Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-11-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η βλακεία των γραφειοκρατών παραμένει ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Δύο αστυνομικοί συνελήφθησαν ένοπλοι να παρακολουθούν την εκδήλωση του ΠΑΜΕ. Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση γι` αυτό το αστείο και επικίνδυνο γεγονός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απευθυνθείτε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, γιατί το θέμα είναι ειδικό.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είναι πολιτικό πρόβλημα δεν είναι γραφειοκρατικό του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εχω απαντήσει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η ερώτηση είναι σαφής και νομίζω ότι οφείλετε κάποια απάντηση. Τι δουλειά είχαν οι δύο ένοπλοι αστυνομικοί με πολιτικά στη σύσκεψη του ΠΑΜΕ στα γραφεία του συνδικάτου Οικοδόμων. Παρακολουθούν τις δραστηριότητες των συνδικάτων; Εχετε ανασυστήσει το συνδικαλιστικό της Ασφάλειας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω το συμβάν. Απευθυνθείτε στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης για να σας απαντήσει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς είναι δυνατό να μη γνωρίζετε το συμβάν; Εχει συμβεί από χθες, το γράφουν σήμερα όλες οι εφημερίδες. Παρακολουθείτε τα πάντα, όλη την ενημέρωση και δεν είναι δυνατό να μην το έχετε παρακολουθήσει αυτό. Είναι βασικό θέμα της σημερινής ενημέρωσης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα επιμείνω σε αυτό και θα ήθελα μια πολιτική κρίση εκ μέρους της κυβέρνησης. Αν δηλαδή αποδοκιμάζει τέτοιου είδους περιστατικά, γιατί το περιστατικό είναι δεδομένο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο, πέραν των όσων σας είπα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν το αποδοκιμάζετε καν;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Το αποδέχεστε τότε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μην μου αποδίδετε πράγματα που δεν είπα. Οπως έχουμε πει επανειλημμένως, έχετε τη δυνατότητα να κάνετε τα σχόλια που προκρίνετε στα Μέσα όπου εργάζεστε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν έχει την ευαισθησία η κυβέρνηση να απαντήσει για ένα τέτοιο θέμα μείζονος σημασίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ζητάτε να σας σχολιάσω κάτι που δεν γνωρίζω.

ΚΑΠΡΑΛΟΣ: Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο Πρόεδρός του Γ. Παπανδρέου βλέπουν πρόωρες εκλογές. Εσείς τι βλέπετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βλέπω αμήχανες προσπάθειες εντυπωσιασμού του κ. Παπανδρέου για να αντιμετωπίσει τα εσωκομματικά του προβλήματα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Τίθεται από την πλευρά της κυβέρνησης θέμα πρόωρων εκλογών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει εκλεγεί με βάθος τετραετίας και εφαρμόζει το πρόγραμμά της επίσης με βάθος τετραετίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στην Ιαπωνία που είχε πάει ο Πρωθυπουργός του έδωσαν οι Ιάπωνες επιστολή διαμαρτυρίας ότι τους απέκλεισαν από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Πάτρας, επειδή το είχαν ζητήσει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πράγματι επιδόθηκε στον Πρωθυπουργό μια επιστολή. Δεν έχουν αποκλειστεί οι Ιάπωνες. Υπάρχει μια προοπτική συνεργασίας. Από όσα έχω πληροφορηθεί, υπάρχει συνεργασία μεταξύ ενός φορέα στην Ιαπωνία, ο οποίος μετέχει σε πολιτιστικά δρώμενα και της Οργανωτικής Επιτροπής της Πάτρας. Οι δύο αυτοί φορείς βρίσκονται σε επαφή. Συζητούνται λεπτομέρειες για την πραγματοποίηση ορισμένων εκδηλώσεων. Οι εκδηλώσεις αυτές προϋποθέτουν καταμερισμό του κόστους και επίλυση οργανωτικών λεπτομερειών. Το θέμα αυτό βρίσκεται στο στάδιο της συζήτησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού βρισκόταν σε συζήτηση το θέμα, γιατί διαμαρτυρήθηκαν τότε; Η επιστολή ήταν διαμαρτυρία. Τους απέκλεισαν ο κ. Μικρούτσικος και ο κ. Ρελός και γι` αυτό κατέφυγαν στον Πρωθυπουργό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με την ευκαιρία του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στο Τόκιο έκριναν ότι ήθελαν να τον ενημερώσουν σε βάθος, όπως και έκαναν με τη μορφή μιας επιστολής. Δεν μπορώ να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, διότι είναι ένα ειδικό θέμα. Σας παρακαλώ να απευθυνθείτε στον κ. Τατούλη, ο οποίος ως αρμόδιος υφυπουργός έχει και την αρμοδιότητα για το συγκεκριμένο θέμα, ώστε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να μου πείτε ότι ήταν ενημερωτική η επιστολή ή επιστολή διαμαρτυρίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ενημέρωσαν τον Πρωθυπουργό για το πλαίσιο αυτής της συνεργασίας και το βαθμό που αυτή η συνεργασία έχει προχωρήσει.