Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-10-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, να σας πω ότι αύριο στις 09:30 θα έχει συνεργασία, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Αναστάσιο Παπαληγούρα και στις 11:00 με τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Έχει δημιουργηθεί μια σύγχυση ότι το επίμαχο δείγμα στο οποίο ανιχνεύθηκε ο ιός Η5 έχει χαθεί. Ισχύει κάτι τέτοιο; Πού είναι αυτό το δείγμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχετε ως κυβέρνηση και τι άλλες ενέργειες γίνονται, ώστε να αποσαφηνιστεί αυτή η εικόνα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε μια πιο αναλυτική απάντηση για το σύνολο του θέματος και για τις διαδικασίες που ακολουθούνται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Να μου πείτε όμως και για το δείγμα@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας δώσω την απάντηση μετά.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τι έγινε η γαλοπούλα τελικά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε επίσης να σας πω ότι είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα για να αστειευόμαστε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σοβαρά το λέμε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η υπόθεση αυτή, όπως γνωρίζετε, έχει ξεκινήσει από την Ασία πάνω από 2 - 2,5 χρόνια. Τους τελευταίους μήνες, με συνεννοήσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Στην Ελλάδα, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, όπως είχε την ευκαιρία να σας πει και χθες ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντός, γίνονται κυρίως στο τόξο από βορρά προς νότο, το τόξο απ` όπου περνούν τα αποδημητικά πουλιά, διότι οι πληροφορίες όλων των επιστημόνων συγκλίνουν στο ότι μεταδίδεται η νόσος από τα αποδημητικά πουλιά. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, έγιναν πάνω από 50 δειγματοληψίες και μετρήσεις. Μεταξύ αυτών των δειγματοληψιών υπήρχε και μια από το συγκεκριμένο κοτέτσι στις Οινούσσες. Στον έλεγχο που έγινε, δόθηκε θετική απάντηση ότι δηλαδή υπάρχει υποψία. Ο έλεγχος αυτός έγινε από το εργαστήριο των Αθηνών τρεις φορές στο ίδιο δείγμα. Και στις τρεις φορές υπήρξε θετική απάντηση. Σύμφωνα με τα όσα έχουν αποφασίσει οι αρμόδιοι επιστήμονες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση -και φυσικά ακολουθούν και οι @Ελληνες επιστήμονες- το επόμενο βήμα που έχει να κάνει μια χώρα είναι να πάει στον ίδιο χώρο και να πάρει περισσότερα δείγματα. Τα δείγματα τα οποία ελήφθησαν είναι πάνω από το 50% του αριθμού των πτηνών που ήταν στο συγκεκριμένο κοτέτσι. Τα δείγματα αυτά συνολικά είναι 9. Τα 8 εξετάστηκαν από το Εργαστήριο της Θεσσαλονίκης και το ένατο εξετάζεται από το Εργαστήριο του Λονδίνου. Τα 8 είναι δείγματα αίματος, το ένατο που πήγε στο Λονδίνο, κατόπιν αιτήσεως των επιστημόνων του Εργαστηρίου του Λονδίνου, είναι δείγμα ιστού. Τα 50 στα οποία αναφέρθηκα στην αρχή ήταν στην πρώτη φάση, έως την περασμένη εβδομάδα. Αυτή τη στιγμή έχουμε 154 δείγματα στη Θεσσαλονίκη, έχουν εξεταστεί τα 40, και τα 40 είναι αρνητικά. Έχουμε 44 δείγματα στην Αθήνα, έχουν εξεταστεί τα 16 και τα 16 είναι αρνητικά. Συνεχίζεται η εξέταση των δειγμάτων. Η επιστημονική μέθοδος που ακολουθείται δεν στοχεύει, ούτε στοχοποιεί το ένα δείγμα, αλλά από τη στιγμή που υπάρχει υπόνοια -και υπήρχε υπόνοια στο ένα δείγμα- οφείλουν οι επιστήμονες να πάρουν δείγματα από πάρα πολλά πτηνά, εν προκειμένω πάνω από το 50%, διότι μιλάμε για 12 πτηνά που είχε ο συγκεκριμένος αγρότης και έχουν ληφθεί δείγματα από τα 9, για να δουν αυτό που πραγματικά ενδιαφέρει όλους τους επιστήμονες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον πλανήτη μας, εάν δηλαδή υπάρχει εξάπλωση ή όχι της όποιας ασθένειας, ή υποψία για ασθένεια ή όχι. Μέχρι στιγμής οι απαντήσεις που έχουμε είναι αρνητικές. Έχει ήδη εκδοθεί και από τη Θεσσαλονίκη ανακοίνωση. Αν δεν την έχετε υπόψη σας, θα ήθελα να σας τη διαβάσω για να έχετε μια πλήρη εικόνα.

Το δελτίο τύπου που εξεδόθη σήμερα το πρωί αναφέρει: «Το Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Θεσσαλονίκης, τμήμα Παθολογίας Πτηνών, γνωστοποίησε χθες ότι η ορολογική, αυτό σημαίνει αιματολογική εξέταση, με τη μέθοδο ΕΛΙΖΑ, των 8 δειγμάτων που ελήφθησαν στις 17/10 από την ύποπτη οικόσιτη εκτροφή των Οινουσσών, απέβη αρνητική. Στη συνέχεια, τα ίδια δείγματα που εξετάστηκαν με τη δεύτερη μέθοδο της αναστολής της αιμοσυγκόλλησης, γνωστοποιήθηκε σήμερα το πρωί ότι βρέθηκαν αρνητικά. Τα αποτελέσματα αυτά γνωστοποιήθηκαν στη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου και στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εργαστηριακές ιολογικές εξετάσεις, δηλαδή για την απομόνωση του ιού, συνεχίζονται κανονικά και τα αποτελέσματά τους αναμένονται από το Λονδίνο και τη Θεσσαλονίκη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας».

Αυτό που θέλω να καταστήσω σαφές είναι ότι, με βάση την επιστημονική μέθοδο που ακολουθείται σε όλες τις χώρες του κόσμου, δεν στοχοποιεί ή στοχεύει κάποιος σε ένα δείγμα το οποίο βρίσκεται θετικό και το οποίο μπορεί να βρίσκεται από τυχαία έως ουσιαστικά θετικό, αλλά οφείλει να ερευνήσει την υπόλοιπη οικόσιτη εκτροφή ή την υπόλοιπη εκτροφή, όπου κι αν βρίσκεται, για να δει αν πραγματικά υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας. Καταλήγοντας, θέλω να πω με αυτό ότι δεν έχει σημασία το ένα δείγμα, έχει σημασία το σύνολο των δειγμάτων το οποίο λαμβάνεται. Το ένα δείγμα για το οποίο με ρωτήσατε, σας είπα ότι εξετάστηκε από το ίδιο εργαστήριο τρεις φορές. Δηλαδή, εξαντλήθηκε το ένα δείγμα στην εξέταση από το ίδιο εργαστήριο. Σε κάθε περίπτωση, παρακαλώ και θέλω να το σημειώσω για τρίτη φορά, έχει αξία επιστημονική -και αυτό είναι το επιστημονικό ενδιαφέρον- για το τι συμβαίνει στο σύνολο των δειγμάτων που λαμβάνονται από την ίδια εκτροφή. Τέλος θέλω να συμπληρώσω ότι, κατόπιν συνεννοήσεως του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αύριο θα έρθουν στην Ελλάδα δύο ειδικοί επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συνεργαστούν, κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης, με τις ελληνικές αρχές για να υπάρχει περαιτέρω ενημέρωση, εκτός από το αρμόδιο Υπουργείο και από τους δύο επιστήμονες, προς τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Μιλάτε με επιστημονικούς όρους και είναι κατανοητό..

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάω πολύ απλά.

