Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-12-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Αύριο στις 11:00 συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέματα του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Θα ήθελα να κάνω μια συνοπτική αναφορά σε όσα έλαβαν χώρα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, την προηγούμενη εβδομάδα:

«Η σκληρή διαπραγμάτευση, που διήρκεσε πολλούς μήνες, έλαβε αίσιο τέλος και με σημαντικά οφέλη για την Ελλάδα. Τον Ιούνιο η χώρα μας είχε επιτύχει να λάβει από τον κοινοτικό προϋπολογισμό 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Πετύχαμε όλους τους στόχους που είχαμε θέσει. Δώσαμε τη μάχη να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ. Και αυτή τη μάχη την κερδίσαμε. Παρότι ο προϋπολογισμός που συμφωνήθηκε τώρα είναι μικρότερος σε σχέση με αυτόν που είχε συζητηθεί τον Ιούνιο -και ο οποίος τελικά είχε απορριφθεί τότε- πετύχαμε να διατηρήσουμε αυτούσιο το ποσό που αντιστοιχούσε με εκείνη την πρόταση, στην Ελλάδα. Το συνολικό ποσό που πετύχαμε για την Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, ανέρχεται σε 20 δις 101 εκ. ευρώ. Παραμείναμε ανυποχώρητοι στη θέση ότι δεν δεχόμαστε αναθεώρηση της ΚΑΠ πριν από το 2013. Διασφαλίσαμε, στην τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης, διευκολύνσεις ως προς τη διαχείριση και την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, επεκτείνοντας κατά ένα χρόνο τη δυνατότητα απορρόφησης. Το ν+2, όπως γνωρίζετε, έγινε ν+3. Πετύχαμε ευνοϊκή αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το 75% στο 85%. Μάλιστα, για τη Στερεά Ελλάδα και το Νότιο Αιγαίο, η αύξηση είναι μεγαλύτερη, αφού από το 50% αυξάνεται στο 85%. Και αυτό όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι σημαίνει μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων για τον εθνικό μας προϋπολογισμό και δυνατότητες υλοποίησης περισσότερων προγραμμάτων. Πετύχαμε, τέλος, ειδικές ρυθμίσεις σε θέματα ΦΠΑ και στα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Κατά συνέπεια, μεγαλύτερη ακόμη ελάφρυνση του εθνικού προϋπολογισμού.

Ήταν μια πορεία επιτυχής για τη χώρα. Εκείνο βεβαίως που μένει ως πολύ σημαντικό στοίχημα για τα επόμενα χρόνια είναι η απορρόφηση των κονδυλίων αυτών στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό, ει δυνατόν και στο 100%. Σε αυτό η προσπάθεια είναι διαρκής και με τις συνεχείς αλλαγές που γίνονται στον τρόπο που λειτουργεί η δημόσια διοίκηση».

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, δημοσιεύονται σήμερα κάποιες πληροφορίες που αφορούν στον τρόπο με τον οποίο ο κ. Αντώνης Μπέζας, ο Υφυπουργός, κατένειμε κονδύλια που αφορούσαν στην περιφέρειά του, σε συλλόγους και άλλες οργανώσεις. Υποθέτω ότι το έχετε υπόψη σας το δημοσίευμα και θα ήθελα ένα σχόλιο της κυβέρνησης επ` αυτού.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πληροφορήθηκα ότι το υπουργείο Οικονομικών, όπως και πολλά άλλα υπουργεία, χρηματοδοτούν μια σειρά δράσεων και μικρών οργανώσεων κάθε χρόνο, που έχουν ταμειακή ανάγκη για διάφορα μικροποσά. Είναι μια συνήθης πρακτική. Η υπογραφή αυτών των ενταλμάτων πρέπει να γίνει εγκαίρως, στις αρχές Δεκεμβρίου, για να εκταμιευθούν τα ποσά εμπρόθεσμα. Δεν ευσταθούν οι καταγγελίες ότι αυτά τα ποσά διατέθηκαν σε εκλογική περιφέρεια του υφυπουργού στον οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα. Αντίθετα οι αποφάσεις αφορούν 16 συνολικά νομούς της χώρας μας.