Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-10-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Πριν από λίγη ώρα υπεγράφη, παρουσία του Πρωθυπουργού η Συνθήκη της Ενεργειακής Κοινότητας με τη συμμετοχή πολλών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η υπογραφή αυτή είναι ιστορικής σημασίας όπως είναι έτσι και ιστορικής σημασίας η ημέρα για την Ευρώπη, για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και για την Ελλάδα. Είναι η αφετηρία της ενιαίας αγοράς ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μέσα σε πνεύμα συνεργασίας, ειρήνης και αλληλεγγύης.

Είναι μια ημέρα ορόσημο, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πρώτη φορά υπογράφει Συνθήκη δεσμευτικού χαρακτήρα στον τομέα της ενέργειας με τρίτες χώρες. Μια νέα εποχή ξεκινάει για την πρόοδο, την ανάπτυξη και την ευημερία όλων των λαών της περιοχής. Η ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας αφορά στη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου μεταξύ των χωρών της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής, με απώτερο σκοπό την ενσωμάτωσή της στην εσωτερική αγορά ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δημιουργία της Ενεργειακής Κοινότητας αποσκοπεί:

Πρώτον, στην προσέλκυση μεγάλης κλίμακας επενδύσεων σε έργα ενεργειακής υποδομής, όπως μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, δίκτυα ηλεκτρισμού και δίκτυα φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν κονδύλια της τάξεως των 12,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, τόσο για την αποκατάσταση των υφισταμένων σταθμών παραγωγής ηλεκτρισμού, όσο και για την κατασκευή νέων, ενώ επιπλέον 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν για την κατασκευή των αναγκαίων δικτύων μεταφοράς και διανομής.

Δεύτερον, αποσκοπεί στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της ανάδειξής της σε ενεργειακό δίαυλο μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Τρίτον, στη δημιουργία ενιαίου και σταθερού ρυθμιστικού πλαισίου και συνθηκών ελεύθερου ανταγωνισμού στις τοπικές αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Και τέταρτον, στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των χωρών της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σημειώνουμε ότι η Αθήνα ορίζεται ως έδρα των υπουργικών συναντήσεων για θέματα ηλεκτρισμού, καθώς και έδρα του Ρυθμιστικού Συμβουλίου Ενέργειας της Ενεργειακής Κοινότητας.