ΣΠΥΡΑΚΗ: ..να δούμε τι έγινε και με τα υπόλοιπα δείγματα από την ίδια εκτροφή. Θέλω να ρωτήσω για το συγκεκριμένο ύποπτο δείγμα και με συγχωρείτε που επιμένω: Τα απομεινάρια, γιατί όταν γίνεται δειγματοληψία από ένα ζώο, υπάρχει το υπόλοιπο. Τα απομεινάρια αυτού του ζώου υπάρχουν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι το αιματολογικό δείγμα εξαντλήθηκε καθόσον έκρινε σκόπιμο το εργαστήριο, εκτός από το πρώτο τεστ που απέβη θετικό, να προχωρήσει σε δύο ακόμη τεστ για να δει εάν θα αποβούν και αυτά θετικά.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Το ένα εξαντλήθηκε@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εξαντλήθηκε, λοιπόν, το δείγμα. Επαναλαμβάνω, διότι στοχεύοντας στο ένα, χάνουμε την ουσία. Και η ουσία είναι αυτό που λένε οι επιστήμονες που γνωρίζουν καλύτερα και από εμένα και από όλους εμάς σ` αυτή την αίθουσα, ότι δηλαδή, οφείλουμε να εξετάσουμε όλα τα ζώα της οικόσιτης αυτής εκτροφής ή την πλειονότητα, και γίνεται εξέταση σε ποσοστό πάνω από 50%.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Το πρώτο δείγμα βρέθηκε ύποπτο για Η5 ή για Η5Ν1; Δηλαδή το θετικό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρχαν στοιχεία υποψίας για Η5, που σημαίνει ότι είναι το πρώτο-πρώτο στάδιο που δεν εμπνέει ανησυχία, παρά μόνον εάν μετεξελιχθεί και πάει στο επικίνδυνο δεύτερο στάδιο.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Στοιχεία υποψίας, όχι θετικό στο Η5.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στοιχεία υποψίας είναι η ορολογία που χρησιμοποίησε χθες ο κ. Κοντός, που γνωρίζει καλύτερα από όλους μας το θέμα. Άρα λοιπόν υπάρχει το στοιχείο της υποψίας σε ένα δείγμα το οποίο ερευνήθηκε τρεις φορές με τρία τεστ, από το ίδιο εργαστήριο και το οποίο βγήκε θετικό. Χωρίς να γίνομαι κουραστικός, με βάση τους επιστήμονες οι οποίοι έχουν κάνει και δημόσιες ανακοινώσεις, είτε στο Internet όπου μπορεί να προσφύγει κανείς, είτε στην Ε.Ε., να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, αυτό το οποίο λένε οι επαΐοντες, οι γνωρίζοντες. Ότι δεν είναι το θέμα του ενός και στοχεύουμε στον έναν. Δεν μιλούμε για έναν άνθρωπο, τον οποίο θα προσπαθήσουν οι επιστήμονες να προσεγγίσουν με διαφορετικές εργαστηριακές αναλύσεις, αναλύοντας αίμα, ιστό κλπ. Μιλούμε για ένα πτηνό, μιλούμε για μια διαδικασία η οποία γίνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου και μιλούμε για το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας εξέτασης του συνόλου ή της πλειονότητας, του μεγαλύτερου αριθμού των πτηνών που βρίσκονται στην ίδια οικόσιτη εκτροφή, για να δούμε εάν πραγματικά υπάρχει ανησυχία. Αυτή τη στιγμή, όλα τα στοιχεία που έχουμε από το εργαστήριο της Θεσσαλονίκης, δείχνουν ότι είναι αρνητικά. Δηλαδή δεν υπάρχει ανησυχία. Θα περιμένουμε για προληπτικούς λόγους να περάσουν οι ημέρες, έως ότου περάσει μια εβδομάδα προκειμένου να ολοκληρωθεί η ιστολογική εξέταση που γίνεται στο Λονδίνο για να έχουμε όλοι μας μια σαφή και κατηγορηματική απάντηση για το θέμα της συγκεκριμένης οικόσιτης εκτροφής. Επαναλαμβάνω, ότι σε όλες τις άλλες περιπτώσεις -και είναι σημαντικό αυτό για να μη δημιουργείται γενικά πανικός- ανά την Ελλάδα όπου ελήφθησαν δείγματα -σας διάβασα τους αριθμούς, είναι αρκετά μεγάλοι- όλες οι απαντήσεις που έχουμε λάβει μέχρι στιγμής από το εργαστήριο της Θεσσαλονίκης είναι αρνητικές.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Για το 9ο δείγμα, δηλαδή το ιστολογικό, που έχει σταλεί στο Λονδίνο, πριν να σταλεί έγινε και αιματολογική εξέταση σ@ αυτό το ζώο που βρέθηκε αρνητικό ή εξετάσανε τα 8 και το 1 δεν το εξέτασαν, απλώς θελαν ιστό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω αυτή τη λεπτομέρεια, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι όταν η επιστημονική μέθοδος προτείνει, επιβάλλει, επιτάσσει -χρησιμοποιήστε όποιο ρήμα θέλετε- να γίνει εξέταση σε περισσότερα του ενός και δη εν προκειμένω σε πάνω από 50%, γιατί αν μιλάμε για 12 έως 15 πτηνά που είχε ο συγκεκριμένος πτηνοτρόφος, η εξέταση γίνεται σε 9. Άρα, πολύ μεγάλο ποσοστό είναι στα πλαίσια της απόλυτης ασφάλειας, επιστημονικά, για να βγάλει κανείς συγκεκριμένα συμπεράσματα.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, φταίνε οι δημοσιογράφοι για τη χθεσινή σύγχυση που υπήρχε όλο το απόγευμα και όλο το βράδυ για αυτό το θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε ότι ποτέ δεν θα επέρριπτα ευθύνη σε κανέναν δημοσιογράφο για το οποιοδήποτε θέμα. Μπορεί να υπάρχουν ζητήματα στα οποία να διαφωνούμε και έχει συμβεί πολλές φορές, όταν ερωτώμαι να έχω άλλη απάντηση ή άλλη άποψη για το θέμα απ@ αυτήν που ερωτώμαι από δημοσιογράφο, αλλά ουδέποτε θα επέρριπτα την ευθύνη σε δημοσιογράφο.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα ποιος φταίει για τη χθεσινή σύγχυση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω να σας πω. Αντιλαμβάνομαι ότι υπήρξε κάποιου είδους σύγχυση, δεν μπορώ να πω ότι δεν υπήρξε. Πιστεύω ότι είναι ένα εξειδικευμένο θέμα, το οποίο θέλει όσο το δυνατόν πιο απλή προσέγγιση, για να το κατανοήσουμε όλοι μας, ούτε εγώ είμαι επιστήμων, ούτε εσείς ειδικευμένοι επιστήμονες γι@ αυτά τα θέματα. Σας το είπα με όσο πιο απλά λόγια μπορούσα, κατανοώντας το θέμα, μιλώντας με ειδικούς και βεβαίως με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Υγείας και αυτό θα παρακαλούσα να μείνει ως καταγραφή για το τι ακριβώς έχει συμβεί σ@ αυτό το θέμα. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε περισσότερο.

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι, αλλά δεν πρέπει να φταίει όμως κάποιος γι@ αυτό που συνέβη χθες; Τη χθεσινή εικόνα στην τηλεόραση, την είδατε και εσείς. Έτσι δεν είναι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω, ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία, το τι θα γίνει σ@ αυτή τη σοβαρή υπόθεση. Και λέω σοβαρή όχι για τη χώρα μας, σοβαρή συνολικά για τον πλανήτη. Ζητήματα που είναι αρκετά εξειδικευμένα δεν μπορεί να τα γνωρίζουμε όλοι. Αντιλαμβάνομαι αυτό που λέτε. Ομολογώ, και το έχω πει και άλλες φορές και σε συνέδρια δημοσιογράφων, όπου μετείχα ως δημοσιογράφος και στην πολιτική που βρίσκομαι πέντε χρόνια, ότι και εγώ ως δημοσιογράφος πολλές φορές έπρεπε να εντρυφήσω περισσότερο ή δεν ήταν εύκολο να κατανοήσω το θέμα. Δεν ρίχνω την ευθύνη σε κανέναν δημοσιογράφο και σε κανέναν άλλον. Πιστεύω όμως ότι μετά τη χθεσινή αναλυτική ενημέρωση που έγινε εδώ, από τον κ. Κακλαμάνη και τον κ. Κοντό, μετά τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Μπασιάκος χθες το βράδυ και αυτά που σας είπα σήμερα, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα.

ΚΟΥΙΝ: Απλώς για να το ξεκαθαρίσω 100%. Άρα από όλα τα δείγματα που έχουν παρθεί στην Ελλάδα, υπάρχει μόνο ένα που είναι θετικό για Η5.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

