Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-11-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής που ασχολήθηκε με το θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Ο αρμόδιος υπουργός κ. Λιάπης έχει προβεί σε δήλωση, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. Το απόγευμα, μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής, θα γίνουν δηλώσεις. Ως εκ τούτου, δεν έχω να σας πω τώρα κάτι περισσότερο.

Θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα άλλο θέμα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και έχει ιδιαίτερη σημασία για τα όσα έχουν ακουστεί τον τελευταίο καιρό, σχετικά με τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Αναφέρομαι στις δηλώσεις του Προέδρου του ΑΣΕΠ κ. Βέη, ο οποίος με πολύ σαφή τρόπο και με ενάργεια έδωσε μια σειρά από ενδιαφέροντα στοιχεία για το τι ακριβώς έχει συμβεί στο ζήτημα των προσλήψεων και φυσικά στο πολυσυζητημένο ζήτημα της συνέντευξης.

Το πρώτο συμπέρασμα το οποίο συνάγεται από τα όσα είπε ο κ. Βέης είναι ότι στην 10ετή πλέον θητεία του ΑΣΕΠ, το 2004 -πρώτος χρόνος διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας- είναι η χρονιά με τα λιγότερα προβλήματα. Το 2005, με τα έως τώρα στοιχεία, βαίνει ακόμη καλύτερα. Αρκεί να σημειώσουμε -από τα στοιχεία που έδωσε ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ- ότι από το 1994 -πρώτη χρονιά εφαρμογής του ΑΣΕΠ- το ποσοστό των παρατυπιών ήταν στο 62,5% των θετικών, με παρατυπίες εννοείται πορισμάτων. Το 2000 το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 88,5%. Το 2004 μειώθηκε στο 35,7%, αν και τη χρονιά αυτή αυξήθηκαν οι υποψήφιοι σε διάφορους διαγωνισμούς.

Το δεύτερο συμπέρασμα αφορά τη συνέντευξη. Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος, εισηγήθηκε και ο ίδιος τη συνέντευξη υπό την πλήρη αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ. Αυτό έκανε πράξη το άρθρο 4 του Ν.3320/2005 και τώρα το ΑΣΕΠ, όπως ακριβώς ο νόμος του δίνει την αρμοδιότητα, οργανώνει το καθεστώς της συνέντευξης για να είναι εντελώς αμερόληπτη.

Θα μπορούσε κανείς να απευθύνει ένα ερώτημα σε όσους έσπευσαν να μιλήσουν για αντισυνταγματικότητα, ώστε να δώσουν τώρα τη δική τους άποψη για όλα αυτά που ακούστηκαν από τον Πρόεδρο της ανεξάρτητης Αρχής.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Αισθάνεστε την ανάγκη, εσείς προσωπικά και η κυβέρνηση συνολικά και κυρίως ο αρμόδιος υπουργός, να ζητήσετε συγνώμη από τον ελληνικό λαό για την παραπληροφόρηση που υπήρξε το τελευταίο διάστημα για το περιβόητο θέμα της τιτλοποίησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ουδεμία παραπληφόρηση υπήρξε. Όπως γνωρίζετε, ο αρμόδιος Επίτροπος έχει συμφωνήσει πολιτικά με την υπόθεση της τιτλοποίησης. Ο κ. Αλογοσκούφης προέβη χθες σε πολύ αναλυτικές δηλώσεις για τα θέματα αυτά. Μιας και μου δίνετε την ευκαιρία, θέλω να σημειώσω ότι καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν κατάφερε να κάνει τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρόνο. Όπως γνωρίζετε, παραλάβαμε ένα έλλειμμα σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Το μειώσαμε περισσότερο από δύο μονάδες του ΑΕΠ. Παράλληλα, η χώρα μας έχει ρυθμό ανάπτυξης 3,6%, που είναι ο ψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη, έχοντας μειώσει και το ποσοστό της ανεργίας κατά περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα. Αυτό αναγνωρίζεται ως ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη από τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς οικονομικούς παράγοντες. Είναι σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει γίνει το 2005, η οποία είναι μεγαλύτερη από τις 1,9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ που περίμενε η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Επιτευχθεί με διαρθρωτικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και όχι με μέτρα που έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Το έλλειμμα, χωρίς την τιτλοποίηση, διαμορφώνεται στο 4,4% του ΑΕΠ από 6,6% που ήταν προηγουμένως. Δηλαδή, η πρόοδος είναι 2,2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Αναφορικά με την τιτλοποίηση, όπως ανακοίνωσε και χθες ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, αποφασίστηκε να μην συμπεριληφθεί η τιτλοποίηση στα έσοδα του 2005. Θα υπάρχει μια σημείωση ότι αυτά θα ληφθούν υπόψη και θα περιληφθούν στον Προϋπολογισμό, όταν ολοκληρωθούν οι τεχνικές διεργασίες που γίνονται αυτή τη στιγμή σε επίπεδο EUROSTAT. Σε κάθε περίπτωση, θυμίζω ότι η τιτλοποίηση είναι ένα προσωρινό μέτρο. Εχει γίνει, βεβαίως, πολύ μεγάλος θόρυβος γι` αυτό το θέμα, που είναι κατανοητός εν μέρει. Η προσαρμογή που πρέπει να γίνει από το 2005 στο 2006, δεν αλλάζει από το γεγονός του εάν θα περιληφθεί ή όχι η τιτλοποίηση στα έσοδα του προϋπολογισμού. Η τιτλοποίηση αυτή θα ήταν ένα προσωρινό έσοδο.

Η υπόθεση, όπως σας είπα και προηγουμένως, ολοκληρώνεται με συζητήσεις στο τέλος του 2005. Η περαιτέρω πρόοδος, που γίνεται το 2006, με τον προϋπολογισμό, που θα καταθέσουμε στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου, θα επιτευχθεί κυρίως με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που θα επικεντρωθούν στη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών, την αντιμετώπιση της σπατάλης και της φοροδιαφυγής, χωρίς πρόσθετα φορολογικά μέτρα, με βάση τους περιορισμούς και τις δυσκολίες -και ήταν πολλές- που κληρονομήσαμε. Ακολουθήσαμε μια εξαιρετικά αποτελεσματική οικονομική πολιτική, με την έννοια ότι έχουμε επιτύχει μεγάλη μείωση του ελλείμματος, χωρίς κοινωνικούς κραδασμούς, χωρίς μείωση της ανάπτυξης, χωρίς αύξηση της ανεργίας.

Πέρυσι τέτοια εποχή, ήταν η αντιπολίτευση που κινδυνολογούσε, λέγοντας ότι η οικονομία με τον Προϋπολογισμό που κατατέθηκε τότε θα σημειώσει ύφεση, θα έχουμε έκρηξη της ανεργίας και δεν θα επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος. Διαψεύστηκε σε όλα.

