Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-11-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Ο Πρωθυπουργός, αύριο στις 13:30, θα μιλήσει σε εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αίγλη του Ζαππείου, με αφορμή τα 30 χρόνια από την ίδρυση του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Επικοινωνίας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ο κ. Παλαιοκρασσάς κατήγγειλε χθες ένα σύστημα ιδιαίτερης μαφίας όπως είπε, που διαιρεί τους Έλληνες σε προστάτες και προστατευόμενους. Έκανε λόγο για ορχήστρα διαπλοκής, στην οποία συμπεριλαμβάνει όπως είπε ως όργανα τα Μέσα Ενημέρωσης, υπαλλήλους των ΔΕΚΟ και ως μαέστρους τα υψηλόβαθμα πολιτικά στελέχη Υπουργείων. Δεν γνωρίζω ποιον φωτογράφισε. Η ερωτήσεις μου είναι δύο. Πρώτον, ποιο είναι το σχόλιο της κυβέρνησης και αν υπήρξε επικοινωνία με τον κ. Παλαιοκρασσά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι προφανές ότι αναφέρεται σε υποθέσεις τις οποίες ο ίδιος έχει στείλει στον εισαγγελέα και βεβαίως περιμένουμε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Ο κ. Παλαιοκρασσάς περιγράφει μια κατάσταση που βρήκε στη ΔΕΗ. Μια κατάσταση για την οποία -και με τη δική του συμβολή- γίνεται προσπάθεια να αλλάξει. Ναι, επικοινώνησα μαζί του το πρωί και μου επιβεβαίωσε αυτά που σας αναφέρω τώρα.

ΚΟΡΑΗ: Ο κ. Παλαιοκρασσάς όμως, μιλάει για διακομματική μαφία στο θέμα της διαπλοκής. Δηλαδή, ακόμη και παλαιότερα ήταν και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία είχαν συνωμοτήσει για τη διαπλοκή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στη συνέντευξή του αναφέρει -και δείτε το επί λέξει παρακαλώ- ότι ο ίδιος στο παρελθόν είχε μιλήσει για τη «διακομματική μαφία». Άρα, λοιπόν, επιβεβαιώνει αυτό που σας λέω. Αναφέρεται σε υποθέσεις του παρελθόντος στις οποίες ο ίδιος μαζί με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και την υπόλοιπη διοίκηση του οργανισμού, προσπαθούν να δώσουν λύση.

ΚΟΡΑΗ: Δηλαδή αναγνωρίζετε ότι και η Νέα Δημοκρατία συμμετείχε; Υιοθετεί αυτή την άποψη του κ. Παλαιοκρασσά η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παλαιοκρασσάς δηλώνει αυτά τα οποία διαβάσατε στη συνέντευξή του. Εγώ σας είπα, ποια είναι η ερμηνεία την οποία δίδει και ο ίδιος και ποια είναι και η θέση της κυβέρνησης.

ΧΙΩΤΗΣ: Ο κ. Παλαιοκρασσάς αναφέρει επίσης στη συνέντευξή του ότι η κυβέρνηση δεν κατανοεί ότι η ΔΕΗ είναι μια ιδιωτική επιχείρηση που πρέπει να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να λειτουργεί ως μια κρατική επιχείρηση και προφανώς αναφέρεται στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ. Γι` αυτό έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σέβομαι τις απόψεις όλων. Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι η κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις σε σχέση με την τιμολογιακή πολιτική σε διάφορους τομείς παροχής κοινωνικών υπηρεσιών. Η ηλεκτροδότηση είναι μια κοινωνική υπηρεσία και με βάση τη δική της πολιτική κατεύθυνση, προχωράει σε αποφάσεις.

ΒΛΑΧΟΣ: Τι είναι αυτό που σας έκανε να αισθανθείτε την ανάγκη το πρωί να τηλεφωνήσετε στον κ. Παλαιοκρασσά, τι τον ρωτήσατε, τι θέλατε να διευκρινίσετε, εφόσον απ` ό,τι καταλαβαίνω, διαβάσατε και τη συνέντευξή του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επικοινωνώ με μέλη της κυβέρνησης και με στελέχη διοικήσεων οργανισμών τα οποία έχουν τοποθετηθεί από την κυβέρνηση. Δεν είναι κάτι το οποίο αποτελεί είδηση. Δεν θα πω τίποτε περισσότερο.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Ερωτήθηκε ο κ. Παλαιοκρασσάς από σας, ποιον κορυφαίο πολιτικό παράγοντα υπουργείου εννοούσε ότι ενορχηστρώνει την επίθεση εναντίον του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει στο θέμα. Δεν θα πω τίποτε περισσότερο.