ΚΟΥΙΝ: Και περιμένουμε την άλλη Δευτέρα ή Τρίτη να δούμε εάν@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα περιμένουμε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, να δούμε εάν επιβεβαιωθεί από τα υπόλοιπα δείγματα που έχουν ληφθεί, από τη συγκεκριμένη οικόσιτη εκτροφή.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Χθες δημιουργήθηκε μια σύγχυση. Δεν τη δημιουργήσαμε εμείς. Δημιουργήθηκε με την παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Το ερώτημα εδώ πέρα, αν το θέλετε και είναι το πραγματικά σοβαρό, είναι τι έγινε το δείγμα. Το να ξέρουμε τι έγινε το δείγμα και τι έγινε το ζώο. Εάν αυτό δεν το ξέρουμε, έχει να κάνει με την αξιοπιστία των ελέγχων. Με τη διαδικασία δηλαδή την οποία ακολουθείται. Αυτό είναι το σοβαρό της υπόθεσης. Δημιουργήθηκε μια σύγχυση στην κοινή γνώμη, όχι από εμάς πάντως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η αξιοπιστία των ελέγχων, όπως γνωρίζετε, έχει να κάνει με την αξιοπιστία επιστημονικών μεθόδων, εργαστηρίων κ.ο.κ.. Υπάρχουν στην Ελλάδα εργαστήρια, τα οποία είναι πιστοποιημένα διεθνώς, που έχουν διεθνές κύρος και τα οποία μετέχουν σ` αυτή τη διαδικασία. Νομίζω λοιπόν, ότι πέρα των πρώτων απαντήσεων που έχουμε και οι οποίες είναι αρνητικές, θα έχουμε τη συνολική απάντηση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και δεν θα υπάρχει πλέον κανένα σημείο αχλύς στην ατμόσφαιρα για αυτό το συγκεκριμένο θέμα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Εγώ αυτό το οποίο κατάλαβα και νομίζω ότι κατάλαβα σωστά, είναι ότι ακολουθήθηκε στην αρχή διαδικασία του να εντοπιστεί αν είναι ύποπτα για το Η5 και θα ακολουθούσε η διαδικασία πιστοποίησης του ιού κατά Ν, όπως λέγεται επιστημονικά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω πώς λέγεται επιστημονικά.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Όμως, αυτό το οποίο αντελήφθην από τις κυβερνητικές επεξηγήσεις χθες, είναι ότι τα πρώτα δείγματα δεν απομονώθηκαν και τα νέα τα οποία ήρθαν, δημιούργησαν μια σύγχυση και άρα δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί η πλήρης διαδικασία. Εάν είναι σε ένα σημείο και η ολοκλήρωση της διαδικασίας, έπρεπε να ξαναγίνει στο σύνολο των 9 και όχι των αρχικώς εξεταζομένων δειγμάτων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε κάθε περίπτωση όμως@

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Όχι. Εδώ πάσχει η μεθοδολογία και πάσχει και η ολοκλήρωση της μεθοθολογίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε κάθε περίπτωση όμως, θα ήθελα να σημειώσετε ότι η μεθοδολογία την οποία επιστήμονες έχουν προγραμματίσει, έχουν καταγράψει σε διεθνή έντυπα ή σε ιατρικά φυλλάδια ή στο Internet που επικαλέστηκα νωρίτερα, είναι πολύ συγκεκριμένη. Να το πούμε πολύ απλά. Όταν βρίσκεται κάτι που είναι ύποπτο, οφείλουμε να ψάξουμε και στον περιβάλλοντα χώρο, προκειμένου να δούμε εάν και τα υπόλοιπα ζώα έχουν υποψία για ασθένεια. Αυτή είναι η μεθοδολογία. Είχε ή δεν είχε εξαντληθεί το πρώτο δείγμα, η μεθοδολογία είναι αυτή. Επιστημονικά αυτό έπρεπε να γίνει και αυτό γίνεται αυτή την ώρα. Οι απαντήσεις λοιπόν, από αυτό που γίνεται αυτή την ώρα, θα δώσουν ολοκληρωμένη και απόλυτα έγκυρη εικόνα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θέλω να κάνω μια τελείως απλοϊκή ερώτηση. Γιατί τα επιστημονικά δεδομένα έτσι όπως μας τα εξηγήσατε τα κατανοήσαμε. Επίσης κατανοήσαμε ότι από τη γαλοπούλα που έπασχε, όπως επιβεβαιώθηκε, από Η5 πήρατε αίμα. Θέλω λοιπόν να ρωτήσω, το υπόλοιπο πτηνό πού είναι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι έχω απαντήσει επαρκώς για την μεθοδολογία που ακολουθούν οι επιστήμονες. Δεν θα γίνω Πουαρό της γαλοπούλας και φαντάζομαι κανείς από όλους μας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν θέλουμε να πούμε αυτό. Θέλουμε να πούμε, είναι ελεύθερο και μεταδίδει τον ιό και σε άλλα πτηνά; Αυτό είναι το θέμα. Δεν είναι για να κάνουμε τον Πουαρό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάμε για μια οικόσιτη εκτροφή. Άρα λοιπόν είναι εντός του συγκεκριμένου χώρου.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εντάξει, φαίνεται αστείο, αλλά δεν είναι τελικώς.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Αυτό το πρώτο δείγμα, το οποίο ψάχνουμε να βρούμε πού είναι αυτή η γαλοπούλα, γνωρίζετε αν ήταν ζωντανό το πτηνό ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν το γνωρίζω. Θεωρώ ότι έχω δώσει μια ολοκληρωμένη απάντηση στο σύνολο του θέματος. Θα παρακαλέσω όμως, εάν υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις, να απευθύνεστε στις αρμόδιες αρχές. Στο αρμόδιο Υπουργείο. Εάν υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις, δεν μπορώ να δώσω απάντηση. Ο λόγος για τον οποίο κάλεσα χθες και τον Υπουργό Υγείας κ. Κακλαμάνη και τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντό είναι ακριβώς γιατί αντιλαμβάνομαι το μέγεθος του ενδιαφέροντος -το είπα άλλωστε χθες όταν ξεκίνησε αυτή η ενημέρωση- και βεβαίως διότι οφείλω να έχω εμπιστοσύνη σε αυτούς οι οποίοι είναι υπεύθυνοι και γνωρίζουν περισσότερα απ@ ότι γνωρίζω εγώ. Μη μένουμε σε πολλές λεπτομέρειες.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Απλά μια διευκρινιστική ερώτηση. Το δείγμα που πήγε στην Αγγλία δεν είναι το πρώτο δείγμα, είναι από άλλο πτηνό. Αυτό νομίζω ήταν ξεκάθαρο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το είπα από την αρχή.

ΚΟΡΑΗ: Οι Βρετανοί λοιπόν γιατί απαιτούν, γιατί ζητούν το αρχικό δείγμα, το ύποπτο, αφού εμείς εδώ τα κάναμε όλα τόσο τέλεια επιστημονικά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω την εντύπωση ότι δεν είναι έτσι όπως τα λέτε. Αυτό το οποίο έγινε, είναι ότι εκτός του πιστοποιημένου εργαστηρίου στη Θεσσαλονίκη, οι ελληνικές αρχές έστειλαν δείγμα και σε ένα εργαστήριο του εξωτερικού. Αυτό το απλό πράγμα έγινε. Δεν υπάρχει κάτι ύποπτο, ούτε το απαίτησε κάποιος από την Ελλάδα. Και μόνο ο τρόπος που το διατυπώσατε, είναι υποτιμητικός για τη χώρα, όταν μάλιστα υπάρχουν εργαστήρια και επιστήμονες οι οποίοι είναι σοβαροί στο χώρο τους και χαίρουν διεθνούς εκτίμησης.

ΚΟΡΑΗ: Γιατί στείλαμε όμως το άλλο δείγμα; Με την έννοια, μας ενοχλεί, υποβιβάζει την επιστημονική μας αξιοπρέπεια το ότι δεν στέλνουμε το ύποπτο δείγμα και δεν την υποβιβάζει όταν στέλνουμε ένα άλλο δείγμα; Εδώ μιλάμε για συνεργασία των αρχών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φοβάμαι ότι δεν έχετε καταλάβει καλά το θέμα.

ΚΟΡΑΗ: Πώς δεν έχω καταλάβει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάμε για συνεργασία των αρχών εντός της Ε.Ε.

ΚΟΡΑΗ: Έχω καταλάβει ότι η ύποπτη γαλοπούλα έχει εξαφανιστεί και την ψάχνουμε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω εάν την ψάχνετε εσείς. Εκείνο το οποίο@

ΚΟΡΑΗ: Νομίζω ότι και η κυβέρνηση την ψάχνει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: @Όχι. Κάνετε μεγάλο λάθος και όπως σας είπα από την αρχή, μιλάμε για ένα σοβαρό θέμα. Ο καθένας μπορεί να αντιδρά όπως νομίζει@

ΚΟΡΑΗ: Πολύ σοβαρό και μας απασχολεί όλους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας εξήγησα την μεθοδολογία που ακολουθούν διεθνώς οι χώρες και κυρίως τη μεθοδολογία που ακολουθούν οι χώρες της Ε.Ε. Εάν εσείς επιμένετε να αναζητάτε μια γαλοπούλα, αυτό είναι δικό σας θέμα.

ΚΟΡΑΗ: Θέλω επίσης, επιστημονικά να μου εξηγήσετε γιατί εγώ τα αγνοώ αυτά τα θέματα, πώς είναι δυνατόν να είναι μια συγκεκριμένη πτηνοτροφική μονάδα σε καραντίνα και οι πτηνοτρόφοι να βγαίνουν σε ζωντανή αναμετάδοση από τα δελτία ειδήσεων χωρίς να φορούν μάσκες, χωρίς τίποτε. Ποια είναι τα μέτρα κύριε Υπουργέ, αναρωτιέται ο απλός τηλεθεατής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε ένα πρώτο στάδιο υποψίας. Εσείς έχετε ξεπεράσει και το πρώτο στάδιο της υποψίας, έχετε ξεπεράσει και το δεύτερο στάδιο της μεγαλύτερης υποψίας ή της βεβαιότητας, έχετε πάει στο τρίτο, το οποίο είναι..