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Το «ΕΘΝΟΣ» αποκάλυψε χθες ότι στη Θεσσαλονίκη, στελέχη της ΟΝΝΕΔ είχαν συστήσει εταιρείες και μάλιστα μια από αυτές τις εταιρείες στην αρχή είχε ονομαστεί ΟΝΝΕΔ Α.Ε. και έπαιρναν κρατικές επιχορηγήσεις. Θα ήθελα το σχόλιό σας επ` αυτού καταρχήν και δεύτερον, τι διαδικασίες θα ακολουθηθούν, προκειμένου να διερευνηθεί αυτή η υπόθεση και να υπάρξουν, εάν αποδειχθεί εμπλοκή, κυρώσεις στα στελέχη της ΟΝΝΕΔ ή ακόμη και στους διοικητές ΔΕΚΟ, κρατικών οργανισμών που έδωσαν χρήματα εκεί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε ότι από τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου δεν αναφέρομαι βεβαίως σε κομματικά ζητήματα, είτε αφορούν το κόμμα είτε τη νεολαία του κόμματος. Όμως, θα σας πω ότι έχει ήδη εκδοθεί ανακοίνωση από τη νεολαία του κόμματος. Βεβαίως εκδόθηκε ανακοίνωση και από τον ΟΠΑΠ, που λύνει κάθε είδους παρεξήγηση ή υπόνοια που δημιουργήθηκε μετά το δημοσίευμα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Υπάρχει κάποιο σχόλιο της κυβέρνησης γι` αυτές τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν από στελέχη της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος; Πολιτικό σχόλιο εννοώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά την επιδότηση, χρηματοδότηση, επιχορήγηση από τον ΟΠΑΠ, έκανα μια σχετική έρευνα. Είναι πολύ εύκολο για κάθε δημοσιογράφο που επιθυμεί να κάνει αυτή την έρευνα, να βρει τι ακριβώς συνέβαινε. Όπως πληροφορήθηκα, λοιπόν, από τον ΟΠΑΠ, δεν υπάρχει κάποιου είδους επιδότηση στην ΟΝΝΕΔ. Υπάρχουν αντιθέτως επιδοτήσεις σε άλλες κομματικές, πολιτικές νεολαίες και μάλιστα ύψους πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ούτε σε εταιρείες που έχουν συστήσει στελέχη της ΟΝΝΕΔ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα. Έχει ήδη εκδώσει ανακοίνωση ο ΟΠΑΠ. Σας απάντησα ότι υπάρχουν επιδοτήσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε νεολαίες πολιτικών κομμάτων για τη διοργάνωση φεστιβάλ ή άλλων εκδηλώσεων. Όπως πληροφορήθηκα από τη νεολαία της Νέας Δημοκρατίας, το φεστιβάλ που οργάνωσε το περασμένο καλοκαίρι, πληρώθηκε από την ίδια, από το κόμμα. Επίσης, σε αυτό είχαν συμμετοχή και τα μέλη που μετείχαν στο φεστιβάλ. Μια στοιχειώδης μικρή δημοσιογραφική έρευνα, νομίζω ότι θα σας δώσει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία γι` αυτές τις επιδοτήσεις του παρελθόντος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι έδωσε ο Πρωθυπουργός τη μάχη και πέτυχε να πάρει αυτά τα χρήματα. Έχετε το μηχανισμό να τα απορροφήσετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως ακούσατε, έκλεισα τη δήλωσή μου, αναφέροντας ότι γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια αναδιάρθρωσης των μηχανισμών, έτσι ώστε να απορροφηθούν τα χρήματα αυτά. Γιατί είναι πραγματικά κρίμα να δίνονται μάχες, να κερδίζονται αυτές οι μάχες και εντέλει να μην μπορούν να απορροφηθούν στο 100% τα κονδύλια. Ήδη έχει υπάρξει μια σειρά από πολλές αλλαγές. Προσπαθούμε να μειώσουμε τους χρόνους στους οποίους θα γίνει η απορρόφηση των κονδυλίων, καθώς και τη γραφειοκρατική διαδικασία, στο πλαίσιο που αυτό είναι εφικτό. Γιατί, όπως γνωρίζετε, πολλές από τις διαδικασίες είναι κοινές για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκείνο που αλλάζει -και είναι αυτό που υπαινίσσεστε με την ερώτησή σας και αναφέρθηκα στην