Ο Πρωθυπουργός αύριο, στις 11:00, θα παραστεί στη δοξολογία για την εορτή του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης και την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης που θα τελεστεί στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου. Αργότερα, το μεσημέρι, θα αναχωρήσει για το Λονδίνο, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: (Δεν ακούγεται) @υπεγράφη από την Τουρκία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπεγράφη από την Τουρκία. Είναι θέμα που αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Τουρκία. Όπως δηλώθηκε από τον αρμόδιο ευρωπαίο Επίτροπο, δεν υπεγράφη για τεχνικούς λόγους. Συνεχίζονται οι συζητήσεις ώσπου να λυθούν τα τεχνικά ζητήματα που έχουν ανακύψει.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Και ένα διαδικαστικό ερώτημα: Η ιδιότης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου καλύπτει και την ιδιότητα του υπουργού Τύπου; Ορισμένες ερωτήσεις που θέλουμε να σας κάνουμε για το καθ` ύλην έργο σας, πότε πρέπει να τις κάνουμε; Ξεχωριστά ή μέσα στο briefing;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά τη διάρκεια της καθημερινής πολιτικής ενημέρωσης, έχουν γίνει, πολλές φορές, ερωτήσεις που αφορούν την ιδιότητά μου ως υπουργού με αρμοδιότητα σε θέματα Τύπου. Μπορείτε να θέσετε τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ πολύ.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Έχω δύο ερωτήσεις: Η πρώτη, μήπως πληρώνετε τελικά την απολίτικη ηθικολογία που κάνατε όλα αυτά τα χρόνια ως αντιπολίτευση και κινδυνεύετε γενικά να κριθείτε, όχι από το έργο σας όποιο κι αν κάνετε, αλλά από τις εντυπώσεις που δίνει η ηθική συμπεριφορά των μελών σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μια κυβέρνηση κρίνεται πάντοτε από το έργο της και βεβαίως και από μια σειρά άλλων παραγόντων. Το ζήτημα, έτσι όπως το θέσατε, θα μου επιτρέψετε να με κάνει να διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για το σχόλιο, αλλά αυτό δεν έχει καμία ιδιαίτερη σημασία. Θέλω να σας πω ότι κρίνονται οι συμπεριφορές όλων. Βεβαίως, οι συμπεριφορές των πολιτικών κρίνονται και εν τέλει, συνυπολογίζονται στη συνείδηση του έλληνα πολίτη. Έχει σημασία εάν μια κυβέρνηση προχωράει στο έργο της και προχωράει σε θεσμικές αλλαγές για να εμπεδωθεί αυτό το έργο ή όχι. Η παρούσα κυβέρνηση, λοιπόν, σε ζητήματα διαφάνειας -στα οποία νομίζω αναφέρεται η ερώτησή σας- έχει ήδη προχωρήσει σε θεσμικές αλλαγές και συνεχίζει και με άλλες. Μόλις χθες σας ανακοίνωσα μια πολύ σημαντική θεσμική αλλαγή που γίνεται.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κατ` αρχήν το σχόλιο δεν γίνεται για το σχόλιο, γίνεται για να υποβοηθήσει την ερώτηση και να της δώσει περιεχόμενο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, ποτέ δεν κρίνω σχόλια δημοσιογράφων ή ρεπορτάζ δημοσιογράφων.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Με ποιο δικαίωμα ο κ. Γιακουμάτος ανέμιζε και έδινε στη δημοσιότητα τα προσωπικά δεδομένα της γνωστής κυρίας που μαγνητοφωνούσε τους υπαλλήλους του ΟΑΕΔ και απασχόλησε την επικαιρότητα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω να «ανέμισε», όπως είπατε@

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τα έδωσε στη δημοσιότητα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ούτε αυτό το γνωρίζω. Έχω την εντύπωση ότι είναι λάθος πληροφορία.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Έδωσε τη φορολογική της δήλωση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι έχω την εντύπωση πως είναι λάθος η πληροφορία ότι εδόθη από τον αρμόδιο υφυπουργό, για άλλα ζητήματα βεβαίως και όχι για ζητήματα οικονομίας, αυτό το οποίο λέτε. Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο.

ΒΛΑΧΟΣ: Να σας βοηθήσω στο σχόλιό σας. Χθες ο κ. Γιακουμάτος έδωσε μια συνέντευξη στον κ. Πολίτη και απ` ό,τι πληροφορήθηκα είπε ότι κάποιος είχε στα χέρια του αυτό το αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης της κυρίας, το πήρε και ο κ. Γιακουμάτος και μετά το έδωσε στη δημοσιότητα για να μη δοθεί από άλλη πηγή. Δηλαδή το παραδέχεται και ο ίδιος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να διατηρώ τις επιφυλάξεις μου. Είναι πολύ νωπή η μνήμη όλων. Την περασμένη κιόλας εβδομάδα, απαντώντας σε κάποια ερώτηση υπέπεσα σε λάθος και το παραδέχθηκα την επόμενη ημέρα, διότι δεν ήταν ακριβής η πληροφορία που μου εδόθη. Άρα, λοιπόν, θα μου επιτρέψετε να διατηρήσω επιφυλάξεις για το κατά πόσον ειπώθηκε, όπως μεταφέρεται σε αυτή την αίθουσα, η δήλωση του κ. Γιακουμάτου.