ΒΛΑΧΟΣ: Με συγχωρείτε, ήρθατε πολύ προετοιμασμένος για να μας πείτε όλα αυτά τα οποία μας είπατε, αλλά από αυτή την ίδια θέση πριν από λίγο καιρό είχατε πει εσείς ότι η τιτλοποίηση του 2005 είναι γεγονός. Από αυτό το βήμα μας είχατε πει ψέματα. Σήμερα έρχεστε να μας πείτε διάφορα άλλα πράγματα με κυρίαρχο ότι δεν θα μπουν νέοι φόροι. Γιατί να μην θεωρήσω ότι και σήμερα μας λέτε ψέματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας επιστρέφω το χαρακτηρισμό εις διπλούν. Και επειδή χρησιμοποιήσατε τη φράση «ψέματα» δύο φορές, άρα εις τετραπλούν. Θα παρακαλέσω -εάν θέλετε να έχουμε μια συνεργασία, η οποία να κινείται στο πλαίσιο της ευγένειας αν μη τι άλλο- να χρησιμοποιείτε εκφράσεις που συνάδουν και με το χώρο και το δημοσιογραφικό λειτούργημα και τη σχέση αυτή που νομίζω ότι υπάρχει σε αυτή την αίθουσα. Αυτή είναι η πρώτη παρατήρηση@

ΒΛΑΧΟΣ: Εσείς δεν είπατε ότι η τιτλοποίηση@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η δεύτερη παρατήρηση: Να αφήνετε παρακαλώ να ολοκληρώνω τις απαντήσεις.

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι, βεβαίως, με συγχωρείτε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε όλη την άνεση. Ουδέποτε είπα ότι θα φύγω βιαστικά από αυτή την αίθουσα. Πάντα αφήνω να εξαντληθούν τα περιθώρια όλων των ερωτήσεων. Κατά συνέπεια, παρακαλώ, όπως δεν σας διακόπτω όταν ρωτάτε, να μην με διακόπτετε όταν απαντώ. Τρίτη παρατήρηση και τελευταία: Σας επαναλαμβάνω ότι ο κατ` εξοχήν αρμόδιος Επίτροπος κ. Αλμούνια, με δημόσιες δηλώσεις του, έχει δώσει την πολιτική έγκριση να προχωρήσει αυτή η διαδικασία. Εκείνο το οποίο απομένει και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη είναι η συνέχιση των συζητήσεων της τεχνικής επεξεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της EUROSTAT. Η τεχνική επεξεργασία, όπως σας είπα και χθες, θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2005. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση δεν μπορούσε να αναμένει το τέλος του 2005 για να καταθέσει τον Προϋπολογισμό. Ο Προϋπολογισμός θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό είναι άλλο πράγμα από αυτό που μας είπατε πριν από λίγες ημέρες. Πριν από λίγες ημέρες μας είπατε ότι η τιτλοποίηση του 2005 έχει τελειώσει. Εδώ, όμως, μας λέτε την πραγματικότητα. Γι` αυτό είπα ότι τότε μας είχατε πει ψέματα, ενώ σήμερα μας λέτε την πραγματικότητα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Χαίρομαι που διορθώσατε κατά το ήμισυ, γιατί προηγουμένως μου είπατε ότι και σήμερα δεν σας είπα την αλήθεια.

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι. Τα «ψέματα» παραμένει σαν λέξη. Σήμερα μας είπατε την αλήθεια. Αλλά είναι άλλο πράγμα αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά που είχα να σας πω για την τιτλοποίηση, τα είπα. Τα συμπεράσματα είναι δικά σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά το χθεσινό επεισόδιο στο Αφγανιστάν, η ελληνική κυβέρνηση θα αποσύρει τους στρατιώτες, που είχε στείλει εκεί εδώ και δύο χρόνια περίπου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοια σκέψη. Όπως γνωρίζετε, είναι μια απόφαση που ελήφθη κατόπιν εντολής των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο της διεθνούς δύναμης που βρίσκεται στο Αφγανσιτάν. Εχει αποσταλεί στη χώρα αυτή ένας λόχος Μηχανικού του στρατού που αποτελείται συνολικά από 128 άτομα, αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες πενταετούς θητείας. Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να σας πω -γιατί έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το θέμα, ειδικά μετά τα χθεσινά γεγονότα- ότι το έργο της εν λόγω μονάδας είναι η στήριξη από πλευράς Μηχανικού της στρατιωτικής δύναμης που βρίσκεται στην περιοχή της Καμπούλ και των περιχώρων της. Αποστολή της συγκεκριμένης μονάδας είναι για παράδειγμα η εκτέλεση χωματουργικών εργασιών, η διάνοιξη και επιδιόρθωση δρόμων, αλλά και η παροχή έργου ανθρωπιστικού και κοινωφελούς χαρακτήρα, όπως η επισκευή σχολείων, νοσοκομείων και δημοσίων κτιρίων. Παράλληλα, αναγνωρίζεται ότι στο πλαίσιο της ίδιας εντολής, βρίσκονται στην περιοχή της Καμπούλ από τις 15 Αυγούστου του 2005, 45 άτομα από τη χώρα μας, προερχόμενα από τις νοσηλευτικές υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων που στελεχώνουν το 291 κινητό χειρουργείο και νοσοκομείο εκστρατείας. Τέλος, από την 1/12/05 και για τέσσερις συνολικά μήνες, 44 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας αναλαμβάνουν την εκ περιτροπής διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Σχετικά με το χθεσινό συμβάν, προήλθαν ορισμένες παρανοήσεις, πιθανότατα από το γεγονός ότι είχαμε δύο συμβάντα. Το συμβάν με τους Γερμανούς και βεβαίως με τους Ελληνες. Αν σας ενδιαφέρει, μπορώ να σας παραθέσω περισσότερα στοιχεία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως, οι Ταλιμπάν στρατιώτες βλέπουν και πυροβολούν. Δεν τους ενδιαφέρει εάν είναι του μηχανικού ή του στρατού ξηράς. Στρατιώτες βλέπουν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας επαναλαμβάνω ότι στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχουμε αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις, τις οποίες και τηρούμε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση αισθάνεται υπερήφανη που αίμα Ελλήνων στρατιωτών χύθηκε χθες για πρώτη φορά στην Καμπούλ; Και τι θα γίνει στη συνέχεια αν έρθουν και τα πρώτα φέρετρα από το Αφγανιστάν, μετέχοντας στην πραγματικότητα σε ένα στρατό κατοχής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συμμετέχουν σε μια στρατιωτική δύναμη, κατόπιν εντολής του ΟΗΕ, ο οποίος βοηθά την ανασυγκρότηση αυτής της χώρας. Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησή σας, θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν θα αισθανόταν κανείς -το υπερήφανος δεν νομίζω ότι ταιριάζει στη συγκεκριμένη αιτίαση που αναφέρατε- βολικά σε καμία περίπτωση στον οποιονδήποτε τραυματισμό. Ωστόσο, η χώρα μας στο πλαίσιο του ΟΗΕ έχει διεθνείς υποχρεώσεις και αυτές οφείλει να τις τιμήσει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μου αρέσει που επαίρεστε, γιατί από το 4,5% που ήταν η ανάπτυξη, το κατεβάσατε στο 3,6%. Δεύτερον, είναι δεδομένο ότι αν μηδενίσετε τις δημόσιες δαπάνες και τις αυξήσεις θα μηδενίσετε και το έλλειμμα, ούτως ή άλλως. Αφού, όμως, υπάρχει η σιγουριά που αποπνέει ο λόγος σας ότι ελέγχεται το πράγμα, γιατί ο κ. Αλογοσκούφης έχει γράψει και ξαναγράψει δύο-τρεις φορές τον Προϋπολογισμό; Επειδή η επανάληψη είναι μήτηρ μαθήσεως;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιλαμβάνομαι ότι ο δημοσιογραφικός λόγος μπορεί κάποιες φορές να είναι και χαλαρός και να δημιουργεί εντυπώσεις. Σε καμία περίπτωση δεν θα το κρίνω. Εκείνο που θέλω να σας πω είναι το εξής: Αναφέρθηκα σε εκείνες τις φωνές που έλεγαν ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτύχει τίποτα από τα όσα έχει πετύχει μέχρι τώρα. Θέλω να σημειώσω ότι η ανάπτυξη στη χώρα τα τελευταία χρόνια, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είχε να κάνει με τα πάρα πολύ μεγάλα και ακριβά έργα των Ολυμπιακών Αγώνων. Όταν λοιπόν ολοκληρώθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και δεν υπήρχαν ολυμπιακά έργα, «όλοι» κινδυνολογούσαν -πολλοί από την αντιπολίτευση- ότι θα πέσει η ανάπτυξη στο μηδέν. Αντί να συμβεί αυτό, είναι στις 2,5 μονάδες πάνω σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη. Χωρίς ολυμπιακά έργα βρίσκεται στο 3,6. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι μια πολύ σημαντική επιτυχία μιας συγκεκριμένης οικονομικής πολιτικής. Επίσης, είναι πολύ σημαντική επιτυχία μιας πολιτικής μεταρρυθμίσεων να μειώνεται κατά 2,2 μονάδες το έλλειμμα μόνο από αυτές τις μεταρρυθμίσεις και όχι από προσωρινά ή πλασματικά μέτρα, όπως γινόταν στο παρελθόν.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αντιλαμβάνεστε βέβαια και εσείς ότι το έλλειμμα το τροφοδότησαν αυτά τα μεγάλα ολυμπιακά έργα, τα οποία τώρα δεν υπάρχουν και άρα θα έπρεπε να έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο. Σας είπε ο κ. Αλογοσκούφης πώς αυτά τα ολυμπιακά έργα που τώρα δεν υπάρχουν, είχαν συμβάλλει στην ύπαρξη του ελλείμματος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η διαφορά είναι ότι το έλλειμμα παραμένει ως αριθμητικό μέγεθος, ενώ η ανάπτυξη δεν παραμένει εσαεί ως μέγεθος. Οφείλει κανείς να λαμβάνει μέτρα για να συνεχίζεται και να αυξάνεται η καλή ανάπτυξη. Το έλλειμμα υπάρχει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεσμεύεται η κυβέρνηση ότι δε θα πάρει κανένα φορολογικό μέτρο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω ήδη απαντήσει στην εκτενή αναφορά που έκανα στην πρώτη ερώτηση που μου τέθηκε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Και είναι δέσμευση;