ΦΙΛΗΣ: Για άλλο θέμα. Η ερώτηση είναι η εξής: Αν η κυβέρνηση προτίθεται να συνεχίσει τους ελέγχους εις βάρος ορισμένων τραπεζών που εμπλέκονται σε μια υπόθεση αφορολόγητων ιδιωτικών καταθέσεων στο εξωτερικό, από την οποία το ελληνικό δημόσιο (δεν ακούγεται) χάνει 600 εκατομμύρια ευρώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω την υπόθεση στην οποία αναφέρεστε και θα απαντήσω γενικά: Πρώτον, δεν θεωρώ ότι οι έλεγχοι είναι εις βάρος κάποιου. Οι έλεγχοι είναι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, εφόσον αυτό επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον. Και δεύτερον, εφόσον υπάρχουν υποθέσεις που πρέπει να ελεγχθούν, ναι, αυτές ελέγχονται και θα συνεχίσουν να ελέγχονται από το αρμόδιο Υπουργείο.

ΦΙΛΗΣ: Αν είναι δυνατόν, έστω αύριο@ Είναι σοβαρό θέμα, γιατί το ποσό είναι πολύ μεγαλύτερο@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αμφισβητώ τη σοβαρότητα του θέματος, απλώς δεν έχω ενημερωθεί ειδικά για το θέμα που μου αναφέρετε.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αύριο θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή με θέμα το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ανακοινώσω αργότερα το απόγευμα για το θέμα που θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είχατε αναφέρει με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα υπάρξει κανένας νέος χώρος το 2006. Ο υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης, όμως, δήλωσε σε κυριακάτικη συνέντευξή του ότι δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα υπάρξει καμία καινούρια φορολογία. Αυτή η διγλωσσία είναι σκόπιμη για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις για τις επόμενες φορολογικές επιδρομές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ανέφερα επί λέξει ότι δεν υπάρχει κανένας νέος φόρος στον προϋπολογισμό του 2006. Γνωρίζετε το μέγεθος του δημοσιονομικού προβλήματος, το οποίο έχει επισωρεύσει μια πολιτική πολλών ετών και το οποίο παρέλαβε αυτή η κυβέρνηση. Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης πέτυχε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να μειώσει κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, το έλλειμμα και να διατηρήσει πολύ μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης, διπλάσιους από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Και κινείται ακριβώς στη λογική της αποφυγής πρόσθετων ρυθμίσεων.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο κ. Κοκκινούλης δεν ήρθε εκεί που μιλούσατε προχθές. Αντιπαθεί εσάς ή έχει πρόβλημα με την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μη εξάγετε συμπεράσματα για το ποιος έρχεται ή δεν έρχεται σε κάποια ομιλία.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Υπάρχουν παρουσίες και απουσίες που έχουν σημειολογική προέκταση και πολιτικά συμπεράσματα@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από τότε που τελείωσα το γυμνάσιο δεν κρατώ απουσιολόγιο. Άλλωστε δεν το κράτησα ούτε στο γυμνάσιο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Όταν δεν σας συμφέρει.