ΒΛΑΧΟΣ: Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι ορισμένες εφημερίδες δημοσίευσαν αυτούσια τη φορολογική δήλωση της κυρίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω πει πολλές φορές ότι δεν σχολιάζω εφημερίδες και δημοσιογράφους, δεν κρίνω Μέσα Ενημέρωσης.

ΒΛΑΧΟΣ: Σχολιάσατε όμως τα κανάλια χθες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η αναφορά σε φαινόμενα είναι τελείως διαφορετικό πράγμα. Είναι άλλο να αναφέρεται κανείς σε φαινόμενα και άλλο να σχολιάζει ρεπορτάζ, αναλύσεις ή απόψεις δημοσιογράφων. Δεν το έκανα και δεν θα το κάνω ποτέ.

ΒΛΑΧΟΣ: Ρεπορτάζ είναι να δημοσιεύεις τα προσωπικά δεδομένα ενός πολίτη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι δεν σχολιάζω ρεπορτάζ δημοσιογράφων, εφημερίδων, ΜΜΕ. Παρακαλώ να το σεβαστείτε.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου για τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε ο κ. Μαντούβαλος να ανακοινώσει την παραίτησή του, δηλαδή εννοώ δια τηλεοράσεως και χωρίς να ενημερώσει αρμοδίως; Εκφράζει δηλαδή και από την πλευρά του μια πικρία μη στήριξης εκ μέρους της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν σίγουρα ανορθόδοξος ο τρόπος. Για τα περαιτέρω σας παραπέμπω σε σχετική ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. κ. Μεϊμαράκη.

