Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-01-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε. Καλή χρονιά και Χρόνια Πολλά.

Ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε πριν από λίγη ώρα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά με την πρωτοβουλία της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή, να ξεκινήσει η διαδικασία, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική. Η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί τη μεγαλύτερη θεσμική πρωτοβουλία της νέας διακυβέρνησης. Αποτελεί δε απαίτηση της κοινωνίας, με στόχο την απελευθέρωση της Παιδείας, τη διασφάλιση της διαφάνειας και την προστασία του περιβάλλοντος. Προς αυτή την κατεύθυνση, χρειάζεται να διεξαχθεί ευρύς διάλογος με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, τους κοινωνικούς φορείς και την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συγκαλεί για την επόμενη Τρίτη, 17 Ιανουαρίου, στις 11.00, την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να γίνει διεξοδική συζήτηση στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης. Παράλληλα, θα ξεκινήσει κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ηδη, έχει κάνει μια σύντομη συζήτηση, με αφορμή και άλλο θέμα για το οποίο τον επισκέφθηκε, με τον αρχηγό του Συνασπισμού κ. Αλαβάνο. Την Τετάρτη θα έχει συνάντηση με την κ. Παπαρήγα και εκκρεμεί να οριστεί ραντεβού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Παπανδρέου.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ο κ. Παπαζάχος, χθες, είπε ότι έχει στείλει προς την κυβέρνηση επιστημονικές μελέτες, με βάση τις οποίες υπάρχει πρόβλεψη ότι θα γίνουν σεισμοί σε διάφορες περιοχές, προκειμένου να ληφθούν μέτρα. Εχουν αξιολογηθεί αυτές οι μελέτες και έχουν ληφθεί κάποια μέτρα σε κάποιες περιοχές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω εάν είναι ακριβής η μεταφορά που μου κάνετε, γιατί θυμάμαι τον κ. Παπαζάχο, από τότε που ήμουν παιδάκι, που έλεγε ότι δεν γίνονται προβλέψεις σεισμών. Δεν γνωρίζω εάν έχει αλλάξει επιστημονική άποψη.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Εχει αλλάξει από ό,τι φαίνεται.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ωστόσο, επειδή η ακριβής μεταφορά είναι ότι έχει στείλει επιστολή στο Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, επικοινώνησα με το ΥΠΕΧΩΔΕ και τον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος με ενημέρωσε ότι ο κ. Παπαζάχος δεν έχει στείλει καμία επιστολή, ούτε στον υπουργό ούτε στον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ. Το ΥΠΕΧΩΔΕ δε, δεν έχει καμία αρμοδιότητα να χρηματοδοτεί έρευνες πανεπιστημιακών εργαστηρίων. Επειδή, όμως, φαντάστηκα ότι θα σας ενδιαφέρει το θέμα των ερευνών, λόγω του ότι ο σεισμός ήταν μεγάλης ισχύος και έχει ενδιαφέρον για όλους τους Ελληνες, έχω όλους τους αναλυτικούς πίνακες, έργων σχετικά με τους σεισμούς, που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ, στον τομέα της έρευνας. Είναι αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Μπορώ να σας δώσω τις φωτοτυπίες. Εχω όλα τα έγγραφα από το υπουργείο Ανάπτυξης και από το υπουργείο Παιδείας, όπου υπάρχουν προγράμματα για το τι έχει κάνει η Πολιτεία. Και δεν είναι μόνο το τι κάνει σήμερα, αλλά τι έχει κάνει και τα προηγούμενα χρόνια. Γιατί βλέπω ότι μερικά προγράμματα, του ΕΠΑΝ, έχουν ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2003. Υπάρχουν άλλα προγράμματα που αφορούν όλη τη διάρκεια του 2003, του 2004, του 2005, συνολικού προϋπολογισμού, σε ό,τι αφορά το ΕΠΑΝ, περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ, από όλους τους αρμόδιους ερευνητικούς φορείς της χώρας. Τα προγράμματα εντάχθηκαν στο ΕΠΑΝ ύστερα από αξιολόγηση από αρμόδιες επιτροπές. Θα σας διανεμηθούν στο τέλος της ενημέρωσης.

Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, για αξιολόγηση προγραμμάτων για σεισμικούς κινδύνους και προστασία, ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 18 εκατ. ευρώ επιπλέον, με τελικό δικαιούχο τις περιφέρειες της χώρας, τα ΠΕΠ. Αλλο πρόγραμμα αυτό, συν τα προγράμματα που σας είπα για το υπουργείο Παιδείας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ούτε για αυτό το σεισμό είχε φθάσει στον αρμόδιο υπουργό πρόβλεψη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εδωσα ήδη απάντηση, επειδή άκουσα χθες ότι ειπώθηκε πως υπάρχει επιστολή προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, παίρνοντας την απάντησή σας από την αρχή-αρχή, εκεί που υπενθυμίσατε ότι από παιδάκι ακούγατε τον κ. Παπαζάχο να λέει ότι δεν γίνονται προβλέψεις σε σεισμούς, αν κατάλαβα καλά μας λέτε να μην παίρνουμε τοις μετρητοίς αυτά που λέει ο κ. Παπαζάχος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Είπα, εάν μεταφέρθηκε ακριβώς η δήλωση. Αρα, δεν την πήρατε από την αρχή-αρχή την απάντηση. Αφαιρέσατε το κομμάτι εκείνο που είπα@

ΒΛΑΧΟΣ: Διευκρινιστική ήταν η ερώτησή μου. Εσείς θεωρείτε ότι ο κ. Παπαζάχος είναι ένας διαπρεπής επιστήμονας, ο οποίος έχει άποψη, μπορεί να την καταθέτει και να την ακούει ο ελληνικός λαός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάθε επιστήμονας μπορεί να καταθέτει την άποψή του. Αλίμονο! Τι ερώτηση είναι αυτή; Δεν θα κρίνω κανέναν επιστήμονα.

