είπαν ότι στο κέντρο της Αθήνας σταθμεύουν παράνομα γύρω στα 35.000 αυτοκίνητα κάθε ημέρα. Επειδή έχει σχέση με την ποιότητα ζωής μας, τι κάνει η Αστυνομία γι αυτά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχει προσπάθεια από την Τροχαία να παταχθεί η παράνομη στάθμευση. Σε αυτό οφείλουμε όλοι να συνεισφέρουμε, βοηθώντας ώστε και το έργο της Τροχαίας να γίνεται σωστότερα, κι εμείς οι ίδιοι να μην γινόμαστε μέρος του προβλήματος. Κι εδώ θα ήθελα να κάνω μια έκκληση-παράκληση σε όλους τους Αθηναίους πολίτες: Να εξυπηρετούν τους συμπολίτες τους διότι -όπως είπατε εσείς- ο αριθμός 35.000 ακούγεται μεγάλος, είναι μικρός σε σχέση με το σύνολο του αριθμού των αυτοκινήτων στην Αθήνα και βεβαίως με τον πληθυσμό@

ΣΙΔΕΡΗΣ: Οι ειδικοί το είπαν, δεν το λέω εγώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: @Και είναι κρίμα ένας τόσο μικρός αριθμός να δημιουργεί προβλήματα στην πλειοψηφία των Αθηναίων πολιτών.

ΒΛΑΧΟΣ: Τι μέτρα προστασίας έχει πάρει ο κ. Καραμανλής για το ταξίδι που θα πάει στην Κίνα, σε σχέση με αυτό που μας μοιράσατε, και αφορά τη νόσο των πτηνών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει καμία σχέση το ένα θέμα με το άλλο. Δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε.

ΒΛΑΧΟΣ: Έχετε μοιράσει εδώ ένα φυλλάδιο και λέτε να προσέχουμε για διάφορα κράτη, μεταξύ αυτών και η Κίνα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διαβάστε παρακαλώ όλη την ανακοίνωση, πριν κάνετε την ερώτηση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 11 January 2006 - 15:05:09 UTC