ΚΟΡΑΗ: Μα είναι ή δεν είναι σε καραντίνα η συγκεκριμένη μονάδα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε πάει στο τρίτο στάδιο το οποίο αφορά ασθένεια μεταδοτική κιόλας και έχετε πάει και σε ένα τέταρτο στάδιο το οποίο δεν ισχύει, γιατί όπως γνωρίζετε μέσα από τα «ραδιοκύματα» δεν μεταδίδεται κανένας ιός.

ΚΟΡΑΗ: Είναι ή όχι σε καραντίνα η συγκεκριμένη μονάδα; Αυτό θέλω να μάθω. Υπάρχουν κάποιοι όροι ή απλώς λέμε είναι σε καραντίνα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ερώτημά σας απαντήθηκε χθες. Ήσασταν εδώ χθες;

ΚΟΡΑΗ: Διάβασα όλο το μπρίφινγκ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία. Όπως λοιπόν εξήγησε χθες ο αρμόδιος υπουργός, υπάρχει απόφαση της Νομαρχίας -γιατί στη Νομαρχία ανήκουν αυτά τα ζητήματα- με την οποία δεν επιτρέπεται να γίνει εξαγωγή κανενός είδους κρέατος πουλερικών από το νησί. Βεβαίως, σημείωσε και ο κ. Κοντός και επαναλαμβάνω και εγώ, δεν κάνει εξαγωγή πουλερικών η Χίος. Είναι όλα για οικόσιτη χρήση, από τους κατοίκους της περιοχής.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα επανέλθω στο αρχικό ερώτημα. Σχετικά με το δείγμα που εστάλη στο Λονδίνο, το λογικό δεν είναι όταν γίνεται μια εξέταση εδώ και ολοκληρώνεται η αιματολογική όπως μας είπατε, στη συνέχεια να σταλεί ιστός από το πτηνό το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι έχει πρόβλημα; Γιατί στέλνετε από άλλο πτηνό; Αυτό μπορείτε να μας το εξηγήσετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το εξήγησε χθες ο κ. Μπασιάκος λέγοντας ότι αυτό που ζήτησε το Αγγλικό εργαστήριο, ήταν να δοθεί ένα πτηνό το οποίο φαίνεται ότι ασθενεί.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Άρα λοιπόν το λογικό είναι να σταλεί αυτό που έχει βρεθεί θετικό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εστάλη λοιπόν το δείγμα στο Λονδίνο από ένα πτηνό που φαινόταν ότι ασθενεί.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Δεν είναι το λογικό να σταλεί το πτηνό το οποίο είχε εμφανιστεί θετικό στον ιό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω αν είστε επιστήμων του είδους. Εγώ δεν είμαι. Εγώ λοιπόν σας λέω@

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Με βάση τη λογική μιλάω. Δεν το βρίσκετε λογικό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορούμε να μιλάμε με την ίδια εμβρίθεια από το Κυπριακό έως τον ιό της γρίπης των πουλερικών. Σας είπα λοιπόν από την πρώτη στιγμή, ότι οι πληροφορίες που σας μεταφέρω είναι στοιχεία από τα οποία αντλούνται όλες οι γνώσεις των επιστημονικών εργαστηρίων, των επιστημόνων κ.ο.κ. Από αυτές λοιπόν τις γνώσεις, σας μετέφερα την υπόθεση. Θα παρακαλέσω εάν έχετε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που το καταλαβαίνω, για περισσότερες ιατρικής μορφής πληροφορίες, να απευθυνθείτε σε πλέον εξειδικευμένους εμού.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Αυτό δεν είναι θέμα ιατρικής. Νομίζω ότι είναι θέμα κοινής λογικής. Δηλαδή, όταν σου ζητούν ιστό, να στείλεις από ένα πτηνό το οποίο έχει εμφανιστεί θετικό και όχι από κάποιο που πιθανόν να είναι αρνητικό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η απλή λογική είναι ένα ισχυρό κίνητρο. Στην ιατρική, στην επιστήμη γενικότερα, μπορεί πολλές φορές η απλή λογική να χρειάζεται και μια παραπάνω γνώση. Γιατί, αλλιώς, θα είμαστε όλοι γιατροί, εάν λειτουργούσαμε με την απλή λογική ή εν πάση περιπτώσει όσοι είχαν την απλή λογική θα ήταν και γιατροί και συνταγματολόγοι και σεισμολόγοι κ.ο.κ.. Παρακαλώ να μείνουμε σε αυτό.

ΒΛΑΧΟΣ: Πάντως, η απλή λογική λέει ότι το είχατε χάσει, γι` αυτό δεν το στείλατε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καθένας, με τη σειρά του, μπορεί να υποβάλλει την ερώτηση που θέλει.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Πρώτον, γιατί αυτά που μας είπατε σήμερα, δεν τα λέγατε από την πρώτη ημέρα ή έστω τη δεύτερη και αφήσατε να δημιουργηθεί ένας πανικός σε όλη τη χώρα και όπως με ειδοποιούν από την πατρίδα μου, άρχισε να σφάζει κάθε οικογένεια τα κοτόπουλα που έχει στο σπίτι της, με τη σύγχυση που δημιουργήθηκε. Και δεύτερον, από όσα είπατε, μέτρησα ότι έχετε πάρει γύρω στα 200 δείγματα. Μπορείτε να μας πείτε από ποιες περιοχές της χώρας είναι αυτά τα δείγματα, ούτως ώστε να υπάρξει μία καθησυχαστική κατάσταση στον κόσμο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχουν απαντηθεί και τα δύο ερωτήματα. Οσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, θα σας υπενθυμίσω απλώς ότι μιλάμε για τον άξονα βορρά-νότου από τον Εβρο έως τη νότια Ελλάδα. Τον άξονα, δηλαδή, στον οποίο περνούν τα αποδημητικά πουλιά. Οσον αφορά στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν έχετε διαβάσει τις ανακοινώσεις που έχουν εκδοθεί εδώ και πολύ καιρό, ούτε τις δηλώσεις που έχουν γίνει από τους αρμόδιους. Αντιλαμβάνομαι ότι όταν ένα θέμα παίρνει μεγαλύτερη δημοσιότητα, προκαλεί και μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Θα παρακαλέσω, όμως, πριν μεμφθείτε την κυβέρνηση ή τα αρμόδια υπουργεία, να είστε γνώστης του τι έχουν κάνει τα αρμόδια υπουργεία. Χθες, παραβρέθηκαν εδώ οι δύο εκπρόσωποι των συναρμόδιων υπουργείων και σας έδωσα μια σειρά από αναλυτικά στοιχεία για το πώς έχει κινηθεί προληπτικά η ελληνική Πολιτεία, προτού καν υπάρξει το οποιοδήποτε δείγμα υποψίας στην Ελλάδα. Εάν εσείς δεν το έχετε διαβάσει, παρακαλώ να το διαβάσετε και μετά ελάτε να κατηγορήσετε την κυβέρνηση, αν έκανε ή δεν έκανε σωστή ενημέρωση.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Να επανέλθω, γιατί λίγο μου απευθύνεστε προσωπικά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι λίγο, κανονικά. Προσωπικά απευθύνομαι και αν τα έχετε διαβάσει. Με αυτή την έννοια.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Τα έχω διαβάσει όλα και έχω και προσωπικό ενδιαφέρον, γιατί με αφορά προσωπικά η ιστορία. Εγώ είδα, χθες, έναν υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να μπερδεύει τα λόγια του και να κάνει πέντε διαφορετικές δηλώσεις στα κανάλια. Αυτό, αν μη τι άλλο, τι είναι; Δεν είναι σύγχυση; Και χθες, πάλι εδώ, ο κ. Κοντός έλεγε ότι απαγορεύονται οι εισαγωγές από την Τουρκία και ο Νομάρχης της Χίου έλεγε, μέχρι πριν από 10 ημέρες, ότι πηγαινοέρχονται τα κοτόπουλα. Πάει απέναντι ο κόσμος και φέρνει κοτόπουλα από την Τουρκία, γιατί είναι καλύτερης ράτσας. Λοιπόν, τι μου λέτε ότι δεν έχω διαβάσει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς, θέσατε δύο τελείως διαφορετικά θέματα σε αυτό το ερώτημά σας από ό,τι στο πρώτο. Στο πρώτο ερώτημά σας -για να υπενθυμίσω και στην ομήγυρη- είπατε ότι η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε, καθυστέρησε, ολιγώρησε. Στο δεύτερο ερώτημά σας, θέσατε άλλα θέματα. Στο πρώτο, λάβατε απάντηση και δεν θα επανέλθω. Οσον αφορά στο δεύτερο, χθες σας δόθηκαν συγκεκριμένες απαντήσεις. Εάν εκτιμάτε ότι οι απαντήσεις δεν ήταν συγκεκριμένες, είναι μια δική σας εκτίμηση. Θα τη σεβαστώ. Χθες, σας ειπώθηκε από τον αρμόδιο υφυπουργό πώς λειτουργεί το σύστημα εισαγωγών-εξαγωγών. Σας είπε ότι, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεν υπάρχουν εισαγωγές από την Τουρκία. Εάν κάποιος ιδιώτης έχει κάνει τέτοιες ενέργειες και δεν έχει ελεγχθεί από τις αρχές, είναι ένα θέμα προς διερεύνηση από τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες είναι υπεύθυνες να τηρήσουν το νόμο. Πάντως, εισαγωγές κρέατος και πουλερικών από την Τουρκία, όπως είπε χθες ο κ. Κοντός, δεν υπάρχουν επισήμως, εδώ και πολλά χρόνια.