ΒΛΑΧΟΣ: Αρα, αυτό που λέει ότι εμείς έχουμε ενημερώσει την Πολιτεία και ότι η Πολιτεία πρέπει να πάρει μέτρα, όπως τον άκουσα να λέει χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, εσάς τι σας δημιουργεί αυτή η αναφορά του κ. Παπαζάχου; Δεν σας δημιουργεί το ερωτηματικό ό,τι κάτι στραβό γίνεται και ο άνθρωπος προσπαθεί να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα επαναλάβω δύο πράγματα για τελευταία φορά: Το πρώτο, για το εάν έχει σταλεί επιστολή στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, όπως άκουσα να λέει ο ίδιος ο κ. Παπαζάχος: Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με διαβεβαιώνει ότι ούτε ο ίδιος ούτε ο υφυπουργός έχει τέτοια επιστολή. Δεύτερον, σε ό,τι αφορά την έρευνα: Υπάρχουν προγράμματα για την έρευνα σε θέματα σεισμών τα οποία εξελίσσονται επί σειρά πολλών ετών. Σας ανέγνωσα ήδη ορισμένα από αυτά. Μπορώ να σας δώσω όλα τα προγράμματα, φωτοτυπίες των εγγράφων που έχω στα χέρια μου για τα χρήματα που έχουν ξοδευτεί και πώς συνεχίζουν να ξοδεύονται σε αυτό τον τομέα. Τίποτα περισσότερο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πριν από αυτό το σεισμό, είχαμε δύο άλλους κοινωνικούς: Τους Πακιστανούς και το Ρώσο. Πού εξαφανιστήκατε; Λάμψατε δια της απουσίας σας όλο αυτό το διάστημα, τόσο εσείς, όσο και ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Βουλγαράκης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ερώτημά σας ποιο είναι; Γιατί δεν έγινε briefing νωρίτερα; Πρώτον, γνωρίζετε πολύ καλά ότι το briefing ξαναρχίζει σήμερα. Δεύτερον, γνωρίζετε επίσης πολύ καλά, εκτός κι αν απουσιάζατε, ότι την τελευταία ημέρα της ενημέρωσης σε αυτή την αίθουσα, υπεβλήθησαν 32 ερωτήσεις για το θέμα των Πακιστανών. Αρα, λοιπόν, συμπερασματικά, νομίζω ότι είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα αυτό το οποίο εξαγάγατε. Σε κάθε περίπτωση, υπήρξε κυβερνητική ενημέρωση και από τον αρμόδιο υπουργό, καθώς και τοποθέτηση της κυβέρνησης, πριν καν σταματήσει λόγω των εορτών να γίνεται η ενημέρωση του briefing.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Η συζήτηση η οποία θα γίνει την Τετάρτη στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το θέμα των Πακιστανών, θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν το γνωρίζω. Είναι θέμα της Βουλής.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Εσείς έχετε κάποια εισήγηση ως κυβέρνηση για το αν θα πρέπει, γιατί η κυβέρνηση ουσιαστικά εισηγείται@;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει να φοβηθεί τίποτα η κυβέρνηση.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αρα, θα είναι ανοικτή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα. Είναι κοινοβουλευτική διαδικασία. Αλίμονο εάν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος παρέμβει σε μία κοινοβουλευτική διαδικασία. Θα ανακοινωθεί, λοιπόν, από την αρμόδια επιτροπή.

ΧΙΩΤΗΣ: Εχω δύο διαφορετικές ερωτήσεις. Η πρώτη για τους σεισμούς: Είπατε ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεν έχει λάβει καμία επιστολή ή υπόμνημα από τον κ. Παπαζάχο. Ακουσα τον κ. Ξανθόπουλο στον ALPHA σήμερα να λέει ότι πράγματι δεν υποβλήθηκε υπόμνημα στον ίδιο ή στον υπουργό του, υποβλήθηκε όμως μια έκθεση στον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας, η οποία κρίνεται γενική και αόριστη. Θέλω να ξέρω, εάν γενικώς η κυβέρνηση, η Πολιτεία, θεωρεί τις προγνώσεις του κ. Παπαζάχου γενικές ή αόριστες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνω κρίση επ` αυτού. Είναι ζητήματα τα οποία, πέραν της ευαισθησίας τους ως μεγάλα θέματα, οφείλουν να τα χειρίζονται οι άνθρωποι που γνωρίζουν. Εγώ δεν είμαι γνώστης του ζητήματος. Υπάρχει ο Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας, υπάρχουν οι αρμόδιοι φορείς του Δημοσίου στους οποίους μπορείτε να απευθυνθείτε και να πάρετε απαντήσεις.