ΒΛΑΧΟΣ: Υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΚΟΡΑΗ: Θα επανέλθω στο θέμα του κ. Παλαιοκρασσά. Διαβάζω αυτολεξεί τη δήλωσή του για να μην πείτε ότι κάνουμε δικές μας ερμηνείες. Λέει λοιπόν ο κ. Παλαιοκρασσάς: «Ο Ανδρέας Παπανδρέου το είχε αποκαλέσει κατεστημένο. Αργότερα εξωραΐστηκε ως διαπλοκή. Στον Πρωθυπουργό αποδίδεται -τον κ. Καραμανλή εννοεί- η ρεαλιστική περιγραφή ως @νταβατζήδες@ οι οποίοι όμως δεν δουλεύουν μόνοι. Εγώ το έχω αποκαλέσει στο παρελθόν σύστημα ιδιότυπης μαφίας που διαιρεί τους Έλληνες σε προστάτες και προστατευόμενους. Και στο σύστημα αυτό ο μηχανισμός αντί να είναι της αγοράς, είναι -χρησιμοποιεί ενεστώτα- της τακτοποίησης και του βολέματος. Όλα ρυθμίζονται και έχουν την τιμή τους». Λέει αυτά τα πράγματα για κάτι που γινόταν, ας πούμε το 2000 ή το 2002 και χρησιμοποιεί ενεστώτα; Δεν ξέρει καλά ελληνικά ο κ. Παλαιοκρασσάς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω εξαντλήσει τις απαντήσεις για το θέμα που αναφέρατε. Θα θυμίσω εκείνο που έχω πει σε αυτή την αίθουσα. Δεν είναι πρόσκληση ούτε παράκληση του Πρωθυπουργού, αλλά είναι εντολή του Πρωθυπουργού, όποιο στέλεχος της κυβέρνησης ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχει το οποιοδήποτε στοιχείο, να προσφεύγει στη δικαιοσύνη.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Καραχάλιος μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του ALPHA, είπε ότι υπάρχουν ορισμένοι διοικητές των ΔΕΚΟ, μετρημένοι στα δάκτυλα βέβαια, που δεν συνεργάζονται με τους υπουργούς και βέβαια αυτοί φέρουν πολιτική ευθύνη. Η κυβέρνηση εκτιμά, συμμερίζεται αυτές τις απόψεις και αν τις συμμερίζεται, σκέφτεται διορθωτικές αλλαγές στις ΔΕΚΟ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, δεν μπορώ να σας απαντήσω. Όσον αφορά το πρώτο, δεν γνωρίζω πώς έχει αναφερθεί στη δήλωσή του, αλλά στην καθημερινότητα μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές προσεγγίσεις. Η προσπάθεια μιας κυβέρνησης, αλλά και των στελεχών του ευρύτερου δημοσίου τομέα που έχουν τοποθετηθεί σε διοικητικές θέσεις από την κυβέρνηση, είναι να λύνονται τα προβλήματα. Η αντιπαράθεση, πολλές φορές, φέρνει κάτι θετικό. Δεν είναι μόνο αρνητική.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κατάργηση του φόρου 20% (δεν ακούγεται). Αν αυτή η διάταξη δεν είναι ο ορισμός της διαπλοκής, τότε τι είναι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αποτελεί μια προσπάθεια για την τόνωση της αγοράς της διαφήμισης η οποία είναι πολύ μεγάλη αγορά. Είναι μια προσπάθεια που είμαστε βέβαιοι ότι θα αποφέρει έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: (Δεν ακούγεται)

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα αποδειχθεί στην πράξη.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Θεωρείτε ότι δεν είχε αρκετή διαφήμιση η τηλεόραση και χρειαζόταν περισσότερη; Όλο διαφημίσεις είναι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ούτως ή άλλως, γνωρίζετε ότι υπάρχει Κοινοτική Οδηγία τουλάχιστον υπερδεκαετούς ισχύος, η οποία προβλέπει τον διαφημιστικό χρόνο ανά ώρα. Άρα λοιπόν, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβεί κάποιος αυτόν τον διαφημιστικό χρόνο. Σας θυμίζω ότι είναι δώδεκα λεπτά την ώρα και δεν έχει αλλάξει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα τι το κάνατε αφού υπάρχει ένα όριο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο χρόνος. Όπως γνωρίζετε, οι διαφημίσεις στην τηλεόραση έχουν συγκεκριμένο χρόνο. Δεν σημαίνει ότι αυτός ο χρόνος εξαντλείται. Σας λέω ότι με αυτό το μέτρο γίνεται μια προσπάθεια τόνωσης της αγοράς της διαφήμισης, μιας μεγάλης ανερχόμενης αγοράς. Θέλω να σας θυμίσω ότι είναι ένα μέτρο το οποίο είχε ληφθεί πριν από περίπου δύο δεκαετίες. Στην πορεία το μέτρο αυτό και από την προηγούμενη κυβέρνηση, φάνηκε ότι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Θα μπορούσε να αποδώσει καλύτερα εάν είχε δοθεί μεγαλύτερη ελευθερία στην αγορά της διαφήμισης. Αυτή η ελευθερία δόθηκε σε ένα ποσοστό της τάξης του 5% ή 10% από την προηγούμενη κυβέρνηση και συνεχίζει και αυτή η κυβέρνηση για την επόμενη διετία.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εκείνο που βλέπουμε σαν άμεσο αποτέλεσμα είναι να μην πληρώνουν φόρο οι καναλάρχες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, μιλάμε για ειδικό φόρο. Για να μην υπάρξει παρεξήγηση είναι άλλο ο ειδικός φόρος και άλλο ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας. Εδώ μιλάμε για έναν επιπλέον φόρο ο οποίος είχε μπει στην τηλεοπτική διαφήμιση στις αρχές της δεκαετίας του @80 για την έλευση της έγχρωμης τηλεόρασης. Ένας ειδικός φόρος ο οποίος δεν ισχύει σε άλλες χώρες. Σας ανέφερα τους λόγους για τους οποίους οδηγούμαστε σ@ αυτή την απόφαση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αυτό εννοούσα κύριε Εκπρόσωπε. Καταλαβαινόμαστε. Αλλά που αποσκοπεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ανέφερα προηγουμένως.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μήπως για να προσελκύσετε, όπως είπε και ο συνάδελφος, τους καναλάρχες, σε μια πιο φιλική στάση προς εσάς και την κυβέρνησή σας, τώρα που χειμάζεται;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω, αν με αυτό υπαινίσσεστε ότι οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών με τέτοιου είδους μέτρα θα είναι πιο φιλικοί προς την κυβέρνηση. Αυτό, θα μου επιτρέψετε να πω , περικλείει μια επικίνδυνη άποψη, ότι δηλαδή οι δημοσιογράφοι, δεν κάνουν ελεύθερα τη δουλειά τους, αλλά κάνουν ότι τους λένε οι ιδιοκτήτες των καναλιών. Εγώ δεν υιοθετώ αυτή την άποψη.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Σε συνέχεια της ερώτησης της κ. Κοραή φαντάζομαι ότι δεν είναι στις εντολές του πρωθυπουργού οι δημόσιες καταγγελίες (δεν ακούγεται).