ΤΡΙΓΚΑΣ: Παίρνω αφορμή από την απάντηση που δώσατε τώρα, για να ρωτήσω: Δεδομένου ότι ο Νομάρχης Χίου, χθες, είπε ότι γινόταν αυτή η δουλειά και ότι δεν ήταν αρμοδιότητά του, μέχρι πριν από 10 ημέρες, αλλά των τελωνείων. Η κυβέρνηση θα ερευνήσει στα τελωνεία, εάν γινόταν σωστά η δουλειά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ζητάτε να γίνει έρευνα, μετά από 15 ημέρες, στα τελωνεία. Ναι, πιστεύω ότι πρέπει να γίνει έρευνα.

ΤΡΙΓΚΑΣ: Όχι. Ετσι είπε ο Νομάρχης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Πρέπει να γίνει έρευνα. Εάν υπάρχει οποιαδήποτε παράβαση καθήκοντος, να γίνει έρευνα και να αποδοθούν ευθύνες.

ΤΡΙΚΑΣ: Θα μας ενημερώσετε, όταν αρχίσει αυτή η έρευνα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας ενημερώσει το αρμόδιο υπουργείο.

ΒΛΑΧΟΣ: Η Κομισιόν είναι δυσαρεστημένη με τον χειρισμό που έχει γίνει στο θέμα αυτό και περιμένει απαντήσεις μέχρι το μεσημέρι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν παρακολουθήσατε προχθές τις δηλώσεις του Προεδρεύοντος του Συμβουλίου κ. Τζακ Στρο, θα δείτε ότι επαινέθηκε η Ελλάδα για τις ενέργειές της. Καμία δυσαρέσκεια.

ΒΛΑΧΟΣ: Προχθές, όχι σήμερα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

ΒΛΑΧΟΣ: Χθες, ήταν άλλο πράγμα. Προχθές, δεν υπήρχε αυτή η σύγχυση. Δημιουργήθηκε χθες. Η δυσαρέσκεια είναι σημερινή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει απόλυτη συνεργασία με την Κομισιόν και τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Κυπριανού. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπασιάκος είναι σε συνεχή επικοινωνία. Δεν γνωρίζω αν μίλησαν και σήμερα, αλλά νομίζω ότι έχουν μιλήσει και σήμερα και χθες και κάθε ημέρα.

ΒΛΑΧΟΣ: Αρα, μου λέτε ότι σας ζητήθηκαν εξηγήσεις. Επιβεβαιώνετε αυτό που υπάρχει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαστε υποχρεωμένοι, ως μέλη της Ευρωπαϊκή Ενωσης, να ενημερώσουμε για υποθέσεις, οι οποίες έχουν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το πλαίσιο των συνόρων της χώρας. Αυτή η ενημέρωση και η συνεργασία υπάρχουν.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θέλω να ρωτήσω κάτι πολιτικό: Υποθέτω ότι χθες το βράδυ παρακολουθούσατε κι εσείς, όπως και το σύνολο των Ελλήνων, τις απανωτές δηλώσεις του κ. Μπασιάκου, με στόχο να εξηγήσει πού είναι το δείγμα. Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την εικόνα και από τον τρόπο με τον οποίο έγινε η παρουσίαση αυτού του θέματος και αν αυτό συμβαίνει, γιατί σήμερα πήρατε εσείς όλο αυτό το βάρος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήθηκα και όταν ερωτώμαι, απαντώ ή εν πάση περιπτώσει προσπαθώ να απαντώ. Οπως γνωρίζετε, στη ζωή, στη δημοσιογραφία και στην καθημερινότητα υπάρχει το «είναι» και το «φαίνεσθαι». Πολλές φορές δεν ταυτίζονται το «είναι» με το «φαίνεσθαι». Το «είναι», είναι αυτό που μας λένε οι επιστήμονες και οφείλω να σας το μεταφέρω αυτούσιο, όπως το πληροφορήθηκα, το «φαίνεσθαι» είναι αυτό το οποίο συνάγεται από μια σειρά διαφορετικών φράσεων, συμπεριφορών, δηλώσεων κ.ο.κ.. Εγώ, λοιπόν, θα μείνω στο «είναι», το οποίο είναι πολύ συγκεκριμένο.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Περιμένω μια απάντηση από εσάς, για το αν έχει κοινοποιηθεί στον Πρωθυπουργό η επιστολή του δικηγόρου του εκλιπόντος Πατριάρχη Αλεξανδρείας για την πτώση του ΣΙΝΟΥΚ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε δίκιο. Δεν έχω την απάντηση. Οφείλω να ζητήσω συγνώμη. Θα το ερευνήσω και θα προστεθεί στο briefing.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ηθελα να ξέρω, εάν ο Πρωθυπουργός συμφωνεί με αυτή τη βιομηχανία αγωγών, όπως περιγράφεται σήμερα, που έχουν ξεκινήσει κυβερνητικά στελέχη εναντίον ΜΜΕ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διαφωνώ με το χαρακτηρισμό που δίνετε. Εχω, ήδη, απαντήσει στο θέμα από χθες. Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο.

ΒΛΑΧΟΣ: Μετά το πράσινο φως που αφήσατε και εσείς εδώ και σας υπενθυμίζω, το έχετε ξεχάσει βέβαια, ότι ήσασταν και εσείς δημοσιογράφος πριν από λίγο καιρό@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν από λίγο το έλεγα.

ΒΛΑΧΟΣ: Μετά το πράσινο φως που δώσατε, υπάρχουν αγωγές και απειλές για αγωγές πολιτικών εναντίον δημοσιογράφων. Εγώ ήξερα ότι φιλοδοξία της κυβέρνησης αυτής είναι να μείνει ως κυβέρνηση μεταρρυθμίσεων, όχι ως κυβέρνηση που ακολουθεί τα βήματα της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, απειλώντας με αγωγές εναντίον δημοσιογράφων. Αυτό το έκανε νόμο το ΠΑΣΟΚ. Ολοι τότε είχαμε αντιδράσει. Μπορεί ένας δημοσιογράφος να κάνει και λάθη ή να πει κάτι από παραπληροφόρηση, αλλά αυτό να ζητά ο κ. Ρεγκούζας 800.000 ευρώ, με συγχωρείτε, τόσα του λείπουν; Θα ήθελα πάρα πολύ να μου πείτε τη γνώμη σας, σαν πρώην δημοσιογράφος και σαν Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, πώς βλέπετε ένα κυβερνητικό στέλεχος να ζητά από ένα δημοσιογράφο 800.000 ευρώ, τη στιγμή που στην εκπομπή τον καλούσαμε συνεχώς να βγει και να απαντήσει και να πει ότι «δεν είναι σωστό αυτό, είναι λάθος, με αδικείτε». Εγώ πήγα εκεί γι` αυτό το πράγμα και δεν έβγαινε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω ήδη αναφερθεί στο θέμα. Θα επαναλάβω: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύει κανείς ότι η κυβέρνηση έχει το οτιδήποτε εναντίον του οποιουδήποτε δημοσιογράφου ή του οποιουδήποτε ΜΜΕ. Σε αυτό θέλω να είμαι τόσο λιτός, όσο και κατηγορηματικός. Στο δεύτερο θέμα που θέσατε είπατε τη φράση ότι «έδωσα το πράσινο φως». Θέλω να σας πω ότι όταν σεβόμαστε τη Δημοκρατία, τη σεβόμαστε απολύτως, σε όλα τα μήκη και πλάτη του πολιτεύματος. Η Δημοκρατία, λοιπόν, έχει νόμους. Αν κάποιος διαφωνεί με το νόμο είναι ζήτημα προσωπικής υπόθεσης να προβάλλει τη διαφωνία του. Μπορεί να έχει και σοβαρά επιχειρήματα, μπορεί και να πείσει. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν είναι θέμα ανοίγματος ενός φωτός, όπως είπατε εσείς, για να ασκήσει κάποιος ένα νόμιμο δικαίωμα. Αλίμονο! Στη Δημοκρατία υπάρχουν νόμοι. Εάν κάποιος επιλέξει να ασκήσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά του να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, δεν μπορεί να τον κατηγορήσει κανένας γι` αυτό. Αλλωστε, εφόσον έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και εφόσον κάποιος βρίσκεται υπόλογος ενώπιον της Δικαιοσύνης και έχει δίκιο, δεν έχει κανένα λόγο να φοβηθεί το οτιδήποτε. Δεν μπορώ, λοιπόν, να δεχθώ ότι δόθηκε εδώ κάποιο «πράσινο» ή άλλου είδους φως, όταν αυτό το οποίο είπα χθες ήταν ότι «ο καθένας μπορεί να έχει τον τρόπο της αντίδρασής του, στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων».