ΧΙΩΤΗΣ: Το ερώτημα σας το κάνω, γιατί πρέπει κάποια στιγμή η κοινή γνώμη υπεύθυνα να πληροφορηθεί αν υπάρχει ασφαλές σύστημα πρόγνωσης σεισμών ή όχι. Συμπεραίνω λοιπόν@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι ζήτημα της επιστημονικής κοινότητας. Δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να απαντηθεί από κάποια κυβέρνηση ανά τον κόσμο εκτός εάν η ανά τον κόσμο επιστημονική κοινότητα έχει συμφωνήσει ότι υπάρχει ασφαλής μέθοδος πρόβλεψης και κατά συνέπεια αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί από κάθε χώρα και από κάθε κυβέρνηση.

ΧΙΩΤΗΣ: Το ερωτώ κ. Υπουργέ, διότι η κυβέρνηση είναι εκείνη που θα κρίνει εάν θα πρέπει να κινητοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό εκτάκτως σε μια τέτοια περίπτωση ή όχι. Άρα αφορά και την κυβέρνηση. Πρέπει κάποια στιγμή η κυβέρνηση να αποφασίσει αν θα θεωρεί ασφαλείς αυτές τις προβλέψεις ή όχι. Και αυτό σας ρωτώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα ήδη.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, άκουγα τους ειδικούς χθες να λένε ότι δεν μπορούν να κάνουν πρόβλεψη για το ενδεχόμενο τσουνάμι στην Ελλάδα, διότι αν και θαλάσσια χώρα η Ελλάδα δεν έχει τσουναμογράφο. Και αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, διότι αυτό που συνέβη, συνέβη σε χειμερινό μήνα. Εάν συνέβαινε σε καλοκαιρινό μήνα δεν θα ήταν σε θέση οι αρμόδιοι επιστήμονες να πουν αν υπήρχε κίνδυνος τσουναμιού για τους κατοίκους των παραλίων. Πρώτον: Αν έχετε επίγνωση αυτού του κινδύνου και άρα αν πρόκειται να το αντιμετωπίσετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω γνώση του θέματος και ως εκ τούτου προχείρως δεν θα απαντήσω. Θυμάμαι ότι είχε γίνει μεγάλη συζήτηση πέρυσι τέτοιο καιρό, με αφορμή το τσουνάμι και τα αποτελέσματά του σε μια πολύ μακρινή χώρα. Είχαν δημοσιευθεί τότε σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά αλλά και στα ΜΜΕ απόψεις περί του αν αυτό το φαινόμενο είναι δυνατό να επαναληφθεί και σε ποιες άλλες χώρες κ.ο.κ. Δεν θυμάμαι να ήταν η χώρα μας σε περιοχή κινδύνου. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν μπορώ να απαντήσω με επιστημονική γνώση, διότι δεν κατέχω αυτή τη γνώση.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Οι αρμόδιοι δηλώνουν ότι είναι ένα απαραίτητο εργαλείο, διότι ήταν τυχαίο το ότι συνέβη σε αυτό το βάθος η σύγκρουση των πλακών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ωστόσο, δεν είχαμε κάποια αντίστοιχα αποτελέσματα για να ανησυχούμε.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ναι, αν συνέβαινε πιο επιφανειακά έλεγαν, θα μπορούσε να είχε δημιουργηθεί μεγάλο τσουνάμι. Ένα άλλο ερώτημα. Ήθελα να σας ρωτήσω με αυτή την ευκαιρία, είχανε μαζευτεί στο τελευταίο τσουνάμι που είχε γίνει στην Ινδονησία, κάποια χρήματα. Είχε γίνει ένας τηλεμαραθώνιος στην ΕΡΤ και είχε υποσχεθεί η χώρα μας κάποιες συνδρομές. Θα ήθελα κάποια στιγμή, αν σας είναι εύκολο, να μας κάνετε έναν απολογισμό αυτής της οικονομικής κινητοποίησης που είχε γίνει τότε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ο απολογισμός έχει ήδη γίνει.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δεν έχει γίνει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν δοθεί τα χρήματα από την ΕΡΤ, με μια δημόσια τελετή, στο Υπουργείο Εξωτερικών. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τις προσφορές των Ελλήνων πολιτών, δόθηκαν με επιταγή στο Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο είχε τρόπο -το είχε ανακοινώσει - να τα διοχετεύσει. Θα παρακαλούσα να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Εξωτερικών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση. Θα πουλήσει κομμάτια της Αγροτικής Τράπεζας, της Εμπορικής, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της εταιρείας «Ελευθέριος Βενιζέλος»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω γιατί μου απευθύνετε αυτή την ερώτηση. Δεν έχω κάτι τέτοιο υπόψη μου. Από που προκύπτει τέτοιου είδους εικασία;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το αναφέρουν πολλά δημοσιεύματα και το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών δεν το αποκλείει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω κάτι να πω. Αυτή τη στιγμή παραχωρεί συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Αν ερωτηθεί γι` αυτό το θέμα, θα απαντήσει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στην υπόθεση των ανακρίσεων των Πακιστανών. Κατ` αρχήν αν επιβεβαιώνεται δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας για νέες συλλήψεις και ανακρίσεις Πακιστανών στον Ασπρόπυργο αυτή τη φορά με αμερικανικό αίτημα και αν στο πλαίσιο αυτό οι αμερικανικές αρχές έχουν δώσει κατάλογο στην ελληνική κυβέρνηση και αν υπάρχουν «πυρήνες ισλαμιστών τρομοκρατών» στην Αθήνα και στην Ελλάδα γενικότερα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για το θέμα αυτό θα μείνω σε όσες απαντήσεις έχουν ήδη δοθεί έως τώρα από την κυβέρνηση δια του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου πριν από 15 ημέρες, από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Βουλγαράκη και από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παπαληγούρα. Όπως γνωρίζετε, σε δυο ημέρες θα διεξαχθεί συζήτηση σε αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου θα τεθούν και εκεί ερωτήματα και θα δοθούν απαντήσεις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτό είναι άλλη εξέλιξη. Δεν έχει να κάνει με τις προηγούμενες απαγωγές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει χθεσινή δήλωση του Υπουργού Δημοσίας Τάξης, αν αναφερόμαστε στο ίδιο δημοσίευμα.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Να ρωτήσω κάτι, σχετικά με το Ρώσο αυτόχειρα. Θα θέλαμε, για πρώτη φορά, την επίσημη κυβερνητική γραμμή. Να μας κάνετε δηλαδή ένα σχόλιο για το πώς ακριβώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, αν είναι ικανοποιημένη από τους χειρισμούς της Ελληνικής Αστυνομίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την μεταγωγή. Και κάτι ακόμη. Θα ήθελα να μου σχολιάσετε δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Βουλγαράκης, κατά τη διάρκεια της κρίσης, ευρίσκετο στην Αράχωβα και διασκέδαζε με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μεϊμαράκη. Κατ` αρχήν αληθεύει; Και αν αληθεύει ποιό είναι το σχόλιό σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει ήδη υπάρξει δήλωση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, για το δημοσίευμα που αναφέρεστε την οποία προσυπρογράφω. Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις της Αστυνομίας, αυτές ήταν οι ενδεδειγμένες για μια τέτοια περίπτωση. Θα μου επιτρέψετε να κάνω ένα γενικό σχόλιο το οποίο δεν στρέφεται εναντίον κάποιου συγκεκριμένου: Φτάσαμε δυστυχώς στο φαινόμενο, ένας άνθρωπος ο οποίος έσφαξε μια γυναίκα πριν από μερικούς μήνες, για να δει όπως είχε πει, πώς είναι να σκοτώνεις, να σκοτώσει δύο αστυνομικούς για να αποδράσει και εν συνεχεία να επιχειρείται @πιστεύω όχι με συνείδηση- από ορισμένους η αγιοποίησή του. Η Αστυνομία λειτούργησε όπως έπρεπε να λειτουργήσει. Έδρασε πολύ σωστά και δόθηκε τέλος στην υπόθεση από τον ίδιο βεβαίως, εφόσον μιλάμε για αυτόχειρα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Έδρασε όπως έπρεπε με αποτέλεσμα δύο θανάτους αστυνομικών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Τσιόδρας έχει το λόγο. Δεν θα παίρνει κανείς αυθαίρετα το λόγο, αν δεν τον έχω δώσει εγώ. Πρέπει να τηρούμε ορισμένους κανόνες.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Αν το «έδρασε πολύ σωστά», αφορά και τη μεταγωγή του Ρώσου που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο αστυνομικών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα περισσότερο σχόλιο.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Άκουσα με μεγάλη προσοχή την κατηγορηματική δήλωση την οποία μόλις μας κάνατε, θα έλεγα ως προσωπικό σχόλιο ότι είναι η πιο κατηγορηματική δήλωση που έχω ακούσει το τελευταίο διάστημα. Ίσως γιατί ήταν κλειστό το briefing@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε την ευκαιρία να κάνετε τα σχόλιά σας στην εφημερίδα σας. Παρακαλώ εδώ να κάνετε ερωτήσεις.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Πάντα κάνω ερωτήσεις και ποτέ σχόλιο, απλώς τώρα γιατί θέλω να προχωρήσω. Αυτό, σας ξένισε κατά συνέπεια η παρέμβαση του κ. Λινού, ο οποίος θέλει να διερευνήσει όλα όσα προηγουμένως μας είπατε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καθόλου. Γιατί να με ξενίσει;