ΧΙΩΤΗΣ: Θεωρείτε ότι ήταν το ίδιο ανορθόδοξος και ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασαν κάποιοι από τους συναδέλφους του που εκλέγονται στην ίδια περιφέρεια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν συμφωνώ με σχόλια, τα οποία κρίνουν ή επικρίνουν βουλευτή ιδίως αν γίνονται μεταξύ βουλευτών. Μπορεί να υπάρχουν απόψεις, τις σέβομαι όλες, αλλά εγώ προσωπικά δεν συμφωνώ.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δύο ερωτήσεις: Επιβεβαιώνεται ή διαψεύδεται τις πληροφορίες που φέρουν τον Εισαγγελέα κ. Ζορμπά να τοποθετείται στη θέση του Προέδρου ή του επικεφαλής στη νέα Αρχή την οποία δημιούργησε η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοια πληροφορία.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Το ηχητικό ντοκουμέντο που αφορά τη συγκεκριμένη κυρία που προσπάθησε να δωροδοκήσει τον κ. Γιακουμάτο, το δώσατε εσείς στη δημοσιότητα, το Μέγαρο Μαξίμου; Γιατί έφθασε και στο δικό μας κανάλι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατηγορηματικά, όχι.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Ποιος το έδωσε στη δημοσιότητα; Από πού εστάλη αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω. Κατηγορηματικά σας λέω ότι τέτοιο ντοκουμέντο δεν εδόθη από το Μέγαρο Μαξίμου.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή, ακούστηκε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί σας ο κ. Μαντούβαλος, του αποδίδεται η φράση ότι σας είπε «βγάλτε τα χρυσά ρολόγια και κατεβείτε στον κόσμο». Ισχύει αυτό; Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το άκουσα χθες, δεν γνωρίζω αν ειπώθηκε και σήμερα το πρωί. Επικοινώνησα σήμερα με τον κ. Μαντούβαλο και τον ρώτησα. Με διαβεβαίωσε ότι ουδέποτε ο ίδιος έχει πει κάτι τέτοιο. Και βεβαίως ουδέποτε συνέβη κάτι τέτοιο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Χθες ο κ. Μαντούβαλος στη δήλωση της παραίτησής του, την οποία έκανε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ανέφερε ότι έχει γνωστοποιήσει τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιφέρειά του, στο πρωθυπουργικό γραφείο. Από την πλευρά σας χθες, σπεύσατε να το διαψεύσετε. Τελικά, υπάρχει όμως εδώ ένα ερώτημα: Ο κ. Μαντούβαλος επιμένει σε αυτό. Τι απαντάτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας έχω παρακαλέσει και άλλη φορά να διαβάζετε ακριβώς τις δηλώσεις μου. Εκείνο το οποίο χθες, έσπευσα, όπως είπατε, να διαψεύσω είναι ότι υπήρξε ενημέρωση για την πράξη στην οποία προχώρησε ο βουλευτής.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας διευκρινίσετε γιατί χαρακτηρίσατε ανορθόδοξο τον τρόπο της παραίτησης του κ. Μαντούβαλου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παραπέμπω στη δήλωση που έκανε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, ο οποίος κάλεσε τον κ. Μαντούβαλο, σήμερα το πρωί.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πού έγκειται το ανορθόδοξο, για να καταλάβουμε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η παραίτηση υποβάλλεται με συγκεκριμένη διαδικασία που προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής. Δηλαδή, το άρθρο 60 του Συντάγματος.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι, αλλά με συγχωρείτε γι αυτό, αλλά τα κόμματα επιλέγουν τους βουλευτές με βάση την αναγνωρισημότητα. Δηλαδή, κατά πόσον είναι τηλεοπτικοί αστέρες και τηλεοπτικές γλάστρες, δηλαδή από τα κανάλια. Άρα είναι εντελώς λογικό να υποβάλουν την παραίτησή τους πρώτα στα κανάλια.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω αν αναφέρεστε στα κοινοβουλευτικά κόμματα, γιατί αυτό είναι μια μομφή που αφορά όλα τα κόμματα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εννοώ τα δύο μεγάλα κόμματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια κρίση που αφορά όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Εκείνο το οποίο θέλω να σας πω, είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγει το κάθε κόμμα τους υποψηφίους του, είναι γνωστός και διαφανής.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Δύο ερωτήσεις: Η πρώτη, αν πιστεύετε ότι ο κ. Μαντούβαλος θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί και από τη θέση του βουλευτή, εκτός από την Κ.Ο. της Ν.Δ., γιατί έχει εκλεγεί με τις ψήφους της Ν.Δ., άρα καταλαμβάνει μια έδρα για την κυβερνητική παράταξη και δεύτερον, μιλήσατε χθες για κάθε περίπτωση που θα αντιμετωπίζεται χωριστά. Όμως δημιουργείται ένα συνολικότερο πολιτικό κλίμα, το οποίο αναιρεί αυτά τα οποία λέει η κυβέρνηση για τη διαφθορά. Όταν δηλαδή έχουμε σειρά στελεχών, το τελευταίο διάστημα, τεσσάρων-πέντε που ενέχονται σε διάφορες υποθέσεις, τότε δεν μιλάμε για κάποιο μεμονωμένο περιστατικό, αλλά μιλάμε για περιπτώσεις οι οποίες δημιουργούν ένα συνολικότερο πολιτικό κλίμα. Αυτό πώς σκοπεύει να το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα στο ερώτημα, όπως περίπου περιγράψατε και όχι μόνο χθες, αλλά και άλλες φορές λέγοντας ότι γίνεται μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και ισοπέδωσης. Απάντησα λέγοντας ότι κάθε περίπτωση κρίνεται χωριστά. Γιατί είδαμε περιπτώσεις οι οποίες -όπως και χθες- μπήκαν στο ίδιο σακούλι, ενώ δεν έχουν καμία σχέση η μία με την άλλη. Δεν δημιουργούνται συνθήκες διαφθοράς. Μπορεί να δημιουργούνται εντυπώσεις, όπως εσείς αναφέρατε, αλλά μόνο εάν κάποιος εντρυφήσει στην κάθε υπόθεση, θα μπορέσει να εξάγει ακριβή συμπεράσματα. Και εν πάση περιπτώσει, εκείνο το οποίο έχω πει και άλλες φορές σε αυτή την αίθουσα, είναι η αντίδραση η οποία υπάρχει είτε από το κόμμα της Ν.Δ. είτε από την κυβέρνηση.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Στην πρώτη ερώτηση, σχετικά με το αν θα έπρεπε@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στο πρώτο σκέλος της ερώτησή σας, θεωρώ ότι έχω απαντήσει προηγουμένως όταν αναφέρθηκα στο άρθρο 60 του Συντάγματος, το οποίο είναι σαφές.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ο πρώην Πρόεδρος του Συνασπισμού, ο κ. Κωνσταντόπουλος, πρότεινε χθες μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Παπούλια, να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για να συζητήσουν από κοινού τα κόμματα προτάσεις και λύσεις για τα ζητήματα της διαφθοράς. Ταυτόχρονα ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Παπανδρέου, συζήτησε το ίδιο θέμα με τον κ. Στεφανόπουλο. Θέλω να ρωτήσω, σκέφτεται η κυβέρνηση να αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία διακομματικής συνεννόησης γι αυτά τα ζητήματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε από την πράξη, η αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων, γίνεται με θεσμικό τρόπο. Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού διαλόγου, η κυβέρνηση ακούει προτάσεις. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις για νομοσχέδια που έχουν ήδη ψηφιστεί για ζητήματα αντιμετώπισης προβλημάτων διαφάνειας, αποδέχθηκε προτάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΧΙΩΤΗΣ: Συγνώμη, δεν μου απαντάτε. Κάνατε μια γενική περιγραφή του φαινομένου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα, πώς δρα η κυβέρνηση. Βεβαίως, κάποιες επιτροπές μπορεί να βοηθούν γενικώς, αλλά η κυβέρνηση, εξειδικευμένα, εισάγει νομοσχέδια στη Βουλή, ακούει και προτάσεις από τα άλλα κόμματα. Η αντιμετώπιση προβλημάτων διαφάνειας είναι αντιμετώπιση θεσμικής μορφής. Αυτή λοιπόν η θεσμική μορφή, περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