εισαγωγική μου δήλωση -σε σχέση με την Ελλάδα, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες είναι ότι οι διαδικασίες στη χώρα μας είναι πιο αργές και από γραφειοκρατικούς λόγους και ίσως από έλλειψη εμπειρίας σε ορισμένους τομείς. Αυτό προσπαθούμε να το αλλάξουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, γιατί υπάρχει το προηγούμενο της Σήραγγας του Καλλιδρόμου που σας έχω ξαναρωτήσει και μου είπατε ότι θα μου απαντήσετε και δεν έχω πάρει καμία απάντηση, η οποία δόθηκε σε εργολάβο με ένα περίεργο διαγωνισμό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση το θεωρεί σκάνδαλο, αποχώρησε δηλαδή, δεν συγχρηματοδοτεί και αυτός που υπέγραψε τη σύμβαση, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, παραιτήθηκε. Αλλά υπάρχουν ευθύνες και κανένας δεν κάνει τίποτε. Γιατί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως σας έχω πει για κάθε ειδικό θέμα παραπέμπω στο αντίστοιχο υπουργείο, γιατί δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω όλα τα ειδικά θέματα. Για να μην παρεξηγηθεί η απάντησή μου δεν μειώνω την αξία του κάθε θέματος λέγοντας ότι είναι ειδικό θέμα. Λέω ότι δεν μπορώ να γνωρίζω όλα τα ειδικά θέματα. Παρακαλώ την ερώτηση αυτή να την υποβάλετε στο αρμόδιο υπουργείο.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Επανέρχομαι στο θέμα της ΟΝΝΕΔ. Είπατε πριν ότι δίνονταν χρηματοδοτήσεις από τον ΟΠΑΠ σε πολιτικές νεολαίες. Εννοείτε χρηματοδοτήσεις πριν από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία ή συνεχίζει και με τη νέα διοίκηση ο ΟΠΑΠ να χρηματοδοτεί πολιτικές νεολαίες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ανακοίνωση του ΟΠΑΠ έχει δώσει απάντηση στο ερώτημά σας. Αναφέρεται στο παρελθόν.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Λύστε μου μια ιδεολογική απορία ενός αφελούς Έλληνα πολίτη. Καλά κάναμε και πήραμε όσα λεφτά μας έδωσαν. Από πού και ως που είναι εθνική νίκη το ότι πήραμε περισσότερα λεφτά από τους φόρους των Ευρωπαίων φορολογουμένων; Γιατί αυτή ου διθύραμβοι; Το ίδιο θα απευθυνόταν και στην αντιπολίτευση για τις καταγγελίες της, βέβαια. Από πού και ως που είναι εθνική επιτυχία, το γεγονός ότι μέσα στην κατανομή με την παρέμβαση άλλων μεγάλων, όπως της Μέρκελ, πήραμε κάποια περισσότερα λεφτά. Γιατί είναι εθνική νίκη αυτό το πράγμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω για ποιους φορολογούμενους ενδιαφέρεστε. Φαντάζομαι για όλους τους Ευρωπαίους φορολογούμενους των ισχυρών οικονομικά χωρών που συνεισφέρουν περισσότερο στο προϋπολογισμό. Σέβομαι το ενδιαφέρον σας. Ωστόσο θα σας πω ότι πρόκειται για μια διαδικασία που ακολουθείται χρόνια τώρα, σε μια προσπάθεια να συγκλίνουν οι οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών. Οι ισχυρότεροι ή οι εισφορείς -όπως λέγονται- συνεισφέρουν περισσότερα χρήματα, έως ότου φθάσουμε σε εκείνο το σημείο όπου όλες οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα έχουν ένα επίπεδο ζωής για τους πολίτες τους στο υψηλότερο δυνατό βαθμό, όπως συμβαίνει ήδη με τις χώρες που είναι εισφορείς. Άρα, λοιπόν, όταν μια χώρα, όπως η δική μας, που δεν έχει φθάσει ακόμα στον κοινοτικό μέσο όρο, καταφέρνει να επιτύχει αυτό που πέτυχε την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, δηλαδή -παρότι μειώθηκε το σύνολο του ποσού για τον προϋπολογισμό- να διατηρήσει τα ποσά εκείνα που είχε επιτύχει και τον Ιούνιο, τότε νομίζω ότι αυτονόητα χαρακτηρίζεται επιτυχία.