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε κάθε περίπτωση ισχύει αυτό που είπα προηγουμένως.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ναι. Ο κ. Πολύζος άρα τι το διαφορετικό έκανε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Είναι τελείως διαφορετικές οι υποθέσεις.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Τις ίδιες δηλώσεις έκανε και ο ένας και ο άλλος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι διαφορετικές υποθέσεις.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Γιατί είναι διαφορετικές; Να μας διευκρινίσετε για να καταλάβουμε και εμείς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι αναλύθηκε πάρα πολύ το θέμα του κ. Παλαιοκρασά. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε περισσότερο. Έχει αναλυθεί και το θέμα του κ. Πολύζου. Μένω σε αυτά που είπα. Τα σχόλια δικά σας.

ΦΙΛΗΣ: Το αίτημα για περαιτέρω μείωση του Ειδικού Φόρου επί των διαφημίσεων είχε τεθεί από ποιους; Από τους διαφημιστές, από τα κανάλια, από ποιους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ένα ζήτημα, που δεν αφορά μόνο τους διαφημιστές ή τα κανάλια. Αφορά τους διαφημιζόμενους, αφορά ένα κύκλο εργασιών που είναι πολύ μεγάλος. Αφορά δηλαδή και τα προϊόντα που διαφημίζονται που έχουν μια προστιθέμενη αξία επί τη βάσει και της διαφήμισης, η οποία είναι σημαντικό κομμάτι της προβολής του κάθε προϊόντος προκειμένου να κινηθεί περισσότερο η αγορά. Είναι λοιπόν μια κίνηση ευελιξίας, που αφορά συνολικά την αγορά. Δεν αφορά μόνον, όπως ειπώθηκε προηγουμένως τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

ΦΙΛΗΣ: Ποιος έθεσε το αίτημα αυτό στην κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει τεθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό από όλες αυτές τις Ενώσεις που σας αναφέρω.

ΦΙΛΗΣ: Και με βάση τη λογική αυτή που θέτετε δια της μείωσης του φόρου. Υπάρχουν και άλλοι φόροι. Σκέφτεστε και εκεί να παρέμβετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε σε ό,τι αφορά τις διαφημίσεις που προβάλλονται στην τηλεόραση ή στις εφημερίδες; Γιατί, όπως γνωρίζετε, γίνεται μεγάλη προσπάθεια -ας πούμε για παράδειγμα στην κρατική διαφήμιση- με εγκύκλιο που εξέδωσα πριν από λίγους μήνες, να βοηθηθούν τα ΜΜΕ ώστε να μην δημιουργούνται ανισότητες στην κατανομή της κρατικής διαφήμισης. Βλέπετε λοιπόν, ότι δεν είναι μια ad hoc κίνηση, αλλά είναι μια κίνηση που έχει συνέχεια στη λογική της καλύτερης λειτουργίας της αγορά των ΜΜΕ σε διάφορους χώρους. Ο ένας χώρος είναι αυτός της διαφήμισης, στον οποίο αναφερθήκαμε τώρα. Άλλος χώρος είναι αυτός των αδειοδοτήσεων ή της συγκέντρωσης. Είναι μια συνολική προσπάθεια. Δεν είναι κάτι αποκομμένο για να δώσει και την αίσθηση ή την εντύπωση του βολέματος κάποιων.