ΒΛΑΧΟΣ: Επειδή εγώ τουλάχιστον θέλω να την έχω στο αρχείο τη φράση σας@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα δημοσιεύονται στο Internet, οπότε μπορείτε@

ΒΛΑΧΟΣ: Θα υπάρξουν νέα φορολογικά μέτρα, μετά την εξέλιξη στο θέμα της τιτλοποίησης; Δηλαδή, θα κληθεί ο απλός Ελληνας πολίτης να πληρώσει το πάπλωμα αυτής της εξέλιξης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω το απόσπασμα που σας διάβασα προηγουμένως: Η περαιτέρω πρόοδος που γίνεται το 2006 με τον Προϋπολογισμό που θα καταθέσουμε στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου, θα επιτευχθεί κυρίως με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που θα επικεντρωθούν στη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών, την αντιμετώπιση της σπατάλης και της φοροδιαφυγής, χωρίς πρόσθετα φορολογικά μέτρα.

ΧΙΩΤΗΣ: Στην απάντησή σας κ. Υπουργέ δεν μας εξηγήσατε ακόμη και γενικώς η κυβέρνηση δεν έχει εξηγήσει, για ποιο λόγο αποσύρθηκε αυτή η τιτλοποίηση για το 2005. Ηταν μια διαδικασία, μια μέθοδος που συμπεριλαμβανόταν στον Προϋπολογισμό, κατατέθηκε το προσχέδιό της στη Βουλή, συζητήθηκε με τα κόμματα και ξαφνικά έρχεται τώρα η κυβέρνηση και το αποσύρει. Για ποιο λόγο το αποσύρει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι απάντησα και σήμερα σε αυτό, αλλά εάν δεν το ακούσατε, να το επαναλάβω. Είπα, λοιπόν, ότι υπάρχει μια τεχνική επεξεργασία, διαπραγματεύσεις που γίνονται και ολοκληρώνονται στο τέλος του έτους. Ο Προϋπολογισμός πρέπει να κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου. Δεν θα περιμέναμε το τέλος του έτους. Περιμένουμε και κάνουμε την κατάθεση του Προϋπολογισμού στις 21 Νοεμβρίου, όπως προβλέπεται, χωρίς την τιτλοποίηση. Αντί, λοιπόν, να περιμένουμε μέχρι το τέλος, εμείς λέμε ότι δεν περιλαμβάνουμε στον Προϋπολογισμό του επόμενου έτους την τιτλοποίηση και αυτή θα περιληφθεί όταν ολοκληρωθούν οι τεχνικές διαδικασίες.

ΧΙΩΤΗΣ: Αυτό λέω. Ποιος ήταν ο λόγος για τον οποίο εξαγγείλατε μια διαδικασία, ένα μέτρο, μια μέθοδο, την οποία χθες αποσύρατε; Ποιος ήταν ο λόγος που την αποσύρατε; Ο λόγος είναι ότι οι διαβουλεύσεις σας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνουν ότι αυτό το μέτρο δεν περνάει; Ο λόγος είναι ότι δεν κρίθηκε αποτελεσματικό; Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο εξαγγείλατε μια μέθοδο την οποία σήμερα αποσύρατε και δίνετε την εντύπωση, μου επιτρέπετε να πω, ότι πρόκειται περί λανθασμένης στρατηγικής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι «λανθασμένη στρατηγική» -για να πάρω αφορμή από την τελευταία αναφορά σας- δεν δείχνει μια κυβέρνηση, η οποία κατάφερε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να μειώσει τόσο πολύ το έλλειμμα, με μέτρα τα οποία βλέπετε να λαμβάνουν και άλλες μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΧΙΩΤΗΣ: Συγνώμη που σας διακόπτω. Αναφέρομαι μόνο στη συγκεκριμένη@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να με διακόπτετε ή θέλετε να λαμβάνετε απάντηση;

