Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-10-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Μετά την επίδοση του κ. Μπασιάκου στο ζήτημα της διαχείρισης της «κρίσης της γαλοπούλας», μήπως στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός μελετά το ενδεχόμενο να αντικαταστήσει κάποιους υπουργούς που του έχουν δημιουργήσει επανειλημμένα προβλήματα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μου απευθύνετε ερώτηση γενικής φύσεως;

ΣΠΥΡΑΚΗ: Όχι, είναι ειδική.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πείτε μου τότε τι εννοείτε.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Μήπως κάνει ανασχηματισμό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μητσοτάκης, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, δήλωσε ότι ο τόπος δεν πάει καλά και πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει το δικαίωμα ο κ. Μητσοτάκης, παραπάνω από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, να εκφράζει απόψεις; Γιατί, σε ανάλογες δηλώσεις, έχετε πάρει θέση για άλλα κομματικά στελέχη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για δηλώσεις που φέρεται να έχει κάνει ο επίτιμος Πρόεδρος κ. Μητσοτάκης.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Να επιμείνω στο θέμα με τον κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έχουμε ευθύνες όλοι μας έναντι αυτού του τόπου, ο οποίος δεν πάει καλά. Και το λέω, λέξη-λέξη. Αυτό το αισθάνεται η κυβέρνηση ως προτροπή να δει κατάματα τα προβλήματα, επειδή ενδεχομένως υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη διαχείρισή τους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο για τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Δηλαδή, εκτιμάτε ότι πάμε μια χαρά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση κάνει πολύ καλά τη δουλειά της.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Η «Ελευθεροτυπία» στο σημερινό της πρωτοσέλιδο έχει ένα ερώτημα, το οποίο νομίζω ότι πρέπει να κληθεί να απαντήσει η κυβέρνηση. Μετά από την ιστορία της γαλοπούλας, ποιος τελικά πληρώνει τη ζημιά για όλο αυτό το επικοινωνιακό φιάσκο που υπήρξε; Αφήνω κατά μέρος τα πρόσωπα. Μιλώ γενικότερα για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η κυβέρνηση συνολικά το θέμα αυτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μου ζητάτε να σχολιάσω σχόλιο εφημερίδας;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ερώτημα είναι, δεν είναι σχόλιο. Ποιος πληρώνει τη ζημιά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η εφημερίδα, όμως, κάνει σχόλιο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Πέρα από το σχόλιο, όμως, δεν θεωρείτε ότι υφίσταται ζημιά, ότι η κυβερνητική εικόνα υπέστη ρωγμές από τον τρόπο διαχείρισης αυτής της ιστορίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Από την πρώτη κιόλας στιγμή και με όλες τις δηλώσεις που έγιναν, επισημάναμε ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο. Οι ελληνικές αρχές κοινοποίησαν, ως όφειλαν, όλα τα στοιχεία που είχαν, στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Όλα έγιναν, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Εκτός από το ύποπτο κρούσμα. Αυτό δεν κοινοποιήθηκε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όλα έγιναν σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Να χρησιμοποιήσω δύο λέξεις που είπατε κι εσείς μόλις τώρα: Ημασταν ψύχραιμοι και αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επισημάναμε ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι. Όταν αναφέρομαι σε κάτι τέτοιο, εννοώ ότι αναφέρομαι φυσικά σε όλους τους Ελληνες πολίτες και έχω την πεποίθηση ότι αυτή την ψυχραιμία πρέπει να τη διατηρήσουμε.