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι, αλλά το νόμο τον κάνετε εσείς οι πολιτικοί. Και ο νόμος αυτός έγινε για να προστατευθούν οι πολιτικοί από τις αποκαλύψεις και να κατατρομοκρατηθούν οι δημοσιογράφοι. Είναι σαφέστατο αυτό. Όπως έγινε σε μια περίοδο που το ΠΑΣΟΚ ήταν στριμωγμένο για να αντιμετωπιστεί αυτή η λαίλαπα των αποκαλύψεων εναντίον του ΠΑΣΟΚ, που οδήγησαν και στην πτώση του ΠΑΣΟΚ και έφεραν τη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία, έτσι έγινε και τώρα, σε μια στιγμή που είστε πάλι στριμωγμένοι. Τα βίντεο παίζονται, δεν γίνεται μια παραπληροφόρηση, βίντεο υπήρχε με τον κ. Ρεγκούζα, όπου φάνηκε να λέει αυτά που είπε και τον κάλεσαν στην εκπομπή να πει «κύριοι δεν είναι έτσι τα πράγματα όπως τα παρουσιάζετε» και δεν έβγαινε. Και τώρα, το μόνο που μένει στον κ. Ρεγκούζα και στην κυβέρνηση είναι να καταθέτει αγωγή 800.000 ευρώ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα απαντήσω στα επιμέρους ερωτήματα. Θα σας απαντήσω μόνο, στο πρώτο που επισημάνατε. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι ως άποψη τη θεωρώ επικίνδυνη. Είπατε ότι «το νόμο τον κάνατε εσείς οι πολιτικοί». Θεωρώ ότι είναι άκρως επικίνδυνη αυτή η αντίληψη και πιστεύω ότι μάλλον σας διέφυγε, στην ένταση ίσως της στιγμής.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν μου διέφυγε. Συνειδητά την είπα. Γιατί είναι επικίνδυνη. Ποιος ψήφισε τον νόμο κ. Ρουσόπουλε; Εγώ; Απαντήστε μου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν δεν σας διέφυγε, τότε είναι επικίνδυνο αυτό που είπατε ως δημοσιογράφος, άρα λειτουργός της ενημέρωσης. Ουσιαστικά επιτεθήκατε εναντίον της Βουλής των Ελλήνων. Η Βουλή των Ελλήνων εκλέγεται από τους Ελληνες πολίτες και εκλέγεται για να νομοθετεί. Γι` αυτό σας είπα «σκεφτείτε το και πάλι, ότι μάλλον λάθος κάνατε».

ΒΛΑΧΟΣ: Ο λαός ψήφισε κατά του ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές και σας έφερε για να έχετε ένα διαφορετικό ήθος. Αυτή η ιστορία των αγωγών εναντίον των δημοσιογράφων ήταν δείγμα των ημερών του ΠΑΣΟΚ και δυστυχώς βλέπουμε να συνεχίζεται και επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ο λαός αποφάσισε ότι έπρεπε να καταδικάσει το προηγούμενο καθεστώς και να φέρει ένα νέο καθεστώς, μια νέα διακυβέρνηση. Όμως, αυτό το καθεστώς των αγωγών συνεχίζεται. Ακριβώς αυτό επισημαίνω. Ότι ενώ ο λαός αποφάσισε, εσείς συνεχίζετε μια καταδικασμένη πρακτική. Είναι σαφέστατο αυτό που λέω και δεν μου ξέφυγε τίποτα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι διπλά επικίνδυνο, γιατί σας ακούει πάρα πολύς κόσμος, όταν απευθύνεστε μέσα από ένα ηλεκτρονικό Μέσο, το οποίο έχει πολύ μεγάλη θεαματικότητα. Σας ακούει ο κόσμος να λέτε τι -αν απομονώσουμε το συγκεκριμένο θέμα που θέσατε- ότι δεν πρέπει να τηρούνται οι νόμοι. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι έχω τελείως διαφορετική άποψη. Οι αρχαίοι Λατίνοι έλεγαν «dura lex, sed lex», σκληρός νόμος, αλλά νόμος. Εάν αυτός ο νόμος είναι σκληρός, να συζητηθεί. Εάν πρέπει να αλλάξει, να συζητηθεί. Αλλά, το να κάνετε κήρυγμα ότι δεν μπορεί να τηρούνται οι νόμοι ή δεν πρέπει να τηρούνται οι νόμοι, αντιλαμβάνεστε πόσο επικίνδυνο είναι για τη Δημοκρατία.

ΒΛΑΧΟΣ: Θα το συζητήσετε, λοιπόν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με ποιον κ. Βλάχο;

ΒΛΑΧΟΣ: Με τις Ενώσεις Συντακτών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: @Εχει γίνει, κατά καιρούς, συζήτηση με την Ενωση Ιδιοκτητών και με την @Ενωση Συντακτών. Σε λίγη ώρα, έχω συνάντηση με τα δημοσιογραφικά σωματεία. Είμαι βέβαιος ότι θα είναι ένα από τα θέματα που θα μου θέσουν.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στην κυβέρνηση. Σωστά είπατε ότι πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι. Σωστά είπατε ότι νομοθετεί η Βουλή. Ωστόσο, η πρωτοβουλία για να φέρνει νόμους και να γίνονται νόμοι ανήκει στην κυβέρνηση. Εσείς έχετε σκοπό να φέρετε ένα νομοσχέδιο που να αλλάξει αυτό τον «Τυποκτόνο» νόμο που θέσπισε παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ και έδωσε βάσεις για βιομηχανία αγωγών κατά του Τύπου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ έχω σκοπό να ακούσω επιχειρήματα από όλες τις πλευρές και στη συνέχεια να εισηγηθώ.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η κυβέρνηση δεν έχει θέση; Θα ακούσετε επιχειρήματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ακούσω τα επιχειρήματα. Είναι ένα θέμα το οποίο ανεφύη τώρα, σε πολύ μεγάλη ένταση. Κατά καιρούς, έχει γραφτεί σε μικρότερη ένταση. Θα ακούσω, λοιπόν, τα επιχειρήματα και ανάλογα θα κριθεί εάν πρέπει να γίνει κάποια αλλαγή ή όχι.

ΒΛΑΧΟΣ: Εσείς άποψη δεν έχετε, κ. Ρουσόπουλε, ως πρώην δημοσιογράφος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω, κύριε Βλάχο, αλλά δεν θα την πω τώρα εδώ.

ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί κ. Εκπρόσωπε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί εγώ εκπροσωπώ την κυβέρνηση. Δεν θέλω να φανεί ως διαχωρισμός θέσεως. Είμαι εδώ ως κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οφείλω να λειτουργώ θεσμικά. Και αυτό που σας λέω είναι καθαρά θεσμικό. Δεν αλλάζουν οι νόμοι έτσι, από τη μια ημέρα στην άλλη, ούτε αλλάζουν οι νόμοι επειδή δημιουργείται ένα ρεύμα σε κάποια ΜΜΕ. Αν δημιουργείται ένα ρεύμα συνολικά στην κοινωνία, ενδεχομένως, να το εξετάσει κάποιος. Αλλά δεν είναι τόσο απλή υπόθεση η αλλαγή ενός νόμου, ούτε με το κτύπημα των δύο δακτύλων η Βουλή αποφασίζει σήμερα τι θα κάνει αύριο, με αφορμή ένα γεγονός ή δύο γεγονότα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Το γεγονός ότι ο κ. Ρεγκούζας έκανε αγωγή, ο κ. Κεφαλογιάννης έχει κάνει μια αγωγή@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έκανε κάτι παράνομο;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όχι, έκανε κάτι νόμιμο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή, δεν απάντησα συγκεκριμένα προηγουμένως, σας καλώ να μου πείτε: Έκανε κάτι παράνομο; Για να κάνει αγωγή πιστεύει ότι έχει δίκιο, προφανώς. Πιστεύει ότι αδικήθηκε σε τέτοιο βαθμό που παραποιήθηκαν οι απόψεις του, οι ιδέες του, οι ενέργειές του ως πολιτικό πρόσωπο. Θα του στερήσετε το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του;

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Υπάρχει και η μήνυση όμως. Εγώ μίλησα για «βιομηχανία αγωγών». Υπάρχει και η μήνυση. Η αγωγή είναι ένα άλλο πράγμα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ως προς την «βιομηχανία αγωγών» άλλο ήθελα να πω. Ότι ο κ. Ρεγκούζας κατέθεσε αγωγή. Ο κ. Κεφαλογιάννης το είπε δημοσίως ότι «κέρδισα μια αγωγή από το συγκρότημα Λαμπράκη και τώρα έχω άλλη αγωγή που θα την κερδίσω από το ΘΕΜΑ». Ο κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλος κι αυτός προειδοποιεί ότι θα καταθέσει αγωγές. Δηλαδή, δεν έχουμε μεμονωμένες περιπτώσεις. Εδώ έχουμε μια επιδημία, σχεδόν, αγωγών από κυβερνητικά στελέχη εναντίον του Τύπου. Και όσο για την υπόθεση του κ. Ρεγκούζα, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν του αποδόθηκε συγκεκριμένη κατηγορία για διαφθορά ή οτιδήποτε. Πολιτική κατηγορία του αποδόθηκε. Με ποια λογική πηγαίνει μια πολιτική κατηγορία στο δικαστήριο; Αυτό είναι το ερώτημα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα το κρίνει το δικαστήριο, λοιπόν.