ΧΙΩΤΗΣ: Μα, όταν διαστρέφετε αυτό που λέω, γι` αυτό σας διακόπτω. Συγνώμη που σας διακόπτω, αλλά όταν μια κυβέρνηση εξαγγέλλει ένα μέτρο και στη συνέχεια το αποσύρει, αυτό είναι τουλάχιστον υπαναχώρηση. Αν δεν είναι εσφαλμένη στρατηγική και επ` αυτού σας ερωτώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι μέτρα που έλαβε αυτή η κυβέρνηση και απόδωσαν είναι μέτρα τα οποία βλέπετε να λαμβάνονται από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με πρώτη μετά την Ελλάδα, την Πορτογαλία, μετά τις εκλογές στις οποίες επικράτησε το Σοσιαλιστικό Κόμμα και με δεύτερη -μόλις πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε και σήμερα υπάρχει στον Τύπο- τη Γερμανία, η οποία προχωρά για παράδειγμα στην αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Ότι, δηλαδή, έκανε η χώρα μας πριν από ένα χρόνο για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα του ελλείμματος, είναι μέτρο το οποίο και άλλες χώρες ακολουθούν. Αυτό ως πολιτική ενέργεια, δείχνει την ορθότητα της κίνησης που έκανε η Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, σας απάντησα προηγουμένως, αναφέροντας τους λόγους για τους οποίους έγινε αυτό που έγινε χθες στην ανακοίνωση του κ. Αλογοσκούφη.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σε σχέση πάλι με την τιτλοποίηση. Δεν καταλαβαίνω ένα πράγμα και έχει να κάνει με το εξής: Δεν ξέραμε ότι θα τραβήξει μέχρι το τέλος του χρόνου η ιστορία της τιτλοποίησης με τη EUROSTAT; Για ποιο λόγο, λοιπόν, σπεύσαμε να πούμε ότι στον Προϋπολογισμό του 2005 υπολογίζουμε και τιτλοποίηση και τώρα λέμε ότι «όχι» δεν την υπολογίζουμε, γιατί μέχρι το τέλος του 2005 δεν θα έχει λήξει η διαδικασία με τη EUROSTAT. @Η λοιπόν ξέρουμε από την αρχή ότι λήγει η διαδικασία στις 31 Δεκεμβρίου, οπότε δεν το υπολογίζουμε και πάμε μετά ή σημαίνει ότι δεν το ξέραμε ή υπαναχώρησε η EUROSTAT ή κάτι έγινε. Αλλά, δεν μας εξηγείτε το τι έγινε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω ήδη απαντήσει. Θα μου επιτρέψετε, όμως, να προσθέσω ένα ακόμη σχόλιο: Είναι σημαντικό το να μπορεί κανείς να μειώνει το έλλειμμα κατά 2,2 με μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές, διότι αυτό διαρκεί σε βάθος χρόνου. Είναι δευτερεύον -όπως είπα προηγουμένως- να το μειώνει με μικρότερες τομές, όπως από την πρώτη στιγμή παραδεχθήκαμε ότι είναι η τιτλοποίηση. Επιτρέψτε μου να πω ότι είναι σημαντικό να βλέπει κανείς τα σημαντικά. Δεν υποτιμώ την ερώτησή σας, δεν υποτιμώ το ενδιαφέρον σας για την τιτλοποίηση, ωστόσο σας επαναλαμβάνω: Αυτή η κυβέρνηση παρέλαβε ένα έλλειμμα της τάξεως του 6,6%, όταν η προηγούμενη εψεύδετο δημοσίως στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λέγοντας ότι το έλλειμμα είναι πολύ χαμηλότερο, μας ανακοίνωναν γύρω στη 1 μονάδα. Και από 1 μονάδα φτάσαμε στο 6,6%. Και φτάνουμε να ασχολούμαστε περισσότερο με την τιτλοποίηση και όχι με την ουσία της μείωσης του ελλείμματος που γίνεται με μεγάλες μεταρρυθμιστικές πράξεις. Δεν αδικώ κανέναν, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω να μην αδικείτε και εσείς τους εαυτούς σας. Αντιλαμβάνομαι το ερώτημά σας και θεωρώ ότι έχω απαντήσει.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Δεν αδικούμε τους εαυτούς μας, γιατί επιμέναμε και σε αυτήν εδώ την αίθουσα ότι υπάρχει πρόβλημα με την τιτλοποίηση και ότι αυτό που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι μέτρα μόνιμου διαρθρωτικού χαρακτήρα. Εσείς επιμένατε για την τιτλοποίηση, εκτός των άλλων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί θεωρείτε ότι δικαιωθήκατε, λοιπόν, όταν πρώτον@

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Όχι, δεν θεωρώ καθόλου ότι δικαιώθηκα και αν το θέλετε δεν είναι αυτό το ζήτημα για μένα, να δικαιωθώ ή όχι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν, λέω το θέμα δεν έχει τελειώσει. Και δεύτερον όταν ο αρμόδιος Επίτροπος έχει κάνει δημόσια δήλωση για το ζήτημα, τοποθετούμενος θετικά σε αυτό.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Όχι. Παραπέμπει στη EUROSTAT ο κ. Αλμούνια.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αρα, λοιπόν, δεν καταλαβαίνω αυτή την εμμονή. Πήρατε απάντηση για την τιτλοποίηση.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Δεν πήρα απάντηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στο τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι τεχνικές επεξεργασίες που γίνονται μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της EUROSTAT. Εχετε υπομονή να περιμένετε ενάμιση μήνα; Είπα και προ ημερών ότι εδώ θα είμαστε.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Συγνώμη. Δεν έχω πάρει απάντηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω απαντήσει.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Αναφερθήκατε προηγουμένως σε ένα ρυθμό ανάπτυξης 3,6% με αίσθημα ικανοποίησης. Εχετε προβεί σε ποιοτική ανάλυση του ρυθμού αυτού ανάπτυξης, δηλαδή τι προσμέτρησε και θα φτάσει αυτός ο ρυθμός στο 3,6%; Γιατί από πολλές πλευρές διατυπώνεται η άποψη ότι υπάρχει και ο υπέρογκος δανεισμός που δεν είναι από τους καλούς δείκτες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε οικονομική ανάλυση, αλλά θα σας έλεγα ότι η αναφορά μου σε αυτά τα ζητήματα ήταν πολύ συγκεκριμένη. Και ήταν συγκεκριμένη, ώστε να απαντήσω, ένα χρόνο μετά, σε όσους κινδυνολογούσαν λέγοντας ότι η ανάπτυξη θα πέσει στο μηδέν, η ανεργία θα εκραγεί και το έλλειμμα βεβαίως δεν θα μειωθεί κ.ο.κ. Και σήμερα έχουμε: Πτώση της ανεργίας κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα, ανάπτυξη στο 3,6, παρότι δεν υπάρχουν πλέον ολυμπιακά έργα και βεβαίως μείωση του ελλείμματος κατά 2,2 μονάδες, με μόνον τις μεταρρυθμιστικές αλλαγές που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση σε ένα χρόνο.

ΒΛΑΧΟΣ: Εχετε την ευγενή καλοσύνη να μου ξαναδιαβάσετε το απόσπασμα με το οποίο προηγουμένως μου απαντήσατε στο ερώτημα αν θα μπουν νέοι φόροι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για τρίτη φορά, όχι. Παρά την ευγένεια και την καλοσύνη που με διακατέχει, θα μου επιτρέψετε για τρίτη φορά να μην διαβάσω το ίδιο απόσπασμα. Σας έχω ήδη απαντήσει.

ΒΛΑΧΟΣ: Ωραία. Εγώ λοιπόν έχω σημειώσει ότι είπατε πως θα επιτευχθεί κυρίως με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα. Το «κυρίως» αφήνει παραθυράκι να μπουν νέοι φόροι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω απαντήσει επαρκώς.

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι, παρακαλώ εξηγείστε μου. Αυτό το «κυρίως»@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αμέσως μετά τι σας είπα;

ΒΛΑΧΟΣ: Ότι «χωρίς πρόσθετα φορολογικά μέτρα».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Αρα, έχω απαντήσει.