ΦΙΛΗΣ: Για το θέμα της συγκέντρωσης που αναφέρατε, είχε γραφεί ότι θα είστε έτοιμοι εντός τους έτους. Ισχύει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω δηλώσει ότι θα ξεκινήσει ένας διάλογος με τους αμέσως εμπλεκόμενους φορείς και τα κόμματα ούτως ώστε να καταρτιστεί αυτό το νομοσχέδιο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα στον επόμενο μήνα. Ο διάλογος, είναι πολύ πιθανόν να ανοίξει σχετικά σύντομα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόκειται να μειώσετε και το αγγελιόσημο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει από την κυβέρνηση καμιά σκέψη που να αφορά το αγγελιόσημο.

ΒΛΑΧΟΣ: Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχατε με τον κ. Παλαιοκρασσά, σας αποκάλυψε ποιο κυβερνητικό στέλεχος τον υπονομεύει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω ήδη απαντήσει. Δεν θα πω τίποτε περισσότερο για την υπόθεση αυτή.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν έχετε απαντήσει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα πω τίποτε περισσότερο για την υπόθεση αυτή.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Δημιουργήθηκε ένα τεράστιο θέμα σχετικά με το άρθρο 3 που κατατέθηκε στη Βουλή, το οποίο θα έδινε τη δυνατότητα παραγραφής ή και πλημμεληματικής κατηγορίας για όσους νομιμοποίησαν «μαύρα» χρήματα. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν έγινε λάθος και ποιος ευθύνεται γι` αυτό το λάθος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς, απορρίπτω κατηγορηματικά ότι θα έδινε τη δυνατότητα παραγραφής. Διότι, όπως γνωρίζετε, στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί είναι σαφές ότι οι μετέχοντες σε κύκλωμα δεν εμπίπτουν στις διατάξεις αυτές που αναφέρατε προηγουμένως. Το δεύτερο είναι η δήλωση που έχουν κάνει οι υπουργοί Οικονομίας και Δικαιοσύνης, ότι αντιμετωπίζεται το όποιο τυχόν πρόβλημα δημιουργείται από αυτή τη ρύθμιση. Και αντιμετωπίζεται σύντομα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θα υπάρξει τροπολογία γι` αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα πω σήμερα τίποτε περισσότερο. Πάντως, αντιμετωπίζεται σύντομα.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Επανέρχεται και απασχολεί ιδιαίτερα και την Ευρώπη και τις ΗΠΑ το θέμα των αεροσκαφών της CIA, των απαγωγών, των βασανιστηρίων. Υπάρχουν καταγγελίες για προσγειώσεις τέτοιων αεροσκαφών στην Ελλάδα. Από ό,τι ξέρω η Ευρωπαϊκή Ενωση ψάχνει την υπόθεση αυτή. Θα ήθελα να μου διευκρινίσετε εάν το έχετε ερευνήσει και έχετε διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει ή το ερευνάτε περαιτέρω ή αν συνεργάζεστε σε κάποια συγκεκριμένη έρευνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω εάν υπάρχει κάποια συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση σχετικά με έρευνα. Δεν γνωρίζω καν εάν υπάρχει κάποια έρευνα σε εξέλιξη. Θέλω να σας πω ότι, όπως ενημερώθηκα αρμοδίως, έχουν τηρηθεί για τις διελεύσεις όλων των αεροσκαφών όλοι εκείνοι οι κανόνες εναέριας κυκλοφορίας που τηρούνται διεθνώς.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Εναέριας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο,τι προβλέπεται, από τη στιγμή που ένα αεροσκάφος μπαίνει στο FIR, είτε προσγειώνεται ή όχι, τι έλεγχοι γίνονται, τι κανόνες υπάρχουν. Όλα αυτά που λειτουργούν ως κανόνες έχουν εφαρμοστεί.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Για να ακολουθήσει τους κανόνες. Το θέμα είναι σημαντικότερο. Εχει να κάνει με βασανιστήρια και ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν έχετε πιο συγκεκριμένες πληροφορίες για το τι κάνουν αυτά τα αεροπλάνα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ σημαντικό κάθε θέμα. Σίγουρα είναι σημαντικότερο, έτσι όπως το αναφέρατε, γιατί αφορά την ανθρώπινη ζωή. Θα σας πω ότι κάθε θέμα είναι σημαντικό και πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες για οποιαδήποτε διέλευση αεροσκάφους. Εάν υποθέσουμε ότι ένα αεροσκάφος κινείται μεταφέροντας, αντί για δέματα για παράδειγμα ναρκωτικά, οι έλεγχοι, οι κανόνες, οι διαδικασίες, τηρούνται για όλα. Ανεξαιρέτως του τι περιεχόμενο έχει ένα αεροσκάφος ή όχι. Αν είναι δηλαδή ανθρώπινο δυναμικό ή αν είναι προϊόντα. Δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο. Αρμοδίως μου αναφέρθηκε ότι έχουν τηρηθεί όλοι αυτοί οι κανόνες που διεθνώς ισχύουν.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή επιμένει και ο κ. Παλαιοκρασσάς και δεν είναι η πρώτη φορά που βγαίνει και καταγγέλλει για συμφέροντα που νέμονται το χώρο τον οποίο εποπτεύει, υπάρχει θέμα απομάκρυνσής του ή αντικατάστασής του άμεσα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω ξαναρωτηθεί. Ισχύει η ίδια απάντηση.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως την κ. Μπακογιάννη, τον κ. Σουφλιά, να θέτουν θέμα αναθεώρησης του Συντάγματος. Υπάρχει ένας προβληματισμός στην κυβέρνηση μήπως η επόμενη Βουλή είναι αναθεωρητική.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σας πω κάτι περισσότερο που να σας δώσει είδηση. Το έχουμε συζητήσει ξανά το θέμα. Εχω ρωτηθεί επανειλημμένα στην ίδια αίθουσα πριν από 15-20 ημέρες. Εχω μιλήσει για την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος. Μάλιστα, ανέφερα παράδειγμα που περιλαμβάνεται στο δικό μας πρόγραμμα για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πανεπιστήμια.