ΒΛΑΧΟΣ: Πριν από λίγο ο κ. Αλογοσκούφης σε μια κοινή εκδήλωση με τον κ. Σιούφα, όταν ο τελευταίος του είπε «τυχερέ θα διαχειριστείς τα νέα κονδύλια», ο κ. Αλλγοσκούφης είπε «δεν ξέρω εάν θα είμαι εγώ». Υπάρχει κάτι που πρέπει να μάθουμε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς, δεν γνωρίζω το διάλογο. Σέβομαι το διάλογο κάθε φορά, που μεταφέρει οποιοσδήποτε στην αίθουσα αυτή, ωστόσο, θα μου επιτρέψετε να μην σχολιάσω με αφορμή αυτό που μου μεταφέρετε, ότι ακούσατε σε μια εκδήλωση.

ΒΛΑΧΟΣ: Υπάρχει θέμα μεταπήδησης του κ. Αλογοσκούφη σε άλλο κυβερνητικό πόστο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παραπέμπω στις απαντήσεις που έχω δώσει μέχρι τώρα γιατί είναι ευθέως ανάλογες με τις ερωτήσεις περί ανασχηματισμού.

ΒΛΑΧΟΣ: Το αφήνετε ανοικτό, με αυτό που λέτε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα: Παραπέμπω στις απαντήσεις που έχω δώσει στα ερωτήματα περί ανασχηματισμού.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν το συνδυάζω με τον ανασχηματισμό. Ρωτώ εάν υπάρχει σκέψη συγκεκριμένα για τον κ. Αλογοσκούφη. Καμία σχέση με τον ανασχηματισμό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη σκέψη, για τον συγκεκριμένο υπουργό να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή. Αυτό που επαναλαμβάνω είναι ότι τα περί ανασχηματισμού έχουν απαντηθεί πολλές φορές. Φανταζόμουν ότι θα είχατε κουραστεί να με ρωτάτε.

ΚΟΤΑΡΙΔΗΣ: Η σύζυγος του Βρετανού Πρωθυπουργού κ. Σ. Μπλερ σύμφωνα με πληροφορίες αναλαμβάνει υποθέσεις, μέσω του δικηγορικού της γραφείου, υπεράσπισης Βρετανών που έχουν αγοράσει ακίνητες περιουσίες στα Κατεχόμενα και τώρα βρίσκονται στα ευρωπαϊκή δικαστήρια. Έχετε κάποιο σχόλιο γι αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω την υπόθεση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μετά την υπόθεση του κ. Μαντούβαλου, που φέρονταν αναμεμειγμένος στα παραδικαστικά κυκλώματα, ένα ακόμα στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, αυτή τη φορά υφυπουργός, ο κ. Ανδρεουλάκος, φέρεται και αυτός να είναι αναμεμειγμένος στα παραδικαστικά κυκλώματα. Σύμφωνα με την κατάθεση του δικηγόρου κ. Εμμανουηλίδη, που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα «το Πρώτο Θέμα», κατάθεση στον εισαγγελέα κ. Σίδερη, εμπλέκει άμεσα τον κ. Ανδρεουλάκο, μέσω του συνεργάτη του δικηγόρου κ. Γαβαλά για χρήματα τα οποία -υποτίθεται ότι έπρεπε να κρατηθούν για την αποφυλάκιση πελάτη και για την οποία δεν υπάρχουν παραστατικά. Υπάρχει κάποιο σχόλιο από τη μεριά της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζω ότι υπάρχει αναλυτική και πλήρης απάντηση του κ. Ανδρεουλάκου.