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Έχουμε συζητήσει πολλές φορές τα προβλήματα που υπάρχουν στην ΔΕΗ. Εννοώ στο Δ.Σ. της ΔΕΗ. Έχουμε τη DEUTSCHE BANK η οποία υποβαθμίζει τη ΔΕΗ και έχουμε σημαντική πτώση της μετοχής της. Ρωτώ αν η κυβέρνηση πρόκειται να λάβει κάποια μέτρα, προκειμένου να λυθεί αυτό το διοικητικό πρόβλημα, προκειμένου να κυλήσουν και ομαλά κάποια πράγματα στη ΔΕΗ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτε καινούργιο σε όσα έχουμε πει κατά το πρόσφατο παρελθόν.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε σχέση με το χθεσινό νομοσχέδιο που συζήτησε η Κυβερνητική Επιτροπή θα ήθελα να σας ρωτήσω, προβλέπεται η αγορά όπλων με διακρατική σύμβαση με παροχή εγγυήσεων ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου θα τις δείτε όταν αυτό δοθεί στη δημοσιότητα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Είστε όμως Εκπρόσωπος της κυβέρνησης και η Κυβερνητική Επιτροπή συζήτησε αυτό το θέμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Κυβερνητική Επιτροπή συζητά πάντα σε βάθος όλα τα νομοσχέδια. Όταν είναι έτοιμα δίδονται στη δημοσιότητα. Αυτή είναι η πρακτική που ακολουθείται. Δεν ανακοινώνονται ούτε το περιεχόμενο των νομοσχεδίων, ούτε οι λεπτομέρειές τους, πριν ολοκληρωθεί η επεξεργασία τους και δοθούν στη δημοσιότητα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να ρωτήσω αν τοποθετείται η κυβέρνηση απέναντι σε όσα επεσήμαναν στη συζήτηση που έγινε το πρωί στο πλαίσιο της Επιτροπής για την άρση της ασυλίας του βουλευτή Πέτρου Μαντούβαλου, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει δηλαδή από την πλευρά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αλλά και των βουλευτών του ΚΚΕ και του ΣΥΝ η εκτίμηση ότι η Δικαιοσύνη υπερέβη τα εσκαμμένα σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των λογαριασμών του Πέτρου Μαντούβαλου πριν ζητηθεί η άρση της ασυλίας του και ότι επίσης καθυστέρησε να διαβιβαστεί ο φάκελος στη Βουλή με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος της παραγραφής του αδικήματος της δωροδοκίας στις 27 Νοεμβρίου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα απολύτως σχόλιο για το περιεχόμενο των συζητήσεων που έγιναν στην Επιτροπή της Βουλής. Όλα έγιναν όπως έπρεπε να έχουν γίνει. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε απολύτως.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ανησυχεί την κυβέρνηση, καθώς το ελληνικό κράτος είναι ο βασικός μέτοχος στη ΔΕΗ, η κατρακύλα της μετοχής της ΔΕΗ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζω εξελίξεις τιμών στο Χρηματιστήριο. Ασφαλώς και δεν είναι δουλειά μου να κάνω κάτι τέτοιο.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αληθεύει ότι ο Πρωθυπουργός έστειλε σήμερα κάποιο μήνυμα στη συνάντηση που είχε με τους συνταξιούχους, λέγοντας ότι όποιος αμφισβητεί την οικονομική πολιτική διαπράττει έγκλημα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γνωρίζω τις δηλώσεις που έκανε πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντηση που είχε με τους συνταξιούχους.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Είπατε πριν ότι όλα έγιναν όπως έπρεπε να έχουν γίνει. Εννοείτε στη Βουλή ή σε όλη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για το άνοιγμα των λογαριασμών και όλα αυτά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διευκρινίζω για μια ακόμη φορά: Γίνεται μια διαδικασία, μια συζήτηση στη Βουλή που αφορά ένα συγκεκριμένο θέμα. Δεν πρόκειται να υπεισέλθω σε θέματα που συζητούν μεταξύ τους οι βουλευτές σε μια επιτροπή και στην απόφαση στην οποία καταλήγουν στο τέλος της συζήτησης. Ας αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Στο ίδιο θέμα, πέρα από τη συζήτηση που έγινε σήμερα στη Βουλή, υπάρχει ένα ζήτημα και νομίζω αυτό επισημαίνεται -και έχει αξία- και από το ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο από τη Ν.Δ., ότι ο κ. Μαντούβαλος ενώ είναι βουλευτής και έπρεπε να αρθεί η ασυλία του προκειμένου να ανοίξουν οι λογαριασμοί του, αυτό έγινε, η Δικαιοσύνη δηλαδή, άνοιξε τους λογαριασμούς του, χωρίς να αρθεί η βουλευτική του ασυλία. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Θα θελα ένα σχόλιο πάνω σε αυτό το γεγονός και όχι στη σημερινή διαδικασία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν περιμένετε ασφαλώς από μένα να εκφέρω γνώμη ή να κάνω ένα σχόλιο για ένα πολύ ειδικό νομικό θέμα, το οποίο άπτεται του ανοίγματος του λογαριασμού ενός βουλευτού, ή του ανοίγματος του λογαριασμού ενδεχομένως άλλων φυσικών προσώπων. Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Επαναλαμβάνω ότι πρόκειται για ένα πολύ ειδικό θέμα, ώστε να μπορώ εγώ ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος να εκφέρω γνώμη σε αυτή την αίθουσα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 23 November 2005 - 14:05:15 UTC