ΒΛΑΧΟΣ: Το «κυρίως» όμως προηγείται. Δηλαδή, εάν κριθεί ότι δεν αποδίδουν τα μέτρα μονίμου χαρακτήρα, τότε καταργείται και το υπόλοιπο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σας αδικήσω προσωπικά, θα κάνω μια γενική αναφορά. Περίπου δέκα φορές έχω ακούσει και έχω διαβάσει ότι θα γίνει ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Εγινε;

ΒΛΑΧΟΣ: Μην ξεφεύγετε από το θέμα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν θα γίνει κ. Εκπρόσωπε;

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Όταν θα γίνει, όμως;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν γίνει, σας έχω πει ότι θα πείτε πως «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν». Το έχουμε ξαναπεί αυτό. Παρακαλώ να το θυμάστε γι` αυτό και το επαναλαμβάνω σήμερα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν θα γίνει ανασχηματισμός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω μιλήσει συγκεκριμένα. Παρακαλώ, διαβάστε την ανακοίνωση και κάνετε τα σχόλιά σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Πάντως, είτε γίνει ανασχηματισμός, είτε όχι, δεν θα το πληρώσει ο απλός πολίτης. Το «κυρίως» όμως εάν δεν βγει, δηλαδή εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα μονίμου χαρακτήρος, τότε θα κληθεί ο Ελληνας πολίτης να πληρώσει το «κυρίως». Είναι τελείως διαφορετικά, ποιοτικά, το ένα θέμα από το άλλο. Γι` αυτό λοιπόν θέλω να ξέρω, εάν το «κυρίως» αφήνει ανοικτό έστω και ένα μικρό παραθυράκι να μπουν διάφορα φορολογικά μέτρα και θέλω απάντηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω απαντήσει επαρκώς. Θα μου επιτρέψετε μια μικρή αναφορά στο «εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα μονίμου χαρακτήρος» που είπατε. Μια κυβέρνηση, σε λιγότερο από ένα χρόνο, κατάφερε με αυτά τα μέτρα να μειώσει το έλλειμμα κατά 2,2 μονάδες. Αρα, λοιπόν, όταν έχεις καταφέρει να δώσεις ήδη δείγμα γραφής και μάλιστα σημαντικό, αυτό για τον οποιονδήποτε καλόπιστο κριτή, πολίτη, άνθρωπο ευρισκόμενο απέναντι στην κυβέρνηση, είναι μια σοβαρή προσπάθεια που θα έχει αίσιο τέλος.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Η πρώτη μου ερώτηση αφορά στην επιλογή του κ. Γιαννόπουλου να επιβάλλει αυτό το ποσό των 10 ευρώ για το πιστοποιητικό της υγείας σε περίπτωση που το ζητούσαν μετανάστες από τα νοσοκομεία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω. Δυστυχώς, ενημερώθηκα αργά, ερχόμενος εδώ. Εάν θέλετε, απευθυνθείτε στο αρμόδιο υπουργείο να σας δώσει μια απάντηση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μπορείτε να μου απαντήσετε και εσείς, γιατί είναι και πολιτική ερώτηση. Πέρα από τα 10 ευρώ, τα 5 από αυτά θα τα μοιράζονται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα μπω στην ουσία του θέματος από τη στιγμή που δεν έχω να σας δώσω κάποια απάντηση σήμερα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είναι η παλιά πρόταση του κ. Γιαννόπουλου που επανήλθε για να νομιμοποιήσει το «φακελάκι». Αυτό είναι το πρόβλημα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ορθώς ρωτάτε, όπως ορθώς κάνετε κάθε ερώτηση. Δουλειά σας είναι, τη σέβομαι, αλλά δεν έχω να σας δώσω κάποια απάντηση σήμερα. Θα ενημερωθώ από το αρμόδιο υπουργείο ή το αρμόδιο υπουργείο θα εκδώσει κάποια ανακοίνωση.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Μπορείτε να μας απαντήσετε εάν αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να επιβαρύνονται οι μετανάστες έστω κατά αυτό το συμβολικό ποσό, την ώρα που αυτό μπορεί να είναι περίπου το ήμισυ της ημερήσιας αποζημίωσής τους από τις δουλειές που κάνουν; Δηλαδή, έχει να κάνει και με την κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης αυτό που σας ρωτώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι η κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης φάνηκε σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό από το νόμο για τη μετανάστευση, ο οποίος είναι από τους πλέον προοδευτικούς νόμους που πέρασαν από αυτό τον τόπο. Πιστεύω δε ότι αυτό αναγνωρίζεται από όλες τις ενώσεις των μεταναστών και από πολιτικούς αντιπάλους μας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Δεν είπα για το νόμο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αρα, η ευαισθησία σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα, έχει ήδη διαφανεί.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Το δεύτερο που θέλω να σας ρωτήσω είναι ότι με όλη αυτή την υπόθεση της τιτλοποίησης, αλλά και με όσα προηγήθηκαν σε ζητήματα που αφορούν στους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δημιουργείται η αίσθηση ότι η κυβέρνηση αποφασίζει χωρίς να έχει προηγηθεί μια καταγραφή του κλίματος, αν θέλετε, στις υπηρεσίες, μια συνεννόηση, αν θέλετε@ Το παράδειγμα, δηλαδή της τιτλοποίησης είναι αυτό. Ας πούμε, όλοι ξέραμε ότι η απόφαση για τιτλοποίηση θα ληφθεί από τη EUROSTAT στο τέλος του χρόνου, όλοι ξέραμε ότι ο προϋπολογισμός κατατίθεται πολύ πιο νωρίς. Μπορείτε να μας πείτε γιατί υπάρχει αυτό το έλλειμμα και μάλιστα από ό,τι φαίνεται είναι ένα έλλειμμα διαρκείας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα απαντήσω στο ερώτημά σας στο τέλος του χρόνου.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εάν δεν απατώμαι είναι ο τρίτος προϋπολογισμός που κατατίθεται. Τα άλλα δύο προσχέδια απορρίφθηκαν; Η ερώτησή μου είναι γιατί φτιάχνει και ξαναφτιάχνει το προσχέδιο ο κ. Αλογοσκούφης για να περνά η ώρα; Και δεύτερον, εφόσον ο προϋπολογισμός μπορούσε να καταρτιστεί χωρίς να συμπεριλαμβάνει την τιτλοποίηση τότε αρχικώς γιατί συμπεριελήφθη; Μήπως ο κ. Αλογοσκούφης με καθυστέρηση ανακαλύπτει τη «δημιουργική» λογιστική;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, δεν θα πω κάτι. Για το τρίτο, τη «δημιουργική λογιστική», μάλλον έχετε κάνει λάθος «στη διεύθυνση». Σε άλλο κόμμα έπρεπε να απευθυνθείτε. Έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι προχώρησε σε δημιουργική λογιστική. Όσον αφορά το πρώτο, σας θυμίζω, ως προς τη διαδικασία, ότι κατατίθεται προσχέδιο προϋπολογισμού, όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής. Και στη συνέχεια έχουμε κατάθεση του προϋπολογισμού αυτού καθ` εαυτού.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θέλω να θέσω σε σας το ερώτημα. Η τιτλοποίηση γιατί είχε συμπεριληφθεί αρχικά ως ένας τρόπος για να μειωθεί το έλλειμμα. Εφόσον μπορούσε να μειωθεί με άλλον τρόπο και χωρίς να υπάρχουν πρόσθετα φορολογικά μέτρα, γιατί δεν το έκανε από την αρχή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, μόνο, γιατί μιλάμε και για είσπραξη διαφυγόντων εσόδων από το ελληνικό δημόσιο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όλα αυτά τα δεδομένα υπήρχαν. Δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η τιτλοποίηση για την οποία έχει γίνει πολύ συζήτηση και την έχουν μάθει οι πάντες, αφορά εισπράξεις εσόδων από το παρελθόν. Αυτό που θα όφειλε κάποιος -δεν απευθύνομαι σε κανέναν δημοσιογράφο- να προσάψει στην προηγούμενη κυβέρνηση είναι γιατί δεν φρόντισε να εισπράξει χρέη του παρελθόντος προς το δημόσιο. Αυτό που προχωρά να κάνει σήμερα αυτή η κυβέρνηση, εμφανίζεται, κατά κάποιον τρόπο, ως μπούμερανγκ για την πολιτική της. Η τιτλοποίηση έχει δύο στόχους: Ο δευτερεύων που τον ανέφερα πριν και ο πρωτεύων που τον ανέφερα τώρα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Πάντως η απορία μένει. Δηλαδή, τι κάνουμε, δεν έχουμε κάτι να περνά η ώρα και φτιάχνουμε προϋπολογισμούς βάζοντας και βγάζοντας την τιτλοποίηση και τα έσοδα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι, με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, κατατίθεται σχέδιο του προϋπολογισμού και στη συνέχεια ολόκληρος ο προϋπολογισμός.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης σε μια πρόταση που έχει διατυπωθεί, προκειμένου να ψηφίζουν οι μετανάστες στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση δεν έχει συζητήσει το θέμα. Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση το νομοσχέδιο, στο οποίο αναφέρθηκα πριν, το οποίο είναι πλέον νόμος του κράτους, έχει κάνει προβλέψεις για μια σειρά ζητημάτων. Δεν είναι στη σκέψη μας να αλλάξουμε κάτι τώρα σε αυτό το νόμο, ούτε να προχωρήσουμε, αυτή τη στιγμή, σε κάτι περισσότερο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με δεδομένο ότι ο κ. Αλογοσκούφης είχε δηλώσει ότι η τιτλοποίηση έχει γίνει με όλους τους κανόνες της Eurostat και θα ήταν έκπληξη πρώτου μεγέθους να μην εγκριθεί από την Κομισιόν. Με δεδομένο, επίσης, ότι έχετε λάβει και προφορικές έστω διαβεβαιώσεις -όπως είπατε- ότι η Κομισιόν θα αποδεχθεί στο τέλος την τιτλοποίηση, γιατί δεν επιμένετε να συμπεριλάβετε την τιτλοποίηση στον προϋπολογισμό, αφού είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα εγκριθεί τότε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας έχω απαντήσει.