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ολοκληρώνοντας το ερώτημα, οι λέξει ήταν «ψύχραιμοι» και «είχαμε δίκιο». Είχατε την αίσθηση ότι ο κ. Μπασιάκος ήταν ψύχραιμος στη συνέντευξη Τύπου και είχατε δίκιο για το τι είπατε αρχικά για την περιβόητη γαλοπούλα και τι αποδείχθηκε εν τέλει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εχει εξαντληθεί το θέμα της γαλοπούλας. Δεν πρόκειται να επανέλθω.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Ψυχραιμία» στο θέμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Να σας επαναλάβω τη δήλωση, όπως ακριβώς την έκανα; Σας είπα ότι σύμφωνα με όλες τις δηλώσεις που έγιναν και από την πρώτη κιόλας στιγμή, επισημάναμε ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αυτό είναι σαφές.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ανησυχεί την κυβέρνηση η ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος της κτηνοτροφίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στο θέμα αυτό έχουν δοθεί ήδη απαντήσεις. Με τα ευρήματα που υπάρχουν είναι σαφές ότι θα επανέλθει η συμπεριφορά των Ελλήνων καταναλωτών στα συνήθη πλαίσιά της.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν θελήσατε να απαντήσετε στο ενδεχόμενο αλλαγής του κ. Μπασιάκου. Είπατε ότι δεν θα γίνει ανασχηματισμός.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Να ρωτήσω, λοιπόν, κάτι άλλο. Αληθεύουν οι πληροφορίες που λένε ότι ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έχει βάλει σε καραντίνα τον κ. Μπασιάκο και γι` αυτό εδώ και μερικά 24ωρα έχει εξαφανιστεί από τα τηλεοπτικά παράθυρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Γιατί δεν βγαίνει τότε στα παράθυρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι υπουργοί έχουν ασφαλώς το δικαίωμα να επιλέγουν πότε θα βγουν στην τηλεόραση. Σας απαντώ ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ποιο είναι το «τέτοιο»; Η υπόδειξη του Πρωθυπουργού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αναφέρομαι στη συγκεκριμένη ερώτηση που μου έκανε ο κ. Παπαγιάννης.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Η υπόδειξη του Πρωθυπουργού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ακριβώς.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Όσο περνούν οι ημέρες, υπάρχει εκτίμηση στην κυβέρνηση ότι τελικά μπορεί αυτό το κρούσμα που είχαμε να μην αφορά τον ιό της γρίπης των πουλερικών; Υπάρχει τέτοια εκτίμηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να υπεισέλθω σε κανένα επιστημονικό θέμα. Ως μη ειδικός, δεν είμαι σε θέση να απαντήσω το ερώτημα που μου θέσατε και δεν θα μπω στον πειρασμό να δώσω τέτοιες απαντήσεις.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Υπάρχει αισιοδοξία ότι μπορεί τελικά η χώρα μας να μην έχει προσβληθεί από τέτοιο κρούσμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα ευρήματα είναι σαφή.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Τι εννοείτε είναι «σαφή»; Ότι υπάρχει υποψία, αυτό εννοείτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διαβάστε τα ευρήματα. Υπάρχουν ανακοινώσεις που παρουσιάζουν τα πράγματα ξεκάθαρα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα ήθελα το σχόλιό σας για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις χθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, στο θέμα αυτό τοποθετήθηκε χθες η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γιαννάκου. Η δήλωση αυτή ισχύει στο ακέραιο.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Οι δηλώσεις και οι πράξεις του κ. Ρεγκούζα, τον οδήγησαν εκτός κυβέρνησης. Οι δηλώσεις και όσες πράξεις έκανε ο κ. Μπασιάκος και οι χειρισμοί, γιατί δεν μπορεί να τον οδηγήσουν εκτός κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το θέμα έχει εξαντληθεί. Δεν έχω να κάνω καμία άλλη ανακοίνωση πάνω σε αυτό το θέμα. Ρωτήθηκα με διαφόρους τρόπους, αλλά δεν πρόκειται να διαφοροποιήσω την απάντηση που έδωσα.