ΒΛΑΧΟΣ: Εσείς που είδατε το βίντεο και ενημερώσατε τον Πρωθυπουργό, είδατε από το βίντεο ότι αδικήθηκε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα το κρίνει το δικαστήριο. Εφόσον η υπόθεση είναι στην δικαιοσύνη δεν πρόκειται να σχολιάσω τίποτα περισσότερο.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, δηλαδή, που έκανε δεκτή την παραίτησή του, αδίκησε τον κ. Ρεγκούζα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Βλάχο, σεβαστείτε παρακαλώ και τους άλλους συναδέλφους σας, οι οποίοι σηκώνουν το χέρι πολύ ώρα για να κάνουν μια ερώτηση και δεν τους αφήνετε. Δεν σας έχω δώσει το λόγο.

ΒΛΑΧΟΣ: Είναι πολύ σημαντικό να απαντηθεί αυτό κ. Εκπρόσωπε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν υπαινίσσεστε ότι τα άλλα που ρωτούν οι συνάδελφοί σας δεν είναι σημαντικά, εγώ εκτιμώ ότι σημαντικά είναι όλα τα ερωτήματα.

ΚΟΡΑΗ: Το γεγονός ότι αυτές οι αγωγές συνοδεύονται, ακριβώς, από πολύ σημαντικά ποσά, δεν προβληματίζει την κυβέρνηση; Θα είναι και αυτό ένα από τα θέματα που θα συζητήσετε με τις δημοσιογραφικές Ενώσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα πάντα θα συζητήσω. Θα ακούσω τις απόψεις, θα ακούσω τα επιχειρήματα.

ΚΟΡΑΗ: Σας προβληματίζει αυτό; Διότι, βεβαίως, μπορούμε να αναγνωρίζουμε το δικαίωμα κάποιου που θεωρεί ότι θίγεται, να καταφύγει στη δικαιοσύνη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν το αναγνωρίζετε εσείς. Επιτρέψετε μου να σας διακόψω.

ΚΟΡΑΗ: Όλοι θα το αναγνωρίσουμε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν το αναγνωρίζετε εσείς. Το αναγνωρίζει μια δημοκρατία, η οποία είναι στημένη εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αλίμονο. Δηλαδή, δεν το αναγνωρίζει η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα@

ΚΟΡΑΗ: Φυσικά. Επειδή έχουν εκφραστεί και άλλες απόψεις, εγώ προσωπικά είμαι μαζί τους. Όμως, το θεωρώ παράλογο από την άλλη, επειδή λέμε και κάποιες προσωπικές απόψεις, το να ζητά για παράδειγμα ο κ. Ρεγκούζας, που τον αναφέραμε τώρα, 800.000 ευρώ. Μπορεί κάποιος να καταθέτει αγωγή, αλλά να μην είναι τόσο υψηλά τα ποσά και να αναζητηθούν όπως και σε άλλες δημοκρατικές κοινωνίες, κάποιες άλλες κυρώσεις στα ΜΜΕ, όταν αποδεικνύεται στα δικαστήρια ότι συκοφαντούν συγκεκριμένα άτομα και όχι όλα αυτά τα εξουθενωτικά ποσά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι τις προτάσεις σας θα τις καταθέσετε στο επαγγελματικό σωματείο σας, το οποίο, ούτως ή άλλως, είναι σε συζήτηση μαζί μου.

ΚΟΡΑΗ: Η κυβέρνηση θα τις δει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι στις 14:00 έχω συνάντηση με το σωματείο σας. Τι εννοείτε « θα τις δει»; Δηλαδή, τι άλλο να κάνω;

ΒΛΑΧΟΣ: Εννοεί, εάν προβληματίζεται η κυβέρνηση από αυτό το κλίμα. Προβληματίζεται;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει.

ΚΟΡΑΗ: Δεν έχετε απαντήσει.

ΒΛΑΧΟΣ: Υπάρχει ένα κλίμα, δεν το βλέπετε; Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Επικαλούμαι τη δημοσιογραφική σας ιδιότητα. Ήσασταν δημοσιογράφος πριν λίγα χρόνια και θα μπορούσατε να ήσασταν κι εσείς, ενδεχομένως, εν αδίκω, σε αυτή τη θέση. Δεν σας προβληματίζει; Αληθεύει αυτό που ακούγεται ότι κάποιοι σύμβουλοι έχουν δημιουργήσει την εντύπωση στον κ. Καραμανλή πως οι δημοσιογράφοι έχουν συμμαχήσει όλοι εναντίον του και ότι θέλουν να τον ρίξουν και έχει δημιουργηθεί στο στενό περιβάλλον του Πρωθυπουργού ένα κλίμα ότι οι δημοσιογράφοι είναι οι μεγάλοι εχθροί, τους οποίους πρέπει να πατάξουμε με κάθε τρόπο; Υπάρχει αυτό το κλίμα στον Πρωθυπουργό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω ποιος εγκέφαλος γέννησε αυτή τη φαντασίωση που είπατε. Είναι παντελώς ψευδής πάντως.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Στο ίδιο θέμα: Σαφώς υπάρχει νομικά η δυνατότητα κάποιος να προσφύγει, να κάνει αγωγή, να κάνει μήνυση ή οτιδήποτε. Όμως, νομίζω ότι ένας πολιτικός κρίνει κυρίως πολιτικά. Το λέω γιατί θα αναφερθώ σε εσάς. Υπήρξαν για εσάς κάποια δημοσιεύματα. Στείλατε κάποια επιστολή, δεν διαλέξατε τον δρόμο της αγωγής. Θα μπορούσατε να κάνετε, δεν θα μπορούσατε; Προφανώς κρίνατε πολιτικά, το ότι δεν θα πρέπει να κάνετε. Γιατί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω πει από χθες -και προχθές νομίζω- ότι κάθε πολιτικό στέλεχος επιλέγει τον τρόπο αντίδρασή του. Αρκεί αυτός ο τρόπος αντίδρασής του να είναι εντός του πλαισίου του Συντάγματος, του νόμου, της Δημοκρατίας μας. Αυτό το απλό πράγμα λέω. Μπορούμε να συζητάμε γι αυτό όση ώρα θέλετε. Είναι ένα θέμα, το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα μου θέσει η ΕΣΗΕΑ και οι άλλες Ενώσεις σε συνάντηση που έχω μαζί τους. Είναι ένα θέμα το οποίο ακροθιγώς είχε τεθεί -σε εμένα τουλάχιστον- και από την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Είχαμε συζητήσει και είχα ακούσει κάποιες προτάσεις. Θα ακούσω τις προτάσεις, είναι ευκαιρία να γίνει ένας αναλυτικότερος διάλογος, και θα δούμε που θα καταλήξει αυτή η υπόθεση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Σε άλλο θέμα: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε χθες ότι η πολιτική των ΗΠΑ δεν επιλύει, αλλά δημιουργεί αδιέξοδα. Αισθάνεται η κυβέρνηση ότι η πολιτική των ΗΠΑ δημιουργεί κάποια αδιέξοδα, είτε στο Κυπριακό, στο οποίο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος, είτε στο Σκοπιανό, είτε σε κάποιο άλλο θέμα της εξωτερικής πολιτικής ή ο Πρόεδρος απλά εκφράζει κάποιες απόψεις που δεν πατάνε στην πραγματικότητα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, εμείς τον Πρόεδρο τον σεβόμαστε, πιστεύω όλοι μας. Δεν σχολιάζω ποτέ δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Σε ένα άλλο θέμα: Ξαναφέρατε χθες το παράδειγμα του πρώην υπουργού Άμυνας με τις έρευνες που γίνονται για το ενδεχόμενο χρηματισμού του από γαλλική εταιρεία. Το ίδιο παράδειγμα χρησιμοποιούν και άλλα στελέχη σας, ο κ. Μεϊμαράκης το χρησιμοποιεί σχεδόν κάθε ημέρα. Και θέλω να ρωτήσω: Επειδή η εταιρεία «THALES», από την οποία υποτίθεται ότι έγινε ό,τι έγινε, είναι στην ουσία ευρύτερος δημόσιος τομέας για τη Γαλλία, εάν η γαλλική πλευρά είχε έρθει σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση γι αυτό το θέμα και επειδή μια ημέρα πριν βγει στη «MONTE» -νομίζω- ο Πρωθυπουργός ήταν στη Γαλλία και οι δύο αντιπροσωπείες είχαν μακρά συνεργασία για ζητήματα άμυνας, εάν ελέχθη κάτι σχετικό εκεί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού δεν ελέχθη κάτι σχετικό. Άλλωστε, νομίζω, ότι αυτά ακολούθησαν την περίοδο που ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας. Στα λοιπά, θα σας πω ότι η δικαιοσύνη ασχολείται με το θέμα και παρακαλώ, εάν υπάρχει κάποιο ερώτημα, προς το υπουργείο Δικαιοσύνης ή προς το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, τα συναρμόδια υπουργεία, απευθύνετέ το εκεί. Δεν το γνωρίζω εγώ.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Προχθές, είχατε αφήσει να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν καλύπτει τον κ. Γκαργκάνα, ως προς τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι αυξήθηκε ο μισθός του κατά 18%. Χθες, σε διαφορετικό κλίμα, είπατε ότι οι πληροφορίες δεν ήταν επιβεβαιωμένες και δεν είναι έτσι. Έχω εδώ, λοιπόν, μπροστά μου -και θα ήθελα να το ψάξετε εσείς- τι είχε δηλώσει ο κ. Γκαργκάνας την 11.6.2002, σε Επιτροπή στη Βουλή, απαντώντας στον κ. Κακλαμάνη, λέγοντας πως «οι καθαρές αποδοχές μου για τον Διοικητή, ανέρχονται σε 6.000.000 δρχ.». Έχω, όμως, και την μισθολογική κατάσταση της Τράπεζας της Ελλάδος μπροστά μου, όπου φαίνεται πως ο κ. Γκαργκάνας εισπράττει ακαθάριστα 23.625 ευρώ. Μπορείτε σας παρακαλώ να ψάξετε το θέμα για να ξέρουμε και επισήμως ποια είναι η θέση της κυβέρνησης και εάν ο κ. Γκαργκάνας τελικά έχει αυξήσει κατά 18% το μισθό του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορώ να διαβιβάσω το ερώτημά σας στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για να έχετε απάντηση, όταν το υπουργείο θα είναι έτοιμο να τη δώσει.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Χθες, είδαμε κάποιες δηλώσεις του βουλευτή Αχαΐας κ. Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος επανήλθε -με δριμύτητα κιόλας- εναντίον του κ. Ροϊλού για την «Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα», επιτέθηκε στον υπουργό της κυβέρνησης Σπ. Σπηλιωτόπουλο, ενώ έκανε και κριτική στον Πρωθυπουργό. Υπάρχει θέμα παραμονής του κ. Νικολόπουλου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., μετά από αυτή την εμφάνιση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι πολύ επιφυλακτικός ως προς το πώς αποτυπώθηκαν κάποιες δηλώσεις. Εγώ επικοινώνησα με τον κ. Νικολόπουλο σήμερα. Μου έδωσε το στίγμα των δηλώσεών του. Δεν βλέπω να υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Με συγχωρείτε που παρεμβαίνω, υπάρχει βίντεο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το αμφισβήτησα κα Σπυράκη, αυτό;