ΚΟΡΑΗ: Όσον αφορά την τιτλοποίηση, γιατί είστε τόσο αισιόδοξος ότι ξαφνικά το ποσό αυτό το οποίο αναφερόταν στην τιτλοποίηση του 1,6 δις, αν θυμάμαι καλά, θα καλυφθεί από τις εισπράξεις που θα γίνουν από τους διαφυγόντες φόρους. Θυμίζω ότι το 1ο εξάμηνο υπήρξε μια υστέρηση, γύρω στα 2 δις, και τώρα έχουν αυξηθεί κάπως οι ρυθμοί, αλλά παραμένουν χαμηλοί και με τίποτα δεν φθάνουν το 11,3% που είχατε βάλει στον περσινό προϋπολογισμό. Μήπως δεν μπορείτε να είστε πολύ κατηγορηματικός ότι δεν θα αναγκαστείτε να πάρετε άλλα μέτρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει.

ΚΟΡΑΗ: Ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είχε πει ότι κανένας από τους εργαζόμενους της Ο.Α. δεν θα μείνει στο δρόμο. Σήμερα μπορείτε να μας βεβαιώσετε ότι και 8.500 -αναφέρομαι και στους συμβασιούχους, που είναι ο αδύναμος κρίκος στην όλη ιστορία- ότι επίσης δεν θα μείνουν στο δρόμο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει αλλάξει, κατά κεραία, ό,τι έχει πει ο Πρωθυπουργός ή ό,τι έχω πει εγώ για τα ζητήματα που με ρωτήσατε μόλις τώρα, σε όλες τις συζητήσεις που κάναμε στο press room, όταν ξεκίνησε το θέμα το Σεπτέμβριο.

ΚΟΡΑΗ: Γιατί δεν μας το θυμίζετε και σήμερα που λύνεται το θέμα@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παραπέμπω σε κάτι γραπτό. Scripta manent. Χρησιμοποιήθηκε νωρίτερα από συναδέλφους σας. Χρησιμοποιώ κι εγώ, κατά καιρούς, τα γραπτά. Κατά συνέπεια μπορείτε να αναδιφήσετε στο internet και να δείτε τις δηλώσεις μου.

ΚΟΡΑΗ: Με βάση το τελευταίο πλάνο, το σημερινό@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει ό,τι σας έχω πει.

ΧΙΩΤΗΣ: Νωρίτερα μας διαβάσατε κάποιες δηλώσεις του Προέδρου του ΑΣΕΠ, από τις οποίες αυτό που καταλαβαίνω, δημοσιεύονται σήμερα στον Τύπο, είναι ότι ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ συμφωνεί με την προφορική συνέντευξη. Τονίζει, όμως, κατηγορηματικά ότι η υποδομή είναι τέτοια που δεν μπορεί να εφαρμοστεί αμέσως. Είναι ένα μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί, αλλά ενδεχομένως από το 2006. Το ερώτημά μου είναι: η κυβέρνηση μελετά την πιθανότητα αναστολής αυτού του μέτρου έως ότου υπάρξει η αναγκαία υποδομή για να εφαρμοστεί σωστά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το 2006 είναι αύριο. Σας θυμίζω ότι είμαστε στα μέσα Νοεμβρίου.

ΧΙΩΤΗΣ: Εάν είναι στο τέλος του 2006, δεν είναι αύριο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και δεύτερον, αυτό που ήθελα να δείξω με κατηγορηματικό τρόπο, είναι ότι η συνέντευξη μπήκε στο νόμο κατόπιν της σύμφωνης γνώμης και του ΑΣΕΠ. Είναι εργαλείο, το οποίο χρησιμοποιεί το ΑΣΕΠ, κατά το δοκούν, όπου κρίνει, όποτε κρίνει, όπως κρίνει με όποιες ερωτήσεις, με όποιον τρόπο. Αυτό το αναφέρω για μια ακόμη φορά, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και χθες το είπε και ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ.

ΧΙΩΤΗΣ: Τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ ή τον ακούτε σε όλες τις παρατηρήσεις του ή δεν τον ακούτε. Ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ λέει ότι δεν έχει μεν αντίρρηση με τη μέθοδο της προφορικής συνέντευξης, έχει, όμως, αντίρρηση εάν εφαρμοστεί πρόχειρα, αποσπασματικά και εσπευσμένα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας θυμίζω ότι μέχρι πρότινος η κριτική την οποία ασκούσαν ορισμένα ΜΜΕ ήταν@

ΧΙΩΤΗΣ: Δεν σας ρωτώ γιατί το λένε@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν θέλετε να έρθετε να πάρετε τη θέση μου παρακαλώ μπορείτε να το πείτε και δημοσίως. Ρωτάτε και σας αφήνω να ρωτάτε. Θα με αφήνετε να απαντώ. Έχετε κάποια αντίρρηση στη διαδικασία; Έτσι γίνεται ανά τον κόσμο.