ΧΙΩΤΗΣ: Σας ρωτώ κάτι πολύ συγκεκριμένο: Εάν η κυβέρνηση προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για μια διακομματική συνεννόηση. Να καθίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί γύρω από το ίδιο τραπέζι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω, ήδη, απαντήσει.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω για την υπόθεση του κ. Μίχαλου. Είναι μια υπόθεση που έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα το «ΘΕΜΑ». Στο δεύτερο δημοσίευμα που είχε την Κυριακή, λέει ότι τα στοιχεία για αυτή την υπόθεση είναι στη διάθεση της κυβέρνησης ή οποιουδήποτε ενδιαφέρεται. Έχει ενδιαφερθεί η κυβέρνηση για τα στοιχεία αυτής της υπόθεσης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει ήδη στο θέμα σε χθεσινή ερώτησή σας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Άλλο ρώτησα, δεν ήταν το ίδιο.. Ρώτησα εάν έχει ζητήσει στοιχεία η κυβέρνηση γι αυτήν την υπόθεση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει σε αυτό το θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση πρόκειται να αλλάξει το νόμο περί ευθύνης υπουργών, όπως και το θέμα της ασυλίας των βουλευτών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω εάν υπάρχει τέτοια σκέψη, ούτε εάν έχει γίνει κάποια τέτοια συζήτηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί με τη νομοθεσία που υπάρχει, μόλις γίνονται υπουργοί μετά δεν έχουν καμία ευθύνη ή παραγράφεται το αδίκημα. Κάποτε έλεγε η Ν.Δ. ότι θα το καταργήσει. Υπάρχει ακόμα αυτό; Γι αυτό ρωτώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιλαμβάνομαι το ερώτημά σας. Δεν έχω κάτι να σας πω.