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Γιατί βλέπω ότι είστε κατηγορηματικός. Γι` αυτό έκανα το σχόλιο πριν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η Δικαιοσύνη έχει συγκεκριμένο θεσμικό ρόλο και ειλικρινά χαίρομαι και ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ως πολίτης αυτής της χώρας, όταν η Δικαιοσύνη μας προχωρά στη διερεύνηση καθενός εκ των θεμάτων τα οποία δημιουργούν έστω και ερωτήματα. Έστω και σε μέρος της κοινής γνώμης. Έκανα ένα σχόλιο, το οποίο είναι σχόλιο Κυβερνητικού Εκπροσώπου @πολίτη αυτής της χώρας. Και μίλησα για συγκεκριμένο γεγονός. Για συγκεκριμένο πρόσωπο. Κρατήστε το ως σχόλιο.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Οφείλω να σας πω όμως, ότι η κατηγορηματικότητά σας έρχεται σε πλήρη -γιατί δεν είστε πολίτης, είστε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος- αντίθεση με τα ερωτήματα που θέτει η Δικαιοσύνη το τελευταίο διάστημα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να κάνετε όποιο σχόλιο θέλετε. Σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη ερευνά όλες τις υποθέσεις ελεύθερα και ανεμπόδιστα. Αυτή δε η κυβέρνηση, είναι η κυβέρνηση η οποία ποτέ δεν σχολίασε δικαστικούς λειτουργούς ούτε αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Σας θυμίζω ότι ο προκάτοχός μου της προηγούμενης κυβέρνησης σ` αυτήν εδώ τη θέση ουκ ολίγες φορές σχολίασε και χειρισμούς της Δικαιοσύνης και πρόσωπα και αποφάσεις όταν εκτιμούσε κατά το δοκούν, αυτός είτε άλλοι συνάδελφοί του υπουργοί της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ότι δεν τους βόλευαν τέτοιες αποφάσεις. Εμείς έχουμε άλλη λογική. Η Δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα. Δρα ανεξάρτητα. Κάνει τη δουλειά της.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Αυτό που είπατε, «τον σκότωσε για να δει πως είναι να σκοτώνεις», που το ξέρετε, έχετε διαβάσει τη δικογραφία, σας την έχει δώσει ο κ. Παπαληγούρας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα απαντήσω στο ερώτημά σας. Είναι γνωστό ότι έχει δηλωθεί κάτι τέτοιο από τον αυτόχειρα.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Διαψεύδεται.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, θα επαναλάβω: Ένας άνθρωπος ο οποίος σκότωσε τρεις συνανθρώπους του, επιχειρήθηκε από ορισμένους να «αγιοποιηθεί». Επιτρέψτε μου λοιπόν να έχω ως πολίτης αυτής της χώρας τις σφοδρές αντιρρήσεις μου στη δημιουργία μιας τέτοιας εικόνας. Αυτό είναι. Τελεία και παύλα.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Το «σκότωσα για να δω πώς είναι να σκοτώνω» ήταν η διατύπωση μέσω της οποίας δημιουργήθηκε η εντύπωση την οποία έχει η κοινή γνώμη για αυτόν τον άνθρωπο ο οποίος πέθανε, δεν ξέρω τι ήταν, αλλά@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου -δεν θέλω να σας διακόψω- να πω ότι η κοινή γνώμη έχει συγκεκριμένη εντύπωση για έναν άνθρωπο ο οποίος σκοτώνει τρεις συνανθρώπους του, αναιτίως. Θυμίζω ότι σκότωσε μια γυναίκα στην Κέρκυρα, η οποία τον είχε επιβιβάσει με ωτοστοπ στο αυτοκίνητό της για να τον εξυπηρετήσει. Σκότωσε αυτόν τον άνθρωπο. Ισχύει ή δεν ισχύει η δήλωσή του αν σκότωσε γιατί ήθελε να δει πώς είναι να σκοτώνει ή όχι. Η πράξη που είναι σημαντική παραμένει. Επίσης, παραμένει μια πολύ σημαντική πράξη, όπου δύο συμπολίτες μας, δύο συνάνθρωποί μας, δεν έχει σημασία αν είναι Έλληνες ή ξένοι, δύο αστυνομικοί που ήταν σε υπηρεσία, την ώρα που τελούσαν το καθήκον τους, έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες του ιδίου αυτού ανθρώπου. Άρα για εμένα έχει σημασία η παρατήρηση που έκανα και ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ως πολίτης, όπως είπα προηγουμένως.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, προηγουμένως κάνατε μια μακροσκελή τοποθέτηση για το πώς δρα η δικαιοσύνη και το πώς πρέπει να δρα. Να εκλάβουμε αυτή την τοποθέτηση@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι για το πώς πρέπει να δρα. Εγώ δεν υποδεικνύω στη Δικαιοσύνη πώς πρέπει να δρα. Είπα για το πώς αντιλαμβάνεται το θεσμικά ανεξάρτητο ρόλο της Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Να εκλάβουμε αυτό και ως μία έμμεση αποδοκιμασία προς τον κ. Βουλγαράκη, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα με διαρροές είχε εκφράσει δυσαρέσκεια για την παρέμβαση της Δικαιοσύνης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η αριστερά με κατηγορεί ότι στηρίζω τον κ. Βουλγαράκη, η δεξιά ότι αποδοκιμάζω τον κ. Βουλγαράκη@