ΧΙΩΤΗΣ: Απαντώντας σε προηγούμενη ερώτηση, όταν ρωτηθήκατε αν προγραμματίζονται διαρθρωτικές αλλαγές στις ΔΕΚΟ, είπατε ότι δεν έχετε να πείτε κάτι. Δεν έχετε να πείτε κάτι, γιατί δεν προγραμματίζονται ή γιατί προγραμματίζονται;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει ό,τι έχω πει για τον ανασχηματισμό, τον τρόπο που γίνονται οι ανασχηματισμοί και οι αλλαγές στη δημόσια Διοίκηση. Δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Είστε από τους υπουργούς που δείχνετε κατανόηση, τουλάχιστον γι` αυτό που τραβά τελευταία ο κ. Αλογοσκούφης. Γιατί χθες, από ό,τι διάβασα στο ΒΗΜΑ, λέει ότι δεν βρίσκει πάντα την ίδια κατανόηση από τους συναδέλφους του υπουργούς, με αφορμή τον προϋπολογισμό και τη δυσαρέσκεια που υπάρχει σε βάρος του.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα επαναλάβω το ίδιο που είχα πει την προηγούμενη εβδομάδα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση: Δεν είναι ο Αλογοσκούφης ο κακός και όλοι εμείς είμαστε οι καλοί. Οι δυσκολίες στην οικονομία είναι δεδομένες. Η προσπάθεια είναι κοινή.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός προεκλογικά είχε καταγγείλει την τοκογλυφική συνήθεια των τραπεζών, αλλά επί διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας (δεν ακούγεται). Τα κέρδη αυτά προέρχονται κατά κύριο λόγο από τόκους σε δάνεια. Η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη από τα αποτελέσματα της πολιτικής της;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι εμπλέκετε διαφορετικά θέματα. Θα μου επιτρέψετε να σας θυμίσω την υπόθεση των πανωτοκίων, την οποία ορθώς είχε καταγγείλει η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση. Είναι το κόμμα εκείνο που ως κυβέρνηση έδωσε λύση σε ένα πρόβλημα πολλών ετών. Όπως γνωρίζετε το πρόβλημα ήταν υπερδεκαετές. Αρα, λοιπόν, αυτό που καταγγείλαμε όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση, αλλά και στην προεκλογική περίοδο, φροντίσαμε ως κυβέρνηση στην πράξη να το διορθώσουμε, να το αλλάξουμε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μόνο αυτό είχατε καταγγείλει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν κανόνες με τους οποίους λειτουργούν οι τράπεζες και δεν είναι κανόνες ξεχωριστοί για την Ελλάδα. Είναι κανόνες που ισχύουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα επιτόκια καθορίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μπορέσει κάποτε η κυβέρνηση να εξασφαλίσει τη σωματική ακεραιότητα των φιλάθλων στα γήπεδα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Χαίρομαι, γιατί κάνετε αυτή την ερώτηση. Όπως γνωρίζετε, πρόκειται για μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Εχει ξεκινήσει από το νέο νόμο που έφερε η κυβέρνηση. Θα ξεκινήσω, λέγοντας ότι ισχύει η χθεσινοβραδινή δήλωση που έκανα, αποδοκιμάζοντας και καταδικάζοντας τα επεισόδια στον αγώνα που έγινε στη Λιβαδειά. Όπως με ενημέρωσε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έγιναν ήδη 40 προσαγωγές και 4 συλλήψεις. Η έρευνα συνεχίζεται. Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο, όπως με ενημέρωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, η αστυνομία είχε διατυπώσει επιφυλάξεις στους διοργανωτές για το εάν το γήπεδο καλύπτει τους κανόνες ασφαλείας και παρέχει στην αστυνομία τις δυνατότητες που έπρεπε να έχει, προκειμένου να διασφαλιστεί απολύτως η τάξη. Είχα μία ευχάριστη είδηση από τον κ. Ορφανό, πριν από λίγη ώρα: Εχει ήδη εγκριθεί από την ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αυτό που προέβλεπε ο νόμος και εκδίδεται σύντομα η υπουργική απόφαση για την ονομαστικοποίηση των εισιτηρίων, έτσι ώστε να γνωρίζει η κάθε ανώνυμη εταιρεία, η κάθε ομάδα, σε ποια θέση κάθεται ο κάθε φίλαθλος. Είναι μερικά από τα μέτρα που θα βοηθήσουν. Εχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν, αλλά θα βοηθήσουν πολύ περισσότερο στην εξάλειψη της βίας στα γήπεδα. Δεν είναι τα αστυνομικά μέτρα. Χθες, για παράδειγμα, υπήρχαν 200 αστυνομικοί στο γήπεδο. Ούτε μπορεί να είναι οι αστυνομικοί η πλειοψηφία των θεατών ενός γηπέδου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ηταν μειωμένη η δύναμη των αστυνομικών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόκειται για μια σειρά αυστηρών μέτρων που προβλέπονται στο νέο νόμο. Πιστεύουμε ότι η εφαρμογή τους θα βοηθήσει, ώστε να παταχθεί η βία στα γήπεδα και να έχουμε και εμείς ένα ποδόσφαιρο ευρωπαϊκού επιπέδου, όπως σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού δεν ήταν κατάλληλος ο χώρος, ποιος έδωσε την άδεια να γίνει ο αγώνας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι απόφαση της αστυνομίας. Γνωρίζετε ότι είναι απόφαση των αρμόδιων αθλητικών οργάνων. Στην προσπάθεια που γίνεται, πρέπει να πω ότι υπάρχουν ομάδες και ανώνυμες εταιρείες που βοηθούν πάρα πολύ. Η κυβέρνηση καλεί όλες τις ομάδες να βοηθήσουν για να εξαλειφθεί η βία στα γήπεδα. Η βία δεν συμφέρει κανέναν, ούτε την Πολιτεία, ούτε τις ομάδες, ούτε την προαγωγή ενός καλύτερου ποδοσφαίρου για τον τόπο μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζω ότι όταν δεν υπάρχει άδεια της αστυνομίας, δεν γίνεται ο αγώνας. Καταργήθηκε αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ποιες ήταν οι επιφυλάξεις της αστυνομικής αρχής σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο γήπεδο. Το σημαντικό είναι η εφαρμογή ενός νέου νόμου που τον γνωρίζετε, με πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο. Εχουμε τη ρύθμιση που σας είπα προηγουμένως, γιατί είναι πολύ σημαντικό για κάθε ομάδα να γνωρίζει ποιος φίλαθλος αγοράζει εισιτήριο και σε ποια θέση κάθεται. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε όσους θερμόαιμους ή θερμοκέφαλους θελήσουν να δημιουργήσουν πρόβλημα και στην ομάδα τους και βεβαίως πάνω από όλα στους φιλάθλους που παρακολουθούν τον αγώνα. Θα είδατε και χθες την εικόνα ενός πατέρα να κουβαλάει το μικρό παιδί του, μια εικόνα που δεν τιμά τη χώρα μας. Οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε στην κατεύθυνση να τηρηθεί αυτός ο αυστηρότερος νόμος. Πιστεύω ότι και αυτή η τήρηση θα βοηθήσει να εξαλειφθεί η βία στα γήπεδα. Είναι μια προσπάθεια η οποία χρειάζεται χρόνο.