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η φράση «πετύχαμε όλους τους στόχους μας», είναι μια φράση που τείνει να καταστεί μόνιμη επωδός στις τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού, μετά από τις Συνόδους Κορυφής στις Βρυξέλλες, το είπε προχθές, το είχε πει και τον περασμένο Δεκέμβρη στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, παραλίγο να το πει και τον Ιούνιο, αλλά οδήγησε σε ναυάγιο. Εκείνο που θέλω να ρωτήσω είναι το εξής: Ποιους στόχους πετυχαίνει ο Πρωθυπουργός, όταν εκ των προτέρων δεν ξέρει ο ελληνικός λαός, ποιοι είναι αυτοί οι στόχοι. Αλλά, κάθε φορά που λέμε, προσδιορίστε τους στόχους της κυβέρνησης, λέτε ότι είμαστε στη φάση των διαπραγματεύσεων και δεν είναι σωστό να πούμε ποιοι είναι οι στόχοι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, γνωρίζετε τον Ιούνιο είχαμε πετύχει ένα ποσό της τάξεως των 20 δις ευρώ. Η συζήτηση ναυάγησε, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλες τις χώρες της Ε.Ε. Όταν, τον Δεκέμβριο αυτό το ποσό γίνεται 20 δις 101 εκ. ευρώ, αντιλαμβάνεστε ότι ο στόχος επετεύχθη απολύτως. Άρα, ένα πρακτικό παράδειγμα στο ερώτημά σας, ως απάντηση, είναι αρκετό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η Ελλάδα πήρε 20% λιγότερο από ότι στο Γ` ΚΠΣ. Η Πορτογαλία πήρε μόλις 7% λιγότερα, ενώ έχει τον ίδιο πληθυσμό και σχεδόν το ίδιο επίπεδο ανάπτυξης. Πώς το εξηγείτε αυτό το γεγονός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά την Πορτογαλία γνωρίζετε ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα λέτε. Υπάρχει μεγάλη διαφορά. Για παράδειγμα, σας λέω μερικούς αριθμούς:

Η εθνική ευημερία της Πορτογαλίας βρίσκεται στο 74,1% του κοινοτικού μέσου όρου. Η αντίστοιχη της Ελλάδας βρίσκεται στο 81,6%. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που δείχνει τις διαφορές των δύο οικονομιών. Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι η Πορτογαλία, από τη Σύνοδο Κορυφής του Βερολίνου το 1999, αλλά και από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών το 2003, είχε περιλάβει τον αγροτικό τομέα, για παράδειγμα, ως τομέα με ειδικά προβλήματα, ως χώρα που είχε ειδικά προβλήματα στα αγροτικά ζητήματα. Έχουμε, αμέσως-αμέσως, δύο στοιχεία. Ένα τρίτο και σημαντικό στοιχείο -σημαντικότερο και από τα δύο προηγούμενα- είναι η προετοιμασία που είχε γίνει. Η Πορτογαλία το 2003 που υπήρχε το περιθώριο σε όλες τις χώρες που ήθελαν να αλλάξουν τις περιφέρειές τους, και να φροντίσουν ώστε να διαρθρωθούν διαφορετικά οι περιφέρειες, το έκανε. Η Ελλάδα δυστυχώς δεν το είχε κάνει. Παρά τις δύσκολες αυτές συνθήκες, η χώρα μας πέτυχε αυτό το ποσό που θεωρείται από όλους πολύ μεγάλη επιτυχία. Και όταν λέω από όλους, εννοώ και από άλλες χώρες της Ε.Ε. Ενδεχομένως παρακολουθήσατε τα διεθνή δίκτυα ή τις μεγάλες εφημερίδες, ειδικά στην Αγγλία, όπου οι τίτλοι ήταν «ο πραγματικός νικητής» και κάτω από τη φράση αυτή, «ήταν η Ελλάδα».

ΜΟΥΡΤΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω εάν το ποσό συμμετοχής της Ελλάδας στο νέο κοινοτικό προϋπολογισμό παραμένει ίδιο ή έχει ελαττωθεί ή έχει αυξηθεί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θυμάμαι το ποσοστό, αλλά μπορώ να το βρω και να σας το πω.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Μια διευκρίνιση θα ήθελα: Γιατί η Στερεά Ελλάδα και το Νότιο Αιγαίο έχουν συμμετοχή 15%, όπως είπατε. Πάει ανάλογα με το δείκτη ανάπτυξης της χώρας ή της περιοχής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μπορούσατε να πάρετε αφορμή από αυτό που είπα προηγουμένως, ότι δηλαδή, είχε γίνει διαφορετική διαρθρωτική δομή των περιφερειών. Ωστόσο, για να λυθεί η απορία, νόμιζα ότι είναι σαφές αυτό που είπα. Έχουμε μεγαλύτερη αύξηση γιατί είχαμε 50% στη Στερεά Ελλάδα και στο Νότιο Αιγαίο, ενώ τώρα το ποσοστό ανήλθε στο 85%. Δηλαδή, στα 100 ευρώ, πρώτα πλήρωνε τα 50 η Ε.Ε. και τα 50 προέρχονταν από εθνικούς πόρους. Τώρα 85 προέρχονται από την Ε.Ε. και 15 από εθνικούς πόρους. Δηλαδή, μειώνεται το ποσό που συνεισφέρει η Ελλάδα στα κοινοτικά προγράμματα. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μεγαλύτερες ευκαιρίες, μεγαλύτερες δυνατότητες να απλωθούν, αφενός περισσότερα προγράμματα -γιατί όταν το ποσό που πληρώνεις ως εθνική ενίσχυση είναι μικρότερο σίγουρα έχεις τη δυνατότητα να πληρώσεις περισσότερα χρήματα σε περισσότερα προγράμματα- και αφετέρου τα οφέλη, αυτά δηλαδή που εξοικονομείς τα στρέφεις σε άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Γιατί, επιλέγονται αυτές οι δύο περιοχές σαν πρώτες. Αυτό ρωτώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ανέφερα το παράδειγμα για τις δύο περιοχές που ήταν στο 50% και ανήλθαν στο 85% για να καταδείξω τη μεγάλη ωφέλεια που έχουμε από αυτή την εναρμόνιση στο 85% κοινοτικοί πόροι και 15% εθνικοί πόροι.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Η Ήπειρος που θεωρείται η πιο υποβαθμισμένη περιοχή, σε τι ποσοστό είναι η συμμετοχή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στις περισσότερες περιφέρειες πλέον η συμμετοχή είναι στο 85%.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Εάν υπάρχει αίτημα από τον κ. Χριστόδουλο για συνάντηση με τον Καραμανλή και ποια είναι η απάντηση του Πρωθυπουργού.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι πρέπει η οικονομική μας πολιτική να είναι λιγότερο υπάκουη απέναντι στις Βρυξέλλες. Πρέπει που και που να λέμε όχι, ειδικά στο ασφαλιστικό και στην κοινωνική πολιτική. Ποια είναι η θέση σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε δεν υπάρχει θέμα ασφαλιστικού.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Στο αν θα πρέπει να είμαστε υπάκουοι απέναντι στην κοινωνική Ευρώπη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια σειρά δεσμεύσεων που έχει κάθε χώρα στην Ε.Ε. και οι οποίες ανελήφθησαν με την υπογραφή της Συμφωνίας ένταξης. Από εκεί και πέρα η κοινωνική ευαισθησία είναι ένα διαρκές ζητούμενο για όλες τις χώρες της Ε.Ε. Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ο Πρωθυπουργός στις παρεμβάσεις που έχει κάνει, στις Συνόδους Κορυφής που έχει λάβει μέρος, αλλά και στις διμερείς συνομιλίες που έχει με Πρωθυπουργούς ή άλλους ηγέτες της Ε.Ε., θέτει το θέμα της κοινωνικής ευαισθησίας, κυρίως για όφελος των λαών της Ευρώπης, για όφελος της ιδέας της Ενωμένης Ευρώπης.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Η τρίτη αφορά στο νόμο για τη συγκέντρωση των ΜΜΕ. Είχατε πει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεκινήσει διάλογος. Εάν είστε έτοιμος και πότε βλέπετε αυτό το διάλογο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το έχω ανακοινώσει ήδη από την περασμένη Παρασκευή, ότι αρχίζει από την Τετάρτη 20.12, στις 09:00, στην παρακείμενη αίθουσα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Τι μας συμβουλεύετε να κάνουμε τα Χριστούγεννα; Να μείνουμε στην Αθήνα ή να φύγουμε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πρέπει να παρέμβω στο δικό σας προσωπικό πρόγραμμα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θέλω να ρωτήσω ευθέως: Υπάρχει θέμα ανασχηματισμού μέσα στις γιορτές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει πολλές φορές. Νόμιζα ότι θα είχατε κουραστεί να με ρωτάτε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο κ. Κόλιν Πάουελ εξεπλάγην με την έκπληξη των Ευρωπαίων ηγετών για τις αερομεταφορές. Εσείς ξέρατε ή δεν ξέρατε; Γιατί ο κ. Πάουελ είπε ότι οι ευρωπαίοι φίλοι του ήξεραν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα έχει απαντηθεί και από μένα εδώ και από τους συναρμόδιους Υπουργούς. Δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Γιατί οι δηλώσεις έγιναν μετά από εσάς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ό,τι είχαμε να πούμε για το θέμα, έχει ειπωθεί.