ΧΙΩΤΗΣ: Έχω μια μικρή. Η μικρή μου αντίρρηση είναι να απαντάτε σε αυτό που σας ρωτώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να κάνουμε διάλογο πως θέλετε να γίνεται η πολιτική ενημέρωση. Για πείτε μου;

ΧΙΩΤΗΣ: Η μικρή μου αντίρρηση και με συγχωρείτε εάν υπερβαίνω τα όρια της άσκησης του επαγγέλματός μου, είναι ότι όταν διατυπώνουμε την ερώτηση σας παρακαλούμε να μας απαντάτε επί της ερωτήσεως. Σας ρώτησα τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση και μου απαντάτε, τι γράφουν τα ΜΜΕ. Δεν με ενδιαφέρει αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν με αφήσατε να τελειώσω. Μπορείτε να επαναλάβετε την ερώτησή σας.

ΧΙΩΤΗΣ: Η ερώτησή μου είναι απλή: Εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να υιοθετήσει όλες τις παρατηρήσεις του Προέδρου του ΑΣΕΠ και να αναστείλει για λίγο, δεν ξέρω για πόσο, την εφαρμογή της προφορικής συνέντευξης, έτσι ώστε να είναι η υποδομή για μια τέτοια διαδικασία έτοιμη και να γίνει ολοκληρωμένα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η απάντηση «κρύβεται» σε αυτά που σας είπα πριν. Είναι εμφανές στο νόμο ότι το ΑΣΕΠ αποφασίζει.

ΒΛΑΧΟΣ: Κατά την κυβέρνηση υπάρχουν κύκλοι στο χώρο της εκκλησίας και της ιεραρχίας οι οποίοι επιδιώκουν να παίξουν πολιτικό παιχνίδι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω.

ΒΛΑΧΟΣ: Σας φοβίζει αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να με φοβίζει κάτι που δεν γνωρίζω;

ΒΛΑΧΟΣ: Σας φοβίζει ότι κάποιοι επιχειρούν να παίξουν πολιτικό παιχνίδι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μπούμε σε όρους ψυχολογίας για το άγνωστο και του τι μέλλει γενέσθαι; Δεν με φοβίζει κάτι τέτοιο.

ΒΛΑΧΟΣ: Οι δηλώσεις του Αμβρόσιου, δεν είναι πολιτικό παιχνίδι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα χθες για τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Αμβρόσιου.

ΒΛΑΧΟΣ: Για τους χαρακτηρισμούς. Αποδοκιμάσατε τους χαρακτηρισμούς. Η ενέργειά του, όμως, να βγει ένας μητροπολίτης και να σχολιάσει τι είπε καλώς ή κακώς ένας πρώην Πρωθυπουργός, δεν είναι πολιτικό παιχνίδι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο λόγος του κάθε πολίτη, από αρχαιοτάτων χρόνων, είναι λόγος πολιτικός, όπου κι αν εκφέρεται.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είπατε πριν ότι σε ό,τι αφορά την Ο.Α. όσα έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός κι εσείς κατά καιρούς ισχύουν στο ακέραιο. Κατά συνέπεια, ισχύει και το «εκκαθάριση εν λειτουργία» που μας είχατε προαναγγείλει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήθηκα συγκεκριμένα από συνάδελφό σας, που το διατύπωσε ωραία και με καλλιέπεια. Είπα για το θέμα των εργαζομένων και των συμβασιούχων.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Άρα, μόνο για το θέμα των εργαζομένων ισχύουν όσα έχετε πει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Να σας θυμίσω, γιατί προφανώς δεν το θυμάστε καλά.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Συνολικά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, γι αυτό που με ρωτάτε.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Για «εκκαθάριση εν λειτουργία», βεβαίως. Είναι η πρώτη δήλωση που κάνατε και είναι ένα πιθανό σενάριο. Μετά υπήρξαν κάποιες άλλες απόψεις στην κυβέρνηση και αυτό πήγε πιο πίσω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θυμάστε το πρώτο μέρος καλά, οφείλω να το ομολογήσω, για να σας αποδώσω τα εύσημα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ευχαριστώ πολύ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είχα πει από την πρώτη στιγμή, για να διευκολύνω το έργο σας, ποια είναι τα πιθανά σενάρια. Στη συνέχεια, έγινε αρκετή συζήτηση και παρέμεινα στην ίδια λογική, λέγοντας ότι αυτά είναι τα πιθανά σενάρια.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Τα οποία εξακολουθούν και σήμερα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως και εξακολουθούν να ισχύουν.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και το «εκκαθάριση εν λειτουργία» δηλαδή, είναι ένα πιθανό σενάριο και σήμερα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι στόχοι, όπως θα αναλυθούν απόψε από τον κ. Λιάπη, είναι συγκεκριμένοι. Αύριο θα κάνουμε, φαντάζομαι, μια πολύ μεγάλη συζήτηση για το θέμα της Ο.Α.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αυτό που σας ρωτώ είναι απλό. Δεν θέλω να μου το εξειδικεύσετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι απλό, αλλά πολύ σημαντικό και ευαίσθητο θέμα. Εγώ δεν θα μετέχω στο να παίξω με την αγωνία κανενός. Ούτε, βεβαίως, στο να προχωρήσω σε γρήγορες ή πρόχειρες δηλώσεις, όταν δεν έχει ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής και δεν έχει μιλήσει ο αρμόδιος υπουργός. Παρακάλεσα να περιμένουμε. Απόψε στον αρμόδιο υπουργό- αλλά και αύριο εδώ στην καθημερινή πολιτική ενημέρωση- θα γίνουν οι απαραίτητες ερωτήσεις.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δεν σας ζήτησα τη λύση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ να περιμένουμε.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δεν ζήτησα να μας πείτε εδώ τη λύση. Απλώς το πιθανό σενάριο παραμένει αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μου θέσετε αύριο την ερώτηση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Οι πρώτες δηλώσεις για την Ο.Α. είχαν γίνει τότε, αρχές Σεπτεμβρίου, στη ΔΕΘ, έκτοτε έχουν περάσει δύο μήνες, να υποθέσουμε ότι τότε ήταν ανέτοιμη η κυβέρνηση, ενώ στο ενδιάμεσο διάστημα ετοιμάστηκε για να καταθέσει το σχέδιο για την Ο.Α.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να υποθέσω ότι δεν γνωρίζετε την υπόθεση, ασχολούμενος με άλλα πράγματα;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Την γνωρίζω πολύ καλά και περιμένω αυτές τις ρυθμίσεις για την Ο.Α. από πέρσι αμέσως μετά την Ολυμπιάδα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα πάτε ακόμα πιο πίσω. Θα υποθέσω με βεβαιότητα, για να μην σας θίξω, ότι δεν γνωρίζετε την υπόθεση ή ότι δεν θυμάστε. Θα οφείλατε να θυμάστε ότι ξεκίνησε μια διαδικασία από τον ξένο οίκο ΛΑΖΑΡ, που είναι σύμβουλος της κυβέρνησης για το ζήτημα της αποκρατικοποίησης. Είχαμε πει ότι όταν ολοκληρωθούν οι επαφές του οίκου ΛΑΖΑΡ, τότε θα συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή, η οποία θα εκτιμήσει τα αποτελέσματα των επαφών και θα κάνει τις δέουσες ανακοινώσεις. Όπως ακριβώς είχαμε ανακοινώσει, έτσι ακριβώς γίνεται. Ολοκληρώθηκαν οι επαφές του οίκου ΛΑΖΑΡ με διάφορους ενδιαφερόμενους, σήμερα συνεδριάζει η Διυπουργική Επιτροπή και αμέσως μετά θα γίνουν δηλώσεις από τον αρμόδιο υπουργό. Τι έχει αλλάξει, λοιπόν;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τότε γιατί οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και της Διυπουργικής που είχαν γίνει λίγες ημέρες μετά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας θυμίζω ότι ο Πρωθυπουργός έθεσε το πλαίσιο για ένα πολύ μεγάλο θέμα. Είπε με τον πιο σαφή τρόπο ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην συνεχίσει τις διαδικασίες του παρελθόντος, οι οποίες οδήγησαν εκεί που οδήγησαν την Ο.Α. Έβαλε μια αφετηρία που οδήγησε στην πρώτη της στάση που είναι σήμερα. Σήμερα μετά τη Διυπουργική, θα γίνουν ανακοινώσεις και θα αναλυθεί το σχέδιο, από εδώ και στο εξής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προεκλογικά η Ν.Δ. είχε πρωτοστατήσει στις αγροτικές κινητοποιήσεις και είχε διαβεβαιώσει τότε τους αγρότες ότι, ό,τι και να συμβεί @όταν θα γίνει κυβέρνηση- θα καθαρίσει αυτές τις υποθέσεις. Πολλοί καταδικάστηκαν και τώρα τους βγάζουν τα σπίτια ή τα χωράφια σε πλειστηριασμούς με κάτι πρόστιμα που τους έχουν επιβάλει τα δικαστήρια. Τι θα κάνει με αυτό το θέμα η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι γενική και αόριστη η ερώτησή σας. Εάν την κάνετε συγκεκριμένη @