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εγώ ερώτηση έκανα, δεν σας κατηγορώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν θέλετε να αλλάξουμε το ρήμα: «Μου προσάπτει». Σε ό,τι με αφορά, έκανα μια πολύ σαφή τοποθέτηση, μιλώντας και για τους χειρισμούς του υπουργού Δημόσιας Τάξης και για τους χειρισμούς της Δικαιοσύνης.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Δημοσιεύτηκε ότι στις 17 Δεκεμβρίου έγινε μια σύσκεψη υπό τον κ. Βουλγαράκη στην οποία ο αστυνομικός διοικητής των Ιωαννίνων ζήτησε ενίσχυση του Τμήματος Μεταγωγών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα όλον αυτό τον καιρό που γίνονται οι μεταγωγές και με ένα άτομο. Γνωρίζετε εάν έγινε αυτή η σύσκεψη και αν ειπώθηκαν αυτά τα πράγματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Δεν θα υπεισέλθω και σε ζητήματα τα οποία αφορούν λεπτομέρειες, καταγραφές δράσεων ενός εκάστου υπουργείου. Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο ίδιο το υπουργείο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μας αφήσατε ενεούς κ. Εκπρόσωπε. Είπατε ότι έγιναν οι ενδεδειγμένες ενέργειες από την Αστυνομία. Δεν είναι εμφανής η αντίθεση να έχουμε ενδεδειγμένες ενέργειες και να έχουμε τρεις νεκρούς, δύο αστυνομικούς και ένα δραπέτη που αυτοκτόνησε. Δηλαδή, εάν δεν είχαν γίνει οι ενδεδειγμένες ενέργειες πόσους νεκρούς θα είχαμε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ομιλούμε περί απωλειών.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν είναι «αναλώσιμο υλικό» οι αστυνομικοί, για να ομιλούμε περί απωλειών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι απώλειες είναι αποτέλεσμα δράσεων, πράξεων ή και παραλείψεων. Σε καμία περίπτωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, που βρίσκεται απέναντί σας αυτή την ώρα, δεν θα προσπαθήσει να κάνει κανενός είδους ανάκριση για το πώς είχαν τα συγκεκριμένα περιστατικά. Αυτά τα έχουν αναλάβει οι υπηρεσίες που είναι αρμόδιες και θα περιμένουμε τα δικά τους συμπεράσματα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σε ένα άλλο θέμα, εάν μου επιτρέπετε. Υπήρξε συμπολίτης μας, τον καιρό που όλοι έχουμε τον εγωκεντρισμό να κοιτάμε την πάρτη μας, που κατέστρεψε τον εαυτό του, την καριέρα του για να βοηθήσει την Ελλάδα. Εγινε ένας κατάσκοπος της Ελλάδας. Αυτός ο άνθρωπος χρειάστηκε ειδική συμπαράσταση. Θα κάνει κάτι το κράτος; Ο κ. Παπαληγούρας θα προσπαθήσει, όπως άκουσα χθες σε μια εκπομπή του συναδέλφου Παπαχελά, να τον βοηθήσει να έρθει στην Ελλάδα, να δει την οικογένειά του. Το κράτος θα κάνει κάτι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με καλύπτει απολύτως η δήλωση του κ. Παπαληγούρα, ο οποίος είναι ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης και μπορεί να κάνει τις κινήσεις που περιγράφηκαν στη χθεσινή του δήλωση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Το κράτος θα κάνει κάτι; Να του παράσχει μια κάποια υλική βοήθεια; Θα πρέπει και να ζήσει, δεν έχει να πληρώσει το δικηγόρο του, έχει 10 χρόνια φυλακή. Σε υλικό επίπεδο θα κάνει κάτι το κράτος; Θα παράσχει κάποια βοήθεια σε αυτόν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω: Το γεγονός ότι ο κ. Παπαληγούρας ως αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης ασχολείται με την υπόθεση, είναι ήδη ένα πολύ θετικό βήμα και χαίρομαι γι` αυτό.