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, σε εκπομπή στην τηλεόραση του ALPHA και συγκεκριμένα του κ. Τριανταφυλλόπουλου, εμφανίστηκε η πληροφορία ότι υπάρχει κάποιος κύριος Δημήτρης Αποστόλου, ο οποίος εμφανιζόταν ως συνεργάτης του κ. Ρεγκούζα, τύπωνε κάρτες και έλεγε σε διάφορους ότι μπορεί να κάνει κάποιες εξυπηρετήσεις. Έχετε κάποιο σχόλιο επ` αυτού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω το περιεχόμενο της συγκεκριμένης εκπομπής.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Χθες, η κ. Μπακογιάννη μιλώντας στην τηλεόραση του ANTENNA, άφησε κάποιες αιχμές για την κυβερνητική εικόνα της Ν.Δ. Είπε, χαρακτηριστικά, ότι η εικόνα σε ορισμένες περιπτώσεις αδικεί την κυβέρνηση και αφετέρου, φαίνεται η κ. Μπακογιάννη να συμφωνεί με τις διαπιστώσεις που είχε κάνει ο διαγραμμένος βουλευτής της Ν.Δ. κ. Πολύζος, στο θέμα της διαφθοράς. Η κ. Μπακογιάννη είπε χαρακτηριστικά πως είμαστε προϊόντα της ίδιας της κοινωνίας και άρα όποιος βγει και πει ότι υπάρχει ένας χώρος, στον οποίο ενδεχομένως δεν υπάρχει η παραμικρή σκιά και ότι ο άλλος είναι βεβαρημένος, λέει αηδίες. Μπορείτε να μου σχολιάσετε ή τουλάχιστον να τοποθετηθείτε επ` αυτού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η Διοίκηση του ΟΣΕ έθεσε σε διαθεσιμότητα δύο εργαζόμενους για το χθεσινό δυστύχημα. Η κυβέρνηση γιατί δεν θέτει σε διαθεσιμότητα τον Διοικητή του Οργανισμού, ο οποίος λογικά πρέπει να ευθύνεται για τις παραλήψεις που σημειώθηκαν στα μέτρα ασφαλείας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό είναι ένα συμπέρασμα, στο οποίο εσείς καταλήγετε, θα έλεγα, κάπως πρόωρα. Η έρευνα, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Όταν ολοκληρωθεί η έρευνα για το χθεσινό ατύχημα, θα πληροφορηθείτε και τα αποτελέσματά της και σε ποιόν θα καταλογιστούν ενδεχομένως ευθύνες.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι ζητάμε και δικαίως ζητάμε από έναν υπουργό να έχει την ευθιξία να παραιτηθεί. Ο συγκεκριμένος Διοικητής δεν έπρεπε να έχει την ευθιξία να παραιτηθεί.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα ήδη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μα, η ευθιξία δεν ορίζεται από τη διοικητική έρευνα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ζητάτε να απαντήσω εγώ για την ευθιξία του Διοικητού ενός Οργανισμού;

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Έχω να θέσω δύο ερωτήσεις: Η πρώτη αφορά τις πληροφορίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας για οικονομικές ατασθαλίες και οικονομικά ανοίγματα σε ΝΟΔΕ στο νότιο Αιγαίο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πού είδατε τέτοια δημοσιεύματα;

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Στην εφημερίδα PRESS TIME, σελίδα 11. Κανένα σχόλιο και γι αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπου υπάρχει κάποια υποψία, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ζητά τα υπάρχοντα στοιχεία και αν υπάρχουν ενδείξεις για παραβατική συμπεριφορά η υπόθεση πηγαίνει στον εισαγγελέα.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Ετοιμάζετε αλλαγή του λεγόμενου «τυποκτόνου νόμου»;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας έχει απαντήσει χθες και προχθές σε πλήρη έκταση ο κ. Ρουσόπουλος. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ. Μάλιστα φήμες και πληροφορίες αναφέρουν ότι στην παραίτηση αυτή υπήρξαν και κάποιες άνωθεν εντολές. Έχετε κάποιο σχόλιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ` αρχάς, δεν είμαι σίγουρος εάν η διατύπωση που κάνετε, είναι ακριβής. Ο Τύπος, εξ όσων γνωρίζω, αναφέρεται σε φημολογούμενη παραίτηση. Αλλά είναι ένα ειδικό θέμα για το οποίο, ούτως ή άλλως, παρακαλώ να απευθυνθείτε στον υπουργό κ. Κεφαλογιάννη, στην αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο ΟΛΠ.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 21 October 2005 - 13:05:10 UTC