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν έχετε πει τίποτα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ο κ. Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» λέει ευθέως ότι ο διορισμός του κ. Οικονομόπουλου στον ΟΕΚ είχε εγκριθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τη Βουλή υπαινισσόμενος ουσιαστικά ότι και γνώριζε ο κ. Καραμανλής και η Βουλή και δεν έχει μόνο εκείνος την ευθύνη, όπως κι εσείς είπατε και αν δεν κάνω λάθος και ο κ. Μεϊμαράκης, αλλά την ευθύνη την έχει και η Βουλή και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Ποιο είναι το σχόλιό σας γι` αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και γι` αυτό το θέμα, ό,τι ήταν να ειπωθεί, ειπώθηκε.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Επιμένετε στη δήλωσή σας ότι οι ευθύνες πλέον ανήκουν στον Υπουργό, όπως είπατε και στην τηλεοπτική σας συνέντευξη από τη στιγμή που διορίζετε την ευθύνη στο χώρο του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ:Συμπληρώνετε φράσεις στη δήλωσή μου. Δεν ήταν ακριβώς έτσι. Ό,τι είχε να ειπωθεί, ειπώθηκε.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Επειδή έχουμε το νέο δεδομένο από τον κ. Παναγιωτόπουλο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω: Ό,τι είχε να ειπωθεί γι` αυτή την υπόθεση ειπώθηκε.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Παναγιωτόπουλος είναι υπουργός της κυβέρνησης; Παραμένει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Κακαλής έχει να κάνει ερώτηση, ο κ. Βλάχος έχει να κάνει σχόλιο απ` ό,τι κατάλαβα.

ΒΛΑΧΟΣ: Ρώτησα αν είναι υπουργός. Γιατί όταν λέτε ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη του υπουργού και ο υπουργός λέει ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη του Πρωθυπουργού.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου, με όλο το σεβασμό στο πρόσωπό σας, να πω ότι το ερώτημά σας δεν συνάδει με τη συζήτηση που κάνουμε στην αίθουσα. Τι πάει να πει αν παραμένει; Φυσικά. Υπάρχει κάποιος που δεν είναι Υπουργός αυτή τη στιγμή από τους ήδη υπάρχοντες;

ΒΛΑΧΟΣ: Ρωτάμε για να ξέρουμε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Έχετε κάποιο σχόλιο για τις 5 μυστικές συμφωνίες που σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα ενέκριναν οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην τελευταία σύνοδό τους και δεν ενημερώθηκαν ούτε καν οι Πρωθυπουργοί στη Σύνοδο Κορυφής των υπουργείων Εξωτερικών; Με αυτές τις μυστικές συμφωνίες ανατίθενται υπερεξουσίες στις μυστικές υπηρεσίες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν ειπωθεί πολλά πράγματα γι` αυτό το θέμα. Γνωρίζετε πως ότι γίνεται, γίνεται νόμιμα και με απόλυτο σεβασμό στο Συνταγματικό μας κανόνα. Δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Για τις συμφωνίες αυτές καθαυτές αν έχετε κάποιο σχόλιο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι ανακοινώσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, καλύπτουν το θέμα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Σε σχέση με την περίπτωση της ΟΝΝΕΔ θα ήθελα να σας πω ότι οι πληροφορίες από το ρεπορτάζ λένε ότι όλη αυτή η συζήτηση δεν αφορά μόνο παιδιά από την ΟΝΝΕΔ για τη δημιουργία μη κυβερνητικών οργανώσεων για χρηματοδότηση από το κράτος αλλά σε αυτές εμπλέκονται και πανεπιστημιακοί και ότι όλο αυτό το σύστημα είναι μια αντιπαράθεση εν όψει των βρετανικών εκλογών. Έχει περιέλθει υπόψη της κυβέρνησης τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση; Δηλαδή, αυτές τις άλλες παραμέτρους τις γνωρίζει η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να υπεισέλθω σε διάφορες υποθέσεις. Σας είπα ποια είναι η θέση του ΟΠΑΠ, όπως άλλωστε έχει δηλωθεί δημοσίως. Η ΟΝΝΕΔ έχει εκδώσει τη δική της ανακοίνωση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 19 December 2005 - 15:05:10 UTC