ΒΛΑΧΟΣ: Θα ήθελα να μου διευκρινίσετε δύο απορίες. Απορία πρώτη: Τελικά τον στηρίζετε τον κ. Βουλγαράκη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε να στηρίζω; Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εάν στηρίζει κάποιους υπουργούς; Δεν το καταλαβαίνω το ερώτημά σας. Δεν έχει κάποιο πρόβλημα ο κ. Βουλγαράκης για να χρειαστεί τη δική μου στήριξη.

ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί ήσασταν εξαφανισμένος αυτό τον καιρό. Γιατί είχατε χαθεί από προσώπου γης. Δηλαδή, ενώ κάνατε κάποια γραπτή ανακοίνωση για κάποιον, για τον κ. Βουλγαράκη δεν κάνατε γραπτή ανακοίνωση. Γι` αυτό ρωτώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλη ερώτηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Μαντούβαλος είναι βουλευτής της Ν.Δ.; Γιατί πριν από λίγο κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ζητώντας ενίσχυση των κατοίκων των Κυθήρων, υπογράφοντας ως βουλευτής της Ν.Δ. Έχει επιστρέψει στη Ν.Δ.;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω κάποια νέα εξέλιξη. Θυμάμαι την τελευταία επιστολή του κ. Μαντούβαλου προς την Πρόεδρο της Βουλής περί ανεξαρτητοποιήσεώς του.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, αν στείλει επιστολή επιστροφής θα γίνει δεκτός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Κάποιος μπορεί να φύγει με δική του απόφαση, αλλά για να επανέλθει στο κόμμα χρειάζεται απόφαση του κόμματος.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Προεκλογικά η Ν.Δ. είχε δεσμευθεί για την ενίσχυση της εργασίας των αστυνομικών και σε υλικοτεχνικό επίπεδο και σε μισθολογικό επίπεδο κ.λπ. Είδαμε βέβαια, μετά από όσα ακολούθησαν τη στιγμή δολοφονίας από τον αλλοδαπό κακοποιό, τον διάλογο να αναζωπυρώνεται. Σκοπεύει τελικά η κυβέρνηση να ενισχύσει τους αστυνομικούς, ώστε να επιτελούν με μεγαλύτερη ευκολία και ασφάλεια το δύσκολο έργο τους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως έχω πει πολλές φορές, η κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις της.

ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: Υπάρχει μια συνέντευξη σήμερα του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος τάσσεται υπέρ του να είναι ανοικτές οι Τράπεζες κάποιες Κυριακές. Έχει συζητηθεί αυτό στην κυβέρνηση, υπάρχει κάποιο σχόλιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή ο κ. Αλογοσκούφης παραχωρεί συνέντευξη. Φαντάζομαι ότι θα ερωτηθεί και για αυτό το θέμα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η εφημερίδα «ΤΟ ΘΕΜΑ» χθες είχε κάποιους διάλογους που έγιναν μεταξύ του αρμόδιου αστυνομικού διευθυντή Ιωαννίνων και του κ. Βουλγαράκη για τα κενά που υπήρχαν στο Τμήμα Μεταγωγών. Η κυβέρνηση έχει διερευνήσει εάν όντως ισχύει και εάν ενδεχομένως υπάρχει πολιτική ευθύνη του υπουργού ή το αντιπαρέρχεται;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει δήλωση του αρμοδίου Υπουργού.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η οποία καλύπτει την κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως.

ΧΙΩΤΗΣ: Δύο ερωτήσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος: Τις τελευταίες ημέρες είδα μέλη της κυβέρνησης, υπουργούς, όπως ο κ. Αλολοσκούφης, ο κ. Αβραμόπουλος να διατυπώνουν προτάσεις για αναθεωρητέες διατάξεις. Θέλω να ξέρω, εάν αυτές οι προτάσεις δεσμεύουν την κυβέρνηση και απηχούν τις θέσεις που θα εκφράσει ο Πρωθυπουργός και στους Αρχηγούς των κομμάτων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι προτάσεις των βουλευτών είναι ευπρόσδεκτες. Αντιλαμβάνεστε ότι η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος είναι μια σημαντική θεσμική αλλαγή. Γίνεται από τη Βουλή με τη γνώμη όλων των βουλευτών των κομμάτων και ενός εκάστου χωριστά. Είναι, λοιπόν, όχι απλώς δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση όλων των βουλευτών να καταθέτουν τις απόψεις τους.

ΧΙΩΤΗΣ: Όταν τις καταθέτουν μέλη της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα κάνει εισήγηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, την επόμενη εβδομάδα, στην οποία θα είναι πολύ πιο αναλυτικός, σε σχέση με τα όσα έχει πει ήδη στην Ολομέλεια της Βουλής, μιλώντας την τελευταία ημέρα ψήφισης του Προϋπολογισμού. Άρα, εν κατακλείδι, κάθε βουλευτής είτε είναι υπουργός, είτε όχι, είτε έχει κυβερνητικό αξίωμα, είτε όχι, έχει δικαίωμα και υποχρέωση να καταθέτει απόψεις για μια τόσο σημαντική θεσμική αλλαγή, όπως είναι η συνταγματική αναθεώρηση.

ΧΙΩΤΗΣ: Θα ήθελα να ζητήσω και τη δική σας άποψη για ένα θέμα δικής σας αρμοδιότητας. Πιστεύετε@.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μη με ρωτήσετε, γιατί δεν θα καταθέσω δημόσια άποψη ακόμα, τουλάχιστον.

ΧΙΩΤΗΣ: Είναι για ένα θέμα το οποίο τυπικά είναι ακόμα σε εξέλιξη. Θέλω να σας ρωτήσω εάν θεωρείτε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η διάταξη του άρθρου 14 του Συντάγματος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι δεν θα τοποθετηθώ δημοσίως για το Σύνταγμα, τουλάχιστον, σε αυτή τη φάση. Σε κάθε περίπτωση, για το άρθρο 14, παρ. 9, στο οποίο αναφερθήκατε, υπάρχει ένας νόμος για τον βασικό μέτοχο. Όπως γνωρίζετε υπάρχει μια διαδικασία ανοικτής διαβούλευσης, συζήτησης με τους αρμόδιους φορείς, αλλά και με όλους τους πολίτες. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται στη χώρα μας, δηλαδή, να ξεκινά συζήτηση, μέσα από το internet με όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες για τα θέματα συγκέντρωσης και αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων. Και τα ζητήματα συγκέντρωσης προβλέπονται, επίσης, από το Σύνταγμα. Άρα, όταν έχουμε ήδη έναν νόμο και προχωράμε ήδη έναν επόμενο με βάση αυτό το άρθρο, εμμέσως έχετε κάποιου είδους απάντηση, χωρίς, όμως, να σημαίνει τίποτα περισσότερο, αυτό που είπα.