ΒΛΑΧΟΣ: Απλά, λέει η κ. Σπυράκη, αντί να τον πάρετε τηλέφωνο να δείτε το βίντεο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Που να προλάβω να τα δω όλα;

ΒΛΑΧΟΣ: Θέλω να επανέλθω στο θέμα Παπούλια: Είπατε ότι δεν σχολιάζετε τον κ. Παπούλια. Δεν έχω ακούσει, όμως, καμία κυβερνητική πηγή να σχολιάζει την ενέργεια της κ. Ράις να καλέσει τον κ. Ταλάτ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως ξέρετε ο κ. Ταλάτ καλείται γενικώς σε διάφορες χώρες, απ` ό,τι γνωρίζω -δεν ξέρω να σας πω σε πόσες το υπουργείο Εξωτερικών είναι πιο αρμόδιο από εμένα να απαντήσει- με την ιδιότητα την οποία πραγματικά έχει και όχι αυτή που ο ίδιος θέλει να λέει ότι έχει. Δηλαδή, ως αρχηγός της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

ΒΛΑΧΟΣ: Είναι παρέμβαση των Αμερικανών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω ότι, όταν καλείται ως αρχηγός της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αυτή είναι και η ιδιότητα που του αναγνωρίζουν όλοι, και η Ελλάδα, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Δεν αφορά τον κ. Παπούλια. Νομίζω ότι αφορά όλους η θέση της κυβέρνησης, εάν εκτιμά ότι η πολιτική των ΗΠΑ οδηγεί σε αδιέξοδα. Ξεχάστε τον κ. Παπούλια.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα πω τίποτα περισσότερο. Έχω απαντήσει. Αντιλαμβάνεστε ότι οτιδήποτε πω περισσότερο θα συνδεθεί με τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΒΛΑΧΟΣ: Μην αργήσουμε γιατί τελειώνει η περίοδος που είμαστε έξω από τις φυλακές, καταλάβατε; Πρέπει να γυρίσουμε πίσω, στον Κορυδαλλό. Εκεί θα φθάσουμε, κ. Ρουσόπουλε, με συγχωρείτε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι έχετε μια υπερβολική αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά και σε όλες τις παρατηρήσεις και ερωτήσεις που κάνατε σήμερα.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Δημοσιεύεται σήμερα στις εφημερίδες, μια έρευνα της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια» που προΐσταται η κ. Τσουδερού, με την οποία αποδεικνύεται ότι δεν έχει γίνει καμία πρόοδος στη χώρα μας, ούτε στους τελευταίους 20 μήνες που είστε κυβέρνηση, ως προς την πάταξη της διαφθοράς. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας πω, κατ` αρχάς, για να γνωρίζετε εάν δεν γνωρίζετε, ότι ο διεθνής δείκτης της διαφάνειας υπολογίζεται με βάση τα ερωτήματα που απευθύνονται σε εννέα κατηγορίες επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων, δύο από τις οποίες είναι Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες που έρχονται σε επαφή με το δημόσιο. Αυτό, πρώτον, για να ξέρει κανείς πως γίνεται αυτή η έρευνα. Δεύτερον, δεν έχετε καθόλου δίκιο στην επισήμανση που κάνετε. Μιλάμε για την περίοδο του 2004, τους πρώτους μήνες της νέας διακυβέρνησης, στην οποία όπως λέει αυτή η έκθεση, η Ελλάδα ανέβηκε κατά δύο θέσεις, συγκεκριμένα από την 49η στην 47η, παρότι αυξήθηκε ο αριθμός των χωρών που εντάχθηκαν πλέον στην έρευνα της διεθνούς διαφάνειας, από 146 σε 159. Παρότι, δηλαδή, αυξήθηκε ο αριθμός των χωρών που ερευνά η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας κατά 10%, η Ελλάδα ήρθε σε καλύτερη θέση από αυτή που ήταν, μεταξύ μικρότερου αριθμού χωρών. Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά αλλά δεν είναι αυτά τα οποία μας κάνουν να καθησυχάζουμε. Είναι μια μάχη που θέλει πολύ χρόνο και θα την συνεχίσουμε. Δεν μπορώ να σας πω, δηλαδή, ότι τελείωσε το θέμα και ότι είμαστε ικανοποιημένοι. Είμαστε ικανοποιημένοι από το ότι αρχίζει και δείχνει πως η δράση της κυβέρνησης και σε αυτόν τον τομέα έχει αποτέλεσμα. Θέλουμε να είναι πολύ μεγαλύτερο το αποτέλεσμα. Και θα συνεχίσουμε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες, νομίζω ότι παραιτήθηκε ο κ. Μωυσής, μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ, μετά από διαφωνίες με τον κ. Παλαιοκρασά. Παλαιότερα είχε παραιτηθεί ο κ. Νέζης Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, πάλι μετά από διαφωνίες με τον κ. Παλαιοκρασά. Ξέρετε εάν θα παραιτηθούν και άλλα μέλη του Δ.Σ. λόγω διαφωνιών τους με τον κ. Παλαιοκρασά και εάν αυτό ανησυχεί την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι αυτός ο λόγος τον οποίο αναφέρατε. Αναφέρεται στην επιστολή παραίτησης. Καμία σχέση δεν έχει αυτό που λέτε με την παραίτηση του κ. Μωυσή.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Το ασυμβίβαστο αυτό ίσχυε και παλαιότερα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρει τους λόγους στην παραίτησή του. Δεν θα πω τίποτα περισσότερο.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Ρωτώ, κ. Εκπρόσωπε, εάν το ασυμβίβαστο αυτό ίσχυε ή όχι και παλαιότερα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω: Αναφέρει τους λόγους στην παραίτησή του. Τίποτα περισσότερο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 19 October 2005 - 17:13:48 UTC