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι συγκεκριμένη. Βγήκαν οι αγρότες και λένε ότι μας ζητάνε 600 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα, για τα οποία τους είχαν διαβεβαιώσει τότε βουλευτές και νυν υπουργοί μάλιστα ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα και τώρα τους βγάζουν@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω εάν είμαι ο μόνος στην αίθουσα που δεν κατάλαβε το θέμα, φοβούμαι ότι δεν το έχει καταλάβει κανένας. Εάν με ρωτήσετε πολύ συγκεκριμένα, να ρωτήσω το αρμόδιο υπουργείο και να σας απαντήσει το αρμόδιο υπουργείο. Δεν καταλαβαίνω την ερώτησή σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε είχαν συλληφθεί αγρότες και είχαν παραπεμφθεί για παρακώλυση συγκοινωνιών σε αυτές τις κινητοποιήσεις. Είχαν τις διαβεβαιώσεις από τους τότε βουλευτές και πολιτευτές και νυν υπουργούς ότι μην σας απασχολεί τίποτα, εμείς θα γίνουμε κυβέρνηση και θα τα καθαρίσουμε όλα αυτά. Σήμερα, όμως, πάνε και τους βγάζουν τα χωράφια σε πλειστηριασμό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε ότι υπήρχε κάποια δικαστική διεργασία;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και υπήρχαν βουλευτές οι οποίοι διαβεβαίωσαν ότι θα παρέμβουν στη δικαιοσύνη; Μου ακούγεται παράξενο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού πρωτοστατούσαν τότε. Ανέβαιναν και στα τρακτέρ. Να πούμε ονόματα;

ΠΕΠΟΝΗΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει δείξει δείγματα γραφής ότι προωθεί νέους στην πολιτική, στην κυβέρνηση και γενικά στον κυβερνητικό μηχανισμό, όπως είστε εσείς και αρκετοί άλλοι. Η ηλικία των 78 ετών που μπορούσαμε να την οριοθετήσουμε; Και αυτό το ρωτώ τώρα γιατί σήμερα είδα δημοσιεύματα ότι ένας 78χρονος είναι το νέο σημείο τριβής της ΔΕΗ. Θέλει να τον διορίσει ο κ. Παλαιοκρασάς οπωσδήποτε στο διοικητικό συμβούλιο. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα μπω στην ουσία του ερωτήματος γιατί δεν γνωρίζω τι ακριβώς έχει γίνει. Εάν έχει διοριστεί κάποιο νέο μέλος, αυτό φαντάζομαι ότι εννοείτε,στο Δ.Σ. της ΔΕΗ. Αλλά, ωστόσο, σε εποχές όπου τα κινήματα εναντίον του ρατσισμού είναι σημαντικά, μην βάζετε τον ηλικιακό ρατσισμό στην πολιτική ατζέντα.

ΙΩΑΝΝΟΥ:Κύριε εκπρόσωπε χθες ο κ. Κοκκινούλης, μιλώντας σε τοπικό κανάλι, εμμέσως πλην σαφέστατα θα έλεγα ,ζήτησε την απομάκρυνση του κ.Μπασιάκου. Είπε συγκεκριμένα ότι για ένα βίτσιο του Υπουργού, γιατί επέμενε στο να μην υπάρχουν εθνικές επιδοτήσεις, πέρσι πληρώσαμε περισσότερα για το βαμβάκι και μάλιστα όταν του έγινε στο τέλος η ερώτηση, εάν εκ του πονηρού θέλει να παίξει κάποιο εσωκομματικό παιχνίδι εν όψει ανασχηματισμού, είπε φαντάζομαι ότι δεν είμαι παράγοντας ανασχηματισμού. Θα ήθελα να μου πείτε εάν υιοθετείται τις απόψεις του κ. Κοκκινούλη, εάν είναι θέμα προσώπου ή πολιτικής τελικά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μου ζητάτε να σχολιάσω;

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ναι, να σχολιάσετε. Όταν ζητάει ένας «γαλάζιος» αγροτοσυνδικαλιστής την απομάκρυνση του κ. Μπασιάκου, νομίζω είναι ένα θέμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καθένας κρίνεται από αυτά που λέει.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Εξετάζει μήπως η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να δώσει στο ΑΣΕΠ αρμοδιότητα των προσλήψεων στις ΔΕΚΟ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στη συζήτησή μας.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Επειδή από την απάντησή σας κινδυνεύω να παρεξηγηθώ ως ρατσιστής, ήθελα να πω ότι δεν έχω τέτοιου είδους διάθεση και πρόθεση, απλώς μπαίνει από πλευρά κάποιων κυβερνητικών παραγόντων που προτείνουν άλλον και αναδεικνύεται αυτό το στοιχείο, ότι τι θα κάνει ένας 78χρονος έναντι ενός 50χρονου ο οποίος έχει και νέες αντιλήψεις και νέες ιδέες και μπορεί να δουλέψει περισσότερο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα καταγραφεί η άποψή σας, παρότι δεν γνωρίζω εάν προέρχεται όντως από την πλευρά κυβερνητικών παραγόντων, όπως αναφέρετε. Αλλά, την υπόλοιπη άποψη την ακούσαμε όλοι με ανακούφιση νομίζω.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Η κυβέρνηση είχε απορρίψει να δημιουργήσει θέση συντονιστή. Χθες, ακούστηκε μια νέα πρόταση από τον κ. Αρη Σπηλιωτόπουλο, κάτι σαν προσωπάρχη, chief of staff, δηλαδή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχουμε «Λευκό Οίκο» στην Ελλάδα. Δεν θα σχολιάσω δήλωση για τέτοια ζητήματα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 15 November 2005 - 16:05:12 UTC