ΧΙΩΤΗΣ: Η απάντηση που έχω για να μην δημιουργηθούν παρερμηνείες, επειδή δεν θα το ήθελα, είναι ότι δεν θεωρείτε ότι πρέπει να αλλάξει η διάταξη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει ήδη ψηφιστεί ένας νόμος με βάση το άρθρο 14 παρ. 9 και οδεύουμε σε ψήφιση ενός δεύτερου, με βάση πάλι το άρθρο 14 παρ. 9.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επειδή η αναθεώρηση του Συντάγματος συνδέθηκε με τις μεταρρυθμίσεις γενικότερα, μπορείτε να μας πείτε ποιες από τις διατάξεις του ισχύοντος Συντάγματος είναι εμπόδιο στις μεταρρυθμίσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα πω τίποτα περισσότερο για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο διάλογος ανοίγει. Ο Πρωθυπουργός θα κάνει δημόσια ομιλία, στην οποία θα είναι πολύ πιο αναλυτικός, από ότι μέχρι τώρα.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν έχουν προσδιοριστεί οι αναθεωρητέες διατάξεις και πιο το αντικείμενο της @

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει η απάντηση που έδωσα πριν.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Υπάρχει ένα δεύτερο σκέλος, ποιο είναι το αντικείμενο ακριβώς της συζήτησης του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, για την αναθεώρηση του Συντάγματος, εφόσον δεν έχουν προσδιοριστεί αυτά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός σίγουρα θα είναι πιο αναλυτικός στη συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς. Σε κάθε περίπτωση, η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι μια διαδικασία συναίνεσης. Αυτή τη συναίνεση επιζητά η κυβέρνησης της Ν.Δ. , όπως την επιζήτησε στην προηγούμενη αναθεώρηση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θα καλέσει ο κ. Καραμανλής και τον κ. Καρατζαφέρη, ως ευρωβουλευτή και Πρόεδρο του ΛΑΟΣ στη συζήτηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ψηφίζουν οι ευρωβουλευτές για την αλλαγή του Συντάγματος. Οι βουλευτές ψηφίζουν.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είπατε για το θέμα των Πακιστανών ότι ήταν ενδεδειγμένες οι κινήσεις της αστυνομίας. Την ίδια απάντηση θα δίνατε και για τους επικοινωνιακούς χειρισμούς της κυβέρνηση καθ όλη την διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣς: Μια ερώτηση με παραπολιτική χροιά. Επειδή, μίλησα με πολλούς βουλευτές της Ν.Δ. θεωρούν όλοι δεδομένη την υποψηφιότητα του κ. Κακλαμάνη στο Δήμο της Αθήνας. Η απόφαση του Πρωθυπουργού είναι ειλημμένη και η ανακοίνωση αποτελεί θέμα στρατηγικής ή συμβαίνει κάτι άλλο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν ο Πρωθυπουργός λαμβάνει μια απόφαση, είτε την ανακοινώνει ο ίδιος, είτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκ μέρους του. Δεν έχει ανακοινωθεί κάτι μέχρι τώρα. Έχω πει, σε άλλη συζήτηση που έχουμε κάνει εδώ για θέματα δημοτικών εκλογών, ότι είναι νωρίς να ανοίξει συζήτηση.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Για να κατανοήσουμε πιο καλά όσα θα ειπωθούν στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή για το θέμα των Πακιστανών, για την κυβέρνηση το περιστατικό υπήρξε ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση έχει πάρει ήδη θέση. Δεν θα πω τίποτα περισσότερο.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Η Γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έχει υπογράψει μυστικές συμφωνίες, οι οποίες επιτρέπουν να διεξάγονται ανακρίσεις κατ αυτόν τον τρόπο. Γνωρίζετε εάν υπάρχουν τέτοιες συμφωνίες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε ξαναρωτήσει και έχει δοθεί απάντηση πολύ πριν αρχίσει το τελευταίο ζήτημα.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Μπορείτε να την επαναλάβετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τη θυμάμαι. Αναζητήσετε το συγκεκριμένο briefing στο internet.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ποιόν θα ορίσει τη κυβέρνηση εισηγητή για το Σύνταγμα; Σας βλέπω πολύ σκεπτικούς. Φοβάστε τον κ. Πάγκαλο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σκεπτικούς γιατί;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Προκειμένου να το αποφασίσετε και να το ανακοινώσετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν μας βλέπετε σκεπτικούς. Δεν ξέρω γιατί βγάλατε αυτό το συμπέρασμα. Δεν υπάρχει λόγος βιασύνης για να ανακοινωθεί το όνομα.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο Πρωθυπουργός στην ενημέρωση που έκανε στον κ. Αλαβάνο, είπε ότι οι ελληνικές υπηρεσίες δεν μετείχαν σε αυτή τη διαδικασία με τους Πακιστανούς. Υπήρχαν ξένες υπηρεσίες που μετείχαν σε αυτή την επιχείρηση στην Ελλάδα με τους Πακιστανούς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τίποτα περισσότερο.

ΒΛΑΧΟΣ: Το αφήνετε «ανοικτό» όμως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα πω τίποτα περισσότερο γι αυτή την υπόθεση. @Ο,τι είναι να πω το έχω πει.

ΒΛΑΧΟΣ: Έχετε σαν κυβέρνηση στοιχεία, ότι υπήρξαν ξένες δυνάμεις που έκαναν κάποια επιχείρηση με το θέμα των Πακιστανών σε ελληνικό έδαφος και απλώς δεν το λέτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε κάποια άλλη ερώτηση για άλλο θέμα;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ανασχηματισμός πρόκειται να γίνει σύντομα, μέσα στην εβδομάδα, γιατί πολλά κυκλοφορούν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 10 January 2006 - 21:56:43 UTC