ΒΑΓΙΑΝΟΣ: Υπάρχει κάτι περισσότερο για τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Δικαιοσύνης, πέρα από μια ανακοίνωση για θέματα του υπουργείου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μιλήσατε για άμεση αντίδραση. Επαναφέρω μια χθεσινή ερώτησή μου. Ήταν ενδεδειγμένος ο τρόπος του κ. Αγγελόπουλου; Δεν θα μπορούσε να περιμένει να ανοίξουν τα γραφεία τη Δευτέρα τα γραφεία του υπουργείου και να καλέσει τον κ. Γερασίμου και να ζητήσει την παραίτησή του; Μήπως εσείς απαξιώνετε τις θεσμικές λειτουργίες του κράτους και της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού επαναφέρετε χθεσινή ερώτηση, δεν έχω παρά να επαναφέρω τη χθεσινή απάντησή μου.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μήπως κάνατε αυτοκριτική ενδιαμέσως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναφέρω τη χθεσινή απάντησή μου, παρακαλώ να την διαβάστε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θεωρείτε ότι είναι κατάλληλη η στιγμή για να πραγματοποιηθεί το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας αμφισβητεί την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου και δεν προχωρά στη λειτουργία της Σχολής της Χάλκης, δεν προχωρά στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ούτε de jure, ούτε de facto παρά συνεχίζει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο. Και χθες, στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας παρέτεινε την ισχύ του casus belli στο νέο δόγμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο υπουργός Εξωτερικών θα προβεί σε δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι στα θέματα που θέσατε υπάρχουν προβλέψεις στο Πρωτόκολλο Συνεργασίας, στη συμφωνία που έχει υπογράψει η Τουρκία με την Ε.Ε., προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες της ένταξής της. Προβλέψεις που είναι αρκετά αυστηρές για την Τουρκία.

ΒΛΑΧΟΣ: Για το casus belli;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και γι αυτό. Η ελληνική κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί στο θέμα εδώ και πολύ καιρό.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται συνεχώς το φαινόμενο κάθε φορά που διατυπώνεται μια καταγγελία, από οποιοδήποτε Μέσο, αυτός που γίνεται αντικείμενο της καταγγελίας να παραιτείται και η κυβέρνηση να σπεύδει να αποδέχεται την παραίτησή του. Αυτό το φαινόμενο θυμίζει ή παραπέμπει σε φαινόμενα ανθρωποθυσιών. Μήπως θα έπρεπε η κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της ή τουλάχιστον να μην γίνονται έτσι εύκολα αποδεκτές οι παραιτήσεις ορισμένων κρατικών στελεχών ή και βουλευτών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πολύ γενική η παρατήρησή σας και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Δεν συνέβησαν όλα, έτσι όπως τα περιγράφετε.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Θέλω να επιβεβαιώσετε ή να μου διαψεύσετε εάν έχει σταλεί επιστολή στον Πρωθυπουργό όχι δια της θεσμικής οδού, μέσω του Κοινοβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου από 10-15 βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι του εφιστούν ουσιαστικά της προσοχή ως προς τα γεγονότα που διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοια επιστολή.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Ως προς τη νέα αρχή, την οποία δημιουργεί η κυβέρνηση, η νέα αυτή αρχή που στόχο έχει την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, έχει ως στόχευση δύο συγκεκριμένους επιχειρηματίες, τον κ. Κόκκαλη και τον κ. Κοντομηνά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω πει σε αυτή την αίθουσα, γιατί κι εσείς έχετε ξαναρωτήσει αντίστοιχα πράγματα, ότι η κυβέρνηση δεν έχει στόχο κανέναν επιχειρηματία. Ο στόχος και ο σκοπός μιας κυβέρνησης που εξελέγη από την συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, είναι να κάνει εκείνες τις θεσμικές παρεμβάσεις, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις. Θεσμικές παρεμβάσεις έχουν, ήδη, αρχίσει να γίνονται.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 25 October 2005 - 13:05:17 UTC