ΒΛΑΧΟΣ: Όταν η αστυνομία λέει ότι δεν τηρεί (δεν ακούγεται).

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ανέφερα τις επιφυλάξεις.

ΒΛΑΧΟΣ: @Η ρωτάνε και λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την άποψη της αστυνομίας ή δεν την ρωτάνε καθόλου. Ουσιαστικά είναι σαν να μην την ρωτήσανε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ανέφερα τις επιφυλάξεις της αστυνομίας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση πριμοδοτεί την ελεύθερη εισβολή των πολυεθνικών (δεν ακούγεται).

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η «εισβολή», ιστορικά όπως γνωρίζετε, γίνεται χωρίς κανόνες. Αν υπάρχουν κανόνες, αν δηλαδή επιτρέπεται από το Ευρωπαϊκό και το Εθνικό Δίκαιο η ανάπτυξη μιας αγοράς, δεν μπορεί να μιλά κανείς για «εισβολή». Η ανάπτυξη μιας αγοράς γίνεται στο πλαίσιο της ελευθερίας, που διακρίνει τη Δημοκρατία μας και τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάτι το οποίο δεν μπορεί κανείς να αποτρέψει, ούτε και επιθυμεί να αποτρέψει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αδιαφορείτε δηλαδή για τις επιπτώσεις που έχει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε μεγάλο λάθος. Δεν αδιαφορούμε καθόλου. Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι να θυμάται κανείς και να μην προσπαθεί να βγάζει συμπεράσματα ad hoc, έχοντας ένα κατασκεύασμα εκ των προτέρων στο δικό του μυαλό. Θυμάστε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν στις οποίες να έχουν, για παράδειγμα, επιβληθεί πρόστιμα για υπερβάσεις σε super-market; Γιατί εγώ δεν θυμάμαι. Επιβλήθηκαν, λοιπόν, μεγάλα πρόστιμα από την αρμόδια Γραμματεία, τα οποία λειτουργούν καταλυτικά. Θα συνεχίσει να λειτουργεί αυτός ο έλεγχος. Αρα, λοιπόν, μια Πολιτεία με κανόνες και με έλεγχο, βοηθά σίγουρα στην ανάπτυξη της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού σε αυτήν, άρα και των καλύτερων τιμών για τους πολίτες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ευνοείτε τους λίγους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν εσείς υπαινίσσεστε ότι θα πρέπει να απαγορευτούν κάποιες αλυσίδες που έχουν πιο φτηνά προϊόντα για να πληρώνουν οι Ελληνες πολίτες πιο ακριβά, πείτε το ευθέως.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Με τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση της ΔΕΚΑ, το θέμα του Χρηματιστηρίου κλείνει για την κυβέρνηση ή πιστεύετε ότι η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερο βάθος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω ακόμη ακούσει την απόφαση του δικαστηρίου. Εκείνο που θέλω να σας πω είναι ότι κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία από τότε που ήταν κιόλας αντιπολίτευση, δήλωσε ότι πρέπει να διερευνηθεί αυτή η υπόθεση. Οποια υπόθεση είναι σε εκκρεμότητα πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος, ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες σε όποιους συμμετείχαν στη γνωστή υπόθεση του Χρηματιστηρίου με τρόπο που δεν ήταν νόμιμος. Αρα, λοιπόν, θα περιμένουμε και την τελική απόφαση του δικαστηρίου και όποια άλλη υπόθεση υπάρχει, ελπίζουμε στο πλαίσιο της Δικαιοσύνης να αντιμετωπιστεί.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Για τις αμυντικές δαπάνες και τις προμήθειες στρατιωτικού υλικού, ήθελα να ρωτήσω αν πρόκειται να ακολουθήσετε την πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ενέγραφαν τις (δεν ακούγεται) δαπάνες στην παραλαβή των συστημάτων ή αν πρόκειται (δεν ακούγεται) στον προϋπολογισμό αυτό να εγγραφούν δαπάνες για τα αεροσκάφη F-16.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είμαι έτοιμος να σας απαντήσω. Το θέμα αυτό το είχαμε συζητήσει και στο παρελθόν, αλλά δεν μου έρχεται στη μνήμη αυτή τη στιγμή η απάντηση. Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 28 November 2005 - 14:05:13 UTC